Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-05-27

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συντομη συνομιλια Σημιτη - Ντεμιρελ στο Παρισι. Συναντηση των δυο ηγετων ζητησε ο Τουρκος προεδρος. Πρεπει να καθορισθει η διαδικασια διαλογου απαντησε ο κ. Σημιτης.
  • Εντονη δυσφορια στην Αθηνα για τις δηλωσεις Οιμεν. Δεν μας εξεπληξαν και δεν τρεφουμε ψευδαισθησεις για τη στρατηγικη της Τουρκιας, δηλωσε η κυβερνηση.
  • Σε συμφωνια για τη διαδικασια και θεματολογια του κοινωνικου διαλογου, κατεληξαν εκπροσωποι κυβερνησης - εργαζομενων - εργοδοτων.
  • Απο 25 Ιουνιου μεχρι 3 Ιουλιου θα διεξαχθουν φετος οι γενικες εξετασεις. Απο 4 μεχρι 9 Ιουλιου τα ειδικα μαθηματα.
  • Ποινη φυλακισης 6 μηνων με τριετη αναστολη, επεβαλε το δικαστηριο της Λαρισας, στους κατηγορουμενους αγροτες για παρακωλυση συγκοινωνιων.
  • Απο το μικροσκοπιο τριμελων επιτροπων γιατρων θα περασουν οι περιπου 400. 000 αναπηροι, προκειμενου να τους δοθει σχετικη καρτα.
  • Συναντησεις με τους πολιτικους αρχηγους ειχε ο Χαρης Καστανιδης, ενοψει της αγορας νεων αεροσκαφων απο την Ολυμπιακη.
  • Πανω απο τρια εκατ. ανθρωποι πεθαινουν καθε χρονο εξαιτιας ασθενειων που προερχονται απο το καπνισμα.
  • Υπεγραφη στο Παρισι η ιστορικη συμφωνια Ρωσιας-ΝΑΤΟ. Η Μοσχα δεν προκειται εφεξης να πληξει με πυρηνικους πυραυλους τις χωρες-μελη του ΝΑΤΟ, δηλωνει μεσα σε κλιμα γενικης ευφοριας ο Μπορις Γιελτσιν.
  • Κρισιμη συνεδριαση στην Αγκυρα του υπουργικου συμβουλιου.
  • Τηλεοπτικο μηνυμα θα απευθυνει αποψε ο Ζακ Σιρακ, σε μια προσπαθεια να ξανακερδισει τους χαμενους ψηφοφορους.
  • Υποχωρηση 0,79% στο Χρηματιστηριο.
  • Βροχες και ισχυρες καταιγιδες στα κεντρικα και βορεια, πτωση της θερμοκρασιας που δεν θα ξεπερασει τους 28 βαθμους Κελσιου. Στους 27 το θερμομετρο στην Αθηνα, στους 23 στη Θεσσαλονικη.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μεσα σε μια πανηγυρικη τελετη υπογραφηκε το μεσημερι στο μεγαρο των Ηλυσιων, στο Παρισι, παρουσια των αρχηγων κρατων και κυβερνησεων των 16 χωρων-μελων του ΝΑΤΟ, η ιστορικη συμφωνια ΝΑΤΟ-Ρωσιας. Η συμφωνια, η επισημη ονομασια της οποιας ειναι Ιδρυτικη Πραξη για τις αμοιβαιες σχεσεις συνεργασιας και ασφαλειας μεταξυ του ΝΑΤΟ και της Ομοσπονδιας της Ρωσιας, υπογραφηκε απο τον προεδρο της Ρωσιας, Μπορις Γιελτσιν και τον γενικο γραμματεα της Συμμαχιας, Χαβιε Σολανα, μετα απο σκληρες διαβουλευσεις τεσσαρων μηνων και εφεξης θα αποτελει τον θεμελιο λιθο της συνεργασιας για την ασφαλεια στην Ευρωπη, μεταξυ των δυο πρωην αντιπαλων της εποχης του Ψυχρου Πολεμου. Η μεγαλη εκπληξη ομως προηλθε απο την πλευρα του ρωσου προεδρου, Μπορις Γιελτσιν, ο οποιος σε μια εντελως απροβλεπτη, για τους παρευρισκομενους, κινηση καλης θελησης, δηλωσε οτι η Μοσχα θα αφοπλισει ολους τους πυρηνικους πυραυλους που στοχευουν εναντιον των χωρων-μελων της Συμμαχιας που υπεγραψαν την Ιδρυτικη Πραξη. Μεχρι τωρα ισχυε η συμφωνια Ηνωμενων Πολιτειων-Ρωσιας, οτι οι πυρηνικοι τους πυραυλοι δεν θα στοχευουν αλληλους. Με τη σημερινη του ανακοινωση, ο Γιελτσιν επεκτεινει και στις αλλες χωρες του ΝΑΤΟ την ισχυ αυτης της συμφωνιας.

Ιστορικη στιγμη που σηματοδοτει ενα γεγονος πρωτευουσας σημασιας, χαρακτηρισε ο ελληνας πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, την σημερινη συμφωνια, τονιζοντας οτι θα ανοιξει το δρομο για την μελλοντικη αναπτυξη στην Ευρωπη, σχεσεων συνεργασιας για την ασφαλεια και τη σταθεροτητα. Απευθυνοντας χαιρετισμο στη σημερινη Συνοδο Κορυφης, ο κ. Σημιτης προσθεσε οτι η εφαρμογη της Ιδρυτικης Πραξης, θα αποτελεσει το σημειο εκκινησης μιας νεας πορειας συνεργασιας, η οποια θα επιτρεψει περισσοτερη ειρηνη και ευημερια για ολα τα ευρωπαικα κρατη, χωρις διαχωριστικες γραμμες και η Ελλαδα, οπως τονισε χαρακτηριστικα, ειναι ετοιμη να συμβαλλει στην επιτευξη του υψηλου αυτου στοχου. Προκληση προς τους λαους και το φιλειρηνικο κινημα στην Ευρωπη, χαρακτηρισε την συμφωνια το ΚΚΕ, επιρριπτοντας ευθυνες στην ελληνικη κυβερνηση και τις κυβερνησεις των χωρων-μελων του ΝΑΤΟ.

Συναντηση με τον προεδρο της Τουρκιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ, ειχε ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, στο Παρισι, στο περιθωριο της Συναντησης Κορυφης που πραγματοποιηθηκε στη γαλλικη πρωτευουσα με την ευκαιρια υπογραφης της συμφωνιας ΝΑΤΟ - Ρωσιας. Οπως δηλωσε ο κ. Σημιτης, στους Ελληνες δημοσιογραφους, εξεφρασε στον Τουρκο προεδρο τη δυσφορια του για τις προσφατες δηλωσεις που εκανε στον ΑΝΤΕΝΑ και του τονισε οτι η Τουρκια φαινεται να επιδιωκει αναθεωρηση των διεθνων συνθηκων και ρυθμισεων, καθως και τη μη εφαρμογη του διεθνους δικαιου γεγονος που βρισκει την Ελλαδα αντιθετη. Ο Τουρκος προεδρος του προτεινε να συναντηθουν, προκειμενου να συζητησουν τα ελληνοτουρκικα προβληματα. Η απαντηση που εδωσε ο ελληνας πρωθυπουργος ειναι οτι πρεπει πρωτα να καθορισθει η διαδικασια του διαλογου και μετα να γινει μια τετοια συναντηση. Τελος, ο κ. Σημιτης παραδεχθηκε οτι υπαρχουν αντιφατικες δηλωσεις απο τους Τουρκους αξιωματουχους και ενεταξε τις δηλωσεις αυτες στην προσπαθεια της Τουρκιας για αναθεωρηση του στατθς θθο στο Αιγαιο.

Στο μεταξυ, η κυβερνηση εκτιμα οτι τιποτα το θετικο δεν προσεφερε στις ελληνοτουρκικες σχεσεις η επισκεψη του Τουρκου υφυπουργου Εξωτερικων, Ονουρ Οιμεν, στην Αθηνα. Οπως δηλωσε ο εκτελων χρεη κυβερνητικου εκπροσωπου, Γιαννης Νικολαου, ο κ. Οιμεν παρουσιασε προχωρημενες θεσεις ακομη και σε σχεση με αυτες τις ιδιες τις τουρκικες διεκδικησεις. Προσθεσε, επισης, οτι η Ελλαδα δεν τρεφει ψευδαισθησεις για τη στρατηγικη της Τουρκιας στην περιοχη, υπενθυμιζοντας τη δηλωση του Θεοδωρου Παγκαλου οτι η Τουρκια ειναι η μονη χωρα στην Ευρωπη που θετει θεμα αλλαγης των συνορων. Στοχος της ελληνικης διπλωματιας ειναι να καταδειξει σε οσους εχουν ακομη ψευδαισθησεις οτι ο ρολος της Τουρκιας δεν διασφαλιζει τη σταθεροτητα στην περιοχη. Ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρεου, προειδοποιησε την Αγκυρα οτι θα παραμεινει απομονωμενη απο τη διεθνη κοινοτητα και την Ευρωπαικη Ενωση αν δεν αντιμετωπισει τα οποια προβληματα στις σχεσεις της με την Ελλαδα στο πλαισιο του Διεθνους Δικαιου και της ειρηνικης συνυπαρξης των δυο λαων. Εμμεση προειδοποιηση προς την Τουρκια να συμμορφωθει με τις διεθνεις συνθηκες και να σεβαστει τα διεθνως αναγνωρισμενα συνορα, εστειλε η Επιτροπη Διεθνων Σχεσεων της αμερικανικης βουλης σημειωνοντας οτι οποιος αμφισβητει την εφαρμογη η ερμηνεια διεθνων συνθηκων, θα πρεπει να προσφευγει στα αρμοδια οργανα, οπως προβλεπει η διεθνης νομικη πρακτικη.

Σε συμφωνια για τη διαδικασια και τη θεματολογια του κοινωνικου διαλογου κατεληξαν οι εκπροσωποι της κυβερνησης, των εργαζομενων και των εργοδοτων, στην πρωτη τους συναντηση, με την οποια ανοιξε ουσιαστικα το κεφαλαιο του κοινωνικου διαλογου. Στη συναντηση συμφωνηθηκε να συγκροτηθουν τρεις επιτροπες εμπειρογνωμονων οι οποιες απο τη Δευτερα θ'αρχισουν να συζητουν τα θεματα της αναπτυξης, της ανταγωνιστικοτητας-απασχολησης και της ρυθμισης των μορφων εργασιας και κοινωνικης προστασιας προς το 2. 000. Ο υπουργος εργασιας Μιλτιαδης Παπαιωαννου ανακοινωσε οτι στις 18 Ιουνιου θα αρχισει ο διαλογος για το ασφαλιστικο. Οι εκπροσωποι των εργοδοτων ζητησαν τη ληψη αποφασεων το συντομοτερο δυνατον, ενω τα συνδικατα καλεσαν την κυβερνηση να μην προχωρησει σε αιφνιδιασμους και να δεσμευτει οτι θα υλοποιηθουν οι οποιες αποφασεις ληφθουν στη διαρκεια του κοινωνικου διαλογου.

Απο 25 Ιουνιου μεχρι 3 Ιουλιου θα διεξαχθουν φετος οι γενικες εξετασεις για την εισαγωγη των υποψηφιων στην τριτοβαθμια εκπαιδευση. Συμφωνα με το προγραμμα που ανακοινωσε το υπουργειο παιδειας την πρωτη μερα οι υποψηφιοι στις τρεις πρωτες δεσμες θα διαγωνισθουν στην Εκθεση, ενω στο ιδιο μαθημα θα εξετασθουν οι υποψηφιοι της τεταρτης δεσμης στις 26 Ιουνιου. Στις 27 οι υποψηφιοι της πρωτης και δευτερης δεσμης θα εξεταστουν στη Φυσικη και της τριτης, στα Αρχαια. Το Σαββατο, 28 Ιουνιου, οι υποψηφιοι της τεταρτης δεσμης θα εξεταστουν στην Ιστορια. Στις 30 Ιουνιου η πρωτη δεσμη θα διαγωνιστει στα Μαθηματικα, η δευτερη στη Βιολογια και η τριτη στην Ιστορια. Την πρωτη Ιουλιου οι υποψηφιοι της τεταρτης δεσμης θα εξεταστουν στην Πολιτικη Οικονομια. Την Τεταρτη 2 Ιουλιου οι δυο πρωτες δεσμες θα διαγωνιστουν στη Χημεια και της τριτης στα Λατινικα. Τελος στις 3 του ιδιου μηνα η τεταρτη δεσμη θα διαγωνιστει στα Μαθηματικα. Οι εξετασεις στα ειδικα μαθηματα θα γινουν 4 με 9 Ιουλιου.

Στις εξετασεις θα παρουν φετος για πρωτη φορα μερος και περιπου 20 χιλιαδες υποψηφιοι, αποφοιτοι των Τεχνικων Επαγγελματικων Λυκειων, οι οποιοι εκτος απο την Εκθεση και τα Μαθηματικα θα διαγωνιστουν και σε μαθηματα ειδικοτητας, τα οποια θα καθορισει ειδικη επιτροπη, που συστηθηκε στο υπουργειο παιδειας. Ο Γενικος Γραμματεας του υπουργειου παιδειας δηλωσε οτι η πολιτικη ηγεσια του υπουργειου βρισκεται σε επαφη με το υπουργειο οικονομικων για να καθορισθει το υψος του επιδοματος εξετασεων που θα παρουν οι υπαλληλοι του υπουργειου παιδειας, οι οποιοι απειλουν με απεργιακες κινητοποιησεις ακομη και μεσα στις εξετασεις. Ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης παρουσιαζει το βραδυ το προγραμμα του κομματος τους για την παιδεια.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εξι μηνες φυλακιση με τριετη αναστολη καταδικαστηκαν απο το τριμελες πλημμελιοδικειο Λαρισας τα 14 μελη της πανθεσσαλικης συντονιστικης επιτροπης αγροτων καθως και αλλοι αγροτες που κατηγορουντο για παρακωλυση συγκοινωνιων. Τα μελη της συντονιστικης επιτροπης χαρακτηρισαν το αποτελεσμα προδικασμενο, τις διωξεις στημενες και κατευθυνομενες και υποσχεθηκαν ενα θερμο φθινοπωρο. Στην προαναφερθεισα ποινη καταδικαστηκαν συνολικα οι 20 απο τους 27 κατηγορουμενους ενω για δυο ειδικα απο τους καταδικασθεντες τους κ.κ. Ζιωγα και Σιδηροπουλο η ποινη δεν ανεσταλη, αλλα μετατραπηκε προς 1. 500 δρχ ημερησιως. Επισης σε ολους επιδικασθηκε χρηματικο προστιμο 25. 000 δρχ. Για κυβερνητικη εντολη και μεθοδευση με στοχο τον εκφοβισμο των αγροτων, κανει λογο το ΚΚΕ και κατηγορει την κυβερνηση οτι ασκει βαρβαρη, σκληρη και αντιαγροτικη πολιτικη.

Προσωρινη η ισοβια καρτα αναπηριας θα χορηγηθει σε ολα τα ατομα με ειδικες αναγκες που εχουν αναπηρια ανω του 67%, συμφωνα με διαδικασια που καθοριζει σχεδιο Προεδρικου Διαταγματος του υπουργειου Υγειας το οποιο συνυπογραφεται απο 19 υπουργους. Ειδικοτερα, προβλεπεται ενιαιος τροπος πιστοποιησης της αναπηριας για τη χορηγηση καρτας σε οσους ειναι πραγματικα αναπηροι και οχι αναπηροι ``μαιμου``, οπως ειπε χαρακτηριστικα ο υπουργος Υγειας, Κωστας Γειτονας. Συμφωνα με το Προεδρικο Διαταγμα, στα νομαρχιακα και περιφερειακα νοσοκομεια δημιουργουνται τριμελεις επιτροπες γιατρων οι οποιες θα αναλαβουν να επανεξετασουν ολα τα ατομα με αναπηρια, που υπολογιζονται περιπου σε 400. 000. Ο υπουργος ανακοινωσε ακομη τη δημιουργια του Εθνικου Κεντρου Αμεσης Κοινωνικης Βοηθειας το οποιο θα λειτουργει οπως το γνωστο μας 166, αλλα θα αφορα περιπτωσεις ατομων με ειδικες αναγκες, μελη οικογενειων σε κριση, τοξικομανεις, αστεγους, προσφυγες, τσιγγανους και αλλες ειδικες ομαδες πληθυσμου. Παρομοια κεντρα θα λειτουργησουν και στη Θεσσαλονικη.

Η Πολιτικη Ανοιξη θ'ακολουθησει αυτονομη πορεια, δηλωσε ο προεδρος του κομματος, Αντωνης Σαμαρας, σε συνεντευξη Τυπου, με αφορμη το συνεδριο της Πολιτικης Ανοιξης, οι εργασιες του οποιου αρχιζουν την Παρασκευη στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας. Ο κ. Σαμαρας τονισε πως το συνεδριο ειναι η απαρχη ενος νεου ξεκινηματος και σημειωσε οτι κανουν λαθος οσοι νομιζαν πως ενα εκλογικο αποτελεσμα μπορει να μας καμψει. Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης τονισε οτι το πολιτικο σκηνικο χρειαζεται επαναδιατυπωση γιατι βρισκεται υπο αμφισβητηση, με βαση τις παραδοσιακες εκφρασεις, Κεντρο - Αριστερα - Δεξια. Δηλωσε επισης οτι μεχρι στιγμης δεν του εχει γινει κρουση απο κανενα κομμα αλλα τονισε οτι ειναι διατεθειμενος να προχωρησει σε διαλογο με ολες τις πολιτικες παραταξεις. Ο κ. Σαμαρας δεν θελησε να προσδιορισει το ιδεολογικο και πολιτικο στιγμα της Πολιτικης Ανοιξης, λεγοντας οτι θα αποσαφηνισει τις θεσεις του στο συνεδριο.

Διαδοχικες συναντησεις με τους αρχηγους των κομματων ειχε ο υπουργος Μεταφορων, Χαρης Καστανιδης, ενοψει της επικειμενης αγορας νεων αεροσκαφων απο την Ολυμπιακη Αεροπορια. Ο κ. Καστανιδης συναντηθηκε με τον προεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημητρη Τσοβολα, τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα και τον προεδρο του Συνασπισμου, Νικο Κωνσταντοπουλο, ενω ο γ.γ. του υπουργειου συναντηθηκε με το γ.γ. της ΝΔ, Σταυρο Δημα. Ο κ. Καστανιδης ζητησε να ορισθουν εκπροσωποι των κομματων που θα συμμετασχουν σε ειδικη επιτροπη, η οποια θα εξετασει τις συμφωνιες για την αγορα δυο αιρ βθς Α300-340 και πεντε ως επτα Μποινγκ 737, καθως και 21 ακομη αεροσκαφων στο πλαισιο του προγραμματος ανανεωσης του στολου της Ολυμπιακης μεχρι το 2001.

Τρια εκατομμυρια ανθρωποι χανουν καθε χρονο τη ζωη τους σε ολο τον κοσμο εξ αιτιας του καπνισματος, ανακοινωσε η Ελληνικη Αντικαπνιστικη Εταιρεια, ενοψει Παγκοσμιας Ημερας κατα του Καπνισματος, στις 31 Μαιου Στο καπνισμα εχουν εθιστει τα τελευταια χρονια, κυριως οι γυναικες στη χωρα μας, χωρις μαλιστα να γνωριζουν και τους κινδυνους που συνεπαγεται. Γυναικες οι οποιες απαιτουν αντισυλληψη, εφοσον καπνιζουν πρεπει να ενημερωθουν οτι ο κινδυνος ειναι σημαντικος. Παντως ενθαρρυντικο ειναι το στοιχειο οτι την τελευταια τριετια παρατηρειται μια σταδιακη αλλα σημαντικη μειωση των νεων καπνιστων στη χωρα μας.

Για την κυοφορια νεου σκανδαλου, στο Καζινο της Παρνηθας αυτη τη φορα, μιλησε ο προεδρος της ΟΚΕ Τουρισμου της ΝΔ Θεοδωρος Κασσιμης και χαρακτηρισε ως αμφιβολου διαφανειας, τη δηθεν ιδιωτικοποιηση του Καζινο της Παρνηθας σε πολυ χαμηλες και τη μετατροπη του σε ανωνυμη πολυμετοχικη εταιρια με στοχο την πωληση ενος ποσοστου (40%) του μετοχικου κεφαλαιου, μαζι με την παραχωρηση του μανατζμεντ, σε ιδιωτικη κοινοπραξια ``ημετερων``. Ο κ. Κασσιμης τονισε πως, αν γινει κατι τετοιο, το Δημοσιο θα χασει δισεκατομμυρια, αφου ο ιδιωτης δεν θα πληρωσει για την παραχωρηση της αδειας το προβλεπομενο ποσο των 10 δις. δρχ. ουτε τον αναλογουντα ``αερα`` (περιπου 15 δις. δρχ.).

Συνεληφθη απο την αστυνομια ο αρχαιοκαπηλος Θωμας Φιλιππιδης, 60 ετων, στην κατοχη του οποιου βρεθηκαν και κατασχεθηκαν 42 χαλκινα και σιδερενια αρχαια αντικειμενα, μεγαλης αρχαιολογικης και εμπορικης αξιας. Τα αρχαια αντικειμενα ηταν συσκευασμενα και ετοιμα για εμπορια, ενω οπως εκτιμουν οι υπευθυνοι με τις ερευνες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την τελευταια συνεντευξη Τυπου ως προπονητης της ΑΕΚ εδωσε σημερα ο Πετρος Ραβουσης, ο οποιος χαρακτηρισε πετυχημενη την πορεια της ομαδας στο πρωταθλημα, το κυπελο και την Ευρωπη. ``Δεν μετανοιωνω για τις αποφασεις μου και για ο, τι εκανα ως τωρα. Ισως, βεβαια, θα επρεπε να ειχα φυγει απο τις 22 Μαρτιου, που προκληθηκε το θεμα με τον κ. Τροχανα. Ομως, συναισθηματικοι λογοι μ' εκαναν να βαλω σε δευτερη μοιρα τα οσα εγιναν σε βαρος μου``, προσθεσε ο προπονητης της ΑΕΚ. Το οικονομικο προβλημα της ΠΑΕ ηταν τροχοπεδη στην προσπαθεια της ομαδας, συμφωνα με την αποψη του Ραβουση. ``Περσι δεν υπηρχε προβλημα εν αντιθεσει με φετος. Πολλες φορες εγινα δεκτης παραπονων των παικτων``, τονισε ο Μακεδονας προπονητης. Για το Μανωλα, ο Ραβουσης ειπε, οτι ο αρχηγος της ομαδας ειναι πιο κοντα στην αποφαση να σταματησει την καριερα του, ενω προσθεσε, οτι ο Κετσπαγια πρεπει ν' αντικατασταθει απο ισαξιο του ποδοσφαιριστη. Στο μεταξυ, πολυ κοντα σε συμφωνια με τεραστια πολυεθνικη εταιρεια η οποια θελει να αγορασει το πακετο μετοχων της ΠΑΕ ΑΕΚ, βρισκεται συμφωνα με πληροφοριες ο Μιχαλης Τροχανας. Απο το περιβαλλον του μεγαλομετοχου της ΠΑΕ ΑΕΚ, το ονομα της εταιρειας θα προκαλεσει αισθηση.

Αντεπιθεση στο μεταγραφικο ``μετωπο``πραγματοποιει ο Παναθηναικος. Οι ``πρασινοι`` βρισκονται κοντα στην αποκτηση του Νορβηγου διεθνους επιθετικου της Λιλεστρομ Φρανκ Στραντλι και του αμυντικου της Βεροιας Γιωργου Κουλακιωτη, με τους οποιους συναντηθηκε χθες ο προεδρος της ΠΑΕ Γιωργος Βαρδινογιαννης. Οπως ειναι γνωστο, για την αποκτηση του Στραντλι ενδιαφερεται και ο Ολυμπιακος.

Μετα τη συμφωνια με τον Αλεκο Αλεξανδρη, σημερα κρινεται η παραμονη η οχι στον Ολυμπιακο του Ιλια Ιβιτς. Ο Σερβος επιθετικος προκειται να συναντηθει με τον προεδρο της ΠΑΕ Σωκρατη Κοκκαλη και να συζητησει την ανανεωση της συνεργασιας του με τους πρωταθλητες. Στο μεταξυ, ο διευθυνων συμβουλος της ΠΑΕ Γιωργος Λουβαρης, θα μεταβει κατα πασα πιθανοτητα σημερα στο Μπερμιγχαμ για να συζητησει με την διοικηση και τον προπονητη της Αστον Βιλα την ενδεχομενη μεταγραφη του Σερβου διεθνους μεσου της Αγγλικης ομαδας Σασα Τσουρτσιτς.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ο γενικος δεικτης υποχωρησε σε ποσοστο 0,79%, κλεινοντας στις 1714,05 μοναδες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε εξελιξη βρισκεται στην Αγκυρα η κρισιμη συνοδος του υπουργικου συμβουλιου, ενα μολις 24ωρο μετα την μαραθωνια, κεκλεισμενων των θυρων, συνοδο του Ανωτατου Στρατιωτικου Συμβουλιου, στην οποια η ηγεσια των Ενοπλων Δυναμεων υποχρεωσε τον ισλαμιστη πρωθυπουργο, Νετζμετιν Ερμπακαν, να υπογραψει την αποστρατευση 161 αξιωματικων, που θεωρουνται οτι ανηκουν στις ταξεις των ισλαμιστων. Πριν την εναρξη της συνοδου του υπουργικου συμβουλιου, υπηρξε μια συγχυση για το εαν θα πραγματοποιειτο τελικα, καθως ειχαν διαρρευσει πληροφοριες οτι εκδηλωθηκε διαμαχη μεταξυ των κυβερνητικων εταιρων για τις δραστηριοτητες των ισλαμιστων. Ο κυβερνητικος συνασπισμος των Ερμπακαν- Τσιλερ δεν αντιμετωπιζει μονο εσωκομματικα προβληματα, εξαιτιας των οποιων εχει βρεθει με πλειοψηφια μιας μονο εδρας, αλλα και την διεθνη κατακραυγη για την στρατιωτικη επιχειρηση κατα των Κουρδων, στο βορειο Ιρακ.

Ο Γαλλος πρωθυπουργος Αλεν Ζιπε, που προανηγγειλε χθες την παραιτηση του, ανεξαρτητως της εκβασης του δευτερου γυρου των εκλογων, δηλωσε σημερα οτι εαν νικησει η αριστερα, η χωρα θα επιστρεψει στους ελεφαντες, ενω η παραιτηση του, οπως υποστηριξε, δινει στον γαλλικο λαο ενα επιπλεον επιχειρημα, οτι αυτη ειναι η νεα αρχη για κατι πραγματικα καινουργιο.

Αντιπροσωποι των δεκα μεγαλυτερων κομματων της Αλβανιας, συναντωνται σημερα στα Τιρανα σε μια προσπαθεια να καταληξουν σε συμφωνια για θεματα που αφορουν την διεξαγωγη των εκλογων. Τη συναντηση αυτη συγκαλεσε το Δημοκρατικο Κομμα του Σαλι Μπερισα, ο οποιος ζητησε απο τα κομματα να υπογραψουν ενα κοινωνικο συμφωνο για ελευθερες και εντιμες εκλογες. Την ιδια ωρα, εμπειρογνωμονες του ΟΑΣΕ αρχισαν να αναπτυσσονται σε διαφορες περιοχες της Αλβανιας, προκειμενου να μιλησουν με τις αλβανικες αρχες και να τις ενημερωσουν με ποιο τροπο θα προετοιμαστουν για τις εκλογες.

Φρικη και αποτροπιασμο εχει προκαλεσει στην Ιαπωνια, η απανθρωπη δολοφονια ενος 11χρονου μαθητη, ο οποιος βρεθηκε αποκεφαλισμενος, με ενα προκλητικο σημειωμα κολλημενο στο στομα του, το οποιο εγραφε: Πιαστε με αν μπορειτε! Το κεφαλι του ατυχου μαθητη, το οποιο αποκεφαλιστηκε με ενα μαχαιρι, βρεθηκε στην περιοχη του Κομπε, οπου βρισκεται το σπιτι του, ενω το σωμα του ανακαλυφθηκε αργοτερα κοντα στο σχολειο οπου φοιτουσε. Στην ιδια περιοχη, δυο μαθητριες ειχαν δεχθει τον Μαρτιο επιθεση απο εναν ανδρα με μαχαιρι, η μια εκ των οποιων υπεκυψε αργοτερα στα τραυματα της.

Τριωρες συνομιλιες ειχαν σημερα στο αιγυπτιακο θερετρο, Σαρμ ελ Σειχ, ο προεδρος της Αιγυπτου Χοσνι Μουμπαρακ και ο ισραηλινος πρωθυπουργος, Μπενζαμιν Νετανιαχου, με επικεντρο το Μεσανατολικο. Μετα την ληξη των συνομιλιων, δηλωσαν οτι χρειαζεται περισσοτερος χρονος και διαβουλευσεις με τους Παλαιστινιους για την επανεναρξη των ειρηνευτικων συνομιλιων, που εχουν παγωσει εδω και τρεις περιπου μηνες, μετα την εναρξη της οικοδομησης εβραικου οικισμου στην ανατολικη Ιερουσαλημ.

ΚΑΙΡΟΣ

Βροχες και καταιγιδες, κατα τοπους ισχυρες, θα σημειωθουν αυριο στη βορεια Ελλαδα, ενω κατα τη διαρκεια της νυχτας τα φαινομενα αυτα θα επεκταθουν και στα κεντρικα. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος με ανεμους βορειους ασθενεις και τοπικα μετριους, αλλα προς το βραδυ θα ενισχυθουν. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 10 με 23 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 13 με 28 και στα νησια 16 με 27 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος στην Αθηνα, με ασθενεις εως μετριους ανεμους και θερμοκρασια 16 με 27 βαθμους. Στη Θεσσαλονικη το απογευμα θα σημειωθει βροχη και πιθανον καταιγιδα, οι ανεμοι θα ειναι μεχρι ισχυροι και η θερμοκρασια στην πολη θα κυμανθει απο 13 μεχρι 23 βαθμους Κελσιου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 28 May 1997 - 11:14:04 UTC