Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-06-13

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Την αποφαση της κυβερνησης να προχωρησει με γρηγορους ρυθμους η εξοφληση των χρεων των μεγαλοοφειλετων του Δημοσιου, τονισε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, μετα την ευρεια κυβερνητικη συσκεψη που πραγματοποιηθηκε στο Μεγαρο Μαξιμου, υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου και με τη συμμετοχη του οικονομικου επιτελειου και του διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος. Ο κ. Παπαντωνιου τονισε οτι εχουν εντοπιστει οι μεγαλοι οφειλετες και θα κινηθουν αμεσα ολα τα οπλα που διαθετει η πολιτεια και η δικαιοσυνη για να εξοφληθουν τα χρεη τους, τα οποια, κατα την εκτιμηση του, θα αρχισουν να καταβαλλονται τις προσεχεις εβδομαδες. Στη συσκεψη επιβεβαιωθηκαν οι θετικες τασεις που διαγραφονται στην εξελιξη της οικονομιας και οπως ειπε ο υπουργος, ο προυπολογισμος εκτελειται πιστα, σημειωνεται εντυπωσιακη ανακαμψη των δημοσιων εσοδων, η πορεια του πληθωρισμου ειναι σταθερα καθοδικη, ενω ο ρυθμος αυξησης του ΑΕΠ θα κινηθει φετος στο 3,5%. Ο κ. Παπαντωνιου απεκλεισε το ενδεχομενο νεων μετρων αλλα τονισε με εμφαση πως πρεπει να τηρηθει αυστηρα η ασκουμενη πολιτικη. Ο κ. Παπαντωνιου δηλωσε ικανοποιμενος για την εξελιξη του προγραμματος αποκρατικοποιησης , δινοντας ιδιαιτερη εμφαση στη διαδικασια μετοχοποιησης του ΟΤΕ. Στο μεταξυ, ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαια εκθεση του για το 1997 προβλεπει οτι εκτος απο την Ελλαδα και η Γερμανια, Γαλλια και Ιταλια δεν θα καταφερουν να ικανοποιησουν φετος το κριτηριο του Μααστριχτ, σε οτι αφορα το δημοσιονομικο ελλειμμα τους.

Τεραστια ειναι η ζητηση για την αγορα νεων μετοχων του ΟΤΕ, τοσο απο ξενους θεσμικους επενδυτες, οσο και απο το ευρυ επενδυτικο κοινο, οπως προκυπτει απο τις δυο πρωτες μερες της δημοσιας εγγραφης, που ολοκληρωνεται αυριο. Συμφωνα με εκτιμησεις εχουν καλυφθει, περιπου κατα δυο φορες, τα 300 δις δραχμες, του νεου πακετου των μετοχων και δεν αποκλειεται η διοικηση του Οργανισμου να προχωρησει και στην πωληση αλλων μετοχων, για να ικανοποιηθει η ζητηση. Συμφωνα με πληροφοριες η τιμη της μετοχης για τους θεσμικους επενδυτες θα διαμορφωθει στις 6. 700 δραχμες και για τους ιδιωτες στις 6. 500 δραχμες. Το Σαββατο θα πραγματοποιηθει η γενικη συνελευση των μετοχων του ΟΤΕ, οπου θα οριστικοποιηθουν οι οροι αυξησης του μετοχικου κεφαλαιου του Οργανισμου.

Ποινικη διωξη για εγκαταλειψη θεσεως σε ωρα διατεταγμενης υπηρεσιας και για απηθεια στους κανονισμους της ΕΛ. ΑΣ, ασκησε ο Εισαγγελεας εναντιον του αστυφυλακα, Γιωργου Τριανταφυλλοπουλου και τον παρεπεμψε να δικαστει στο Αυτοφορο Τριμελες Πλημελειοδικειο. Ο Τριανταφυλλοπουλος, ο οποιος εχει ηδη τεθει σε διαθεσιμοτητα και θα παραπεμφθει και στο πειθαρχικο της ΕΛ. ΑΣ, εγκατελειψε χθες τη θεση του εν ωρα υπηρεσιας, πεταξε το μπερε με το εθνοσημο, φορεσε καλιμαυκι και συνταχθηκε με μελη θρησκευτικων οργανωσεων που διαδηλωναν εξω απο τη Βουλη κατα της Συνθηκης Σενγκεν. Σε δηλωσεις του ο αστυνομικος ειπε πως δεν μεταννοιωσε για την πραξη του και οτι θελει να παραμεινει στο σωμα της Αστυνομιας.

Η επικυρωση της συνθηκης Σενγκεν εχει προκαλεσει ποικιλες αντιδρασεις στο εσωτερικο της Νεας Δημοκρατιας, κυριως για τις διαρροες που υπηρξαν κατα τη χθεσινη ονομαστικη ψηφοφορια στη Βουλη. Υπαρχει προβλημα λειτουργιας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, δηλωσε ο Βασιλης Κοντογιαννοπουλος, ο καθενας κανει οτι θελει, τονισε ο Αναστασιος Παπαληγουρας, ενω ο Γιαννης Κεφαλογιαννης επιτεθηκε κατα των Μεσων Ενημερωσης, λεγοντας οτι επιχειρουν να δημιουργησουν προβλημα στη Νεα Δημοκρατια. Την ιδια ωρα ο βουλευτης, Παναγιωτης Καμμενος, συνεχιζει τη συγκεντρωση υπογραφων, προκειμενου να συζητηθει στη Βουλη το ενδεχομενο διενεργειας δημοψηφισματος για τη συνθηκη Σενγκεν. Μεχρι στιγμης εχει συγκεντρωσει 38 υπογραφες απο τις 120 που απαιτουνται.

Κριτικη στην κυβερνηση για την πολιτικη που ακολουθει στις ελληνοτουρκικες σχεσεις, τη διακυβερνητικη και την αναθεωρηση του Συνταγματος, ασκησε ο προεδρος της Ν.Δ. , μιλωντας στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του κομματος. Ο κ. Καραμανλης κατηγορησε την κυβερνηση για ασαφεια, αοριστια, συγχυση και ολιγωρια, στην πολιτικη που ακολουθει απεναντι στην Τουρκια και διατυπωσε την ανησυχια του οτι οι επιτροπες εμπειρογνωμονων μπορει να οδηγησουν σε διαλογο με την Τουρκια, χωρις ορους, αρχες και προυποθεσεις. Ο κ. Καραμανλης χαρακτηρισε επικινδυνες ανοησιες τα περι αριστερου Μααστριχτ και επεκρινε την κυβερνηση οτι εχει οδηγησει τη χωρα να ειναι ουραγος σε ολες τις επιδοσεις στην Ευρωπαικη Ενωση. Για το θεμα της αναθεωρησης του Συνταγματος ο κ. Καραμανλης απεδωσε στην κυβερνηση διγλωσσια και υποκρισια, κυριως σε οτι αφορα το θεμα της εκλογης Προεδρου της Δημοκρατιας. Στο σημειο αυτο προανηγγειλε τη διεξαγωγη ειδικης ημεριδας του κομματος για την συνταγματικη αναθεωρηση. Ναι στο διαλογο με την Τουρκια, υπο ορους και προυποθεσεις ταχθηκε ο κ. Πετρος Μολυβιατης, ενω με τις θεσεις αυτες συμφωνησε και ο κ. Εβερτ, τονιζοντας παραλληλα οτι πρεπει να ιεραρχηθουν οι προτεραιοτητες της εξωτερικης πολιτικης. Η κ. Ντορα Μπακογιαννη τονισε οτι στα εθνικα θεματα δεν υπαρχουν περιθωρια δημαγωγιας και λαικισμου, ενω ο Στεφανος Μανος υποστηριξε πως υπαρχει διαφορετικη προσεγγιση μεταξυ των κυριων Μητσοτακη και Μολυβιατη για τα ελληνοτουρκικα.

Κρισιμη συναντηση με τον υφυπουργο Παιδειας, Γιαννη Ανθοπουλο, θα εχει αποψε αντιπροσωπεια των υπαλληλων του υπουργειου Παιδειας, που σημερα πραγματοποιησαν τριωρη σταση εργασιας και συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο Παιδειας. Οι υπαλληλοι που διεκδικουν επιδομα γενικων εξετασεων υψους 35. 000 δραχμων το μηνα, απειλουν με κινητοποιησεις κατα τη διαρκεια των γενικων εξετασεων, αν δεν ικανοποιηθει το αιτημα τους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεμα ημερων αποτελει οπως φαινεται ο κυβερνητικος συνασπισμος στην Τουρκια. Μαραθωνιες συνομιλιες διαρκειας τεσσαρων ωρων ειχαν σημερα ο ισλαμιστης πρωθυπουργος, Νετζμετιν Ερμπακαν και η υπουργος εξωτερικων, Τανσου Τσιλερ, με αντικειμενο την σοβουσα πολιτικη κριση. Νωριτερα, η Τσιλερ ειχε καλεσει τον Ερμπακαν να της παραδωσει την πρωθυπουργια μεχρι τις 18 Ιουνιου, στο πλαισιο της συμφωνιας συνασπισμου, διαφορετικα, οπως τονισε ο συνασπισμος θα διαλυθει. Απο την πλευρα του, ο Ερμπακαν εχει ζητησει την αλλαγη του εκλογικου νομου και τον προσδιορισμο ημερομηνιας διεξαγωγης των εκλογων, πριν γινει η αλλαγη στην πρωθυπουργια. Ιδιαιτερα προκλητικη εμφανισθηκε μετα το περας των συζητησεων η Τσιλερ, απεναντι στις προειδοποιησεις των στρατιωτικων για πιθανη επεμβαση με στοχο την παταξη του ισλαμισμου, καλωντας τους να σχοληθουν, οπως τονισε χαρακτηριστικα, με τις δικες τους υποθεσεις.

Ο νομος του χαους και της βιας εξακολουθει να επικρατει στην Αλβανια, λιγες μερες πριν τις εκλογες. Τουλαχιστον 15 ατομα εχουν χασει το τελευταιο 24ωρο τη ζωη τους απο ενοπλες συμμοριες, ενω σημερα αγνωστοι οπλοφοροι αρχισαν να πυροβολουν κατα την διαρκεια προεκλογικης συγκεντρωσης του προεδρου Σαλι Μπερισα, στο Ελμπασαν, με αποτελεσμα να τραυματισθουν δυο αστυνομικοι και τεσσερις πολιτες. Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, λειτουργουν κανονικα η ελληνικη πρεσβεια στα Τιρανα και το προξενειο στο Αργυροκαστρο, με μονη εξαιρεση τη λειτουργια του τμηματος του προξενειου που εκδιδει βιζες. Την ανησυχια του για την κατασταση στην γειτονα χωρα, εξεφρασε ο προεδρος του ΣΥΝ κ. Κωνσταντοπουλος, επιρριπτοντας ευθυνες στον Μπερισα οτι επιδιωκει εμφυλιοπολεμικες εντασεις.

Διπλωματικη κινητικοτητα μεταξυ ανωτατων ευρωπαιων αξιωματουχων, παρατηρειται στο Παρισι, σε μια προσπαθεια εξευρεσης συμβιβαστικης λυσης στο θεμα του συμφωνου σταθεροτητας, ενοψει της συνοδου κορυφης στο Αμστερνταμ, το οποιο εχει προκαλεσει εντονες λαικες αντιδρασεις, καθως εχει στοχο να κρατα σταθερα μειωμενο το δημοσιονομικο ελλειμμα των χωρων που θα μετασχουν στο Ευρο, με αποτελεσμα να ασκειται ιδιαιτερα σκληρη οικονομικη πολιτικη. Ο προεδρος της Ευρωπαικης Επιτροπης, Ζακ Σαντερ, συναντηθηκε σημερα με τον γαλλο πρωθυπουργο Λιονελ Ζοσπεν, ο οποιος αμεσως μετα τις συνομιλιες δηλωσε οτι οι ανησυχιες της κυβερνησης του για το θεμα εχουν γινει κατανοητες Εκπροσωπος του Σαντερ, ανακοινωσε οτι η ολλανδικη προεδρια επεξεργαζεται μια συμβιβαστικη λυση που θα λαμβανει υποψιν τις γαλλικες θεσεις. Την ιδια ωρα στην Βρετανια, η εφημεριδα Γκαρντιαν δημοσιευει ανοικτη επιστολη 331 οικονομολογων-ακαδημαικων απο 14 χωρες-μελη της Ενωσης, στην οποια αξιωνουν απο τους ευρωπαιους ηγετες, να αναθεωρησουν τους κανονες της ΟΝΕ, ωστε να ενισχυθει ο τομεας της απασχολησης και της αναπτυξης.

Η επικειμενη διευρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολας και η προσαρμογη της στους νεους ρολους που επιβαλλει η μεταψυχροπολεμικη εποχη, ειναι το αντικειμενο συζητησης της συνοδου των υπουργων Αμυνας της Συμμαχιας, στις Βρυξελλες.Η σημερινη συνοδος ειναι η τελευταια που πραγματοποιειται πριν απο την διασκεψη κορυφης του ΝΑΤΟ, στην Μαδριτη και οπως ανακοινωσε ο Λευκος Οικος, η Ουασιγκτον για την πρωτη φαση της διευρυνσης, συμφωνει στην προσχωρηση τριων μονο χωρων, της Ουγγαριας, της Πολωνιας και της Τσεχιας.

Διαδοχικες συναντησεις με τον ισραηλινο πρωθυπουργο Μπενζαμιν Νετανιαχου και τον παλαιστινιο ηγετη Γιασερ Αραφατ, εχει αποψε στην Ιερουσαλημ ο αιγυπτιος ειδικος μεσολαβητης, με απωτερο στοχο την πραγματοποιηση ενος νεου, δευτερου γυρου στις ειρηνευτικες διαπραγματευσεις μεταξυ του Ισραηλ και των Παλαιστινιων. Απο τις συναντησεις θα καταστει σαφες, εαν θα πραγματοποιηθει το δευτερο σταδιο του ισραηλινο-παλαιστινιακου διαλογου, την ερχομενη εβδομαδα, υπο την αιγιδα της αιγυπτιακης κυβερνησης.

Το κλεισιμο 25 εργοστασιων του ομιλου, αποφασισε σημερα η γιγαντιαια σουηδικη βιομηχανια ηλεκτρικων συσκευων, Ελεκτρολουξ, απολυοντας συνολικα 12. 000 εργαζομενους. Ο σουηδικος κολοσσος, που εχει δραστηριοτητες σε 60 χωρες, προβαινει στο μετρο αυτο στο πλαισιο ενος προγραμματος μακροχρονιας οικονομικης αναδιαρθρωσης. Μεχρι στιγμης, δεν εχει αποφασισθει σε ποιες χωρες και ποιους τομεις δραστηριοτητων θα εφαρμοσθουν οι περικοπες.

Τραγικο θανατο βρηκαν 16 ηλικιωμενοι ενοικοι οικου ευγηριας, σε περιοχη των Ουραλιων, οταν πυρκαγια που ξεσπασε κατεστρεψε ολοσχερως το κτιριο. Οι πυροσβεστικες δυναμεις χρειασθηκε να δωσουν τριωρη μαχη με τις φλογες, για να καταστειλουν την πυρκαγια που εκδηλωθηκε απο αγνωστη μεχρι στιγμης αιτια, στο παλαιο ξυλινο οικημα του 19ου αιωνα.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με την απολογια του κατηγορουμενου συνεχιζεται η πολυκροτη δικη, του Ματθαιου Μονσελα, που κατηγορειται για το θανατο της Γιολας Βαγενα. Στο δικαστηριο ολοκληρωθηκε η ακοραματικη διαδικασια και η αποφαση αναμενεται να εκδοθει αυριο. Ο Μονσελας εξακολουθει να διατεινεται οτι σκοτωσε την 40χρονη οδοντιατρο, επειδη η ιδια του το ειχε ζητησει επιμονα, πειθοντας τον οτι ετσι θα την λυτρωσει απο το βασανιστικο προβλημα της, την εξωσυζυγικη, δηλαδη, σχεση του ανδρα της. Σημερα, δευτερη μερα της δικης, οι ψυχολογοι Χριστινα Αντωνοπουλου και Ασπασια Παπαδατου δικαιολογησαν την πραξη του κατηγορουμενου υποστηριζοντας οτι ο Μονσελας παγιδευτηκε απο τις σχεσεις αλληλεπιδρασης που ειχε με το θυμα.

Την ικανοποιηση του για την συνεργασια του ΠΑΣΟΚ με το κομμα του, καθως και για την συνεργασια των δυο κυβερνησεων Ελλαδας-Αλβανιας, ενοψει των εκλογων στην γειτονα χωρα στις 29 Ιουνιου, εξεφρασε ο προεδρος του Σοσιαλιστικου Κομματος της Αλβανιας, Φατος Νανο, κατα την διαρκεια επισημης επισκεψης του στην Αθηνα, τονιζοντας παραλληλα, οτι οι σοσιαλιστες και σοσιαλδημοκρατες στη βαλκανικη χερσονησο μπορουν να αποτελεσουν μια ταχυτερη εναλλακτικη λυση, για την ενσωματωση των χωρων τους στην Ευρωπαικη Ενωση. Ο κ. Νανο ειχε το πρωι διαδοχικες συναντησεις με τον υπουργο εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο, καθως και με διαφορα μελη του Εκτελεστικου Γραφειου του κινηματος. Το βραδι συνανταται με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη ενω αυριο θα εχει διαδοχικες συναντησεις με τον προεδρο της ΝΔ, Κωστα Καραμανλη, τον προεδρο του ΣΥΝ Νικο Κωνσταντοπουλο και τον υπουργο Εθνικης Αμυνας, Ακη Τσοχατζοπουλο.

Υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη, συνεδριαζει αυριο το πρωι το υπουργικο συμβουλιο, με θεματα συζητησης, οπως ανακοινωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, τη Διακυβερνητικη Διασκεψη, την πολιτικη για το φαρμακο και το νεο δημοσιουπαλληλικο κωδικα. Ο κ. Ρεππας δηλωσε οτι σημερα αναμενεται το τελικο κειμενο για τη διακυβερνητικη, το οποιο φαινεται να ικανοποιει πληρως τις ελληνικες θεσεις, καθως περιλαμβανει διαταξη για την διασφαλιση των εξωτερικων συνορων της Ευρωπαικης Ενωσης.

Την προταση του για διαλογο με τα κομματα της Αριστερας, ωστε να αναζητηθουν προγραμματικες συμφωνιες και δεσμευσεις για τα κρισιμα προβληματα που απασχολουν τον τοπο, επενελαβε ο Προεδρος του Συνασπισμου. Στη διαρκεια συνεντευξης του ο κ. Κωνσταντοπουλος εξεφρασε τη διαφωνια του για την προταση του ΠΑΣΟΚ περι εκλογης Προεδρου της Δημοκρατιας με 151 ψηφους, ενω με εμμεσο αλλα σαφη τροπο προτεινε την επανεκλογη του κ. Στεφανοπουλου για δευτερη συνεχη θητεια, ανοιγοντας ετσι προωρα τη συζητηση περι προεδρολογιας. Ο κ. Κωνσταντοπουλος εμφανιστηκε μαλλον ενοχλημενος απο τη δραστηριοτητα "δικτυων" και "ομιλων" που επιχειρουν να παρεμβουν και να διαμορφωσουν κλιμα σχετικα με την υποθεση της κεντροαριστερας. Στο μεταξυ, ο Θεοδωρος Παγκαλος και ο Λεωνιδας Κυρκος θα ειναι βασικοι ομιλητες αποψε σε εκδηλωση για την κεντροαριστερα.

Τριακοσια τριαντα κιλα χασις συσκευασμενα σε 16 σακουλες ανακαλυψαν οι λιμενικοι, στην παραλια Λιχνης της Παργας. Το χασις μετεφερε στο σημειο αυτο φουσκωτο σκαφος, στο οποιο επεβαιναν τεσσερις αλβανοι, οι οποιοι στη συνεχεια ανεπτυξαν ταχυτητα με προορισμο τις Αλβανικες ακτες. Στο μεταξυ, δεν επιβεβαιωνεται η πληροφορια για επιθεση κατα ξενοδοχειακου συγκροτηματος στη βορεια Κερκυρα, τα ξημερωματα. Οι αστυνομικες αρχες που ερευνουν την υποθεση εκτιμουν πως ειναι πιθανον οι πυροβολισμοι να οφειλονται σε καποια διαφορα μεταξυ των κατοικων της περιοχης.

Το πλοιο της Γκρινπις επισκεφθηκε σημερα η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου χαιρετιζοντας την εναρξη της συνεργασιας της κυβερνησης με την οικολογικη οργανωση για την προωθηση των ανανεωσιμων πηγων ενεργειας. Η κυβερνηση στηριζει επενδυσεις που αφορουν τις εναλλακτικες πηγες ενεργειας και για το λογο αυτο πρωτοπορει, προωθωντας και ενισχυοντας την κατασκευη - ως πρωτο βημα παγκοσμιως - του μεγαλυτερου ηλιακου φωτοβολταικου ηλεκτροπαραγωγικου σταθμου, στην Κρητη, επενδυση υψους 4,7 δις, δηλωσε η κ. Παπανδρεου. Απο την πλευρα του ο διευθυντης της Γκρινπις κ. Μποντ χαρακτηρισε την σημερινη ημερα σημαντικη οσο και ιστορικη.

Εκτακτα μετρα θα λαβει η Τροχαια Αττικης λογω του εορταστικου τριημερου, του Αγιου Πνευματος και της ομαδικης εξοδου των Αθηναιων. Στην επιχειρηση αυτη θα παρει μερος σχεδον ολη η δυναμη της τροχαιας με περιπολικα και μοτοσυκλετες, που θα περιπολουν στα δυο εθνικα δικτυα. Το ιδιο θα κανουν και αστυνομικοι της ασφαλειας, οι οποιοι, επιβαινοντες σε αυτοκινητα με συμβατικους αριθμους, θα εποπτευουν τα δυο εθνικα δικτυα και θα επιβαλουν στους οδηγους των αυτοκινητων την τηρηση του ΚΟΚ. Στα μετρα περιλαμβανεται η παραχωρηση μιας επιπλεον λωριδας και κυκλοφοριακες παρεμβασεις στους βασικους οδικους κομβους, οπου παρατηρειται μεγαλο μποτιλιαρισμα.

Σε κρισιμη κατασταση εξακολουθει να νοσηλευεται στο Γενικο Κρατικο Νοσοκομειο της Πατρας, 60χρονος αγροτης απο την Αρχαια Ολυμπια, που εχει προσβληθει απο λεπτοσπειρωση, ασθενεια που τις περισσοτερες φορες προκαλειται απο τρωκτικα και εχει δυσμενη εξελιξη. Τα τελευταια δυο χρονια εχουν νοσηλευθειβστο ιδιο νοσοκομειο και αλλα-μεμονωμενα-περιστατικα, κυριως με αγροτες της περιοχης Ηλειας.

Αποχη απο τα καθηκοντα τους αποφασισαν οι δικηγοροι της Σαμου, σε ενδειξη διαμαρτυριας στην αποφαση του εισαγγελεα να διαταξει τη συλληψη και την παραπομπη στο αυτοφωρο, ηλικιωμενου δικηγορου, επειδη καπνιζε στον διαδρομο του δικαστηριου. Προκειται για τον δικηγορο Κωνσταντινο Ζαχαριου, 73 χρονων, ο οποιος συνεληφθη απο την ατυνομια, αλλα λιγο αργοτερα αφεθηκε ελευθερος.

ΠΟΛΙΤΙΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Συναυλια αφιερωμενη στον ιδρυτη της Μανο Χατζιδακη θα δωσει η Ορχηστρα των Χρωματων, υπο τη διευθυνση του Μιλτου Λογιαδη, στις 18 Ιουνιου, στο Μεγαρο Μουσικης. Οσοι γνωριζουν καλα το εργο του Μανου Χατζηδακι θα εχουν την ευκαιρια να παρακολουθησουν το ταξιδι της μελωδιας του στο χρονο, απο κλασσικα κομματια που υπηρξαν αφετηρια για δικες του συνθεσεις, ενω θα παρουσιαστει για πρωτη φορα η μουσικη που εγραψε ο συνθετης για την κινηματογραφικη ταινια του Χολυγουντ "Μπλου".

Ο Ρει Τσαρλς, η Τζοαν Μπαεζ, η Τσικ Κορεα, ο Γκαρι Μπαρτον, η Ντιαμαντα Γκαλας, ο Δημος Μουτσης, ο Νικος Ξυδακης, ο Θανος Μικρουτσικος, η Χαρουλα Αλεξιου και πολλες θεατρικες παραστασεις, φιλοξενουνται φετος στο Φεστιβαλ Κασσανδρας, που εξελισσεται τα τελευταια χρονια στη σημαντικοτερη, ισως, καλλιτεχνικη εκδηλωση του καλοκαιριου στη Βορειο Ελλαδα. Η φετινη διοργανωση ανοιγει με τη συναυλια της Ντιαμαντα Γκαλας την Παρασκευη 20 Ιουνιου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Χορζοφ της Πολωνιας θα βρεθει το Σαββατο ο Ντουσαν Μπαγεβιτς, προκειμενου να παρακολουθησει τον Γεωργιανο επιθετικο Σοτα Αρβελατζε της τουρκικης Τραπεζουντας, ο οποιος θα αγωνισθει με την εθνικη ομαδα της χωρας του στο παιχνιδι κοντρα στους συμπατριωτες του Βαζεχα, για τα προκριματικα του Μουντιαλ '98. Στο μεταξυ, το ενδιαφερον του Μπαγεβιτς για τους Τσαρτα και Τσουρτσιτς παραμενει αμειωτο.

Την αποψη οτι ο Παναθηναικος θα ειναι πανω απο παικτες και προπονητη, εξεφρασε σημερα ο νεος τεχνικος της ομαδας μπασκετ των πρασσινων Λευτερης Σουμποτιτς. Ο νεος τεχνικος του ΠΑΟ ειπε ακομη, οτι ειναι πραγματικα χαρουμενος γιατι ως προπονητης θα συνεργαστει με το καλυτερο υλικο του ελληνικου μπασκετ και με πολυ καλους παικτες απο το εξωτερικο. Στο μεταξυ, ο 27χρονος Γερμανος διεθνης σεντερ της Αλμπα Βερολινου Σασα Χουπμαν, υψους 2,16 μετρων, ανηκει και τυπικα στον Παναθηναικο, καθως υπεγραψε συμβολαιο συνεργασιας εναντι 280 εκατομμυριων δραχμων.

Το οικονομικο χαος στο οποιο εχει περιπεσει το τμημα μπασκετ του Πανιωνιου, ηταν ο κοινος παρονομαστης, των δηλωσεων που εκαναν σημερα με την ευκαιρια της νεας περιοδου, ο προεδρος του ΤΑΚ, Μιλτος Λαζαριδης, ο προπονητης της ομαδας, Μακης Δενδρινος και ο νεος τεχνικος συμβουλος και πρωην παικτης της ομαδας, Μπομπαν Γιανκοβιτς.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρη υποχωρηση 0,41% εκλεισε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και διαμορφωθηκε στις 1631,90 μοναδες. Το επενδυτικο ενδιαφερον επικεντρωθηκε μετα απο μεγαλο χρονικο διαστημα σε μετοχες του Κατασκευαστικου τομεα, ο δεικτης των οποιων σημειωσε ανοδο 2,99%. Οι υπολοιποι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,27%, Ληζινγκ ανοδος 0,65%, Ασφαλειες ανοδος 0,52%, Επενδυσεις ανοδος 0,94%, Βιομηχανικες οριακη υποχωρηση 0,02%, Συμμετοχων πτωση 0,73%, Διαφορες ανοδος 1,10%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας σημειωσε σημαντικα κερδη 2,02%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε τα 30 δις. δρχ. εκ των οποιων τα εξι περιπου αφορουν συναλλαγες των μετοχων του ΟΤΕ. Η τιμη της μετοχης του ΟΤΕ μετα την ισχυρη ανοδο των προηγουμενων ημερων σημερα υποχωρησε κατα 250 δρχ. και εκλεισε στις 7. 200 δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σε ολοκληρη σχεδον τη χωρα, με ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους. Η θερμοκρασια θα σημειωσει και νεα ανοδο και στα ηπειρωτικα θα κυμανθει 16 με 34 βαθμους, στο Ιονιο 17 με 32 και στο Αιγαιο 19 με 29 βαθμους. Σχεδον αιθριο καιρο με λιγες τοπικες νεφωσεις, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 19 με 34 και 16 με 32 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 13 June 1997 - 21:37:27 UTC