Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-05-24

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Επιφυλακτικος εμφανιστηκε ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος, στις δηλωσεις του προεδρου της Τουρκιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ, στον ΑΝΤΕΝΝΑ, ο οποιος επανεφερε την προταση για υπογραφη Συμφωνου μη επιθεσης. Τονισε ομως οτι ισχυει το casus belli, στην περιπτωση που η Ελλαδα επεκτεινει τα χωρικα της υδατα στα 12 μιλια. Ο κ. Ντεμιρελ αμφισβητησε ευθεως την ελληνικη κυριαρχια σε 130 βραχονησιδες και νησακια του Αιγαιου. Στο μεταξυ προοδο στις ελληνοτουρκικες σχεσεις διαπιστωνει η υπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ, Μαντλιν Ολμπραιτ. Τη Δευτερα, πιθανον να σταλει στην ολλανδικη προεδρια το μνημονιο με τις θεσεις των ελληνων εμπειρογνωμονων για τα ελληνοτουρκικα.

Τα εκκρεμη προβληματα της Διακυβερνητικης Διασκεψης εξεταστηκαν στο ατυπο εκτακτο συμβουλιο κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης που εγινε στο Νορτβεικ της Ολλανδιας. Ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης τονισε οτι αρκετα ζητηματα παραμενουν ανοιχτα και δεν ειναι βεβαιο οτι θα υπαρξει τελικη συμφωνια για την αναθεωρηση της συνθηκης του Μααστριχτ, στη Συνοδο Κορυφης του Ιουνιου στο Αμστερνταμ.

Συνεχιζεται η αντιπαραθεση μεταξυ κυβερνησης και ΚΚΕ για τις δηλωσεις του Γιωργου Παπανδρεου σχετικα με την αποποινικοποιηση της χρησης χασις. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος καλεσε το ΚΚΕ, να μιλα λιγοτερο και να μην εκτιθεται στην κοινη γνωμη. Απο την πλευρα του ο κ. Παπανδρεου εκανε λογο για συκοφαντικη προσπαθεια διαστρεβλωσης των αποψεων του.

Κατατεθηκε στη Βουλη το νομοσχεδιο για τη στρατιωτικη θητεια με το οποιο ρυθμιζονται τα θεματα των ανυποτακτων και των αντιρρησιων συνειδησης. Για τους ανυποτακτους προβλεπεται μειωμενη θητεια απο 3 εως 12 μηνες, αναλογα με την ηλικια τους και εξαγορα του υπολοιπου, προς 120 χιλιαδες δραχμες το μηνα. Επισης, χορηγουνται κινητρα για μειωμενη θητεια στις μικρες ηλικιες.

Η Ελληνικη Αστυνομια και το υπουργειο Δημοσιας Ταξης, θα ανταποκριθουν σε καθε αιτημα της προανακρισης, για να ριχθει απλετο φως στην υποθεση της δολοφονιας του υπαστυνομου Μαρκακη στο Αργυροκαστρο, δηλωσε ο υπουργος Γιωργος Ρωμαιος. Τη Δευτερα αναμενεται να απολογηθει στον ανακριτη ο αστυφυλακας των ΕΚΑΜ, Δημητρης Τζαβελας, ο οποιος κατηγορειται για τη δολοφονια του υπαστυνομου.

Σε διαμαχη Δημου Αθηναιων-ΥΠΕΧΩΔΕ, εξελισσεται το θεμα των παρκομετρων, το οποιο προσλαμβανει διαστασεις και σε αλλες περιοχες της χωρας. Ορισμενοι δημαρχοι, απειλουν να αντιδρασουν δικαστικα κατα της ρυθμισης με την οποια το ΥΠΕΧΩΔΕ, παιρνει πισω την αρμοδιοτητα που εχουν οι δημοι να τοποθετουν ηλεκτρονικα παρκομετρα και να προβαινουν σε κυκλοφοριακες ρυθμισεις σε βασικους δρομους της πολης τους.

Τη Δευτερα αναμενεται να εκδοθει απο το δικαστηριο της Λαρισας η αποφαση για τους 27 αγροτες, οι οποιοι κατηγορουνται για παρακωλυση συγκοινωνιων κατα τις αγροτικες κινητοποιησεις του περασμενου Δεκεμβριου.

Αστυνομικο σωμα φρουρησης των ελληνικων συνορων, δημιουργει το υπουργειο Δημοσιας Ταξης, προκειμενου να ανταποκριθει στις αυξημενες αναγκες επιτηρησης που εχουν δημιουργηθει στα βορεια και ανατολικα συνορα της χωρας. Ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, Γιωργος Ρωμαιος, ανακοινωσε οτι θα προσληφθουν χιλιοι αστυνομικοι, πενταετους θητειας, τον ερχομενο Οκτωβριο, προκειμενου να στελεχωθει το σωμα αυτο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενας ακομα βουλευτης του Κομματος του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ παραιτηθηκε σημερα. Σε επιστολη του προς τον προεδρο της τουρκικης Βουλης, ο Ιλχαν Ακουζουμ τονιζει οτι "δεν μπορει πλεον να υποστηριζει" τον κυβερνητικο συνασπισμο. Προκειται για τον τριτο βουλευτη του κομματος της Τσιλερ που παραιτειται το τελευταιο 24ωρο, αφηνοντας την κυβερνηση συνασπισμου με την οριακη πλειοψηφια της μιας εδρας. Συμφωνα, μαλιστα με το ιδιωτικο τηλεοπτικο δικτυο ΝΤΩ ειναι πολυ πιθανον να παραιτηθουν μεσα στις επομενες ημερες και αλλοι βουλευτες του κομματος του Ορθου Δρομου.

Η πολυεθνικη δυναμη προστασιας στην Αλβανια απερριψε την αιτηση της κυβερνησης των Τιρανων για φυλαξη των οδικων αξονων και των συνοριακων φυλακιων που εχουν εγκαταληφθει απο τους τελωνειακους υπαλληλους. Πηγες, παντως, απο το περιβαλλον του ιταλου διοικητη της επιχειρησης, αναφερουν οτι ανδρες της πολυεθνικης δυναμης θα αναπτυχθουν συντομα στο συνολο του εδαφους της Αλβανιας, οπως επιθυμει και η κυβερνηση εθνικης συμφιλιωσης.

Ο μετριοπαθης πρωην υπουργος Πολιτισμου του Ιραν, Μουχαμαντ Χαταμι ειναι ο νικητης των προεδρικων εκλογων στην χωρα, συμφωνα με το ιρανικο ραδιοφωνο. Ο Αλι Ακμπαρ Νατεγκ-Νουρι, συντηρητικος υποψηφιος στις προεδρικες εκλογες στο Ιραν και κυριοτερος αντιπαλος του Χαταμι, αναγνωρισε πριν απο λιγο τη νικη του αντιπαλου του, τον οποιον και συνεχαρη.

Διεξαγεται αυριο στη Γαλλια ο πρωτος γυρος των βουλευτικων εκλογων. Ο πρωθυπουργος Αλεν Ζιπε, προεβλεψε οτι θα ειναι δυσκολος για την κεντροδεξια ο πρωτος γυρος λογω του μεγαλου αριθμου των υποψηφιων βουλευτων.

Ο Τζεηκ, ενας ηλικιωμενος γατος, κατορθωσε να γινει ο ηρωας της ημερας στο Σαν Ντιεγκο, καθως απετρεψε διαρρηκτη να κλεψει το σπιτι της κυριας του. Οπως ανακοινωθηκε απο το αστυνομικο τμημα της πολης, ο Τζεηκ πηδηξε πανω στον υποπτο, εγδαρε και δαγκωσε την πλατη και τα χερια του και τον ετρεψε σε φυγη. Ο επιδοξος διαρρηκτης συνεληφθη αργοτερα οταν ζητησε πρωτες βοηθειες για τις εκδορες που του ειχε προκαλεσει ο γατος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πεφτει αυριο η αυλαια στο ποδοσφαιρικο πρωταθλημα της Α`εθνικης κατηγοριας, ενω πρωταθλητης στεφεται ο Ολυμπιακος. Αυριο τελευταια αγωνιστικη θα γινουν τα εξης παιχνιδια: Ολυμπιακος-Καβαλα, Βεροια-ΟΦΗ, ΠΑΟΚ-Καστορια, Ηρακλης-Παναθηναικος ΑΕΚ-Σκοντα Ξανθης, Απολλων-Αρης, Αθηναικος-Εδεσσαικος, Παναχαικη- Πανηλειακος και Καλαματα-Ιωνικος.

Στον Ολυμπιακο ολοι ασχολουνται με τις λεπτομερειες της αυριανης φιεστας, που εχει οργανωσει η διοικηση των "ερυθρολευκων" προκειμενου να γιορταστει η κατακτηση του πρωταθληματος. Αυριο στο Σταδιο Καραισκακη, αναμενονται 30. 000 και πλεον φιλαθλοι της ομαδας ενω πριν απο την εναρξη θα γινει η απονομη του τροπαιου και στον πειραικο ουρανο θα βρεθουν περισσοτερα απο εικοσι χιλιαδες μπαλονια. Νωριτερα θα διεξαχθει αγωνας με παιχτες απο την ακαδημια του Ολυμπιακου και αγωνες παλαιμαχων.

Στο μεταξυ, συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες, ακαρπη ηταν η συναντηση του διευθυνοντα συμβουλου της ΠΑΕ, Γιωργου Λουβαρη, με τον Αλεκο Αλεξανδρη. Μεταξυ των δυο πλευρων υπαρχει διαφορα εκατο εκατομμυριων δραχμων. Νεα συναντηση αναμενεται στις αρχες της εβδομαδας. Εξαλλου, τη Δευτερα κατα πασα πιθανοτητα, θα γινει η συναντηση του κ. Λουβαρη με τον Ιλια Ιβιτς, προκειμενου να συζητηθει το οικονομικο μερος της ανανεωσης του συμβολαιου του σερβου επιθετικου. Παντως, πρωτος στοχος του Ντουσαν Μπαγιεβιτς στο μεταγραφικο μετωπο παραμενει ο σερβος μεσοεπιθετικος, Σασα Τζουρσιτς της Αστον Βιλα.

Στην Καλαματα διεξαγεται το απογευμα το διεθνες μητινγκ Παπαφλεσσεια. Στους αγωνες ξεχωριζει η αναμετρηση στο υψος γυναικων μεταξυ της Νικης Μπακογιαννη με την ολυμπιονικη της Ατλαντα Στεφκας Κονσταντινοβα. Στους αγωνες επισης μετεχουν ολυμπιονικες και αλλοι μεγαλοι αθλητες απ`ολο τον κοσμο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος και μονο στα βορεια ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις το απογευμα. Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις ασθενεις μεχρι μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Αυριο αναμενεται σχεδον αιθριος καιρος με νεφωσεις το απογευμα στα βορεια ηπειρωτικα. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι και στο Αιγαιο προσκαιρα ισχυροι. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια ηπειρωτικα απο 12 εως 29 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα απο 15 εως 31 και στις νησιωτικες περιοχες απο 17 εως 27 βαθμους Κελσιου. Αιθριος ειναι σημερα ο καιρος στην Αττικη, ενω ο ιδιος καιρος προβλεπεται και για αυριο. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι βορειοανατολικοι ενω η θερμοκρασια στην Αθηνα θα κυμανθει απο 17 εως 30 βαθμους. Σχεδον αιθριος καιρος επικρατει και στη Θεσσαλονικη, ενω αυριο το απογευμα θα αναπτυχθουν νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις ενω η θερμοκρασια στην πολη θα κυμανθει απο 15 εως 28 βαθμους Κελσιου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 24 May 1997 - 20:04:59 UTC