Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 13-05-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 13/5/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.
* Αύριο (Τρίτη 14.5.96) στις 12.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα την εξέταση της πορείας των Περιφερειακών Εργων...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη που σας διακόπτω, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα έργα που γίνονται στις 13 Περιφέρειες της χώρας με την ευθύνη και την εποπτεία των οργάνων της Περιφέρειας. Επίσης, η Κυβερνητική Επιτροπή θα ασχοληθεί και πάλι με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών.
* Την Πέμπτη (16.5.96) θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα του Υπουργείου Αιγαίου. Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Γιατί ενώ έκλεισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "ραντεβού" με τον Γραμματέα, δεν έχει κλείσει ακόμα "ραντεβού" με τον Πρωθυπουργό; Δεν θα ήταν πιο σωστό να ενημερωθεί πρώτα από τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι Πρόεδρος του Κινήματος. Θεώρησε πως ο κύκλος των συναντήσεων τις οποίες επιδιώκει να έχει με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είναι κύκλος ο οποίος θα ξεκινήσει από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Είναι κάτι που δεν το κρίνουμε, ούτε το σχολιάζουμε. Αφορά τις συζητήσεις οι οποίες γίνονται στα πλαίσια του κομματικού διαλόγου εν όψει του Συνεδρίου. Η Κυβέρνηση δεν έχει λόγο να σχολιάσει, να αξιολογήσει ή να βγάλει συμπεράσματα από τη ροή αυτών των συζητήσεων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μας είπατε προηγουμένως ότι η Κυβερνητική Επιτροπή θα ασχοληθεί με τα Περιφερειακά Εργα και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Δεν θα έπρεπε να συζητήσει και αυτό το θέμα, που έχει ανάψει φωτιές, το γνωστό θέμα του ΟΤΕ; Δεν την απασχολεί το θέμα αυτό την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς την απασχολεί την Κυβέρνηση, κύριε Σταματόπουλε. Και η Κυβέρνηση έχει μία συνεργασία με τη Διοίκηση του Οργανισμού μέσω του αρμόδιου Υπουργείου. Αλλά κυρίως ο Πρωθυπουργός - όπως γνωρίζετε - είχε προσφάτως συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΤΕ κ. Δημήτρη Παπούλια. Ασφαλώς και παρακολουθεί το θέμα αυτό η Κυβέρνηση. Την απασχολεί ιδιαιτέρως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα έπρεπε, όμως, να την απασχολήσει σε ένα όργανο υψηλό, σε υψηλό επίπεδο, όπως είναι το Υπουργικό Συμβούλιο και η Κυβερνητική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, υπάρχει Πρωθυπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Επίπεδο πάνω από το επίπεδο στο οποίο κινείται ο Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει στα πλαίσια της Κυβέρνησης. Υπάρχει ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα που θέσατε. Το οποίο ενδιαφέρον - επαναλαμβάνω και πάλι - είναι έντονο και έχει να κάνει με την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και την, από την πλευρά της Κυβέρνησης, επίδειξη διάθεσης με κάθε τρόπο, ώστε όποια ερωτηματικά ή αμφιβολίες δημιουργούνται να αντιμετωπίζο- νται στη γέννησή τους. Γιατί η Κυβέρνηση επιθυμεί η Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα και απερίσπαστη το έργο της, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά στο δημόσιο βίο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα έπρεπε όμως, εκτός από τον Πρόεδρο του ΟΤΕ που είναι καινούργιος, να έβλεπε ο Πρωθυπουργός και τον Γενικό Διευθυντή, τον κ. Λάμπρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει επικοινωνία και με τον κ. Λάμπρου. Υπάρχει συνεργασία. Αλλωστε, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΤΕ κ. Δ. Παπούλιας και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Π. Λάμπρου υπογράφουν από κοινού την εκδοθείσα χθεσινή ανακοίνωση από τον ΟΤΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον κ. Λάμπρου, ο κ. Πρωθυπουργός τον έχει δει κατ'ιδίαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα: Ο Πρωθυπουργός έχει επικοινωνία και με τον κ. Λάμπρου. Υπάρχει συνεργασία. Εχει συνεργασθεί και με τον κ. Λάμπρου ο κ. Πρωθυπουργός, κύριε Σταματόπουλε. Αλλωστε - επαναλαμβάνω - και ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΤΕ συνυπογράφουν την ανακοίνωση, η οποία αποτελεί προϊόν συνεργασίας των δύο ανδρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ανακοίνωση, την υπογράφουν. Τον ένα είδε μόνο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, σας είπα: Εχει συναντηθεί και με τον κ. Λάμπρου ο κ. Πρωθυπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει ανακοινωθεί, όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλές συναντήσεις δεν ανακοινώνονται. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, τί; Είναι μυστικές;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν είναι μυστικές. Είναι συζητήσεις και συναντήσεις οι οποίες γίνονται στα πλαίσια της αντιμετώπισης των προβλημάτων για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Δεν αποτελούν είδηση οι συναντήσεις αυτές. Είδηση υπάρχει όταν αφορά κάποια απόφαση, κάποια εξέλιξη στο κυβερνητικό έργο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, ο ΟΤΕ θα δώσει τα υπόλοιπα τριακόσιες χιλιάδες ψηφιακά στις ίδιες εταιρείες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση αυτή την ώρα που συζητούμε. Ο ΟΤΕ έχει Διοικητικό Συμβούλιο. Οταν τεθεί αυτό το θέμα, θα λάβει τις αποφάσεις του με βάση το συμφέρον του Οργανισμού.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Επ' αυτού κ. Υπουργέ: Επειδή μετά το χθεσινό δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ άρχισε ένα "μπαράζ" αντιδράσεων τόσο εντός του κυβερνώντος κόμματος, όσο και από το χώρο της Αντιπολίτευσης, εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα που δεν έχω υπ' όψη μου κάποια ανακοίνωσή του. Θα ήθελα να ρωτήσω: Τί σκέφτεται να κάνει η Κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις και μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης σήμερα το πρωί; Κατ' αρχήν, η βούληση ποιά είναι, στο θέμα που είπε ο κ. Σταματόπουλος; Θα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται να λάμψει η αλήθεια. Διότι θεωρεί ότι ο δημόσιος βίος είναι συνώνυμος της διαφάνειας και της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Οποτεδήποτε προκύπτει οποιοδήποτε θέμα, είναι απαραίτητο η Δικαιοσύνη με τα όργανά της να δίνει απαντήσεις, ώστε να μην - επαναλαμβάνω και πάλι - παραμένει η παραμικρή σκιά σε τέτοια θέματα που έχουν μεγάλη σημασία. Η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προωθηθεί η πορεία αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του ΟΤΕ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα λάβει τις αποφάσεις του.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Η κατεύθυνση ωστόσο της Κυβέρνησης - με συγχωρείτε για την παρέμβαση που κάνω ξανά - όσο διαρκεί η δικαστική έρευνα, ποιά είναι; Είναι να αναβληθεί η οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα της σύμβασης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι μια και μόνη: Να υπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον και βεβαίως η αναπτυξιακή προσπάθεια του ΟΤΕ, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα γίνουν με πλήρη διαύγεια την οποία απαιτεί η διαχείριση του δημόσιου χρήματος ή η λήψη αποφάσεων τέτοιας σημασίας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 13.5.1996

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Συνεργασία διάρκειας μιας ώρας και είκοσι λεπτών (13.40 - 15.00) είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

"Είχαμε μία αναλυτική συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, κατ'αρχάς για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η συνεργασία είχε ως αντικείμενο τα νομοσχέδια που έχει επεξεργασθεί και που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης".

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το θέμα του ΟΤΕ συζητήσατε καθόλου, κύριε Υπουργέ; Σήμερα στείλατε ένα έγγραφο στον Εισαγγελέα...

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ενημέρωσα τον κ. Πρωθυπουργό για το έγγραφό μου προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζήτησα να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. Και αναφέρομαι στο δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν την αποστολή του εγγράφου, είχατε επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οχι, αυτό είναι αυτονόητη αντίδραση της Κυβέρνησης δια του Υπουργού Δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ξανασυζητηθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καταλήξαμε σ'ένα σχήμα, μετά από πρότασή μου, με τον κ. Πρωθυπουργό ο οποίος θα ενημερώσει αύριο (14.5.96) και την Κυβερνητική Επιτροπή. Κινούμαστε στο πλαίσιο το οποίο έχουμε θέσει, λαμβάνοντας υπόψη μας όλες τις ευαισθησίες και τους θεσμικούς στόχους που πρέπει να εξυπηρετεί το νομοσχέδιο αυτό. Θα ανακοινώσω λεπτομέρειες στους συντάκτες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν είναι έτοιμη η διατύπωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις αλλαγές;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Για την πορεία του νομοσχεδίου αυτού. Αλλά θα ήθελα να επιφυλαχθούμε μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Πρότεινα μία λύση θεσμική και νομοτεχνική, η οποία λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα και έγινε αυτή δεκτή και από τον Πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το θέμα του ΟΤΕ έχουμε κάτι παραπάνω, κύριε Υπουργέ;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οχι. Τα άλλα τα γνωρίζουν οι αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές. Εμείς, ως Κυβέρνηση, επιθυμούμε το αυτονόητο: Να μην υπάρχουν σκιές στο δημόσιο βίο και να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε την αποψινή συνάντηση Παπανδρέου - Σκανδαλίδη;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Θα μας πει ο κ. Σκανδαλίδης το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής. Είναι, φαντάζομαι, πολύ σημαντικό να ξέρουμε την επιθυμία και τη θέση και τη στάση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς θα συναντηθείτε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο, δεν έχει κανονισθεί κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήσατε τα εσωκομματικά και την πορεία προς το Συνέδριο;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οπως είναι αυτονόητο, συζητήσαμε και για τα εσωκομματικά ζητήματα με τον Πρωθυπουργό. Οι συνομιλίες μου με τον Πρωθυπουργό είναι πάντα πολύ φιλικές και πολύ γόνιμες. Γιατί υπάρχει ένας κοινός στόχος όλου του στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, που είναι η ενότητα, η σοβαρότητα του χώρου και η ικανότητά του να ασκήσει την εξουσία και να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Και εκεί πρέπει να συντείνουμε. Εχω δε προσωπικά - το λέω αυτό - την εντύπωση ότι δημιουργούμε μία εικόνα, τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία είναι αρνητική και η οποία αδικεί και τον καθένα από μας και όλους μας μαζί. Και αδικεί φυσικά και το έργο της Κυβέρνησης, το οποίο είναι πάρα πολύ πλούσιο. Και το λέω αυτό μετά από μία συζήτηση για σωρεία νομοσχεδίων και πρωτοβουλιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δηλαδή της Κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είχατε διατυπώσει μία πρόταση για "μορατόριουμ" στο εσωκομματικό πεδίο. Δεν γνωρίζουμε αν τη θέσατε στο Εκτελεστικό Γραφείο και αν τη θέσατε στον κ. Σημίτη. Και αν τη θέσατε, ποιά ήταν η αντίδραση;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα, η πρότασή μου για "μορατόριουμ" είναι μια παληά μου πρόταση. Την έχω κάνει εδώ και αρκετές εβδομάδες πια και αφορά τον τρόπο της προς τα έξω εμφάνισής μας. Από εκεί και πέρα, όλοι τείνουμε και πρέπει να τείνουμε στην αναζήτηση λύσεων, οι οποίες να είναι βεβαίως σαφείς, να μην αφήνουν απορίες στον ελληνικό λαό και να διασφαλίζουν τη σοβαρότητά μας και την ικανότητά μας να κερδίσουμε τη μάχη της Κυβέρνησης και τη μάχη των εκλογών. Και θα την κερδίσουμε, διότι δεν υπάρχει αξιόπιστη Αντιπολίτευση, η οποία να προτείνει κάτι το οποίο να συγκινεί τον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την εισήγηση της Τριμελούς Επιτροπής του Εκτελεστικού Γραφείου, την ξέρετε, φαντάζομαι. Ποιά είναι η άποψή σας;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν ήμουν στην τελευταία συνεδρίαση, γιατί είχα εκπροσωπήσει το Εκτελεστικό Γραφείο στην τελετή αναγόρευσης του Βάσου Λυσσαρίδη, ως επιτίμου διδάκτορος. Από εκεί και πέρα, θα μου επιτρέψετε να επιφυλαχθώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η επιστολή που είχατε στείλει στον Πρωθυπουργό, ετέθη καθόλου ως αντικείμενο συζήτησης;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Thursday, 30 May 1996 - 14:36:37