Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-07-14

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τη διενεργεια επειγουσας προκαταρκτικης εξετασης, διεταξε ο προισταμενος της Εισαγγελιας Πρωτοδικων Αθηνων, Γιωργος Κολιοκωστας, προκειμενου να διαπιστωθει εαν εγκυμονουν κινδυνοι για την υγεια των πολιτων, εξαιτιας της ελλειψης φαρμακων απο την συνεχιζομενη απεργια των φαρμακοποιων. Ο Γολγοθας ομως των περιπου 2 εκατομμυριων ασφαλισμενων σε ολη τη χωρα συνεχιζεται, καθως απο αυριο οι φαρμακοποιοι δεν θα χορηγουν φαρμακα επι πιστωσει, επειδη οι ασφαλιστικοι οργανισμοι τους οφειλουν περιπου 20 δις απο την εξοφληση συνταγων. Απο την πλευρα του, ο υφυπουργος Υγειας, Μανωλης Σκουλακης, μιλωντας το πρωι σε ραδιοσταθμο της Αθηνας, απηυθυνε εκκληση στους φαρμακοποιους να αναθεωρησουν την αποφαση τους, επισημαινοντας οτι οι πιστωσεις για την εξοφληση των χρεων εχουν ηδη μεταφερθει. Για την αρση του αδιεξοδου συναντωνται αυριο οι εκπροσωποι του Πανελληνιου Φαρμακευτικου Συλλογου και οι ηγεσιες των υπουργειων Υγειας και Αναπτυξης. Στο μεταξυ, ακαρπη απεβη η σημερινη συναντηση του προεδρειου του Πανελληνιου Φαρμακευτικου Συλλογου με τον γραμματεα του υπουργικου συμβουλιου Σωκρατη Κοσμιδη. Παντως οι φαρμακοποιοι Αθηνων-Πειραιως συνεχιζουν τις απεργιακες τους κινητοποιησεις εως την Τεταρτη, παροτι οι συναδελφοι τους στην υπολοιπη χωρα τις ανεστειλαν, με αποτελεσμα να σχηματιζονται ατελειωτες ουρες εξω απο τα 11 συνολικα διανυκτερευοντα φαρμακεια που λειτουργουν στην Αθηνα για την εξυπηρετηση του κοινου.

Αναστατωση ομως επικρατει για τριτη εβδομαδα και στο χωρο της Υγειας απο την 48ωρη πανελλαδικη απεργια που πραγματοποιουν απο σημερα οι γιατροι του ΙΚΑ, οι οποιοι αντιδρουν στις ρυθμισεις για το νεο μισθολογιο. Μεχρι την Τεταρτη συνεχιζουν την απεργια τους και οι νοσοκομειακοι γιατροι Αθηνας και Πειραια, ενω Πεμπτη και Παρασκευη θα απεργησουν οι νοσοκομειακοι γιατροι ολης της χωρας.

Για τις τελευταιες εξελιξεις στα ελληνοτουρκικα ενημερωσε το πρωι ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, τον προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο. Οπως δηλωσε αμεσως μετα ο κ. Σημιτης, συζητησαν για τη συμφωνια της Μαδριτης και τις λεπτομερειες της, καθως επισης και για την προοπτικη της και τις επομενες κινησεις που πρεπει να γινουν. Συμφωνα με πληροφοριες, ο προεδρος της Δημοκρατιας εμφανισθηκε επιφυλακτικος για τη συνθηκη εκφραζοντας τον προβληματισμο του, αν και κατι τετοιο διαψευδεται απο τις αρμοδιες πηγες της Προεδριας. Ο κ. Στεφανοπουλος συναντηθηκε το μεσημερι και με τον προεδρο του Συνασπισμου, Νικο Κωνσταντοπουλο, ο οποιος τονισε την αναγκαιοτητα αμεσης συγκλησης του συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων, κανοντας λογο για ελλειψη ενημερωσης των πολιτικων απο την κυβερνηση.

Συναντηση με το γενικο γραμματεα της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη, ειχε το μεσημερι ο πρωθυπουργος, στο Μεγαρο Μαξιμου, οπου εγινε ανταλλαγη αποψεων για τις αμεσως προσεχεις κομματικες διεργασιες και την προετοιμασια της συνοδου της Κεντρικης Επιτροπης. Μετα το περας της συναντησης, ο κ. Σκανδαλιδης αναφερομενος στη χθεσινη του συνεντευξη στην οποια καλουσε τον πρωθυπουργο να παρει το μαστιγιο, σχετικα με τους αντιρρησιες της συμφωνιας της Μαδριτης, διευκρινησε οτι η δηλωση δεν αφορουσε μονο το κειμενο των 22, αλλα ολη την εικονα που δημιουργουν οι αντιπαραθεσεις μεσα στο κινημα και την κυβερνηση. Ο πρωθυπουργος απεναντι στην πειθω της δυναμης επιλεγει τη δυναμη της πειθους, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας, σχολιαζοντας τη χθεσινη δηλωση του Κωστα Σκανδαλιδη. Οσον αφορα τις διαφοροποιησεις βουλευτων στο θεμα των ελληνοτουρκικων, ο κ. Ρεππας επανελαβε οτι το φαινομενο αυτο δημιουργει προβλημα στην κυβερνηση και δυσκολευει το κυβερνητικο εργο. Τελος, τονισε οτι η κυβερνηση δεν δεχεται πως υπηρξε αλλαγη προσανατολισμου στην εξωτερικη πολιτικη της χωρας και εξεφρασε την ελπιδα, η συμφωνια της Μαδριτης να οδηγησει σε αναπροσανατολισμο της πολιτικης της Τουρκιας. Ολο το φασμα των ελληνοτουρκικων σχεσεων θα συζητηθει αποψε στη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και νεα αποχωρηση βουλευτη, του 42ου κατα σειρα, απο το κομμα του Ορθου Δρομου. Προκειται για τον πρωην αρχηγο του γενικου επιτελειου των τουρκικων ενοπλων δυναμεων Ντογκαν Γιουρες, ο οποιος εγκατελειψε σημερα το κομμα της Τανσου Τσιλερ, με την οποια ειχε στενη σχεση την περιοδο της πρωθυπουργιας της. Την ιδια ωρα η κατασταση της τουρκικης οικονομιας παρουσιαζεται ζοφερη απο τα στελεχη της νεας κυβερνησης της γειτονας χωρας, λιγα μολις 24ωρα πριν ανακοινωθουν επισημα στο Στρασβουργο οι αποψεις της Ευρωπαικης Επιτροπης για τις προοπτικες της Τουρκιας στο ευρωπαικο γιγνεσθαι.

Βομβα εξερραγη σημερα σε αγορα του Αλγεριου σκορπιζοντας το θανατο σε τουλαχιστον 21 ατομα, ενω αλλα τραυματισθηκαν. Η βια ομως συνεχιζεται στην πολυπαθη χωρα. Τα ξημερωματα ενοπλοι ισλαμιστες εσφαξαν 44 ατομα, ενω την ιδια ωρα, αγνωστοι εξαπελυαν επιθεσεις σε δυο γειτονικους οικισμους σκοτωνοντας αλλους 11 χωρικους.

Ναι στη συγκατοικηση με τον Λιονελ Ζοσπεν, υπο την προυποθεση οτι η κυβερνηση δεν θα προκαλεσει κριση, δηλωσε σε τηλεοπτικη του συνεντευξη ο γαλλος προεδρος Ζακ Σιρακ, οπου μεταξυ αλλων επεκρινε την αριστερη κυβερνηση για τον περιορισμο των απολυσεων απο ιδιωτικες εταιρειες, υποστηριζοντας οτι προκειται για ξεπερασμενη ιδεα. Για το θεμα αυτο, ο κ. Σιρακ ειπε οτι ειναι υπερ ενος ευρωπαικου κοινωνικου μοντελου και οχι υπερ της φιλελευθεροποιησης της αγορας εργασιας και της αποσυρσης της κοινωνικης προστασιας για τους εργαζομενους που εφαρμοζουν Βρετανια και ΗΠΑ.

Την επισπευση του αντιτρομοκρατικου νομου, υποσχεθηκε σημερα ο ισπανος πρωθυπουργος Χοσε Μαρια Αθναρ και προειδοποιησε οτι υπαρχει εδαφος για ενισχυση του αγωνα κατα της ΕΤΑ και της πολιτικης της πτερυγας, του κομματος Ερι Μπατασουνα. Αναφερομενος στη δολοφονια του Μιγελ Ανχελ Μπλανκο απο την βασκικη αυτονομιστικη οργανωση ΕΤΑ, ο Αθναρ σε τηλεοπτικο του μηνυμα προειδοποιησε οτι "θα βαλει τερμα στην τρομοκρατια".

Τουλαχιστον 101 ανθρωποι εχουν χασει τη ζωη τους εξαιτιας των καταστροφικων πλημμυρων που πληττουν τις τελευταιες ημερες την ανατολικη και νοτια Κινα. Εξαιτιας των πλημμυρων εχει σταματησει η λειτουργια 10. 000 ορυχειων και βιομηχανικων μοναδων στις επαρχιες Ζιανγκσι και Ζεζιανγκ. Καταστροφικες πλημμυρες, ομως, ειχαμε και στην Ινδια, οπου εχουν χασει τη ζωη τους 97 ανθρωποι, απο την καταρρευση των σπιτιων τους η απο πνιγμο.

Αγνωστος ειναι ακομα ο αριθμος των νεκρων απο την καταρρευση πεπαλαιωμενου κτιριακου συγκροτηματος, στην πολη Σαρατοφ της νοτιας Ρωσιας. Στον τοπο της τραγωδιας εχουν καταφθασει 10 ασθενοφορα και τα σωστικα συνεργεια ψαχνουν στα ερειπια για τη διασωση εγκλωβισμενων ενοικων.

Ετοιμη να παραιτηθει δηλωνει οτι ειναι η προεδρος των Σερβων της Βοσνιας, Μπιλιανα Πλαβσιτς, εαν το συνταγματικο δικαστηριο της χωρας κηρυξει παρανομη την αποφαση που ελαβε στις 3 Ιουλιου να διαλυσει το κοινοβουλιο. Στο μεταξυ, το Διεθνες Δικαστηριο του ΟΗΕ στη Χαγη, οπου εκδικαζονται οι περιπτωσεις ατομων που κατηγορουνται για τη διαπραξη εγκληματων πολεμου στην πρωην Γιουγκοσλαβια, επεβαλε ποινη καθειρξης 20 χρονων στον Σερβοβοσνιο Ντουσαν Ταντιτς, ο οποιος κριθηκε ενοχος για εγκληματα πολεμου και για εγκληματα εναντιον της ανθρωποτητας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδια σημειωθηκε το πρωι στην περιοχη Κοτσαελι της Κωνσταντινουπολης, οταν σε μετωπικη συγκρουση ενος τουριστικου λεωφορειου που μετεφερε Ελληνες, Ρωσους και Πολωνους τουριστες, με νταλικα, σκοτωθηκαν επτα ατομα, μεταξυ των οποιων και ενας Ελληνας, ενω αλλα 28 τραυματισθηκαν. Νεκρος ειναι ο 22χρονος Δημητριος Λιαπης, ενω μεταξυ των τραυματιων περιλαμβανονται δυο Ελληνες, η κατασταση των οποιων δεν προκαλει ανησυχια.

Ξεχωριστες συναντησεις με τον αμερικανο μεσολαβητη για το Κυπριακο, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, εχουν σημερα στη Νεα Υορκη ο προεδρος της Κυπρου, Γλαυκος Κληριδης και ο τουρκοκυπριος ηγετης, Ραουφ Ντενκτας, οι οποιοι ολοκληρωσαν χθες τον πρωτο γυρο των συνομιλιων τους. Ο κ. Κληριδης θα εχει συναντηση και με τον ειδικο συμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Ντιεγκο Κορντοβεζ, ενω στη συνεχεια θα μεταβει στο Λονδινο, οπου θα συναντηθει με τον βρετανο πρωθυπουργο, Τονι Μπλερ. Σημερα ο κ. Κορντοβεζ, θα ενημερωσει τα πεντε μονιμα μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας, για τα αποτελεσματα του πρωτου γυρου των απευθειας συνομιλιων. Οι συνομιλιες Κληριδη-Ντενκτας, θα συνεχιστουν απο τις 11 Αυγουστου, στο Μοντρε της Ελβετιας.

Σε εξελιξη βρισκεται η φωτια που ξεσπασε χθες στην τοποθεσια Μπαρμπαλας της περιοχης Βροντου, στον Ολυμπο, σε υψομετρο 1. 700 μετρων. Στις προσπαθειες κατασβεσης παιρνουν μερος 40 πυροσβεστες και δασικοι υπαλληλοι της Πιεριας, οι οποιοι προσπαθουν με σκαπανικα εργαλεια να σβησουν τη φωτια, καθως η προσεγγιση στο μετωπο ειναι αδυνατη για τα οχηματα της πυροσβεστικης, αλλα και για τα πυροσβεστικα αεροσκαφη και τα ελικοπτερα Σινουκ, λογω του δυσβατου της περιοχης. Σημερα αλλωστε, πραγματοποιηθηκε στη Θεσσαλονικη ευρεια συσκεψη με πρωτοβουλια του υπουργειου Γεωργιας και τη συμμετοχη ολων των αρμοδιων φορεων, για την εξειδικευση των μετρων για την αναδασωση του Σειχ Σου και την αντιπλημμυρικη προστασια της πολης.

Περιορισμους στην κυκλοφορια των φορτηγων αυτοκινητων, με στοχο τη μειωση των ατυχηματων κατα τις ημερες μαζικης εξοδου, Παρασκευη και Κυριακη, επιβαλουν απο τις 18 Ιουλιου εως και 15 Σεπτεμβριου τα συναρμοδια υπουργεια ΠΕΧΩΔΕ, Δημοσιας Ταξης και Μεταφορων. Οι περιορισμοι τιθενται απο τις 14. 30 - 21. 00 της Παρασκευης και απο τις 17. 00 - 22. 00 της Κυριακης στις εθνικες οδους που συνδεουν: Αθηνα - Λαμια, Αθηνα - Κορινθο - Πατρα, Θεσσαλονικη - Χαλκιδικη. Απο τον περιορισμο εξαιρουνται τα φορτηγα που μεταφερουν ευπαθη προιοντα.

Σταση εργασιας απο τις 4 εως τις 7 το απογευμα πραγματοποιησαν οι οδηγοι ΤΑΞΙ, της Αθηνας, την ωρα που κηδευοταν ο συναδελφος τους Βαγγελης Λεζες, ο οποιος δολοφονηθηκε χθες τα ξημερωματα απο δυο αγνωστους, στο κεντρο της Αθηνας.

Προβληματα αναμενεται να δημιουργηθουν απο σημερα και μεχρι τις 24 Ιουλιου, με θεμα τις εξετασεις για την χορηγηση αδειων οδηγησης, λογω της απεργιας των εργαζομενων στο Υπουργειο Μεταφορων.

Δεκα εικονες και ενα επιχρυσωμενο Ευαγγελιο, που χρονολογουνται απο το 1850, εκλεψαν αγνωστοι απο τον ιερο ναο του Αγιου Παντελεημονα, της κοινοτητας Κερασια στην Αρκαδια. Προανακριση για την κλοπη των εικονων, η αξια των οποιων, συμφωνα με τον ιερεα του ναου, ανερχεται στα 50 εκατ. δρχ, διενεργει το αστυνομικο τμημα Σταδιου σε συνεργασια με την Ασφαλεια Τριπολης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Κωστας Καραμανλης, επισκεφθηκε σημερα το Ζαππειο Μεγαρο και ενημερωθηκε για την πορεια της υποψηφιοτητας της Αθηνας. Ο Κ. Καραμανλης συνοδευοταν απο τους πρωην Υφυπουργους Αθλητισμου και νυν Βουλευτες, Φαννη Παλλη-Πετραλια, Βασιλη Παπαγεωργοπουλο και βαγγελη Μειμαρακη και παρακολουθησε την παρουσιαση του "Αθηνα 2004". Μετα το τελος της επισκεψης, δηλωσε οτι η ενημερωση ηταν πληρης, αν και μενουν καποια ερωτηματικα που αφορουν κυριως την κυβερνηση.

Στη διοικηση του ΤΑΚ Ολυμπιακος φορτωνει την ευθυνη για την αποχωρηση του απο την ομαδα, ο διεθνης μπασκετμπολιστας Γιωργος Σιγαλας, με σημερινη εγγραφη δηλωση που εδωσε στη δημοσιοτητα, με αφορμη την μεταγραφη του στην ιταλικη Στεφανελ. "Εχω τη συνειδηση μου ησυχη, γιατι ξερω τι εκανα για να μεινω, οπως επισης και οι ανθρωποι του Ολυμπιακου γνωριζουν πολυ καλα τι δεν εκαναν για να με κρατησουν. Καναμε ολοι μας τις επιλογες μας και αναλαβαμε τις ευθυνες μας και αυτο πρεπει να ειναι απ' ολους σεβαστο", τονιζει, μεταξυ των αλλων, ο Σιγαλας.

Ενδεκα φιλικα παιχνιδια εκλεισε ο Παναθηναικος στο διαστημα της προετοιμασιας του, εντος και εκτος Ελλαδας. Οι φιλικοι αυτοι αγωνες θα διεξαχθουν 1 με 18 Αυγουστου, ενω στο διαστημα 20 με 24 Αυγουστου θα γινουν δυο ακομη φιλικα ματς. Τα πιο σημαντικα φιλικα του Παναθηναικου στην Ιταλια, ειναι με την πανισχυρη Παρμα, την Πεσκαρα και την Περουτζια.

Η διεθνης ομοσπονδια κλασσικου αθλητισμου (ΙΑΑΦ) αποφασισε σημερα οτι μερικοι απο τους πρωταθλητες του παγκοσμιου στιβου, οι οποιοι δεν καταφεραν να εξασφαλισουν τη συμμετοχη τους στο παγκοσμιο πρωταθλημα, που θα γινει τον ερχομενο μηνα στην Αθηνα, θα λαβουν μερος στους αγωνες, με την παροχη καρτας ελευθερης συμμετοχης. Μερικοι απο τους πρωταθλητες που θα ελθουν στη χωρα μας με την αποφαση της ΙΑΑΦ, ειναι ο διπλος χρυσος Ολυμπιονικης στα 200 και τα 400 μετρα Μαικλ Τζονσον, ο δεκαθλητης Νταν Ο'Μπραιαν και οι πρωταθλητριες των δρομων ταχυτητας Γκειλ Ντιβερς και Γκουεν Τορενς.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΣΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρη ανοδο 0,59% εκλεισε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και διαμορφωθηκε στα επιπεδα των 1600,90 μοναδων. Η αξια των συναλλαγων εφθασε τα 13,8 δις. δρχ. Εντονοαγοραστικο ενδιαφερον εκδηλωθηκε για μετοχες των Επενδυσεων ο δεικτης των οποιων κατεγραψε κερδη 3,47%. Οι υπολοιποι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,42%, Ληζινγκ ανοδος 2,07%, Ασφαλειες οριακη ανοδος 0,04%, Βιομηχανικες ανοδος 0,81%, Κατασκευων ανοδος 0,21%, Συμμετοχων ανοδος 1,16%, Διαφορες ανοδος 2,47%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με πτωση 1,02%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολη τη χωρα και μονο το απογευμα θα συννεφιασει τοπικα στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις και τοπικα στο νοτιοανατολικο Αιγαιο μετριοι μεχρι ισχυροι με εξασθενηση απο το βραδυ. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 19 με 31 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 20 με 35 και στα νησια 22 με 30 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο με τοπικες νεφωσεις το απογευμα, ασθενεις εως μετριους βοριαδες και θερμοκρασια 22 με 34 και 20 με 31 βαθμους αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 15 July 1997 - 0:12:15 UTC