Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-06-11

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Με πολλες αρνητικες ψηφους και απουσιες βουλευτων απο το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ υπερψηφιστηκε τελικα το νομοσχεδιο που κυρωνει τη Συνθηκη Σενγκεν. Στην ονομαστικη ψηφοφορια ψηφισαν 222 βουλευτες απο τους οποιους 142 υπερ, που προερχονται απο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κατα 80 βουλευτες, μεταξυ των οποιων και τεσσερις βουλευτες του ΠΑΣΟΚ. Εξω απο τη βουλη βρισκονταν απο το πρωι εκατονταδες μελη θρησκευτικων οργανωσεων, που ζητουσαν να μην επικυρωθει η Συνθηκη. Λογω της συγκεντρωσης προκληθηκε κυκλοφοριακο χαος στο κεντρο της πρωτευουσας, καθως ειχαν μπλοκαριστει οι κεντρικοι δρομοι. Κατα τη διαρκεια της συγκεντρωσης δεν σημειωθηκαν επεισοδια και μετα την ψηφιση της Συνθηκης οι συγκεντρωμενοι αποχωρησαν ειρηνικα. Απο τη συγκεντρωση δεν ελειψαν και τα ευτραπελα, οταν αστυνομικος αφησε τη θεση του, πεταξε το μπερε, δηλωνοντας οτι αφηνει τα εγκοσμια και θελει να γινει καλογερος. Προκειται για τον αστυνομικο Γιωργο Τριανταφυλλοπουλο, που τεθηκε ηδη σε διαθεσιμοτητα και χειροκροτηθηκε εντονα απο το πληθος, που φωναζε θαυμα και αξιος - αξιος. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι δεν δημιουργει προβλημα ουτε υπαρχει καμια ανησυχια για την αποχη σημαντικου αριθμου βουλευτων απο την ψηφιση της Συνθηκης, η οποια θα ισχυσει στην Ελλαδα απο τον προσεχη Οκτωβριο. Την εκτιμηση οτι η επικυρωση της Συνθηκης Σενγκεν θα δημιουργησει προβληματα ηθικης, πολιτικης και συνταγματικης ταξης, διατυπωσε ο προεδρος της ΠΟΛ. ΑΝ. Αντωνης Σαμαρας.

Στο ποσον του 1,7 τρις δρχ ανερχονται τα χρεη των μεγαλοοφειλετων, μοναχα στις εφοριες της Αθηνας, του Πειραια και της Θεσσαλονικης, οπως δηλωσε ο υφυπουργος Οικονομικων, Γιωργος Δρυς. Συμφωνα με τον κ. Δρυ το υπουργειο Οικονομικων ετοιμαζει λιστα με τα ονοματα περισσοτερων απο χιλιων μεγαλοοφειλετων, εναντιον των οποιων θα ληφθουν ολα τα προβλεπομενα μετρα για να εισπραχθουν τα χρεη. Σημειωνεται οτι συμφωνα με την ισχυουσα νομοθεσια προβλεπεται εκτος των αλλων η κατασχεση περιουσιακων στοιχειων, μπλοκαρισμα τραπεζικων λογαριασμων, προσωποκρατηση και αλλα. Ο υφυπουργος Οικονομικων προσθεσε επισης οτι συνεχιζονται στο μηχανογραφικο κεντρο οι διασταυρωσεις στοιχειων βασει των φορολογικων δηλωσεων που εχουν υποβληθει, για να διαπιστωθει ποσοι φορολογουμενοι εχουν αποκρυψει εισοδηματα η περιουσιακα στοιχεια. Τελος, ο κ. Δρυς δηλωσε οτι μεχρι τελος Ιουλιου θα εχει εκκαθαριστει το 80% των δηλωσεων φορολογιας εισοδηματος, ενω απο τα μεχρι τωρα εκκαθαριστικα σημειωματα που εχουν αποσταλει το 43% ειναι χρεωστικα, το 36% πιστωτικα και το 21% μηδενικα.

Στη βουλη αρχισε το απογευμα η πρωτη συζητηση για την αναθεωρηση του Συνταγματος. Συγκεκριμενα συζητουνται οι προτασεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποιες συγκλινουν σε πολλα θεματα, αλλα υπαρχουν μεταξυ τους δυο βασικες διαφορες. Η πρωτη αφορα την εκλογη προεδρου της Δημοκρατιας, οπου το ΠΑΣΟΚ προτεινει να γινεται με 151 ψηφους και οχι 180 που ειναι σημερα, στην τριτη ψηφοφορια. Η δευτερη αφορα στγ δημοσια και δωρεαν παιδεια, καθως η ΝΔ προτεινει την ιδρυση μη κρατικων πανεπιστημιων. Η αναθεωρηση του Συνταγματος ηταν μεταξυ των θεματων που συζητησαν ο προεδρος της Δημοκρατιας και ο πρωθυπουργος στη συνεργασια που ειχαν το πρωι. Οι δυο ανωτατοι πολιτειακοι και πολιτικοι παραγοντες ειχαν συζητηση εφολης της υλης, στη διαρκεια της οποιας ο πρωθυπουργος ενημερωσε τον κ. Στεφανοπουλο για τις εξελιξεις στα εθνικα μας θεματα και κυριως στα ελληνοτουρκικα και το Κυπριακο, την επικειμενη συνοδο κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης, το Σαββατοκυριακο στο Αμστερνταμ και τη Διακυβερνητικη Διασκεψη.

Σε υψος ρεκορ εφθασε σημερα η τιμη των μετοχων του ΟΤΕ στο Χρηματιστηριο Αθηνων και εκλεισε στις 7. 450 δρχ, κερδιζοντας σε σχεση με χθες 345 δρχ. Στο μεταξυ, εξαιρετικα ευοιωνες παρουσιαζονται οι ενδειξεις για το δευτερο εγχειρημα μερικης ιδιωτικοποιησης του ΟΤΕ, καθως σημερα, πρωτη μερα της δημοσιας εγγραφης, εκδηλωθηκε διεθνες επενδυτικο ενδιαφερον απο θεσμικους επενδυτες της Ευρωπης, της Αμερικης, ακομη και της Αυστραλιας. Τραπεζικα στελεχη δεν αποκλειουν το ενδεχομενο η κυβερνηση να αυξησει τον προσφερομενο αριθμο μετοχων του ΟΤΕ, καθως η εκδοση αναμενεται να υπερκαλυφθει. Οπως ανακοινωθηκε απο τη διοικηση του ΟΤΕ η τιμη της μετοχης για τους θεσμικους επενδυτες θα κυμανθει απο 6. 200 μεχρι 6. 900 δρχ και για τους ιδιωτες απο 6. 000 μεχρι 6. 700 δρχ. Σημειωνεται οτι η δημοσια εγγραφη ληγει την Παρασκευη, ενω ολες σχεδον οι εμπορικες τραπεζες ανακοινωσαν οτι χορηγουν δανεια στο κοινο, προκειμενου να αγορασουν μετοχες του ΟΤΕ.

Η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της διεψευσε σημερα κατηγορηματικα τα σεναρια περι προωρων εκλογων και επεκρινε οσους ανακινουν τετοια ζητηματα, καθως προκαλουνται πολλες παρενεργειες. Ο κ. Ρεππας ερωτηθεις αν το ΠΑΣΟΚ θα προτεινει για νεα θητεια τον Κωστη Στεφανοπουλο δηλωσε οτι βρισκομαστε πολυ μακρια απο την εκλογη προεδρου της Δημοκρατιας και οτι η κυβερνηση δεν επιθυμει να μπει στη διαδικασια της προεδρολογιας. Ο υπουργος Τυπου χαρακτηρισε αναμενομενα τα αποτελεσματα της εξαμηνιαιας δημοσκοπησης της ΜΡΒ για την προθεση ψηφου του εκλογικου σωματος τα οποια δινουν προβαδισμα 4,6% στη Νεα Δημοκρατια, εναντι του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπροσωπος απεδωσε τη συγκεκριμενη καταγραφη της κοινης γνωμης στο γεγονος οτι η κυβερνηση και ο πρωθυπουργος ειναι εκτεθειμενοι στα προβληματα και δεν εχουν την ανεση μιας παρουσιας μονο δια των λογων, η οποια δεν εχει κανενα πολιτικο κοστος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο νομος της βιας κυριαρχει στην Αλβανια, δυο περιπου εβδομαδες πριν απο την διεξαγωγη των εκλογων. Οι ενοπλες συμμοριες λυμαινονται τις νοτιες περιοχες της χωρας σκορπωντας τον πανικο στους κατοικους. Δεκατρια ατομα δολοφονηθηκαν το τελευταιο 24ωρο στο τριγωνο Αργυροκαστρου-Τεπελενιου και Αγιων Σαραντα. Εξι ατομα σκοτωθηκαν στην πολη Μεμαλιαι και πεντε χθες το απογευμα στο 10ο χιλιομετρο απο Κακαβια προς Αργυροκαστρο. Τα υπολοιπα θυματα δολοφονηθηκαν σε διαφορες περιοχες της χωρας. Επεισοδιο ομως σημειωθηκε το μεσημερι και στο Γενικο Προξενειο της Ελλαδος στο Αργυροκαστρο, οταν αγνωστοι που επεβαιναν σε αυτοκινητο χωρις πινακιδες, σταματησε εξω απο το κτιριο και αρχισαν να πυροβολουν αδιακριτως με Καλαζνικοφ, πανικοβαλοντας εκατονταδες Αλβανους περαστικους καθως και τους υπαλληλους του Προξενειου. Απο την επιθεση δεν υπηρξαν θυματα, ενω το Προξενειο σταματησε τη λειτουργια του για αοριστο μεχρι στιγμης διαστημα.

Συγχυση επικρατει στην Τουρκια σχετικα με την ακριβη ημερομηνια διεξαγωγης των προωρων εκλογων. Η υπουργος Εξωτερικων και ηγετης του κομματος του Ορθου Δρομου, Τανσου Τσιλερ, ανακοινωσε σημερα στους βουλευτες της οτι εντος των επομενων ημερων θα υπαρξουν αλλαγες στην κυβερνηση, προαναγγελλοντας ετσι την αναληψη της πρωθυπουργιας απο την ιδια. Η Τσιλερ εχει δηλωσει οτι προτιμα να διεξαχθουν οι εκλογες το καλοκαιρι του 1998, κατι στο οποιο διαφωνει ο κυβερνητικος ισλαμιστης εταιρος της, ο οποιος προτιμα το φθινοπωρο του 1997. Εκτος ομως απο τα προβληματα που αντιμετωπιζουν οι δυο κυβερνητικοι εταιροι, ο στρατος κατηγορησε σημερα για πρωτη φορα αμεσα το ισλαμικο κομμα του Ερμπακαν, οτι μαζι με τεσσερις μουσουλμανικες χωρες, μεταξυ των οποιων και το Ιραν, υποστηριζουν τον θρησκευτικο φανατισμο στην Τουρκια και υποκινουν τον λαο να αντιταχθει στο κοσμικο κρατος.

Νεος ανεμος φαινεται να πνεει στην Ευρωπη, μετα την νικη των σοσιαλιστων στη Γαλλια. Μετα το αιτημα του νεου γαλλου πρωθυπουργου, Λιονελ Ζοσπεν, να καθυστερησει για λιγο το προγραμμα του συμφωνου σταθεροτητας που αφορα την νομισματικη ενοποιηση, τωρα η Βονη η οποια μεχρι προτινος χαραζε την πιο σκληρη πολιτικη ενοψει του Μααστριχτ, αναγκαζεται να ανακρουσει πρυμνα, ανακοινωνοντας δια στοματος του υπουργου εξωτερικων, Κλαους Κινκελ, οτι η γερμανικη κυβερνηση ειναι ετοιμη να δεχθει την προσθηκη ενος κεφαλαιου για την απασχοληση, στην αναθεωρημενη συνθηκη του Μααστριχτ. Θετικα θα αντιμετωπισει η Ελλαδα οποιαδηποτε χαλαρωση των κριτηριων για την νομισματικη ενοποιηση, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας. Στο μεταξυ ο προεδρος της Κομισιον Ζακ Σαντερ εξεφρασε την εκτιμηση οτι η ελληνικη πλευρα θα ικανοποιηθει απο τη διατυπωση που θα υπαρχει στο κειμενο της νεας συνθηκης, σχετικα με τη προστασια και την αναγνωριση των εξωτερικων συνορων της Ευρωπαικης Ενωσης.

Την ιδια ωρα στο Παρισι, η συγκατοικηση Σιρακ-Ζοσπεν δοκιμαζεται τοσο στο εσωτερικο της χωρας, οσο και στην Ευρωπαικη Ενωση. Παρελαση ευρωπαιων αρχηγων διεξαγεται τις μερες αυτες στην γαλλικη πρωτευουσα, αρχης γενομενης χθες με την επισκεψη του ολλανδου πρωθυπουργου Βιμ Κοκ, σημερα με τον βρετανο ομολογο του Τονι Μπλερ, αυριο με τον προεδρο της Επιτροπης, Ζακ Σαντερ και κορυφωνεται την Παρασκευη με την γαλλογερμανικη συναντηση κορυφης. Στο εσωτερικο της χωρας, ο Λιονελ Ζοσπεν καλειται τωρα να πραγματοποιησει τις προεκλογικες του υποσχεσεις, κυριως σε ο, τι αφορα την απασχοληση και την μεταναστευση. Σχετικα με το κλεισιμο του εργοστασιου της Ρενο στη Βιλβορντ, η κυβερνηση ορισε ανεξαρτητο μεσολαβητη προκειμενου να εξετασει τους τροπους επιβιωσης του εργοστασιου και της απορροφησης των ανεργων. Οσο για τους μεταναστες, ο Ζοσπεν υποσχεθηκε οτι θα χορηγησει αδεια παραμονης στη χωρα σε 40 χιλιαδες, οι οποιοι εργαζονται ηδη και πληρωνουν φορους η ζητουν πολιτικο ασυλο.

Παιδια ενος κατωτερου Θεου φαινεται οτι αποτελουν χιλιαδες αθωες ψυχες ανα τον κοσμο, που πεφτουν στα διχτυα της διεθνους μαφιας. Οπως αποκαλυπτει ιδιωτικη ανθρωπιστικη οργανωση, περιπου 3. 500 παιδια που ανηκουν στις ινδιανικες εθνοτητες των Αιμαρα, Κετσουα και Τιπουγκαρανι, στις παραμεθοριες περιοχες της Βολιβιας, εξαφανιζονται καθε μηνα απο κακοποιους οι οποιοι επιδιδονται στο εμποριο παιδικων οργανων η στην σωματεμπορια. Τα κερδη τους ανερχονται καθε χρονο σε 5 εκατ. δολαρια και μαλιστα, προτιμουν τις τρεις συγκεκριμενες εθνοτητες, επειδη ακριβως αυτες δεν συμπεριλαμβανονται στον καταλογο με τις προτιμησεις των ατεκνων οικογενειων, με γονεις που ειναι συνηθως λευκοι και προερχονται απο βιομηχανικες χωρες και θελουν να υιοθετησουν παιδια. Συμφωνα με τον προεδρο της οργανωσης, το φαινομενο αυτο παρατηρειται και στην Αφρικη και αποτελει την κορυφη του παγοβουνου, καθως σε ορισμενες χωρες των δυο αυτων ηπειρων υπαρχουν ελλιπεις ελεγχοι οσον αφορα τον αριθμο των γεννησεων, τον δεικτη παιδικης θνησιμοτητας, καθως και τον αριθμο των ανυπαντρων μητερων που θεωρουν το παιδι τους ανεπιθυμητο.

Την μονομερη καταπαυση του πυρος, προκειμενου να δοθει μια ευκαιρια για μεσολαβηση, διεταξε σημερα ο προεδρος του γαλλικου Κονγκο, Πασκαλ Λισουμπα, στις λαικες συνοικιες της πρωτευουσας Μπραζαβιλ, οπου συνεχιζονται για εβδομη ημερα οι αιματηρες συγκρουσεις με τους μαχητες του στρατηγου Ντενις Σασου Νγκουεσο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικα μειωμενες θα ειναι απο τα μεσανυχτα οι τιμες των υγρων καυσιμων. Οπως ανακοινωθηκε απο τη δημοσια επιχειρηση πετρελαιου η λιανικη τιμη πωλησης της βενζινης μειωνεται κατα 2,50 δρχ το λιτρο και του ντιζελ κινησης κατα 1,90 δρχ το λιτρο. Η εξελιξη αυτη αποδιδεται στη μειωση των διεθνων τιμων, αλλα και στη σταθεροποιηση της τιμης του δολαριου.

Την εκτιμηση του οτι οι ελληνοτουρκικες σχεσεις βαινουν προς εξομαλυνση, επανελαβε ο πρωην πρωθυπουργος Κων. Μητσοτακης μετα τη συναντηση που ειχε με τον προεδρο της ΝΔ, Κωστα Καραμανλη, τον οποιο ενημερωσε για το προσφατο ταξιδι του στην Αγκυρα. Σαφως οι ελληνοτουρκικες σχεσεις βαινουν προς εξομαλυνση αλλα υπαρχει το Κυπριακο που παρεμβαλεται και εκει τα πραγματα ειναι πολυ δυσκολα και χρειαζεται μεγαλη και σκληρη προσπαθεια, τονισε ο κ. Μητσοτακης. Σημειωνεται οτι αυριο συνεδριαζει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα της Νεας Δημοκρατιας με αντικειμενο τις ελληνοτουρκικες σχεσεις.

Την ενοχη των Βαγγελη Ρωχαμη και Γιωργου Σταθοπουλου, χωρις ελαφρυντικα, προτεινε στην αγορευση της, η Εισαγγελεας εδρας του Μικτου Ορκωτου Δικαστηριου, Φ. Κοντοθαναση. Ο Ρωχαμης προτεινε να κηρυχθει ενοχος για αποπειρα ανθρωποκτονιας, κατοχη εκρηκτικων υλων και εκρηξεις και ο Σταθοπουλος κατα μετατροπη του κατηγορητηριου του, για απλη συνεργεια στις παραπανω πραξεις. Η δικη θα συνεχιστει με τις αγορευσεις των συνηγορων υπερασπισης.

Η πολυκροτη υποθεση ανθρωποκτονιας της Γιολας Βαγενα απο τον 40χρονο Ματθαιο Μονσελα, που ειχε συγκλονισει την κοινη γνωνη ηρθε παλι στο προσκηνιο, καθως εκδικαζεται στο Μικτο Ορκωτο Εφετειο Αθηνων, η εφεση του. Πρωτοδικα ο Μονσελας καταδικαστηκε με οριακη πλειοψηφια σε καθειρξη 12 ετων και 9 μηνων, για ανθρωποκτονια απο προθεση, ενω οι ενορκοι που μειοψηφισαν ειχαν την αποψη οτι ο Μονσελας επρεπε να κηρυχθει ενοχος για ανθρωποκτονια, με συναινεση του θυματος, που χαρακτηριζει το αδικημα πλημελημμα και προβλεπει ποινη φυλακισης μεχρι 5 ετων. Στη δικη, που αρχισε σε ηρεμο κλιμα, πρωτη εξεταστηκε η μαρτυς η αδελφη του θυματος, Αικατερινη Παπαιωαννου, η οποια επιρριπτει την μεγαλυτερη ευθυνη για το θανατο της Βαγενα στο συζυγο της. Ο καθηγητης εγκληματολογιας Ιωαννης Πανουσης, στη συνεχεια, υποστηριξε οτι προκειται για μια αυτοκτονια μεσω τριτου.

Με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη θα συναντηθει αυριο ο προεδρος του Σοσιαλιστικου κομματος της Αλβανιας Φατος Νανο, που ερχεται σημερα στην Αθηνα, μετα απο προσκληση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Νανο θα εχει συναντησεις ακομα και με τον υπουργο Εξωτερικων Θοδωρο Παγκαλο, τον υπουργο Αμυνης Ακη Τσοχατζοπουλο, καθως και με τους προεδρους της ΝΔ Κωστα Καραμανλη και Νικο Κωνσταντοπουλο. Στη χωρα μας, ομως, βρισκεται και ο προεδρος του Δημοκρατικου Κομματος της Αλβανιας Τρισταν Σεχου, ο οποιος ειχε συναντησεις με τον υπουργο Εξωτερικων Θοδωρο Παγκαλο και τον προεδρο της ΝΔ Κωστα Καραμανλη, τους οποιους και ενημερωσε για τις εξελιξεις στη γειτονικη χωρα.

Η ανακοστολογηση των φαρμακων ηταν αντικειμενο της συσκεψης που πραγματοποιηθηκε στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας, υπο την προεδρια του Γιαννου Παπαντωνιου και τη συμμετοχη της Βασως Παπανδρεου και της ηγεσιας του υπουργειου Υγειας. Μετα τη συσκεψη δεν εγιναν δηλωσεις, καθως οριστικες αποφασεις θα ληφθουν σε συνεδριαση της κυβερνητικης επιτροπης υπο την προεδρια του πρωθυπουργου.

Διαδοχικες συναντησεις με τον προεδρο του Συνασπισμου, Νικο Κωνσταντοπουλο και τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, ειχε σημερα ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρεου, ο οποιος εκανε ενημερωση για την πορεια της Διακυβερνητικης Διασκεψης, ενοψει του ευρωπαικου συμβουλιου κορυφης του Αμστερνταμ και για τις θεσεις της χωρας μας. Ο κ. Κωνσταντοπουλος εξεφρασε τη δυσφορια του για το γεγονος οτι το θεμα της Διακυβερνητικης δεν συζητηθηκε στη βουλη, ενω η κυρια Παπαρηγα εξεφρασε την ανησυχια της για τη μη κατοχυρωση των εθνικων συνορων των χωρων της Ενωσης, στην περιπτωση που απειλουνται απο αλλη χωρα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το βιβλιο του υπουργου Δημοσιας Ταξης Γιωργου Ρωμαιου, με τιτλο "Οταν τα εβλεπα απ' εξω", παρουσιαστηκε σημερα στην Αθηνα. Στο βιβλιο του, που προλογιζει ο Δημητρης Τσατσος, συγκεντρωνονται τα αρθρα που εγραψε ο συγγραφεας απο τη θεση του συντακτη και αρχισυντακτη στις εφημεριδες "Βημα της Κυριακης" και "Νεα", απο το 1989 εως το 1993. Ο υπουργος Εξωτερικων Θοδωρος Παγκαλος μιλωντας για το βιβλιο, αλλα ειδικοτερα για τον ιδιο τον συγγραφεα, ειπε πως ο Γ. Ρωμαιος διακινδυνευε παντα με εναν δικο του διακριτικο τροπο και προσθεσε πως ειναι πατριωτης, χωρις να το διακηρυσσει και ισορροπημενος ευρωπαιστης. Ο Μαριος Πλωριτης σκιαγραφησε το σημερινο υπουργο Δημοσιας Ταξης λεγοντας χαρακτηριστικα πως τον διακρινουν η ψυχραιμια, η νηφαλιοτητα και το χιουμορ.

Το θεμα της παραχωρησης του αρχαιου θεατρου Επιδαυρου στον ΕΟΤ, καθως και του μικρου αρχαιου θεατρου Δημου Αρχαιας Επιδαυρου για τις εκδηλωσεις "Μουσικος Ιουλιος 1997" απασχολησε για μια ακομα φορα το Κεντρικο Αρχαιολογικο Συμβουλιο στην χθεσινη του συνεδριαση. Τελικα, παρα τους διαξιφισμους και τσι αντικρουομενες αποψεις για την ποιοτητα των καλλιτεχνικων παραστασεων που παρουσιαζονται στα αρχαια θεατρα, επικρατησε η αποψη οτι φετος παραχωρουνται και τα δυο θεατρα, με μοναδικο ορο την καταβολη ποσου 500. 000 δρχ για τις προβες και ενος εκατομμυριου για τις παραστασεις. Πρεπει να σημειωθει οτι ο διευθυντης αναστηλωσεων Προιστορικων και Κλασσικων Αρχαιοτητων, Ιορδανης Δημακοπουλος υποστηριξε πως καποτε θα θρηνησουμε θυματα, εαν δεν επεμβει η πολιτεια με αναστηλωσεις και σωστικο εργο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολυ κοντα στην αποκτηση του Γερμανου σεντερ της Αλμπα Βερολινου, Σασα Χουπτμαν, βρισκεται η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου. Ο Χουπτμαν εχει υψος 2. 13μ. και αναμενεται να λυσει το προβλημα του Παναθηναικου, κατω απο το καλαθι. Συμφωνα με πληροφοριες ο 27-χρονος ασος, που εχει 35 συμμετοχες με την εθνικη Γερμανιας, θα εισπραξει περιπου 400 εκατομμυρια δραχμες. Ακομη, οι πρασινοι θα αποκτησουν πιθανοτατα τον Αμερικανο πλει μεικερ (με πορτογαλικο διαβατηριο), Τζονι Μπρανς.

Λιφτινγκ υψους 5 δισεκατομμυριων δραχμων προτεινε ο προεδρος του Ολυμπιακου Σ. Κοκκαλης για να γινει το Σταδιο Καραισκακη ενα συγχρονο γηπεδο. Η προταση υποβληθηκε τη Δευτερα στην ΕΟΑ και συμφωνα με αυτην τα μισα χρηματα θα διαθεσει ο Ολυμπιακος, με ανταλλαγμα να του παραχωρηθει το γηπεδο για 30 χρονια, προκειμενου να γινει αποσβεση της επενδυσης. Ιδιαιτερη εντυπωση προκαλεσε η παρεμβαση του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη, που χαρακτηρισε την προταση "θετικη, ενδιαφερουσα, αξιολογη και τεκμηριωμενη" και τονισε οτι ο Ολυμπιακος ειναι μια ομαδα με παρελθον, παρον και μελλον και πρεπει να εχει το δικο του χωρο να αγωνιζεται.

Η ΑΕΚ βρισκεται ηδη στην μεγαλυτερη της περιπετεια των τελευταιων δεκα ετων, μετα τη συνεχως διογκουμενη κριση στα διοικητικα της και τις εφιαλτικες φημες που κυκλοφορουν στον Τυπο, αλλα και στα στεκια των φιλων της, για διαλυση της "ομαδας μοντελο" τα τελευταια δεκα χρονια. Δεν ειναι τυχαιο αλλωστε οτι η ματαιωση της προσληψης του Ρουμανου τεχνικου Ανχελ Ιορντανεσκου, οφειλεται στους φοβους του εμπειρου κοουτς για το διοικητικο και οικονομικο χαος που επικρατει στην ομαδα και οχι οπως υποστηριχθηκε απο την Ρουμανικη Ομοσπονδια οτι ο προπονητης της Εθνικης δεν μπορει να εργαζεται και στην ΑΕΚ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εντονες ανοδικες τασεις επεκρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να αποκομισει υψηλα κερδη 2,16%, κλεινοντας στις 1638,56 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων εφθασε τα 23 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 1,92%, Ληζινγκ ανοδος 2,88%, Ασφαλειες πτωση 0,24%, Επενδυσεις ανοδος 1,93%, Βιομηχανικες ανοδος 1,62%, Κατασκευων ανοδος 0,85%, Συμμετοχων ανοδος 2,91%, Διαφορες ανοδος 1,72%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας ενισχυθηκε κατα 1,50%. Στο επικεντρο του ενδιαφεροντος βρεθηκε για μια ακομη ημερα η μετοχη του ΟΤΕ η τιμη της οποιας σημειωσε ανοδο κατα 4,9% η κατα 345 δρχ. και εκλεισε στις 7. 450 δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη σχεδον τη χωρα, εκτος απο την ανατολικη Μακεδονια και τη Θρακη, οπου ενδεχεται να σημειωθουν προσκαιρες βροχες η καταιγιδες στα ορεινα. Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι ασθενεις και στα ανατολικα βορειοι μετριοι και τοπικα ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει και νεα ανοδο και στα βορεια θα κυμανθει 15 με 32 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 17 με 33 και στο Αιγαιο 18 με 28 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο με λιγες τοπικες νεφωσεις, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 19 με 32 και 16 με 30 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 12 June 1997 - 2:08:29 UTC