Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-10-26

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Αρχισε σήμερα στην Πάτρα, η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τις χθεσινές πλημμύρες. Στις νότιες συνοικίες της πόλης οι πληγέντες ασχολούνται με την απομάκρυνση της λάσπης από τα σπίτια τους. Ο δήμαρχος Πατρών, Ανδρέας Καράβολας, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί, αναφέρθηκε στην άμεση κινητοποίηση συνεργείων του δήμου και της νομαρχίας για την αποκατάσταση των ζημιών. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε έχει δεσμευθεί για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων. Στους άστεγους θα καταβληθεί έκτακτη βοήθεια διακοσίων χιλιάδων δραχμών, ενώ για τις καταστροφές σε σπίτια και οικοσυσκευές θα δοθούν αποζημιώσεις έως και δύο εκατομμύρια δραχμές.

Κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί να υπάρξει μπροστά στην τουρκική απειλή, δήλωσε το πρωί από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Εξέφρασε τη δυσφορία του για την τακτική των μεγάλων δυνάμεων, λέγοντας ότι για 22 χρόνια αδυνατούν να συμβάλουν στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και περιορίζονται σε συστάσεις, ακόμα και όταν κινδυνεύουν κυριαρχικά μας δικαίωματα. Επεσήμανε ότι η στρατηγική της αποτροπής είναι η μοναδική απάντηση που μπορεί να δώσει η Ελλάδα και κάλεσε το λαό να συνηδειτοποιήσει την αρχή αυτή.

Μήνυμα προς την Αγκυρα, έστειλε χθες βράδυ από τη Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η πολιτική της Ελλάδας είναι ειρηνόφιλη, σταθερή και δεν επιδέχεται υποχωρήσεις σε θέματα εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι οι διεθνείς απειλές δεν επιλύονται με κομπασμούς ή επεισόδια, αλλά με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων.

Αρχισαν στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του τριπλού εορτασμού του πολιούχου της πόλης, της απελευθέρωσής της από τους Τούρκους και της επετείου του "ΟΧΙ". Το πρωί παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, εψάλη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας, θα γίνει το απόγευμα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αύριο, ο κ. Στεφανόπουλος, θα μεταβεί στο Κιλκίς, ενώ την Τρίτη θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική μας επέτειο. Τον πρωθυπουργό εκπροσωπεί στις εκδηλώσεις ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος ενώ παραβρίσκεται και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, συναντήθηκε στο Εδιμβούργο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της κοινοπολιτείας. Κατά τη συνάντηση την οποία ζήτησε ο κ. Μπλερ, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου η Βρετανία.

Ενας ναυτικός έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, με δυνατούς πόνους στην κοιλιακή χώρα, εξαιτίας απολύμανσης σε ελληνικό φορτηγό πλοίο. Νεκρός είναι ο Τηλέμαχος Μαλαδάκης, 52 χρονών, μέλος του πληρώματος του φορτηγού πλοίου "ΕΛΕΝΗ" το οποίο μεταφέροντας σιτάρι, κατέπλευσε χθες στη θέση Βρυσάκια Ευβοίας. Οπως δήλωσε ο καπετάνιος, στο πλοίο πριν από τρεις ημέρες, κι ενώ αυτό βρισκόταν στο λιμάνι Πόρτο Λάγος, διενεργήθηκε απεντόμωση των αμπαριών. Από τις αρχές κρατείται ο πλοίαρχος Ιωάννης Μπόλας και ο υποπλοίαρχος, ενώ αναζητούνται οι υπεύθυνοι της εταιρίας "Απολυμαντική Α.Ε. "

Εννέα κρατούμενοι απέδρασαν το πρωί, από τις φυλακές ανηλίκων Κασσαβέτειας Βόλου, αφού προηγουμένως ακινητοποίησαν το φύλακα. Συνελήφθη ένας από αυτούς, ενώ στην περιοχή γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων.

Για αυταρχισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, κατά του σχεδίου "Καποδίστριας". Τόνισε ότι η κυβέρνηση, έχει τεχνητή μόνο πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και επιχειρεί να επιβάλει τη συνένωση των κοινοτήτων. Δεσμεύθηκε ότι όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, θα αλλάξει το νόμο και θα καταργήσει την υποχρεωτική εφαρμογή των συνενώσεων.

Κλειστή παραμένει και πάλι η Πανεπιστημίου, έως τις 6 αύριο το πρωί, λόγω των έργων για το μετρό. Γίνονται κάποιες απαραίτητες μετρήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η σύνθεση του υπεδάφους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ανέλαβε να αναδιοργανώσει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αλβανίας. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της αλβανικής υπηρεσίας, Φάτος Κλόζι, οι ειδήμονες της CIA έχουν αρχίσει ήδη να εργάζονται για την αναμόρφωση και αναδιοργάνωση της αλβανικής υπηρεσίας σύμφωνα με τα πρότυπα των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι στο εξής ορισμένες αγελάδες θα υποβάλλονται σε ειδική δίαιτα με στόχο την παραγωγή άπαχου αγελαδινού κρέατος και βουτύρου για τη μείωση της χοληστερίνης στους καταναλωτές και την προστασία τους από καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με την ειδική δίαιτα στις αγελάδες είναι δυνατόν να μειωθούν τα λίπη του κρέατος και του γάλακτος κατά 25%.

Νέες επιδρομές εναντίον θέσεων της αριστερής οργάνωσης Λαικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Παλαιστίνης πραγματοποίησαν, στον νότιο Λίβανο μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ.

Εκκληση στον κινέζο Πρόεδρο Ζιαν Ζεμίν, να αντισταθεί στις "αμερικανικές πιέσεις", απηύθυνε η κρατική ραδιοφωνία του Ιράν. Ο Ζιάν πραγματοποιεί μία ιστορικής σημασίας επίσκεψη στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία, για την πώληση αμερικανικών πυρηνικών αντιδραστηρων. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις στην Κίνα να διακόψει την συνεργασία της με το Ιράν στον τομέα των πυρηνικών.

Συνομιλίες με υψηλόβαθμους ιρανούς αξιωματούχους είχε ο λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι, στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Λίβανος και Ιράν, συμφώνησαν να συνεργασθούν στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, των οικονομικών επενδύσεων και των πολιτιστικών σχέσεων".

Τα χέρια δύο ανθρώπων που είχαν ξεκολλήσει οι αρθρώσεις τους κατά τη διάρκεια αγώνα διελκυστίνδας, στην Ταϊπέι, κατόρθωσαν να επανασυνδέσουν οι γιατροι νοσοκομείου στην Ταϊβάν. Οι υπέυθυνοι του αγώνα δήλωσαν πως το ατύχημα συνέβη όταν έσπασε το σκοινί του αγωνίσματος, στο οποίο συμμετείχαν και άλλα 1500 άτομα. Στο ίδιο συμβάν τραυματίσθηκαν άλλα 40 άτομα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζεται σήμερα η 7η αγωνιστική, για το πρωτάθλημα της πρώτης εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Οι αγωνες που θα αρχίσουν στις 3 είναι οι εξης: Ολυμπιακός-Προοδευτική, Βέροια-Απόλλωνας, Αθηναϊκός-Πανηλειακός και Ιωνικός- ΟΦΗ. Στις 5 και τέταρτο θα γίνει το παιχνίδι Καβάλας-ΠΑΟΚ και στις 7 και τέταρτο ο αγώνας Εθνικού-Πανιωνίου. Αύριο, θα διεξαχθεί το ντέρμπι ΑΕΚ- Παναθηναϊκού. Χθες, ο Ηρακλής νίκησε με 2-0 την Ξάνθη και η Παναχαϊκή με 1- 0 την Καλαμάτα, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού.

Με το παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ολοκληρώνονται σήμερα, οι αγώνες για την Α1 κατηγορία στο μπάσκετ. Ο αγώνας, θα μεταδοθεί στις 6. 30 από τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

ΚΑΙΡΟΣ

Στη δυτική και βόρεια χώρα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα επικρατούν λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν νεφώσεις με ασθενείς βροχές στα νότια. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 15 βαθμούς, στα δυτικά τους 19 και στην υπόλοιπη χώρα τους 17 βαθμούς Κελσίου. Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που στα δυτικά και βόρεια θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μείον 1 έως 13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 19 και στα νησιά από 6 μέχρι 18 βαθμούς κελσίου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Sunday, 26 October 1997 - 23:22:39 UTC