Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 14-05-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 14/5/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (ΩΡΑ:16.15)


* Οπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η εξέταση της εξέλιξης, της προόδου των έργων που είναι ενταγμένα στα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (τα ΠΕΠ).
-Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι η πρόοδος είναι ικανοποιητική, υπάρχει υψηλή απορροφητι- κότητα και ιδιαιτέρως σε έργα υποδομής και συγκεκριμένα σε έργα που αφορούν οδοποιία.
-Επίσης, επισημάνθηκαν προβλήματα τα οποία παρατηρούνται κατά την εξέλιξη των Προγραμμά- των αυτών (των ΠΕΠ). Επισημάνθηκαν αδυναμίες οι οποίες αφορούν είτε δυσκολίες, λόγω της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού στις Υπηρεσίες που παρακολουθούν αυτά τα έργα, είτε αδυναμίες οι οποίες αφορούν σχεδιασμούς και αρχικές επιλογές.
-Η Κυβέρνηση, κατά την λεπτομερή αυτή συζήτηση που έγινε, έχει μια εικόνα περί της εξέλιξης των έργων αυτών στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και επιβεβαιώνει ότι θα παρακολουθήσει με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θα ελέγξει την πρόοδο αυτών των έργων, ώστε να δημιουργη- θούν νέα παραγωγικά περιβάλλοντα, νέες συνθήκες τοπικής ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει, με την επίτευξη του τελικού στόχου, η πολυπόθητη ανάπτυξη στην Περιφέρεια, στην οποία στοχεύει η αξιοποίηση των κοινοτικών και των εθνικών πόρων, που δίδονται για τα έργα αυτά στην Περιφέρεια.

* Επίσης, έγινε ενημερωτική συζήτηση για το νομοσχέδιο περί της ποινικής ευθύνης των Υπουργών, μετά το δημόσιο διάλογο που έχει αναπτυχθεί, τα σχόλια που έχουν γίνει και τις απόψεις που έχουν εκφρασθεί. Η Κυβέρνηση δείχνοντας ευαισθησία θεώρησε πως έπρεπε να υπάρξει μία συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.
-Αποφασίσθηκε να επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή σύμπτωση των απόψεων και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έχουν εκφράσει διαφορετικές αντιλήψεις, ώστε να καταστεί σαφές πως ο κυοφορούμενος νόμος όχι μόνο δεν θεσπίζει ένα ειδικό καθεστώς για τους Υπουργούς, αλλά αποτελεί ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο σύγχρονο και αποτελεσματικό, προκειμένου να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όποια προβλήματα προκύπτουν από ευθύνες που πιθανώς έχουν Υπουργοί και πρέπει να τους αποδίδονται.

* Η συζήτηση ήταν εκτεταμένη όσον αφορά την πρόοδο των έργων στις 13 Περιφέρειες.
* Ηταν ενημερωτική όσον αφορά το νόμο για την ποινική ευθύνη των Υπουργών. Και επειδή είναι περασμένη και η ώρα, επιφυλάσσομαι να δώσω απαντήσεις στα ερωτήματα που θα θέσετε, για να μην σας κουράζω θέτοντας εισαγωγικώς εγώ και άλλα θέματα.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχω να υποβάλω δύο ερωτήματα: α) Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών θα έρθει εκ νέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, πριν κατατεθεί στη Βουλή; β) Στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής έγινε συζήτηση για το θέμα της εξαίρεσης κάποιων κατασκευαστικών εταιριών από την ονομαστικοποίηση των μετοχών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ως προς την πρώτη ερώτησή σας: Για το νόμο περί της ποινικής ευθύνης των Υπουργών, θα υπάρξει διάλογος, θα υπάρξει συζήτηση, προκειμένου - επαναλαμβάνω και πάλι - να επιδιωχθεί η συμφωνία όλων περί της αξίας των ρυθμίσεων αυτού του νομοσχεδίου, ώστε να μην υπάρξει και να αποκρουσθεί εν τη γενέσει της οποιαδήποτε υπόνοια για ρυθμίσεις οι οποίες γίνονται με βάση σκοπιμότητες. Να φανεί ότι δεν υπάρχει άλλος στόχος όταν καταρτίζεται ένας τέτοιος νόμος και κατατίθεται προς συζήτηση, παρά μόνον το αποτέλεσμα που όλοι θέλουμε να υπάρχει: Διαφάνεια. Μια ισχυρή - θα έλεγα - δικονομική "φαρέτρα", ώστε με κάθε τρόπο και σε κάθε καιρό να αποδίδονται ευθύνες, εφ'όσον υπάρχουν, σ'αυτούς που έχουν ευθύνες.

Ως προς τη δεύτερη ερώτησή σας...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, μην προχωρήσουμε στη δεύτερη ερώτησή σας προς το παρόν. Να μείνουμε για λίγο στο πρώτο.

ΡΕΠΠΑΣ: Τότε κρατείται η δεύτερη ερώτηση του κ. Κογιάννη, στην οποία και θα επανέλθουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν λέτε "συμφωνία με άλλους χώρους", τί εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα: Η μέγιστη δυνατή σύμπτωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιούς; Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Και με τους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Γιατί όχι;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, θα αρχίσει διάλογος και με τα άλλα κόμματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν θα αρχίσει νέος κύκλος διαλόγου. Η Κυβέρνηση έχει -όπως πολύ καλά γνωρίζετε - ασχοληθεί με το θέμα και έχει ορίσει ένα πλαίσιο για τη ρύθμιση αυτού του θέματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα γίνει και πάλι συζήτηση με τους βουλευτές του Κινήματος που έχουν εκφράσει απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Και η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην κατάθεση ενός νόμου, που θα αφορά την ποινική ευθύνη των Υπουργών.

ΜΑΥΡΟΣ: Πότε θα γίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Το συντομότερο δυνατόν. Εφ'όσον ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, ώστε να υπάρξει - επαναλαμβάνω και πάλι - μια ομόφωνη θέση όλων στην ανάγκη και την αξία ενός τέτοιου νομοθετήματος.

ΚΙΑΟΣ: Ομόφωνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί όχι; Θα το επιδιώξουμε.

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη που επιμένω: Είπατε προηγουμένως "να υπάρξει ομόφωνη θέση".

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, το να επιδιώκεται η ομοφωνία είναι καθήκον κάθε φορά και για κάθε θέμα. Ασφαλώς, όμως, το ότι δεν υπάρχει πάντα ομοφωνία, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι πρέπει να ανατρέπεται ή να εμποδίζεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εισάγει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει κάποια θέματα.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπήρξε εκτίμηση στην Κυβερνητική Επιτροπή ότι δεν προλαβαίνει η Κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο αυτό, πριν από τις θερινές διακοπές;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση με εντατικό τρόπο θα εργασθεί, ώστε το συντομότερο δυνατόν να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή που αφορά το συγκεκριμένο θέμα και να καταστεί νόμος του Κράτους.

ΚΙΑΟΣ: Στην ομοφωνία που είναι επιδίωξη της Κυβέρνησης (όπως μας είπατε) αναφέρεσθε σε ομοφωνία από όλα τα κόμματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ομοφωνία όλων των κομμάτων είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκει κάθε Κυβέρνηση και το κάθε κόμμα, όσον αφορά στα άλλα κόμματα. Αλλά, βεβαίως, μιλάμε για την ομοφωνία ή τη μέγιστη σύμπτωση απόψεων (για την οποία μίλησα στην αρχή), στα πλαίσια του Κινήματός μας. Δείξαμε μία ευαισθησία, επειδή ακριβώς έχουν εκφρασθεί διάφορες απόψεις. Το γνωρίζετε, άλλωστε.

ΚΙΑΟΣ: Και μια δεύτερη ερώτηση: Γιατί δεν ήταν στη συζήτηση παρών ο αρμόδιος Υπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Βενιζέλος δεν συμμετέχει στην Κυβερνητική Επιτροπή. Ο κ. Πρωθυπουργός είχε χθες λεπτομερέστατη ενημέρωση από τον κ. Βενιζέλο. Και ο κ. Πρωθυπουργός ήταν αυτός ο οποίος έθεσε το θέμα. Αλλωστε, η συζήτηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα. Υπήρξαν οι απόψεις των μελών της Κυβερνητικής Επιτροπής και συντόμως το θέμα αυτό θα αντιμετωπισθεί τελεσιδίκως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είθισται να παρίσταται όμως, κύριε Υπουργέ, ο καθ'ύλην αρμόδιος Υπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, είθισται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτη φορά γίνεται αυτό, πάντως. Να συζητείται θέμα στην Κυβερνητική Επιτροπή εν απουσία του αρμοδίου καθ'ύλην Υπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει συζητηθεί το θέμα αυτό, κύριε Σταματόπουλε. Οι απόψεις είναι κατασταλαγμένες. Εχει κάνει τις εισηγήσεις του ο κ. Υπουργός και η συζήτηση αφορούσε τα μέλη της Κυβερνητι- κής Επιτροπής και είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, επαναλαμβάνω και πάλι.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Διευκρινιστικά, κατ'αρχήν, κύριε Υπουργέ, μιλάμε πάντα για το νομοσχέδιο που ξέρουμε, για το σχέδιο που ξέρουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η βάση της όλης ρύθμισης την οποία επιδιώκουμε να κάνουμε.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Που σημαίνει ότι μπορεί και να έχουμε μεταβολές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και κάποιες μεταβολές, προκειμένου - επαναλαμβάνω και πάλι - να εξασφαλίσουμε αυτή τη σύμπτωση απόψεων για την οποία ήδη σας μίλησα. Μα, αν, κύριε Καψαμπέλη, με βάση μία συγκεκριμένη πρόταση, υπάρχουν (είναι γνωστό αυτό) διαφορετικές απόψεις, λογικό είναι να επιδιώκεις έναν διάλογο, ώστε να υπάρξει μία σύνθεση των απόψεων αυτών και να καταλήξουμε σε μία κοινή θέση.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε αν ο καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός εισηγήθηκε κάποιες τέτοιες μεταβολές;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε χθες - επαναλαμβάνω και πάλι - μία εκτεταμένη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, τον οποίον επισκέφθηκε ο αρμόδιος Υπουργός. Ο κ. Πρωθυπουργός έκανε μία ενημέρωση σήμερα εισηγούμενος το θέμα και αναφέρθηκε σε διάφορες ρυθμίσεις οι οποίες μπορεί και πρέπει να ληφθούν υπόψη από τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, αλλά και θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις των βουλευτών που έχουν διαφορετική γνώμη για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε - επαναλαμβάνω και πάλι - να υπάρξει τελική διατύπωση του νομοσχεδίου.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Για να μην επανέλθω, να ρωτήσω το τελευταίο: Ανάμεσα σ'αυτές είναι και εκείνη που αφορά την πλειοψηφία με την οποία θα γίνεται η παραπομπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία σειρά θεμάτων που αφορούν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τα οποία εθίγησαν, κύριε Καψαμπέλη. Ασφαλώς είναι και αυτό. Δεν χρειάζεται να το ρωτήσετε. Αυτό μπορείτε να το γράψετε, γιατί είναι αυτονόητο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι βουλευτές οι οποίοι εξέφρασαν απόψεις, εξέφρασαν απόψεις και γι'αυτό το θέμα. Οταν, λοιπόν, είπα ότι θα επιδιωχθεί να υπάρξει συνεννόηση και σύμπτωση απόψεων, λογικό είναι η επιδίωξη αυτή να αφορά και το συγκεκριμένο θέμα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να καταστείτε "λαγωνικά" για να βγάλετε τέτοιου είδους απαντήσεις. Αυτό είναι αυτονόητο. Είναι τρία - τέσσερα θέματα τα οποία έχουν καταστεί αντικείμενο δημόσιου διαλόγου και επ'αυτών των θεμάτων υπήρξε ενημερωτική συζήτηση σήμερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά είναι αυτά τα τρία θέματα, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Κύριε Σταματόπουλε, έχω απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα.

ΜΑΥΡΟΣ: Συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, έχω απαντήσει, κύριε Μαύρο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η άποψη του Πρωθυπουργού ποιά είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω: Η συζήτηση ήταν ενημερωτική. Θα υπάρξει τελική διατύπωση του νομοσχεδίου και όταν πραγματικά λάβει τη τελική του μορφή, θα γνωστοποιηθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορούμε να ξέρουμε πού υπάρχουν...

ΡΕΠΠΑΣ: Τί να γνωρίζετε, κύριε Σταματόπουλε; Εγινε μια ενημερωτική συζήτηση. Εκφράσθηκαν όλες οι απόψεις. Το ότι εκφράζονται κάποιες απόψεις, δεν σημαίνει ότι οι απόψεις οι οποίες είναι διαφορετικές είναι απόψεις οι οποίες υποδηλώνουν σύγκρουση.

ΜΑΥΡΟΣ: Αν αυτό συνδυασθεί με την απουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, τότε υπάρχει θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Τότε και εσείς γίνεσθε "λαγωνικά", όπως είπα και πριν. Επαναλαμβάνω και πάλι: Η συζήτηση ήταν ενημερωτική. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αν θέλετε να συζητήσουμε σ'αυτή τη βάση, νομίζω ότι είναι άχαρο και δεν είναι και παραγωγικό. Ας μην το κάνουμε λοιπόν.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν υπάρξει, θα μας το πείτε, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ; Μα, όταν διατυπωθεί η τελική πρόταση, ασφαλώς και θα σας γνωστοποιηθεί. Λέτε να την διατυπώσουμε για τον εαυτό μας και να την κρατήσουμε στα κομματικά ερμάρια; Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, δεν έγινα αντιληπτός. Δεν εννοούσα αυτό. Εννοούσα: Αν υπάρξει θέμα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, θα μας το πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αλλά, ξέρετε, ότι όσο περισσότερο συζητούμε για το αν υπάρχει θέμα, δημιουργούμε ήδη θέμα. Και νομίζω ότι αυτό μπορεί εσάς να σας εξυπηρετεί, αλλά επειδή ακριβώς δεν εξυπηρετεί την αλήθεια, καλό είναι να το αποφύγουμε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου, ποιός θα την κάνει; Ποιός έχει την ευθύνη; Ο Πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος καθ'ύλην Υπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο αρμόδιος καθ'ύλην Υπουργός, ασφαλώς.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Θα ήθελα τη θέση της Κυβέρνησης για μία σημερινή δήλωση του κ. Κόκκαλη: Στη δήλωσή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει ότι έχουν δημιουργηθεί εντέχνως δικαστικές διώξεις. Συμμερίζεται αυτή την άποψη η Κυβέρνηση; Το δεύτερο στοιχείο που αναφέρεται στη δήλωσή του: Ο ΟΤΕ αδράνησε πλήρως και η αδράνεια αυτή σαφώς εξυπηρετεί τα ξένα συμφέροντα. Τί λέει και γι'αυτό η Κυβέρνηση; Και το τρίτο στοιχείο: Τα τελευταία δύο χρόνια ο ΟΤΕ πραγματο- ποίησε μόλις το 30% των προγραμματισμένων επενδύσεών του. Αληθεύει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κόκκαλης είναι Ελληνας πολίτης. Εχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του ελεύθερα. Η Κυβέρνηση ασφαλώς - το κατανοείτε, φαντάζομαι - δεν είναι δυνατόν να σχολιάζει τις απόψεις τις οποίες εκφράζουν οι Ελληνες πολίτες, γενικώς και αορίστως.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Για το θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών και όσα λέγονται για πιθανή εξαίρεση έγινε κάποια συζήτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα θέμα αυτό, κ. Κογιάννη, το οποίο θα απασχολήσει κατά τις επόμενες ημέρες την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των κυβερνητικών οργάνων. Υπάρχει πράγματι διάλογος γιατί από πολλές πλευρές έχει διατυπωθεί η άποψη ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα και δεν πρέπει η Κυβέρνηση να μείνει αδιάφορη. Η Κυβέρνηση είναι ευαίσθητη σε τέτοια θέματα και ασφαλώς θα ασχοληθεί. Με την ευκαιρία αυτή όμως πρέπει να πω ότι υπάρχει ανειλικρίνεια και υποκρισία στην πολιτική ζωή. Και το στοιχειοθετώ αυτό - με την ευκαιρία που μου δίνει η ερώτηση του κ. Κογιάννη - αναφέροντας ότι η Νέα Δημοκρατία, λίγες ημέρες πριν (προχθές Κυριακή, 12 Μαϊου), για το συγκεκριμένο θέμα της ονομαστικοποίησης εξέδωσε ανακοίνωση επιτιθέμενη στην Κυβέρνηση, ούτε λίγο ούτε πολύ. Κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία την Κυβέρνηση ότι προτίθεται να προβεί σε αλλαγές ή μεταβολές του καθεστώτος, υπονοώντας έτσι ότι θέλει να εξυπηρετήσει συμφέροντα. Και είναι υποκριτικό αυτό και ανειλικρινές γιατί η Νέα Δημοκρατία, από τις 25 Απριλίου, ένα περίπου μήνα πριν, έχει συστήσει επιτροπή για τη διαφάνεια. Η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή η οποία, μεταξύ των άλλων έχει συγκαταλέξει σ' αυτήν την περίφημη επιτροπή και τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, καθηγητή Πανεπιστημίου.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τί υπονοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπονοώ ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών. Και για λογαριασμό των τεχνικών αυτών εταιρειών έχει καταθέσει, στις 24 Απριλίου, στο τμήμα αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση για χορήγηση αναστολής εφαρμογής του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Είναι δυνατόν ο κ. Παυλόπουλος ως επιστήμων, πληρεξούσιος δικηγόρος τεχνικών εταιρειών, να προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο αιτώντας να μην ισχύσει το Προεδρικό Διάταγμα - ας το πω έτσι συνοπτικά - την ώρα που είναι εκπρόσωπος ενός κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο κόμμα εγκαλεί εμάς γιατί κατά την Νέα Δημοκρατία επιδιώκουμε αλλαγή αυτού του νομικού καθεστώτος; Εδώ έχουμε ένα υπηρέτη δύο αφεντάδων. Και βεβαίως δεν είναι εύκολο - επαναλαμβάνω και πάλι - σε αυτό το χώρο να κάνουμε τέτοιου είδους συζητήσεις που αφορούν πρόσωπα. Εμείς σε μια τέτοια μικροπρεπή πολιτική δεν πρόκειται να μπούμε. Από την άλλη όμως, πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τη θέση που παίρνει ως επιστήμονας που βρίσκεται σε πλήρη αντίκρουση και αβυσσαλέα σύγκρουση με τη θέση που παίρνει το ίδιο φυσικό πρόσωπο ως κομματικό στέλεχος; Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Συνέβη και με την περίφημη γνωμοδότηση, που δεν ήταν ομάδας καθηγητών. Υπάρχει επίσης προσφυγή για λογαριασμό της "Ιντρασόφτ" που έχει κάνει ο κ. Παυλόπουλος για το πρόγραμμα TAXIS του Υπουργείου Οικονομικών, οκτώ μήνες πριν, τον Ιούνιο του '95. Και σήμερα παρουσιάζεται διαπρήσιος κήρυκας της διαφάνειας και κατήγορος του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία! Την επαγγελματική δραστηριότητα - επαναλαμβάνω και πάλι - των πολιτών, όταν είναι σύννομη ουδείς μπορεί να την σκιάσει και να την κατηγορήσει. Αυτό όμως το οποίο πρέπει να επισημάνουμε είναι η υποκρισία και η ανειλικρίνεια που υπάρχει. Και νομίζω ότι η δημόσια ζωή, η πολιτική ζωή της χώρας, επειδή ακριβώς πρέπει να λειτουργεί με υγιείς ρυθμούς, σε συνθήκες διαφάνειας, καλό είναι να προστατεύεται και από όλους εκείνους τους αυτόκλητους οι οποίοι εν ονόματι της διαφάνειας και της εξυγίανσης του δημόσιου βίου ξεχνούν ότι ο δημόσιος βίος έχει ανάγκη από υπηρέτες οι οποίοι είναι αποκλειστικά δικοί του υπηρέτες. Και βεβαίως δεν κατηγορώ κανέναν. Επαναλαμβάνω και πάλι ότι η σύννομη επαγγελματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι στόχος και αντικείμενο κατηγορίας. Να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρανόηση. Αλλά βεβαίως όλο αυτό τον τραγέλαφο δεν μπορείς να τον εξηγήσεις αλλιώς παρά μόνο με την ηθικά αμοραλιστική ή εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνη πολιτική την οποία ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία φαίνεται ότι έχει προσχωρήσει στο δόγμα "γαία πυρί μιχθήτω". Ενα δόγμα πολιτικής το οποίο αρμόζει σ' ένα μικρό κόμμα, ένα κόμμα καταγγελίας και όχι μια υπεύθυνη παράταξη όπως θέλει να παρουσιάζεται η Νέα Δημοκρατία. Αυτή την πολιτική την καταδικάζουμε.

ΠΑΡΙΣ: Ποιά είναι η δική σας πολιτική και τί θα κάνετε κ. Υπουργέ; Είπατε ότι θα ασχοληθείτε κατά τις επόμενες ημέρες. Εδώ και μια βδομάδα δεν διαπραγματεύονται αυτές οι μετοχές.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Πάρις, κάνετε σχόλιο, κάνετε μια ανάπτυξη σκεπτικού. Θέσατε το ερώτημα: Τί θα κάνει η Κυβέρνηση. Σας απαντώ: Η Κυβέρνηση θα ασχοληθεί τις επόμενες ημέρες, έχει ευαισθησία, επειδή από πολλές πλευρές διατυπώνονται αιτήματα περί των προβλημάτων που έχουν προκύψει και θα κάνει το καλύτερο δυνατό. Θα λάβει τις αποφάσεις το κυβερνητικό όργανο το οποίο θα ασχοληθεί με το θέμα. Και δεν είναι νομίζω εφικτό ή σωστό να ανακοινώσω εγώ σήμερα αποφάσεις οι οποίες δεν υπάρχουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο κ. Κόκκαλης είναι Ελληνας πολίτης και εκφράζει τις απόψεις του. Δεν είναι απλός Ελληνας πολίτης. Είναι ο επίσημος προμηθευτής κρατικών οργανισμών...

ΡΕΠΠΑΣ: Απέναντι στο νόμο οι πολίτες είναι ίσοι, κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά βγαίνουν ονόματα διάφορα, ακόμη και προσώπων που βρίσκονται στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, τα οποία έχουν διατελέσει στον ΟΤΕ και γίνεται ολόκληρη φασαρία γύρω από αυτό το θέμα. Και έκανε μια δήλωση η οποία είναι πολύ σοβαρή. Δεν θα τη σχολιάσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Να σχολιάσω τη δήλωση του κ. Κόκκαλη, όταν βγαίνουν αυτά τα θέματα και επιλαμβάνονται δικαστικά όργανα; Θα βγάλω εγώ απόφαση για το αν έχει δίκιο ο κ. Κόκκαλης ή όχι;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας είπα για παρέμβαση...

ΡΕΠΠΑΣ: Τί είπατε; Να σχολιάζω τις δηλώσεις που κάνει ο κάθε Ελληνας πολίτης; Ας αξιολογήσουν τη δήλωση οι αρμόδιοι οι οποίοι επιλαμβάνονται των θεμάτων στα οποία αναφέρεται ο κ. Κόκκαλης, με τη δήλωσή του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεν είναι αρμόδια η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση κατηγορείται για κάτι συγκεκριμένο από τον κ. Κόκκαλη ώστε να απαντήσει στον κ. Κόκκαλη με όποιο τρόπο κρίνει πρόσφορο η Κυβέρνηση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κόκκαλης αναφέρεται συγκεκριμένα στην Κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σχολιάζουμε τη δήλωση του κ. Κόκκαλη. Δεν έχουνε λόγο να το κάνουμε. Για όλα αυτά τα θέματα ο κ. Κόκκαλης μπορεί τις απόψεις τις οποίες εκφράζει ελευθέρως ως Ελληνας πολίτης να τις καταθέσει και στα δικαστικά όργανα, ώστε να αποτελέσουν στοιχείο προς εξέταση και οι δηλώσεις αυτές και τα στοιχεία τα οποία έχει υπόψη του ή μπορεί ακόμη να αναφέρει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα το οποίο έπρεπε να προχωρήσει δεν έχει προχωρήσει παρά μόνο κατά 30%.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι άποψη του κ. Κόκκαλη. Το σημαντικό ξέρετε ποιό είναι κ. Σταματόπουλε; Οτι μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες για την εισαγωγή του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο με την μερική μετοχοποίηση του οργανισμού αυτού πετύχαμε να εισαχθεί ο ΟΤΕ στο χρηματιστήριο. Είχαμε μια επιτυχημένη θα έλεγα εισαγωγή και αυτό πιστεύω είναι κάτι που επίσης πρέπει να το διαφυλάξουμε. Η Διοίκηση του ΟΤΕ, επειδή ακριβώς ο οργανισμός είναι πλέον εισηγμένος στο χρηματιστήριο και πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα του οργανισμού και των μετόχων του, θα κάνει το καλύτερο δυνατό. Σε αυτό είμαστε βέβαιοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η εισαγωγή ήταν επιτυχής, η συνέχεια δεν ξέρω...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα είναι το ίδιο επιτυχής. Εγώ ξέρω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αποκαλύπτει σήμερα έγγραφο του κοινοτικού επιτρόπου του αρμόδιου για τις τηλεπικοινωνίες, με το οποίο επεσήμενε έγκαιρα στην Κυβέρνηση (έχει ημερομηνία 20 Απριλίου 1994) ότι υπάρχουν παρανομίες και παρατυπίες στις προσφορές των εταιρειών SIΕMENS και INTRAKOM και ότι η ακολουθούμενη διαδικασία θα έβλαπτε σοβαρά το δημόσιο συμφέρον. Γιατί δεν τις έλαβε υπόψη η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση οποιοδήποτε στοιχείο υπάρχει που αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση θεωρεί πως πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο της δικογραφίας η οποία συγκροτείται και θα απασχολήσει τα δικαστικά όργανα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ενας βουλευτής χθες διετύπωσε μια συνολικά βαρύτατη καταγγελία εναντίον της Υπουργού κας Β. Παπανδρέου λέγοντας λίγο πολύ ότι είναι μπλεγμένη σε πολλά σκάνδαλα. Τί λέει απ' αυτού η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη, ήταν βαρύτατες οι κατηγορίες, ήταν κατηγορίες οι οποίες απευθύνθηκαν από τον κ. Στεφανόπουλο στην κα Παπανδρέου, με τρόπο απερίσκεπτο, ασύνετο, θα έλεγα επικίνδυνο για τη δημόσια ζωή και τις λειτουργίες της πολιτικής στην Ελλάδα. Η κα Παπανδρέου έχει ήθος και εντιμότητα που είναι σε όλους γνωστά. Το ήθος και η εντιμότητα της κας Παπανδρέου είναι ισχυρή και αποτελεσματική ασπίδα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε λάσπη ή κακοήθεια ή συκοφαντία που εκτοξεύεται σε βάρος της. Ο κ. Στεφανόπουλος πρέπει να πάρει τις ευθύνες του και να απολογηθεί για τα όσα είπε με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία βεβαίως δεν υπάρχουν. Γι' αυτό, αντί να πλήξει την κα Παπανδρέου, πλήττεται ο ίδιος. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Το θέμα είναι ότι πλήττεται και ο δημόσιος βίος με τέτοιου είδους ασυνάρτητες - θα μου επιτραπεί να πω - καταγγελίες.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής κράτησε τρεις ώρες...

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν μακρά η συζήτηση για τα ΠΕΠ. Εχουμε δεκατρείς περιφέρειες. Για κάθε περιφέρεια έγινε εκτεταμένη έρευνα για το πώς τα έργα προχωρούν.

ΚΙΑΟΣ: Δεν αντιλέγω. Ρωτώ εάν σε αυτό το διάστημα ελέχθη ενημερωτικά έστω οτιδήποτε για το θέμα των ψηφιακών που έχει ξεσηκώσει τόση θύελλα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ελέχθη απολύτως τίποτα κ. Κιάο. Δεν έγινε το θέμα αυτό αντικείμενο συζήτησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος γιατί έκανε χθες πίσω και παρέπεμψε το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο ενώ μπορούσε να το σταματήσει στην επιτροπή; Αλλα έλεγε στην Αμερική άλλα έγινα χθες στις Βρυξέλλες.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος δεν "έκανε πίσω" κ. Σταματόπουλε. Η Ελλάδα είναι σταθερή στις θέσεις της. Δι' αυτού του τρόπου ο κ. Πάγκαλος επέτυχε να γίνει ευκρινές ότι εμείς ενδιαφερόμεθα για τη μεσογειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεσογειακή πολιτική την οποία εμείς οι ίδιοι εμπνευσθήκαμε και - αν θέλετε - εγκαινιάσαμε στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στην Κέρκυρα, όταν είχαμε την Προεδρία. Βεβαίως η στάση αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης βοηθά να γίνει αντιληπτό ότι εμείς θέλουμε να υπάρξει πρόοδος στις χρηματοδοτήσεις προς τις άλλες μεσογειακές χώρες, αλλά έχουμε ισχυρές ενστάσεις για τη ροή των χρημάτων προς την Τουρκία, λόγο των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Αυτή η στάση έγινε ευκρινής, έγινε δεκτή και το Ευρωκοινοβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα. Θα υπάρξει χρονικό διάστημα το οποίο στο μεταξύ θα διαρρεύσει και τότε όταν επανέλθει το θέμα, θα δείτε ποιά θα είναι και η τελική μας στάση. θα είναι η πλέον συμφέρουσα εθνικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή το κάνουμε για να κερδίσουμε χρόνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, το κάναμε διότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά μεταξύ των άλλων ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν ένα μόνιμο στοιχείο ένα συστατικό στοιχείο της λειτουργίας της. Η Ελληνική Κυβέρνηση λοιπόν θεώρησε ότι υπερασπίστηκε τα μέγιστα και ότι δι' αυτής της στάσης έδειξε ότι έχει μια σωστή πολιτική στα πλαίσια των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΜΑΥΡΟΣ: Από τη συζήτηση για τα ΠΕΠ προέκυψε κάτι ανακοινώσιμο για τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα για την Μακεδονία;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση η οποία θα αναφέρεται στο τί συζητήθηκε. Δεν προέκυψε κάτι ιδιαίτερο. Δεν μιλήσαμε για τα έργα τα οποία είναι εθνικού χαρακτήρα, όπως είναι τα μεγάλα έργα.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο κ. Λαλιώτης θα κάνει την ανακοίνωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπεύθυνος για την παρακολούθηση των ΠΕΠ είναι ο κ. Πάχτας, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας. Θα εκδοθεί λεπτομερής κυβερνητική ανακοίνωση.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Γερμανούς αξιωματούχους του CDU;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα υπάρξει τέτοια συνάντηση αύριο (15.5.96) στις 12.00 το μεσημέρι.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μηπως ξέρετε αν οι Γερμανοί πολιτικοί θα θέσουν το θέμα της INTRAKOM - ZIEMENS;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση. Αν το θέσουν οι Γερμανοί, ασφαλώς θα λάβουν απάντηση. Και η απάντηση είναι ότι του θέματος επιλαμβάνονται ήδη οι δικαστικές αρχές.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Εχει τεθεί ποτέ αυτό το θέμα από τη γερμανική πλευρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Επισήμως όχι. Εξ όσων γνωρίζω, όχι. Αλλά μπορώ να το διερευνήσω.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα με υποχρεώνατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς.
Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Thursday, 30 May 1996 - 14:36:38