Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-05-26

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Τις γνωστες θεσεις της Αγκυρας για Αιγαιο, Θρακη και Κυπριακο, επανελαβε στην Αθηνα ο Τουρκος υφυπουργος Εξωτερικων, Ονουρ Οιμεν.
  • Ο Ακης Τσοχατζοπουλος προειδοποιει την Τουρκια πως αν συνεχισει τις αμφισβητησεις στο Αιγαιο μπορει να τεθει θεμα αναθεωρησης της Συνθηκης για τα στενα του Βοσπορου.
  • Απεσταλη στην Ολλανδικη Προεδρια το μνημονιο της ελληνικης ομαδας, στο πλαισιο της επιτροπης εμπειρογνωμονων για τα ελληνοτουρκικα.
  • Διεψευσε η κυβερνηση τις πληροφοριες για περικοπη του δωρου Πασχα και Χριστουγεννων. Αυριο τριμερης συναντηση κυβερνησης - εργαζομενων - εργοδοτων για κοινωνικο διαλογο.
  • Με απεργιακες κινητοποιησεις στη διαρκεια των γενικων εξετασεων απειλουν και φετος οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας.
  • Την 1η Οκτωβριου θα δοθει το 50% της αυξησης στις συνταξεις του δημοσιου με βαση το νεο μισθολογιο. Η ΑΔΕΔΥ επιμενει να δοθει απο την 1/1/1997.
  • Αυριο η αποφαση του δικαστηριου της Λαρισας για τους 27 αγροτες που δικαζονται για παρακωλυση συγκοινωνιων.
  • Προφυλακισθηκε ο αστυφυλακας Δημητρης Τζαβελας, που ομολογησε οτι σκοτωσε κατα λαθος το συναδελφο του Νικο Μαρκακη στο προξενειο του Αργυροκαστρου.
  • Με το ιδιο εκλογικο συστημα θα διεξαχθουν οι προσεχεις δημοτικες εκλογες, δηλωσε ο Κωστας Σκανδαλιδης, μετα τη συναντηση του με το Νικο Κωνσταντοπουλο.
  • Μεγαλος ηττημενος του πρωτου γυρου των γαλλικων βουλευτικων εκλογων, ο προεδρος Ζακ Σιρακ. Πτωση του γαλλικου φραγκου, ενω ρυθμιστης του δευτερου γυρου, αναγαγεται το Εθνικο Μετωπο του Λεπεν.
  • Τη ληψη μετρων, ωστε να εκδιωχθουν ολοι οι ισλαμιστες αξιωματικοι απο το στρατευμα, αποφασισε η τουρκικη στρατιωτικη ηγεσια.
  • Τα μελη της κεντρικης εκλογικης επιτροπης, ενοψει των εκλογων της 29ης Ιουνιου, ορισε ο προεδρος της Αλβανιας, Σαλι Μπερισα.
  • Λογω τεχνικων προβληματων δεν πραγματοποιηθηκε η σημερινη συνεδριαση στο Χρηματιστηριο.
  • Αιθριος ο καιρος σ'ολη τη χωρα, εκτος απο τα κεντρικα και βορεια. Μετριοι βοριαδες και θερμοκρασια που θα κυμανθει απο 12 μεχρι 29 βαθμους. Στους 28 το θερμομετρο στην Αθηνα, στους 25 στη Θεσσαλονικη.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε επαναλειψη των γνωστων θεσεων της Αγκυρας, προεβη ο Τουρκος υφυπουργος Εξωτερικων, Ονουρ Οιμεν, στη διαρκεια συζητησης για τα ελληνοτουρκικα, που πραγματοποιηθηκε σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας. Παρα το γεγονος οτι οι διατυπωσεις που χρησιμοποιησε κινηθηκαν σε ηπιους τονους, ο κ. Οιμεν δηλωσε οτι η Τουρκια αναγνωριζει μονο τις συμφωνιες που εχει υπογραψει, επανελαβε οτι παραμενει αδιευκρινηστο το καθεστως σε ορισμενες νησιδες στο Αιγαιο, απεφυγε να αναφερθει στον ορο ψασθς βελλι εαν η Ελλαδα επεκτεινει τα χωρικα της υδατα στα 12 μιλια και δεν παρελειψε να αναφερθει στη μουσουλμανικη μειονοτητα της δυτικης Θρακης, την οποια αποκαλεσε τουρκικη. Ο κ. Οιμεν εκανε λογο για ανιση μεταχειριση της μειονοτητας, ενω αναφερομενος στο θεμα της Ιμιας, ειπε οτι η Τουρκια διαθετει ισχυρα νομικα εγγραφα και χαρτες, απο τα οποια θα εκπλαγει η Ελλαδα. Εαν η Τουρκια διαθετει τετοια εγγραφα τοτε καλο θα ειναι να τα προσκομισει στη Χαγη, απαντησε στην παρεμβαση του ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρεου, ο οποιος ταχθηκε υπερ της συνεχισης του ατυπου διαλογου που εχει ξεκινησει μεταξυ των δυο πλευρων, επαναλαμβανοντας παραλληλα τις γνωστες ελληνικες θεσεις.

Ο υπουργος Αμυνης, Ακης Τσοχατζοπουλος, σε συνεντευξη του στα ΝΕΑ, προειδοποιει την Αγκυρα οτι η τακτικη της για αναθεωρηση του στατθς θθο στο Αιγαιο μπορει να αποδειχθει μπουμερανγκ και ν'ανοιξει τους ασκους του Αιολου για αναθεωρηση του διεθνους καθεστωτος των στενων του Βοσπορου και μαλιστα οχι κατ'αναγκη απο την Ελλαδα. Προσθεσε επισης οτι καμια ελληνικη κυβερνηση δεν θα επιτρεψει να παρεμβληθει ξενη δυναμη μεταξυ της νησιωτικης και ηπειρωτικης Ελλαδας. Ο κ. Τσοχατζοπουλος ενημερωσε τον προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Κωστα Καραμανλη, για το συνολο των θεματων που αφορουν την αμυντικη πολιτικη της χωρας. Μετα την τριωρη ενημερωση ο κ. Καραμανλης τονισε οτι δεν θα πρεπει να καθυστερησει καθολου το εξοπλιστικο προγραμμα των Ενοπλων Δυναμεων. Νωριτερα, ο κ. Τσοχατζοπουλος ειχε συνομιλιες με τον Κυπριο ομολογο του, Κωστα Ηλιαδη.

Επιδοθηκε στον Ολλανδο πρεσβη στην Αθηνα το προκαταρκτικο κειμενο με τις αποψεις της Ελλαδος για τις ελληνοτουρκικες σχεσεις, στο πλαισιο της επιτροπης εμπειρογνωμονων. Το κειμενο αυτο αφορα στις προυποθεσεις που θετει η Ελλαδα για την ανταλλαγη αποψεων με τους εμπειρογνωνονες της τουρκικης πλευρας. Το κειμενο δεν θα δοθει στη δημοσιοτητα, αλλα συμφωνα με πληροφοριες η ελληνικη πλευρα θετει ως προυποθεσεις την αποφυγη χρησης βιας η απειλης χρησης βιας, εκ μερους της Τουρκιας, την αναγνωριση απο τη γειτονικη χωρα του διεθνους νομικου πλαισιου που καθοριζει τις σχεσεις της με την Ελλαδα, αλλα και τα ισχυοντα συνορα (Συνθηκες Λωζανης και Παρισιων και ιταλοτουρκικη και ελληνοιταλικη συμφωνια), των διεθνων συμβασεων (δικαιο της Θαλασσας), καθως και της δικαιοδοτικης διαδικασιας του Δικαστηριου της Χαγης και αλλων δικαιοδοτικων μηχανισμων. Παραλληλα τονιζει την αναγκη αναζητησης τροπων προσεγγισης απο διαδικαστικης πλευρας των θεματων που προβαλλουν τα δυο μερη.

Στον αερα απειλουν να τιναξουν για αλλη μια φορα τις γενικες εξετασεις οι εργαζομενοι στο υπουργειο Παιδειας, οι οποιοι απειλουν με απεργιακες κινητοποιησεις, στη διαρκεια των εξετασεων εαν μεχρι τελος της εβδομαδας το υπουργειο Παιδειας δεν αρχισει διαλογο για το επιδομα των γενικων εξετασεων, υψους 420. 000 δρχ. Οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας υποστηριζουν οτι υπηρχε δεσμευση απο πλευρας κυβερνησης οτι θα διατηρηθει το επιδομα των Γενικων Εξετασεων, ακομη και μετα την εφαρμογη του ενιαιου μισθολογιου.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο νεκροταφειο Μενιδιου κηδευεται αυριο ο βουλευτης της Ν.Δ. και πρωην υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Χρηστος Κατσιγιαννης, ο οποιος εχασε τα ξημερωματα τη μαχη με τον καρκινο, σε ηλικια 68 ετων. Τη θεση του στο κοινοβουλιο θα παρει ο πρωτος επιλαχων στη λιστα της ΝΔ στο υπολοιπο Αττικης, Λεωνιδας Κουρης.

Θεματα που αφορουν την αυτοδιοικηση και το νεο διοικητικο και χωροταξικο χαρτη της χωρας, συζητησαν ο προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος και ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη. Μετα τη συναντηση, η οποια χαρακτηρισθηκε εγκαρδια απο τις δυο πλευρες τονισθηκε η αναγκη μιας ισχυρης και αιρετης αυτοδιοικησης σε ολα τα επιπεδα. Οι δυο ανδρες διαφωνησαν ως προς το εκλογικο συστημα για τις προσεχεις δημοτικες εκλογες, καθως ο κ. Σκανδαλιδης απεκλεισε το ενδεχομενο καθιερωσης της απλης αναλογικης που προτεινει ο Συνασπισμος. Στη συναντηση, οπως δηλωθηκε δεν συζητηθηκαν θεματα που αφορουν ενδεχομενη συνεργασια των δυο κομματων στις δημοτικες εκλογες

Ασθενεις που πασχουν απο καρκινο, ΑΙΔΣ, λευχαιμια και αλλες σοβαρες παθησεις, θα μπορουν πλεον να αυτοθεραπευονται. Βασικη προυποθεση για την "αυτοθεραπεια", ειναι, οσο ειναι υγιεις, να εχουν αφαιρεσει κυτταρα απο τον οργανισμο τους, να τα εχουν καταψυξει και οταν πληγουν απο την ασθενεια να τα αυτομεταμοσχευσουν. Η μεθοδος ειναι ηδη γνωστη και αποτελεσματικη, οι επιστημονες που την ανακαλυψαν βραβευτηκαν με Νομπελ, εφαρμοζεται ομως μεμονωμενα, λογω της ελλειψης ικανων ειδικευμενων γιατρων αλλα και υποδομης στα νοσοκομεια. Η διαδικασια μπορει να γινει και σε ασθενεις, αρκει η αφαιρεση κυτταρων να γινει απο τα υπολοιπα υγιη και οχι απο το πασχων οργανο, ενω στοχος ειναι η αφαιρεση κυτταρων να γινεται προληπτικα αμεσως μετα τη γεννηση του ανθρωπου. Συμφωνα με στοιχεια που κατεθεσαν επιστημονες, το 75% των συγχρονων νοσηματων οφειλεται σε διαταραχες του ανοσιακου συστηματος, που ειναι το αμυντικο συστημα του οργανισμου

Την ενοχη των 22 απο τους 27 κατηγορουμενους προτεινε η εισαγγελεας του δικαστηριου της Λαρισας, στο οποιο εκδικασθηκε η υποθεση των αγροτων, που κατηγορουνται για παρακωλυση συγκοινωνιων, στη διαρκεια των προσφατων αγροτικων κινητοποιησεων. Στην απολογια του ο εκ των κατηγορουμενων και προεδρος της Πανθεσσαλικης Συντονιστικης Επιτροπης, Γιαννης Παττακης, υποστηριξε οτι οι διωξεις των αγροτων ειναι θεμα πολιτικο και για το λογο αυτο πρεπει να βρεθει πολιτικη λυση. Η αποφαση του δικαστηριου αναμενεται να εκδοθει αυριο.

Προφυλακιστεος κριθηκε με ομοφωνη αποφαση ανακριτη και εισαγγελεα, ο 28χρονος αστυφυλακας των ΕΚΑΜ, Δημητριος Τζαβελλας, ο οποιος ομολογησε οτι την περασμενη Τριτη, σκοτωσε τον υπαστυνομο Νικο Μαρκακη, μεσα στο ελληνικο προξενειο στο Αργυροκαστρο. Ο Τζαβελας, κατα τη διαρκεια της απολογιας του στον 23-ο ανακριτη δηλωσε οτι δεν ειχε προθεση να σκοτωσει το συναδελφο του και απεδωσε την πραξη του στην κακια ωρα, λεγοντας πως ο, τι συνεβη ηταν αποτελεσμα ενος αθωου αστειου

Ακαριαιος υπηρξε ο θανατος του 28χρονου, πρωην υπαξιωματικου του Πολεμικου Ναυτικου Φιλιππου Παπαδοπουλου, ο οποιος χθες εκλεψε απο τη Ζεα την θαλαμηγο ``Ναυσικα`` και στη συνεχεια κατα τη διαρκεια καταδιωξης και ανταλλαγης πυρων με κομμαντος του Λιμενικου τραυματισθηκε θανασιμα. Συμφωνα με τη νεκροψια-νεκροτομη, που διενηργησε ο ιατροδικαστης Ηλιας Μπογιονας, ο Παπαδοπουλος φερει διαμπερες τραυμα του θωρακικου τοιχωματος δια πυροβολου οπλου, ενω ο πυροβολισμος ηταν απο μακρυνη αποσταση.

Αντισυνταγματικη κριθηκε απο το Συμβουλιο Επικρατειας διαταξη του Προεδρικου διαταγματος, που επιτρεπει στους νομαρχες να καθοριζουν τους ορους δομησης οικισμων εως 2. 000 κατοικων η να τροποποιουν και εγκρινουν σχεδια πολεων στους οικισμους αυτους. Ζητηματα που αφορουν οικισμους οποιασδηποτε κλιμακας ειναι μειζονος σημασιας και υπερβαινουν το τοπικο ενδιαφερον, δεδομενου οτι συνδεονται με την συνταγματικη επιταγη για την προστασια του φυσικου και πολιτιστικου περιβαλλοντος, εκρινε το ανωτατο διοικητικο δικαστηριο. Ετσι, μονον τοπικου χαρακτηρα η ειδικοτερα θεματα επιτρεπεται να ρυθμιζονται με αποφαση του νομαρχη η αλλου οργανου.

Τον εντατικο ελεγχο ολων των ποσοτητων του ιταλικου τυριου Γκοργκοντζολα, που εχει κυκλοφορησει στη χωρα μας, ζητησε ο υφυπουργος Γεωργιας Βασιλης Γερανιδης, μετα τις αποκαλυψεις οτι σε δειγματα τυριου που διακινηθηκε στη Δανια, διαπιστωθηκε το μικροβιο της λιστεριας. Ο κ. Γερανιδης ζητησε απο τις αρμοδιες υπηρεσιες να αποσυρουν αμεσα απο την ελληνικη αγορα και να καταστρεψουν εκεινες τις ποσοτητες στις οποιες ανευρεθει το μικροβιο της λιστεριας.

Απο την 1η Οκτωβριου θα αρχισει να καταβαλλεται το 50% της αυξησης στις συνταξεις των δημοσιων υπαλληλων, με βαση το νεο μισθολογιο. Το υπολοιπο 50% θα καταβληθει απο την 1η Ιανουαριου 1998. Αυτο δηλωσε ο υφυπουργος Οικονομικων, Νικος Χριστοδουλακης, μετα τη συναντηση που ειχε με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ και διευκρινησε οτι προκειται για αυξησεις περαν απο την εισοδηματικη πολιτικη που ηδη καταβαλλεται. Ο κ. Χριστοδουλακης υποστηριξε οτι οι αυξησεις στις συνταξεις μεσω του Ενιαιου Μισθολογιου, υπολογιζονται στο 8% κατα μεσο ορο. Απο την πλευρα του ο προεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιαννης Κουτσουκος, δηλωσε οτι οι αυξησεις θα πρεπει να δοθουν απο την 1η Ιανουαριου 1997, γιατι διαφορετικα μεγαλο τμημα συνταξιουχων δεν θα καλυφθει απο τον πληθωρισμο. Ο κ. Κουτσουκος προειδοποιησε οτι τα συνδικατα θα αντιδρασουν με δυναμικες κινητοποιησεις σε περιπτωση που η κυβερνηση επιμεινει να αφαιρεθει το οικογενειακο επιδομα στον ενα απο τους δυο συζυγους, ανεξαρτητα αν εργαζονται στο δημοσιο η τον οικονομικο τομεα.

Η κυβερνηση εσπευσε σημερα να διαψευσει σ'ολους τους τονους, χθεσινο δημοσιευμα περι επικειμενης περικοπης του δωρου του Πασχα και των Χριστουγεννων και ενσωματωσης του στις ενιαιες αποδοχες. Την κυβερνηση δεν την εχει απασχολησει τετοιο θεμα και δεν ανταποκρινονται στην αληθεια οι σχετικες πληροφοριες, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, επαναλαμβανοντας οτι η κυβερνηση δεν προκειται να αιφνιδιασει. Την ιδια διαβεβαιωση εδωσαν τοσο ο υφυπουργος Οικονομικων, Νικος Χριστοδουλακης, μετα τη συναντηση που ειχε με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ, οσο και ο υφυπουργος Εργασιας, Χρηστος Πρωτοπαπας. Αυριο πραγματοποιειται η τριμερης συναντηση κυβερνησης - εργαζομενων - εργοδοτων, στο πλαισιο του κοινωνικου διαλογου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απο το Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας, αρχιζει αυριο, η προετοιμασια της εθνικης ομαδας μπασκετ των ανδρων, με στοχο τη διακριση στο 30ο Ευρωπαικο πρωταθλημα, που θα διεξαχθει απο τις 25 Ιουνιου εως τις 6 Ιουλιου στην Ισπανια. Οι 17 διεθνεις θα συγκεντρωθουν αυριο στις 17. 30 στο ΟΑΚΑ, σε μια πρεμιερα που θα ειναι ολη σχεδον αφιερωμενη στα Μεσα Μαζικης Ενημερωσης, αφου αρχικα θα γινει το ``καλωσορισμα`` των παικτων απο το νεο ομοσπονδιακο τεχνικο Παναγιωτη Γιαννακη, ενω στη συνεχεια Ομοσπονδια, προπονητικο τιμ αλλα τα υπολοιπα μελη της ελληνικης ομαδας θα δωσουν συνεντευξη Τυπου. Οι 17 παικτες που αναμενεται να δωσουν το παρον στην αυριανη πρωτη συγκεντρωση ειναι οι εξης: Φανης Χριστοδουλου, Κωστας Παταβουκας, Γιωργος Σιγαλας, Δημητρης Παπανικολαου, Ευθυμης Μπακατσιας, Ντινος Αγγελιδης, Παναγιωτης Λιαδελης, Νικος Χατζης, Αγγελος Κορωνιος, Ευθυμης Ρεντζιας, Νικος Μπουντουρης, Γιαννης Γιαννουλης, Γιωργος Καλαιτζης, Χρηστος Μυριουνης, Νικος Οικονομου, Φραγκισκος Αλβερτης, Κωστας Μαγλος.

Ο Ρουμανος προπονητης Ανχελ Ιορντανεσκου βρισκεται συμφωνα με πληροφοριες στο ``στοχαστρο`` της ΑΕΚ. Ο Ρουμανος τεχνικος, για τον οποιο ενδιαφερεται και ο Παναθηναικος, ειχε ηδη, συμφωνα με πληροφοριες, επαφες στο Βουκουρεστι με εκπροσωπο της Ενωσης. Ετσι, μετα απο μια σειρα ονοματων που εθεσαν υποψηφιοτητα για την τεχνικη ηγεσια της κυπελουχου Ελλαδας προστεθηκε τωρα και αυτο του Ιορντανεσκου. Παντως, παραλληλα με το θεμα του προπονητη, οι φιλοι της ΑΕΚ αγωνιουν και για την πιθανη πωληση της ομαδας απο τον Μιχαλη Τροχανα, ο οποιος εχει δηλωσει οτι πουλαει το πακετο των μετοχων, αλλα προς το παρον δεν εχει ερθει στο φως της δημοσιοτητας επισημη προταση για την αγορα της ΠΑΕ.

Τα θετικα σχολια των δυο μελων της ΔΟΕ, του Ινδου Ασβινι Κουμαρ και του Μαλαισιανου Ταν Σερι Χαμζα, οι οποιοι ολοκληρωσαν την ενημερωτικη τους επισκεψη στη χωρα μας, προκαλεσε η αριστη κατασταση των αθλητικων εγκαταστασεων της Αθηνας και πιο συγκεκριμενα το Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας και το σταδιο Ειρηνης και Φιλιας. Κατα την παραμονη τους στην Αθηνα τα δυο μελη της ΔΟΕ παρακολουθησαν στο Ζαππειο Μεγαρο, την παρουσιαση της ελληνικης υποψηφιοτητας για τους Ολυμπιακους Αγωνες του 2004, απο την προεδρο της Επιτροπης Διεκδικησης, Γιαννα Αγγελοπουλου-Δασκαλακη και φυτεψαν την ελια που θα φερει το ονομα του στο ``Αλσος των μελων της ΔΟΕ``.

Ο Ελληνοαμερικανος τενιστας Πιτ Σαμπρας, ο οποιος βρισκεται στην πρωτη θεση της παγκοσμιας καταταξης, προκριθηκε στο δευτερο γυρο του διεθνους τουρνουα Ρολαν Γκαρος, που διεξαγεται στο Παρισι, αφου σε αγωνα για τον πρωτο γυρο, νικησε 3-0 (6-3,7-5,6-1) τον Γαλλο Φαμπρις Σαντορο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ανεσταλη η σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου λογω αξεπεραστων τεχνικων προβληματων που παρουσιαστηκαν στο ηλεκτρονικο συστημα συναλλαγων. Ο φορτος εισαγωγης εντολων αγορας για μετοχες της ΧιοςΒανκ, η διαπραγματευση των οποιων θα ξεκινουσε σημερα δημιουργησε τα προβληματα στο ηλεκτρονικο συστημα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νεος ανεμος φαινεται να φυσαει πανω απο την Ευρωπη, μετα την εντυπωσιακη νικη των Εργατικων στην Βρετανια και την χθεσινη επικρατηση της κεντροαριστερας στη Γαλλια, κατα την διαρκεια του πρωτου γυρου των βουλευτικων εκλογων. Εκπληξη προκαλεσαν τα αποτελεσματα και στις δυο παραταξεις, καθως η δεξια με το 38,5% που συγκεντρωσε, εφθασε στο χαμηλοτερο ποσοστο της απο το 1981, ενω η αριστερα με την εντυπωσιακη ανοδο του 42%, οφειλει τωρα να εντεινει τις προσπαθειες της, ωστε να επικρατησει και στον δευτερο γυρο. Ο πρωθυπουργος, Αλεν Ζιπε, αμεσως μετα την ανακοινωση των αποτελεσματων, δηλωσε οτι ειναι ετοιμος να παραιτηθει, οποιος και αν ειναι ο νικητης του δευτερου γυρου. Καθοριστικο ρολο ωστοσο, για την τελικη εκβαση του δευτερου γυρου, θα παιξουν η αποχη, το ποσοστο της οποιας εφθασε χθες το 30,1% περιπου και αναμενεται τωρα να μειωθει, λογω της εντασης και της κρισιμοτητας της αναμετρησης, καθως και οι ψηφοφοροι του Εθνικου Μετωπου του ακροδεξιου Ζαν Μαρι Λεπεν, που εφθασε το 15,3%, τρεις μοναδες πανω απο τις εκλογες του 1993. Γενικη ειναι η εκτιμηση οτι τα αποτελεσματα αυτα ειναι ενα μηνυμα διαμαρτυριας των γαλλων ψηφοφορων για τα δυο χρονια σκληρης λιτοτητας, υψηλης φορολογιας και αυξησης της ανεργιας στο ποσοστο-ρεκορ 12,8%, λογω της πολιτικης της κυβερνησης Ζιπε. Η αβεβαιοτητα που κυριαρχει για την εκβαση του δευτερου γυρου, ειχε αμεσο αντικτυπο στο Χρηματιστηριο, με συνεπεια το γαλλικο φραγκο να σημειωσει πτωση εναντι του μαρκου. Οπως ομως μετεδωσε το πρωι γερμανικος ραδιοσταθμος, ο μεγαλος ηττημενος ειναι ο προεδρος Ζακ Σιρακ, ο οποιος προκαλεσε μια τετοια μεγαλη ηττα, δυο μολις χρονια μετα την αναληψη των προεδρικων του καθηκοντων, καθως οπως φανηκε, παρασυρθηκε απο τις δημοσκοπησεις, που εφεραν την δεξια να προηγειται στις εκτιμησεις των Γαλλων και προκηρυξε προωρες εκλογες, δεκα μηνες πριν την εκπνοη της θητειας της κυβερνησης. Το ερωτημα που θετουν ολοι σχεδον τωρα, ειναι πως μπορει να κυβερνα με μια τετοια μικρη λαικη βαση. Την ικανοποιηση τς κυβερνησης για την επικρατηση των σοσιαλιστων, εξεφρασε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας, ενω συγχαρητηρια τηλεγραφηματα εστειλε ο προεδρο του ΣΥΝ, Νικος Κωνσταντοπουλος στην ηγεσια της κεντροαριστερας συμμαχιας.

Κρισιμη συνεδριαση εξι ωρων, ειχε σημερα στην Αγκυρα το πανισχυρο Ανωτατο Στρατιωτικο Συμβουλιο, προκειμενου να αποφασισει για την περαιτερω αυξηση των πιεσεων προς τον ισλαμιστη πρωθυπουργο, Νετζμετιν Ερμπακαν. Αμεσως μετα την ληξη της συνεδριασης, ανακοινωθηκε απο την τηλεοραση οτι εληφθησαν ολες οι αναγκαιες, οπως τις χαρακτηρισαν, αποφασεις, προκειμενου να εκδιωχθουν απο τους κολπους του στρατευματος ολοι οι ισλαμιστες αξιωματικοι. Η στρατιωτικη ηγεσια αναμενεται τωρα να ζητησει απο τον Ερμπακαν, να εγκρινει την απομακρυνση απο το στρατευμα δεκαδων αξιωματικων εξαιτιας των φιλοισλαμικων τους θεσεων. Η συνεδριαση αυτη πραγματοποιηθηκε σε μια ιδιαιτερα δυσκολη στιγμη για τον κυβερνητικο συνασπισμο, καθως μετα τις παραιτησεις τριων βουλευτων του κομματος του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ, εχει μεινει με πλειοψηφια μολις μιας εδρας.

Στο Παρισι βρισκεται ηδη ο ρωσος προεδρος, Μπορις Γιελτσιν, για την αυριανη τελετη της υπογραφης της συμφωνιας Ρωσιας-ΝΑΤΟ, η οποια καθοριζει το καθεστως των μελλοντικων τους σχεσεων. Νωριτερα, σε συνεντευξη του στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο Γιελτσιν υπεραμυνθηκε της συμφωνιας, τονιζοντας οτι προστατευει τα εθνικα συμφεροντα της Ρωσιας, προειδοποιησε ωστοσο, οτι οποιαδηποτε αποπειρα της Συμμαχιας να ενταξει στους κολπους της πρωην σοβιετικες δημοκρατιες, θα υπονομευσει πληρως τις σχεσεις Μοσχας-ΝΑΤΟ.

Την κεντρικη εκλογικη επιτροπη που θα συντονισει τις εκλογες της 29ης Ιουνιου, ορισε σημερα ο προεδρος της Αλβανιας, Σαλι Μπερισα. Προεδρος της 17μελους επιτροπης, ειναι μελος του Δημοκρατικου Κομματος, ο αντιπροεδρος ειναι απο το Σοσιαλιστικο κομμα, ενω ο γραμματεας ειναι κυβερνητικος αξιωματουχος. Το Δημοκρατικο και το Σοσιαλιστικο Κομμα εχουν απο τρια μελη στην επιτροπη, ενω τα υπολοιπα οκτω μελη ανηκουν σε οκτω μικροτερα κομματα. Με την κινηση αυτη, ο Μπερισα ικανοποιησε ενα απο τα βασικα αιτηματα της αντιπολιτευσης, εκεινη ωστοσο, ανακοινωσε οτι υπαρχουν ακομα πολλα που πρεπει να γινουν για να συμμετασχει στις εκλογες.

Την απαγορευση ολων των δημοσιων συγκεντρωσεων και των δραστηριοτητων των πολιτικων κομματων στην πρωτευουσα Κινσασα, διεταξε ο ηγετης της νεας Λαικης Δημοκρατιας του Κονγκο, πρωην Ζαιρ, Λοραν Καμπιλα. Καλα πληροφορημενες πηγες, αναφερουν οτι τα μετρα αυτα εληφθησαν ενοψει των εξαγγελθεντων για την Τεταρτη και Παρασκευη, διαδηλωσεων διαμαρτυριας κατα του Καμπιλα, απο τους υποστηρικτες του βετερανου ηγετη της αντιπολιτευσης, Ετιεν Τσισεκεντι.

Στο Καιρο αναμενεται αποψε ο παλαιστινιος ηγετης, Γιασερ Αραφατ, προκειμενου να συναντηθει με τον αιγυπτιο προεδρο, Χοσνι Μπουμπαρακ, ο οποιος θα προεδρευσει στην αυριανη συναντηση κορυφης με τον ισραηλινο πρωθυπουργο Μπενιαμιν Νετανιαχου. Οπως δηλωσε ο εκπροσωπος του Αραφατ, οι συνομιλιες θα εστιασθουν στα θεματα που θα απασχολησουν την ισραηλινο-αιγυπτιακη συναντησης κορυφης, που θα γινει στο αιγυπτιακο θερετρο Σαρμ ελ-Σειχ στο Σιναι.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα, εκτος απο τα κεντρικα και βορεια οπου πιθανον να εκδηλωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες μικρης διαρκειας. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 12 με 26 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 14 με 29 και στα νησια 16 με 27 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 16 με 28 θα εχει αυριο η Αθηνα. Στη Θεσσαλονικη ενδεχεται να σημειωθει ασθενης βροχη το πρωι, ενω το θερμομετρο στην πολη θα δειξει απο 14 μεχρι 25 βαθμους.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 27 May 1997 - 0:02:41 UTC