Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 16-05-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 16.5.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας. Θα σας πω αρχικά για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:
* Ο Πρωθυπουργός συνεργάσθηκε, σήμερα, με τον Υπουργό Αιγαίου κ. Κοτσακά για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου.

* Στις 13:00, δηλαδή τώρα, ξεκινά συνεργασία του Πρωθυπουργού με Υπουργούς με αντικείμενο και την ονομαστικοποίηση των μετοχών των ανωνύμων τεχνικών εταιρειών. Στη σύσκεψη αυτή θα παρευρεθούν ο κ. Παπαντωνίου, ο κ. Παπαδόπουλος, η κα Παπανδρέου, ο κ. Λαλιώτης, ο κ. Βενιζέλος, ο έχων την τιμή να σας ομιλεί και οικονομικοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ληφθούν και αποφάσεις ή απλώς θα συζητηθεί το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό θα εξαρτηθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αποσύρεται το διάταγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα γίνει συζήτηση. Δεν είναι δυνατόν να ανακοινώσω μια απόφαση, χωρίς να υπάρξει συνεδρίαση στην οποία θα ληφθεί κάποια απόφαση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα γι' αυτό σας ρώτησα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ήδη ποιό είναι το αντικείμενο της συζήτησης.

* Ο Πρωθυπουργός, στις 14:30, θα δεχθεί την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Γνωρίζετε ότι γίνεται μια προσπάθεια, συγκροτείται ήδη Επιτροπή για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων, των πρώτων της νέας χιλιετίας.

* Αύριο και μεθαύριο υπάρχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, όπως γνωρίζετε.

* Πρέπει να σας πω, ακόμη, ότι τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος και θα μιλήσει στη Συνέλευση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η οποία γίνεται στη Βουλιαγμένη. Θα λάβει το λόγο στις 9:30 το πρωί. Θα συναντήσει τον κ. Σολάνα. Η ώρα δεν έχει ακόμη καθορισθεί.

* Επίσης, τη Δευτέρα έρχεται στην Ελλάδα ο κ. Αραφάτ. Στις 8:30 το απόγευμα, θα επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό. Αργότερα, ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του.

* Πριν αρχίσουμε τη συζήτησή μας, θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα μικρό επεισόδιο που έγινε σήμερα, ένα ναυτικό μίλι νοτίως της Ιμιας, στις 9:30 το πρωί. Περιπολικό του Λιμενικού Σώματος (με αριθμό 119) εκτελώντας τακτικη περιπολία στην περιοχή των νησίδων, διαπίστωσε ότι τουρκική ακταιωρός είχε εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Γι' αυτό, ακριβώς, προέβη σε χειρισμούς απομάκρυνσης, απώθησης της τουρκικής ακτοφυλακίδος με στοιχεία RG 56. Κατά τη διάρκεια των χειρισμών αυτών υπήρξε μικρή σύγκρουση. Σύγκρουση χωρίς ζημιές, γι' αυτό την ονομάζω και μικρή. Η τουρκική ακτοφυλακίδα απομακρύνθηκε μετά το περιστατικό αυτό στα τουρκικά παράλια. Η δε ελληνική περίπολος συνεχίζει κανονικά την υπηρεσία της. Ως πιστοποίηση αναφέρω το τελευταίο για το ότι δεν υπήρξε βλάβη. Δεν πρέπει να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω, ποιό σημείο του τουρκικού πλοίου συνεκρούσθη με ποιό σημείο του ελληνικού;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αυτή τη λεπτομέρεια. Νομίζω ότι το πλωραίο τμήμα του ελληνικού περιπολικού συνεκρούσθη με το πρυμναίο του τουρκικού. Δεν είμαι κατηγορηματικός, όμως σ' αυτό, θα μου επιτρέψετε. Είναι μια λεπτομέρεια. Καλό είναι να μην είμαστε κατηγορηματικοί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πυροβολισμοί υπήρξαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Απλώς ανέπτυξε ταχύτητα το ελληνικό πλοίο και με τακτικούς χειρισμούς κατόρθωσε να απομακρύνει από τα χωρικά μας ύδατα την τουρκική ακτοφυλακίδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αριστερό ή το δεξιό ...;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια λεπτομέρεια που δεν την γνωρίζω. Εάν έχει τόσο ενδιαφέρον, μπορώ να ενημερωθώ και να σας απαντήσω αργότερα.

ΜΑΡΔΑΣ: Η κρουαζιέρα των δημοσιογράφων θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια περιήγηση στο χώρο του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος, όπως είπα και χθες, αλλά εσείς κε Μαρδά απουσιάζατε, που ασφαλώς θα γίνει. Επαναλαμβάνω και πάλι: Είναι δυνατόν στα χωρικά μας ύδατα να μην έχουμε το δικαίωμα να φιλοξενήσουμε επισκέπτες μας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Δεν το συζητούμε αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ζήτησαν Αμερικανοί βουλευτές να επισκεφθούν την Ιμια και αρνήθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει κανένα λόγο να αρνηθεί σε όποιον βρίσκεται στην Ελλάδα να κινηθεί σε διάφορα σημεία του ελληνικού χώρου.. Η ερώτηση την οποία θέτετε πρέπει...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δημοσιεύματα το αναφέρουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, όταν πρόκειται να γίνουν επισκέψεις - το γνωρίζετε και εσείς - λογικό είναι να καταρτίζει κάποιο πρόγραμμα, βάσει του οποίου γίνονται αυτές οι επισκέψεις. Αλλά, βεβαίως, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ζήτησαν κε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Τί να ζήτησαν;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βουλευτές να επισκεφθούν την Ιμια.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω. Δεν έχω τέτοιο θέμα. Γνωρίζω, όμως, ότι υπάρχουν - στα πλαίσια των συνεδριάσεων που κάνει η Βορειοατλαντική Συμμαχία -επισκέπτες στην Ελλάδα οι οποίοι θα επισκεφθούν διάφορες περιοχές της χώρας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μετά το επεισόδιο που αναφέρατε, θα υπάρξει κάποιο διάβημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι διπλωματικοί χειρισμοί οι οποίοι σ' αυτές τις περιπτώσεις, είναι επιβεβλημένοι είναι χειρισμοί στους οποίους θα προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών, γιατί βεβαίως υπάρχει παραβίαση του εθνικού χώρου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Τσίλας δεν έκανε κάποια εισήγηση στο Υπουργείο Εξωτερικών; Το ξέρετε ή δεν το ξέρετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανε ενημέρωση ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών πριν από λίγο. Δεν γνωρίζω αυτή τη λεπτομέρεια. Ετέθη αυτό το θέμα; Εδόθη απάντηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν δόθηκε απάντηση. Οπότε μπορείτε να μας απαντήσετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί η απάντηση που δόθηκε να μην σας ικανοποιεί. Είναι άλλο αυτό και άλλο να λέτε ότι "δεν δόθηκε απάντηση". Να εξηγούμεθα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, από εσάς θέλω εγώ την απάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ. Θέλετε από εμένα, με προτιμάτε, σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσημα από την Κυβέρνηση. Ερωτώ: Ετέθη το θέμα από τον κ. Τσίλα, τον Πρεσβευτή μας στην Ουάσιγκτον και απορρίφθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιές συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο των Υπηρεσιών ενός Υπουργείου. Αυτό που γνωρίζω - και είμαι κατηγορηματικός, και επαναλαμβάνω - είναι ότι στο πλαίσιο των επισκέψεων που κάνουν ξένοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα, εφόσον εκδηλώσουν ενδιαφέρον να επισκεφθούν διάφορες περιοχές, να μετακινηθούν δηλαδή από την Αθήνα, καταρτίζεται κάποιο πρόγραμμα σε συμφωνία μαζί τους. Και αυτό το πρόγραμμα ακολουθείται. Αυτό γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί εννοείτε όταν λέτε "αυτό γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση";

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό γίνεται - λέω - και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι, μεταξύ των άλλων, και βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να λάβουν μέρος στη Βορειοατλαντική Συνέλευση, και θα επισκεφθούν κάποιες περιοχές

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τους απαγορεύσατε να πάνε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς τους απαγόρευσε να πάνε οπουδήποτε. Είναι δυνατόν;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέτε επίσημα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Οτι υπάρχει απαγόρευση είναι κάτι που δεν το δέχομαι. Ασφαλώς το λέω επίσημα. Λέω επισήμως ότι δεν υπάρχει απαγόρευση.

ΚΟΥΙΝ: Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά: Υπήρξε σήμερα μία πληροφορία ότι θα ξαναεγκατασταθεί "η κόκκινη γραμμή" Αθήνας - Αγκυρας. Πώς το σχολιάζετε αυτό; Αληθεύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει μία τέτοια εξέλιξη. Αυτό που, με την ευκαιρία της ερώτησής σας πρέπει να πω, είναι πως πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνονται προσπάθειες από την ηγεσία της γειτονικής χώρας, ώστε να υπάρξει κλίμα ηρεμίας στην περιοχή. Να αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις. Η πολιτική ρευστότητα στην Τουρκία μπορεί να έχει τέτοιου είδους παρενέργειες. Εμείς, όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι, σε οποιαδήποτε πρόκληση ή επιθετικότη- τα, να παραμείνουμε απαθείς. Παρακαλώ, λοιπόν, να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή. Και οι "κόκκινες γραμμές" βεβαίως μπορεί να χρειάζονται. Αλλά αυτό για το οποίο πρέπει να εργαζόμαστε είναι να υπάρχει μία γραμμή επικοινωνίας και συνεννόησης τέτοια, ώστε να κάνει άχρηστη ή μη απαραίτητη οποιαδήποτε "κόκκινη γραμμή".

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θέλω να σας ρωτήσω κάτι, γιατί δεν το κατάλαβα: Και τα δύο καράβια ανήκουν στις ακτοφυλακές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Είναι του Λιμενικού Σώματος το ελληνικό, για το οποίο μιλώ. Αλλά και το τουρκικό είναι ακτοφυλακίδα, ακταιωρός.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Κωνσταντόπουλος έχει στείλει μία επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό και στους Αρχηγούς των κομμάτων και καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία διακομματικής συνάντησης, ώστε εντός του μηνός να προωθηθεί στη Βουλή ο νέος νόμος για τη διαφάνεια. Με δεδομένα τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί στον τομέα των δημοσίων προμηθειών, υπάρχει κάποια απάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση της Κυβέρνησης είναι ότι το θέμα των προμηθειών του δημοσίου είναι ένα σημαντικό θέμα. Εχουν γίνει προσπάθειες, κατά καιρούς, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Βεβαίως, χρειάζεται να επανεξετασθεί γιατί τα πάντα επιδέχονται βελτίωση και εκσυγχρονισμό. Η Ελληνική Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται: Στο να ενισχυθεί το οπλοστάσιο το οποίο πρέπει να διέπει τις σχέσεις του Κράτους με τους προμηθευτές του, σε διάφορους τομείς.

ΦΙΛΗΣ: Απορρίπτει την πρόταση για διακομματική συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν απορρίπτει καμμία πρόταση. Η Κυβέρνηση, σας λέω, εργάζεται σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Και ξέρετε, όταν κάποια θέματα αποκτούν μία οξεία μορφή σε μία περίοδο, συνηθίζεται να διατυπώνονται ευκαιριακώς - ας μου επιτραπεί να πω - κάποιες προτάσεις. Και η πολιτική αυτή η οποία έχει μία προβολή, παύει να είναι η κυρίαρχη πολιτική ενός κόμματος ή ενός πολιτικού, όταν τα συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν και αυτά υποχωρούν ως προβλήματα. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να εργασθούμε σε βάθος χρόνου, ώστε πέρα από τις προσπάθειες εντυπωσιασμού, να κατασταλάξουμε σε πολιτικές επιλογές τέτοιες, οι οποίες θα εξασφαλίζουν θεσμικό πλαίσιο ισχυρό και διάφανο, ώστε να μην υπάρχουν οποιαδήποτε ερωτηματικά και σκιές για τις σχέσεις των προμηθευτών με το δημόσιο.

ΦΙΛΗΣ: Πότε προβλέπει η Κυβέρνηση, δεδομένου ότι συζητήθηκε το θέμα στο προηγούμενο...

ΡΕΠΠΑΣ: Ασχολείται μ'αυτό το θέμα η Κυβέρνηση και θα πάρει τις αποφάσεις της.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει χρονικός ορίζοντας; Για να δούμε αν υπάρχει εντυπωσιασμός...

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή ακριβώς δεν θέλουμε να υπάρχει εντυπωσιασμός από την πλευρά της Κυβέρνησης, δεν ορίζουμε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Εργαζόμαστε σ'αυτή την κατεύθυνση.

ΦΙΛΗΣ: Αρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, αυτό αποδεικνύει ότι εργαζόμαστε με επιμέλεια και συστηματικότητα, αποφεύγοντας να κάνουμε ανακοινώσεις και εξαγγελίες.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Παπανδρέου υπάρχουν τέτοιες υποσχέσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Και η Κυβέρνηση εργάζεται σ'αυτή την κατεύθυνση. Θα μας κρίνετε, κύριε Σκουρή, όταν ολοκληρωθεί η θητεία της Κυβέρνησης. Πιστέψτε με, θα έχουμε ολοκληρώσει ένα σημαντικό έργο τότε. Θα υπάρξει εξέλιξη σύντομα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να γυρίσουμε στο προηγούμενο θέμα. Δεν υπάρχει μεν απαγόρευση, υπάρχει όμως αλλαγή του προγράμματος τέτοια, ώστε να εξυπηρετεί δεδομένο αίτημα των Τούρκων να μην πάνε ...

ΡΕΠΠΑΣ: Για ποιούς ομιλείτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους βουλευτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν έχει καταρτισθεί κάποιο πρόγραμμα, ώστε να μιλούμε για αλλαγή προγράμμα- τος. Ενα πρόγραμμα καταρτίζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το πρόγραμμα δεν έχει αλλάξει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει αλλαγή, γιατί δεν υπάρχει πρόγραμμα το οποίο άλλαξε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το πρόγραμμα, πάντως, δεν προβλέπει επίσκεψη εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Αλλά νομίζω ότι δεν είναι μυστικό. Οι άνθρωποι επισήμως θα επισκεφθούν διάφορες περιοχές της Ελλαδος. Δεν θα γίνει αυτό κατά τρόπο μυστικό και κρυφό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης να ρωτήσω: Το πολεμικό πλοίο το οποίο θα μεταφέρει τους δημοσιογράφους από την Κω, Σέριφο κ.λπ. την Ιμια θα προσεγγίσει στην Ιμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Κοιτάξτε. Υπάρχει μία φρεγάτα εκεί, την οποία μπορούν να επισκεφθούν οι δημοσιογράφοι. Αν θέλουν οι δημοσιογράφοι να κινηθούν και με τη φρεγάτα, δεν έχουμε αντίρρηση. Αλλά, έχουμε στη διάθεσή μας τουριστικά πλοία, κρουαζιερόπλοια της περιοχής, τα οποία προσφέρονται, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την περιήγηση των δημοσιογράφων.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Για το θέμα της ονομαστικοποίησης, υπάρχουν νεότερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν λήξει η συνεδρίαση αυτή, φαντάζομαι, εφόσον υπάρξει απόφαση, η απόφαση αυτή θα σας γνωστοποιηθεί.

ΚΙΑΟΣ: Πρώτον, για το προηγούμενο θέμα, τα ελληνοτουρκικά: Δεν ήμουν από την αρχή της ενημέρωσης και θέλω να ρωτήσω, αν απαντήσατε στο τί σκοπεύετε να κάνετε ως Κυβέρνηση στα μέτρα που απείλησε ότι θα πάρει η Τουρκία, διαμαρτυρόμενη για την ξενάγηση των δημοσιογρά- φων.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, έκανα ένα σχόλιο. Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω ότι η πολιτική αυτή της Τουρκίας, η επεκτατική και επιθετική, δεν μας εντυπωσιάζει. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά, και η Τουρκία θα πρέπει να αναμένει από την Ελληνική Κυβέρνηση τη συνετή και αποφασιστική αντίδρασή της.

ΚΙΑΟΣ: Για τα μέτρα αναφέρομαι εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά μέτρα πήρε η τουρκική πλευρά; Δεν έχει λάβει κάποια μέτρα. Αν πάρει κάποια μέτρα, τα οποία θίγουν το εθνικό συμφέρον ή παραβιάζουν τον κυριαρχικό μας χώρο, ασφαλώς θα υπάρξει αντίδραση. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει απαθής παρατηρητής οποιωδήποτε πρωτοβουλιών της Τουρκίας, εφόσον οι πρωτοβουλίες αυτές στρέφονται εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων. Θα υπάρξει απάντηση και άμεση.

ΚΙΑΟΣ: Ενα δεύτερο που θέλω να ρωτήσω: Αν κατάλαβα καλά, έχει πρόθεση η Κυβέρνηση να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ισχύει γύρω από τις προμήθειες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση, είπα, ασχολείται με αυτό το θέμα. Είναι ένα σημαντικό θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Να το τροποποιήσει συγκεκριμένα;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει νόμος από παλαιότερα. Ο νόμος αυτός χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις. Επαναλαμβάνω και πάλι: Η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να δώσει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση, αφού μελετήσει το όλο θέμα και λάβει τις αποφάσεις της σύντομα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Εχει αναβληθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη; Και τί γίνεται με την επίσκεψη στην Κρήτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Υπάρχει στο σχεδιασμό του Πρωθυπουργού η επίσκεψη στην Κρήτη. Δεν έχουμε ανακοινώσει επισήμως πρόγραμμα. Αυτή την ώρα μένουμε σ'αυτά τα οποία σας έχουμε ανακοινώσει.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Για τη Θεσσαλονίκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλά σχεδιάζονται κε Μούρτη. Ορισμένα από αυτά γίνονται γνωστά, ορισμένα δεν γίνονται.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Ηταν να γίνει τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας ανακοινωθεί.

ΜΑΥΡΟΣ: Εχει ανακοινωθεί για Θεσσαλονίκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα που ομιλούμε δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

ΜΑΥΡΟΣ: Για τη Θεσσαλονίκη ρωτάω...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη. Εσείς έχετε ευαισθησία για τα Μακεδονικά, κε Μαύρο. Προχθές ρωτούσατε για τα έργα στη Μακεδονία.

ΓΚΑΝΑΣ: Στη συνάντηση με τον κ. Κοτσακά προσδιορίσθηκε πότε θα συζητήσουν το πρόγραμμα για το Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Κοτσακά ήταν συνάντηση που αφορούσε θέματα του Υπουργείου Αιγαίου. Και συγκεκριμένα, τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την ανάπτυξη στο Αιγαίο.

ΜΑΥΡΟΣ: Γιατί δεν έγινε χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει και στην πρώτη συνεδρίασή του θα ασχοληθεί με τα θέματα του Υπουργείου Αιγαίου.

ΜΑΥΡΟΣ: Μιλάω για τη συνάντηση Σημίτη - Κοτσακά. Γιατί δεν έγινε χθες η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε σήμερα, επειδή αναβλήθηκε για αργότερα η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλαξε ο προγραμματισμός.

ΜΑΥΡΟΣ: Ρωτάω γιατί δεν έγινε χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί έγινε σήμερα και δεν έγινε χθες; Και πρέπει να απαντήσουμε γι' αυτό; Αλλάζει ο προγραμματισμός. Γιατί αυτό κρίνεται πιό πρόσφορο από την Κυβέρνηση. Μου κάνει εντύπωση, γιατί πραγματικά το πρόγραμμα λειτουργίας όταν ανακοινώνεται και εφόσον αλλάξει, μπορεί να δίνει τροφή για την εξαγωγη συμπερασμάτων, και για ένα σχολιασμό, ο οποίος - θα μου επιτρέψετε να πω - ότι δεν πρέπει να υπάρχει. Γιατί δεν ανταποκρίνεται ο σχολιασμός αυτός στο βάρος αυτών των αλλαγών. Δεν έχουν κανένα βάρος αυτές οι αλλαγές, ενώ ο σχολιασμός παρουσιάζεται ως να έχει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό βάρος. Δεν θα πρέπει, όμως.

ΚΙΑΟΣ: Γιατί ανεβλήθη το Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Υπουργικό Συμβούλιο αναβλήθηκε, επειδή την ώρα αυτή ο Πρωθυπουργός θεωρεί πως έχει προτεραιότητα να αντιμετωπισθεί το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο γίνεται η σύσκεψη. Δεν είναι αυτό μια απάντηση;

ΚΙΑΟΣ: Εντάξει.

ΡΕΠΠΑΣ: Επρεπε να ρωτήσετε για να πάρετε αυτή την απάντηση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα το μάθουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού ξέρατε ότι στις 13:00 θα γινόταν αυτή η συνάντηση. Δεν την κρατήσαμε μυστική.

ΚΙΑΟΣ: Αν επιτρέπετε, εδώ και μέρες μας είχατε ανακοινώσει τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Χθες το επαναλάβατε και μάλιστα είπατε ότι θα συναντηθούν ο Πρωθυπουργός και ο κ. Κοτσακάς ενωρίτερα, ώστε να γίνει πληρέστερη ενημέρωση στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Από χθες σας ενημέρωσα, συμπληρώνοντας την τελευταία παράγραφο στο briefing ότι θα υπάρξει αυτή η αναβολή και σήμερα συζητούμε. Τί είναι αυτό που κάνει εντύπωση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η αναβολή του Υπουργικού Συμβουλίου δεν κάνει εντύπωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή συνεδριάζει τώρα τακτικά σας κάνει εντύπωση πιά. Οταν δεν συνεδριάζει, ρωτάτε "γιατί δεν συνεδριάζει".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο λόγος της αναβολής μας προβληματίζει.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ.

ΚΙΑΟΣ: Δεν είναι καλύτερα να μαθαίνουμε από εσάς...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σταματόπουλος εντυπωσιάζεται πιά, γιατί έχει μια τέτοια τάξη η Κυβέρνηση στη λειτουργία της, που τον έχει, φαίνεται, εντυπωσιάσει και τον ίδιο. Μπράβο!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα;

ΡΕΠΠΑΣ: Και όταν η τάξη αυτή κάπου χαλαρώνει, φαίνεται ότι προβληματίζεσθε, απορείτε. Αυτό είναι καλό σημάδι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν με εντυπωσιάζει τίποτα εμένα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι γνωστό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως σήμερα ο κ. Πρωθυπουργός εκτός του κ. Κοτσακά δέχεται και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και Κοινοτάρχες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει στο πρόγραμμά του άλλες συναντήσεις. Εχει συνεργασίες με συνεργάτες, με επιτελείς του για διάφορα θέματα.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς εκτιμά η Κυβέρνηση τα αποτελέσματα από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαρδά, το ταξίδι - επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αμερική είναι απόλυτα θετικό και επιτυχημένο. Ο κ. Στεφανόπουλος είναι εθνικός Πρεσβευτής. Και πιστεύω ότι με τον καλύτερο τρόπο η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις ΗΠΑ αυτές τις ημέρες. Προβλήθηκαν οι θέσεις μας. Πρέπει να σας πω ότι εγώ προσωπικώς, αλλά και όλοι όσοι ψηφίσαμε τον κ. Στεφανόπουλο για να αναδειχθεί στα αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, νοιώθουμε όσο περνάει ο καιρός, και κατά κάποιο τρόπο δικαιωμένοι για την επιλογή μας εκείνη, για την ψήφο που δώσαμε. Ηταν απολύτως θετικό και επιτυχημένο το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Πρόεδρος έθεσε θέμα τριών φρεγατών που παρήγγειλε στις ΗΠΑ η Τουρκία. Και είπε ότι αυτές οι τρεις φρεγάτες θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Η Κυβέρνηση έχει κάνει κάποια διαμαρτυρία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση είναι λογικό να παρακολουθεί τους εξοπλισμούς που κάνει η γειτονική χώρα. Αλλά τους εξοπλισμούς της κάθε χώρας είναι δύσκολο - όπως καταλαβαίνετε και εσείς - να τους αποτρέψει, όπως επίσης δεν μπορεί να τους αποφασίσει, η Ελληνική Κυβέρνηση. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να εργασθούμε ώστε οι εξοπλισμοί αυτοί να αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν χρειάζονται. Οτι υπάρχει φιλία και συνεργασία και οι εξοπλισμοί περιττεύουν.

ΜΑΡΔΑΣ: Δηλαδή, θα το αφήσει έτσι η Κυβέρνηση; Ο Πρόεδρος το επισημαίνει. Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να τον στηρίξει;

ΡΕΠΠΑΣ: Τί θέλετε να μάθετε άλλο;

ΜΑΡΔΑΣ: Αν θα γίνει κάποια διαμαρτυρία, διότι εδώ παραβιάζεται και μια αναλογία που αφορά στην ισορροπία δυνάμεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Να είσθε σίγουρος ότι όταν πρόκειται η αναλογία αυτή - η οποία έχει εγκριθεί από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ - να ανατραπεί, εμείς είμαστε ως "φύλακες άγγελοι" των εθνικών μας συμφερόντων έτοιμοι να προασπίσουμε και τη διατήρηση αυτής της ισορροπίας και τα εθνικά μας συμφέροντα. Μην έχετε καμμία ανησυχία περί αυτού.

ΜΑΡΔΑΣ: Εγώ δεν ανησυχώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκφράζετε (ανησυχία), όμως.

ΜΑΡΔΑΣ: Γι'αυτό είμαι εδώ. Ο κ. Στεφανόπουλος προχώρησε παραπέρα και είπε ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, να πολεμήσει υπέρ της Τουρκίας, εάν της επιτεθούν το Ιράν, το Ιράκ ή η Συρία. Υπάρχει τέτοια δέσμευση από πλευράς Κυβερνήσεως;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο δεν κάνω για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κρίνουμε ότι το ταξίδι ήταν απολύτως επιτυχές. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, είναι γνωστή πολιτική.

ΜΑΡΔΑΣ: Κε Υπουργέ, μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δεσμεύει, όσον αφορά τη συστράτευση της Ελλάδας σε χώρες φιλικές ή μη;

ΡΕΠΠΑΣ; Αυτό το οποίο, όμως, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε, είναι να συζητούμε στη βάση σεναρίων και υποθέσεων. Ευχόμαστε να μην υπάρξει τέτοιος πόλεμος. Εάν θέλετε να τον προκαλέσετε, για να δείτε ποιά στάση θα κρατήσει η Ελληνική Κυβέρνηση, επιχειρήστε το.

ΜΑΡΔΑΣ: Οχι. Εγώ βασίζομαι στην επίσημη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς.

ΜΑΡΔΑΣ: ...η οποία δήλωση λέει ότι εμείς θα πολεμήσουμε υπέρ της Τουρκίας, όταν της επιτεθεί το Ιράκ. Επειδή αυτό έχει τεθεί και στον πόλεμο του Κόλπου.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα είναι μία χώρα, η οποία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, σέβεται τις συμφωνίες. Και η στάση της είναι τέτοια που προωθεί την ειρήνη και τη φιλία. Δεν έχουμε φιλοπόλεμη εξωτερική πολιτική. Δεν πρέπει να μιλάμε για πόλεμο. Οταν υπάρξουν, εάν υπάρξουν πόλεμοι, θα τους αντιμετωπίσουμε.

ΜΑΡΔΑΣ: Ο Πρόεδρος μίλησε και κατονόμασε χώρες.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ ομιλώ εξ ονόματος της Κυβέρνησης.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κε Υπουργέ, μόλις πληροφορηθήκαμε ότι η Τουρκία, ως αντίμετρα, θα οργανώσει μία παρόμοια κρουαζιέρα ενημερωτική, στην ίδια περιοχή. Πώς σχολιάζετε το γεγονός αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς επιθυμούμε στην Τουρκία να γίνονται επισκέψεις. Να υπάρχει μία είσοδος και εκεί πολιτών και από άλλες χώρες. Γιατί βλέπουμε, τα τελευταία χρόνια, η είσοδος πολιτών να γίνεται από την Τουρκία προς την Ελλάδα και όχι το αντίθετο. Θέλουμε, λοιπόν, οι όποιοι επισκέπτες ενδιαφέρονται να επισκεφθούν στην Τουρκία, να μεταβούν, να αποκομίσουν εντυπώσεις πρωτογενώς από τις συνθήκες που επικρατούν σ'εκείνη τη χώρα. Και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, πώς είναι οι συνθήκες εκεί. Οπως επίσης να επισκεφθούν την Ελλάδα, για να διαπιστώσουν πώς είναι οι συνθήκες εδώ. Το ότι η Τουρκία στον εθνικό της χώρο δέχεται ξένους επισκέπτες, φιλοξενεί πολίτες από οποιαδήποτε άλλη χώρα και με οποιαδήποτε ιδιότητα, είναι δικό της δικαίωμα. Αλλά, ασφαλώς, το δικαίωμα αυτό υπόκειται - όπως όλα τα δικαιώματα - σε κάποιους περιορισμούς. Στους περιορισμούς εκείνους, ώστε να μην οδηγούν - αντιθέτως θα έλεγα - στην παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων: της Ελλάδος εν προκειμένω. Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάποια τέτοια πρωτοβουλία, την οποίαν αναλαμβάνει η Τουρκία. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι, να ακολουθήσουμε τη συνετή και αποφασιστική πολιτική μας, η οποία είναι η ορθότερη πολιτική.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, η ενημέρωση ήταν ότι η κρουαζιέρα των προσκεκλημένων μας ξένων δημοσιογρά- φων θα γίνει - για οικονομικούς λόγους, απ'ό,τι ελέγετο - με φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Σήμερα, μας λέτε ότι θα γίνει με κρουαζιερόπλοια. Και αν θέλουν οι προσκεκλημένοι να επισκεφθούν και την παραπλεύρως φρεγάτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιό είναι το πρόβλημα;

ΦΙΛΗΣ: Ποιό από τα δύο ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύουν και τα δύο. Ορισμένα θέματα, παρακαλώ να τα αξιολογείτε έτσι όπως τίθενται, χωρίς να θεωρείτε πως κάποια σκοπιμότητα μας ωθεί, ώστε να τα παρουσιάζουμε έτσι όπως τα παρουσιάζουμε. Για οικονομικούς λόγους, πραγματικά, σκεφθήκαμε στην αρχή, ότι δεν είναι εύκολο να νοικιάσουμε κρουαζιερόπλοιο. Οταν το είπαμε αυτό, κάποιοι ενδιαφερόμενοι - και είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι από την Κω - το διάβασαν στον Τύπο και προσέφεραν δωρεάν τα κρουαζιερόπλοιά τους, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η περιήγηση. Αυτό είναι το θέμα. Και είναι ακριβώς έτσι. Και επίσης, η φρεγάτα βρίσκεται εκεί, και εάν θέλουν να την επισκεφθούν, προκειμένου να έχουν και αυτή την εμπειρία, μπορούν να την επισκεφθούν.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Πότε ακριβώς θα γίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ερχόμενο Σάββατο, το πρωί. Θα ταξιδέψουν από την Αθήνα αεροπορικώς προς την Κω. Από εκεί θα επιβιβασθούν στο όποιο πλοίο, προκειμένου να περιηγηθούν το Δωδεκανησιακό σύμπλεγμα.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου έχει πάρει πρωτοβουλία να καλέσει υπό την κομματική τους ιδιότητα στελέχη να τον επισκεφθούν και να συζητήσουν μαζί του. Θα γίνει και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Κινήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ορισθεί ημέρα και ώρα.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μήπως επελέγη το κρουαζιερόπλοιο αντί της φρεγάτας, διότι η παρουσία της φρεγάτας δίπλα στα Ιμια, συνιστά παραβίαση της γνωστής συμφωνίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμμία συμφωνία, η οποία να είναι τόσο γνωστή σε σας και να την αγνοούμε εμείς. Γιατί η φρεγάτα μπορεί να πλέει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε εκείνη την περιοχή, ταυτοχρόνως. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μη συνδυάζετε το ένα με το άλλο.

ΜΑΡΔΑΣ: Υπάρχει η συμφωνία της 29ης...

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς.

ΜΑΡΔΑΣ: Λοιπόν, η συμφωνία προβλέπει μη παρουσία μεγάλων πολεμικών πλοίων; Γιατί μ'αυτό το δεδομένο συζητούσαμε πριν.

ΡΕΠΠΑΣ: Πολεμικά πλοία, εκ των πραγμάτων, γνωρίζετε ότι παρουσιάζονται. Δεν υπάρχει καμμία συμφωνία, η οποία να υπαγορεύει στην Ελλάδα περιορισμούς δικαιωμάτων τέτοιους που να οδηγούν στο να μην επιτρέπει σε πλοία της να κινούνται ή να πλέουν σε εκείνη την περιοχή, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

ΜΑΡΔΑΣ: Το ίδιο ισχύει και για στρατιωτικές δυνάμεις επάνω στα Ιμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει γι'αυτά τα θέματα, πάρα πολλές φορές. Το ότι τα επαναφέρετε, νομίζω ότι...

ΜΑΡΔΑΣ: Η πραγματικότητα τα επαναφέρει.

ΡΕΠΠΑΣ:... το κάνετε, όχι για να έχετε κάποιο ολοκληρωμένο συμπέρασμα ή να έχετε κάποια είδηση. Το κάνετε, προφανώς, για να δημιουργήσετε πρόβλημα. Αλλά το πρόβλημα...

ΜΑΡΔΑΣ: Το πρωί υπήρξε το πρόβλημα. Εγώ το δημιούργησα;

ΡΕΠΠΑΣ:... δημιουργείται στη λογική. Την οποία δι'αυτού του τρόπου - θα μου επιτρέψετε να πω - ότι την προκαλείτε.

ΜΑΡΔΑΣ: Τί θα πει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, κύριε Μαρδά, το καθεστώς είναι σαφές. Είναι δεδομένο. Είναι συγκεκριμένο και ξεκαθαρισμένο.

ΜΑΡΔΑΣ: Να ανακαλέσετε αυτό που είπατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, έχετε θέσει τουλάχιστον δέκα φορές αυτή την ερώτηση. Και έχετε λάβει απαντήσεις. Η ίδια η ερώτηση...

ΜΑΡΔΑΣ: Το πρωί υπήρξε το πρόβλημα. Εγώ το δημιούργησα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν υπάρξει παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, θα υπάρξει αντίδραση από την ελληνική πλευρά, άμεση και αποφασιστική. Αυτό είναι καινούργιο;

ΜΑΡΔΑΣ: Για το θέμα της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων στις βραχονησίδες, υπάρχει απαγόρευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαρδά, οι βραχονησίδες έχουν ένα καθεστώς από το οποίο διέπονται επί δεκαετίες. Αυτό το καθεστώς των βραχονησίδων είναι σαφές και είναι δεδομένο και είναι γνωστό.

*** Αυτός ο φάκελλος που κρατώ είναι ο φάκελλος που θα δώσουμε στους ξένους δημοσιογρά- φους. Τον ετοίμασε το Υπουργείο Εξωτερικών. Γίνεται μία προσπάθεια, καλέσαμε ξένους δημοσιογράφους. Αντί να προβληθεί αυτή η θετική πλευρά της επίσκεψης των δημοσιογράφων, αναδεικνύεται ουσιαστικά ως εστία τριβής και έντασης η στάση που κρατά η Τουρκία. Αυτό, νομίζω, αδικεί την πρωτοβουλία, αδικεί και τους προσκεκλημένους μας. Γιατί, έτσι όπως παρουσιάζεται το θέμα και φθάνει στον τελικό αποδέκτη, τον πολίτη, τον αναγνώστη ή τον ακροατή και τηλεθεατή, είναι θέμα το οποίο συνίσταται σε ένταση, την οποία προκαλεί η Τουρκία για κάποια επίσκεψη.

ΦΙΛΗΣ: Τότε να δίνετε "γραμμή" στις εφημερίδες, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Εμείς ποτέ, κύριε Φίλη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση κάθε άλλο, παρά δίνει "γραμμή". Εσείς, άλλωστε, δουλεύετε σε μία εφημερίδα, ιστορική βεβαίως και έγκυρη, η οποία έχει όμως στο ιστορικό της μία παράδοση του να λαμβάνει "γραμμή", κάποτε. Λοιπόν, σας παρακαλω πάρα πολύ, μην προσπαθείτε δι'αυτού του τρόπου να μετατοπίσετε το θέμα. Θέμα το οποίο έχει να κάνει με την επίσκεψη εκλεκτών ξένων δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Και οι οποίοι θα συζητήσουν με Υπουργούς, θα ενημερωθούν για θέματα τα οποία έχουν για μας ενδιαφέρον, προκειμένου να γίνουν και εκείνοι κοινωνοί τους και θα ζήσουν στις συνθήκες ζωής οι οποίες υπάρχουν στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι είναι μία αξιολογότατη εμπειρία την οποία πρέπει να αποκτήσουν.
Ευχαριστώ πολύ.

* Η αυριανή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Δημήτρη Ρέππα θα γίνει μετά το πέρας της συζήτησης σχετικής επερώτησης στη Βουλή, στην οποία συμμετέχει ο Υπουργός.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Thursday, 30 May 1996 - 14:36:40