Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-06-10

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Συνεργασια με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη θα εχει αυριο το πρωι ο προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος και αναμενεται να συζητησουν για τις εξελιξεις στα εθνικα θεματα, αλλα και την επικειμενη αναθεωρηση του Συνταγματος. Για τα εθνικα θεματα θα γινει συζητηση γυρω απο τις διεργασιες στα ελληνοτουρκικα και το Κυπριακο, τη Διακυβερνητικη Διασκεψη και τη Συνοδο Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης, στα τελη της εβδομαδας, στο Αμστερνταμ. Ως προς τα εσωτερικα ζητηματα η συζητηση θα επικεντρωθει στις εργασιες για την αναθεωρηση του Συνταγματος, θεμα για το οποιο ο προεδρος της Δημοκρατιας δεν εχει εκδηλωσει δημοσιως τις αποψεις του.

Επιμενουν στις κινητοποιησεις τους οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας, δυο μολις εβδομαδες πριν απο τη διεξαγωγη των γενικων εξετασεων. Οι υπαλληλοι που ζητουν επιδομα εξετασεων 35. 000 δρχ το μηνα προχωρησαν σημερα σε συμβολικες καταληψεις των Πανεπιστημιων και των Τεχνολογικων Ιδρυματων, την Πεμπτη εχουν προγραμματισει τριωρη σταση εργασιας και την Παρασκευη γενικη συνελευση για να καθορισουν τη σταση τους. Οι υπαλληλοι φερονται αποφασισμενοι να κλιμακωσουν τις κινητοποιησεις τους με απεργια κατα την περιοδο των γενικων εξετασεων, αν μεχρι τοτε δεν ικανοποιηθει το αιτημα τους. Την ιδια ωρα οι ιδιοκτητες ιδιωτικων εκπαιδευτηριων απειλουν με προσφυγη ακομη και στα Ευρωπαικα δικαστηρια για το πλαφον 4% που επεβαλε η κυβερνηση στις αυξησεις των διδακτρων για τη νεα σχολικη χρονια. Οι ιδιοκτητες υποστηριζουν οτι η αυξηση δεν τους καλυπτει τα λειτουργικα εξοδα και κατηγορουν την κυβερνηση οτι με την πολιτικη της θα μετατρεψει τα ιδιωτικα σχολεια σε προβληματικες επιχειρησεις.

Αισθηση προκαλεσε σε Αθηνα και Λευκωσια η δηλωση του Αμερικανου απεσταλμενου για το Κυπριακο, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, οτι μια ενδεχομενη συγκρουση στην Κυπρο μπορει να επηρεασει και τις σχεσεις Ελλαδας - Τουρκιας αλλα και της ευρυτερης περιοχης. Οι δηλωσεις Χολμπρουκ δεν αποτελουν κινδυνολογια, δηλωσε ο υπουργος Τυπου, Δημητρης Ρεππας, και χαρακτηρισε το Κυπριακο ως λυδια λιθο για τη βελτιωση των ελληνοτουρκικων σχεσεων. Προσθεσε επισης οτι ολες οι πλευρες πρεπει να προσεγγισουν το προβλημα με ευθυνη και να δειξουν πραγματικο ενδιαφερον για λυση του Κυπριακου. Στη Λευκωσια ο κυβερνητικος εκπροσωπος τονισε οτι προκειται για μια πιο δραματικη αποδοση των οσων λεει και ο γ.γ. του ΟΗΕ, δηλαδη για το σοβαρο κινδυνο που εγκυμονει η παραταση της εκκρεμοτητας στο Κυπριακο.

Αλλο ενα επεισοδιο σημειωθηκε αναμεσα σε Αλβανους μαφιοζους και ανδρες του Λιμενικου σωματος στη θαλασσια περιοχη του Ακρωτηριου Στυλος, κοντα στην Ηγουμενιτσα, οταν αλβανοι με ταχυπλοο φουσκωτο σκαφος προσπαθησαν να περασουν στη χωρα μας τριακοσια κιλα χασις, δυο καλασνικοφ, εξι γεμιστηρες και μια χειροβομβιδα. Οι ανδρες του Λιμενικου καταφεραν, μετα απο καταδιωξη και ανταλλαγη πυροβολισμων, να καταλαβουν το σκαφος, αφου πρωτα αναγκασαν τρεις Αλβανους να πεσουν στη θαλασσα και κολυμπωντας να φτασουν στις αλβανικες ακτες.

Την αποψη οτι στην κρισιμη Συνοδο Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης του Αμστερνταμ θα κριθει αν θα εχουμε μια Ευρωπη των γραφειοκρατων χωρις προσωπο η Ευρωπη των πολιτων με προσωπο κοινωνικο, εξεφρασε ο προεδρος της ΠΟΛΑΝ, Αντωνης Σαμαρας, μετα απο ενημερωση που ειχε για την πορεια και τις εξελιξεις στη Διακυβερνητικη Διασκεψη απο τον αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων Γιωργο Παπανδρεου. Οπως δηλωσε μετα τη συναντηση ο κ. Παπανδρεου, το θεμα της Διασκεψης βρισκεται σε κρισιμη φαση, ενω ο κ. Σαμαρας εκτιμησε οτι η Συνοδος Κορυφης της ΕΕ στο 'Αμστερνταμ , αποτελει "το μεγαλο στοιχημα για την Ευρωπη".

Την Πεμπτη θ'απολογηθει στον ανακριτη , ο Σταυρος Θεοδωρακατος ο οποιος κατηγορειται ως βασικος υπευθυνος για τη βομβιστικη επιθεση εναντιον του αυτοκινητου του Διοικητη Ασφαλειας Ηρακλειου Αστυνομου κ. Σολδατου, που ειχε ως αποτελεσμα το σοβαρο τραυματισμο της συζυγου του Αστυνομου. Ο Θεοδωρακατος αντιμετωπιζει τις κατηγοριες της αποπειρας ανθρωποκτονιας και εκρηξης που εθεσε σε κινδυνο ανθρωπινες ζωες και περιουσιες.

Με σκοπο την καλυτερη εξυπηρετηση των πολιτων ο υφυπουργος Δημοσιας Διοικησης Τασος Μαντελης απεστειλε νεα εγκυκλιο προς τα υπουργεια και τις λοιπες δημοσιες υπηρεσιες. Συγκεκριμενα, ζητα απο τους αρμοδιους υπευθυνους των δημοσιων υπηρεσιων να φροντισουν για την τοποθετηση συστηματος αριθμου προτεραιοτητας η συστηματος εξυπηρετησης πολιτων απο πολλαπλες θεσεις εργασιας. Να μεριμνησουν για την τοποθετηση καθισματων ανεξαρτητως του αν υπαρχουν χωροι αναμονης. Τελος, να διαμορφωσουν κοινο ωραριο εισοδου πολιτων στις ομοειδεις υπηρεσιες.

Στις 17 Ιουνιου θα συζητηθουν τα ασφαλιστικα μετρα που κατεθεσε το ελληνικο δημοσιο κατα της κοινοπραξιας Ολυμπιακο Μετρο. Το δημοσιο ζητα απο την κοινοπραξια να απελευθερωσει το εργοταξιο του Κεραμεικου, καθως την εχει κηρυξει εκπτωτη απο την κατασκευη του τμηματος Συνταγμα- Κεραμεικος. Ωστοσο, η κοινοπραξια αρνειται να παραδωσει το εργοταξιο, εκτιμωντας οτι δεν ειναι νομιμη η αποφαση του ελληνικου δημοσιου για την περικοπη του εργου.

Στη βουλη αρχισε στις επτα το απογευμα η προ ημερησιας διαταξεως συζητηση για τον κοινωνικο διαλογο, που ζητησε ο Συνασπισμος. Ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, στην ομιλια του θα επιμεινει στην αναγκαιοτητα του κοινωνικου διαλογου, θα τονισει οτι χρειαζεται μια νεα συμφωνια για τις εργασιακες σχεσεις μεταξυ κρατους, εργοδοτων και εργαζομενων και θα διαβεβαιωσει οτι η κυβερνηση δεν θα αιφνιδιασει και οτι οι οποιες αποφασεις θα ληφθουν μετα απο διαλογο με τους κοινωνικους εταιρους. Ο προεδρος της ΝΔ, Κωστας Καραμανλης, αναμενεται να τονισει οτι το κομμα του ειναι υπερ του κοινωνικου διαλογου αρκει αυτος να ειναι ουσιαστικος, ειλικρινης και χωρις προκαταληψεις. Την κατηγορηματικη αντιθεση του ΚΚΕ στον κοινωνικο διαλογο θα επαναλαβει η Αλεκα Παπαρηγα, ενω οι προεδροι του Συνασπισμου και του ΔΗΚΚΙ θα διατυπωσουν τις διαφωνιες τους σε επιμερους ζητηματα.

Εξω απο το κοινοβουλιο πραγματοποιειται νεα συγκεντρωση απο μελη θρησκευτικων οργανωσεων που αντιδρουν στην κυρωση της Συνθηκης Σενγκεν. Το θεμα συζητηθηκε χθες στη βουλη, αλλα η Συνθηκη δεν επικυρωθηκε, καθως η αντιπολιτευση ζητησε ονομαστικη ψηφοφορια. Ετσι, η συζητηση θα επαναληφθει αυριο. Η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της κατεστησε σαφες πως η Συνθηκη θα ισχυσει εφοσον τηρουνται ολες οι προυποθεσεις για τη σωστη εφαρμογη της. Προσθεσε επισης οτι η εφαρμογη της Συνθηκης Σενγκεν εχει προσθετο ενδιαφερον για την Ελλαδα, καθως προβλεπει την προστασια των εξωτερικων συνορων, ενω δεν εχει καμια σχεση με τις πολιτικες και θρησκευτικες πεποιθησεις των πολιτων. Στο μεταξυ, ποινικη διωξη για σταση, υποκινηση σε σταση και προκληση σε διαπραξη πλημμεληματων ασκησε ο εισαγγελεας κατα του Παναγιωτη Λεμπεση, που συνεληφθη στα χθεσινα επεισοδια εξω απο τη βουλη. Διωξη ασκηθηκε και κατα του ιερεα Μαξιμου, ο οποιος τραυματισθηκε κατα τη διαρκεια των επεισοδιων και νοσηλευεται φρουρουμενος.

Δεν θα επιβληθουν νεοι φοροι μεσα στο 1997, αλλα και δεν θα επαναληφθουν ρυθμισεις χρεων προς το δημοσιο, οπως εγινε τα προηγουμενα χρονια, διαβεβαιωσε ο υφυπουργος Οικονομικων, Γιωργος Δρυς, ενημερωνοντας την επιτροπη οικονομικων υποθεσεων της βουλης. Ο κ. Δρυς ειπε οτι η εκτελεση του προυπολογισμου δεν θα εχει σημαντικες αποκλισεις και ανακοινωσε οτι συντομα θα κατατεθει στη βουλη τροπολογια που να αναγκαζει τους φορολογουμενους να εχουν μονο ενα μητρωο. Ο υφυπουργος Οικονομικων επιβεβαιωσε επισης οτι απο τη διασταυρωση των στοιχειων που εγινε στο ΚΕΠΥΟ αποδειχθηκε οτι δεκαδες χιλιαδες ιδιοκτητες η δεν δηλωσαν καθολου η δηλωσαν μερος των εσοδων που εισπραττουν απο τα ενοικια. Ο Γιωργος Σουφλιας προεβλεψε οτι θα υπαρξει υστερηση εσοδων, η οποια μεχρι τελος του ετους θα πλησιασει τα 350 - 400 δις δρχ.

Με την εκδοση κοινου ανακοινωθεντος - διακηρυξης, ολοκληρωθηκαν στη Θεσσαλονικη, οι διημερες εργασιες της συναντησης των υπουργων Εξωτερικων της νοτιοανατολικης Ευρωπης. Το μηνυμα που εστειλαν οι υπουργοι ειναι οτι μονο η ειρηνη, η πολιτικη σταθεροτητα και η οικονομικη συνεργασια μπορει να εξασφαλισει το μελλον των λαων της βαλκανικης. Στη διακηρυξη οι υπουργοι Εξωτερικων εκφραζουν την αποφαση τους να προωθησουν ενεργα τις σχεσεις καλης γειτονιας, δεσμευονται να εργαστουν για τη γρηγορη αναπτυξη της περιοχης και διακηρυσσουν οτι ο ευρωπαικος προσανατολισμος των κρατων της περιοχης αποτελει πρωταρχικο στοιχειο της πολιτικης τους. Οι υπουργοι Εξωτερικων συμφωνησαν να πραγματοποιηθει νεα συναντηση του χρονου στην Τουρκια, διασκεψη το 1998 στη Ρουμανια και το 2000 στα Σκοπια, ενω συμφωνηθηκε ακομη να πραγματοποιουνται στο εξης και συναντησεις κορυφης, αρχης γενομενης πιθανοτατα για φετος στην Κρητη. Ιδιαιτερα θετικη απηχηση ειχε η ελληνορωσικη πρωτοβουλια για την ενισχυση της συνεργασιας και της σταθεροτητας στην περιοχη που εξηγγειλαν ο Θεοδωρος Παγκαλος και ο υφυπουργος Εξωτερικων της Ρωσιας, Νικολαι Αφανασιεφσκι.

Ιδιαιτερα ικανοποιημενο εφυγε απο το Μεγαρο Μαξιμου το προεδρειο της Κεντρικης Ενωσης Δημων και Κοινοτητων Ελλαδος, μετα τη συναντηση που ειχαν με τον πρωθυπουργο, στον οποιο ετεθησαν ζητηματα οικονομικα και θεσμικα, που αφορουν την Τοπικη Αυτοδιοικηση. Στη συναντηση, ο πρωθυπουργος δεσμευθηκε να δοθει αμεσα στην Αυτοδιοικηση ποσον 15,5 δις δρχ για να καλυφθουν οι αυξημενες δαπανες μισθοδοσιας, λογω της εφαρμογης του νεου μισθολογιου, ενω υπηρξαν συναποφασεις για ολα τα εκκρεμη ζητηματα των ΟΤΑ.Ο προεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δημητρης Αβραμοπουλος, τονισε οτι η σημερινη συναντηση με τον πρωθυπουργο δινει απαντηση σε αμεσα και εκρηκτικα προβληματα και ανοιγει το δρομο της στενης συνεργασιας μεταξυ κυβερνησης και Αυτοδιοικησης. Στη συναντηση συζητηθηκε επισης το θεμα της αναγκαστικης συνενωσης δημων και κοινοτητων μεσω του προγραμματος "Ιωαννης Καπποδιστριας" και υπηρξε συμφωνια. Στη συνεχεια, ο πρωθυπουργος ειχε συνεργασια με το γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη, με τον οποιο συζητησε θεματα που αφορουν τις εκδηλωσεις μνημης του Ανδρεα Παπανδρεου, που θα γινουν στις 22 Ιουνιου και την προετοιμασια της Κεντρικης Επιτροπης που θα συνεδριασει στις 20 και 21 του μηνος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εσφαλμενη πληροφορια, χαρακτηρισε το Γενικο Επιτελειο των τουρκικων Ενοπλων Δυναμεων, την δηλωση που ειχε κανει ανωτατος στρατιωτικος αξιωματουχος, οτι η Τουρκια αποβλεπει στη δημιουργια ζωνης ασφαλειας στο βορειο Ιρακ, προτου αποσυρει τα στρατευματα της. Την ιδια ωρα στην Αγκυρα, βρισκεται για επισημη επισκεψη ο αναπληρωτης υπουργος εξωτερικων του Ιραν και οπως αναφερουν πληροφοριες, επεδωσε επιστολη στον προεδρο Σουλειμαν Ντεμιρελ, στην οποια μεταφερει μηνυμα του ιρανου προεδρου, Χασεμι Ραφσαντζανι, για τον τερματισμο των τουρκικων στρατιωτικων επιχειρησεων στο βορειο Ιρακ.

Οι συνεπειες της πολιτικης της νεας γαλλικης σοσιαλιστικης κυβερνησης, αρχισαν ηδη να φαινονται στον ευρωπαικο οριζοντα. Παροτι ο γερμανος υπουργος εξωτερικων, Κλαους Κινκελ, δηλωσε οτι η σοσιαλιστικη κυβερνηση του Λιονελ Ζοσπεν, δεν πιστευει οτι αποτελει τροχοπεδη για την ευρωπαικη ολοκληρωση, η αναβολη που ζητησε χθες ο νεος γαλλος υπουργος Οικονομικων, για την επανεξεταση του συμφωνου σταθεροτητας, τοποθετει εφεξης σε νεες βασεις τις σχεσεις οχι μονο της Γαλλιας με την υπολοιπη Ευρωπη, αλλα κυριως με τη Γερμανια. Αν και το αιτημα της Γαλλιας αρχισε να δινει νεα τροφη στη φημολογια για αναβολη της εφαρμογης του ευρο, οι επιτελαρχες στη Βονη προσπαθουν να διασκεδασουν τις εντυπωσεις, υποστηριζοντας οτι το αιτημα του Παρισιου για περιοδο επανεξετασης δεν αποτελει θεμελιωδες εμποδιο, αλλα τουναντιον ειναι απολυτα κατανοητο. Οι γερμανοι εργοδοτες ομως δεν φαινεται να κατανοουν τις διπλωματικες φραστικες αντιπαραθεσεις και αντεδρασαν εντονα, ζητωντας απο την κυβερνηση να παραμεινει σταθερη και να μην υποχωρησει ουτε βημα στο συμφωνο. Την ιδια ωρα στο Παρισι χιλιαδες εργαζομενοι, κυριως Βελγοι, Ιταλοι και Ισπανοι, διαδηλωνουν στους δρομους με κυριο αιτημα την απασχοληση στην Ευρωπη.

Δραματικη ειναι η κατασταση στις ταξεις του ρωσικου στρατου. Συμφωνα με στοιχεια που εδωσε στη δημοσιοτητα ανωτερος αξιωματουχος, εχει υπερδιπλασιασθει ο αριθμος των αυτοκτονιων απο το 1991 που διαλυθηκε η Σοβιετικη Ενωση. Οπως υποστηριζεται στην εκθεση, τα δυο τριτα των αυτοκτονιων που σημειωθηκαν περυσι στις ρωσικες ενοπλες δυναμεις, καταγραφηκαν τους πρωτους εξι μηνες της θητειας των θυματων και πιστευεται οτι αρκετοι απο τους στρατιωτικους, αυτοκτονησαν εξαιτιας της κακης τους οικονομικης καταστασης. Ο αυξανομενος δεικτης αυτοκτονιων στο στρατευμα, αποτελει μερος μιας ευρυτερης τασης στην μετακομμουνιστικη Ρωσια, στην οποια ο δεικτης θανατων εχει ξεπερασει αυτον των γεννησεων 1,6 φορες, ενω το ενα τριτο ολων των θανατων προερχεται απο τις ταξεις των εργαζομενων.

Την πεποιθηση οτι δεν κινδυνευει να καταρρευσει ο κυβερνων συνασπισμος των Χριστιανοδημοκρατων, παρα τις διαφωνιες που ανεκυψαν στο θεμα του φορολογικου νομοσχεδιου, εξεφρασε σημερα στενος συνεργατης του γερμανου καγκελαριου Χελμουτ Κολ. Ο Βολφανγκ Σαουμπλε, που θεωρειται ως ο πιθανοτερος διαδοχος του Κολ, παραδεχτηκε παντως οτι ο κυβερνων συνασπισμος εχει αρκετα σοβαρα προβληματα να ξεπερασει, τα οποια δεν ειναι δυνατον να επιλυθουν εντος των επομενων εβδομαδων. Στο μεταξυ, την διενεργεια προωρων εκλογων ζητησε ο Γκερχαρντ Σρεντερ, ενας εκ των πιθανων υποψηφιων του γερμανικου Σοσιαλδημοκρατικου κομματος για την καγκελαρια.

Αεροπορικο δυστυχημα συνεβη στο πρωι στην περιοχη της Μογγολιας, οταν αεροσκαφος των μογγολικων αερογραμμων που εκτελουσε πτηση απο την πρωτευουσα Ουλαν Μπατορ, στην κωμοπολη Μαντελγκομπι και μετεφερε 12μελες πληρωμα, συνετριβη παρασυροντας στο θανατο εννεα ατομα, ενω τα υπολοιπα τρια νοσηλευονται σε κρισιμη κατασταση.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Με τεσσερις εικαστικους καλλιτεχνες θα εκπροσωπηθει η χωρα μας στην σημαντικοτερη εκθεση του κοσμου, την Μπιεναλε της Βενετιας, που συμπληρωνει φετος 47 χρονια ζωης, ανακοινωσε σημερα ο υπουργος Πολιτισμου Ευαγγελος Βενιζελος. Στην εκθεση συμμετεχουν πανω απο 40 χωρες και περισσοτερα απο 30 εκθετουν στους χωρους των μονιμων κρατικων τους περιπτερων, ενω η Ελλαδα εκθετει με τους Δημητρη Αληθεινο, Στυλιανο Αντωνακο, τον Τοτσικα και Αλεξανδρο Ψυχουλη. Η συμμετοχη της Ελλαδας στην 47η Μπιεναλε της Βενετιας στηριζεται απο το υπουργειο Πολιτισμου, ενω το θεμα της εκθεσης για φετος ειναι "Το μελλον, παρον, παρελθον". Ολα τα εργα των καλλιτεχνων ειναι ανεκδοτες εκτελεσεις και διατυπωνουν με διαφορετικες εκφραστικες μεθοδους το περασμα του ατομου απο την εμπειρια της μοντερνας εποχης στη μελλοντικη κοινωνια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ισπανος οδηγος Καρλος Σαινθ με Φορντ Εσκορτ, που εχει κατακτησει δυο φορες το παγκοσμιο πρωταθλημα ειναι ο νικητης του 44ου Ραλλυ Ακροπολις, αφου μετα την ολοκληρωση της εκτης σημερινης ειδικης διαδρομης, που ειναι και η τελευταια για τον φετινο αγωνα, κατελαβε την πρωτη θεση της γενικης καταταξης με συνολικο χρονο ποινης τεσσερις ωρες 56 λεπτα και 24 δευτερα. Δευτερος ειναι ο Φινλανδος Γιουχα Κανκουνεν με Φορντ Εσκορτ και τριτος η εκπληξη του φετινου ``Ακροπολις``, ο Βρετανος Ριτσαρντ Μπερνς με Μιτσουμπισι. Απο ελληνικης πλευρας την καλυτερη θεση πηρε ο Αρης Βωβος με Σουμπαρου Ιμπρεζα που τερματισε ενατος, ενω ο Λεωνιδας Κυρκος με Φορντ Εσκορτ ηταν δεκατος.

Ο Λευτερης Σουμποτιτς θα αναλαβει την τεχνικη ηγεσια της ομαδας μπασκετ του Παναθηναικου και θα ηγηθει της προσπαθειας για την αναγενηση της την επομενη περιοδο. Ο 38χρονος Σουμποτιτς συμφωνησε σε ολα με τον προεδρο του ΤΑΚ, Παυλο Γιαννακοπουλο και την Πεμπτη θα υπογραψει το νεο συμβολαιο που θα εχει διαρκεια ενος ετους με δικαιωμα της αθηναικης ομαδας να το ανανεωσει για ενα ακομη χρονο.

Αυριο το μεσημερι αναμενεται αν παρουσιασει ο προεδρος του Ολυμπιακου Σ. Κοκκαλης το φακελο στον οποιο περιεχονται τα προσχεδια και ολες οι απαραιτητες αλλαγες που προτεινει για το φαληρικο Σταδιο, προκειμενου το Καραισκακη να γινει ενα συγχρονο γηπεδο. Σε οτι αφορα τωρα στα μεταγραφικα, δεν υπηρξε καποια σημαντικη εξελιξη, αφου ο κ. Κοκκαλης ειναι απασχολημενος και με το τμημα μπασκετ. Παντως οι στοχοι του Ολυμπιακου, παραμενουν οι ιδιοι, αφου ο Μπαγεβιτς θελει οπωσδηποτε να αποκτηθουν ενας επιθετικος και ενας επιτελικος μεσος.

Τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη επισκεφθηκαν σημερα, στο Μεγαρο Μαξιμου, τα τεσσερα μονιμα μελη της Διεθνους Ολυμπιακης Επιτροπης που βρισκονται αυτες τις ημερες στη χωρα μας και ενημερωθηκαν για την πορεια της ελληνικης υποψηφιοτητας για τους Ολυμπιακους Αγωνες του 2004. Τα τεσσερα μελη της ΔΟΕ, που συνοδευοντουσαν απο την προεδρο της Επιτροπης Διεκδικησης, κ. Γιαννα Δασκαλακη - Αγγελοπουλου, εξεφρασαν την ικανοποιηση τους για τη πορεια της ελληνικης υποψηφιοτητας και ιδιαιτερα για τις αθλητικες εγκαταστασεις, που διαθετει η χωρα μας. Στη συναντηση αυτη παραβρεθηκαν ακομη, ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρεου, ο υφυπουργος Αθλητισμου, Ανδρεας Φουρας και ο γενικος γραμματεας Αθλητισμου, Γιαννης Σγουρος.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ανοδικες τασεις επεκρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με το γενικο δεικτη τιμων να ξεπερνα και παλι το φραγμα των 1600 μοναδων. Συγκεκριμενα διαμορφωθηκε στις 1603,84 μοναδες ενισχυμενος σε ποσοστο 0,88%. Σε χαμηλα επιπεδα κυμανθηκε ο ογκος των συναλλαγων η αξια των οποιων εφθασε τα 13,9 δις. δρχ. , καθως σημαντικα κεφαλαια στρεφονται προς τον ΟΤΕ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,95%, Ληζινγκ ανοδος 1,83%, Ασφαλειες ανοδος 0,87%, Επενδυσεις ανοδος 0,72%, Βιομηχανιες ανοδος 0,13%, Κατασκευων πτωση 0,51%, Συμμετοχων ανοδος 0,73%, Διαφορες ανοδος 0,29%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε κατα 0,46%. Εντονη δραστηριοτητα παρουσιασε η μετοχη του ΟΤΕ η τιμη της οποιας σημειωσε ανοδο 200 δρχ. και εκλεισε στις 7. 105 δρχ. , διακινωντας 274. 680 τεμαχια.

ΔΟΛΑΡΙΟ

Πωληση, 276. 89 δρχ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι ο καιρος αυριο σ'ολοκληρη τη χωρα εκτος απο τα κεντρικα και βορεια αλλα και τα ορεινα της Πελοπονησου, οπου ενδεχεται να βρεξει τοπικα. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και στο Αιγαιο μεχρι ισχυροι και τοπικα πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 15 με 30 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 16 με 32 και στο Αιγαιο 18 με 27 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριος θα ειναι ο καιρος στην Αθηνα, με μετριους ανεμους και θερμοκρασια 17 με 30 βαθμους. Στη Θεσσαλονικη, ενδεχεται να σημειωθει προσκαιρη βροχη το απογευμα, οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις και το θερμομετρο στην πολη θα δειξει 16 με 29 βαθμους Κελσιου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 11 June 1997 - 3:35:28 UTC