Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-06-23

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου απο το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Προέδρου του Κινήματος και πρωην Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε θρησκευτικό μνημόσυνο στις 12 το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο Αθηνων. Προσερχόμενος ο Πρωθυπουργός, Κωστας Σημίτης, χαρακτήρισε ως ημέρα τιμής τη σημερινή και σεβασμού στον Ανδρέα Παπανδρέου και στο μεγάλο του έργο για την Ελλάδα. Πρέπει να αναλογιστούμε τι προσέφερε ο Α. Παπανδρέου στη χωρα, στο αριστερό κίνημα και στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης. Στην εκδήλωση παρέστησαν τα παιδιά του εκλιπόντος Γιωργος, Νίκος, Ανδρέας και Σοφία, η πρωην σύζυγός του Μαργαρίτα και η χήρα Δήμητρα Παπανδρέου. Σύσσωμη ηταν η παρουσία της κυβέρνησης και του Κινήματος, καθως και πλήθος κόσμου. Το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής θα γίνει εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μεγάλο απόντα την οποία οργανωνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με κύριο ομιλητή τον Πρωθυπουργό, Κωστα Σημίτη. Επίσης θα μιλήσει και ο πρωην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λάνγκ, ο οποίος αναμένεται νωρίς το απόγευμα στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη, τον Γιωργο Νταλάρα και τον Μανωλη Μητσιά.

Μνημόσυνο στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου τέλεσε το πρωί η κομματική οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ στο Μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά. Ο υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα "μέρα ιστορικής μνήμης, ευθύνης, περίσκεψης και συστολής". Μνημόσυνο έγινε το πρωί και απο την ΕΔΕΚ στο καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία. Λόγο εκφωνησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική και κομματική δράση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ με ειδικότερη μνεία στην πολιτική, που χάραξε για το Κυπριακό.

Εγκρίθηκε η εισήγηση του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη, στη χθεσινή δεύτερη και τελευταία ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος. Ο κ. Σημίτης κλείνοντας τις εργασίες είπε ότι απαιτείται μία κριτική αντιμετωπιση και σκέψη σε νοοτροπίες και πρακτικές και να είναι όλοι ανοικτοί στα προβλήματα. Σημείωσε ότι για την ανάπτυξη χρειάζονται πόροι και γι' αυτό κύριος στόχος πρέπει να είναι η εξασφάλιση των πόρων αυτων φέροντας ως παράδειγμα τον τρόπο, με τον οποίο η Ολλανδία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας. Νωρίτερα, τα πυρά πολλων στελεχων του Κινήματος δέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικων, Γιάννος Παπαντωνίου, για την πολιτική που ακολουθεί. Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι υπάρχει ανάπτυξη, η οποία, όπως είπε, φέτος έχει φθάσει το 3,5% και υπάρχει προοπτική μέχρι το 2000 να φθάσει το 5%.

Συνεχίστηκαν στην Αθήνα οι εργασίες της δευτερης συνόδου της Βουλής των Εφήβων, στην οποία μετέχουν 350 μαθητές απο την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο ελληνισμό. Τη σημερινή συνεδρίαση εξι επιτροπων των πολιτικων του μέλλοντος απασχόλησαν εθνικά θέματα, καθως και η οικονομική και κοινωνική πολιτική. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης, κατά τη χθεσινή έναρξη των εργασιων της Βουλής των Εφήβων τόνισε μεταξύ άλλων οτι όλοι περιμένουν αυτές τις ημέρες να ακούσουν το ζωντανό, υπεύθυνο και ελπιδοφόρο λόγο της νεολαίας απο το βήμα της Βουλής. Την Τρίτη θα συζητηθούν τα συμπεράσματα της Βουλής των Εφήβων στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των αρχηγων των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε οτι δεν πρέπει να αναμένεται λύση του Κυπριακού στους τρείς γύρους των απευθείας συνομιλιων, που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το Φθινόπωρο. Οι δηλωσεις του κ. Κληρίδη, που έγιναν στην Πάφο, αποτελούν και απάντηση σε πληροφορίες απο τη Νέα Υόρκη οτι ΗΠΑ και Βρετανία αναμένουν συμφωνία κορυφής μέχρι την ανάπαυλα για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και διευθέτηση για διεξαγωγή των ενταξιακων διαπραγματεύσεων απο κοινή ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε, ωστόσο, οτι αναμένει εξελίξεις μέσα στο 1998, όταν θα δραστηριοποιηθεί η ομάδα, την οποία καταρτίζει τωρα ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον.

Ασύλληπτοι παραμένουν οι περίπου 15 άγνωστοι νεαροί, που δυο ωρες μετα τα μεσάνυχτα επιτέθηκαν με 10 βόμβες μολότοφ και αεροβόλο εναντίον του αστυνομικού τμήματος Ζωγράφου. Απο τις βόμβες μολότοφ έπαθαν σοβαρές ζημιές δυο περιπολικά αυτοκίνητα, ενω απο πυροβολισμό με αεροβόλο τραυματίστηκε στη πλάτη ο αστυφύλακας, Δημήτρης Χρυσανθόπουλος, που μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και σύμφωνα με τους γιατρούς δεν διατρέχει κίνδυνο. Μετά την επίθεση οι άγνωστοι δράστες μπήκαν στο χωρο της Πολυτεχνειούπολης χωρίς οι αστυνομικοί να προλάβουν να συλλάβουν κανέναν απο αυτούς.

Ταλαιπωρία αντιμετωπίζει το επιβατικό κοινό στις σημερινές πτήσεις της Αεροπλοϊας, καθως ματαιωθηκαν πολλές πτήσεις, μετά την απόφαση των τεχνικων, που προχωρησαν σε λευκή απεργία διαμαρτυρόμενοι για την εισοδηματική πολιτική, που ασκεί η κυβέρνηση στον κλάδο, ζητωντας αυξήσεις ανω του 7%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας ακυρωθηκαν οι πτήσεις απο Αθήνα προς Χίο, Σκιάθο, Κοζάνη, Καστοριά, Σύρο, Μήλο, Πάρο, Σκύρο, Πάρο, Κύθηρα, Σητεία, Πάρο, Σύρο, Μήλο, Σαντορίνη, Καλαμάτα, Λέρο, Κύθηρα και Νάξο. Αλλαγή ωρας πτήσεων σημειωθηκε, μέχρι το μεσημέρι, απο Αθήνα προς Λήμνο, Νάξο, Ικαρία, Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Πάρο, Πάρο, Μήλο, Νάξο. Η Ολυμπιακή Αεροπλοία ενημερωνει το επιβατικό κοινό να καλεί στο τηλέφωνο την υπηρεσία προκειμένου να μαθαίνει τις νέες ωρες αναχωρήσεων προστίθεται στην ανακοίνωση. Το πρόβλημα αναμένεται να αποκατασταθει πλήρως απο αύριο Δευτέρα.

Ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποιεί στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμωνος, στην Αθήνα, η οργάνωση των Ελλήνων της Αλβανίας, "Ομόνοια", ενόψει των βουλευτικων εκλογων της 29ης Ιουνίου στη γειτονική χωρα. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της οργάνωσης, Γρηγόρης Λαμποβιτιάδης και οι υποψήφιοι βουλευτές της "Ομόνοιας" στους νομούς Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου. Παρόμοια εκδήλωση εχει προγραμματιστεί για αύριο και στη Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενας βουλευτής του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, της Τανσού Τσιλέρ, αποχωρησε από το κόμμα, για να βοηθήσει τις προσπάθειες του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ να σχηματίσει κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση υπό τον Γιλμάζ, γράφει η εφημερίδα "Σαμπάχ", θα ήταν μια "κρατική κυβέρνηση", απαλλαγμένη από ισλαμικές αποχρωσεις. "Είναι ακριβως το είδος της κυβέρνησης που επιθυμούν οι διοικητές των ενόπλων δυνάμεων και τα όργανα της δικαιοσύνης. "

Ολοκληρωνεται σήμερα το 34-ο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εγατικού Κόμματος της Ισπανίας με την εκλογή του Χοακίν Αλμούνια στη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος. Την περασμένη Παρασκευή, πρωτη ημέρα του συνεδρίου, ο πρωην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονθάλεθ εξέπληξε τους πάντες ανακοινωνοντας την απόσυρσή του από την ηγεσία των ισπανων σοσιαλιστων μετά από 23 χρόνια.

Οι ηγέτες των εφτά πλουσιότερων χωρων του πλανήτη που συνεδριάζουν στο Ντένβερ των ΗΠΑ επισήμαναν χθες τις οικονομικές συνέπειες της γήρανσης των πληθυσμων τους στα προγράμματα συνταξιοδότησης και ασφάλισης. Αν δεν ληφθούν μέτρα, σημειωνου ευρωπαίοι εμπειρογνωμονες, οι πλουσιότερες χωρες θα δαπανούν το 2030, 3 με 4 εκατοστιαίες μονάδες επιπλέον του Ακαθάριστου Εθνικού τους Προϊόντος για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτων.

Διεκόπη η λειτουργία του μοναδικού αντιδραστήρα που εξακολουθούσε να λειτουργεί στον πυρηνικό σταθμό του Θρη Μάιλ Αϊλαντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από διακοπή ρεύματος σε ηλεκτρικό υποσταθμό έξω από τον πυρηνικό σταθμό. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του σταθμού η διαρροή ραδιενέργειας δεν θεωρείται πιθανή.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος καιρός επικρατεί σε όλη τη χωρα. Οι άνεμοι πνέουν στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο νότιο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία φθάνει στη βόρεια Ελλάδα τους 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 36 και στα νησιά του Αιγαίου τους 31 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος είναι ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία στην Αθήνα φθάνει τους 35 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη τους 32 βαθμούς Κελσίου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 24 June 1997 - 0:39:59 UTC