Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 15-05-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 15/5/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.
* Ο Πρωθυπουργός, σήμερα, συναντήθηκε με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σκανδαλίδη.
* Επίσης, είχε συνάντηση με Γερμανούς αξιωματούχους.
* Και τώρα, ήδη πρέπει να συναντάται με τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχει ο Πρωθυπουργός με Υπουργούς.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Με τον κ. Λάμετς εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτό με τους Γερμανούς αξιωματούχους...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, είναι ο κ. Λάμετς. Το ξέρετε από χθες το θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Γνωρίζετε το μικρό του όνομα;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Καρλ.

ΠΑΡΙΣ: Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο "περί αθλητισμού" και αν θα αποδοθούν ευθύνες για την καθυστέρηση που είχε σαν αποτέλεσμα την αποπομπή της Ελλάδος;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα κ. Πάρις. Δεν είναι ευχάριστη αυτή η εξέλιξη. Πιστεύουμε, όμως, ότι τα πράγματα θα διορθωθούν. Θα αντιμετωπισθεί αυτή η εκκρεμότητα.

ΚΙΑΟΣ: Αν επιτρέπετε, επειδή μας ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο...

ΡΕΠΠΑΣ: Απευθυνθείτε στο Υπουργείο Αθλητισμού...

ΚΙΑΟΣ: Είναι η γενική πολιτική...

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει μια εκκρεμότητα. Σωστά το έθεσε ο κ. Πάρις. Υπάρχει μια εκκρεμότητα. Θα διορθωθεί, θα αντιμετωπισθεί.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι θα αποκατασταθεί η εύρυθμη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται)

ΡΕΠΠΑΣ: Θα αγωνισθούμε γι' αυτό, μια και μιλούμε για αγώνες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και γι' αυτό...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, για όλα αγωνιζόμαστε, κ. Σταματόπουλε, παρά τα εμπόδια τα οποία εσείς μας προβάλλετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ; Ποια εμπόδια;

ΡΕΠΠΑΣ: Προσπαθείτε να μας σταματήσετε σ' αυτή μας την προσπάθεια ως "σταματόπουλος"!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και με τον Υπουργό Οικονομικών. Δηλαδή, συναντώνται για το θέμα που έχει προκύψει γύρω από την ονομαστικοποίηση των μετοχών;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Συναντώνται να συζητήσουν το πόρισμα το οποίο η Επιτροπή Επιστημόνων υπό τον κ. Στουρνάρα έχει υποβάλει. Και αφορά στην περιστολή των όποιων δαπανών - της σπατάλης, ας μου επιτραπεί να πω - γίνονται στο δημόσιο τομέα. Θα γίνει μια συζήτηση σ' αυτό το θέμα προκειμένου κάποια στιγμή να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

ΦΙΛΗΣ: Με βάση την απάντησή σας, μια ερώτηση: Οταν συζητούσαμε το επίμαχο πόρισμα του κ. Στουρνάρα, είχατε πει ότι το πόρισμα αυτό είναι πόρισμα τεχνοκρατών το οποίο δεν έχει κάποια πολιτική εισηγητική λειτουργία.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Είπα ότι δεν είναι πολιτική, δεν είναι απόφαση της Κυβέρνησης. Ασφαλώς, είναι εισήγηση. Εσείς τεχνιέντως συνδυάσατε και τις δύο λέξεις. Είπατε ότι δεν έχει πολιτική εισηγητική αξία. Εισηγητική αξία όλες οι εκθέσεις έχουν. Ολες οι προτάσεις οι οποίες γίνονται έχουν εισηγητική αξία. Αλλά η Κυβέρνηση είναι αυτή που τελικώς λαμβάνει τις αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις που γίνονται.

ΦΙΛΗΣ: Οταν όμως η σύσκεψη των Υπουργών με τον Πρωθυπουργό έχει ως βάση εισήγησης το πόρισμα του κ. Στουρνάρα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν είναι ένα πόρισμα τεχνοκρατών, αλλά ένα πόρισμα πολιτικής σημασίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, οι αποφάσεις που θα ληφθούν κ. Φίλη, πρέπει να ληφθούν με βάση κάποιο κείμενο εργασίας. Το κείμενο αυτό εργασίας, έχουν εκπονήσει τεχνοκράτες, οι οποίοι εργάστηκαν στη γνωστή σας Επιτροπή με τον κ. Στουρνάρα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Για άλλο θέμα. Μήπως, κ. Υπουργέ, ήρθε η ώρα ο Πρωθυπουργός να πει στον ελληνικό λαό αν θα είναι υποψήφιος στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη, ο Πρωθυπουργός, όπως χθες, έτσι και σήμερα, έτσι και αύριο είναι ώρα να δείξει στον ελληνικό λαό - όπως το κάνει πιστεύω με πολύ θετικό τρόπο - ότι ασχολείται με τα προβλήματα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας και αποδίδει θετικό έργο σε αυτή την κατεύθυνση. Τα θέματα που αφορούν το συνέδριο και τις διαδικασίες του κόμματος, ο Πρωθυπουργός θα τα αντιμετωπίσει με την ανάλογη ευθύνη.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μήπως έφτασε η ώρα να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του Κινήματος κ. Ανδρέα Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα γίνει και αυτό κ. Σουγλέρη. Τα πάντα γίνονται με τον τρόπο που πρέπει και στην ώρα που πρέπει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί θέλετε να μας πείτε δηλαδή, ότι δεν ασχολείται τώρα ο Πρωθυπουργός με το συνέδριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, ο Πρωθυπουργός είναι Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης που στηρίζεται από το Κίνημά μας, από το ΠΑΣΟΚ. Είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Κινήματός μας ο Πρωθυπουργός και βεβαίως έχει ενδιαφέρον για τα θέματα των συνεδριακών διαδικασιών. Αλλωστε αυτά τα θέματα αποτέλεσαν και αντικείμενο συζήτησης με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τον κ. Σκανδαλίδη, λίγη ώρα πριν στη σχετική συνάντηση που υπήρξε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Διαβάζουμε σήμερα στις εφημερίδες ότι, εκτός από τον κ. Σκανδαλίδη, έχει δει τον κ. Αθανασάκη, τον κ. Λιβάνη, τον κ. Τσοχατζόπουλο, κατ' ιδίαν. Τον Πρωθυπουργό γιατί δεν τον βλέπει; Αυτή είναι η απορία μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Να κρίνουμε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επειδή ακριβώς δέχεται επισκέψεις; Και να εξετάσουμε ποιές είναι οι επισκέψεις αυτές, ώστε να βγάλουμε ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα; Να μην το κάνουμε, παρακαλώ πολύ.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, αν αυτή η συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Σκανδαλίδη ήταν για να ενημερώσει ο κ. Σκανδαλίδης τον Πρωθυπουργό σχετικά με τη χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζήτησαν θέματα που αφορούν την πορεία του Κινήματος προς το συνέδριό του.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ο Πρωθυπουργός έμεινε ικανοποιημένος από όσα του μετέφερε...;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη συνάντηση αυτή; Ασφαλώς. Οταν συναντάται με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και ανταλλάσσουν απόψεις, αυτό προσφέρει ικανοποίηση. Γιατί, πρέπει να σας πω ότι και τα δύο αυτά στελέχη έχουν τον ίδιο στόχο: να βοηθήσουν τη νικηφόρα προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Λογικό είναι, λοιπόν, να υπάρχει ικανοποίηση.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Θα επιμείνω: Απ' όσα του μετέφερε ο κ. Σκανδαλίδης σχετικά με τη χθεσινοβραδυ- νή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, υπήρξε ταυτότητα απόψεων πάνω σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός δεν έχει κάνει δημοσίως δήλωση. Το θέμα αφορά κομματικές διαδικασίες. Απλώς επισημαίνω, μιας και αναφέρατε συγκεκριμένη έκφραση, ότι ο κ. Σκανδαλίδης, σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος, είπε πως διαπίστωσε ταυτότητα απόψεων.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Οχι, γι'αυτό. Για την πορεία προς το συνέδριο...

ΡΕΠΠΑΣ: Το είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ναι, αλλά όχι για την απόφαση, με συγχωρείτε...

ΡΕΠΠΑΣ: Για την πορεία προς το συνέδριο. Μα, αυτό είπα, ότι συζήτησαν για την πορεία προς το συνέδριο.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επειδή ο Πρωθυπουργός συνέδεσε τις "καθαρές λύσεις" με τη νικηφόρα πορεία της Κυβέρνησης, της παρούσας Κυβέρνησης, κατά την εκτίμηση του Πρωθυπουργού το σχέδιο για Αντιπρόεδρο, όπως το επεξεργάζεται το κυβερνών κόμμα, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, συνιστά "καθαρή λύση";

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη, υπάρχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μεθαύριο. Νομίζω ότι, στο πλαίσιο της συνεδρίασης αυτής της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, θα υπάρχει η δυνατότητα να εκτεθούν όλες οι απόψεις και να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σε άλλο θέμα, θέλω να σας ρωτήσω για τρεις συναντήσεις: Πρώτον, πότε έρχεται ο κ. Αραφάτ στην Αθήνα; Δεύτερον, αν πρόκειται να γίνει η συνάντηση Πάγκαλου - Γκιονενσάι στο Τορόντο...

ΡΕΠΠΑΣ: Χειμαρρώδης η κα Πουλίδου. "Πουλιά στον αέρα" η κα Πουλίδου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και τρίτον, αν έχει προσδιορισθεί η συνάντηση των διπλωματών Ελλάδας - Τουρκίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Κα Πουλίδου, μου επιτρέπετε να χαριτολογώ. Νομίζω ότι πάνω από όλα είμαστε φίλοι εδώ. Το είπα από την πρώτη μέρα. Μην με παρεξηγείτε. Αλλωστε εσείς είσθε επιθετική προς εμένα, ενώ εγώ είμαι αμυνόμενος προς εσάς.

ΦΙΛΗΣ: Ρέπετε προς το χιούμορ, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Και εσείς κ. Φίλη, εάν ήσασταν περισσότερο φίλος, θα ήταν ακόμη καλύτερα τα πράγματα. Λοιπόν, η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης των συνεργατών των Υπουργών δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Θα γίνει προ της συναντήσεως που θα έχουν οι δύο Υπουργοί, στο Βερολίνο.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν έχει καθοριστεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να απολογηθώ γιατί δεν έχει καθοριστεί; Μπορεί να καθορίζεται αυτή την ώρα που συζητούμε και να μην είναι γνωστό. Εχουμε πει ότι θα γίνει.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Γιατί;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί πιστεύω ότι οι ερωτήσεις είναι λογικές, όταν κάποιοι, επειδή διαφωνούν με τέτοιου είδους συναντήσεις, ερωτούν "γιατί γίνεται η συνάντηση" ή "γιατί ορίστηκε η τάδε ημερομηνία". Αλλά να δέχομαι και ερωτήσεις, "γιατί δεν ορίστηκε ακόμη η ημερομηνία", μου φαίνεται λίγο υπερβολικό.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Απο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

ΡΕΠΠΑΣ: Τί θέλετε τελικά, να απολογούμαι για το ότι γίνεται ή για το ότι δεν γίνεται μια τέτοια συνάντηση;

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Δεν είστε κατηγορούμενος, άρα γιατί απολογείστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποτέ. Μα, δεν νοιώθω έτσι και ούτε απολογούμαι. Απλώς λέω τι θέλετε ίσως εσείς να ενημερώνω. Κα Πουλίδου, η συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, του κ. Πάγκαλου και του κ. Γκιονενσάϊ, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων που θα εχει η γνωστή Λέσχη στο Τορόντο του Καναδά, στις 30 Μαίου, δεν είναι προγραμματισμένη. Πρέπει να σας πώ ότι στο αρχικό πρόγραμμα, στις προσκλήσεις, δεν συμπεριλαμβάνεται ο κ. Γκιονενσάϊ στον κατάλογο των ονομάτων που είχαν προσκληθεί. Στις συζητήσεις αυτές συμμετέχουν προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου, του επιχειρηματικού κόσμου, επιφανείς απ' όλη την Υφήλιο. Ο κ. Πάγκαλος θα συμμετάσχει. Εχει συμμετάσχει και στο παρελθόν, και στην Αυστρία και στη Βουλιαγμένη, σε συνεδριάσεις που έχει κάνει η Λέσχη Μπίλντενμπεργκ. Απο εκεί και πέρα, εφόσον συμμετάσχει τελικά ο κ. Γκιονενσάϊ, δεν αποκλείεται στα πλαίσια των συνεδριάσεων της Λέσχης να υπάρξει κάποια συνάντηση. Το τρίτο θέμα που θέσατε, αφορά την επίσκεψη του κ.Γιάσερ Αραφάτ στην Ελλάδα. Θα πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη. Αύριο, θα σας ανακοινώσουμε το επίσημο πρόγραμμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πότε θα έρθει;

ΡΕΠΠΑΣ: Την επόμενη εβδομάδα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός συνάντησε μια σειρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης και συζήτησε μαζί τους εφ' όλης της ύλης. Στελέχη όπως: ο κ. Κακλαμάνης, ο κ. Αρσένης, ο κ. Λαλιώτης κ.ά. Γιατί δεν έχει συναντήσει τον κ. Τσοχατζόπουλο και να κουβεντιάσει μαζί του, όπως κουβέντιασε και με τους άλλους εφ' όλης της ύλης;

ΡΕΠΠΑΣ: Με τον κ. Τσοχατζόπουλο έχει συναντηθεί και έχει συζητήσει τα θέματα της αρμοδιότητας του κ. Τσοχατζόπουλου ή κοινού ενδιαφέροντος. Αλλά, φαντάζομαι - και να είστε βέβαιοι γι' αυτό, δεν το φαντάζομαι απλώς - θα γίνει κάποια στιγμή η συνάντηση και με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Δεν είναι κάτι, το οποίο - επαναλαμβάνω και πάλι - αποτελεί...

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως δεν την θέλει αυτή τη συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ:Κάθε άλλο. Ο Πρωθυπουργός ανταποκρίνεται σε όποιες συναντήσεις επιθυμούν τα στελέχη να έχουν μαζί του. Αλλά και ο Πρωθυπουργός παίρνει πρωτοβουλίες και συναντά στελέχη. Νομίζω ότι θα γίνει και αυτή η συνάντηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Απ' ό,τι λένε οι πληροφορίες ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι θετικός για μια τέτοια συνάντηση εφ' όλης της ύλης.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Θα γίνει αυτή η συνάντηση. Αλλά βεβαίως, δεν πρέπει να βγάζουμε πολιτικά συμπεράσματα από τέτοιου είδους συναντήσεις. Η συνάντηση αυτή θα γίνει. Δεν υπάρχει κάτι που να την εμποδίζει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες το βράδυ, στις 10.00', ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Λάμπρου επισκέφθηκε τον κ. Πρωθυπουργό. Εχουμε κάποια εξέλιξη γύρω απο το θέμα του ΟΤΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμμία εξέλιξη. Απλώς, ο κ. Λάμπρου είχε συνεργασία με τον κ. Πρωθυπουργό για τα θέματα του Οργανισμού που διευθύνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι' αυτά που έχουν προκύψει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ, πριν από λίγο, σας έλεγα, απαντώντας σε σχετική ερώτησή σας, ότι τέτοιες συνεργασίες υπάρχουν. Εσείς προσπαθείτε να βγάλετε είδηση από το ότι συναντήθηκε με τον κ. Παπούλια ή με τον κ. Λάμπρου. Σας λέω ότι έχουν γίνει τέτοιες συναντήσεις και τέτοιες συζητήσεις. Μην ψάχνετε σ'αυτό το χώρο να βγάλετε συμπεράσματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά αυτή η εποχή...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την εποχή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η εποχή είναι "πονηρή" όμως...

ΡΕΠΠΑΣ: Και δεν πρέπει να γίνονται συναντήσεις;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, λέω...

ΡΕΠΠΑΣ: Τί σχέση έχει το ένα με το άλλο;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιό ήταν το αντικείμενο; Για την αποστρατικοποίηση των νησιών! Ποιό ήταν το αντικείμενο κ. Σταματόπουλε; Γενικός Διευθυντής του ΟΤΕ είναι, για τα θέματα του ΟΤΕ συζήτησαν. Για την πορεία εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του Οργανισμού, για την πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, για το πρόβλημα που εχει προκύψει και για το οποίο η Δικαιοσύνη επιλαμβάνεται, για αυτά συζήτησαν. Χρειάζεται να ρωτήσετε για να έχετε την απάντηση; Οταν συναντάται ο Πρωθυπουργός με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΤΕ, χθες το βράδυ, στις 10.00', πρέπει να το ρωτάτε, εσείς, ένας παλιός και τόσο έγκυρος και έμπειρος δημοσιογράφος, τί συζήτησαν;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να έχω κάνει και λάθος.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλό είναι, να αμφιβάλλετε κάποιες φορές μήπως κάνατε λάθος. Καλό είναι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει, όμως, επ'αυτού ένα ουσιαστικό ερώτημα: Ο ΟΤΕ είχε βάλει μπροστά μία σειρά προμηθειών του Οργανισμού, ψηφιακά κ.λπ. Αυτές οι προμήθειες πάνε πίσω, τώρα λόγω του ζητήματος που έχει ξεσπάσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Οργανισμός έχει Διοικητικό Συμβούλιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να λάβει αποφάσεις με βάση τα συμφέροντα του Οργανισμού και τα συμφέροντα των μετόχων του. Υπάρχει η μετοχή, η οποία είναι στο Χρηματιστήριο, είναι υπό διαπραγμάτευση. Και η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συνέχεια στο πρόγραμμα ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του ΟΤΕ. Αλλά, βεβαίως, η Διοίκηση του ΟΤΕ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον του Οργανισμού. Υπάρχει, ασφαλώς - όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε όλοι σας - στα υπ'όψιν του Οργανισμού και η δικαστική πρωτοβουλία, προκειμένου να ερευνηθεί η υπόθεση, η πολύ γνωστή σε σας. Δεν είναι δυνατόν, να το αγνοήσει αυτό η Διοίκηση του Οργανισμού. Το παίρνει σοβαρά υπόψη της, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός προτίθεται να συναντήσει εκτός από υπηρεσιακούς παράγοντες και άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση των ψηφιακών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός, στο πρόγραμμά του, έχει συναντήσεις πολιτικού χαρακτήρα. Αλλες συναντήσεις ο κ. Πρωθυπουργός δεν έχει προγραμματίσει. Αν ζητηθεί από τον κ. Πρωθυπουργό να έχει συναντήσεις με άλλους ιδιώτες, παράγοντες, επιχειρηματίες, αυτό θα εξετασθεί κατά περίπτωση. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αυτή την ώρα που συζητούμε. Δεν έχει, δηλαδή, ενδιαφέρον ο Πρωθυπουργός, με δική του πρωτοβουλία, να κάνει κάποια τέτοια κίνηση. Αν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο, ας υπάρξει, για να υπάρξει και αντίδραση.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Ξένα και συγκεκριμένα τουρκικά δημοσιεύματα, παρουσιάζουν το Υπουργείο Τύπου να έχει λάβει πρωτοβουλία να συγκεντρώσει Ευρωπαίους δημοσιογράφους στην περιοχή των νήσων Ιμια. Επιβεβαιώνετε την πληροφορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Υπουργείο Τύπου έχει καλέσει δημοσιογράφους έγκυρων εφημερίδων της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επισκεφθούν την Ελλάδα. Θα έχουν μία ενημέρωση κατά τις συναντήσεις που θα έχουν οι δημοσιογράφοι αυτοί με τους αρμόδιους Υπουργούς, τον κ. Πάγκαλο, τον κ. Αρσένη, εμένα. Θα συναντηθούν και με τον κ. Πρωθυπουργό. Και θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Βεβαίως, θα έχουν μια ενημέρωση - μεταξύ όλων των άλλων - και για τα εθνικά θέματα.

ΚΟΥΜΑΝΑΚΟΥ: Πότε θα γίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές τις ημέρες. Στα πλαίσια αυτά θα υπάρξει και μία περιοδεία υπό τύπο κρουαζιέρας στο Δωδεκανησιακό σύμπλεγμα. Νομίζω, ότι η Ελλάδα δεν στερείται του δικαιώματος να φιλοξενεί στον εθνικό της χώρο ξένους επισκέπτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλοίμονο, αν και αυτό είναι στοιχείο για το οποίο πρέπει να δεχθούμε κριτική.

ΚΟΥΜΑΝΑΚΟΥ: Πόσοι περίπου δημοσιογράφοι θα έρθουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Περίπου 25 δημοσιογράφοι ξένων εφημερίδων.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Η πρωτοβουλία ανήκει σε εσάς, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρωτοβουλία ανήκει σε εμάς. Αλλά, δεν είναι ανάγκη να διατυμπανίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες. Γιατί θεωρούμε πως, παρά το ότι δεν είναι πολύ συνηθισμένο, δεν πρέπει - στο εξής τουλάχιστον - να αποτελούν και ξεχωριστές ειδήσεις. Είναι πράγματα που πρέπει να γίνονται. Γίνονται σ'όλο τον κόσμο και νομίζω, πως τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει και η Ελλάδα να αναλαμβάνει. Συμφωνούμε όλοι σε αυτό, νομίζω.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Ζορμπάς χθες, από τα Γιάννενα, εξέφρασε την ανάγκη να αποτρέψει η Δικαιοσύνη τη δημιουργία οικονομικής χούντας. Δεν θέλω να μου το σχολιάσετε, απλά ρωτάω: "Εχουν γνώση οι φύλακες;".

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι οι κοινοβουλευτικοί δημοκρατικοί θεσμοί στην Ελλάδα έχουν στέρεα βάση. Είναι ισχυροί. Η λειτουργία τους είναι υγιής. Ουδείς μπορεί να δημιουργήσει τέτοια προβλήματα, ώστε να πάψουν να λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί στην Ελλάδα. Η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι εδραιωμένη.

ΠΑΡΙΣ: Οσο διαρκεί η δικαστική έρευνα θα υπάρξει απόφαση του ΟΤΕ...

ΡΕΠΠΑΣ: Γι'αυτό, κύριε Πάρις, θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ. Είπα και πριν ότι δεν μπορεί ουδείς να αγνοήσει ότι υπάρχει δικαστική έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, όμως, είναι εκείνο που θα λάβει τις αποφάσεις. Δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου ενός Οργανισμού.

* Θα πρέπει να διευκρινίσω, ολοκληρώνοντας, ότι χθες στη συζήτηση που είχε ο κ. Παυλόπουλος με δημοσιογράφους, δέχθηκε μία ερώτηση από ένα συνάδελφό σας, η οποία έλεγε το εξής: "Τί έχετε να δηλώσετε ως προς τον ισχυρισμό του κ. Ρέππα, ότι είσθε μέλος Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών και ότι χειρίζεσθε νομική υπόθεση Κατασκευαστικών Eταιριών;" Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε: "Ως προς το πρώτο, δεν έχετε, παρά να ρωτήσετε τον Υπουργό Οικονομικών και να καταλάβει τότε το σφάλμα το οποίο διέπραξε ο κ. Ρέππας και την ανακρίβεια την οποία λέει". Θέλω να παρατηρήσω ότι εγώ ουδέποτε είπα κάτι τέτοιο. Και αν δεν είναι κακοήθεια δημοσιογράφου, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον κ. Παυλόπουλο να παρουσιάσει εμένα ψευδόμενο ή λέγοντα ανακρίβειες - που δεν θέλω να δεχθώ αυτή την εκδοχή - τότε πρόκειται περί αμέλειας δημοσιογράφου, ο οποίος έθεσε έτσι την ερώτηση, βάζοντας στο στόμα μου λόγια που δεν είπα. Αλλά, και ο κ. Παυλόπουλος, θα ήθελα, να είναι - όταν πρόκειται να δώσει κάποια απάντηση - ενήμερος περί των θεμάτων τα οποία τίθενται κατά την ενημέρωση, ώστε να μην δημιουργούνται τέτοιου είδους παρανοήσεις. Δεν υπάρχει κανένα προσωπικό θέμα - επαναλαμβάνω και πάλι - γιατί έχει δημιουργηθεί μια τέτοια εντύπωση. Δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει προσωπική αντιδικία. Κανένα προσωπικό θέμα, καμμία προσωπική αντιδικία. Υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες και πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται κατά τρόπο ευπρεπή και σε ένα υψηλό επίπεδο. Ολα τα άλλα περιττεύουν.

ΠΑΡΙΣ: Μία διευκρίνιση για το θέμα του κ. Στουρνάρα: Ποιοί είναι οι Υπουργοί; Ο κ. Παπαντωνίου, ο κ. Παπαδόπουλος και η κα Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι κύριοι Παπαντωνίου και Παπαδόπουλος. Θα ήθελα να μιλούμε περισσότερο για "νοικοκύρεμα", ας μου επιτραπεί να πω ή για περιστολή της σπατάλης που γίνεται με προτάσεις πάρα πολύ συγκεκριμένες, οι οποίες καλό είναι, να εξετασθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε το γεγονός ότι καλέσατε κάποιους έγκυρους δημοσιογράφους από το εξωτερικό...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα δημοσιογράφους έγκυρων εφημερίδων. Δεν σημαίνει ότι κάποιοι που δεν έχουν κληθεί δεν είναι έγκυροι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω, γιατί αποκλείσατε το μεγαλύτερο μέρος των τοπικών ανταποκριτών ξένου Τύπου.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε σε μία νέα βάση. Δεν υπήρξε κάποια τέτοια πολιτική. Απλά, είχα τη σκέψη και οι Υπηρεσίες οι οποίες ασχολήθηκαν με το θέμα, μετά από συνεργασία, επέλεξαν δημοσιογράφους οι οποίοι θα έλθουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα, ώστε να υπάρχει και αυτό το διαφορετικό στοιχείο: Το να ζήσουν τις συνθήκες της Ελλάδος, τις οποίες δεν γνωρίζουν ίσως καλά όλοι οι δημοσιογράφοι που θα μας επισκεφθούν. Εσείς τις συνθήκες της Ελλάδας τις γνωρίζετε.

* * Αναβάλλεται η αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και η τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο θα γίνει κανονικά στις 13:00.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Thursday, 30 May 1996 - 14:36:39