Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-07-15

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Συγχυση και χαος ειναι οι λεξεις που χαρακτηριζουν την κατασταση που επικρατει στα φαρμακεια, καθως σημερα πολλοι φαρμακοποιοι διεκοψαν τη χορηγηση φαρμακων επι πιστωσει στους ασφαλισμενους ολων των ταμειων, ενω ο Φαρμακευτικος Συλλογος Αττικης εξακολουθει να τα χορηγει επι πιστωσει με εξαιρεση τους ασφαλισμενους στο Δημοσιο και τον ΟΓΑ, ο οποιος απειλει με μηνυσεις και καταγγελιες συμβασεων, εαν διακοπει η πιστωση στους ασφαλισμενους. Αυριο συνεδριαζει η Γενικη συνελευση φαρμακευτικου συλλογου Αττικης, ενω εκτακτως συνερχεται αυριο το διοικητικο συμβουλιο του πανελληνιου συλλογου για να καθορισουν την τελικη τους σταση. Συμφωνα με πληροφοριες, δυσαρεσκεια εχει προκληθει στους φαρμακευτικους συλλογους για την αναβολη της σημερινης συσκεψης εκπροσωπων του Πανελληνιου Φαρμακευτικου Συλλογου με τον υπουργο Υγειας. Αδικαιολογητες χαρακτηρισε τις κινητοποιησεις των φαρμακοποιων, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας, τονιζοντας οτι η κυβερνηση θα εμμεινει στην πολιτικη μειωσης της λιανικης τιμης του φαρμακου. Προσθεσε ακομα οτι δεν μειωνεται το ποσοστο κερδους των φαρμακοποιων, υποστηριζοντας οτι η κυβερνηση προκειμενου να επιτυχει τη μειωση της λιανικης τιμης προσπαθει να εξυγιανει ολο το συστημα, παρεμβαινοντας συνολικα σε αυτο. Το θεμα εχει παρει και δικαστικη διασταση, καθως ο προισταμενος της εισαγγελιας πρωτοδικων διεταξε επειγουσα προκαταρκτικη εξεταση για να διαπιστωθει αν υπαρχει κινδυνος για τη δημοσια υγεια απο την απεργια.

Η κατασταση που επικρατει στα φαρμακεια ηταν το αντικειμενο συζητησης που ειχε το πρωι στη Ρηγγιλης, ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Κωστας Καραμανλης, με εκπροσωπους των Φαρμακευτικων Συλλογων. Μετα το περας της συναντησης ο προεδρος του συλλογου, Δημητρης Βαγιωνας, εξεφρασε την εκτιμηση οτι δεν θα συνεχισθει η απεργια και προσθεσε οτι ηδη πολλα φαρμακεια ειναι ανοιχτα σημερα, ενω οι συνταγες εκτελουνται σε ολα τα φαρμακεια.

Την ιδια ωρα ομως, συνεχιζεται η αναστατωση στον χωρο της Υγειας, καθως οι νοσοκομειακοι γιατροι Αθηνας-Πειραια, συνεχιζουν την απεργια τους, ενω απο την Πεμπτη ξεκινουν 48ωρη απεργια και οι γιατροι του ΙΚΑ ολης της χωρας. Σημερα παρενεβη ο Ιατρικος Συλλογος Αθηνων, ζητωντας την αναβολη της ψηφισης του νομοσχεδιου για την αναμορφωση του ΕΣΥ, το οποιο εισαγεται αποψε προς συζητηση στη Βουλη.

Χωρις νεα οικονομικα μετρα θα προχωρησει η ευρωπαικη συγκλιση, δηλωσε κατηγορηματικα ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου, μετα την συσκεψη που πραγματοποιηθηκε το μεσημερι στο μεγαρο Μαξιμου με τον πρωθυπουργο και τον διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος, Λουκα Παπαδημου, στην οποια εξετασθηκαν οι διεθνεις εξελιξεις στην Ευρωπαικη Ενωση, σε σχεση με τη συγκροτηση της οικονομικης και νομισματικης ενοποιησης και τη δημιουργια του Ευρο, καθως και η θεση της Ελλαδας στην πορεια συγκλισης. Απο την πλευρα του ο κ. Παπαδημος, διαβεβαιωσε οτι δεν θα υπαρξει καμμια επιπτωση στη συναλλαγματικη πολιτικη της χωρας απο την αποτομη ανοδο του δολαριου σε σχεση με τη δραχμη. Τελος, απαντωντας σε ερωτηση ο κ. Παπαδημος ειπε οτι η πληρης απελευθερωση της αγορας συναλλαγματος για τους Ελληνες θα γινει εντος του Ιουλιου.

Συνεχιζεται ο αποηχος των αντιδρασεων για τη συμφωνια της Μαδριτης. Παρα την σκληρη γλωσσα που χρησιμοποιησαν χθες κατα την διαρκεια της συνεδριασης του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, οι κυριοι Παγκαλος, Τσουκατος και Παπαιωαννου προς τους αντιρρησιες της συμφωνιας, σημερα ο υπουργος Παιδειας Γερασιμος Αρσενης, εστειλε επιστολη προς στον πρωθυπουργο, στην οποια καταθετει τη διαφωνια του για τους χειρισμους της κυβερνησης στις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Στην επιστολη καταγραφεται ακομα ενα πλαισιο αρχων για τη διαμορφωση μιας εθνικης στρατηγικης. Επιφυλαξεις επι των σημειων της συμφωνιας και δυσαρεσκεια για πλημμελη ενημερωση της αντιπολιτευσης και του λαου, εξεφρασε ο Κωστας Καραμανλης στον προεδρο της Δημοκρατιας, κατα την διαρκεια συναντησης που ειχαν το μεσημερι. Ο κ. Καραμανλης επανελαβε την παγια και συνεπη θεση του κομματος του, αναφορικα με την υποστηριξη του στην προσπαθεια να εξομαλυνθουν οι ελληνοτουρκικες σχεσεις. Απαντωντας στις δηλωσεις αυτες, ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας, τονισε οτι ο πρωθυπουργος ειναι στη διαθεση των πολιτικων αρχηγων για να τους ενημερωσει, εφοσον το ζητησουν. Προσθεσε ακομα οτι στη χθεσινη συναντηση του πρωθυπουργου με τον Προεδρο της Δημοκρατιας δεν ετεθη θεμα συγκλησης του Συμβουλιου των Πολιτικων Αρχηγων, οπως εχει ζητησει ο προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος. Σχετικα με την επιστολη του τουρκου πρωθυπουργου προς τον προεδρο της Ευρωπαικης Επιτροπης Ζακ Σαντερ για την ενταξη της Τουρκιας στην Ε. Ε, δηλωσε οτι η απαντηση της ελληνικης κυβερνησης θα αποσταλει συντομα και θα κινειται στις παγιες θεσεις της χωρας μας. Τελος, οσον αφορα το Κυπριακο, απεφυγε να σχολιασει οτιδηποτε, υποστηριζοντας οτι προκειται για μια ανοικτη διαδικασια, ενοψει του δευτερου κυκλου συνομιλιων τον Αυγουστο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεκρος μπροστα στη πολυτελη βιλα του στο Μαιαμι Μπιτς, επεσε το απογευμα ο διασημος ιταλος μοδιστρος Τζιανι Βερσατσε. Ο χωρος εξω απο τη βιλα του εχει αποκλεισθει απο τις αρχες και συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες, προκειται για δολοφονια.

Ο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς εκλεχθηκε σημερα νεος Προεδρος της Ομοσπονδιακης Δημοκρατιας Γιουγκοσλαβιας. Σε μυστικη ψηφοφορια στην Ανω Βουλη, ο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς ελαβε 29 ψηφους, ενω σε μυστικη ψηφοφορια στη Κατω Βουλη ελαβε 88 ψηφους, που ειναι αρκετοι για την εκλογη του. Ο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς θα πρεπει τωρα να παραιτηθει απο το αξιωμα του προεδρου της Σερβιας και μεχρι τοτε θα εκτελει χρεη προεδρου, ο Προεδρος της Βουλης Ντραγκαν Τομιτς.

Ενω συνεχιζεται το κενο εξουσιας στην Αλβανια, εν αναμονη σχηματισμου νεας κυβερνησης, δεκα ατομα σκοτωθηκαν σε διαφορα επεισοδια βιας το τελευταιο 24ωρο στην χωρα. Η κατασταση ειναι ιδιαιτερα ανησυχητικη στο Μπερατι, οπου εξι ατομα εχασαν τη ζωη τους στη διαρκεια συγκρουσεων μεταξυ αντιπαλων ενοπλων συμμοριων που εχουν βυθισει την πολη στον τρομο.

Οκτω ατομα σκοτωθηκαν σημερα κοντα στον καθεδρικο ναο του Τολεδο της Ισπανιας, οταν ενα μινιμπας που μετεφερε ιαπωνες τουριστες συγκρουστηκε με φορτηγο. Το μινιμπας αμεσως μετα την συγκρουση τυλιχθηκε στις φλογες.

Το Ισλαμικο Μετωπο Σωτηριας χαιρετισε σημερα την απελευθερωση του ιστορικου του ηγετη, Αμπασι Μαντανι απο την κυβερνηση της Αλγεριας, τονιζοντας οτι η ενεργεια αυτη συμβαλλει πραγματικα στην εδραιωση της ειρηνης στη χωρα. Σε ανακοινωση του το Ισλαμικο Μετωπο τονιζει πως η απελευθερωση του Μαντανι συνιστα "μια πραγματικη συμβολη στην προσπαθεια διευθετησης της κρισης και επιστροφης της ειρηνης" στην Αλγερια.

Την ωρα που χιλιαδες λαου περνουν μερος σε ογκωδεις διαδηλωσεις στις μεγαλυτερες πολεις της Ισπανιας, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τη δολοφονια του νεαρου πολιτικου απο του Βασκους της ΕΤΑ, η οργανωση των βασκων αυτονομιστων απειλησε αλλον ενα δημοτικο συμβουλο του κυβερνωντος Λαικου κομματος, ενω το κομμα Ερι Μπατασουνα προειδοποιησε οτι η κριση μπορει να ενταθει.

Μετα απο μια σειρα βουλευτων του κομματος του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ, που παραιτηθηκαν διαμαρτυρομενοι για τη συνεργασια του κομματος τους με τους ισλαμιστες, σημερα τους ακολουθησε και ενας ισλαμιστης βουλευτης, ο οποιος παραιτηθηκε απο το κομμα της Ευημεριας του πρωην πρωθυπουργου Νετζμετιν Ερμπακαν, χωρις να αναφερει τους λογους που τον ωθησαν στην ενεργεια αυτη.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιδιαιτερη προσοχη στην επιλογη προσωπων (μανατζερ) που θα τεθουν επικεφαλης των εποπτευομενων απο το υπουργειο Μεταφορων, ζητησε κατα τη σημερινη συναντηση που ειχε ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης απο τον υπουργο Μεταφορων και Επικοινωνιων Χαρη Καστανιδη. Ο κ. Σημιτης συμφωνησε με τον τροπο επιλογης των προσωπων, τα οποια υπενθυμιζεται οτι εχουν προταθει πεντε για καθε ΔΕΚΟ, απο διεθνεις εταιριες που επεξεργαστηκαν ολα τα στοιχεια των υποψηφιων. Το βραδυ θα εξετασθουν απο τη Διακομματικη Επιτροπη της Βουλης οι δυο προτεινομενοι μανατζερ των ΟΣΕ και ΕΛΤΑ, κυριοι |ωαννης Μουρμουρης και Παναγιωτης Κυριακοπουλος. Την εμμονη της κυβερνησης στο ισχυον νομοθετικο πλαισιο για την επιλογη των μανατζερς των ΔΕΚΟ, επανελαβε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, χαρακτηριζοντας εξαιρεση το προβλημα που δημιουργηθηκε με την υποψηφιοτητα του κ. Τσουρουμπλη.

Ανοικτη συγκρουση μεταξυ βιομηχανων και σουπερ-μαρκετ. Ο ΣΕΒ τροφιμων παρουσιασε μελετη απο την οποια προκυπτει οτι εαν τα σουπερ μαρκετ μετακυληαν στην καταναλωση τις προσφερομενες εκπτωσεις απο τους παραγωγους, τα προιοντα θα ηταν κατα 15% φθηνοτερα. Ο ΣΕΒ τροφιμων προτιθεται να προσφυγει στην επιτροπη ανταγωνισμου του υπουργειου Εμποριου

Δεν σχολιαζω τις αποφασεις του Εθνικου Ραδιοτηλεοπτικου Συμβουλιου, αλλα διερωτωμαι πως ειναι δυνατον καποιος να ομιλει ατελειωτα και να καταγγελει οτι επιχειρειται η φιμωση του, ηταν η απαντηση του κυβερνητικου εκπροσωπου Δημητρη Ρεππα, στις αντιδρασεις βουλευτων για την αποφαση του ΕΡΣ να επιβαλει χρηματικη ποινη 100 εκατ. δραχμων στον σταθμο ΑΝΤΕΝΝΑ για την εκπομπη ΚΕΝΤΡΙ. Απο την πλευρα του, ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος, κατα την διαρκεια συναντησης του με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, τονισε την αναγκη συγκροτησης ουσιαστικων θεσμων διαφανειας, πλουραλισμου εναντια στις υπεραυξημενες εξουσιες των ιδιοκτητων ΜΜΕ.

Ανεξελεγκτη παραμενει η πυρκαγια στην τοποθεσια Μπαρμπαλας, της περιοχης Βροντου στον Ολυμπο. Εκατονταδες στρεμματα μαυρης πευκης και οξυας εχουν ηδη αποτεφρωθει ενω η φωτια ειναι δυσκολο να ελεγχθει λογω του δυσβατου της περιοχης.

Αφαντοι παραμενουν ακομα οι δραστες, οι οποιοι το πρωι σκοτωσαν στην Καλλιπολη Πειραια, τον 38χρονο λοχαγο Ελευθεριο Ζεπο. Το θυμα περιμενε το υπηρεσιακο λεωφορειο, για να μεταβει στο Κεντρο Εκπαιδευσης Γυναικων στο Γουδι, οπου υπηρετουσε. Συμφωνα με την αστυνομια, οι δραστες που επεβαιναν σε μοτοσικλετα, πυροβολησαν τον αξιωματικο δυο φορες με κυνηγετικο οπλο και αλλες δυο με περιστροφο και στη συνεχεια εξαφανιστηκαν στους ερημους δρομους της πειραικης γειτονιας. Ο ατυχος λοχαγος στις 27 Απριλιου ειχε καταγγειλει στην αστυνομια οτι αγνωστοι προσπαθησαν να καψουν με μασουρι δυναμιτιδας το αυτοκινητο του. Το γεγονος αυτο, καθως επισης και το οτι μολις μπηκε στο ταξι που τον μετεφερε στο Τζανειο, ψυθιρισε τη φραση "ειναι μεγαλη ιστορια", κανουν την αστυνομια να πιστευει οτι οι δραστες ειχαν προσωπικες διαφορες με το θυμα.

Οικογενεικη τραγωδια σημερα το πρωι στο Ηρακλειο. Ο 63χρονος Παναγιωτης Φραγκουλης πυροβολησε με κοντοκανη καραμπινα τη γυναικα του Μαρια, 42 χρονων, την οποια τραυματισε σοβαρα και στη συνεχεια αυτοκτονησε. Η Φραγκουλη εχει μεταφερθει στο Βενιζελιο νοσοκομειο, οπου οι γιατροι δινουν μαχη για τη ζωη της.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αρχιζει επισημα αυριο στο Συνεδριακο Κεντρο του Ευρωπαικου Κεντρου, στους Δελφους, οι εκδηλωσεις του αφιερωματος Δελφικων Εορτων. Οι εκδηλωσεις γινονται με την ευκαιρια της 70ης επετειου των πρωτων δελφικων εορτων (1927) και των εικοσι χρονων λειτουργιας του Ευρωπαικου Κεντρου Δελφων και περιλαμβανουν διεθνες συμποσιο, καλλιτεχνικες εκδηλωσεις και μουσικοθεατρικα δρωμενα καθως και δυο εκθεσεις.

Με τηλεφωνικες προεγγραφες αρχισε η προπωληση των εισιτηριων για τη συναυλια των U2 που διοργανωνει ο Οργανισμος Πολιτιστικης Πρωτευουσας στις 26 Σεπτεμβριου στη Θεσσαλονικη. Τα εισιτηρια, που κοστιζουν 4. 000 δρχ το ενα, εχουν εκδοθει σε περιορισμενο αριθμο, για 50. 000 θεατες, μπορει κανεις να τα προμηθευτει ακομη και μεσω Ιντερνετ, ενω καθε ατομο δικαιουται ν'αγορασει μεχρι δυο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με υποχωρηση εκλεισαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και ο γενικος δεικτης τιμων υποχωρησε και παλι κατω απο το ``φραγμα`` των 1600 μοναδων. Εκλεισε στις 1590,33 μοναδες σημειωνοντας υποχωρηση κατα 0,66%. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 12,9 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,25%, Ληζινγκ ανοδος 0,22%, Ασφαλειες πτωση 1,08%, Επενδυσεις ανοδος 1,39%, Βιομηχανιες πτωση 1,38%, Κατασκευων πτωση 1,20%, Συμμετοχων πτωση 0,34%, Διαφορες πτωση 0,57%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,44%.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χανει τελικα και τον Παπανικολαου η ομαδα μπασκετ του Ολυμπιακου, μετα τους Ριβερς και Σιγαλα, ο οποιος ανακοινωσε σημερα οτι θα ενταχθει στην ιταλικη Κιντερ Μπολονια. Ο Παπανικολαου υποστηριξε οτι το ιδιωτικο συμφωνητικο που εχει ο Ολυμπιακος για την παραμονη του παιχτη ως το Φεβρουαριο του '98, ειναι πλαστογραφημενο απο ανθρωπους του συλλογου. Τονισε πως η συμφωνια ηταν μεχρι το καλοκαιρι του '97 και οτι ο ορος για παραταση της συνεργασιας των δυο πλευρων μπηκε εκ των υστερων. Ο διεθνης μπασκετμπολιστας τονισε, οτι η υποθεση του ερευναται ηδη απο την ΦΙΜΠΑ, καθως η ιταλικη ομαδα εχει καταθεσει σχετικο φακελλο. Σε περιπτωση που δικαιωθει θα υπογραψει για ενα συν ενα χρονο το Σεπτεμβριο στην Κιντερ, ενω στην αντιθετη περιπτωση θα ενταχθει απο το Φεβρουαριο με συμβολαιο 1,5 χρονου. Διευκρινισε, παντως, οτι κι αν αυτο συμβει θα γυμναζεται μονος του και σε καμμια περιπτωση δεν προκειται να επιστρεψει στον Ολυμπιακο. Τελος, επιτεθηκε και παλι στον προπονητη Ντουσαν Ιβκοβιτς και ειπε πως ειναι ενας απο τους βασικους λογους που αποχωρει.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις προβλεπονται αυριο σ'ολη τη χωρα, που στο βορειο Αιγαιο θα ειναι τοπικα αυξημενες και θα σημειωθουν βροχες και σποραδικες καταιγιδες, κυριως στα κεντρικα και τα βορεια. Οι ανεμοι αρχικα θα πνεουν ασθενεις, αλλα βαθμιαια απο τα δυτικα και βορεια θα στραφουν σε βορειους βορειοδυτικους μετριους και τοπικα ισχυρους. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 20 με 28 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 22 με 34 και στα νησια 23 με 30 βαθμους Κελσιου. Συννεφια με σποραδικες βροχες, ασθενεις εως μετριους και τοπικα ισχυρους βοριαδες και θερμοκρασια 23 με 32 και 23 με 28 βαθμους αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 15 July 1997 - 23:51:38 UTC