Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-06-28

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ραγδαιες αναμενονται να ειναι οι εξελιξεις στην Τουρκια, καθως σημερα παραιτηθηκαν αλλοι δυο ακομα βουλευτεσς του κομματος του Ορθου Δρομου με αποτελεσμα ο Συνασπισμος Τσιλερ-Ερμπακαν, να ειναι μειοψηφια στο Κοινοβουλιο. Ο εντολοδοχος πρωθυπουργος, Μεσουτ Γιλμαζ, φαινεται να εξασφαλιζει την απαραιτητη κοινοβουλευτικη πλειοψηφια. Η δυναμη των Ισλαμιστων και των συμμαχων τους μειωθηκαν στους 272 βουλευτες εναντι 275 που εκτιμαται οτι θα υποστηριξουν τον κ. Γιλμαζ, ο οποιος αναμενεται να παρουσιασει την ερχομενη εβδομαδα, στον Προεδρο Ντεμιρελ, την κατασταση με τη συνθεση της νεας κυβερνησης.

Σχετικη ηρεμια επικρατει σημερα στην Αλβανια, λιγες ωρες πριν τις αυριανες εκλογες, οι οποιες χαρακτηριζονται οι πιο κρισιμες για το μελλον της χωρας. Χθες ολοκληρωθηκε η προεκλογικη κινηση των κομματων, ενω ο εκπροσωπος του ΟΑΣΕ, Φρανς Βρανιτσκι απηυθυνε εκκληση στους Αλβανους να κανουν χρηση του δικαιωματος του ψηφου. Οι απαγωγεις εξακολουθουν να κρατουν ως ομηρο τον Θεοδωρο Μπεζιανη και ζητουν ως λυτρα 50 εκατομμυρια δραχμες. Επισης ομηρος κρατειται και ο Προεδρος των Εξαμιλιων, Βασιλης Κρομυδας.

Την ανησυχια του για τις εξελιξεις στην Αλβανια, εξεφρασε το μεσημερι ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Κωστας Καραμανλης, μιλωντας σε ημεριδα στελεχων του κομματος του για την τοπικη αυτοδιοικηση. Η Ελλαδα, ειπε ο κ. Καραμανλης, ελπιζει οτι οι εκλογες αυτες θα αποτελεσουν εναυσμα ωστε να βγει απο την κριση η Αλβανια και να βρεθει στο δρομο της ομαλοτητας. Τα τελευταια ομως γεγονοτα, τονισε, οδηγουν σε αλλα συμπερασματα. Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Ακης Τσοχατζοπουλος, εξεφρασε την αισιοδοξια του απο τη Νεα Υορκη οτι απο τις εκλογες αυτες θα βγει μια αποδεκτη απο την πλειοψηφια του λαου κυβερνηση, η οποια θα αναλαβει το εργο της ανασυγκροτησης της αλβανικης κοινωνιας. Οι ελληνικες Ενοπλες Δυναμεις, προσθεσε, με τη συνεχη παρουσια τους εκει συμβαλλουν υπερετωντας τους ορους ασφαλειας και σταθεροτητας με ενα πολυ θετικο τροπο.

Αναμενομενα και ευκολα χαρακτηριστηκαν τα θεματα της Ιστοριας, στα οποια διαγωνιστηκαν το πρωι, οι υποψηφιοι της τεταρτης δεσμης. Τα θεματα ηταν απο τον Ευρωπαικο και Ελληνικο Διαφωτισμο, τις διακηρυξεις της Βερονα και του Λαιμπαχτ, τα αποτελεσματα του πρωτου Παγκοσμιου Πολεμου και τη Συνθηκη της Λωζανης.

Τα ελληνικα νησια στο Αιγαιο ειναι ασφαλη και η ελευθερη διελευση και η ασφαλεια στην περιοχη με ευθυνη του Πολεμικου Ναυτικου ειναι εγγυημενη για ολους. Τη δηλωση αυτη εκανε ο κ. Τσοχατζοπουλος, κατα την επισκεψη του στο Ναυτικο Μουσειο Νεας Υορκης, οπου εκτιθεται το παροπλισμενο αντιτορπιλικο "ΑΕΤΟΣ". Χαρακτηρισε ανευ ουσιας τις αμφισβητησεις της Τουρκιας και επανελαβε οτι τα ελληνικα συνορα ειναι δεδομενα, οπως δεδομενο με την ελληνικοτητα του ειναι το Αιγαιο. Οι Ενοπλες Δυναμεις, τονισε, εγγυωνται την ασφαλεια της χωρας.

Αρχισαν το πρωι στον Αστερα της Βουλιαγμενης οι εργασιες της Συνοδου των Ευρωπαιων Σοσιαλιστων υπουργων Οικονομικων, με θεμα "Οικονομια και Κοινωνια στην Ευρωπη του 21ου αιωνα". Στις εργασιες του συνεδριου στο οποιο μετεχει και ο πρωην προεδρος της Ευρωπαικης Επιτροπης, Ζακ Ντελορ, αναμενεται να μιλησει και ο Πρωθυπουργος.

Συγκλονισμενοι ειναι οι κατοικοι της Σαμου απο τη δολοφονια της 25χρονης Κωνσταντινας Χαλεπη, την οποια κρεμασαν αγνωστοι στο Καρλοβασι. Οι αστυνομικες αρχες συνεχιζουν τις προσαγωγες υποπτων, ενω σημερα αναμενεται να γινει η νεκροψια.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, μεταβαινει σημερα τις Σερρες προκειμενου να παραστει στις αυριανες εκδηλωσεις για την 84η επετειο της απελευθερωσης της πολης. Στις Σερρες θα μεταβει και ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Κωστας Καραμανλης, ο οποιος θα επισκεφθει τα οχυρα Ρουπελ, ενω το βραδυ θα μιλησει σε κομματικη εκδηλωση.

Ληστεια σε βαρος ηλικιωμενης εγινε τις πρωινες ωρες στο Περιστερι, στην Αθηνα. Δυο νεαροι αφου χτυπησαν και φιμωσαν την 70χρονη Κυριακη Χαλκιαδακη, στο σπιτι της, της απεσπασαν 930 χιλιαδες δραχμες και εξαφανιστηκαν.

Τη Δευτερα θα γινει η εκταφη και η νεα νεκροψια στο πτωμα του στρατιωτη, Σπυριδωνα Ρωμιοπουλου, απο πεντε ιατροδικαστες καθηγητες. Παραλληλα, με απολυτη μυστικοτητα συνεχιζονται οι ερευνες απο τον ανακριτη του στρατοδικειου Ξανθης. Την διαλευκανση των αιτιων του θανατου του 20χρονου στρατιωτη, ζητει με ανακοινωση του ο Συνασπισμος. Προσθετει δε οτι αν ο θανατος προηλθε σα συνεπεια καψωνιου, τα ερωτηματα δεν πρεπει να μεινουν αναπαντητα, γιατι ειναι γνωστο στους παντες το ελλειμμα δημοκρατικων δικαιωματων των στρατευμενων καθως και τα φαινομενα αυταρχισμου και αδιαφανειας στο στρατο.

Τον 11ο κατα σειρα προεδρο της εκλεγει αυριο η ΟΝΝΕΔ, κατα τη διαρκεια συνεδριασης της Κεντρικης της Επιτροπης. Υποψηφιοι ειναι ο Δημητρης Μαραβελιας, γραμματεας της Κεντρικης Επιτροπης, ο οποιος προσκειται στον κ. Καραμανλη και ο Γιωργος Στεργιου, υπευθυνος του επαρχιακου στο απερχομενο εκτελεστικο γραφειο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενα κοριτσακι μολις 13 μηνων πεθανε αφου ο πατερας του το ξεχασε επι 8 ωρες μεσα στο αυτοκινητο του, οπου η θερμοκρασια εφθασε τους 55 βαθμους Κελσιου, ανακοινωσε η αστυνομια του Σαν Φρανσισκο.

Ισχυρη εκρηξη σε εργοστασιο παρασκευης χημικων ουσιων, 30 χιλιομετρα απο το Πεκινο, σημειωθηκε χθες και συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες σκοτωθηκαν τρια και τραυματιστηκαν 64 ατομα, απο τα οποια τα 12 σοβαρα, ανακοινωσαν σημερα επισημες πηγες στο Πεκινο.

Τους πεντε εφθασαν οι νεκροι και τους 14 οι τραυματιες απο τη εκρηξη που σημειωθηκε χθες σε ρωσικη αμαξοστοιχια και αποδιδεται σε εκρηκτιμο μηχανισμο, μετεδωσε σημερα το πρακτορειο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Κανενας δεν εχει αναλαβει μεχρι στιγμης την ευθυνη για την εκρηξη που σημειωθηκε 200 χιλιομετρα νοτια της Πετρουπολης.

Περιπου 4. 000 κινεζοι στρατιωτες προκειται να φθασουν στο Χονγκ Κονγκ, το πρωι της 1-ης Ιουλιου, αφου θα εχουν ολοκληρωθει οι εκδηλωσεις επιστροφης της βρετανικης αποικιας στην κινεζικη διακυβερνηση. Στο μεταξυ τα μετρα ασφαλειας ειναι πολυ αυστηρα για την προστασια των υψηλων καλεσμενων που θα παρευρεθουν στις εκδηλωσεις.

Οποκληρωθηκαν σημερα οι εργασιες της διασκεψης κορυφης για την Γη, με τον προεδρος της Ραζανι Ισμαηλ, να δηλωνει οτι "τα λογια δεν συνοδευθηκαν απο εργα". Οι συμμετεχοντες δεν ανακοινωσαν νεες δεσμευσεις, αλλα οι προοπτικες διαφανηκε οτι ειναι καλες για νεες συμφωνιες σχετικα με την προστασια του ποσιμου νερου σε ξεχωριστες διαπραγματευσεις μετα τον τερματισμο της διασκεψης.

Εννεα Τουρκοι στρατιωτες και ενα ακομη ατομο σκοτωθηκαν χθες, οταν το αυτοκινητο τους προσεκρουσε σε ναρκη στην πολη Μιντιατ της νοτιοανατολικης Τουρκιας. Οι αρχες εκτιμουν οτι την ναρκη ειχαν τοποθετησει ανδρες του Εργατικου Κομματος του Κουρδισταν.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη δευτερη φαση του Ευρωμπασκετ στην Ισπανια προκριθηκε η εθνικη μας ομαδα, η οποια τερματισε πρωτη στον ομιλο της, μετα και την τριτη νικη της επι της Βοσνιας. Σημερα και οι 12 ομαδες των δυο ομιλων εχουν ρεπο, ενω αυριο το βραδυ το αντιπροσωπευτικο μας συγκροτημα αντιμετωπιζει τη Λεθουανια. Αλλοι αντιπαλοι της εθνικης μας ειναι το Ισραηλ και η Γαλλια.

Στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας συνεχιζεται σημερα το 52ο Βαλκανικο Πρωταθλημα Στιβου. Ηδη η χωρα μας κατεκτησε τρια χρυσα μεταλλια με τους Αγγελο Παυλακακη στα 100 μετρα, Παναγιωτη Στρουμπακο στα 800 μετρα και Αλεξη Παπαδημητριου στη Σφυροβολια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μικρη ανοδο παρουσιαζει η θερμοκρασια στο Ιονιο και την ηπειρωτικη Ελλαδα. Σε ολη τη χωρα επικρατει σχεδον αιθριος καιρος, ενω το απογευμα θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις στα βορεια και κεντρικα. Η θερμοκρασια φθανει στο Ιονιο τους 32 βαθμους, στα ηπειρωτικα τους 34 και στα νησια του Αιγαιο τους 30 βαθμους Κελσιου. Στην Αττικη επικρατει αιθριος καιρος, ενω ο υδραργυρος δειχνει τους 34 βαθμους Κελσιου. Ο ιδιος καιρος επικρατει και στη Θεσσαλονικη, οπου η θερμοκρασια φθανει τους 33 βαθμους. Για αυριο προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος, ενω νεφωσεις θα αναπτυχθουν στα βορεια ηπειρωτικα. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Sunday, 29 June 1997 - 0:19:37 UTC