Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-06-22

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τη συμπληρωση ενος χρονου απο το θανατο του ιδρυτη του ΠΑΣΟΚ, Προεδρου του Κινηματος και πρωην Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, πραγματοποιηθηκε θρησκευτικο μνημοσυνο στις 12 το μεσημερι στο Α' Νεκροταφειο Αθηνων. Προσερχομενος ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, χαρακτηρισε ως ημερα τιμης τη σημερινη και σεβασμου στον Ανδρεα Παπανδρεου και στο μεγαλο του εργο για την Ελλαδα. Πρεπει να αναλογιστουμε τι προσεφερε ο Α. Παπανδρεου στη χωρα, στο αριστερο κινημα και στις προοδευτικες δυναμεις του τοπου, προσθεσε ο κ. Σημιτης. Στην εκδηλωση παρεστησαν τα παιδια του εκλιποντος Γιωργος, Νικος, Ανδρεας και Σοφια, η πρωην συζυγος του Μαργαριτα και η χηρα Δημητρα Παπανδρεου. Συσσωμη ηταν η παρουσια της κυβερνησης και του Κινηματος, καθως και πληθος κοσμου. Το βραδυ στο Μεγαρο Μουσικης θα γινει εκδηλωση τιμης και μνημης στο μεγαλο αποντα την οποια οργανωνει η ηγεσια του ΠΑΣΟΚ με κυριο ομιλητη τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη. Επισης θα μιλησει και ο πρωην υπουργος Πολιτισμου της Γαλλιας, Ζακ Λανγκ, ο οποιος αναμενεται νωρις το απογευμα στην Αθηνα. Θα ακολουθησει μουσικη εκδηλωση με ερμηνευτες τη Μαρια Φαραντουρη, τον Γιωργο Νταλαρα και τον Μανωλη Μητσια.

Μνημοσυνο στη μνημη του Ανδρεα Παπανδρεου τελεσε το πρωι η κομματικη οργανωση Θεσσαλονικης του ΠΑΣΟΚ στο Μητροπολιτικο ναο Γρηγοριου Παλαμα. Ο υπουργος Πολιτισμου και βουλευτης Θεσσαλονικης, Ευαγγελος Βενιζελος, χαρακτηρισε τη σημερινη μερα "μερα ιστορικης μνημης, ευθυνης, περισκεψης και συστολης". Μνημοσυνο εγινε το πρωι και απο την ΕΔΕΚ στο καθεδρικο ναο του Αγιου Ιωαννη, στη Λευκωσια. Λογο εκφωνησε ο Προεδρος της ΕΔΕΚ, Βασος Λυσσαριδης, ο οποιος αναφερθηκε στην πολιτικη και κομματικη δραση του ιδρυτη του ΠΑΣΟΚ με ειδικοτερη μνεια στην πολιτικη, που χαραξε για το Κυπριακο.

Εγκριθηκε η εισηγηση του Πρωθυπουργου και Προεδρου του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για την αναπτυξη, στη χθεσινη δευτερη και τελευταια ημερα συνεδριασης της Κεντρικης Επιτροπης του Κινηματος. Ο κ. Σημιτης κλεινοντας τις εργασιες ειπε οτι απαιτειται μια κριτικη αντιμετωπιση και σκεψη σε νοοτροπιες και πρακτικες και να ειναι ολοι ανοικτοι στα προβληματα. Σημειωσε οτι για την αναπτυξη χρειαζονται ποροι και γι' αυτο κυριος στοχος πρεπει να ειναι η εξασφαλιση των πορων αυτων φεροντας ως παραδειγμα τον τροπο, με τον οποιο η Ολλανδια αντιμετωπιζει το προβλημα της ανεργιας. Νωριτερα, τα πυρα πολλων στελεχων του Κινηματος δεχθηκε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας και Οικονομικων, Γιαννος Παπαντωνιου, για την πολιτικη που ακολουθει. Ο κ. Παπαντωνιου τονισε οτι υπαρχει αναπτυξη, η οποια, οπως ειπε, φετος εχει φθασει το 3,5% και υπαρχει προοπτικη μεχρι το 2000 να φθασει το 5%.

Συνεχιστηκαν στην Αθηνα οι εργασιες της δευτερης συνοδου της Βουλης των Εφηβων, στην οποια μετεχουν 350 μαθητες απο την Ελλαδα, την Κυπρο και τον αποδημο ελληνισμο. Τη σημερινη συνεδριαση εξι επιτροπων των πολιτικων του μελλοντος απασχολησαν εθνικα θεματα, καθως και η οικονομικη και κοινωνικη πολιτικη. Ο Προεδρος του Κοινοβουλιου, Αποστολος Κακλαμανης, κατα τη χθεσινη εναρξη των εργασιων της Βουλης των Εφηβων τονισε μεταξυ αλλων οτι ολοι περιμενουν αυτες τις ημερες να ακουσουν το ζωντανο, υπευθυνο και ελπιδοφορο λογο της νεολαιας απο το βημα της Βουλης. Την Τριτη θα συζητηθουν τα συμπερασματα της Βουλης των Εφηβων στην ολομελεια του Κοινοβουλιου παρουσια του Προεδρου της Δημοκρατιας, του Πρωθυπουργου και των αρχηγων των κομματων.

Ο Προεδρος της Κυπρου, Γλαυκος Κληριδης, δηλωσε οτι δεν πρεπει να αναμενεται λυση του Κυπριακου στους τρεις γυρους των απευθειας συνομιλιων, που εχουν προγραμματιστει μεχρι το Φθινοπωρο. Οι δηλωσεις του κ. Κληριδη, που εγιναν στην Παφο, αποτελουν και απαντηση σε πληροφοριες απο τη Νεα Υορκη οτι ΗΠΑ και Βρετανια αναμενουν συμφωνια κορυφης μεχρι την αναπαυλα για τις προεδρικες εκλογες στην Κυπρο και διευθετηση για διεξαγωγη των ενταξιακων διαπραγματευσεων απο κοινη ομαδα Ελληνοκυπριων και Τουρκοκυπριων. Ο Προεδρος της κυπριακης Δημοκρατιας ανεφερε, ωστοσο, οτι αναμενει εξελιξεις μεσα στο 1998, οταν θα δραστηριοποιηθει η ομαδα, την οποια καταρτιζει τωρα ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ, απεσταλμενος του Προεδρου Κλιντον.

Ασυλληπτοι παραμενουν οι περιπου 15 αγνωστοι νεαροι, που δυο ωρες μετα τα μεσανυχτα επιτεθηκαν με 10 βομβες μολοτοφ και αεροβολο εναντιον του αστυνομικου τμηματος Ζωγραφου. Απο τις βομβες μολοτοφ επαθαν σοβαρες ζημιες δυο περιπολικα αυτοκινητα, ενω απο πυροβολισμο με αεροβολο τραυματιστηκε στη πλατη ο αστυφυλακας, Δημητρης Χρυσανθοπουλος, που μεταφερθηκε στο 401 Στρατιωτικο Νοσοκομειο και συμφωνα με τους γιατρους δεν διατρεχει κινδυνο. Μετα την επιθεση οι αγνωστοι δραστες μπηκαν στο χωρο της Πολυτεχνειουπολης χωρις οι αστυνομικοι να προλαβουν να συλλαβουν κανεναν απο αυτους.

Ταλαιπωρια αντιμετωπιζει το επιβατικο κοινο στις σημερινες πτησεις της Αεροπλοιας, καθως ματαιωθηκαν πολλες πτησεις, μετα την αποφαση των τεχνικων, που προχωρησαν σε λευκη απεργια διαμαρτυρομενοι για την εισοδηματικη πολιτικη, που ασκει η κυβερνηση στον κλαδο, ζητωντας αυξησεις ανω του 7%. Συμφωνα με ανακοινωση της διοικησης της Ολυμπιακης Αεροπλοιας ακυρωθηκαν οι πτησεις απο Αθηνα προς Χιο, Σκιαθο, Κοζανη, Καστορια, Συρο, Μηλο, Παρο, Σκυρο, Παρο, Κυθηρα, Σητεια, Παρο, Συρο, Μηλο, Σαντορινη, Καλαματα, Λερο, Κυθηρα και Ναξο. Αλλαγη ωρας πτησεων σημειωθηκε, μεχρι το μεσημερι, απο Αθηνα προς Λημνο, Ναξο, Ικαρια, Σαντορινη, Μυκονο, Ροδο, Παρο, Παρο, Μηλο, Ναξο. Η Ολυμπιακη Αεροπλοια ενημερωνει το επιβατικο κοινο να καλει στο τηλεφωνο την υπηρεσια προκειμενου να μαθαινει τις νεες ωρες αναχωρησεων προστιθεται στην ανακοινωση. Το προβλημα αναμενεται να αποκατασταθει πληρως απο αυριο Δευτερα.

Ανοιχτη προεκλογικη συγκεντρωση πραγματοποιει στις 7 το απογευμα στην πλατεια Κλαυθμωνος, στην Αθηνα, η οργανωση των Ελληνων της Αλβανιας, "Ομονοια", ενοψει των βουλευτικων εκλογων της 29ης Ιουνιου στη γειτονικη χωρα. Στους ομιλητες περιλαμβανονται ο προεδρος της οργανωσης, Γρηγορης Λαμποβιτιαδης και οι υποψηφιοι βουλευτες της "Ομονοιας" στους νομους Αγιων Σαραντα, Δελβινου και Αργυροκαστρου. Παρομοια εκδηλωση εχει προγραμματιστει για αυριο και στη Θεσσαλονικη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενας βουλευτης του Κομματος του Ορθου Δρομου, της Τανσου Τσιλερ, αποχωρησε απο το κομμα, για να βοηθησει τις προσπαθειες του εντολοδοχου πρωθυπουργου της Τουρκιας Μεσουτ Γιλμαζ να σχηματισει κυβερνηση. Μια κυβερνηση υπο τον Γιλμαζ, γραφει η εφημεριδα "Σαμπαχ", θα ηταν μια "κρατικη κυβερνηση", απαλλαγμενη απο ισλαμικες αποχρωσεις. "Ειναι ακριβως το ειδος της κυβερνησης που επιθυμουν οι διοικητες των ενοπλων δυναμεων και τα οργανα της δικαιοσυνης. "

Ολοκληρωνεται σημερα το 34-ο συνεδριο του Σοσιαλιστικου Εγατικου Κομματος της Ισπανιας με την εκλογη του Χοακιν Αλμουνια στη θεση του Γενικου Γραμματεα του κομματος. Την περασμενη Παρασκευη, πρωτη ημερα του συνεδριου, ο πρωην πρωθυπουργος Φελιπε Γκονθαλεθ εξεπληξε τους παντες ανακοινωνοντας την αποσυρση του απο την ηγεσια των ισπανων σοσιαλιστων μετα απο 23 χρονια.

Οι ηγετες των εφτα πλουσιοτερων χωρων του πλανητη που συνεδριαζουν στο Ντενβερ των ΗΠΑ επισημαναν χθες τις οικονομικες συνεπειες της γηρανσης των πληθυσμων τους στα προγραμματα συνταξιοδοτησης και ασφαλισης. Αν δεν ληφθουν μετρα, σημειωνου ευρωπαιοι εμπειρογνωμονες, οι πλουσιοτερες χωρες θα δαπανουν το 2030, 3 με 4 εκατοστιαιες μοναδες επιπλεον του Ακαθαριστου Εθνικου τους Προιοντος για τη χρηματοδοτηση των προγραμματων αυτων.

Διεκοπη η λειτουργια του μοναδικου αντιδραστηρα που εξακολουθουσε να λειτουργει στον πυρηνικο σταθμο του Θρη Μαιλ Αιλαντ, στις Ηνωμενες Πολιτειες, μετα απο διακοπη ρευματος σε ηλεκτρικο υποσταθμο εξω απο τον πυρηνικο σταθμο. Συμφωνα με εκπροσωπο του σταθμου η διαρροη ραδιενεργειας δεν θεωρειται πιθανη.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος καιρος επικρατει σε ολη τη χωρα. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα ασθενεις, στα ανατολικα απο βορειες διευθυνσεις μετριοι και τοπικα στο νοτιο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στη βορεια Ελλαδα τους 33 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 36 και στα νησια του Αιγαιου τους 31 βαθμους Κελσιου. Αιθριος ειναι ο καιρος σε Αττικη και Θεσσαλονικη. Οι ανεμοι πνεουν βορειοι ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια στην Αθηνα φθανει τους 35 βαθμους και στη Θεσσαλονικη τους 32 βαθμους Κελσιου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Sunday, 22 June 1997 - 21:54:31 UTC