Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-09-22

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μία μόλις ημέρα μέρα μετά την παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση της τετράωρης κατάθεσής του προέδρου Κλίντον στο Σώμα των Ενόρκων για το σκάνδαλο Λιουίνσκι, το κοινό μάλλον τον συμπάθησε περισσότερο, καθώς η δημοτικότητά του ανέβηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από την Κυριακή. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διενήργησαν τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες, το 66% των ερωτηθέντων εξακολουθούν να εγκρίνουν το έργο του και μόνο το 32% επιθυμεί την αποπομπή του. Στο πλευρό του αμερικανού προέδρου βρέθηκε σύσσωμος σχεδόν ο ευρωπαϊκός Τύπος και είναι ενδεικτικά αρκετά πρωτοσέλιδα γαλλικών, βρετανικών, γερμανικών και ελβετικών εφημερίδων τα οποία κάνουν λόγο για μακαρθισμό των αμερικανικών ΜΜΕ, ταπεινωτική ανάκριση και άθλια εκστρατεία πολιτικής λάσπης. Η πιο χαρακτηριστική άποψη του ευρωπαϊκού Τύπου για το σκάνδαλο Λιουίνσκι συνοψίζεται στη στάση που τήρησε η εφημερίδα του Αμβούργου, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα με δύο κενές σελίδες με τον τίτλο- "Πορνογραφική Ανάκριση Κλίντον. Μπουχτίσαμε!. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Τουρκία όπου οι περισσότερες εφημερίδες εκτιμούν ο Μπιλ Κλίντον μάλλον πρέπει να παραιτηθεί, καθώς όπως υποστηρίζει, έγινε περίγελο ολόκληρου του κόσμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε οτι ο Κλίντον ψηφίστηκε από τον αμερικανικό λαό, τον οποίο υπηρετεί, κρίνεται από αυτόν και ουδείς μπορεί να υποκαταστήσει τον αμερικανικό λαό.

Τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική στη διετία που απομένει μέχρι τις εκλογές του 2000, περιέγραψε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Καλλιθέα. Ο κ Σημίτης χαρακτήρισε δύσκολα τα προσεχή δύο χρόνια γιατί το διεθνές περιβάλλον είναι ασταθές και απαιτητικό, αλλά και γιατί υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, αλλά και προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, κάλεσε σε συστράτευση όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, υπεραμύνθηκε του σχεδίου Καποδίστριας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία της οικονομίας και την κοινωνική πολιτική.

Συνάντηση περίπου μιας ώρας είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις και ο κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να πει ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό όπως είχε υποχρέωση. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε αναλυτικά στον πρωθυπουργό τις απόψεις του κ. Γιλμάζ, αλλά και το δικό του προβληματισμό για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό και σύμφωνα με ορισμένες πηγές, εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο μέλλον.

Στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, παρουσία του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και οι πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Πολιτειών προς την κατεύθυνση αυτή.

Κρίσιμη και καθοριστική χαρακτηρίζεται η αυριανή συνάντηση του υπουργού Υγείας με εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να τερματιστεί το χάος που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας των γιατρών που αντιδρούν στο σύστημα των εφημεριών. Πάντως ήδη διαφάνηκαν κάποια σημάδια εκτόνωσης μετά τη δήλωση του κ. Γείτονα ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια για τις εφημερίες. Οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νικαίας, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης αποφάσισαν να λειτουργήσει κανονικά από αύριο η εφημερία του νοσοκομείου. Αντίθετα οι γιατροί της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τη Δευτέρα. Μετά τη συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία του κλάδου.

Ενα υπερσύγχρονο εργαστήριο παραγωγής παράνομων κασετών βίντεο και cd, με πορνογραφικό υλικό, είχε στήσει σπείρα στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας, που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία. Στο εργαστήριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χιλιάδες παράνομα αντίτυπα, ενώ συνελήφθησαν τα αδέλφια Γεράσιμος και Απόστολος Τζίφρας, 56 και 40 ετών αντίστοιχα.

Αποκομμένη σιδηροδρομικώς απο την υπόλοιπη Ελλάδα έμεινε για περισσότερο από πέντε ώρες η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη μετά τον εκτροχιασμό, στο ύψος των Μουριών του νομού Κιλκίς, ενός βαγονιού εμπορικής αμαξοστοιχίας που μετέφερε στρατιωτικό υλικό. Γερανοφόρα οχήματα και συνεργεία τεχνικών του ΟΣΕ εργάσθηκαν πυρετωδώς και αργά το απόγευμα απομάκρυναν το βαγόνι και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Σε τίτλους σταθερής απόδοσης και σε μετοχές θα επενδυθούν τα αποθεματικά των ταμείων, όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Εθνικής οικονομίας και Εργασίας κύριοι Παναντωνίου και Παπαϊωωάννου. Η σχετική διάταξη θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι το ύψος των αποθεματικών των ταμείων σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνά τα 3,5 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να επαναφέρει το μέτρο της αυτόματης περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι πρόσφατα θεσπίσθηκε αντικειμενικός τρόπος διενέργειας τακτικού ελέγχου των ανέλεγκτων υποθέσεων μέχρι και το 1997. Ο κ. Δρυς ανακοίνωσε επίσης ότι βασική προτεραιότητα του υπουργείου είναι η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΕΛΤΑ παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, το οποίο θα περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σύντομα στη βουλή και με το οποίο θεσμοθετούνται πρώτη φορά στη χώρα μας οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ταχυδρομική αγορά. Σύμφωνα με τον υπουργό σήμερα η αποστολή ενός απλού γράμματος στον προορισμό του γίνεται σε τρεις ημέρες, ενώ μετά το 2000 η διακίνηση θα γίνεται σε 24 ώρες. Ο κ. Μαντέλης τόνισε ακόμη ότι με το νέο πρόγραμμα εξυγίανσης και ανάπτυξης των ΕΛΤΑ εκτιμάται ότι στο τέλος του 1999 το έλλειμμα του οργανισμού που ανέρχεται σήμερα σε 13 δις δρχ θα έχει μειωθεί στο μισό.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τριήμερη προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του ζήτησε και πήρε από το Αυτόφωρο Μυτιλήνης ο 25χρονος Κώστας Γεωργαντής, ο οποίος οδηγώντας σε κατάσταση μέθης παρέσυρε και σκότωσε τη 15χρονη Μαρία Γκαγκάνη, τραυμάτισε βαριά τη συνομήλικη εξαδέλφη της και αφού τις εγκατέλειψε εξαφανίστηκε. Η τραυματισμένη Μυρσίνη Αγιασωτέλλη διέφυγε τον κίνδυνο και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να βγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

Με ομόφωνη απόφαση εισαγγελέα και ανακρίτριας Καβάλας, προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο 40χρονος ελαιοχρωματιστής Μιχάλης Πασσαλής, που κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκου και ασέλγεια κατά συρροή και κατ'εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Ο Πασσαλής, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ασέλγησε σε τρεις μαθητές δημοτικού, ηλικίας 10, 11 και 12 χρόνων, στον Παλιό Ξεριά Νέστου. Κατά την απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε πως επιβίβασε τα τρία παιδιά στο αυτοκίνητό του για να τα πάει μια βόλτα και να του δείξουν που βρίσκεται κάποιο σπίτι, το οποίο ήθελε να αγοράσει.

Δύο αδελφές, 18 και 21 ετών αντίστοιχα, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων. Πρόκειται για τις Αννα και Ελίνα Αντωνιάδου στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 900 πακέτα τσιγάρα, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία του φόρου κατανάλωσης. Σε έρευνα που έγινε στο διαμέρισμά τους βρέθηκαν άλλα 800 πακέτα λαθραία τσιγάρα.

Αλλο ένα άτομο έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Πρόκειται για τον Ιωάννη Πιπιντάκο, 31 χρονών, ο οποίος βρέθηκε τα ξημερώματα νεκρός στο σπίτι του, στην περιοχή του Αγίου Παύλου. Δίπλα από το πτώμα του, βρέθηκε σύριγγα με υπολείμματα ηρωϊνης.

Ενοπλη ληστεία έγινε το πρωί στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Παιανία Αττικής. Οι τρεις δράστες, οπλισμένοι με "Καλάσνικοφ" και πιστόλια, άρπαξαν άγνωστο αριθμό χρημάτων και διέφυγαν με φορτηγάκι που ήταν σταθμευμένο κοντά στην τράπεζα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ευθύνη για την ήττα από τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε ο προπονητής του Παναθηναϊκού Δανιήλ, ενώ διευκρίνισε ότι η απόδοση της ομάδας του δεν ήταν καλή και η ήττα που ήλθε φυσιολογικά δεν πρόκειται σε να αποτελέσει εμπόδιο στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Ο Δανιήλ, υπεραμύνθηκε των επιλογών του στον αγώνα της Θεσσαλονίκης, όπου χρησιμοποίησε την ίδια 11αδα με εκείνη που παρέταξε στο νικηφόρο παιχνίδι με τη Ντιναμό.

Με την άγνωστη Πεκς απο την Ουγγαρία αγωνίζεται στις 9 το βράδυ η η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ, για το Ευρωκύπελλο στο ΟΑΚΑ. Σ'αυτό το πρώτο παιχνίδι της Ενωσης για τη διοργάνωση, ο Καλαφατάκης θέλει μία νίκη με μεγάλη διαφορά για να ευχαριστήσει τους φίλους της ομάδας για την συμπαραστασή τους στο πρώτο νικηφόρο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Από το παιχνίδι θα λείψει ο Τσακαλίδης.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ισχυρή ανάκαμψη σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου μετά τη μεγάλη χθεσινή υποχώρηση. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,80% και έκλεισε στις 2. 140,28 μονάδες. Παρά την άνοδο του δείκτη ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα και η αξία τους ανήλθε στα 35,1 δισ. δρχ. Την άνοδο του δείκτη τροφοδότησε στο μεγαλύτερο βαθμό η άνοδος κατά 3,54% που παρουσίασε ο δείκτης των Τραπεζών. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες άνοδος 0,37%, Επενδύσεις άνοδος 2,33%, Λήζινγκ άνοδος 2,55%, Βιομηχανικές άνοδος 2,68%, Κατασκευές άνοδος 2,43%, Διάφορες άνοδος 1,91%, Συμμετοχών άνοδος 2,79%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,97%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανησυχητική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία, παρά την καταστολή της ένοπλης εξέγερσης που προκάλεσαν οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο τρόμος και η βία είναι καθημερινά πλέον φαινόμενα και όλα δείχνουν οτι οι αρχές αδυνατούν να θέσουν υπό έλεγχο τις δυνάμεις που πυροδοτούν αυτές τις εκρήξεις βίας. Νεκρός με τρεις σφαίρες στο κεφάλι βρέθηκε στα Τίρανα ηγετικό στέλεχος της αυτο-αποκαλούμενης κυβέρνησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Το θύμα, που είχε διετέλεσε αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού στρατού, δολοφονήθηκε από άγνωστους οπλοφόρους, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του. Ευτυχώς σώος όμως βγήκε από το σπίτι του, στο οποίο εξερράγη βόμβα, ο πρόεδρος του Κόμματος για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, Βασίλη Μέλο. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές και η αστυνομία συνδέει τη βομβιστική ενέργεια με την ανθελληνική ρητορεία που εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα. Την ίδια ώρα στο Κοσσυφοπέδριο, οι σερβικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα σφοδρή επίθεση εναντίον των αλβανών αυτονομιστών. Συνομιλίες για την εκτόνωση της κρίσης, έχει σήμερα στην Πρίστινα ο αμερικανός απεσταλμένος Κρίστοφερ Χιλ με τον ηγέτη των Αλβανών Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Τη σύνθεση της νέας ρωσικής κυβέρνησης υπέγραψε ο πρόεδρος Γιέλτσιν, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Πριμακόφ. Τα ονόματα των υπουργών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, στη νέα σύνθεση θα μετέχουν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, καθώς και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Το αξίωμα της αντιπροέδρου αναλαμβάνει μία γνωστή για τους έλληνες πολιτικούς προσωπικότητα, η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρέσβειρα της Ρωσίας στη χώρα μας. Η 45χρονη Ματβιένκο θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα τον εκρηκτικό φάκελλο των κοινωνικών υποθέσεων, τον οποίο έχουν αρνηθεί μέχρι τώρα τρεις άνδρες, υποψήφιοι αντιπρόεδροι.

Μια νέα μέθοδο για την πρόγνωση των σεισμών με τη μελέτη της θερμοκρασίας του εδάφους, εφευρέθηκε και εφαρμόζεται στην Κίνα. Η μέθοδος βασίζεται στην παρακολούθηση της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας στο επίπεδο του γήινου φλοιού, με τη βοήθεια εικόνων που λαμβάνονται μέσω δορυφόρων και κατά τη διάρκεια της περιόδου Οκτωβρίου 1989-Αυγούστου 1992, προέβλεψε 18 από 24 σεισμούς που σημειώθηκαν. Η Κίνα είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του κόσμου, καθώς από τις αρχές του αιώνα μας, 111 σεισμικές δονήσεις άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και άλλες 3. 900, μεγέθους άνω των 4,8 βαθμών, σημειώθηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 550. 000 άνθρωποι.

Ιδιαίτερα εύφλεκτη είναι η περιοχή στα σύνορα Αφγανιστάν-Ιράν, καθώς το κίνημα των φανατικών ισλαμιστών του Αφγανιστάν, Ταλιμπάν, έχει αναπτύξει πυραύλους και είναι έτοιμο να απαντήσει σε περίπτωση επίθεσης από την Τεχεράνη. Την αποκάλυψη έκανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν, διευκρίνισε ωστόσο, οτι θα τους χρησιμοποιήσουν, μόνο εάν επιτεθεί πρώτο το Ιράν. Η Τεχεράνη από την πλευρά της, έχει συγκεντρώσει 270. 000 στρατιώτες στην περιοχή, μετά τη δολοφονία εννέα ιρανών διπλωματών σε αφγανική πόλη, τον περασμένο μήνα.

ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστεί και αύριο ο άστατος καιρός με τοπικές νεφώσεις και σποραδικές βροχές κυρίως στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 24 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα 13 με 27 και στα νησιά 17 με 26 βαθμούς Κελσίου. Λίγες παροδικές νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 26 και 15 με 24 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Wednesday, 23 September 1998 - 3:12:27 UTC