Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 02-05-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 2/5/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΝΡΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας. Είναι η πρώτη φορά που καθυστερώ, το γνωρίζετε πολύ καλά. Και αυτό οφείλεται και πάλι σε δημοσιογράφους. Μαθητές βεβαίως και νέους οι οποίοι είχαν κάποια εκδήλωση στα πλαίσια του διαγωνισμού που κάνει το Ιδρυμα Μπότση για την προαγωγή της δημοσιογραφίας. Ερχομαι από εκεί. Σας φέρνω ένα συναδελφικό μήνυμα από νέους συναδέλφους σας.

* Γνωρίζετε ότι ο κ. Πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, αρχίζει σήμερα την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πιστεύουμε ότι, στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, θα υπάρξει δυνατότητα να δοθεί μία ώθηση στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία διαχρονικώς, για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων αυτής της περιοχής της χώρας μας. Η ανάπτυξη για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι, εκτός των άλλων, εθνική επιταγή. Βεβαίως, για να επιτύχουμε αποτελέσματα απαιτείται σχεδιασμός και συστηματική προσπάθεια σε βάθος χρόνου. Πιστεύουμε ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και των συναδέλφων θα είναι μία ισχυρή παρέμβαση στην εξέλιξη των προσπαθειών που αναπτύσσει η Ελληνική Πολιτεία για την επίτευξη καλύτερων συνθηκών ζωής στην περιοχή αυτή. Εμείς θα είμαστε εδώ να συζητούμε. Και αυτό, επειδή δίνει χαρά σε όλους μας, ας μη στερηθούμε τη χαρά και ας ξεκινήσουμε αμέσως τη συζήτησή μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες γίνεται ολόκληρη φασαρία με μία αφίσσα. Αυτή την αφίσσα την έχει βγάλει το κόμμα; Ποιός έχει πληρώσει γι'αυτήν την αφίσσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η αφίσσα έχει βγει από το Γραφείο Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού. Εχει τη δυνατότητα. Και στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής του προχώρησε στην έκδοση αυτής της αφίσσας και έχει καταβάλει και το αναλογούν τίμημα. Τη δαπάνη δηλαδή για την έκδοση αυτής της αφίσσας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο έχει κοστίσει αυτή η αφίσσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ακριβώς τον αριθμό. Θα είναι στη διάθεσή σας αμέσως μόλις πάρω τη συγκεκριμένη πληροφορία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλετε, να μας πείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Είναι μικρός ο αριθμός, πάντως, των εντύπων των αφισσών που έχουν εκδοθεί, κύριε Σταματόπουλε. Και το κόστος - χωρίς να το προσδιορίζω αυτή την ώρα - σας λέω πάντως ότι είναι μικρό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχει προκύψει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις τις δικές σας με τον Πρωθυπουργό, κύριε Ρέππα; Γιατί βλέπουμε ότι δεν ακολουθείτε τον Πρωθυπουργό σ'αυτήν την περιοδεία του.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Γαργαλάκο, γνωρίζετε ότι δεν έχω λάβει μέρος σε οποιαδήποτε επίσκεψη έχει κάνει στο εσωτερικό της χώρας μέχρι τώρα ο Πρωθυπουργός ή άλλοι Υπουργοί. Αυτή είναι η επιλογή που κάναμε ευθύς εξ αρχής στα πλαίσια λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος. Δεν ήταν προγραμματισμένο δηλαδή - εδώ και πάρα πολλές ημέρες έχει γίνει ο προγραμματισμός - να λάβω μέρος σ'αυτή την επίσκεψη. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και πρέπει να σας πω ότι πρέπει να συμβούν πράγματα τα οποία είναι στο χώρο του απίθανου για να υπάρξει πρόβλημα από μέρους μου με τον κ. Σημίτη. Τέτοιου είδους πρόβλημα που εννοείτε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ξέρετε αν ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από συνεργάτες του να απέχουν από το πεδίο της εσωκομματικής σύγκρουσης για ένα διάστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός έχει πει κατ'επανάληψη ότι είναι επικεφαλής μιας προσπάθειας που καταβάλλει ο ίδιος και οι συνεργάτες του - Υπουργοί και σύμβουλοί του - και έχει στόχο (η προσπάθεια αυτή) την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Αυτό είναι που τον απασχολεί.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Πασχαλίδης, χθες και σήμερα, ζήτησε την παραίτηση του κ. Παπανδρέου και είπε ότι αυτός ο ίδιος είναι υπέρ μιας καθαρής λύσης και σε ένα άλλο σημείο μίλησε περί "Κυβέρνησης Ομοσπονδιακής". Λοιπόν, ρωτώ: Εγινε με την επήνευση και τη συγκατάθεση του Πρωθυπουργού η πρόταση του κ. Πασχαλίδη περί παραίτησης Παπανδρέου; Και από πόσα κομμάτια αποτελείται η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ώστε να είναι "Ομοσπονδιακή";

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενιαία Κυβέρνηση. Εχει βγει για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και αυτό κάνει, πιστεύω με τρόπο αποτελεσματι- κό. Από εκεί και πέρα, ο συνάδελφος εξέφρασε τις απόψεις του. Είναι προσωπικές απόψεις, είναι σεβαστές και η Κυβέρνηση δεν τις σχολιάζει. Οπως δεν σχολιάζει τις απόψεις οποιουδήποτε συναδέλφου - κομματικού στελέχους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί εννοείτε "σεβαστές", κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άποψη σε μία δημοκρατική κοινωνία πρέπει να τυγχάνει της ανάλογης προσοχής και του σεβασμού, κύριε Σταματόπουλε. Εκτός αν πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει αποκλεισμός ή περιορισμός στην έκφραση των απόψεων. Εμείς δεν το πιστεύουμε αυτό. Είναι μία γενική αρχή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Περί "Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης"...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είπα: Είναι Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είναι ενιαία Κυβέρνηση και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα του τόπου. Στο θέμα αυτό απάντησα στην αρχή.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αρα, τον αποδοκιμάζετε τον κ. Πασχαλίδη.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αποδοκιμάζω κανέναν, γιατί απλούστατα δεν σχολιάζω επί της ουσίας τις απόψεις. Δεν έχω κανένα λόγο ούτε να επαινέσω ούτε να αποδοκιμάσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άνευ ουσίας δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Τίποτε δεν είναι άνευ ουσίας, κύριε Σταματόπουλε.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Χωρίς "γκρίζες" διατυπώσεις, η Κυβέρνηση η σημερινή είναι "Ομοσπονδιακή" ή δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, απάντησα, κύριε Καψαμπέλη, ότι η Κυβέρνηση είναι ενιαία Κυβέρνηση, είναι Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει συλλογικές δημοκρατικές λειτουργίες και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά - πιστεύω, όπως έχει δείξει στην πράξη - τα προβλήματα του τόπου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως ο συνάδελφός σας δεν ξέρει σε ποια Κυβέρνηση μετέχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, παίρνετε το λόγο χωρίς να τον ζητάτε. Θεωρείτε ότι έχετε ένα πλεονέκτημα έναντι των συναδέλφων σας. Πιστεύω ότι είναι κατώτερο της νοημοσύνης όλων μας να θεωρούμε ότι κάποιος είναι κάπου χωρίς να γνωρίζει τί είναι αυτό στο οποίο είναι. Μη θέτετε τέτοια θέματα. Ασφαλώς γνωρίζει ότι είναι μέλος της Κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός το θέτει.

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε στιγμή. Και ουδείς.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Σημίτης όταν εξελέγη Πρωθυπουργός έκλεισε το Πολιτικό του Γραφείο στον Πειραιά. Φαίνεται, όμως, ότι διατηρεί το ανεπίσημο Πολιτικό Γραφείο το οποίο συνεδρίασε - σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες - στο σπίτι του κ. Αυγερινού. Θέλω να σας ρωτήσω μήπως από εδώ και πέρα θα πρέπει να ανακοινώνονται τέτοιου είδους συναντήσεις του Πρωθυπουργού για να έχουμε και εμείς μία έγκυρη πληροφόρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαρδά, δεν νομίζω ότι η κοινωνική ζωή του κ. Σημίτη, του Πρωθυπουργού, μπορεί να αποτελεί πεδίο εξαγωγής οποιωνδήποτε ειδήσεων, που έχουν για σας ενδιαφέρον. Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Σημίτης, είχε, έχει και θα έχει συναντήσεις. Είναι ένας άνθρωπος όπως όλοι μας που συναντάται και ανταλλάσσει απόψεις με άλλους ανθρώπους. Αυτό δεν είναι αξιοπερίερ- γο. Και δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση σε τέτοια συνάντηση στην οποία και εσείς αναφερθήκατε.

ΜΑΡΔΑΣ: Αυτή η συνάντηση δεν είχε σχέση με τις κυβερνητικές δραστηριότητες και ίσως...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, ήδη, κύριε Μαρδά. Ο κ. Πρωθυπουργός συνεργάζεται και με τους Υπουργούς του, συνεργάζεται και με άλλα όργανα κυβερνητικά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κυβερνητικά θέματα. Παράλληλα, ως κομματικό στέλεχος, έχει λάβει μέρος σε συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου ή της Κεντρικής Επιτροπής. Ο κ. Σημίτης παραμένει, βεβαίως, άνθρωπος ο οποίος έχει τις συναντήσεις του τις πολλές και τις πολλαπλές.

ΜΑΡΔΑΣ: Συμμετείχε και ο κ. Μανίκας. Συζητήθηκε και το θέμα των ναρκωτικών εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαρδά, δεν νομίζω ότι στις παρέες, στις οποίες εσείς παίρνετε μέρος, οπωσδήποτε συζητάτε θέματα τα οποία είναι στην αρμοδιότητα ή έστω συναφή με το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται κάποιος εκ των παρισταμένων. Είναι συναντήσεις όπου ανταλλάσσονται γενικές απόψεις. Είναι συναντήσεις οι οποίες γίνονται από όλους τους ανθρώπους με φίλους, με γνωστούς, με συνεργάτες και στις οποίες γίνονται γενικές συζητήσεις.

ΜΑΡΔΑΣ: Επειδή μιλάτε για παρέες, οι δικές μου παρέες δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Τί να κάνουμε; Πρέπει να απολογηθούμε και γι'αυτό; Για το ότι δεν είσθε εσείς Πρωθυπουργός και είναι ο κ. Σημίτης;

ΜΑΡΔΑΣ: Σ'αυτές τις συναντήσεις τίθεται θέμα για την υγεία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε ήδη. Είναι συναντήσεις που δικαιούται και εξ αντικειμένου, εκ των πραγμάτων, έχει ο οποιοσδήποτε πολίτης. Είμαστε κοινωνικά όντα. Συναντούμε άλλους ανθρώπους.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ηταν κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση; Ετσι την προσδιορίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζετε ότι ο κ. Σημίτης δεν επιτρέπεται να έχει και κοινωνικού χαρακτήρα συναντήσεις;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο αυτό. Ρωτάμε αν ήταν...

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αυτό ρωτάμε: Αν ήταν σύσκεψη ή κοινωνική συνάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήταν σύσκεψη, κύριε Γαργαλάκο. Το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήταν συνέχεια των γευμάτων που γινόντουσαν, αυτή η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, δεν ξέρω αν το ενδιαφέρον σας έχει να κάνει με το αν είναι γεύμα ή όχι. Μήπως θέλετε να προσκληθείτε, δηλαδή, σε τέτοιου είδους γαστριμαργικές εκδηλώσεις, μήπως είσθε γευσιγνώστης και θέλετε να βγάλετε εξ αυτού συμπέρασμα. Νομίζω όμως ότι δεν πρέπει να μείνουμε άλλο σ'αυτό το θέμα. Δηλαδή, οδηγούμαστε πια σε μια αστυνόμευση - θα έλεγα - της ζωής ενός ανθρώπου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρωθυπουργός είναι, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που το αναγνωρίζετε. Λοιπόν, ο κ. Πάρις.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επί του ιδίου, να εξαντλήσουμε το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Να εξαντλήσουμε το θέμα, αλλά να μην εξαντλήσουμε τη λογική.

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Στο ίδιο θέμα: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Σημίτης, ο κ. Πάγκαλος, η κυρία Βάσω Παπανδρέου και ο κ. Αυγερινός, σε κατά καιρούς συνεντεύξεις τους, υποστήριζαν ότι η κίνηση των "τεσσάρων", είναι κίνηση με πολιτικό χαρακτήρα και καταθέτει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις. Η νέα αυτή συνάντηση ξέφυγε εντελώς απ'αυτόν τον χαρακτήρα και έπαψε πλέον η κίνηση των "τεσσάρων" να έχει παραγωγή πολιτικών προτάσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει, κύριε Λασκαρίδη, στο συγκεκριμένο θέμα. Και προσδιόρισα και το χαρακτήρα αυτής της συνάντησης και όποιας άλλης συνάντησης έχει ο κ. Πρωθυπουργός, ως Ελλην πολίτης.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μία διευκρίνιση: Απαντήσατε μεν, αλλά υπάρχει μία γενικότερη απορία, αν μετά την εκλογή του κ. Σημίτη, οι "τέσσερεις" - όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι ότι αποκαλούνταν - συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κατάλαβα την ερώτησή σας.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Είναι πολύ σαφής: Ο κ. Σημίτης πριν εκλεγεί Πρωθυπουργός, με την παρρησία που τον διακρίνει, όπως και ο κ. Πάγκαλος και η κυρία Βάσω Παπανδρέου...

ΡΕΠΠΑΣ: Μην προχωρήσετε, έγινε αντιληπτό.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: ... είχαν συγκροτήσει ένα σχήμα τεσσάρων στελεχών. Ολοι το ξέρουμε αυτό. Σήμερα, τί συμβαίνει με αυτό το σχήμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σήμερα, κύριε Καψαμπέλη, ο κ. Σημίτης είναι πλέον Πρωθυπουργός, οι άλλοι συνάδελφοι στους οποίους αναφερθήκατε είναι πλέον Υπουργοί και ασχολούνται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα πλαίσια του κυβερνητικού έργου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (δεν ακούγεται)

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ! Δεν σχολιάζουμε εδώ τις απόψεις επί κομματικών θεμάτων και δραστηριο- τήτων που αναπτύσσουν στελέχη του κόμματος.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Ηθελα να αναφερθώ στην έκθεση του STATE DEPARTEMENT για την τρομοκρατία. Θα ήθελα να πληροφορηθούμε: Αν υπάρχει σχόλιο της Κυβέρνησης, κατά πόσο θεωρεί ότι πρόκειται για ανάμιξη μιας τρίτης χώρας στα εσωτερικά της Ελλάδας. Αν η Κυβέρνηση σχολιάζει την άποψη της εκθεσης ότι το P.K.K είναι τρομοκρατική οργάνωση. Και πώς σχολιάζει επίσης το γεγονός ότι θεωρεί ως επιτυχία της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τη σύλληψη και καταδίκη του Μπαλάφα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Εκθεση αυτή, γνωρίζετε ότι εκδίδεται κάθε χρόνο. Είναι ένα εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Πολιτειών. Την έχουμε υπόψη μας. Το σχόλιο που έχουμε να κάνουμε, αφού διευκρινίσω πριν ότι είναι ισχυρισμοί της Τουρκίας αυτοί οι οποίοι αναφέρονται περί της υπόθαλψης της δραστηριότητας ενεργειών Κούρδων από την Ελλάδα, ισχυρισμοί οι οποίοι είναι κατά βάση συκοφαντικοί, και τους απορρίπτουμε γιατί δεν έχουν αντίκρυσμα αλήθειας. Εμείς διαβεβαιώνουμε και πάλι ότι με τις Υπηρεσίες που διαθέτουμε είμαστε αμετάθετα τοποθετημένοι στην αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας που αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα, όπως έχουμε πάλι πει. Και στα πλαίσια της προσπάθειάς μας αυτής είμαστε σε συνεργασία με Υπηρεσίες άλλων χωρών που έχουν τον ίδιο στόχο.

ΠΑΡΙΣ: Στο τελευταίο briefing σας είχα κάνει μια ερώτηση σχετικά με τα καζίνο. Μου είχατε πει ότι η Κυβέρνηση δεν θα κινηθεί σε ένα καθεστώς ανομίας. Θέλω να μου διευκρινίσετε: πού βρίσκεται η ανομία. Υπάρχουν ευθύνες στον πρώην Υπουργό κ. Λιβανό που υπέγραψε τη σύμβαση αυτή; Θα υπάρξει κάποια έρευνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, κε Πάρις. Η λέξη (ανομία) είναι πολύ συγκεκριμένη. Εχει μια έννοια η οποία είναι γνωστή. Απλώς, είπα ότι βεβαίως δεν πρέπει να επικρατούν συνθήκες ανομίας. Και αυτό συνεδέθη με την απόφαση που πήρε η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής - για να είμαι πιο συγκεκριμένος - για την αντιμετώπιση του θέματος των αδειών καζίνο στην περιοχή της Αττικής. Θεώρησε ότι έπρεπε να αλλάξει την απόφαση που είχε πάρει η Κυβέρνηση με προηγούμενο σχήμα της, γιατί θεώρησε ότι δεν είναι απόλυτα σωστές οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί. Κανένα άλλο σχόλιο δεν έχω. Το ότι αλλάζει μια απόφαση, είναι μια απόφαση καινούργια ακριβώς, η οποία θεωρεί η Κυβέρνηση ότι ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε πότε θα τοποθετηθεί νέος Ελληνας Πρέσβης στο Παρίσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω την ακριβή ημερομηνία. Το επόμενο διάστημα θα γίνει αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή έχουμε κάποιες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Γιλμάζ, στις οποίες δηλώσεις εμπεριέχονται και κάποια ειρωνικά σχόλια όσον αφορά την Ελλάδα. Λέει δηλαδή ο κ. Γιλμάζ ότι μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, η Ελλάδα θα πρέπει να αντελήφθη, τί σημαίνει ειρηνική συμβίωση μεταξύ των δύο χωρών. Θέλω ένα σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα δεν αντελήφθη κάτι τέτοιο, γιατί η Ελλάδα έχει πάγια θέση υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης και της συνεργασίας των λαών. Βεβαίως, για να υπάρξει απρόσκοπτη ειρηνική συμβίωση και συνεργασία πρέπει να έχουν κατοχυρωθεί κανόνες συνύπαρξης και συνεργασίας, τους οποίους η Ελλάδα προτείνει και σέβεται στην πράξη. Η Τουρκία είναι εκείνη η οποία για πρώτη φορά, μετά από αρκετό καιρό, μιλάει πια για ένα ειρηνικό τρόπο αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων. Η στάση της, την προηγούμενη περίοδο, ήταν μια στάση η οποία θα έλεγα, δεν εκφράζει ακριβώς μια τέτοια διάθεση ή μια τέτοια επιλογή, περί ειρηνικού τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων. Και αυτό είναι κάτι καινούργιο το οποίο επισημαίνουμε. Ευχόμεθα να αποδειχθεί και στην πράξη συνεπής η Τουρκία σε αυτά τα οποία λέει ο Πρωθυπουργός της.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι σε γνώση της Κυβέρνηση σχέδιο συμφωνίας κατασκευασμένο από τον κ. Χόλμπρουκ, που κάνει λόγο για αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεσθε σε προχθεσινά δημοσιεύματα. Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια το σχόλιο ή το ρεπορτάζ ότι η Κυβέρνηση έχει γνώση αυτής της πρότασης και έχει ξεκινήσει κάποια συζήτηση ή λαμβάνει μέρος σε κάποιο διάλογο με βάση αυτήν την πρόταση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το συγκεκριμένο σχέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι σε γνώση της Κυβέρνησης. Δεν έχει περιέλθει σε κυβερνητικές υπηρεσίες ή όργανα και δεν αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος ή συζήτησης από την Ελληνική Κυβέρνηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή που το συγκεκριμένο σχέδιο δημοσιεύθηκε σε καθημερινή εφημερίδα...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, έχει δημοσιευθεί στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ:...η Κυβέρνηση φρόντισε να ερευνήσει το θέμα, αν υπάρχει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν έχει περιέλθει επισήμως στα χέρια οργάνων της Κυβέρνησης αυτό το σχέδιο. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί, ασφαλώς, τα δημοσιεύματα, κ. Μπογιόπουλε, αλλά πράττει με βάση δεδομένα πραγματικά, υπαρκτά. Εδώ, δεν υπάρχει βάση πάνω στην οποία η Κυβέρνηση μπορεί να αναπτύξει μια πολιτική στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν λέτε η Κυβέρνηση, εννοείτε γενικότερα την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ από το 1997. Ετσι δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, επειδή ακριβώς αυτό το οποίο έθεσε ο κ. Μπογιόπουλος ως θέμα έχει χρονική αναφορά το Μάρτιο, νομίζω, του 1995, αν ενθυμούμαι καλά από τα όσα διάβασα στο δημοσίευμα. Αναφέρομαι κ. Μπερμπεράκη γενικώς. Οχι μόνο στην Κυβέρνηση υπό την παρούσα της σύνθεση.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ούτε ο κ. Χόλμπρουκ, ούτε ο κ. Νάιλς στη συνάντηση με τον κ. Κουρή έχουν αναθερθεί...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν τεθεί τέτοια θέματα στην Ελληνική Κυβέρνηση.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Η περιοδεία του Πρωθυπουργού στη Θράκη στοχεύει στο να αποσταλεί ένα σαφές μήνυμα προς τη γειτονική Τουρκία; Και αν ναι, ποιό είναι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται - επαναλαμβάνω και πάλι - στη διαχρονική προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής αυτής. Δεν έχουμε ενδιαφέρον να στείλουμε μηνύματα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Εχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με την επίλυση των προβλημάτων κάθε περιοχής, ώστε να εξασφαλίσουμε συνθήκες υψηλότερης - ας μου επιτραπεί να πω - ευημερίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΠΑΡΙΣ: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως.

ΠΑΡΙΣ: Το ρωτάω αυτό γιατί ο κ. Γιαννόπουλος, χθες, είπε ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι και να εκλείψουν κάποια φαινόμενα Παπαδήμου.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαδήμος είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Γιαννόπουλος είναι ένας πολιτικός του οποίου η ευαισθησία για τα κοινωνικά προβλήματα είναι γνωστή.

ΠΑΡΙΣ: Μα είναι ο Υπουργός Εργασίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ο Υπουργός Εργασίας, βεβαίως. Ενας λόγος παραπάνω. Βεβαίως ο Υπουργός Εργασίας έχει αυξημένη ευαισθησία για αυτά τα θέματα.

ΠΑΡΙΣ: Δηλαδή, ο Υπουργός Εργασίας, η Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν διαφορετικές κατευθύνσεις ως προς την οικονομική πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχει μια αυτονομία στη δραστηριότητά του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος βεβαίως διορίζεται από την Κυβέρνηση και επαναλαμβάνω, αφού θέσατε το θέμα, ότι τυγχάνει της εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Εστω και αν με τη δήλωσή σας δείχνετε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου, μπορεί ένας Διοικητής Τράπεζας Ελλάδος να κάνει με το απαιτούμενο κύρος τη δουλειά του, όταν ένας κορυφαίος Υπουργός σχολιάζει κατ' αυτόν τον τρόπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κε Καψαμπέλη, κάθε χρόνο, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποβάλλει την Εκθεσή του. Και η Εκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ένα κείμενο το οποίο, βεβαίως - και αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο, για να μην πω μόνιμο - βρίσκεται σε μια παράλληλη σχέση, σε μια μικρή απόκλιση από τις θέσεις που επί της πολιτικής των διατυπώνουν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις. Αυτό σας είναι γνωστό, δεν είναι καινούργιο ζήτημα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που ορίζεται από την Κυβέρνηση, έχει μια αυτονομία. Εχει ένα ρόλο διακριτό. Δεν είναι, ακριβώς, κυβερνητικό όργανο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας χαρακτήρισε θετική την Εκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού συμφωνεί για παρατεταμένη λιτότητα, χωρίς διάρκεια λήξης, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδήμος;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι γνωστή. Πιστεύουμε ότι είναι η μόνη επιλογή σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής που υπάρχει σήμερα για την χώρα μας, με τα γνωστά προβλήματα. Είναι πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης ταυτοχρόνως. Και πιστεύουμε ότι οι καρποί αυτής της πολιτικής είναι φανεροί και θα είναι. Σήμερα, σε επίπεδο δεικτών, αύριο σε επίπεδο κοινωνικής ευημερίας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, συμφωνείτε...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι γνωστά αυτά τα οποία επεσήμανε ο κ. Παπαδήμος. Και, όπως είπε και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, τόσο τα προβλήματα, όσο και τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας είναι σε όλους γνωστά. Αυτά επανέλαβε και ο κ. Παπαδήμος.

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα της αφίσσας...

ΡΕΠΠΑΣ: Να επανέλθουμε.

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Μια ερώτηση με δύο σκέλη: Αυτή η αφίσσα, όπως είπατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι αλλά αναπτύσσετε ένα ολόκληρο σκεπτικό. Θέλετε να κάνετε τις ερωτήσεις σας, για τα δύο σκέλη που λέτε; Να μπούμε κατευθείαν στα δύο σκέλη;

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Αφού η αφίσσα αυτή, όπως είπατε, είναι κρατική κατά κάποιο τρόπο, γιατί υπάρχει το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση. Και το δεύτερο σκέλος, αν έγινε προσπάθεια να εκδοθεί από το ΠΑΣΟΚ αυτή η αφίσσα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Λασκαρίδη απάντησα ότι εκδόθηκε από το Γραφείο Επικοινωνίας του Ελληνα Πρωθυπουργού που έχει τη δυνατότητα, στα πλαίσια των σχέσεών του με την ελληνική κοινωνία να κάνει κάποιες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και τη συγκεκριμένη αφίσσα.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Thursday, 30 May 1996 - 14:36:29