Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-10-30

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ `ΣΩΚΡΑΤΗΣ Π. ΚΟΚΚΑΛΗΣ' ΣΤΟ HARVARD

Με την ανώτατη διάκριση του Χάρβαρντ τιμήθηκε ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης για το πρόγραμμα `Σωκράτης Π. Κόκκαλης' που ιδρύθηκε στη σχολή Δημόσιας Διοίκησης John F. Kennedy του ιδίου Πανεπιστημίου, με δική του δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Πρύτανης του Χάρβαρντ Νίλ Ρουντενστέιν απένειμε την Τετάρτη στον κ. Κόκκαλη αντίγραφο του αρχαιότερου κειμηλίου του πανεπιστημίου (the Great Salt), που έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αγγλία το 1638, το οποίο απονέμεται σε διακεκριμένες προσωπικότητες και στους μεγάλους ευεργέτες του Ιδρύματος.

Το πρόγραμμα `Σωκράτης Π. Κόκκαλης' πρόκειται για ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό δίκτυο που αφορά στην χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων καθώς και υποτροφίες σε φοιτητές υψηλού επιπέδου από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τα Σκόπια (FYROM), τη Ρουμανία και τη Γιουγκοσλαβία, στη σχολή Δημόσιας Διοίκησης John F. Kennedy.

Σκοπός του προγράμματος `Σωκράτης Π. Κόκκαλης' είναι η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στις χώρες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η δημιουργία σύγχρονης υποδομής, στοιχεία απαραίτητα για την οικονομική τους ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα σε ατμόσφαιρα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Οι επιλογή των υποψηφίων για τις υποτροφίες, που καλύπτουν τις δαπάνες φοίτησης και διαμονής στο Χάρβαρντ, θα γίνεται με βάση τα αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια του Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλλει στην άρτια ακαδημαϊκή κατάρτιση των αυριανών ηγετών της περιοχής και στον εξοπλισμό τους με τη γνώση, την πείρα και την διορατικότητα που προσφέρει το επίπεδο σπουδών και ερευνών του Χάρβαρντ.

Ο κ. Κόκκαλης παρέμεινε στη Βοστόνη 5 ημέρες όπου είχε αλλεπάλληλες επαφές με τους αρμόδιους φορείς του προγράμματος και με διαπρεπή στελέχη του πανεπιστημίου. Στη διάρκεια όλων αυτών των συναντήσεων υπογραμμίστηκε η πρωτοποριακή ιδέα του προγράμματος και οι πολλές δυνατότητες που προσφέρονται για την βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων του. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που αφορά περισσότερες από μία χώρες, σε αντίθεση με ανάλογα προγράμματα της Αυστρίας, της Γερμανίας, του Ισραήλ και άλλων χωρών.

Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του προγράμματος, δηλαδή για τον αξιοκρατικότερο και αδιάβλητο τρόπο επιλογής των υποψηφίων, για τους χώρους που πρέπει να εστιαστεί η έρευνα και για τις άλλες δραστηριότητες - διοργάνωση σεμιναρίων για κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη, ημερίδων, συνεδρίων σε συνεργασία με άλλα προγράμματα κλπ. , ο κ. Κόκκαλης αντάλλαξε απόψεις με διαπρεπείς καθηγητές του Χάρβαρντ.

Παρακάθισε σε γεύμα εργασίας στο οποίο παραβρέθηκαν και ο πρύτανης της σχολής John F. Kennedy, o πρέσβης Robert Blackwill, καθηγητές Steve Miller, Halil Berktay (Τούρκος), Nίκος Μητρόπουλος, Καλυψώ Νικολαίδη και οι συντονιστές του προγράμματος Νίκη Τζαβέλα και Δημήτρης Κερίδης.

Στις συνεδριάσεις αυτές αποφασίστηκε ότι τον τελευταίο λόγο για την αποδοχή των υποψηφίων θα έχει το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ η προεπιλογή τους θα γίνεται και πάλι από καθηγητές του πανεπιστημίου σε συνεργασία με τις ανά χώρα - Ελλάδα, Σκόπια (FYROM), Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Γιουγκοσλαβία - συντονιστικές επιτροπές του προγράμματος, το οποίο φιλοδοξεί να συμπεριλάβει τον επόμενο χρόνο και την Αλβανία με την Μολδαβία.

Στο τομέα των εξωτερικών (outreach) εκδηλώσεων του προγράμματος `Σωκράτης Π. Κόκκαλης', το Χάρβαρντ θα οργανώνει ετήσια συνέδρια με προσκεκλημένους τους ηγέτες των χωρών που καλύπτει το πρόγράμμα, αλλά και ηγέτες γειτονικών χωρών, με ανώτατους Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους στα πλαίσια μελέτης των προβλημάτων της περιοχής και ανάπτυξηs της μεταξύ τους συνεργασίας. Τα πορίσματα αυτών των συνεδρίων θα κυκλοφορούν σε ειδικές εκδόσεις του πανεπιστημίου.

Η πρώτη εκδήλωση του προγράμματος θα γίνει σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών, στις 14 Νοεμβρίου με θέμα `Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον ψυχρό πόλεμο: σε κρίση ή σε ύφεση?', στο οποίο έχουν προσκληθεί διάφορες προσωπικότητες, μεταξύ αυτών και ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Tom Niles.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε πραγματικό θρίλερ εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς από την αρχή επεκράτησαν πτωτικές τάσεις και με το άνοιγμα, ο γενικός δείκτης παρουσίαζε πτώση περίπου 2,5% για να φθάσει λίγο αργότερα στα όρια του κράχ, στο 7,6%. Ομως μετά την άμεση παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος η κατάσταση διορθώθηκε κάπως, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει με πτώση 3,37%, στις 1. 550,85 μονάδες, μειωμένος κατά 122 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε περίπου τα 100 δις δρχ. Ισχυρές πιέσεις όμως δέχθηκε και η δραχμή όπου σημειώθηκαν εκροές 720 εκατ. εκιού και 175 εκατ. δολαρίων, ενώ τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά έφθασαν σε κάποια στιγμή το 22%. Η Τράπεζα της Ελλάδος παρενέβη αυξάνοντας τη ρευστότητα, προκειμένου να στηρίξει το εθνικό μας νόμισμα. Η μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο οφείλεται κυρίως στις ρευστοποιήσεις μετοχών, στις οποίες προχώρησαν ξένοι κυρίως επενδυτές, προκειμένου να καλύψουν μέρος των απωλειών από την πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο μεταξύ, νέα βουτιά έκαναν σήμερα τα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ, του Τόκιο και της Σεούλ, με αποτέλεσμα να ρίξει και πάλι βαρειά τη σκιά της η αβεβαιότητα για την οικονομική ευρωστία της ανατολικής Ασίας. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξης του 3,74%, στη Σεούλ οι απώλειες έφθασαν στο 4,26%, ενώ στο Τόκιο ο δείκτης Νικέι έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,9%.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος προηγουμένως είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη συναλλαγματική της πολιτική και διευκρίνισε ότι η διεθνής νομισματική αναταραχή, έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία μέσα από ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια των διεθνών επενδυτών. Ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αλλαγής της οικονομικής πολιτικής, καθώς το δημόσιο έλλειμμα και ο πληθωρισμός έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας, με ταυτόχρονη ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε διορθωτικού χαρακτήρα τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, τη χρηματαγορά και την αγορά συναλλάγματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι ασκήθηκαν πιέσεις στη δραχμή από εξωγενείς παράγοντες, οι οποίες, όπως είπε, δεν οδηγούν σε αδιέξοδο, καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία μόνο αισιοδοξία επιτρέπουν.

Το γάντι στους φαρμακοποιούς έριξε το υπουργείο Υγείας, ώστε να αποτρέψει την απεργία διαρκείας που έχουν εξαγγείλει από αύριο. Ο κ. Γείτονας ανακοίνωσε ότι καταργούνται οι επιβαρύνσεις στην τιμή των φαρμάκων, υπέρ του ΕΟΦ, των ταμείων των φαρμακοϋπαλλήλων και του ΤΣΑΥ, που επιβάρυναν τα φάρμακα κατά 16%. Με το μέτρο αυτό, που αποτελούσε και αίτημα των φαρμακοποιών, ο καταναλωτής θα έχει ακόμη φθηνότερο φάρμακο στο εξής, ενώ βρέθηκε και η φόρμουλα ώστε το κέρδος των φαρμακοποιών να παραμείνει στο 24% επί της λιανικής τιμής. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι ζητούν γραπτές διαβεβαιώσεις από τον υπουργό, διαφορετικά θα αρχίσουν κανονικά από αύριο την απεργία τους. Χάος όμως επικρατεί στα ιατρεία του ΙΚΑ, τα οποία εξυπηρετούν μόνο έκτακτα περιστατικά λόγω της απεργίας των γιατρών μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από τη Δευτέρα με πενθήμερη απεργία και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθηνών και Πειραιώς.

Στα άσπρα ντύθηκε η βόρεια Ελλάδα και κυρίως η δυτική Μακεδονία, καθώς συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις, ενώ ήδη έχουν αποκλεισθεί αρκετά χωριά. Στο νομό Φλώρινας τα σχολεία δεν λειτούργησαν καθώς το χιόνι ξεπέρασε τα 20 εκατοστά, ενώ σε ολόκληρο το δίκτυο των νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες. Στην Κατάρα, το χιόνι ξεπέρασε τα 40 εκατοστά και η Τροχαία δεν επιτρέπει να περάσουν αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες. Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει και τη Μαγνησία, όπου στο Πήλιο το χιόνι έφθασε ήδη τα 15 εκατοστά. Χιόνια έπεσαν και σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ στις περιοχές αυτές το θερμόμετρο κυμαίνεται από -2 μέχρι 9 βαθμούς. Λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στις πορθμειακές γραμμές Ρίου - Αντιρρίου, Κυλλήνης - Ζακύνθου, Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας και Καβάλας - Θάσου. Υπενθυμίζεται ότι από αύριο τελικά θα διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης με τη φθηνότερη τιμή του, η οποία καθορίσθηκε γύρω στις 98 δρχ το λίτρο.

Προσπάθεια να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, ενόψει της κρίσιμης συνάντησης Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη, καταβάλλονται από όλες τις πλευρές με εξαίρεση τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα ότι επιθυμεί μια περιορισμένη ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία, για να εξασφαλίσει τον αποκλεισμό της Αγκυρας από την Ευρώπη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Αθήνα επιμένει στο βαλκανικό χαρακτήρα της διάσκεψης της Κρήτης, προσπαθώντας, όπως είπε, να αποτρέψει την ελληνοτουρκοποίησή της. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την υπογραφή διακήρυξης στην οποία θα γίνεται αναφορά στο σεβασμό των υφισταμένων συνόρων, στην τήρηση των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου, καθώς και στην αξιοποίηση των διαδικασιών του διεθνους δικαστηρίου. Ο κ. Ρέππας αποσυνέδεσε την πιθανή υπογραφή της διακήρυξης από την Τουρκία με οποιαδήποτε εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά και απέκλεισε το ενδεχόμενο να άρει η Ελλάδα τις επιφυλάξεις της για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την κοινότητα επιμένοντας ότι αυτό θα γίνει μόνο εφόσον η Τουρκία προσφύγει στη Χάγη για τα Ιμια.

Στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ θα έχει θετικές επιπτώσεις στις ελληνοτουρικές σχέσεις Η Μόσχα διατύπωσε την απορία και έκπληξή της για τις δηλώσεις του στρατηγού Καράνταγι περί υποτιθέμενου άξονα Ρωσίας - Ελλάδας, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει απειλή για το ΝΑΤΟ. Στις Βρυξέλλες ο κοινοτικός επίτροπος Χανς βαν ντεν Μπρουκ, που επισκέπτεται αύριο την Αγκυρα, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές πολέμου εναντίον της Ελλάδας, να αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό και να μην θέτει εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην Αθήνα, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, που ενημέρωσε τον Αντώνη Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά, εκτίμησε ότι θα αλλάξει το κλίμα μετά τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ. Πάντως, ο υπουργός Αμυνας δεν απέκλεισε και πάλι ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, προσδιορίζοντάς το μάλιστα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Στη Θεσσαλονίκη, τέλος, επεισόδια δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του ελληνοτουρκικού συμποσίου με θέμα "Ελευθέριος Βενιζέλος και Κεμάλ Ατατούρκ", στο οποίο παίρνουν μέρος Ελληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, καθηγητές Πανεπιστημίων και ιστορικοί. Περίπου 500 νεαροί αποδοκίμασαν τους καλεσμένους, με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία.

Σε νέο σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων αναμένεται να εξελιχθεί το θέμα του 35ωρου, το οποίο θέτει η ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, τάχθηκε υπέρ της σταδιακής εφαρμογής του 35ωρου μέχρι το 2001, χωρίς μείωση μισθών, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Εξαιρετικά πρόωρο χαρακτήρισε ένα τέτοιο αίτημα και ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι απαιτείται πανευρωπαϊκής κλίμακας εφαρμογή. Σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο ο κ. Παπαϊωάννου εκτίμησε ότι η μέχρι τώρα πορεία του πάει πολύ καλά και πρόσθεσε πως το όποιο πόρισμα συμφωνηθεί, θα ενισχύει και δεν θα αποδυναμώνει τις αρχές της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Υπενθυμίζεται ότι από τον κοινωνικό διάλογο αποχώρησε η συνδικαλιστική παράταξη του Συνασπισμού.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται πάλι η Βαγδάτη, καθώς η απόφασή της να αποκλείσει τους Αμερικανούς από την ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον έλεγχο του οπλοστασίου του Ιράκ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην διεθνή κοινή γνώμη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε πάραυτα την απόφαση αυτή, προειδοποιώντας τη Βαγδάτη οτι εάν επιμείνει, θα υποστεί σοβαρές συνέπειες, ενώ η Βρετανία χρησιμοποιώντας ακόμα πιο σκληρή γλώσσα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκαν η Γαλλία και η Κίνα, συστήνοντας στη Βαγδάτη να επανεξετάσει την απόφασή της, προκειμένου να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της έντασης.

Εκλογές γυναικών θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ιρλανδία, καθώς οι υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία είναι τέσσερις γυναίκες και ένας μόνο άνδρας και όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, αυτός που θα διαδεχθεί την δημοφιλή Μέρι Ρόμπινσον θα είναι πάλι γυναίκα και συγκεκριμένα η Μέρι Μακ Αλις, υποψήφια του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος Φιάνα Φέϊλ. Η σημερινή πρόεδρος Μέρι Ρόμπινσον αποχωρεί, καθώς τον Σεπτέμβριο εκλέχθηκε Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαίωματα. Την ίδια ώρα στη βόρεια Ιρλανδία, μία ομάδα που έχει αποσχισθεί από τον IRA, ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας σε κυβερνητικό κτίριο του Λοντόντερι, η οποία προκάλεσε ζημιές, αλλά όχι τραυματισμούς. Η έκρηξη σημειώνεται μία ημέρα πριν από την επίσκεψη στη βόρεια Ιρλανδία της Χίλαρι Κλίντον.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο ο ρώσος πρόεδρος, Μπόρις Γέλτσιν στην Κίνα, προκειμένου να ανακοινώσει την οριοθέτηση των συνόρων, η οποία αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο διένεξης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου ρώσου αξιωματούχου, οι δύο πλευρές θα εκδώσουν κοινή διακήρυξη, θα υπογράψουν αριθμό συμφωνιών σε θέματα διμερούς συνεργασίας και θα προβούν σε μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με την οριοθέτηση του ανατολικού τμήματος των σινο-ρωσικών συνόρων.

Στην Ιταλία, κυβέρνηση και συνδικάτα επανέλαβαν σήμερα τις συνομιλίες τους για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης. Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερις μέρες, αφού την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι, σκοπεύει να υποβάλει στη Γερουσία τροπολογία επί του προϋπολογισμού του 1998. Το επίμαχο σημείο των διαπραγματεύσεων είναι η μείωση των δαπανών που συνδέονται με τις συντάξεις.

Σε θάνατο καταδίκασε σήμερα στρατοδικείο της Αιγύπτου, δύο αδέλφια που είχαν κατηγορηθεί για την φονική επίθεση εναντίον τουριστικού λεωφορείου στις 18 Σεπτεμβρίου, η οποία είχε στοιχίσει την ζωή εννέα γερμανών τουριστών και του αιγύπτιου οδηγού. Οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν την ενοχή τους στις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί, για το μόνο όμως που μετάνοιωσαν, όπως υποστηρίζουν, είναι οτι τα θύματα δεν ήσαν Εβραίοι.

Αγνωστος παραμένει ο δράστης της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στο βορειοδυτικό Πακιστάν, που στοίχισε τη ζωή δέκα ατόμων. Ο δράστης εκτόξευσε αυτοσχέδια βόμβα εναντίον πλήθους που παρευρισκόταν σε γαμήλια τελετή, στην πόλη Πεσαγουάρ.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε μια ώρα δεν πρόλαβαν να χαρούν την ιδιαίτερα σημαντική λεία τους, οι δύο νεαροί που είχαν στήσει καρτέρι σε χρηματαποστολή της εταιρίας "Βάκιχαντ", έξω από την Εθνική Στεγαστική στο Παλαιό Φάληρο, αποσπώντας με την απειλή όπλων δύο σάκους που περιείχαν 36 εκατ. δρχ. Ο ένας από τους δράστες πυροβόλησε στο αυτοκίνητο της εταιρίας, αλλά από τον εξοστρακισμό της σφαίρας τραυματίσθηκε ελαφρά στον ώμο ο συνεργός του. Οι δύο δράστες, ο Βασίλης Χρυσόπουλος, 32 ετών, ιδιωτικός ντεντέκτιβ και ο Παναγιώτης Μαριόρας, 30 ετών, που νοσηλεύεται στο Τζάνειο, μετά τη ληστεία διέφυγαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, η οποία όμως συγκρούσθηκε με αυτοκίνητο του ΟΤΕ, όπου τους έπεσαν οι δύο σάκοι με τα χρήματα. Οι δράστες στη συνέχεια κατέφυγαν σε καφετέρια της παραλιακής λεωφόρου όπου εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Απο τις αρχές του 1998 δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα σε όσους έχουν οφειλές πάσης φύσεως προς Δήμους, Κοινότητες και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες θα υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες δραχμές. Στη σχετική ρύθμιση περιλαμβάνονται οι οφειλές των πολιτών προς του ΟΤΑ, με εξαίρεση τα τέλη για τα οποία προβλέπεται αναγκαστική είσπραξη, όπως τα τέλη καθαριότητας. Συμπεριλαμβάνονται, έτσι, στις οφειλές και τα πρόστιμα που προέρχονται απο κλήσεις παράνομης στάθμευσης, εφόσον έχουν βεβαιωθεί, ακόμα και αν προέρχονται απο τις ιδιωτικές εταιρίες ελεγχόμενης στάθμευσης.

Την κοινωνία της Τρίπολης έχει συγκλονίσει η ιστορία της 19χρονης Αικατερίνης-Αθηνάς Τσιγαρά, σύμφωνα με την οποία κατηγορείται ότι σκότωσε το νεογεννητό μωρό της. Η άγαμη κοπέλα οδηγήθηκε σήμερα στον ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί για το θάνατο του πρόωρου κοριτσιού που γέννησε στο σπίτι της και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή το μωρό έφερε σημάδια συμπίεσης στην τραχεία. Η Τσιγαρά ήταν φοιτήτρια του Οικονομικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Σοβαρές παραλείψεις της προανακριτικής διαδικασίας, ανέδειξε εκ νέου η συνεκδίκαση των τριών υποθέσεων για τις οποίες κατηγορείται ο Γιώργος Μπαλάφας, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών. Αίσθηση προκάλεσε στο δικαστήριο, το γεγονός ότι για την περίφημη γιάφκα της οδού Καλαμά στα Σεπόλια, δεν εξετάστηκαν βασικοί μάρτυρες, ενώ σημαντικό στοιχείο προκύπτει από τις καταθέσεις με τις οποίες υποστηρίζεται ότι στο υπόγειο που βρέθηκαν τα όπλα δεν επικοινωνούσε με το χώρο που είχε νοικιάσει ο Μπαλάφας.

Στον πλοίαρχο του μότορσιπ "Ελένη", Γιάννη Μπόλλα και στο συνεργείο απεντόμωσης, επιρρίπτει τις ευθύνες το Λιμεναρχείο του Πόρτο Λάγους Ξάνθης, για τις δηλητηριάσεις, που υπέστη το πλήρωμα του σκάφους. Το λιμεναρχείο κατηγορεί την εταιρία που έκανε την απεντόμωση ότι δεν τήρησε τους κανόνες ασφαλείας και τον πλοίαρχο γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα το θάλαμο επιχειρήσεων.

Για πρόκληση ναυαγίου απο αμέλεια και ρύπανση της θάλασσας, κατηγορούνται ο πλοίαρχος του μότορσιπ "Σέριφος", Κων. Ανεβλαβής, 43 ετών, υποπλοίαρχος Χρ. Νικηφόρος, 50 ετών και ο ναύτης, Θεοδ. Ναυτσίδης, 38 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν σήμερα από το Λιμεναρχείο. Ο Εισαγγελέας αργότερα τους άφησε ελεύθερους και διέταξε τη συνέχιση της προανάκρισης. Το "Σέριφος" λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής, έχει υποστεί αλλεπάληλα ρήγματα και εξακολουθεί να ρυπαίνει με βενζίνη και πετρέλαιο τη θάλασσα.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού των ΕΛΤΑ, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Μαντέλης. Η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός θα επιτευχθεί σε τρεις φάσεις, που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, δηλαδή οι θεσμικές παρεμβάσεις. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, ενώ η τρίτη φάση, που θα έχει οκτάμηνη διάρκεια, θα περιλαμβάνει πρόγραμμα για τη βελτίωση της ποιότητας και αύξηση της παραγωγικότητας.

Παρά τη σφοδρή θαλασσοταραχή που επικρατεί στο Αιγαίο, οι τούρκοι δουλέμποροι συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους. Το πρωί συνελήφθησαν από άνδρες του λιμεναρχείου άλλοι 18 ιρακινοί λαθρομετανάστες στην περιοχή Κάμπος Βουρλιωτών της Σάμου. Οι 17 άνδρες και μία γυναίκα μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Σάμου, όπου κρατούνται μαζί με άλλους 109 συμπατριώτες τους, που είχαν συλληφθεί τις προηγούμενες μέρες.

Ενας οδηγός του ΟΑΣΑ, είναι το νέο θύμα της ηρωίνης. Πρόκειται για τον Προκόπη Παναγιωτίδη, 35 ετών ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα σε αστικό λεωφορείο. Τον Παναγιωτίδη βρήκαν νεκρό εργάτες του συνεργείου επισκευής λεωφορείων στην Ελευσίνα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηρθε το πρωί στην Αθήνα ο 30χρονος έμπειρος αμερικανός παίχτης του μπάσκετ, Ουίλι Αντερσον για να ενισχύσει την ΑΕΚ, μετά τη φυγή του Ρίκι Πιρς. Ο Αντερσον, που κατά την περυσινή χρονιά αγωνίζονταν με τον Ολυμπιακό, αλλά έφυγε στα μισά της σεζόν όταν μάλωσε με τον Ιβκοβιτς, κατά την αφιξή του δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που γύρισε στη χώρα μας και θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τη νέα του ομάδα και τον καλύτερο προπονητή στην Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά για τον Ιωαννίδη. Ο Αντερσον, που έχει ύψος 2,04 μέτρα, είναι από τους παίχτες που εκτιμά ιδιαίτερα ο προπονητής της ΑΕΚ, ενώ έχει και μία πλούσια καριέρα στον ΝΒΑ.

Ο δρόμος που οδηγεί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για την ποδοσφαιρική ομάδα των Ελπίδων της χώρας μας, περνάει από την Αγγλία, καθώς θα πρέπει να διεκδικήσει την πρόκριση μετά από αγώνα μπαράζ με την αντίστοιχη ομάδα των Αγγλων. Ο πρώτος αγώνας απ' τους δύο θα γίνει στην Ελλάδα, ενώ οι ημερομηνίες των δύο αγώνων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, αν και σύμφωνα με πληροφορίες θα διεξαχθούν, πιθανότατα το Νοέμβριο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Και νέες ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει με απώλειες 3,37% στις 1550,85 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο και έφθασε τα 97,5 δισ. δρχ. Ομως, τα 60 περίπου δισ. αφορούν τη διακίνηση πακέττων, 2 εκατομμυρίων μετοχών της Κτηματικής και 1. 800. 000 μετοχών της ΕΤΕΒΑ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 3,53%, Ασφάλειες πτώση, 3,16%, Λήζινγκ πτώση 3,76%, Επενδύσεις πτώση 5,57%, Κατασκευές πτώση 5,19%, Βιομηχανίες πτώση 5,67%, Διάφορες πτώση 3,71%, Συμμετοχών πτώση 1,72%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 3,61%.

ΚΑΙΡΟΣ

Μικρή ύφεση θα παρουσιάσει αύριο η κακοκαιρία, καθώς προβλέπονται λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέχρι θυελλώδεις και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί - 2 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 17 και στο Αιγαίο 10 με 18 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 15 και 4 με 9 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 31 October 1997 - 12:18:44 UTC