Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-06-21

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Η χωρα μας θα πρεπει να επιτυχει τους στοχους για ισοτιμη συμμετοχη της στην Ευρωπαικη Ενοποιηση, τονισε ο Πρωθυπουργος και Προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σημιτης, μιλωντας χθες στη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης του Κινηματος, που εχει αντικειμενο την οικονομικη αναπτυξη. Ο κ. Σημιτης επεσημανε οτι το θεμα αυτο δεν εχει μονο στενα οικονομικο χαρακτηρα, αλλα αφορα και το εθνικο μας μετωπο, λογω της επιθετικης στασης της Τουρκιας. Ο Πρωθυπουργος ειπε οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι υπερηφανο για την οικονομικη και κοινωνικη πολιτικη του, κανοντας λογο για αυξηση πραγματικου εισοδηματος και ενισχυση των ασθενεστερων ταξεων, προσθετοντας οτι θα ηταν ιστορικο λαθος και εγκλημα απεναντι στις θυσιες του ελληνικου λαου να τιναχθουν στον αερα αυτες οι επιτυχιες με το ανοιγμα ενος φαυλου κυκλου παροχων. Οι εργασιες της Κεντρικης Επιτροπης ολοκληρωνονται σημερα μετα το μεσημερι.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, εγκαινιασε στις 11 πριν το μεσημερι στο Μουσειο Βυζαντινου Πολιτισμου της Θεσσαλονικης την εκθεση των Θησαυρων του Αγιου Ορους. Στα εγκαινια παρεστησαν εκπροσωποι της Ιερας Κοινοτητας, ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, μελη του Υπουργικου Συμβουλιου, ο Προεδρος της ΝΔ, Κωστας Καραμανλης και εκπροσωποι αλλων κομματων της αντιπολιτευσης και αλλοι. Ο κ. Σημιτης μιλωντας στη διαρκεια των εγκαινιων δηλωσε οτι η εκθεση των θησαυρων του Αγιου Ορους δικαιωνει το θεσμο της Πολιτιστικης Πρωτευουσας της Ευρωπης, που συνελαβε η Μελινα Μερκουρη. Στην Ευρωπη, που κανει σταθερα βηματα προς την ενοποιηση της σε ολα τα επιπεδα με εμφαση κατ' αναγκη στα θεματα της οικονομιας, η εκθεση αυτη προβαλει μια αλλη διασταση και εισαγει την αναζητηση του απολυτου, το καλος της καλλιτεχνικης εκφρασης και το κυρος της Ιστοριας, κατεληξε ο κ. Σημιτης.

Η πορεια των πολιτικων εξελιξεων αλλα και οι πρωτοβουλιες του Συνασπισμου αποτελουν αντικειμενο της συνεδριασης της Κεντρικης Πολιτικης Επιτροπης του κομματος, οι εργασιες της οποιας αρχισαν λιγο πριν τις 11. 30 σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας.

Τη διεξαγωγη προωρων εθνικων εκλογων μαζι με τις εκλογες για τη τοπικη αυτοδιοικηση τον Οκτωβριο του 1998 χωρις να αποκλειει και εντος του 1997, προβλεπει ο Προεδρος της ΠΟΛΑΝ, Αντωνης Σαμαρας, λογω των εξελιξεων στα εθνικα θεματα. Ο κ. Σαμαρας μιλωντας στα μελη του Α' εκλεγμενου απο το Συνεδριο Κεντρικου Συμβουλιου του κομματος του ειπε οτι για το ΠΑΣΟΚ δεν ειναι αγνωστη η τακτικη του αιφνιδιασμου. Ο Προεδρος της ΠΟΛΑΝ σημειωσε οπως η κυβερνηση και το υπαρχον πολιτικο σκηνικο βρισκονται υπο ασφικτικη πιεση απο τους "εντος και εκτος της χωρας". Τελος, ο κ. Σαμαρας επεκρινε και τη ΝΔ για την αντιπολιτευτικη της τακτικη λεγοντας οτι "ενσυνειδητα κοιμαται ορθια" και πως ακολουθει αντιπολιτευτικη συμπεριφορα "μουσικης δωματιου".

Θρησκευτικο μνημοσυνο με τη συμπληρωση ενος χρονου απο το θανατο του ιδρυτη του ΠΑΣΟΚ και πρωην Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, πραγματοποιειται αυριο το μεσημερι στο Α' Νεκροταφειο Αθηνων. Το απογευμα θα ακολουθησει πολιτικη εκδηλωση στο Μεγαρο Μουσικης με κυριους ομιλητες τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη και τον πρωην υπουργο Πολιτισμου της Γαλλιας, Ζακ Λανγκ, ο οποιος αναμενεται νωρις αυριο το απογευμα στην Αθηνα.

Πεντακις ισοβια για ισαριθμες δολοφονιες και καθειρξη 7 χρονων και φυλακιση πεντε μηνων, επεβαλε αργα χθες το βραδυ το Μικτο Ορκωτο Δικαστηριο Δραμας στον 26χρονο, Θεοφιλο Σεχιδη, που κατηγορειται για τη δολοφονια των γονεων του και τριων αλλων συγγενων του.

Ισχυροτατη εκρηξη απο διαρροη προπανιου, χωρις ευτυχως να υπαρξουν ανθρωπινα θυματα, σημειωθηκε χθες λιγο μετα το μεσημερι στο Οφρυνιο Παγγαιου Καβαλας, απο την οποια κυριολεκτικα "διαλυθηκαν" το ψητοπωλειο και το συνεχομενο κρεοπωλειο του 37χρονου, Χαραλαμπου Σταυρακη. Απο την εκρηξη εσπασαν υαλοπινακες σπιτιων και καταστηματων σε μεγαλη ακτινα. Εμπειρογνωμονες δημοσιων υπηρεσιων της Καβαλας μετεβησαν στο Οφρυνιο για να εξακριβωσουν τα ακριβη στοιχεια, που προκαλεσαν την εκρηξη, καθως και τις συνεπειες της, ενω προανακριση διενεργει η αστυνομια του Παγγαιου.

Δυο οδηγοι μοτοσυκλετων σκοτωθηκαν μετα απο πλευρικη συγκρουση στη λεωφορο Ποσειδωνος στο υψος του Παλαιου Φαληρου. Προκειται για τον Κωστα Τριανταφυλλο, 24 ετων και το Ζωιδη Ευαγγελο, 34 ετων, που συμφωνα με τις εκτιμησεις αξιωματικων της Τροχαιας εκαναν κοντρες. Οι δυο ατυχοι νεοι μεσω της λεωφορου Συγγρου κατευθυνονταν προς τη Γλυφαδα και οπως επισημαινουν αξιωματικοι της Τροχαιας το οτι τραυματιστηκαν θανασιμα οφειλεται κυριως στο οτι δεν φορουσαν κρανη.

Επιθεση απο τρεις Αλβανους δεχθηκε ο γυναικολογος, Παναγιωτης Παπαδηματος, 50 ετων, εξω απο το σπιτι του στην Εκαλη, οι οποιοι αφου τον γρονθοκοπησαν, τον πυροβολησαν με κυνηγετικη καραμπινα, τραυματιζοντας τον στην κοιλια και στο αριστερο χερι. Ο γιατρος ειχε καταγγειλει στην αστυνομια σαν υποπτους τους τρεις Αλβανους οτι σκοπευαν να κλεψουν διαφορα αντικειμενα απο οικοδομη της περιοχης. Επιστρεφοντας απο το τμημα ο γιατρος δεχθηκε την επιθεση των Αλβανων και τραυματισμενος διεκομισθηκε αρχικα στο ΚΑΤ και στη συνεχεια στο νοσοκομειο Αμαλια Φλεμινγκ. Οι δραστες διεφυγαν με ενα λευκο αυτοκινητο και αναζητουνται.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αρμενικη οργανωση "Κουρκεν Γιανικιαν" ανελαβε την ευθυνη για την βομβιστικη επιθεση στην πρεσβεια της Τουρκιας στις Βρυξελλες την νυχτα, προκαλωντας υλικες ζημιες. Ο ανδρας που τηλεφωνησε εκ μερους της οργανωσης κατηγορησε την Τουρκια για την επεκτατικη της πολιτικη κατα των γειτονων της, 81 χρονια ματα την αρμενικη γενοκτονια και προειδοποιησε την 'Αγκυρα να σεβαστει τα δικαιωματα των Αρμενιων. Σε αντιθετη περιπτωση, ειπε, "απο την 1η Ιουλιου στοχος μας θα ειναι ολοι οι οργανισμοι και τα πρακτορεια ταξιδιων που εκπροσωπουν την Τουρκια σε ολο τον κοσμο. "

Ο προεδρος του ισχυρου συνδικατου μεταλλου της Γερμανιας Κλαους Σβικελ απερριψε το ενδεχομενο να επαναληφθει ο κοινωνικος διαλογος που ειχε διακοπει τον Απριλιο του 1996 καθως ο καγκελαριος Κολ υιοθετησε πληρως τις απαιτησεις των εργοδοτων. και τις αρχες του 1996 και διακοπει . Ο Σβικελ ηταν απο τους εμπνευστες του "συμφωνου για την απασχοληση" το οποιο ειχαν προτεινει τα συνδικατα για την καταπολεμηση της ανεργιας.

Οι ηγετες της ομαδας των εφτα πιο ανεπτυγμενων χωρων του κοσμου αλλα και της Ρωσιας που συνεδριαζουν απο κοινου στο Ντενβερ των ΗΠΑ απηυθυναν σοβαρη προειδοποιηση προς τα κομματα της Βοσνιας, θετοντας ορους για τη συνεχιση της συνεργασιας τους μαζι τους. "Η βοηθεια μας θα εξαρτηθει απο την πληρη εφαρμογη απο ολες τις πλευρες των συμφωνιων του Ντειτον", αναφερουν οι Οκτω σε δηλωση τους για τη Βοσνια.

Ο πρωτος πρωθυπουργος της Καμποτζης, πριγκηπας Νοροντομ Ραναριντχ, δηλωσε σημερα οτι ο ηγετης των Ερυθρων Χμερ, Πολ Ποτ, αιχμαλωτιστηκε απο μια ομαδα πρωην οπαδων του. Ο ραδιοφωνικος σταθμος των Ερυθρων Χμερ, που τωρα βρισκεται υπο τον ελεγχο μιας φραξιας των ανταρτων που διασπαστηκε απο τις δυναμεις του Πολ Ποτ στις αρχες του μηνα, ειχε μεταδωσει δυο φορες τις περασμενες ημερες οτι ο Πολ Ποτ εχει αιχμαλωτιστει.

ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος ειναι σημερα ο καιρος σ' ολοκληρη τη χωρα με ανεμους ασθενεις και τοπικα βορειους μετριους. Η θερμοκρασια στη δυτικη και βορεια Ελλαδα φθανει τους 33 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 36 και στα νησια του Αιγαιου τους 35 βαθμους Κελσιου. Αιθριο καιρο με ασθενεις εως μετριους ανεμους και θερμοκρασια που θα φτασει τους 36 και τους 30 αντιστοιχα, εχουν Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 21 June 1997 - 17:33:30 UTC