Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 29-04-96

Greek Government Press Release Directory

From: "Hellenic Ministry of Press and Mass Media" <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 29/4/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.
** Ο κ. Πρωθυπουργός αυτή την ώρα συναντάται με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Πάγκαλο. Εχουν συνεργασία για θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών.
** Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε, στις 11:00 π.μ., το Γάλλο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα οικονομικής πολιτικής.
** Επίσης, στις 12:00, δέχθηκε τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει ως επικεφαλής του κόμματός του. Σας αναφέρω, επίσης, ότι ο κ. Πρωθυπουργός, στις 13:30, θα δεχθεί το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδη. Αυτό είναι το πρόγραμμα του κ. Πρωθυπουργού για το οποίο σας ενημερώνω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πού θα γίνει η συνάντηση με τον κ. Σκανδαλίδη;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τί αντικείμενο έχει αυτή η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης είναι Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός είναι και κομματικό στέλεχος και έχει ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο κόμμα. Είμαστε σε μια πορεία προς το Συνέδριο. Λογικό είναι να ανταλλάσσονται απόψεις σε τακτά διαστήματα. Υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία γι' αυτά τα θέματα. Αλλωστε, η Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σκανδαλίδης αυτή την ώρα, ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, συμβάλλει στην προσπάθεια της προώθησης του κυβερνητικού έργου, μέσα από τη στήριξη που αυτό το κυβερνητικό έργο έχει από τις οργανωμένες δυνάμεις του Κινήματός μας. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη συζήτησή μας, πλέον. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΙΣ: Κύριε Υπουργέ, πότε ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να ξεκαθαρίσει τις απόψεις του, τις σκέψεις του σχετικά με το Συνέδριο και να διευκρινίσει αν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με τον άλφα ή το βήτα τρόπο; Διότι δεν είναι πολύ μακρύς ο χρόνος που απομένει και υποθέτω ότι όλα τα κομματικά στελέχη περιμένουν από τον Πρωθυπουργό την πρώτη κίνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή έχει αναπτυχθεί ένας διάλογος ευρύτατος, θεωρητικών προσεγγίσεων και αναζητήσεων για θέματα κομματικά εν όψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να σκεφθούμε - και ας μη μας διαφεύγει αυτό - ότι υπάρχουν δίπλα σ' αυτές τις θεωρητικές αναζητήσεις, οι πρακτικές ανάγκες της καθημερινότητας. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Εχει πει ότι έχει αίσθηση του χρέους ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σ' αυτό το ρόλο, τον οποίο έχει αναλάβει ως Πρωθυπουργός και βεβαίως την ώρα που εκείνος θα κρίνει ότι πρέπει να γνωστοποιήσει τις απόψεις του, θα το κάνει με γνώμονα και πάλι τις ανάγκες και τα συμφέροντα που έχει το έθνος μας, η χώρα μας, αλλά και η ελληνική κοινωνία και τα προβλήματα από τα οποία αυτή διαπερνάται. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός θεωρεί πως, αυτή την ώρα, δεν έχει να πει κάτι καινούργιο προκειμένου να δώσει απάντηση στη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί γύρω από τα θέματα των κομματικών αξιωμάτων, με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί, μεταξύ των άλλων, το επόμενο Συνέδριο του Κινήματός μας. Αλλά είναι και άλλοι οι οποίοι δεν έχουν πάρει θέση για τα συγκεκριμένα θέματα. Νομίζω, λοιπόν, ότι και ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει κάθε λόγο να σταθμίσει τα πράγματα, προκειμένου να πάρει την τελική απόφασή του και να την γνωστοποιήσει, με γνώμονα - επαναλαμβάνω και πάλι - το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί εν όψει του Συνεδρίου είναι αποκλίνουσες και όχι συγκλίνουσες σε ό,τι αφορά το μέλλον της ηγεσίας του κόμματος, θα ήθελα να ρωτήσω: αυτή η ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού μήπως επιδρά στο κυβερνητικό γίγνεσθαι, μήπως δηλαδή δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αποσταθεροποίησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Γαργαλάκο, μιας και μιλήσατε για ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού, νομίζω ότι προσπαθείτε να μας μεταφέρετε στο "κομματικό χρηματιστήριο" και στις αξίες στο χρηματιστήριο αυτό. Νομίζω ότι αυτό το οποίο πρέπει να επαναλάβω - και ας μείνουμε σ' αυτό - είναι ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός με γνώμονα - επαναλαμβάνω και πάλι - το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον, θα πάρει τις αποφάσεις του και θα τις ανακοινώσει την ώρα που πρέπει να το κάνει αυτό. Θεωρούμε ότι οι συζητήσεις αυτές στο πλαίσιο των διαδικασιών για το Συνέδριό μας αναπτύσσονται ελευθέρως, είναι γόνιμες, έχουν στόχο να βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ και την προοπτική του. Αλλά δεν πρέπει ουδείς να παραγνωρίζει ότι αυτό που προέχει είναι η υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής, η βελτίωσή της, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της, ώστε να αντιμετωπίσουμε τελικώς τα προβλήματα για τα οποία ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αυτή την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση ιδιαιτέρως θα κριθεί από το έργο το οποίο θα παράγει, αντιμετωπίζοντας τα συγκεκριμένα προβλήματα του τόπου.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επειδή μιλήσατε για πρακτικές ανάγκες και για την αίσθηση του χρέους που έχει ο Πρωθυπουργός για τη λειτουργία της Κυβέρνησης, θεωρείτε οι πρακτικές αυτές - και φαντάζομαι ότι δεν θα έχουν εκλείψει μέχρι τότε - μπορεί να μην επιτρέψουν στον κ. Σημίτη να θέσει υποψηφιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει κατ' επανάληψη ότι ιδανική κοινωνία, η κοινωνία στην οποία δεν υπάρχουν προβλήματα, δεν υπάρχει στη γη αυτή. Η ανθρώπινη κοινωνία είναι κοινωνία με προβλήματα. Με αυτή την έννοια θα υπάρχουν πάντοτε καθημερινές πρακτικές ανάγκες. Βεβαίως, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, επειδή αυτό το στόχο προεχόντως υπηρετεί σήμερα - την αντιμετώπιση δηλαδή των μεγάλων προβλημάτων - θεωρώ ότι πρέπει σ' αυτό το στόχο, ο οποίος επικυριαρχεί όλων των άλλων, να υποτάξει και τις επιλογές που θα κάνει εν όψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, η τελική απόφασή του, η τελική επιλογή του δεν θα είναι άλλη παρά εκείνη η οποία θα βοηθήσει ώστε το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, να εξαντλήσει την κυβερνητική του θητεία και να οδηγηθεί νικηφόρα στις επόμενες εκλογές, ώστε να αναλάβει με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, μια νέα πλήρη κυβερνητική θητεία μετά το 1997.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μια διευκρίνιση: Με την ίδια έννοια και το σκεπτικό που προσεγγίζει η Κυβέρνηση την ενδεχόμενη υποψηφιότητα ή μη του κ. Σημίτη, με το ίδιο σκεπτικό αντιμετωπίζει και ενδεχόμενη υποψηφιότητα από άλλο κυβερνητικό στέλεχος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτηση; Παρακαλώ να τη διευκρινίσετε. Κατάλαβα, αλλά θέλω να είναι πολύ "καθαρή" γιατί αν δώσω απάντηση σε αυτή την ερώτηση, μπορεί εσείς να κάνετε ερμηνείες οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε ατραπούς. Και θέλω να το προλάβουμε αυτό.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Θα επαναλάβω. Το τελευταίο διάστημα με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό (όπως απρόσκοπτη άσκηση του κυβερνητικού έργου, χρέος του Πρωθυπουργού κ.λπ.) προσεγγίζεται ενδεχόμενη υποψηφιότητα ή μη του Πρωθυπουργού. Ρωτάω λοιπόν: Με το ίδιο σκεπτικό η Κυβέρνηση προσεγγίζει και ενδεχόμενη υποψηφιότητα άλλου κυβερνητικού στελέχους;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες τις υποψηφιότητες η Κυβέρνηση τις προσεγγίζει κάτω από αυτό το πρίσμα. Υπό το πρίσμα της εξυπηρέτησης της αντιμετώπισης των προβλημάτων του τόπου σήμερα. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλο πρίσμα. Το πρίσμα είναι ένα. Είναι πρίσμα θέσεων αρχής. Αφού, λοιπόν, αυτό το πρίσμα επικρατεί πάντα, οποιαδήποτε είναι η επιλογή, θα είναι επιλογή η οποία θα γίνει κάτω από αυτό το πρίσμα και θα εξυπηρετεί ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο για τον οποίο μίλησα μόλις πριν. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άλλο μέτρο και μια άλλη διαδικασία επιλογής. Η διαδικασία στηρίζεται ακριβώς σε συγκεκριμένες ανάγκες που θεωρούμε ότι έχουν προτεραιότητα. Είναι η εξυπηρέτηση του κυβερνητικού έργου.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: "Τάσεις αυτοκτονίας" διαπιστώνετε εσείς κ. Υπουργέ στο ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ νομίζω ότι απ' αυτή την πανέμορφη χώρα, ιδιαιτέρως σε αυτή την τόσο ωραία περίοδο, ουδείς θα ήθελε να λείψει και όλοι θέλουμε να είμαστε όχι μόνο εν ζωή, αλλά εν πλήρη υγεία, ώστε να απολαμβάνουμε αυτές τις συνθήκες.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει όσα λένε δημοσίως άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για το δικό του ρόλο; Και αναφέρομαι συγκεκριμένα: Σήμερα ο Υπουργός Παιδείας σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ λέει την άποψή του για το τί πρέπει να κάνει ο κ. Σημίτης. Είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού αυτό ή το διαβάζει στις εφημερίδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός ασφαλώς έχει ενημέρωση περί των απόψεων που αναπτύσσονται γύρω από το συγκεκριμένο θέμα το οποίο συζητούμε. Και βεβαίως ο κ. Πρωθυπουργός δεν έχει να κάνει σχόλια για τις απόψεις άλλων στελεχών. Ο κ. Πρωθυπουργός λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες έχουν ως γνώμονα - επαναλαμβάνω και πάλι - το ύψιστο καθήκον του: να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου, χωρίς να παραγνωρίζει από εκεί και πέρα τις απόψεις αυτές οι οποίες αναπτύσσονται και οι οποίες δημιουργούν ένα πλαίσιο, εντός του οποίου κινείται η κομματική μας ζωή. Δεν πρέπει ουδείς να το παραγνωρίσει αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είπατε, προηγουμένως, ότι αναπτύσσεται ένας γόνιμος προσυνεδριακός διάλογος. Δεν ξέρω αν εντάσσετε στο διάλογο αυτό και τα άρθρα της κας Βάσως Παπανδρέου, η οποία μίλησε για κίνδυνο "βοσνιοποίησης" του ΠΑΣΟΚ ή δηλώσεις του κ. Παπαδέλη που ενέχουν την απειλή εκλογών αν δεν αναδειχθεί ο κ. Σημίτης.

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά πλάγιο τρόπο κατορθώσατε να μετακινηθούμε όλοι σε ένα κομματικό πεδίο, όπου αναπτύσσονται βεβαίως κάποιες απόψεις και ο διάλογος που κάνουμε τώρα εδώ, αφορά τις απόψεις που αναπτύσσονται για τα κομματικά ζητήματα. Εγώ ανταποκρίθηκα στις ερωτήσεις, αλλά παρακαλώ να υπάρχει ένα όριο. Επαναλαμβάνω και πάλι: οι απόψεις αυτές, που διατυπώνο- νται, ακούγονται με προσοχή, είναι σεβαστές. Σε μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία οι απόψεις πρέπει να διατυπώνονται ελευθέρως. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι όλες αυτές οι απόψεις διατυπώνονται με γνώμονα το να βοηθηθεί το ΠΑΣΟΚ και η προοπτική του. Αλλά ας μην παραγνωρίζουμε, καθώς διατυπώνουμε ο καθένας την άποψή του για αυτά τα ζητήματα, ότι εκτός αυτών υπάρχει και η καθημερινότητα. Και πρέπει με το ίδιο σθένος και την ίδια επιμέλεια να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτό είναι που πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε ένα καλό αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ, στο σύνολό του, την ώρα της κρίσης από τον ελληνικό λαό και δεν πρέπει ουδενός να διαφεύγει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Να κάνω ευθέως την ερώτηση: Υπάρχει κίνδυνος "βοσνιοποίησης" του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο κ. Σημίτης, ως Αντιπρόεδρος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστέψτε με ότι σε καμμία περίπτωση δεν υπάρχει κίνδυνος "βοσνιοποίησης" του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί συνονθύλευμα ή άθροισμα ετερόκλητων επιμέρους συνόλων. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κίνημα αυθεντικό πατριωτικό, το οποίο έχει προκύψει μέσα από διαδικασίες δημοκρατικές με πρωτοφανή λαϊκή υποστήριξη. Κυβερνά για μια πολύ μεγάλη περίοδο, στον κύκλο αυτό της μεταπολίτευσης στη χώρα. Και πιστεύω ότι ο ενιαίος και δημοκρατικός χαρακτήρας θα συνεχίσει να υπάρχει και θα διασφαλίζει την νικηφόρα προοπτική του. Γι' αυτό ουδείς πρέπει να αμφιβάλει.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επειδή πάντως φαίνεται ο Πρωθυπουργός να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη χρονική στιγμή που θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του...

ΡΕΠΠΑΣ: Εκεί, εσείς επιμένετε επί του ιδίου θέματος.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Οι δηλώσεις Υπουργών, κορυφαίων μάλιστα όπως και του Προέδρου της Βουλής, γύρω από τα θέματα της υποψηφιότητας του κ. Σημίτη, θεωρείτε ότι είναι εκτός χρόνου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θεωρώ ότι είναι εκτός χρόνου. Θεωρώ ότι εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις του κάθε στελέχους...

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ως προς το χρόνο ρωτάω...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο καθένας επιλέγει το χρόνο στον οποίο θα εκδηλώσει την άποψή του. Διότι πιστεύω ότι το κάνει με γνώμονα τη χρησιμότητα που έχει η άποψή του αυτή στην πορεία προς το Συνέδριο. Ηδη είμαστε στην πορεία προς το Συνέδριο στο επόμενο διάστημα. Αυτό δεν το παραγνωρίζει ουδείς. Αρα, λοιπόν, όλες αυτές οι απόψεις πρέπει να εκλαμβάνονται, να θεωρούνται - γιατί έτσι ακριβώς είναι - ως η χρήσιμη και ωφέλιμη συνεισφορά, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να πάρει στο Συνέδριό του, τις καταλληλότερες αποφάσεις για την μετέπειτα πορεία του.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτές οι συνεχείς δηλώσεις κορυφαίων στελεχών, πιστεύετε ότι συμβάλλουν στο κυβερνητικό έργο; Με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σκανδαλίδη, η Κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από τη στήριξη που έχει από το κόμμα στο κυβερνητικό έργο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη και ισχυρή τη στήριξη την οποία έχει από το σύνολο των δυνάμεων οι οποίες εκφράζονται πολιτικώς από τη σημερινή Κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι η παρουσίαση των απόψεων των διαφόρων στελεχών, βεβαίως είναι επιτρεπτή. Θα έλεγα ότι σε μια προσυνεδριακή περίοδο ιδιαιτέρως επιβάλλονται. Αλλά, επαναλαμβάνω και πάλι, ότι σε ουδένα μπορεί ή πρέπει να διαφεύγει ότι το κυβερνητικό έργο είναι σε εξέλιξη. Και αυτό που πρωτίστως πρέπει να μας απασχολεί είναι η επιτυχία του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των κυβερνητικών καθηκόντων που έχει αναλάβει. Αυτό είναι το πρώτιστο. Και κάθε προσπάθεια η οποία κατατείνει στο να βοηθήσει την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αποδειχθεί αποτελεσματική και ωφέλιμη για τον τόπο είναι προσάθεια που μας βρίσκει σύμφωνους. Κάθε προσπάθεια η οποία αδυνατίζει αυτή την κίνηση του ΠΑΣΟΚ, ασφαλώς μας βρίσκει αντίθετους.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει από "βοσνιοποίηση". Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης που προτείνουν μια πολιτική συμφωνία κορυφής με στόχο την ενότητα και τη διαδοχή των ρόλων. Μια συμφωνία δηλαδή τύπου "Nτέιτον". Τί θέση παίρνει ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαρδά, επιμένετε και εσείς να συνεχίζουμε τη συζήτηση σ' αυτό το πεδίο. Θα μου επιτρέψετε να πω, αφού εξήγησα πριν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει "Βοσνία" για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν έχουμε υπάρξει ως μεγάλη "Γιουγκοσλαβία" η οποία συναποτελέσθη από επιμέρους κρατίδια και διαλύθηκε στα εξ ων κάποτε συνετέθη. Το ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνω και πάλι, είναι ενιαίο κόμμα. Ετσι υπήρξε, έτσι υπάρχει σήμερα και έτσι θα συνεχίσει να υπάρχει. Δεν χρειάζονται συμφωνίες κορυφής. Αυτό που χρειάζεται είναι σεβασμός στις πολιτικές και ιδεολογικές αρχές μας και μια ειλικρινέστατη δέσμευση στα όσα το καταστατικό του Κινήματός μας προβλέπει. Αυτά νομίζω ότι είναι αυτονόητα. Αυτά αν ισχύσουν, νομίζω δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από εκεί και πέρα για την μεταξύ μας επικοινωνία, συνεννόηση και συνεργασία.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι δεν χρειάζονται συμφωνίες κορυφής. Είναι άποψη δική σας ή άποψη της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν συμφωνίες κορυφής, οι οποίες θα δώσουν λύση στο πρόβλημα. Είναι θέση της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι λύση στο πρόβλημα - επαναλαμβάνω και πάλι - δίνει, απλά και μόνο, η αυτονόητη δέσμευση στις πολιτικές και ιδεολογικές αρχές του Κινήματος και η δέσμευση όλων μας στις καταστατικές προβλέψεις. Αυτοί οι όροι είναι υπέρ αρκετοί, εάν θέλουμε ειλικρινώς να τους υπηρετήσουμε, ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Αν κατά τρόπο ανειλικρινή μιλούμε για αρχές πολιτικής και ιδεολογίας, μιλούμε για ορισμένες καταστατικές διατάξεις, αλλά αναζητούμε άλλου είδους διαδικασίες προκειμένου να λύσουμε προβλήματα τα οποία δεχόμεθα ότι υπάρχουν, τότε ασφαλώς δεν είμεθα ειλικρινείς.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, η ύπαρξη ομάδων στο ΠΑΣΟΚ συμβάλλει στη διασφάλιση της ενότητας; Δεν δημιουργεί παρενέργειες στην Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαρδά, στη δημοκρατία και στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς είναι όχι μόνο επιτρεπτό, είναι επιβεβλημένο να υπάρχουν όλες οι απόψεις και να αναπτύσσονται ελευθέρως. Να ανθίζουν όλα τα λουλούδια. Πολύ περισσότερο σε ένα δημοκρατικό κοινοβουλευτικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, αυτές οι απόψεις είναι αποδεκτές, είναι χρήσιμες και τις ακούμε με προσοχή πάντα.

ΜΑΡΔΑΣ: Η ομάδα των "επτά" συνεδριάζει δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κίνηση των "επτά", η οποία κατ' επανάληψη έχει πάρει θέση για διάφορα θέματα, έχω πει και πάλι ότι δεν είναι ένας μηχανισμός προσωπικών συμφερόντων, είναι απόψεις στελεχών που έχουν εκφραστεί στα πλαίσια αυτής της κίνησης, οι οποίες ανταποκρίνονται σε κάποια θέματα που κατά καιρούς έχουν τεθεί. Οταν μιλάμε για στελέχη - ή για συστοιχίες τέλος πάντων - τα οποία εκφράζουν μια άποψη, μην θεωρείτε ότι έχουν υψωθεί "τείχη" μεταξύ των διαφόρων στελεχών. Και η ανταλλαγή απόψεων μην θεωρείτε ότι ισοδυναμεί με "συνοριακά επεισόδια". Κάθε άλλο. Είναι η ανταλλαγή απόψεων που υπάρχει μέσα στην κοινωνία μας, αλλά και σε κάθε μικρή ομάδα, σε κάθε υποσύνολο αυτής της κοινωνίας και σε μια οικογένεια μέσα, σε μια παρέα συμμαθητών. Σε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είναι συνεργάτες σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύσσονται αυτές οι απόψεις. Πολύ περισσότερο λοιπόν...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παραβάσεις και παραβιάσεις γίνονται στα "σύνορα";

ΡΕΠΠΑΣ: Πολύ περισσότερο λοιπόν, σε ένα κόμμα που είναι κατ' εξοχήν χώρος παραγωγής πολιτικής και ιδεολογίας, είναι λογικό να αναπτύσσονται αυτές οι απόψεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παραβιάσεις και παραβάσεις γίνονται στα "σύνορα";

ΡΕΠΠΑΣ: Λοιπόν, θα είναι χρήσιμο για όλους, νομίζω, να μετακινηθούμε σε ένα άλλο θέμα.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εντός της εβδομάδος;

ΡΕΠΠΑΣ: Εντός της εβδομάδος δεν νομίζω κ. Καρακώστα, δοθέντος ότι, κατά το πρόγραμμα ο κ. Πρωθυπουργός αναχωρεί, μεθαύριο Πέμπτη, για περιοδεία στη Θράκη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Απέχουμε τρεις ημέρες από σήμερα μέχρι την Πέμπτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, δεν έχει προγραμματισθεί κάποια συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου.

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Αναφερθήκατε προηγουμένως σε ανειλικρινείς διαθέσεις σ'ό,τι αφορά κάποιες προτάσεις για συμφωνίες κορυφής...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα αυτό. Δεν συνέδεσα την ανειλικρίνεια με προτάσεις για συμφωνίες κορυφής.

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Δεν τις διαπιστώνει δηλαδή η Κυβέρνηση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, είναι μία θέση αρχής αυτή κ. Λασκαρίδη. Οτι, αν ειλικρινώς, δεσμευόμαστε από τις πολιτικές και ιδεολογικές αρχές του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης περιοριζόμαστε από τις καταστατικές προβλέψεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αναζητούμε άλλους δρόμους ή άλλες μεθόδους προκειμένου να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που υπάρχουν. Εχουμε ήδη το εργαλείο στα χέρια μας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αποδίδει την κυβερνητική πολιτική ή παρεκκλίνει αυτής, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εισηγούμενο - όπως αποκαλύπτουν σημερινά δημοσιεύματα - στη Διϋπουργική Επιτροπή Περικοπής Δαπανών, αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, περικοπής συντάξεων, αύξηση εισφορών των ασφαλισμένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι εσείς με τα ρεπορτάζ που κάνετε έχετε κάποια στοιχεία τα οποία οι Υπηρεσίες διαφόρων Υπουργείων θέτουν υπόψη σας ή εσείς θεωρείτε ότι είναι στοιχεία τα οποία αποτελούν ύλη για να λάβει - εργαζόμενη πάνω σε αυτά - η κυβέρνηση τις αποφάσεις της, είναι στοιχεία τα οποία δεν είναι προς ανακοίνωση. Είναι στοιχεία τα οποία δεν αποτελούν - θα έλεγα - προϊόν εργασίας στην τελική του μορφή ώστε να θεωρείτε πως αποτελούν και στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν υπάρχει τίποτα απ'όλα αυτά στα οποία αναφερθήκα- τε, αυτή την ώρα. Από την άλλη, πρέπει να κατανοήσετε και εσείς ότι οι Δημόσιες Υπηρεσίες με τους ειδικούς κατά θέμα και κατά περίπτωση εισηγούνται διάφορα θέματα. Ασχολούνται με διάφορα θέματα. Κάνουν ανάλογες εισηγήσεις. Η Κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της στα πλαίσια του προγράμματος που έχει εξαγγείλει και μ'αυτό έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να ανταποκρίνεται στην αλήθεια σε σχέση με όσα ρωτήσατε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κατηγορείται η Κυβέρνηση ότι, μετά τη συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον ομόλογό του Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και τη νέα συναντηση που έχει ορισθεί,οδηγούμεθα σε ένα ελληνοτουρκικό διάλογο εφ'όλης της ύλης και μάλιστα με την ευρεία έννοια του όρου. Είναι έτσι τα πράγματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι, επισήμως τουλάχιστον, δεν κατηγορήθηκε η Κυβέρνηση για διάλογο εφ'όλης της ύλης.

ΜΑΡΔΑΣ: Κατηγορήθηκε. Από τον κ. Καψή.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έρθω σε αυτό. Δεν κατηγορήθηκε για διάλογο εφ' όλης της ύλης. Τουλάχιστον, δεν στοιχειοθετήθηκε αυτή η κριτική αν ασκήθηκε κατ'αυτόν τον τρόπο που εσείς λέτε. Η Ελλάδα - έχουμε πει κατ'επανάληψη - επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία. Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη πολιτική που έχουμε προτείνει, μία "βήμα προς βήμα" προσέγγιση με την γειτονική χώρα, μπορεί να αποδώσει καρπούς, εφ'όσον η Τουρκία επιδιώκει και εκείνη την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα και ανταποκριθεί στη δική μας πολιτική πρόταση, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες τις αναλογούν. Εμείς δεν θέλουμε η συνεννόηση, η επαφή, η συνεργασία με την Τουρκία να είναι "γκρίζα" συνεννόηση, "γκρίζα" επαφή, "γκρίζα" συνεργασία. Θέλουμε να υπάρχει ειλικρινής συνεννόηση. Θέλουμε να υπάρχει συνεργασία, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μας, να αναπτυχθεί φιλία. Αλλά, βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να γίνουν με σταθερά βήματα τα οποία να αποτελούν και το θεμέλιο λίθο μιας αδιατάρακτης ελληνοτουρκικής φιλίας, η οποία μακροπρόθεσμα ελπίζουμε - δουλεύοντας σωστά - να προκύψει και αυτή. Αλλά - επαναλαμβάνω και πάλι - ότι αυτή η "βήμα προς βήμα" προσέγγιση πρέπει να στηρίζεται σε κάποιες αρχές. Να διέπεται από κάποιους κανόνες. Από το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμφωνίες, από την καταδίκη της χρήσης βίας ή της απειλής για χρήση βίας, από την επιλογή του ειρηνικού τρόπου για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, από την αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της κάθε χώρας και βεβαίως από την προσφυγή σε διεθνή όργανα, νομικά όργανα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίζουν κατ'εξοχήν νομικά προβλήματα. Νομίζω, λοιπόν, ότι αν η Τουρκία από τη δική της πλευρά επιδιώκει - όπως τουλάχιστον φραστικά σε κάποιες αποχρώσεις ή δηλώσεις δικών της παραγόντων, φαίνεται - μια ειλικρινή σχέση φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα, πρέπει να απαλλάξει την πολιτική της από μονομερείς διεκδικήσεις και βλέψεις, από αξιώσεις σε βάρος της εδαφικής μας ακεραιότητας και βεβαίως να προσέλθει σε μια συνεννόηση με την Ελλάδα, η οποία συνεννόηση αυτή θα στηρίζεται στις αρχές για τις οποίες μίλησα πριν. Εμείς σ'αυτή την περίπτωση είμεθα έτοιμοι να ανταποκριθούμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου να συνεχίσω. Από την πρώτη συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του, αυτό το πνεύμα προέκυψε από πλευράς Τουρκίας ώστε να ορίσουμε και δεύτερη συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, κύριε Κωνσταντινίδη, δεν έχει ορισθεί συνάντηση. Η συνάντηση είναι στα πλαίσια μιας άλλης διεθνούς συνεργασίας των οργάνων του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Η συζήτηση που έγινε με τον κ. Πάγκαλο ήταν αναγνωριστική, ας μου επιτραπεί να πω. Δεν έχει το χαρακτήρα διαπραγμάτευσης. Δεν έχει τον χαρακτήρα οργανωμένου διαλόγου, διαλόγου δηλαδή με θεματογραφία με συγκεκριμένη "ατζέντα". Είναι μία επαφή στην οποία η Ελληνική Κυβέρνηση αυτή την ώρα κρατά με την πλευρά της Τουρκίας, χωρίς να αναλαμβάνει οποιαδήποτε δέσμευση. Αυτό είναι κάτι το οποίο χαρακτηρίζει τις σχέσεις πολλών χωρών που βρίσκονται - θα έλεγα - σε κρίση. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μία πολιτική η οποία βοηθά την Ελλάδα και τις απόψεις της να παραθέτει και να εξασφαλίζει διεθνώς ερείσματα τα οποία δημιουργούν ένα θετικότερο κλίμα για την Ελλάδα στην προσπάθεια που κάνει να προωθήσει τα εθνικά της θέματα. Και αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε εμείς. Να προωθούμε τα εθνικά μας θέματα με έναν τέτοιο τρόπο ο οποίος θα δίνει σε όλους να καταλάβουν πώς στην πράξη εμείς εννοούμε την πολιτική μας για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος όμως είπε ότι θα προετοιμάσουν αυτή τη συνάντηση κάποιοι άλλοι και δεν θα είναι συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο. Θα την προετοιμάσουν κάποιοι. Ανέφερε μάλιστα και τα ονόματα των Διευθυντων του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν τη συνάντηση αυτή. Δεν είναι μία τυχαία συνάντηση. Είναι διάλογος κανονικός.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς, κύριε Σταματόπουλε, το ονομάζετε "διάλογο κανονικό". "Διάλογος κανονικός" σημαίνει ότι οι δύο πλευρές έχουν μία συγκεκριμένη θεματογραφία επί της οποίας συζητούν προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί - και μείνετε σ'αυτό τώρα - ότι πρέπει να κρατήσει σ'αυτή τη φάση ανοικτή την επικοινωνία με την Τουρκία, ανοικτή την επαφή με την Τουρκία, στα πλαίσια αυτών των παραγόντων. Και από εκεί και πέρα, η προσπάθειά μας για βήμα προς βήμα προσέγγιση συνεχίζεται. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά - και αυτή είναι η κατηγορηματική μας θέση - ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την πρόοδο της τελωνειακής σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, εφόσον η Τουρκία δεν κάνει το πρώτο βήμα για το οποίο έχουμε μιλήσει, προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεν καταλαβαίνω τί είναι αυτό το οποίο δίνει την εντύπωση ότι η πολιτική μας έχει αλλάξει. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η κίνηση την οποία θέλει να δώσει στην υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων η Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου από τη θέση του αμυνόμενου να βρεθούμε σε μία τέτοια θέση, ώστε να προβάλλουμε τα θέματά μας και να εξασφαλίζουμε διεθνή ερείσματα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι εννοούμε πως με καλή πίστη πάμε σε μία προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνο- τουρκικών σχέσεων. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος κάνει άλλη πολιτική; Δεν κατάλαβα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κάνει καμμία άλλη πολιτική ο κ. Πάγκαλος. Κάνει την κυβερνητική πολιτική, η οποία είναι όπως ακριβώς σας την περιέγραψα μόλις πριν.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω, τί απαντά η Αθήνα στο γεγονός ότι ο κ. Γκιονενσάι δηλώνει πως δεν έχει εδαφικές βλέψεις μόνο για τα Ιμια, αλλά έχει για πολλές άλλες, εκατοντάδες νησίδες, και μιλάει για "γκρίζα ζώνη".

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, απάντησε ο κ. Πάγκαλος. Επανέρχομαι, λέγοντας πως αυτή είναι μία μονομερής επιδίωξη, μία βλέψη της Τουρκίας σε βάρος του εθνικού μας χώρου. Την απορρίπτουμε. Δεν την δεχόμαστε. Και μ'αυτήν την έννοια δεν υπάρχει θέμα συζήτησης.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Για τη δεύτερη προϋπόθεση που έθεσε για το διάλογο ο κ. Γκιονενσάι, τί απαντάτε; Δεσμεύθηκε η Αθήνα να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, καθόσον διαρκεί αυτός ο διάλογος ή η επαφή;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε κατ'επανάληψη πει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναλάβει τέτοια δέσμευση, γιατί το δικαίωμα αυτό δεν το αντλεί από οποιαδήποτε άλλη πλευρά. Το αντλεί απευθείας από το Διεθνές Δίκαιο και εναπόκειται στην ίδια την Ελλάδα πότε θα ασκήσει στην πράξη αυτό το δικαίωμά της.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Κάτι ακόμη: Οσον αφορά την υφαλοκρηπίδα, είναι θέση της Κυβέρνησης ότι αυτή θα κριθεί με βάση τα έξι ή τα δώδεκα μίλια; Διότι ένας από τους βασικότερους σύμβουλους του Πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν και στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ροζάκης, δηλώνει ότι πάντα συζητά η Ελλάδα με βάση τα έξι μίλια.

ΡΕΠΠΑΣ: Το έχουμε ξεκαθαρίσει και πάλι. Αναφέρεσθε προφανώς στη συνέντευξη που έδωσε - την πολύ ενδιαφέρουσα - στην κυρία Πουλίδου. Πρέπει να πω ότι είναι άλλο θέμα - το έχουμε ξεκαθαρίσει - το θέμα των χωρικών υδάτων και άλλο θέμα, το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Ας υπάρξει, κύριε Σουρμελίδη, το πρώτο βήμα το οποίο πολύ συγκεκριμένα έχουμε περιγράψει. Και αν υπάρξει πρώτο βήμα από την πλευρά της Τουρκίας, να είσθε σίγουροι ότι θα είμαστε έτοιμοι για επόμενα βήματα. Αλλά κάθε επόμενο βήμα απαιτεί το προηγούμενο. Και εδώ είμαστε ακόμη στην αρχή. Πρέπει να υπάρξει το πρώτο βήμα από την πλευρά της Τουρκίας. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα συνοπτικά, με πολύ λίγες λέξεις, μια - δυο λέξεις, να μας δώσετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Με μια-δυο λέξεις; Εσείς όμως την ερώτηση μπορείτε να την κάνετε με μια-δυο λέξεις; Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Προσπαθώ. Αν μπορείτε, σας παρακαλώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν θα προσπαθήσω, γιατί ξέρω ότι δεν γίνεται. Σας ακούω. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αν μπορείτε, να μας πείτε, τί ακριβώς προέκυψε για την Ελλάδα απ'αυτή τη συνάντηση; Πώς τη χαρακτηρίζει η ελληνική πλευρά; θετική, αρνητική; Κάποια αίσθηση πώς αντιλαμβάνεσθε αυτή τη συνάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι ήταν μία συνάντηση ανίχνευσης των προθέσεων της Τουρκίας, μιλώντας για λογαριασμό της Ελλάδος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ποια συμπεράσματα προέκυψαν, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα συμπεράσματα έχουν διατυπωθεί από τον κ. Πάγκαλο με λεπτομέρεια, ευθύς ως επέστρεψε από το Βουκουρέστι. Βεβαίως, κρίνουμε θετικές τις εκφράσεις της τουρκικής πλευράς περί του ειρηνικού τρόπου με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, περί της αποφυγής της χρήσης βίας και τα συναφή. Αλλά, βεβαίως, τα περί "γκρίζων περιοχών", περί Συνθηκών, οι οποίες πρέπει να επανεξετασθούν σε νέα βάση, μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους. Μάλιστα, ο κ. Πάγκαλος σε μία περικοπή των απαντήσεών του είπε ότι θέσεις τέτοιες θεωρούμε πως συνιστούν και μη φιλική ενέργεια προς την Ελλάδα. Γιατί, λοιπόν, αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, θεωρείτε πως υπάρχουν θέματα; Ολα τα θέματα είναι σαφέστατα και ξεκαθαρισμένα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μου πείτε, αν η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη ή όχι από τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην Ελλάδα από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στις θέσεις της. Αυτή η εθνική αυτοπεποίθηση νομίζω ότι πρέπει να διακατέχει όλα τα πολιτικά κόμματα. Εχουμε το προηγούμενο της συζήτησης που έγινε για τις συνθήκες που επικρατούν στη Δυτική Θράκη, στο Κογκρέσσο. Και πιστεύω ότι η ανησυχία που είχε διατυπωθεί από άλλα κόμματα, εκ των πραγμάτων πλέον αποδεικνύεται ότι ήταν αδικαιολόγητη. Γιατί η Ελλάδα βρήκε έναν λαμπρό τρόπο μέσα από εκείνο το βήμα να αναπτύξει τις απόψεις της και να βγει κερδισμένη. Ετσι και εδώ τώρα, πιστεύω ότι τα κόμματα τα πολιτικά στην Ελλάδα δεν πρέπει εξ αντιπολιτευτικού καθήκοντος και μόνο να σπεύδουν να ασκήσουν την κριτική τους. Πιστεύω ότι πρέπει να αναμένουν συγκεκριμένες πράξεις της Κυβέρνησης και αυτές να τις κρίνουν με μία διάθεση καλοπιστίας και όχι υπό το πρίσμα - επαναλαμβάνω και πάλι - της δημιουργίας εντυπώσεων επειδή είναι κόμματα της αντιπολίτευσης. Γιατί, θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω, ότι η δήλωση ιδιαιτέρως της Νέας Δημοκρατίας περιέχει δύο υποθέσεις, οι οποίες αν αυτές ικανοποιηθούν, οδηγούν - κατά τη δήλωση της Νέας Δημοκρατίας - σε βαρύτατες ευθύνες της Κυβέρνησης. Αν δηλαδή γίνει διά- λογος χωρίς να είναι σωστά προετοιμασμένος με αποτέλεσμα στη συνέχεια να διακοπεί και να έχουμε επιβάρυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων ή αν γίνει διάλογος χωρίς η Τουρκία να αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις που σημαίνει ότι θα είναι διάλογος με επαχθείς όρους για την Ελλάδα. Αν γίνουν αυτά τα δύο - σημειώνει στη δήλωσή της η Νέα Δημοκρατία - τότε οι ευθύνες για την Κυβέρνηση είναι βαρύτατες. Μα δεν έχουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Παρά ταύτα η αντιπολίτευση προτρέχει να ασκήσει την κριτική της. Αν ασκεί πολιτική - να μου επιτρέψετε να πω με την ευκαιρία αυτή - η Νέα Δημοκρατία, όπως ασκεί και την κριτική της, με υποθέσεις, τότε πιστεύω ότι και το μέλλον της δεν θα είναι λαμπρό. 'Η θα είναι λαμπρό μόνο υποθετικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπετε διάλυση;

ΡΕΠΠΑΣ: Τί να τη δούμε; Την είδαμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στις Δημοκρατίες οι πλειοψηφίες κυβερνούν. Και οι μειοψηφίες, η αντιπολίτευση, ασκούν κριτική. Εσείς θέλετε να μην ασκεί κριτική η αντιπολίτευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς θέλουμε να ασκεί κριτική. Εμείς δεχόμεθα κριτική και στους κόλπους του κυβερνητικού κόμματος. Είναι δυνατόν να μη δεχόμαστε ότι υπάρχει πεδίο για κριτική από άλλα αντίπαλα πολιτικά κόμματα; Κάθε άλλο. Είπα ότι η κριτική αυτή δεν πρέπει να γίνεται εξ αντιπολιτευτικού καθήκοντος, αλλά πρέπει να γίνεται με μία καλόπιστη διάθεση προκειμένου να προωθούνται τα εθνικά θέματα.

ΠΑΡΙΣ: Από τη συνάντηση που είχε ο κ. Πάγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι εξέλαβε την εντύπωση από τον Τούρκο συνάδελφό του, ότι η θέση της Τουρκίας ότι αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα μίλια αυτό είναι αιτία πολέμου, ότι δεν ισχύει πλέον. Ηθελα να μας το διευκρινίσετε αυτό. Είναι αλήθεια αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Τί να διευκρινίσω; Η Τουρκία την τελευταία περίοδο παρουσιάζεται με μία - τουλάχιστον στη διατύπωσή της - διαφορετική θέση από τη θέση που είχε διατυπώσει η κυρία Τσιλέρ μιλώντας στην Τουρκική Βουλή περί casus belli, εφόσον η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα. Η θέση αυτή δεν διατυπώθηκε πάλι, έκτοτε από την τουρκική πλευρά. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το επισημαίνουμε. Αλλά - επαναλαμβάνω και πάλι - δεν είναι αυτό το οποίο θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο για να πάρουμε εμείς την απόφασή μας.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Διατυπώθηκε με άλλα λόγια... Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ας μην μπούμε σε ερμηνείες. Είπε "εφόσον δεν υπάρξουν μονομερείς κινήσεις".

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σουρμελίδη, εσείς είσθε επιμελής. Διαβάζετε και τις απαντήσεις εκτός των ερωτήσεων. Και στην απάντησή του ο κ. Πάγκαλος είπε ότι δεν είναι μονομερής ενέργεια αυτή. Διότι είναι ενέργεια η οποία πηγάζει κατ'ευθείαν από το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία δεν έχει νομικό έρεισμα. Ούτε είναι ένα δικαίωμα το οποίο αντλούμε από τη νομιμότητα που μας δίνει η παραδοχή ότι έχουμε αυτό το δικαίωμα από την Τουρκία.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ο κ. Γιονενσάι έχει σημασία τί λέει. Οχι τί λέει το Διεθνές Δίκαιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος απάντησε, κύριε Σουρμελίδη, στη συνέντευξή του προχθές, ότι ο κ. Γιονενσάι αν μιλάει για μονομερείς πράξεις, προφανώς θα εννοεί την κίνηση την οποία έκανε η Τουρκία στο πρόσφατο επεισόδιο της Ιμιας. Αυτή την απάντηση έδωσε ο κ. Πάγκαλος. Γιατί άλλη μονομερής πράξη δεν έχει γίνει. Η δε επέκταση των χωρικών υδάτων - επαναλαμβάνω και πάλι - είναι πράξη η οποία πηγάζει από το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι πράξη την οποία κάνει μία Κυβέρνηση επειδή η ίδια την πράξη αυτή την θεωρεί ως απαραίτητη στα πλαίσια των πολιτικών επιλογών της, απλά και μόνο. Υπάρχει νομικό έρεισμα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Σας λέω και πάλι: Το έθεσε ως προϋπόθεση. "Δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία γιατί δεν χρειάζεται, εφόσον δεν υπάρξουν στο μέλλον μονομερείς κινήσεις".

ΡΕΠΠΑΣ: Γι'αυτό υπάρχει διαφωνία με την Τουρκία, κύριε Σουρμελίδη. Εσείς εντυπωσιάζεσθε γιατί έχετε στο μυαλό σας κατασκευάσει ένα σχήμα: ότι έχουμε διάλογο, ότι προχωρούν οι σχέσεις με την Τουρκία και από την άλλη η Τουρκία εκφράζει αυτές τις απόψεις.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Οχι, δεν το έχουμε κατασκευάσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, σας λέω κύριε Σουρμελίδη, ότι επειδή ακριβώς η Τουρκία εκφράζει αυτές τις απόψεις, γι'αυτό ακριβώς δεν εξομαλύνονται και δεν προοδεύουν οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Είναι πολύ απλό.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Σας παρακαλώ, οι συναντήσεις στην Ελβετία και στο Βερολίνο δεν φτιάχτηκαν από το μυαλό μας. Είναι γεγονός.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μίλησα για τις συναντήσεις. Κάνετε λάθος. Παρακαλώ, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Οι συναντήσεις είναι ένα πραγματικό γεγονός. Δεν είναι πραγματικό γεγονός αυτό το οποίο - επαναλαμβάνω και πάλι - αποτελεί για πολλούς πολιτική παραδοχή ότι υπάρχει σε εξέλιξη ο διάλογος, άρα οι σχέσεις οι ελληνο-τουρκικές ανοίγουν. Αλλά, σας λέω ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις, όσο η Τουρκία διατυπώνει τέτοιες θέσεις. Αυτό είναι πολύ σαφές. Και εν πάση περιπτώσει - επαναλαμβάνω και πάλι - ότι εμείς θέλουμε σχέσεις με την Τουρκία οι οποίες δεν θα είναι γκρίζες σχέσεις. Καθαρά και ξάστερα.

ΠΑΡΙΣ: Ενα οικονομικό θέμα: Θέλω να ρωτήσω αν η πολιτική της Κυβέρνησης σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές έχει αλλάξει. Γιατί το ρωτάω αυτό; Η κυρία Βάσω Παπανδρέου η οποία και είναι Υπουργός Ανάπτυξης σταματά τη μία επένδυση μετά την άλλη. Σταμάτησε τα καζίνο, κωλλυσιεργεί τη μετοχοποίηση της ΔΕΠ, τα έργα στο αεροδρόμιο δεν έχουν ξεκινήσει και εν πάση περιπτώσει πώς η Κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις όταν βρίσκεται σε αναντιστοιχία λόγων και έργων.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Πάρις, πρέπει να σας πω ότι η Κυβέρνηση έχει σταθερή οικονομική πολιτική, η οποία βασίζεται, μεταξύ των άλλων, και είναι το ιδιαιτέρως σημαντικό και εκείνο που μας ενδιαφέρει, στην Ανάπτυξη προκειμένου να βγούμε από τη στασιμότητα στην οποία έχουμε περιέλθει. Πιστεύω ότι θα υπάρξει συντόμως η πολιτική για τη μετοχοποίηση της ΔΕΠ. Θα γίνουν συντόμως, επίσης, τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα. Οσο για την επένδυση στο χώρο των καζίνο, είπαμε και πάλι, πως ασφαλώς θέλουμε να γίνονται επενδύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδύσεις μπορεί να γίνονται κάτω από ένα καθεστώς - θα μου επιτρέψετε να πω - είτε ανομίας είτε, εν πάση περιπτώσει, καθεστώς αμφισβητήσεων. Νομίζω λοιπόν, κύριε Πάρις, ότι η πολιτική μας στον τομέα αυτό παραμένει η ίδια. Και με συγκεκριμένα παραδείγματα, θα δείτε ότι η πολιτική αυτή θα αποδώσει καρπούς.
* Αύριο Τρίτη (30.4.96) και μεθαύριο Τετάρτη (1.5.96) δεν θα έχουμε ενημέρωση. Θα τα πούμε πάλι την Πέμπτη (2.5.96).
Σας ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Tuesday, 30 April 1996 - 6:30:38