Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-09-23

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την πρόσληψη ως συμβούλου, της διεθνούς κύρους επενδυτικής τράπεζας Τζεϋ Πι Μόργκαν, για την πώληση της Ιονικής, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Κώστας Γεωργουτσάκος. Η διαδικασία πώλησης θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες και θα αποσυνδεθεί το τίμημά της Τράπεζας από τη χρηματιστηριακή αξία της. Τέλος ο κ. Γεωργουτσάκος, ανακοίνωσε ότι η Εμπορική τράπεζα θα προχωρήσει εντός του έτους σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 7,2 δισεκατομμύρια δραχμές και θα διανεμηθούν δωρεάν δύο νέες μετοχές για κάθε δέκα παλαιές. Για τα Κασταστήματα Αφορολογήτων Ειδών αποφασίσθηκε ότι ο διαγωνισμός θα γίνει κανονικά στις 30 Σεπτέμβρίου.

Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν πενήντα διεθνείς προσωπικότητες των τεχνών, της λογοτεχνίας και του θεάματος, για τους οκτώ μήνες ανακριτικού μένους που υφίσταται, όπως υποστηρίζουν, από έναν φανατικό ανακριτή με απεριόριστη εξουσία. Την πρωτοβουλία για την κίνηση αυτή πήρε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ, και ανάμεσά τους φιγουράρουν ονόματα όπως Κάρλος Φουέντες, Γιασάρ Κεμάλ, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Βανέσα Ρεντγκρέϊβ, Αντοντι Χόπκινς, Αλέν Ντελόν, Λιβ Ούλμαν Ζιλιέτ Γκρεκό, Γεχούντι Μενουχίν και άλλοι, οι οποίοι προειδοποιούν οτι η δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες απειλείται διπλά, τόσο γιατί παραβιάζεται η ισορροπία των εξουσίων, όσο και γιατί πλήττεται η ιδιωτική ζωή. Μία απόφαση που τιμά τη δημοσιογραφία, έλαβαν σύσσωμα τα ΜΜΕ της Πορτογαλίας, τα οποία αρνούνται πλέον να δημοσιεύσουν ή να δημοσιοποιήσουν τις αδιάκριτες λεπτομέρειες που αφορούν την προσωπική ζωή του Μπιλ Κλίντον.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη χθεσινή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Καλλιθέα, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου μαρτυρά το ενδιαφέρον για το λόγο και το έργο του πρωθυπουργού και οδηγεί στην έκδοση συμπερασμάτων. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι όλα τα στελέχη βοήθησαν στην επιτυχία αυτής της συγκέντρωσης. Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, ο κ. Ρέππας είπε πως ο πρωθυπουργός στην ομιλία εμμέσως εξέφρασε την ικανοποιησή του για το έργο που επιτελούν οι υπουργοί. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ για την επιστολή της Μαργαρίτας Παπανδρέου προς την Χίλαρη Κλίντον, είπε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει πρωτοβουλίες πολιτών, ακόμη και αν αφορούν σημαντικά θέματα.

Ως κακόγουστη φιέστα μεταφερόμενων οπαδών και αναπαλαίωση του εκσυγχρονισμού, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος τη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, στην Καλλιθέα. Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Σημίτης δεν κατάφερε να πείσει γιατί απέτυχε σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και για το λόγο αυτό η παράταση του βίου της κυβέρνησης του ζημιώνει τον τόπο. Σήμερα συνεδρίασαν υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή οι τομεάρχες του κόμματος, όπου έγινε ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου τα δύο τελευταία χρόνια. Για φιέστα έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΠΟΛ. ΑΝ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν μπόρεσε να έχει μια πραγματική επαφή με την πραγματικότητα και τον έλληνα πολίτη.

Το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν για άλλη μια φορά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να τους χορηγηθεί τίτλος ιδιοκτησίας από το Εθνικό Κτηματολόγιο. Το ανταποδοτικό αυτό τέλος, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θα κυμαίνεται απο δέκα έως 300. 000 δραχμές, ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Σύμφωνα με τον κ. Λαλιώτη η πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα πληρώσει, κατά μέσο όρο, απο 20 έως 30 χιλιάδες δραχμές και θα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες σε πέντε ώς επτά ισόποσες ετήσιες δόσεις. Τα έσοδα θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση και λειτουργία του Κτηματολογίου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σταδιακά πο το 2004. Εως τώρα, δηλώσεις ιδιοκτησίας έχουν υποβάλει 500 χιλιάδες πολίτες και υπολογίζεται ότι έχει δηλωθεί περίπου το 90% στις περιοχές όπου έχει προχωρήσει η διαδικασία της κτηματογράφησης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την παράταση της απεργίας τους, που ήδη έκλεισε 10 μέρες, μέχρι την προσεχή Δευτέρα, αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής, επειδή, όπως είπαν, δεν κατέστη δυνατό να ενημερωθούν από το υπουργείο Υγείας για την πλήρη λίστα των νοσοκομείων, τα οποία θα επιχορηγηθούν με επιπλέον ποσά, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο νέο σύστημα εφημεριών. Παραδέχθηκαν ωστόσο ότι υπήρξε κίνηση καλής θέλησης από τον υπουργό Υγείας, ο οποίος αύξησε κατά μέσο όρο 8% τα κονδύλια για τις εφημερίες. Ομως περιμένουν να προχωρήσει το υπουργείο στην ικανοποίηση των αιτημάτων σε περίπου 22 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Οι γιατροί διαβεβαίωσαν ότι όλα τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται, καθώς και ότι αναστέλλονται σε ορισμένα νοσοκομεία οι ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, όπως οι καταλήψεις των γραφείων κινήσεως και πιθανότητα η αναβολή των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Νέα ταλαιπωρία αναμένει το επιβατικό κοινό, καθώς αρχίζουν αύριο και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή, οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που διαμαρτύρονται στις προθέσεις της κυβέρνησης να μετατρέψει τον κλάδο σε ανώνημη εταιρία. Η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Πάντως από την Ολυμπιακή ανακοινώθηκε ότι όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού θα γίνουν κανονικά. Ταλαιπωρία όμως αναμένει αύριο και το επιβατικό κοινό της Αθήνας, καθώς τρόλεϊ, ηλεκτρικός και πράσινα λεωφορεία θα ακινητοποιηθούν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν από τα μεσάνυχτα οι οδηγοί των βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως υγρών καυσίμων της Μακεδονίας και της Θράκης, διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Οι βενζινοπώλες της βόρειας Ελλάδας διαβεβαιώνουν ότι τα αποθέματα επαρκούν τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Στο μεταξύ, αυξάνονται από τα μεσάνυχτα οι τιμές των υγρών καυσίμων, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών. Η τιμή της βενζίνης θα πωλείται ακριβότερη κατά μιά δραχμή, του ντίζελ θέρμανσης κατά 1,10 και του ντίζελ κίνησης κατά 1,60 δρχ το λίτρο.

Πραγματική οδύσσεια πέρασαν 167 κούρδοι λαθρομετανάστες, ανάμεσά τους περίπου 80 παιδιά, οι οποίοι επί έξι μέρες ταξίδευαν στη Μεσόγειο με ένα παλαιό ξύλινο σκάφος 20 μέτρων, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Το σκάφος εντοπίσθηκε από άνδρες του λιμενικού και οδηγήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου οι τέσσερις Λιβανέζοι δουλέμποροι συνελήφθησαν, ενώ στους πεινασμένους λαθρομετανάστες δόθηκε φαγητό και πρώτες βοήθειες και αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία απέλασής τους.

Εναν θησαυρό αμύθητης αρχαιολογικής, ιστορικής και οικονομικής αξίας, είχε στην κατοχή του ο 57χρονος συνταξιούχος ναυπηγός Θεόδωρος Πιτίδης. Ο θησαυρός, που κατασχέθηκε περιλαμβάνει 2902 νομίσματα των κλασσικών χρόνων της αρχαιότητας μέχρι και τον μεσαίωνα, χειρόγραφα, ομολογίες και χαρτονομίσματα από τα πρώτα χρόνια του νεοελληνικού κράτους. Ο Πιτίδης ισχυρίστηκε ότι τα αρχαία τα έφερε από το εξωτερικό και ότι δεν γνώριζε πως έπρεπε να τα δηλώσει.

Ενταση επικράτησε σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η σύγκλητος του οποίου επρόκειτο να εξετάσει μέτρα αντιμετώπισης των κρουσμάτων που παρατηρούνται τελευταία με την είσοδο στο χώρο του πανεπιστημίου ατόμων που δεν έχουν σχέση και δημιουργούν προβλήματα. Στη συνεδρίαση επρόκειτο να συζητηθεί πρόταση να επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο του Πανεπιστημίου των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών κατά τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και τις αργίες. Η πληροφορία αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση των φοιτητών. Ετσι ομάδα από 40 φοιτητές εισέβαλε στην αίθουσα της Συγκλήτου και διέλυσε τη συνεδρίαση, η οποία επαναλαμβάνεται από το απόγευμα.

Αναβλήθηκε για τις 10 Νοεμβρίου στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, η δίκη του Παναγιώτη και της Χριστίνας Γιαννακούδη που κατηγορούνται για τη γνωστή υπόθεση κακοποίησης και παράνομης κράτησης των τριών ανήλικων παιδιών τους στο σπίτι τους στην Πετρούπολη Αττικής. Η δίκη αναβλήθηκε μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, προκειμένου να εξεταστεί η ψυχική υγεία του Γιαννακούδη. Οπως έγινε γνωστό, τα τρία παιδιά φιλοξενούνται μέχρι και σήμερα στο νοσοκομείο Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού", ενώ ο πατέρας τους παρακάλεσε τους αρμόδιους να του επιτρέψουν να τα συναντήσει.

Εξι πολυεθνικές σπείρες, που έκλεβαν πολυτελή αυτοκίνητα -κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα- και στη συνέχεια τα πουλούσαν σε άλλες χώρες, έχουν εξαρθρώσει το τελευταίο διάστημα, οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Μετά την ένταξη της χώρας μας στη Συνθήκη του Σένγκεν στο μεθοριακό τελωνειακό σταθμό Προμαχώνα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 30 Βούλγαροι που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν ή να εισέλθουν στην Ελλάδα με κλεμμένο αυτοκίνητο. Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά σε διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αυτοκινήτων, η οποία έγινε στη Σόφια. Μάλιστα, Ελληνες αστυνομικοί, που μετέβησαν στη Σόφια, εντόπισαν 75 κλεμμένα αυτοκίνητα μεγάλης αξίας. Ωστόσο, λόγω προβλημάτων στη νομοθεσία τα αυτοκίνητα είναι δύσκολο να επιστραφούν στους δικαιούχους.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η τελική φάση της ετήσιας διακλαδικής άσκησης "Παρμενίων 98", που πραγματοποιήθηκε στη Χίο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας και εκπροσώπων κομμάτων. Μετά το τέλος της άσκησης, ο κ. Στεφανόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας εξέφρασαν σε δηλώσεις τους τον ειρηνοποιό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Τρία νεαρά κορίτσια λήστεψαν μέσα στο σπίτι του έναν 64χρονο ο οποίος αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Καλεσάκη, ο οποίος βρέθηκε φιμωμένος στο σπίτι του στους Αμπελόκηπους και όπως κατήγγειλε στους αστυνομικούς, τρεις κοπέλες μπήκαν στο σπίτι του και αφού τον φίμωσαν του πήραν 490. 000 δρχ και εξαφανίστηκαν.

Από τις 25 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου οι πόρτες των Μουσείων, των μνημείων και άλλων αρχαιολογικών χώρων θα είναι ανοικτές για το κοινό, στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενός εορτασμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα μας απο το 1994. Για τον εορτασμό των λιμανιών σε 44 σημεία της χώρας έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις απο 76 διαφορετικούς φορείς.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τον ΠΑΟΚ ανοίγει σήμερα ο χορός των ελληνικών ομάδων μπάσκετ που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα, καθώς Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα αγωνιστούν αύριο. Ο δικέφαλος του Βορρά κοντράρεται με τη Ρεάλ στη Θεσσαλονίκη χωρίς τον Ορτίθ, ενώ η ατραξιόν του αγώνα θα είναι ο ωραίος Κλάουντιο Κολντεμπέλα, ο οποίος θα παίξει με μάσκα λόγω τραυματισμού στη μύτη. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 9 το βράδυ και θα μεταδοθεί από το ΣΤΑΡ.

Πανικός στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού μετά το ξαφνικό πρόβλημα που προέκυψε με τον Βαζέχα. Ο επιθετικός ποδοσφαιριστής αισθάνθηκε τράβηγμα στην έκφυση του τετρακεφάλου στην πρωινή προπόνηση και απεχώρησε. Η σοβαρότητα της κατάστασής του θα διαπιστωθεί αύριο. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι δεν θα είναι στη διάθεση του Δανιήλ για τον αγώνα του Σαββάτου με τον Ιωνικό, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες για να είναι έτοιμος στον αγώνα με την Αρσεναλ.

Αγωνία, όμως, υπάρχει και στην ΑΕΚ, καθώς τρεις βασικότατοι παίχτες της είναι τραυματίες. Πρόκειται για τους Ατματσίδη, Σαβέβσκι και Κωστένογλου, που γίνονται προσπάθειες για να προλάβουν το δύσκολο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, στο Ηράκλειο. Και ενώ για τους Σαβέβσκι και Κωστένογλου θα μπορέσουν να βρουν στην Ενωση αντικαταστάτες, για τη θέση του Ατματσίδη, η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς η ομάδα έχει μείνει χωρίς δεύτερο τερματοφύλακα, μετά την απομάκρυνση του Καραγιάννη και τη μη αντικαταστασή του.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης η αγορά του Χρηματιστηρίου, αν και στη διάρκεια των συναλλαγών υπήρξαν σημαντικές αυξομοιώσεις στις τιμές των μετοχών. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04%, στις 2141,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 42,5 δισ. δρχ. ενώ για μια ακόμη συνεδρίαση διακινήθηκαν σημαντικά πακέτα μετοχών. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,38%, Ασφάλειες άνοδος 0,75%, Επενδύσεις πτώση 0,59%, Λήζινγκ πτώση 1,26%, Βιομηχανικές άνοδος 0,68%, Κατασκευές πτώση 0,63%, Διάφορες άνοδος 1, 40%, Συμμετοχών πτώση 0,83%. Με πτώση 1,69% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν πάλι οι ισλαμιστές στην Τουρκία, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε την άρση της ασυλίας οκτώ βουλευτών του ισλαμικού κόμματος Αρετή, σχετικά με μία υπόθεση διαφθοράς που αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς, ύψους 4 εκατ. δολαρίων. Η υπόθεση χρονολογείται από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε να θέσει εκτός νόμου το ισλαμικό κόμμα της Ευημερίας, του πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, διάδοχο σχήμα του οποίου αποτελεί το κόμμα της Αρετής. Εκτός από αυτό, άλλο ένα ράπισμα δέχθηκαν οι ισλαμιστές, μετά την απόφαση τουρκικού εφετείου σύμφωνα με την οποία ο ισλαμιστής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών, με την κατηγορία υπόθαλψης μίσους για ένα ποίημα που διάβασε στη διάρκεια συγκέντρωσης το 1994, το οποίο όπως έκρινε το δικαστήριο ενθάρρυνε τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Ο 44χρονος Ερντογκάν, θα καθαιρεθεί από το αξίωμα του δημάρχου και δεν θα μπορεί στο μέλλον να θέσει υποψηφιότητα σε εκλογές.

Μία άγνωστη οργάνωση με το όνομα Κίτρινες Ταξιαρχίες, ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινοβραδυνή βομβιστική επίθεση στην είσοδο της γενικής εφορίας, στο κέντρο του Μιλάνου, λίγα βήματα από το Προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών και το αστυνομικό τμήμα, η οποία προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές. Ωστόσο, οι αρχές εξετάζουν τρία ενδεχόμενα, υπεύθυνος να είναι ή κάποιος εξαγριωμένος φορολογούμενος, καθώς η ιταλική κυβέρνηση εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια αυστηρή φορολογική πολιτική, ή κάποια ομάδα αναρχικών και τέλος να πρόκειται για έργο της μαφίας.

Με ένα ΜΕΑ ΚΟΥΛΠΑ, μοιάζει τρόπω τινά, η δήλωση του διευθυντή του πανίσχυρου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μισέλ Καμντεσί, ο οποίος παραδέχθηκε οτι ο οργανισμός έκανε λάθη με αποτέλεσμα να μην προληφθούν οι κρίσεις στην Ασία και τη Ρωσία. Ο Καμντεσί έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ιαπωνία, η οικονομία της οποίας βρίσκεται σε ύφεση και εναπόκειται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αυτόν, να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία. Υπενθύμισε ωστόσο, οτι είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για τα τραπεζικά συστήματα μετά την κρίση του Μεξικού στις αρχές του '90, ενώ για την Ευρώπη εκτίμησε οτι η οικονομία το 1999 θα σημειώσει ανάπτυξη γύρω στο 2%-3%.

Πιθανό θεωρεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα, σύμφωνα με δήλωση πολιτικού συμβούλου του Νάνο. Την ίδια ώρα, το Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζει να καλεί τους οπαδούς του σε μαζικές διαδηλώσεις, με αίτημα την παραίτηση του Νάνο.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο στα Ανατολικά και Νοτια θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, ενώ στα δυτικά η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι Βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 27 και στα νησιά 17 με 26 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 17 με 27 και 15 με 25 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την παράταση της απεργίας τους, που ήδη έκλεισε 10 μέρες, μέχρι την προσεχή Δευτέρα, αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής, επειδή, όπως είπαν, δεν κατέστη δυνατό να ενημερωθούν από το υπουργείο Υγείας για την πλήρη λίστα των νοσοκομείων, τα οποία θα επιχορηγηθούν με επιπλέον ποσά, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο νέο σύστημα εφημεριών. Παραδέχθηκαν ωστόσο ότι υπήρξε κίνηση καλής θέλησης από τον υπουργό Υγείας, ο οποίος αύξησε κατά μέσο όρο 8% τα κονδύλια για τις εφημερίες. Ομως περιμένουν να προχωρήσει το υπουργείο στην ικανοποίηση των αιτημάτων σε περίπου 22 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Οι γιατροί διαβεβαίωσαν ότι όλα τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται, καθώς και ότι αναστέλλονται σε ορισμένα νοσοκομεία οι ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, όπως οι καταλήψεις των γραφείων κινήσεως και πιθανότητα η αναβολή των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Νέα ταλαιπωρία αναμένει το επιβατικό κοινό, καθώς αρχίζουν αύριο και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή, οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που διαμαρτύρονται στις προθέσεις της κυβέρνησης να μετατρέψει τον κλάδο σε ανώνημη εταιρία. Η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Πάντως από την Ολυμπιακή ανακοινώθηκε ότι όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού θα γίνουν κανονικά. Ταλαιπωρία όμως αναμένει αύριο και το επιβατικό κοινό της Αθήνας, καθώς τρόλεϊ, ηλεκτρικός και πράσινα λεωφορεία θα ακινητοποιηθούν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν από τα μεσάνυχτα οι οδηγοί των βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως υγρών καυσίμων της Μακεδονίας και της Θράκης, διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Οι βενζινοπώλες της βόρειας Ελλάδας διαβεβαιώνουν ότι τα αποθέματα επαρκούν τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Στο μεταξύ, αυξάνονται από τα μεσάνυχτα οι τιμές των υγρών καυσίμων, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών. Η τιμή της βενζίνης θα πωλείται ακριβότερη κατά μιά δραχμή, του ντίζελ θέρμανσης κατά 1,10 και του ντίζελ κίνησης κατά 1,60 δρχ το λίτρο.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Thursday, 24 September 1998 - 2:12:46 UTC