Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 03-05-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 3/5/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας. Οπως γνωρίζετε, συνεχίζεται, για δεύτερη ημέρα σήμερα, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο κ. Πρωθυπουρ- γός εγκαινίασε σήμερα το Νοσοκομείο Ξάνθης. Αυτή την ώρα επισκέπτεται το Τέταρτο Σώμα Στρατού, όπου εκφωνεί ομιλία. Το απόγευμα θα επισκεφθεί την Καβάλα. Και επίσης θα επισκεφθεί εργοτάξια στην περιοχή, που κατασκευάζονται εκεί, τμήματα της Εγνατίας Οδού. Αύριο - σταχυολογώ από το πρόγραμμα το οποίο σας είναι, βεβαίως, γνωστό - ο κ. Πρωθυπουρ- γός θα επισκεφθεί το πρωί τη Δράμα, και στη συνέχεια το Ορμένιο, την Αλεξανδρούπολη, τις Σάππες. Η προσπάθεια αυτή της Κυβέρνησης - επαναλαμβάνω και πάλι - είναι συνέχεια των προσπαθειών, που διαχρονικώς γίνονταν από την Ελληνική Πολιτεία, για την ανάπτυξη της περιφέρειας αυτής. Ανάπτυξη που αποτελεί ταυτοχρόνως εθνική επιταγή, όπως είπα και χθες. Πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα δεν θα προκύψουν παρά μόνο με σχεδιασμό και συστηματική εργασία. Ο κ. Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να εξαντλήσει την παρουσία του εκεί στο πλαίσιο μιας πολιτικής παροχών ή υποσχέσεων για παροχές, διότι η Κυβέρνηση - αυτό άλλωστε είναι το πλαίσιο πολιτικής, το οποίο ανέδειξε ο Πρωθυπουργός - πιστεύει πως η ανάπτυξη θα προκύψει μέσα από την ενίσχυση των υποδομών, την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, την κινητοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων αυτής της περιφέρειας. Ωστε να υπάρξουν επιχειρηματικές προσπάθειες, να προσελκυσθούν επενδύσεις, να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας, να γίνει πόλος ανάπτυξης αυτή η περιοχή.

* Σήμερα - υπενθυμίζω - είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου. Εορτάζουμε όλοι, υπό μια έννοια. Γιατί η ελευθερία του Τύπου είναι συνώνυμη με τη Δημοκρατία. Και θα έλεγα ότι αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους δείκτες για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Πιστεύω - θα μου επιτρέψετε να πω - ότι εσείς είσθε ιδιαίτερα τυχεροί που είσθε δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, όπου η ελευθερία του Τύπου ανθεί. Θεωρώ, εν όψει και των μεγάλων προβλημάτων για τα οποία δεν είναι ώρα να μιλήσουμε, είναι ημέρα γιορτής, προβλημάτων τα οποία υπάρχουν στα μέσα ενημέρωσης, ότι εμείς όλοι, από όποια πλευρά του "λόφου" και αν βρισκόμαστε, έχουμε υποχρέωση να αναπτύξουμε την προσωπική μας ευθύνη, ώστε να υπάρξει αρμονία σ' αυτό το χώρο και ισορροπίες αρμονικές οι οποίες σε μεγάλο βαθμό σήμερα, δεν υπάρχουν. Μπορούμε να μπούμε κατ' ευθείαν στη συζήτησή μας, αφού θεωρήσετε δεδομένο ότι η συμπαράστασή μας υπάρχει και θα υπάρχει. Και θεωρούμε πως ο Τύπος στην Ελλάδα στέκει σε υψηλό επίπεδο. Μακάρι να φτάσει στο επίπεδο το οποίο θα θέλαμε όλοι να βρίσκεται η κοινωνία μας, στο σύνολό της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με το δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Παρακολούθησα χθες τα όσα είπατε, αλλά δεν έχω καταλάβει αν επιβεβαιώνετε τη γνησιότητα του εγγράφου ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν διέψευσα την γνησιότητα του εγγράφου. Είπα ότι δεν έχει περιέλθει επισήμως σε όργανα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ασχολείται με αυτό το θέμα, δεν συζήτησε επ' αυτού του θέματος. Αλλωστε η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι γνωστή. Θεωρούμε πως η συζήτηση και η συμφωνία που υπήρξε στη Βουλιαγμένη μεταξύ Παπούλια - Γιλμάζ είναι μια βάση, μια καλή βάση, για να υπάρξει συνεννόηση στο συγκεκριμένο πεδίο της συνεργασίας των δύο χωρών. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά πως στη θέση μας αυτή, δεν ανταποκρίνεται η Τουρκία. Για το συγκεκριμένο, λοιπόν, ζήτημα θεωρούμε ότι υπάρχει βάση για να επιδιωχθεί η συνεννόηση και η σύγκλιση. Δεν έχουμε να συζητήσουμε οτ,ιδήποτε άλλο που είναι εκτός αυτής της συμφωνίας Παπούλια - Γιλμάζ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να το κατανοήσω: Λέτε ότι δεν έχει περιέλθει επισήμως;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είπα και χθες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιό τρόπο ήρθε τότε σε μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση, τα όργανά της, τα στελέχη της δεν έχουν αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Το είδαμε το δημοσίευμα χθες. Μπορεί να έχει δοθεί σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Είναι κάτι που η Κυβέρνηση - επαναλαμβάνω και πάλι - δεν έχει υπόψη της, (αυτό το συγκεκριμένο κείμενο) ως βάση για να το εξετάσει ή ως πρόταση κάποιας συγκεκριμένης Κυβέρνησης, ώστε να δώσει κάποια απάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Κουρής δεν ήταν μέλος της Κυβέρνησης όταν συζητήθηκε αυτό ακριβώς το πακέτο των μέτρων πέρυσι στη Ρόδο, με τον Αμερικανό Υφυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κουρής ήταν τότε στην ίδια θέση που είναι και σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Κουρής δεν είχε συζητήσει τέτοια θέματα. Συζητήσεις βεβαίως με ξένους παράγοντες, θεωρητικές συζητήσεις, εξελίσσονται σε πάρα πολλά θέματα. Αλλά η συγκεκριμένη πρόταση, όπως αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιεύτηκε, η Ελληνική Κυβέρνηση και ο κ. Κουρής συγκεκριμένα δεν εδέχθησαν ως πρόταση μιας πλευράς στην οποία έπρεπε να απαντήσουν. Είμαι πολύ σαφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν την εδέχθησαν ή δεν τη συζήτησαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τη συζήτησαν την πρόταση αυτή. Δεν υπήρξε δηλαδή στα χέρια του κ. Κουρή ένα τέτοιο κείμενο ως πρόταση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, στο οποίο ο κ. Κουρής έπρεπε να δείξει ενδιαφέρον, να το μελετήσει, να τοποθετηθεί, ώστε να δώσει εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης κάποια απάντηση.

ΚΙΑΟΣ: Οταν αναφέρεσθε σε υπηρεσιακούς παράγοντες...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που δεν το γνωρίζω. Είπα "είναι πιθανόν". Αυτό το χαρτί, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, δεν είπα χθες και σήμερα δεν λέω ότι είναι κατασκευα- σμένο. Αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση με τα όργανά της, τους Υπουργούς της, αυτό το χαρτί δεν το αντιμετωπίζει ως μια πρόταση που έγινε επισήμως, ώστε να έχει κληθεί να δώσει απάντηση σ' αυτή την πρόταση.

ΚΙΑΟΣ: Το καταλαβαίνω αυτό, άλλο θέλω να ρωτήσω: Οταν αναφέρεσθε ενδεχομένως σε υπηρεσιακούς παράγοντες, οι όποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες όπου και αν είναι, στα Υπουργεία Εξωτερικών, Αμύνης, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι δυνατόν να έρχονται σε συζητήσεις με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, των ΗΠΑ φερ' ειπείν, και να μην γνωρίζουν οι Κυβέρνήσεις τίποτα επ' αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα δεν έχουν γίνει τέτοιες συζητήσεις και εσείς ως βάση, για την ερώτησή σας...

ΚΙΑΟΣ: Οχι. Πήρα αυτό που είπατε περί...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Παίρνετε ως βάση για την ερώτησή σας αυτό που εγώ ανέφερα ως υπόθεση.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ παίρνω ως δεδομένο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση...

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν είπα δεδομένο. Μπορεί να έχει γίνει, δεν το γνωρίζω όμως είπα. Μπορεί να έχει γίνει, αλλά εσείς παίρνετε ως δεδομένο ότι έχει γίνει για να διατυπώσετε την ερώτησή σας. Και σας βεβαιώ και πάλι ότι η ύπαρξη ενός εγγράφου δεν σημαίνει ότι έχει αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε επίπεδο και συζήτηση με βάση αυτό το έγγραφο. Και σ' αυτό είμαι κατηγορηματι- κός.

ΚΙΑΟΣ: Αλλο λέω. Δεν έφτασε στα χέρια της Κυβερνήσεως ή υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων αυτό το χαρτί;

ΡΕΠΠΑΣ: Το χαρτί αυτό δεν είναι σε γνώση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ώστε να ασχοληθεί επισήμως με αυτό το χαρτί - πρόταση, ως να είναι πρόταση μιας συγκεκριμένης Κυβέρνησης μιας άλλης χώρας, μιας άλλης πλευράς.

ΜΙΧΑΗΛ: Μήπως ήταν σε γνώση, όμως, κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα...;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κε Μιχαήλ. Δεν μπορώ να γνωρίζω στα πλαίσια των υπηρεσιών του κράτους τί έγγραφα διακινούνται, τί προτάσεις διατυπώνονται, τί συζητήσεις γίνονται.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Γιατί δεν υπήρξε μια ιδιαίτερη κινητοποίηση των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, όπως τουλάχιστον γινόταν παλαιότερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω, κε Γαργαλάκο, ποιός βαθμός κινητοποίησης οπαδών του ΠΑΣΟΚ υπήρξε με πρωτοβουλία των οργάνων του Κινήματος. Και δεν το σχολιάζω. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά την Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα ψηφιακά τηλέφωνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση αυτή, όπως γνωρίζετε, έχει περιέλθει στα χέρια των αρμοδίων Υπουργών, σήμερα, οι οποίοι παραπέμπουν το θέμα στο αρμόδιο δικαστικό όργανο, στο οποίο θα συζητηθεί και το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση. Θα αναμένουμε. Δεν ανταποκρίνονται, πάντως, στις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί τα πραγματικά δεδομένα των αποφάσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Δηλαδή, τί εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει δημιουργηθεί μια εντύπωση, η οποία είναι υπερβολική. Αν θέλετε να μπούμε στην ουσία, παρ'ότι είναι πολύ ειδικό θέμα, μπορώ να σας πω προσωπικώς ότι δεν γίνεται αναφορά σε παρανομίες ή παρατυπίες τέτοιες, οι οποίες αλλοίωσαν το χαρακτήρα του διαγωνισμού. Αλλά - επαναλαμβάνω και πάλι, γι' αυτό θέλω να κλείσει εδώ η συζήτηση - είναι στα πλαίσια εξέλιξης αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε οριστική απάντηση τώρα. Ασχολούνται με αυτό όργανα της πολιτείας, όργανα της Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΙΣ: Η αμερικανική εταιρεία HYATT, με επιστολή της στην Υπουργό Ανάπτυξης κα Παπανδρέου και στον Πρωθυπουργό κ. Σημίτη, απειλεί ότι θα σταματήσει τις επενδύσεις 35 δισ. στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι η μεγαλύτερη επένδυση της τελευταίας δεκαετίας (το καζίνο, μαρίνα κ.λπ.). Αναφέρει, λέξη προς λέξη, ότι...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε την επιστολή εσείς την πρωτότυπη; Λέτε ότι θα αναφέρετε λέξη προς λέξη.

ΠΑΡΙΣ: Διανεμήθηκε στον Τύπο. Αναφέρει η επιστολή ότι "αντιλαμβάνεσθε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε δαπανώντας σε μια επένδυση η οποία καθίσταται μετά βεβαιότητας θνησιγενής από τώρα εξαιτίας των ενεργειών του Ελληνικού Δημοσίου". Μιλάει, λοιπόν, για τα μέτρα τα οποία η κα Παπανδρέου ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, για τα μέτρα ελέγχου των καζίνο. Θα ήθελα το σχόλιο της Κυβέρνησης: Πώς αντιμετωπίζει το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Από δημοσιεύματα, τα οποία υπήρξαν χθες ή προχθές, δόθηκε η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη εταιρεία απειλεί με αποχώρηση αφενός και ότι αφετέρου ζητά αποζημίωση ενός σημαντικού ποσού 17 δισ., όπως εγράφη. Αν η Κυβέρνηση επιμείνει στην επιβολή κάποιων όρων στη λειτουργία των καζίνων, όπως έχει εξαγγελθεί, αν υπάρχει, εισιτήριο στην είσοδο, αν δεν επιτρέπεται στους κατοίκους της περιοχής να εισέρχονται στο καζίνο της συγκεκριμένης περιοχής. Αναφέρω μεταξύ άλλων αυτά τα μέτρα. Η επιστολή που έστειλε η συγκεκριμένη εταιρεία, όμως, δεν περιλαμβάνει τέτοιους όρους ή δεν εκφράζει τέτοιου είδους θα μου επιτρέψετε να πω αιτήματα. Απλώς εκθέτει κάποιους προβληματισμούς και κάποιες απόψεις γύρω από τις εξαγγελίες για τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δια της αρμοδίας Υπουργού. Η Υπουργός εξετάζει αυτά τα θέματα και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Η πολιτική, όμως, της Κυβέρνησης - επαναλαμβάνω και πάλι - δεν μπορεί παρά να είναι μια πολιτική η οποία αφενός δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες και προϋποθέσεις για την ύπαρξη επενδύσεων, αφετέρου όμως εξασφαλίζει συνθήκες σε κάθε περιοχή οι οποίες συγκρατούν την κοινωνική συνοχή σε ένα υψηλό επίπεδο, όπως θέλουμε πάντα και στην κοινωνία δημιουργούν όρους διαφάνειας και ευημερίας, χωρίς παρενέργειες που πιθανώς, πολλές φορές, δημιουργούνται από επιχειρηματικές δραστηριότητες.

ΠΑΡΙΣ: Σε ποιά άλλη χώρα για να μπει κάποιος σε ένα καζίνο, τουλάχιστον από αυτά που έχουμε εκλάβει από την κα Υπουργό, χρειάζεται να δείξεις φορολογική δήλωση, να αποδείξεις ότι δεν είναι από την περιοχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κε Πάρις, τέτοιοι περιορισμοί υπήρχαν όταν λειτουργούσε το καζίνο της Πάρνηθας ως κρατική επιχείρηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια...

ΠΑΡΙΣ: Κρατικό...

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως κρατικό. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η Κυβέρνηση συναντά τους επιχειρηματίες και επιδιώκει να έχει μαζί τους συμφωνίες τέτοιες, οι οποίες ευνοούν αφενός τις επενδύσεις, αφετέρου όμως διασφαλίζουν και κάποιες προϋποθέσεις για τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν (οι προϋποθέσεις αυτές) την αξία τους για την Ελληνική κοινωνία και δεν πρέπει να τις παραγνωρίσει. Αυτή είναι η πολιτική της Κυβέρνησης.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Στην αυστηρά πολιτική διάσταση του θέματος, όλη αυτή η ιστορία δεν ανησυχεί την Κυβέρνηση ως προς τις επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα; Ειρήσθω εν παρόδω, στον κ. Παπαντωνίου κατά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αμερική διατυπώθηκαν προβληματισμοί από αμερικανικής πλευράς για το πόσο επιδρούν αυτές οι αποφάσεις και αυτές οι σκέψεις της Κυβερνήσεως στην προσέλκυση επενδύσεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Κε Καψαμπέλη, υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Η Κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την ύπαρξη των προβλημάτων. Δεν ζητωκραυγάζει για το ότι υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική κοινωνία και ανησυχεί από την ύπαρξη ή διόγγωση αυτών των προβλημάτων. Γι' αυτό εργάζεται συστηματικά και με επιμέλεια να τα αντιμετωπίσει και να τα λύσει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, κε Υπουργέ, το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι θέλουν ειδικές προδιαγραφές για τα καζίνο στη...;

ΡΕΠΠΑΣ: Διετύπωσα μια γενική θέση, κε Μπογιόπουλε, για τις συνθήκες οι οποίες πρέπει να επικρατούν στην κοινωνία μας.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Είπε δηλαδή ότι οι Ελληνες είναι τζογαδόροι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω τί είναι αυτό που σας ώθησε στην υποβολή της ερώτησης, τί είναι αυτό που σκεφθήκατε για να διατυπώσατε την ερώτηση που διατυπώσατε.

ΦΙΛΗΣ: Μια συνήθως καλώς πληροφορημένη εφημερίδα έγραψε ότι κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Κλίντον, ο τελευταίος έθεσε στον Ελληνα Πρωθυπουργό το θέμα του καζίνο της Ρόδου και συγκεκριμένα μεσολάβησε υπέρ του να πάρει το καζίνο μια εταιρεία που έχει σχέση με το Play Boy. Εχετε κάποιο σχόλιο επ' αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία αναφέρεσθε έχει, νομίζω, εκφράσει ένα ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο διαγωνισμό εφ' όσον προκυρηχθεί για καζίνο στη Ρόδο. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξετάσει, με βάση τις διαδικασίες οι οποίες είναι αντικειμενικές και διαφανείς, το ενδιαφέρον κάθε εταιρείας.

ΚΙΑΟΣ: Αλλο ρώτησε ο συνάδελφος.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν έθεσε το θέμα αυτό. Πολλά θέματα συζητήθηκαν, το συγκεκριμένο δεν νομίζω ότι το έθεσε ο κ. Κλίντον. Εν πάση περιπτώσει στο πλαίσιο των συζητήσεων με παράγοντες στην Αμερική νομίζω ότι τέτοιες συζητήσεις γίνονται.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Συνήθως η Κυβέρνηση δεν παίρνει θέση σε δικαστικές εκκρεμότητες. Γιατί πήρατε θέση στο θέμα των ψηφιακών; Σας το υπαγόρευσε ο αρμόδιος Υπουργός ή είναι δική σας άποψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιό ακριβώς θέμα κ. Μούρτζη;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οτι δεν γίνεται αναφορά στο πόρισμα του Ελεκτικού Συνεδρίου σε παρονομοίες και παρατυπίες που αλλοίωσαν το χαρακτήρα του διαγωνισμού.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι μια αίσθηση που υπάρχει, αλλά σας λέω και πάλι, είναι προσωπική θέση και τη διατυπώνω έτσι αφού θέτετε το θέμα επειδή είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. Εδωσα απάντηση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Υπάρχει σε εκκρεμότητα μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πήρατε ανταπόκριση για αυτή την συνάντηση; Και αν δεν συμβεί υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η επικοινωνία και οι συναντήσεις σας είπα ότι είναι στο πρόγραμμα. Και όταν το πρόγραμμα για το οποίο αναφερόμαστε το επιτρέπει οι συναντήσεις γίνονται.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν επείγεται ο Πρωθυπουργός να δει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε επείγεται ούτε δεν επείγεται. Είναι κάτι το οποίο θα γίνει εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές. Είναι κάτι το οποίο και οι δύο πλευρές έχουνε υπόψη τους να κάνουν.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή στην αρχή μιλήσατε για την εορτή του Τύπου ήθελα να σας ρωτήσω εάν πρόκειται για εορταστική σύμπτωση το γεγονός ότι σήμερα ασκήθηκε δίωξη για τη δημοσίευση ορισμένων εγγράφων του Υπουργείου Εξωτερικών σε ορισμένες εφημερίδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Για ποιό λόγο ασκήθηκε δίωξη;

ΦΙΛΗΣ: Για κατασκοπεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι τα δικαστικά όργανα έχουν το λόγο επ' αυτών των θεμάτων όταν ασκούν διώξεις.

ΦΙΛΗΣ: Μα, κινήθηκε η διαδικασία κατόπιν παρέμβασης του κ. Πάγκαλου απ' ό,τι διαβάζουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος δεν καταδίκασε κανέναν. Ο κ. Πάγκαλος απλώς ανέδειξε κάτι που αποτελεί κοινή εμπειρία άλλων. Οτι απόρρητα έγγραφα περιήλθαν σε γνώση του κοινού, είδαν το φώς της δημοσιότητας. Αυτό γιατί κάνει εντύπωση; Οτι απασχόλησε δηλαδή τα δικαστικά όργανα;

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος έστειλε το σχετικό φάκελο στην Εισαγγελία Αθηνών.

ΡΕΠΠΑΣ: Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Σύμφωνα λοιπόν με την άποψη της Κυβέρνησης, η οποία είναι - επαναλαμβάνω και πάλι - τόσο πολύ λογική ώστε να μην χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση τα δημοσιεύματα αυτά υπήρξαν, αφορούσαν έγγραφα τα οποία ήταν χαρακτηρισμένα ως απόρρητα του Υπουργείου Εξωτερικών και επελήφθησαν τα δικαστικά όργανα για τη συγκεκριμέ- νη δημοσίευση των εγγράφων αυτών.

ΦΙΛΗΣ: Κάποιο σχόλιο για την αυτεπάγγελτη αυτή διαδικασία, που κατά τη γνώμη σας κινήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο να κάνω, όταν η Δικαιοσύνη ασχολείται με συγκεκριμένες υποθέσεις.

ΦΙΛΗΣ: Είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα ελέγξω εγώ τις πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουν τα δικαστικά όργανα επί τέτοιων θεμάτων. Γνωρίζω, όμως, όπως γνωρίζετε κι εσείς, ότι δημοσιεύθηκαν απόρρητα έγγραφα. Πριν κατηγορήσουμε κάποιους, οι οποίοι πήραν πρωτοβουλία ή ανησύχησαν ή θεώρησαν ότι έπρεπε να ασχοληθούν, επειδή ακριβώς υπήρξε δημοσίευση απορρήτων εγγράφων...

ΦΙΛΗΣ: Δεν κατηγορούμε κανέναν. Ρωτάμε, αν κατά τη γνώμη της Κυβέρνησης...

ΡΕΠΠΑΣ: Προσπαθούμε να ενοχοποιήσουμε αυτούς, οι οποίοι εκφράζουν ένα ενδιαφέρον, για το πώς υπήρξαν απόρρητα έγγραφα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα και περιήλθαν σε γνώση όλων μας.

ΦΙΛΗΣ: Εμείς δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε εδώ κανέναν. Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης.

ΡΕΠΠΑΣ: Α, μπράβο. Αφού είναι θέμα της Δικαιοσύνης, ας το αφήσουμε για τη Δικαιοσύνη, κε Φίλη.

ΦΙΛΗΣ: Ρωτώ για το πολιτικό σκέλος της υποθέσεως. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας ασκείται δίωξη κατά παντός υπευθύνου, ωστόσο όμως αφορά δημοσιογράφους, όλοι το καταλαβαίνουμε, για δημοσιεύματα με βάση την παραβίαση μυστικής πολιτείας και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και το αδίκημα της κατασκοπείας...

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοείτε ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν το ακαταδίωκτο; Τί εννοείτε ακριβώς;

ΦΙΛΗΣ: Ερωτώ εάν η Κυβέρνηση τοποθετείται πολιτικά ότι διώκονται για πρώτη φορά από το '74 δημοσιογράφοι με το αδίκημα της κατασκοπείας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση είναι σφόδρα αντίθετη στο να γνωστοποιούνται ή να δίδονται στη δημοσιότητα έγγραφα, τα οποία χαρακτηρίζονται απόρρητα. Ιδιαιτέρως έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί το ότι δικαστικές αρχές επελήφθησαν αυτού του θέματος και θα αναμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Μήπως είναι λίγο "ντεμοντέ" το αδίκημα της κατασκοπείας; Παραπέμπει σε άλλες εποχές.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ασχοληθεί μ'αυτό η Δικαιοσύνη. Δεν θα βγάλω εγώ απόφαση, προτού υπάρξει απόφαση της Δικαιοσύνης.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Αν όμως την ίδια απάντηση δίνατε αν ήσασταν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εκείνες τις εποχές, δεν νομίζω ότι (δεν ακούγεται).

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς, κε Μεγγρέλη, είσθε δημοσιογράφος. Εγώ είμαι Υπουργός και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Και οι δύο είμαστε Ελληνες πολίτες. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε.

ΦΙΛΗΣ: Είσθε και Υπουργός Τύπου.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Γι'αυτό είπα και "Υπουργός".

ΦΙΛΗΣ: Και ευαίσθητος στα θέματα διώξεων...

ΡΕΠΠΑΣ: Ετσι, ακριβώς. Αλλά, πέραν όλων όμως, όλοι εδώ είμαστε Ελληνες πολίτες. Και νομίζω ότι πρέπει να μας ευαισθητοποιεί η δημοσίευση εγγράφων, τα οποία είναι απόρρητα.

ΦΙΛΗΣ: Κυνήγι μαγισσών.

ΡΕΠΠΑΣ: Κε Φίλη, πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι ως πολίτες, όχι ως δημοσιογράφοι, ούτε ως Υπουργοί. Το ότι δημοσιεύονται απόρρητα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών...

ΦΙΛΗΣ: Και αντιμετωπίζετε το θέμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Και δεν νομίζω ότι πρέπει κάποιος να ενοχλείται, όταν τέτοια έγγραφα τυγχάνουν του ενδιαφέροντος και της προσοχής της Δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να ενοχλούμεθα.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει ποινικός κώδικας με σωρεία αδικημάτων. Την κατασκοπεία βρήκατε για να κατηγορήσετε τους δημοσιογράφους;

ΡΕΠΠΑΣ: κε Φίλη, ποιοί την βρήκαν; Η Κυβέρνηση;

ΦΙΛΗΣ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιός; Γιατί λέτε τότε "βρήκατε", συμπεριλαμβάνοντας και εμένα και δι'εμού την Κυβέρνηση;

ΦΙΛΗΣ: Διότι συνέπραξε και ο κ. Πάγκαλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ, ο κ. Εισαγγελέας άσκησε τη δίωξη. Ο ίδιος τοποθέτησε τη δίωξη στα πλαίσια των διατάξεων που υπάρχουν. Και νομίζω ότι τα όργανα της Δικαιοσύνης θα κάνουν το έργο τους. Να αφήσετε την Κυβέρνηση έξω, παρακαλώ πάρα πολύ, από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

ΚΙΑΟΣ: Επιτρέπετε; Επειδή λέτε ότι μένει έξω η Κυβέρνηση και επειδή έχει μία γενικότερη - υποτίθεται - αντίληψη των πραγμάτων. Είχαν καταργηθεί οι νόμοι 375 και 509 του παρελθόντος. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα νέο δεδομένο. Δεν το συσχετίζω με τα άλλα. Θέλω τη γνώμη σας για τη δίωξη που ασκείται "περί κατασκοπείας".

ΡΕΠΠΑΣ: Κε Κιάο, πιστεύετε πως οι δημοσιογράφοι έχουν το ακαταδίωκτο; Ερωτώ και πάλι.

ΚΙΑΟΣ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, βέβαια. Ως Ελληνες πολίτες θεωρούμε ότι η δημοσίευση απορρήτων εγγράφων και ιδιαιτέρως εγγράφων του Υπουργείου Εξωτερικών είναι πράξη απαράδεκτη; Δεν λέω αξιόποινη. Δεν μπαίνω σε άλλα χωράφια. Είναι πράξη απαράδεκτη; Συμφωνείτε κύριοι;

ΚΙΑΟΣ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Α, δεν συμφωνείτε. Καλώς. Αλλη ερώτηση.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, άλλο σας είπα. Σε τίποτε δεν συμφωνώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ωραία, κε Κιάο, δεν συμφωνείτε.

ΚΙΑΟΣ: Είσαστε η Κυβέρνηση και εμείς ρωτάμε...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας έδωσα την απάντηση...

ΚΙΑΟΣ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: ... κι ενώ η απάντηση είναι πλήρης - γιατί πολλή ώρα ασχοληθήκαμε με το θέμα αυτό, ώστε να μην υπάρχουν κενά - βλέπω ότι γίνεται μία προσπάθεια...

ΚΙΑΟΣ: Ενα θέμα είναι, τίποτε άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: ... γι'αυτό αντικρούω, την προσπάθεια αυτή, να νοιώσουν περίπου ένοχοι όποιοι είχαν την πρωτοβουλία να ασχοληθούν με το θέμα της δημοσίευσης απορρήτων εγγράφων του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, άλλο είναι το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το θέμα, κε Κιάο, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι.

ΚΙΑΟΣ: Οχι μόνο αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν υπάρχει άλλο θέμα να το θέσετε, για να λάβετε άλλη απάντηση.

ΚΙΑΟΣ: Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη.

ΡΕΠΠΑΣ: Εάν είμαστε υπέρ, γενικώς, της ελευθερίας του Τύπου;

ΚΙΑΟΣ: Οχι μόνο αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Τί ρωτάτε ακριβώς;

ΚΙΑΟΣ: Το συγκεκριμένο θέμα που ανακαλύπτεται "η κατασκοπεία": Από πού και πώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Το αδίκημα ως αδίκημα κατασκοπείας το διατύπωσε ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός. Αυτό θέλετε να σχολιάσω;

ΜΙΧΑΗΛ: Την άποψη της Κυβέρνησης επί του ζητούμενου: Μπορεί να διωχθεί δημοσιογράφος που δημοσιεύει, έστω, απόρρητα έγγραφα ως κατάσκοπος; Διότι εμένα, ξέρετε τί μου λέτε με την απάντησή σας; Το συνάδελφο τον συγκεκριμένο που προέβη σ'αυτή την πράξη, δεν πρέπει να του μιλάω, είναι κατάσκοπος.

ΡΕΠΠΑΣ: Κε Μιχαήλ...

ΜΙΧΑΗΛ: Να διατυπώσω αλλιώς την ερώτηση: Η δημοσίευση απορρήτων εγγράφων, πράξη την οποία εσείς προηγουμένως χαρακτηρίσατε ως απαράδεκτο γεγονός, θεωρείτε ότι συνιστά κατασκοπεία από τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο που αναλαμβάνει την ευθύνη να τα δημοσιεύσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, η Κυβέρνηση δεν ασκεί δίωξη. Μ'αυτή την έννοια η Κυβέρνηση - όπως γίνεται σε μία ευνομούμενη Πολιτεία που έχει θεσμούς, οι οποίοι λειτουργούν - παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα αρμόδια όργανα για τέτοιου είδους θέματα, τα οποία προκύπτουν.

ΜΙΧΑΗΛ: Δε θέλω να μου πείτε τί έκανε ο δικαστικός. Δικαίωμά του να κάνει ό,τι θέλει...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, μου λέτε να κρίνω μία δικαστική ενέργεια. Αυτό μου λέτε.

ΜΙΧΑΗΛ: Οχι. Θέλω να κρίνετε το εξής: Αν αύριο εγώ πάρω ένα έγγραφο από το Γραφείο σας, με κάποιο τρόπο και το δημοσιεύσω, είμαι κατάσκοπος; Ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Κε Μιχαήλ, αν αύριο εσείς πάρετε ένα έγγραφο απόρρητο και το δημοσιεύσετε, το Υπουργείο στο οποίο ανήκει αυτό το έγγραφο, φαντάζομαι ότι θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει, τις ελεγκτικές, ώστε να διαπιστώσει πώς αυτό το έγγραφο έφθασε στη δημοσιότητα. Παραλλήλως, υπάρχουν θεσμοί σε μία κοινωνία, τα όργανα της Δικαιοσύνης εν προκειμένω, που θα αναλάβουν πιθανώς πρωτοβουλίες από τη δική τους πλευρά. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει τις πρωτοβουλίες αυτές των δικαστικών οργάνων. Να είμαστε εξηγημένοι. Υπάρχει διάκριση εξουσιών και υπάρχουν ρόλοι οι οποίοι πρέπει να αναλαμβάνονται από αυτούς, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι για κάθε ρόλο.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ανεξάρτητα από τη δικαστική διάταξη και τα περί Δικαιοσύνης, τα καταλάβαμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Να καταλάβω και εγώ τί ρωτάτε;

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ωραία. Αφήστε το δικαστικό μέρος. Η Κυβέρνηση, επειδή είναι και "φρέσκια" και θέλω να ξέρω την άποψή της, σε πολιτικό επίπεδο, πιστεύει ότι ο Τύπος εν Ελλάδι έχει καθήκον να ενημερώνει την κοινή γνώμη και δι' εγγράφων που πέφτουν στα χέρια του για την πορεία επί εθνικών θεμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ πιστεύω ότι ο Τύπος, βεβαίως, έχει καθήκον και υποχρέωση - θα έλεγα - να ενημερώνει την κοινή γνώμη, αλλά η ενημέρωση αυτή γίνεται επί τω σκοπώ να βοηθηθεί το Εθνος και να βοηθηθεί η Ελληνική Κοινωνία. Δεν γίνεται επί τω σκοπώ εφήμερου εντυπωσιασμού ή κάτω από το άγχος και την αγωνία εξασφάλισης υψηλής κυκλοφορίας ή ακροαματικότητας ή τηλεθέασης. Παρακαλώ πάρα πολύ, ο Τύπος στην Ελλάδα, είπα από την αρχή, βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Οι συνθήκες ελευθερίας για τον Τύπο είναι μοναδικές στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες - όχι μόνο γειτονικές, στην Ευρώπη και αλλού - και αυτό πρέπει όλοι να το αναγνωρίζουν.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επ'αυτού, λοιπόν, κε Εκπρόσωπε: Η Κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο θεωρεί ότι όσα έγγραφα έχουν δημοσιευθεί το τελευταίο τρίμηνο και αφορούν τα εθνικά μας θέματα έχουν προκαλέσει βλάβη στα εθνικά συμφέροντα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θεωρούμε ότι οποιοδήποτε έγγραφο έχει ένα ορισμένο χαρακτηρισμό, που εκ του χαρακτηρισμού αυτού επιβάλλεται να μείνει στα στενά όρια μιας Υπηρεσίας, δεν πρέπει να δίνεται στη δημοσιότητα. Αλλιώς, δεν θα έχει νόημα ο χαρακτηρισμός των εγγράφων.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν σας ρώτησα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη στιγμή, λοιπόν, που ένα έγγραφο χαρακτηρίζεται ως απόρρητο, που σημαίνει ότι και μόνο εξ αυτού του λόγου δεν πρέπει - πέραν των ορίων της Υπηρεσίας - να διαφύγει, όταν διαφεύγει, λογικό είναι να προκαλείται βλάβη.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αφήστε την Υπηρεσία. Εγώ σας ρώτησα για το καθήκον του Τύπου.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς θέλετε το καθήκον του Τύπου, αλλά το καθήκον της Δικαιοσύνης, τις υποχρεώσεις που απορρέουν, δεν θέλετε να παραδεχθείτε ότι κάποιοι πρέπει να τις ασκούν και να τις υπηρετούν.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κε Υπουργέ, δεν σας ρωτώ για τη Δικαιοσύνη. Σας ρωτάω: Κατά την πολιτική άποψη της Κυβέρνησης - που είναι σχετικά νέα και δεν γνωρίζουμε την άποψή της γι'αυτά τα θέματα - ο Τύπος, ο δημοσιογράφος έχει καθήκον να ενημερώσει την κοινή γνώμη; Και σε συνδυασμό με την ερώτηση αυτή, σας λέω αν όλα τα έγγραφα - για να γίνουμε πιο πρακτικοί - που έχουν δημοσιευθεί στον Ελληνικό Τύπο, το τελευταίο τρίμηνο, έχουν κατά τη γνώμη της Κυβέρνησης προκαλέσει βλάβη στα εθνικά συμφέροντα.

ΡΕΠΠΑΣ: Θεωρώ πως ο,τιδήποτε κρίνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες πως πρέπει να παραμείνει - επαναλαμβάνω και πάλι - στα πλαίσια αυτών των Υπηρεσιών και εν τούτοις δίνεται στη δημοσιότητα, διαφεύγει, λογικό είναι να επισύρει την προσοχή της Υπηρεσίας και λογικό είναι, αυτομάτως - έτσι πρέπει να θεωρείται - να προκαλεί βλάβη. Αλλιώς, αν δεν επροκαλείτο βλάβη από τη γνωστοποίηση δημοσίως ενός εγγράφου, δεν θα υπήρχε λόγος εκ των προτέρων το κάθε έγγραφο να έχει ένα χαρακτηρισμό. Και στην προκειμένη περίπτωση τα έγγραφα χαρακτηρίζο- νται ως απόρρητα. Χαρακτηρίζονται απόρρητα, γι'αυτό και μόνο το λόγο: Για να μην περιέλθουν σε γνώση της κοινής γνώμης, γιατί αν γίνει αυτό, θεωρείται πως προκαλείται βλάβη.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πείτε μας, λοιπόν, ποιά βλάβη τα συγκεκριμένα έγγραφα προκάλεσαν στα δημόσια συμφέροντα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κε Καψαμπέλη, μ'αυτό το θέμα ασχολείται η Δικαιοσύνη. Θα υπάρξει απόφαση της Δικαιοσύνης. Δεν θα συζητήσουμε εδώ, ποιά είναι η βλάβη ή το βαθμό της βλάβης και αν υπάρχει βλάβη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αίθουσα προβληματισμού είμαστε...

ΡΕΠΠΑΣ: Ε, μπορούμε να γίνουμε αμφιθέατρο βεβαίως, αλλά αυτό είναι κάτι που όσο και αν το νοσταλγούμε δεν πρόκειται να το ξαναζήσουμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: ... και θεωρητικής ανάλυσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν φαντάζομαι να έχουμε κατάλοιπα ή κενά από εκείνη την περίοδο. Ηταν πλήρης η περίοδος εκείνη για όλους μας.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Υιοθετήσατε τη δικαστική άποψη με την απάντηση που δώσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω, κε Καψαμπέλη, πώς κρίνετε εσείς τις απαντήσεις που δίνω. Αυτό το οποίο, όμως, εγώ πρέπει να κάνω εδώ, είναι να συζητώ σε μία πραγματική βάση και όχι στη βάση υποθέσεων ή εκτιμήσεων ή σχολίων ή αναλύσεων. Αυτά εξασφαλίζουν για σας, βεβαίως, τροφή, αλλά επαναλαμβάνω και πάλι ότι ως προβλήματα είναι σημαντικά και δεν προσφέρονται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

ΦΙΛΗΣ: Επί πραγματικής βάσεως: Εάν - όπως λέει το δημοσίευμα που διαβάζω - το ενδιαφέρον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κινήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών να διαβιβάσει τα σχετικά αποκόμματα του Τύπου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, το Υπουργείο Εξωτερικών, ευθύς ως προέκυψε το θέμα, έκανε γνωστό ότι έχει διατάξει έλεγχο στα πλαίσια των υπηρεσιών του Υπουργείου. Εγινε γνωστό...

ΦΙΛΗΣ: Αυτό αφορά το μέλλον. Είπε ο κ. Πάγκαλος...

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε γνωστό γιατί τοποθετήθηκε δημοσίως ο κ. Πάγκαλος. Είπε ότι αυτή η ενέργεια είναι απαράδεκτη και η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα ασχοληθεί ειδικώς με τη διαρροή στη δημοσιότητα αυτών των εγγράφων.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό αφορά το μέλλον, είχε πει ο κ. Πάγκαλος. Υπήρξε πρόσκληση του κ. Πάγκαλου προς την Εισαγγελία να ερευνήσει το θέμα και συνεπώς να ασκήσει - αν προκύπτουν...

ΡΕΠΠΑΣ: Θεωρείτε, λοιπόν, ότι η Εισαγγελία εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία; Αυτό λέτε;

ΦΙΛΗΣ: Θεωρώ ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψη του αρμοδίου Εισαγγελέα...

ΡΕΠΠΑΣ: 'Η από την άλλη λέτε ότι πρέπει το Υπουργείο Εξωτερικών...

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος παρεκίνησε αυτή την έρευνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, ο κ. Πάγκαλος, από τη στιγμή που δημοσίως χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια ως μία ενέργεια βλαπτική, λογικό είναι να προκαλεί το ενδιαφέρον των οργάνων της Πολιτείας να ασχοληθούν μ' αυτή τη συγκεκριμένη πράξη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κε Υπουργέ, από το '74 και μετά έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά δημοσιογράφων για κατασκοπεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω από το '74 και μετά να έχει ασκηθεί. Μπορώ να το ερευνήσω. Κε Σταματόπουλε έχουν ασκηθεί πολλές διώξεις για πολλά θέματα...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι'αυτό...

ΡΕΠΠΑΣ:... και μπορώ να σας αναφέρω πολλές διώξεις, οι οποίες έχουν ασκηθεί κατ'εντολή Κυβερνήσεων. Αλλά, στη συγκεκριμένη περίπτωση και μάλιστα για ένα έγγραφο που αφορά εθνικό θέμα και έχει χαρακτηρισθεί απόρρητο, πάει πάρα πολύ να υπάρχει αυτού του είδους η ευαισθησία, η οποία αδικεί την Κυβέρνηση, αδικεί και την ευαισθησία που επέδειξε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα δικαστικό όργανο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί βγαίνει από τα αρχεία αυτό το άρθρο τώρα, εναντίον των δημοσιογρά- φων; Μπορείτε να μου πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιός έχει βάλει στο ράφι αυτό το άρθρο, ώστε να υπάρχει αυτός ο οποίος πρέπει να κατηγορηθεί γιατί το κατέβασε από το ράφι.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Να χρησιμοποιείτε πιο συχνά (δεν ακούγεται).

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν καθορίζω εγώ το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται οι θεσμοθετημένες εξουσίες της Ελληνικής Πολιτείας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην γράφουμε, για να μην...

ΡΕΠΠΑΣ: Ισα-ίσα, όταν υπάρχει διάκριση εξουσιών, αυτό πρέπει στην πράξη να το διαπιστώνου- με. Δεν νομίζω ότι πρέπει η Κυβέρνηση είτε να απολογείται, είτε να εγκαλείται για πράγματα που γίνονται, είτε για πράγματα που αμελεί και δεν γίνονται, όταν δεν αφορούν το δικό της χώρο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, επί αυτής της Κυβερνήσεως γίνεται αυτό. Δεν έχει γίνει από το '74 μέχρι σήμερα, γι'αυτό ρώτησα.

ΜΙΧΑΗΛ: Αν, δηλαδή, θιγήκατε και θεωρείτε ότι προέκυψε βλάβη στη χώρα, βρέστε ποιοί είναι αυτοί οι οποίοι πιθανόν να μην έκαναν καλά το καθήκον τους ως καθ'ύλην Υπουργοί. Και όχι εμείς οι οποίοι γίναμε κοινωνοί αυτών των εγγράφων και κρίναμε ότι έπρεπε να το δημοσιεύσου- με.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει έγγραφο προς όλες τις κατευθύνσεις. Νομίζω ότι για να υπάρξει αυτή η διαρροή πρέπει να υπάρχει υπαίτιος υπηρεσιακός παράγων. Και η έρευνα γίνεται και σ'αυτή την κατεύθυνση, φαντάζομαι. Ο Εισαγγελέας ασφαλώς έχει δικαίωμα να ασχοληθεί και μ'αυτή τη διάσταση του προβλήματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Τί σας ενόχλησε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς μας έχει προκαλέσει ενόχληση. Και υπάρχει έρευνα του Υπουργείου προς την κατεύθυνση των ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων.

ΜΙΧΑΗΛ: Για μας, όχι γι'αυτούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν η Δικαιοσύνη ασχοληθεί με το πρόβλημα σε βάθος, πιστεύω ότι και αυτή τη διάσταση του προβλήματος θα την εξετάσει. Είναι αυτονόητο, είναι λογικό. Κυνηγάτε "ανεμόμυλους", όμως, πολλές φορές. Και αυτό δεν νομίζω πως είναι ό,τι καλύτερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκοπεύει η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο σας να ζητήσει την ανάκληση αυτού του νόμου "περί κατασκοπείας";

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν απασχολεί την Κυβέρνηση το θέμα τώρα. Είναι ένα θέμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά φαντάζομαι ότι όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν στην πράξη, πολύ περισσότερο όταν δημιουργούνται τέτοιου είδους προβλήματα, εφόσον υπάρξει - επαναλαμβάνω και πάλι - ένα άλλο επίπεδο προσωπικής ευθύνης του καθένα μας, σε όλους τους τομείς. Είτε αφορά το θέμα της λειτουργίας των Υπηρεσιών, είτε αφορά το χώρο της ενημέρωσης των πολιτών.

ΠΑΡΙΣ: Σήμερα, 40 επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο δεν διαπραγματεύονται. Το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει διατυπώσει ένα Προεδρικό Διάταγμα. Το Π.Δ. αυτό έχει νομική ισχύ και πρέπει να γίνει σεβαστό.

ΠΑΡΙΣ: Κε Υπουργέ, όταν το Συμβούλιο Επικρατείας εξέδωσε κάποια απόφαση για την Παιδεία, τότε ο κ. Γ. Παπανδρέου έκανε κάποια έκκληση προς το Συμβούλιο Επικρατείας να επανεξετα- σθεί αυτή η κατάσταση. Δεν θα ήταν θεμιτό, λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζει τελευταία η κεφαλαιαγορά, να γίνει κάτι ανάλογο από τον κ. Παπαντωνίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα πολιτικής, η Κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει αναλόγως με τα προβλήματα που προκύπτουν. Υπάρχει μία διαφορά.

ΠΑΡΙΣ: Δεν ενδιαφέρει δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Την ενδιαφέρει ιδιαιτέρως. Και μίλησα για την ανησυχία της Κυβέρνησης, ευθύς εξ αρχής.

ΠΑΡΙΣ: Δεν το δείχνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς το δείχνει. Και επαναλαμβάνω και πάλι ότι ενδιαφέρθηκε γι'αυτό το κλίμα που πρέπει να επικρατεί στην αγορά, αλλά ταυτοχρόνως ενδιαφέρθηκε και για τις συνθήκες διαφάνειας που πρέπει να υπάρχουν στην Ελληνική Κοινωνία. Επειδή πρέπει να είμαστε μία δημοκρατική κοινωνία, κε Πάρις, γι'αυτό. Και υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στο θέμα που θίξατε - και αφορά την πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας - και στο θέμα που έχει προκύψει από το Π.Δ. "περί ονομαστικοποίησης των μετοχών Τεχνικών Εταιριών". Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν νόμοι ή αποφάσεις Ελληνικών Κυβερνήσεων. Και στη μία περίπτωση, το Συμβούλιο Επικρατείας διαπίστωσε ότι υπάρχει αντισυνταγματικότητα, στην άλλη περίπτωση, όχι. Εκεί που υπάρχει αντισυνταγματικότητα αυτομάτως προκαλούνται προβλήματα. Ο Υπουργός Παιδείας με την ευαισθησία που τον διακρίνει, ζήτησε να υπάρξει μία επιμελής προσέγγιση στο θέμα, ώστε τα προβλήματα αυτά να μην έχουν δυσμενείς συνέπειες για τους νέους μαθητές. Στην άλλη περίπτωση το Συμβούλιο Επικρατείας δεν διαπίστωσε να υπάρχουν προβλήματα. Η πολιτική εικόνα αυτή παραμένει.

ΠΑΡΙΣ: Το Χρηματιστήριο ζήτησε μία παράταση. Αυτό ζήτησε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, το Συμβούλιο Επικρατείας απάντησε, κε Πάρις. Και η Ελληνική Κυβέρνηση - επαναλαμβάνω και πάλι - ό,τι πρόβλημα προκύπτει, ό,τι πρόβλημα διαπιστώνει πως είναι αντιμετωπίσιμο γιατί οδηγεί σε μία βελτίωση της πολιτικής της, θα το αντιμετωπίσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μου οφείλετε μία απάντηση από χθες: Ποιό είναι το "μικρό" ποσόν που διατέθηκε για την αφίσσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ποσό που διατέθηκε για την αφίσσα, κε Σταματόπουλε, πρέπει να είναι μικρότερο από το 1/3 των αποδοχών σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πόσα παίρνω; Αλλοι είναι "κατάσκοποι", όχι εμείς.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μας κατηγορείτε για κατασκοπεία, κε Εκπρόσωπε, και...

ΡΕΠΠΑΣ: Γι'αυτό το είπα έτσι, κε Μπογιόπουλε. Λοιπόν, έχω πληροφορηθεί ότι το ποσόν για τον μικρό αριθμό αφισσών που εκτυπώθηκαν, είναι περίπου ή μικρότερο των 200.000 δραχμών. Μιλάμε για 180.000 δραχμές.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Παίρνει 600.000 δρχ. ο Σταματόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σταματόπουλος παίρνει παραπάνω. Φαντάζομαι να το αξίζει!
Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Thursday, 30 May 1996 - 14:36:31