Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-08-05

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε εξελιξη η μαχη του ακοντιστη μας Κωστα Γκατσιουδη για ενα μεταλλιο στο Παγκοσμιο Πρωταθλημα Στιβου. Περασε στα ημιτελικα των 400 ο Παναγιωτης Τρουμπακος.
  • Εγκωμιαστικα σχολια του διεθνους Τυπου για τη διοργανωση των αγωνων απο την Ελλαδα, αιχμες κατα του προεδρου της Ομοσπονδιας, Πριμο Νεμπιολο.
  • Ολοκληρωθηκαν οι συνομιλιες αντιπροσωπειων Ελλαδας και Αλβανιας στα Τιρανα. Υπεγραφη συμφωνια για το θεμα των λαθρομεταναστων.
  • Στις φυλακες Κομοτηνης ο μουσικοσυνθετης Ακης Πανου, μετα την απολογια του στην ανακριτρια.
  • Θλιψη στον πολιτικο κοσμο της χωρας για το θανατο του στελεχους του ΣΥΝ, Γρηγορη Γιανναρου, που εχασε τη μαχη με τον καρκινο. Αυριο το απογευμα η κηδεια του.
  • Σε εξελιξη δυο πυρκαγιες στο Ηρακλειο Κρητης και στη Σκοπελο.
  • Νεες προκλησεις του Ραουφ Ντενκτας που απειλει να αποχωρησει απο τις συνομιλιες για το Κυπριακο αν αρχισουν οι ενταξιακες διαπραγματευσεις της Κυπρου.
  • Στα 118 δις δρχ θα ανελθει το κοστος μετεγκαταστασης της Ολυμπιακης απο το Ελληνικο στο αεροδρομιο των Σπατων.
  • Με ηφαιστειο μοιαζει η Μεση Ανατολη μετα τη νεα ισραηλινη επιδρομη εναντιον θεσεων της Χεζμπολαχ στο νοτιο Λιβανο.
  • Περιπου 130 ισλαμιστες συνελαβε η τουρκικη αστυνομια επειδη διαμαρτυροταν σε νομοσχεδιο για την εκπαιδευση.
  • Κυκλωμα παιδικης πορνογραφιας εξαρθρωσε η αυστριακη αστυνομια.
  • Πτωση 0,12% στο Χρηματιστηριο.
  • Σχεδον αιθριος αυριο ο καιρος εκτος απο τα κεντρικα και βορεια οπου ενδεχεται να σημειωθουν καταιγιδες. Μετριοι και τοπικα ισχυροι οι βοριαδες, απο 17 ως 35 βαθμους η θερμοκρασια. Στους 35 το θερμομετρο στην Αθηνα, στους 33 στη Θεσσαλονικη.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο δλληνας πρωταθλητης στον ακοντισμο Κωστας Γκατσιουδης δικαιωσε τις προσδοκιες των ελληνων και κατεκτησε το χαλκινο μεταλλιο, στο παγκοσμιο πρωταθλημα στιβου, που διεξαγεται στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας. Ο Γκατσιουδης στη δευτερη προσπαθεια του, εκτοξευσε το ακοντιο στα 86. 64μ, ενω ο πρωταθλητης δεν μπορεσε να κανει την εκτη του προσπαθεια αφου τραυματιστηκε επιχειρωντας την πεμπτη. Ειναι το δευτερο μεταλλιο της ελλαδας στον ακοντισμο, μετα την Αννα Βερουλη, που ηταν τριτη το 1983 στο πρωτο Παγκοσμιο πρωταθλημα.

Λιγο νωριτερα ο Παναγιωτης Τρουμπακος περασε στα ημιτελικα των 400 μετρων, τερματιζοντας δευτερος στη σειρα του. Στο μεταξυ τα θετικα σχολια ανα την υφηλιο για την διοργανωση του ΑΘΗΝΑ 97 εχουν αρχισει να μετατρεπονται σε υμνους. Τελευταιο παραδειγμα η μεγαλη βρετανικη εφημεριδα "Ντειλι Μειλ", στην οποια ο γνωστος αθλητικος σχολιαστης της, Ιαν Γουλντριτζ αναφερει χαρακτηριστικα οτι "οι ανθρωποι οι οποιοι διοργανωσαν την Ολυμπιαδα της Ατλαντα και διαμαρτυρηθηκαν για τα επικριτικα σχολια του Διεθνους Τυπου θα πρεπει να ερθουν τωρα εδω στην Αθηνα, για να δουν πως διοργανωνονται σωστα οι μεγαλες αθλητικες εκδηλωσεις". Ο αγγλος σχολιαστης εγκωμιαζει τους χειρισμους των Ελληνων διοργανωτων στο θεμα της ασφαλειας, τα οποια χαρακτηριζει διακριτικα και πολυ αποτελεσματικα. Τελος, ο Γουλντριτζ εκφραζει προβληματισμο και ερωτηματικα οσον αφορα τις προθεσει του προεδρου της Διεθνους Αθλητικη Ομοσπονδιας Πριμο Νεμπιολο, ο οποιος δουλευει για να βοηθησει τη Ρωμη να παρει την Ολυμπιαδα του 2004.

Συμφωνια για τη διευθετηση του θεματος των Αλβανων λαθρομεταναστων που βρισκονται στην Ελλαδα, υπεγραψαν αντιπροσωπειες Ελλαδος και Αλβανιας , μετα το περας των συνομιλιων που ειχαν στα Τιρανα. Για το ζητημα της εποχικης απασχολησης Αλβανων εργατων , οι δυο πλευρες υπεγραψαν πρωτοκολλο με το οποιο τιθεται σε ισχυ προηγουμενη συμφωνια, που προβλεπει την εκδοση πρασινης καρτας εργασιας, διαρκειας μεχρι και εννεα μηνων, σε οσους Αλβανους εισερχονται νομιμα στην Ελλαδα. Αθηνα και Τιρανα συμφωνησαν επισης να συνεργαστουν για την αντιμετωπιση της εγκληματικοτητας και της δρασης των ενοπλων Αλβανικων συμμοριων, ενω η ελληνικη πλευρα υποσχεθηκε υλικη και τεχνικη βοηθεια για την αναδιοργανωση της Αλβανικης Αστυνομιας και του στρατου.

Απο το Α'Νεκροταφειο Αθηνων θα γινει αυριο το απογευμα η κηδεια του ηγετικου στελεχους του Συνασπισμου, Γρηγορη Γιανναρου, ο οποιος πεθανε τα ξημερωματα σε ηλικια 61 ετων, μετα απο πολυμηνη μαχη με τον καρκινο. Συσσωμος ο πολιτικος κοσμος της χωρας εξεφρασε τη θλιψη του για το θανατο του Γρηγορη Γιανναρου, ο οποιος διατελεσε επι μια δεκαετια διευθυντης της εφημεριδας ΑΥΓΗ, αναπληρωτης υπουργος Βιομηχανιας επι οικουμενικης κυβερνησης Ζολωτα και εξελεγη τρεις φορες με τη σημαια του Συνασπισμου. Ο προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, απεστειλε συλλυπητηριο τηλεγραφημα στην οικογενεια του εκλιποντος, ενω ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, τονισε οτι ο θανατος του φιλου και αγωνιστη αφηνει ενα δυσαναπληρωτο κενο, γιατι ο Γρηγορης Γιανναρος ανεδειξε τον προβληματισμο της συγχρονης Αριστερας και εδειξε οτι οι αρχες και οι αξιες της μπορουν να εχουν πειστικη εκφραση. Τον αξιο αγωνα του εκλιποντος για την ανανεωση της ελληνικης Αριστερας και την ανασυνταξη της ελληνικης κοινωνιας εξηρε ο προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος, σημειωνοντας παραλληλα οτι ο Γρηγορης Γιανναρος δεν κατεθεσε ποτε τα οπλα, δεν βολευτηκε ποτε στην ασφαλεια των δογματων, των ιδεολογικων στερεοτυπων και των απολυτων αληθειων. Πληγμα για την πολιτικη ζωη αποτελει κατα τον προεδρο της ΝΔ, Κωστα Καραμανλη, ο θανατος του Γρηγορη Γιανναρου, ενω συλλυπητηρια στην οικογενεια του απεστειλαν η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, ο πρωην πρωθυπουργος, Κωστας Μητσοτακης, ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας, ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας και ο Χαριλαος Φλωρακης. Ο Γρηγορης Γιανναρος γεννηθηκε στη Σαλμωνη Ηλειας το 1936, σπουδασε οικονομικες επιστημες στα πανεπιστημια της Αθηνας και της Μοσχας και απο πολυ νεος συμμετειχε στο αριστερο κινημα της χωρας μας.

Σε εξελιξη βρισκεται η πυρκαγια που εκδηλωθηκε το πρωι σε θαμνωδη εκταση στην περιοχη Ανω Βιανο στο Ηρακλειο της Κρητης. Στις προσπαθειες κατασβεσης της φωτιας παιρνουν μερος ισχυρες δυναμεις της δασικης και πυροσβεστικης υπηρεσιας, δασοκομαντος και ελικοπτερα Σινουκ. Το μεσημερι ξεσπασε φωτια στη θεση Λιμνοναρι στη Σκοπελο. Στις προσπαθειες κατασβεσης της φωτιας που καιει πευκοδασος, συμμετεχουν και δυο πυροσβεστικα αεροσκαφη.

Προκλητικος και απειλητικος εμφανιθηκε για αλλη μια φορα ο τουρκοκυπριος ηγετης Ραουφ Ντενκτας, λιγες μονο ωρες μετα την αποφαση του να παρει μερος στο δευτερο γυρο των απευθειας συνομιλιων για το Κυπριακο, που θα διεξαχθουν την προσεχη εβδομαδα στο Μοντρε της Ελβετιας. Συνεχιζοντας τις παλινωδιες του, ο Ντενκτας απειλησε να αποχωρησει απο τις συνομιλιες, αν η Ευρωπαικη Ενωση αρχισει ενταξιακες διαπραγματευσεις με την Κυπρο.

Στα 118 δις δρχ εκτιμαται το κοστος μεταφορας της Ολυμπιακης Αεροποριας απο το αεροδρομιο του Ελληνικου, στο νεο αεροδρομιο των Σπατων, ενω η διοικηση της εταιριας δηλωνει ετοιμη για τη μετεγκατασταση των υπηρεσιων της. Το εργο της μετεγκαταστασης θα ξεκινησει τον Οκτωβριο του 1998 και θα ολοκληρωθει τον Ιουλιο του 2000, ενω το νεο διεθνες αεροδρομιο των Σπατων προβλεπεται να λειτουργησει το Φεβρουαριο του 2001. Η διοικηση της Ολυμπιακης ανακοινωσε οτι μεχρι τωρα ειναι θετικη η πορεια του ομιλου, το πρωτο εξαμηνο του 1997, καθως παρουσιαζεται αυξηση της επιβατικης κινησης κατα 16,3% σε σχεση με περσι.

Με ομοφωνη γνωμη ανακριτριας και εισαγγελεως Ξανθης προφυλακιστεος κριθηκε μετα την απολογια του ο μουσικοσυνθετης θκης Πανου για τη δολοφονια του 30χρονου φιλου της κορης του, Σωτηρη Γιαλαμα. Ο Ακης Πανου απολογηθηκε επι, περιπου, τρεις ωρες, εμφανιστηκε μετανιωμενος και υποστηριξε οτι δεν ειχε προθεση να σκοτωσει, παρα μονο να εκφοβισει τον Σωτηρη Γιαλαμα να φυγει απο το σπιτι του και απεδωσε το φονικο στην κακια στιγμη. Για τη συζυγο του, ειπε πως ειναι αμετοχη και οτι "αναλαμβανει ο ιδιος, πληρως, τις ευθυνες της πραξης του". Για την κορη του, Ελευθερια, τονισε με εμφαση πως "δεν θα παψει να την αγαπα". Ο μουσικοσυνθετης οδηγηθηκε το απογευμα στις φυλακες Κομοτηνης. Ο συνηγορος του Αλεξανδρος Κατσαντωνης χαρακτηρισε την πραξη του Ακη Πανου εγκλημα τιμης, που εγινε κατω απο καθεστως συγχυσης και βρασμου ψυχης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολα ενταξει τελικα με το πανελληνιο ρεκορ του Αγγελου Παυλακακη. Η επιδοση που σημειωσε ο νεαρος Ελληνας σπριντερ στα προκριματικα των 100 μετρων στο παγκοσμιο πρωταθλημα στιβου καλυπτοντας την αποσταση σε 10 δευτερολεπτα και 11 εκατοστα, θα μετρησει κανονικα σαν νεο πανελληνιο ρεκορ. Αυτο γιατι ο Παυλακακης περασε χθες απο ελεγχο ντοπινγκ και ετσι ξεπεραστηκε το τυπικο προβλημα που υπηρχε με τους κανονισμους του ΣΕΓΑΣ για την επικυρωση ενος πανελληνιου ρεκορ.

Η ΑΕΚ παραμενει .. .μακραν η καλυτερη Ελληνικη ομαδα στην παγκοσμια καταταξη, την οποια ανακοινωνει καθε μηνα η Διεθνης Ομοσπονδια Ιστοριας και Στατιστικης του Ποδοσφαιρου, αλλα και η μονη που κραταει την θεση της στις 100 καλυτερες του κοσμου. Πραγματι, η ΑΕΚ, αν και επεσε κατα δυο "σκαλοπατια" τον περασμενο μηνα, διατηρει μια αξιοπρεπη θεση, την 35-η στον κοσμο, ενω ο Παναθηναικος βρισκεται στην 109η θεση και ο Ολυμπιακος στην 170η. Στο μεταξυ, η ΑΕΚ, που χθες στο φιλικο με τον Ηρακλη εδειξε οτι βρισκεται σε πολυ καλο δρομο, θα συνεχισει τις προσπαθειες της για να ενταξει στις γραμμες της τον Ρουμανο διεθνη Παντουρου.

Για νεο προπονητη ψαχνει πλεον η ομαδα ποδοσφαιρου της Καλαματας, αφου η διοικηση της ανακοινωσε σημερα την διακοπη της συνεργασιας της με τον Σουηδο προπονητη Μπο Πετερσον, ο οποιος βρισκοταν στην τεχνικη ηγεσια του συλλογου για εναμισυ χρονο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Νεο αλμα σημειωσε σημερα το δολλαριο εναντι της δραχμης, κλεινοντας στο φιχινγ στις 293,05 δραχμες, που αποτελουν νεα επιπεδα ρεκορ. Οι εμπορικες τραπεζες θα πωλουν αυριο το δολλαριο προς 297,446 δραχμες. Εικονα σταθεροποιησης παρουσιασε η αγορα του Χρηματιστηριου στη σημερινη συνεδριαση. Ο γενικος δεικτης τιμων σημειωσε μικρη υποχωρηση σε ποσοστο 0,12% και εκλεισε στις 1584,91 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων εφθασε τα 9,1 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,10%, Ασφαλειες ανοδος 0,13%, Επενδυσεις πτωση 1,25%, Βιομηχανικες ανοδος 0,24%, Κατασκευων πτωση 1,90%, Συμμετεχων πτωση 0,97%, Διαφορες πτωση 0,30%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,70%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηφαιστειο ετοιμο να εκραγει μοιαζει για ακομα μια φορα το Μεσανατολικο, μετα και τη νεα Ισραηλινη επιδρομη εναντιον εναντιον θεσεων της Χεζμπολαχ στην κοιλαδα Μπεκαα, που ειχε ως αποτελεσμα να σκοτωθουν δυο πολιτες και τεσσερις να τραυματισθουν, μεταξυ των οποιων και δυο παιδια. Η φιλοιρανικη οργανωση Χεσμπολαχ δεν καθησε με σταυρωμενα τα χερια και πυροδοτησε βομβα εναντιον περιπολου του Στρατου του Νοτιου Λιβανου στην περιοχη Αχμεντιγιε. Η Χεζμπολαχ επανελαβε τις απειλες για νεες επιθεσεις αυτοκτονιας εναντιον του Ισραηλ στο Νοτιο Λιβανο, με την ευκαιρια της κηδειας μελων της οργανωσης που σκοτωθηκαν χθες απο τον ισραηλινο στρατο.

Ενταση ομως επικρατει και σε πολιτικο επιπεδο, καθως ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ επεκρινε τον ισραηλινο πρωθυπουργο Νετανιαχου και χαρακτηρισε τις ενεργειες του εγκληματικες, που αποσκοπουν στην εξοντωση των Παλαιστινιων. Ο ισραηλινος υπουργος Εξωτερικων Νταβιντ Λεβι δηλωσε σημερα οτι Αραφατ γνωριζει που κρυβονται οι μαχητες της Χαμας και οτι πρεπει να παρει μετρα εναντιον τους.

Η τουρκικη αστυνομια συνελαβε 129 ισλαμιστες διαδηλωτες, οι οποιοι διαμαρτυρονταν κατα του κυβερνητικου νομοσχεδιου για την εκπαιδευση, το οποιο θα οδηγησει στο κλεισιμο των θρησκευτικων σχολειων. Εμποδια στην εκπαιδευτικη μεταρρυθμιση του Γιλμαζ, μπαινουν και απο την επιτροπη του τουρκικου κοινοβουλιου, αρμοδια σε θεματα εκπαιδευσης, ως αντισυνταγματικο, ενα νομοσχεδιο για την εκπαιδευση. Εξαλλου, το Δικαστηριο Κρατικης Ασφαλειας στην Αγκυρα, μετα απο ανακριση 90 λεπτων απο τον εισαγγελεα, διεταξε την απελευθερωση του Χασαν Τσελαλ Γκιουζελ, προεδρου του Κομματος Αναγεννησης, ο οποιος συνεληφθη χθες κατηγορουμενος για αποκαλυψη μυστικων κρατικων εγγραφων.

Δυσκολιες αντιμετωπιζει ο νεος μετριοπαθης προεδρος του Ιραν Μοχαμαντ Χαταμι, καθως αρχισαν να τον προειδοποιουν οι συντηρητικοι βουλευτες, που αποτελουν και την πλειοψηφια του κοινοβουλιου. Οι συντηρητικοι προτασσουν θεματα κοινωνικης δικαιοσυνης και υπερασπισης των βασικων αρχων της επαναστασης, αντιθετα με τους "ριζοσπαστες" και τους "μετριοπαθεις" που υποστηριζουν μια ταχεια οικονομικη αναπτυξη.

Δικτυο παιδικης πορνογραφιας εξαρθρωσε σημερα η αυστριακη αστυνομια, η οποια εχει συλλαβει εξι ανθρωπους, οι οποιοι εχουν προφυλακιστει, για εκμεταλευση 19 αγοριων σε μια επταετια. Απο τα στοιχεια που προκυπτουν η αστυνομια συμπεραινει οτι υπαρχουν και αλλα θυματα που δεν εχουν αναγνωριστει και εντοπιστει ακομα.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα, εκτος απο τα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα, οπου ενδεχεται να σημειωθουν σποραδικες καταιγιδες. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις στα ανατολικα βορειοι μετριοι και τοπικα ισχυροι. Η θερμοκρασια στα ηπειρωτικα θα κυμανθει 17 με 35 βαθμους και στα νησια 20 με 32 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο με ασθενεις εως μετριους ανεμους και θερμοκρασια 23 με 35 και 20 με 33 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 6 August 1997 - 1:20:19 UTC