Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-29

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Με καθυστέρηση αναμένεται ν'αρχίσει το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ήταν προγραμματισμένο για τις οχτω το βράδυ στο Λουξεμβούργο. Και τούτο διότι η υπουργός Εξωτερικων της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ αναχωρησε καθυστερημένα από την Κωνσταντινούπολη για το Λουξεμβούργο, αλλά το αεροσκάφος της υπέστη βλάβη πάνω από τη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Τελικά αναχωρησε γύρω στις έξι ωρα Ελλάδος. Πάντως, το σημερινό συμβούλιο, το οποίο χαρακτηρίζεται σημαντικό και για την πορεία των ελληνοτουρκικων σχέσεων, γίνεται υπό τη σκιά της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, αλλά και των πιέσεων που δέχεται η Ελλάδα να άρει το βέτο. Η ελληνική πλευρά, δια του υπουργού Εξωτερικων, Θεόδωρου Πάγκαλου, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να άρει το βέτο στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Αγκυρα, αν η τελευταία δεν ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, στο κείμενο των "15" . Οι υπουργοί Εξωτερικων στη διάρκεια του γεύματος εργασίας οριστικοποίησαν την κοινή θέση που θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες στη δήλωση των "15" αναφέρεται ότι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας - Κοινότητας εξαρτάται από τη βελτίωση των σχέσεων της Αγκυρας και ενός κράτους - μέλους, στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα, μέσω της διευθέτησης των θεμάτων που τους αφορούν βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων μηχανισμων όπως το Διεθνές Δικαστήριο και την απόρριψη της απειλής ή της χρήσης βίας, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνων. Η δήλωση αυτή ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η Ολλανδική Προεδρία εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση του Συμβουλίου, στο περιθωριο του οποίου δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σύντομη συνάντηση του Θεόδωρου Πάγκαλου με την Τανσού Τσιλέρ. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικων θα έχουν οπωσδήποτε συνάντηση αύριο στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθωριο της Συνόδου της Παρευξείνιας Συνεργασίας.

Την ίδια ωρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνων, στη Νέα Υόρκη, θα συζητείται το Κυπριακό στη συνάντηση των εκπροσωπων των πέντε μονίμων μελων του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μια προσπάθεια συντονισμού των περαιτέρων ενεργειων. Σύμφωνα με πληροφορίες σε ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά το πέρας της συνάντησης θα τονίζεται ότι δεν αποτελεί παραδεκτή λύση η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο. Μετά τη συνάντηση θα συνεχισθούν εσωτερικές διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Εθνη ωστε να ενημερωθεί ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, εν όψει της αναμενόμενης επίσκεψής του στην περιοχή.

Αναχωρησε το απόγευμα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ο τελευταίος λόχος του ελληνικού τάγματος που θ'αναπτυχθεί στην Αλβανία, στο πλαίσιο της διεθνούς δύναμης προστασίας. Οι περίπου εκατό οπλίτες μαζί με τα 70 οχήματα αναχωρησαν με τα αρματαγωγά ΧΙΟΣ και ΚΩΣ και αναμένονται σε 48 ωρες στο λιμάνι του Δυρραχίου. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χθες επισκέφθηκε την ελληνική δύναμη στην Αλβανία και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χωρας Μπασκίμ Φίνο, βρίσκεται σήμερα στη Ρωμη για συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του Μπενιαμίν Αντρεάτα. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία.

Αυξημένη αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα είναι από το μεσημέρι η κίνηση στις δύο εθνικές οδούς, ενω η Τροχαία για τη διευκόλυνση των εκδρομέων έθεσε και πάλι σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τροχαίας ούτε και σήμερα επέστρεψε ο κύριος όγκος των εκδρομέων του Πάσχα, καθως μεγάλος αριθμός προτίμησε να παρατείνει τις πασχαλινές διακοπές, εν όψει και της Πρωτομαγιάς την Πέμπτη. Τραγικός ήταν και φέτος ο φόρος αίματος στην άσφαλτο, καθως από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι σήμερα σε 293 τροχαία δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 36 άτομα και 373 τραυματίσθηκαν. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του αγνωστου, ο οποίος πετά μεγάλες πέτρες στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Αθηνων - Κορίνθου, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή οδηγων και επιβατων. Τα ξημερωματα ο άγνωστος πέταξε πέτρα κοντά στα Μέγαρα με αποτέλεσμα να συγκρουστούν πέντε ΙΧ αυτοκίνητα χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματισμοί.

Με δύο ξεχωριστές εργατικές εκδηλωσεις θα τιμηθεί την Πέμπτη η επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς. Η πλειοψηφία των συνδικαλιστικων δυνάμεων στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, διοργανωνει συγκέντρωση την Πέμπτη στις 10 πρωί στο Πεδίον του Αρεως, ενω η ΕΣΑΚ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, καλεί σε συγκέντρωση την ίδια ημέρα και ωρα, στην πλατεία Συντάγματος. Αφορμή για το "ρήγμα" στο συνδικαλιστικό κίνημα, αποτέλεσε ο επικείμενος κοινωνικός διάλογος, στον οποίο η πλειοψηφία προετοιμάζεται να συμμετάσχει "επιθετικά", ενω η μειοψηφία θεωρεί τη συμμετοχή αυτή ως συναίνεση σε αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές, σε ζητήματα όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για προσπάθεια διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος, ενω ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε μήνυμά του τονίζει ότι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν οι αμετακίνητοι στόχοι της κυβέρνησης.

Ευχάριστα είναι τα νέα από την ΕΥΔΑΠ, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε ότι μετά από περίπου 10 χρόνια τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της ξεπέρασαν το 1 δισ. κυβικά. Πάντως η ΕΥΔΑΠ δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση της τιμής του νερού, αλλά αντίθετα δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αύξηση των τιμολογίων της. Σχετική απόφαση θα πάρει η Επιτροπή Τιμων και Εισοδημάτων, ενω η διοίκηση της εταιρίας προτείνει αυξήσεις κυρίως στις μεγάλες καταναλωσεις.

Ταχυδρομήθηκαν από το ΚΕΠΥΟ τα πρωτα 110. 000 εκκαθαριστικά σημειωματα, προς τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες τα 49. 000 είναι χρεωστικά, τα 40. 000 πιστωτικά, ενω για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει ούτε φόρος αλλά ούτε και επιστροφή.

Εκατό δραχμές την ημέρα φτάνουν για να σωθεί ένα υποσιτισμένο παιδί που κινδυνεύει άμεσα να πεθάνει απο ασιτία. Για να σωθεί ένας άνθρωπος που κινδυνεύει να πεθάνει απο χολέρα, χρειάζονται 1. 500 δραχμές. Για ένα εμβόλιο, χρειάζονται 200 δραχμές, ενω για να γίνουν 25 χειρουργικές επεμβάσεις σε βαριά πάσχοντες, απαιτούνται 190. 000 δρχ. Ολα αυτά, όχι στον.. .πολιτισμένο κόσμο, αλλά στους προσφυγικούς καταυλισμούς που ανά τον κόσμο φιλοξενούν περί τα 50 εκατομμύρια ανθρωπους. Τα στοιχεία καταθέτουν οι "Γιατροί χωρίς σύνορα". Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς αυτής ανθρωπιστικής οργάνωσης, έστησε εδω και μια εβδομάδα, έναν "προσφυγικό καταυλισμό στην καρδιά της πόλης" της Θεσσαλονίκης. Στις μέρες λειτουργίας του, ο καταυλισμός δέχτηκε πάνω απο 2. 000 επισκέπτες, που ενημερωθηκαν για το έργο των "Γιατρων χωρίς σύνορα". Ο καταυλισμός θα "ταξιδέψει" τις επόμενες μέρες στο Ηράκλειο, στην Πάτρα και στα Ιωάννινα.

Με τη μέθοδο του ριφιφί άγνωστοι παραβίασαν το χρηματοκιβωτιο της εφορίας Νέας Σμύρνης, στη λεωφόρο Συγγρού 251, αλλά βρήκαν μόνο 300. 000 δρχ. Σύμφωνα με την Αστυνομία οι δράστες, μπήκαν στην εφορία από παρακείμενη νεοανεγειρόμενη οικοδομή και αφού έθεσαν εκτός λειτουργίας το συναγερμό, παραβίασαν με συσκευή οξυγόνου την πόρτα του χρηματοκιβωτίου και πήραν τα χρήματα που βρηκαν σε αυτό. Με τον ίδιο τρόπο, οι ίδιοι προφανως δράστες, επιχείρησαν ανεπιτυχως να διαρρήξουν και το χρηματοκιβωτιο παρακείμενης τράπεζας.

Τριακόσιοι ογδόντα νέοι γιατροί, πρόκειται να προσληφθούν για την κάλυψη αναγκων στο ΕΣΥ. Οι θέσεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πρόγραμμα για την πλήρωση 560 θέσεων γιατρων, από τις οποίες, με προηγούμενη απόφαση του υπουργού Υγείας, έχουν ήδη προκηρυχθεί οι 150 για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Τεχνητού Νεφρού, Αιμοδοσίας και άλλων ειδικων μονάδων. Οι 380 νέες θέσεις κατανέμονται ανά περιφέρεια, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που έχουν δωσει τα κατά τόπους νοσοκομεία.

Κάθειρξη 10 χρόνων και χρηματική ποινή 4. 520. 000 δρχ. στον καθένα επέβαλε, το Τριμελές Πλημελειοδικείο Κω, στους Τούρκους δουλέμπορους, οι οποίοι στις 22 Απριλίου είχαν συλληφθεί στο Φαρμακονήσι να μεταφέρουν με το σκάφος τους 55 Ιρακινούς λαθρομετανάστες.

Στη Λάρισα θα συνεδριάσει αύριο η Πανθεσσαλική επιτροπή αγροτων με αντικείμενο τη σωρεία των παραπομπων για δίκη αγροτων σε όλη τη χωρα. Οι παραπομπές σε δίκες αφορούν και τις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκεμβρίου. Η συνεδρίαση θα γίνει παρουσία εκπροσωπων των δικηγορικων συλλόγων της περιοχή και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Ενας ακόμη χρήστης ναρκωτικων ουσιων έχασε χθες τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το Θεόδωρο Βούλτσο, 38 ετων, ο οποίος μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ, σε κωματωδη κατάσταση μετά από υπερκατανάλωση βαρβιτουρικων φαρμάκων. Παρά τις προσπάθειες των γιατρων το θύμα εξέπνευσε λίγες ωρες μετά τη μεταφορά του.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο έσχατο σημείο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της ισλαμικής κυβέρνησης Ερμπακάν στην Τουρκία με τον στρατό, με αποτέλεσμα να κλιμακωνεται επικίνδυνα η πολιτική σταθερότητα στη χωρα. Ζήτημα ζωής ή θανάτου, χαρακτήρισε σήμερα ο στρατηγός Κενάν Ντενίζ, τον αγωνα κατά των ισλαμιστων, εκτιμωντας οτι ο αγωνας του στρατού για την διατήρηση του κοσμικού λαϊκού κράτους είναι ζωτικής σημασίας. Την ίδια ωρα, ο πρωην πρωθυπουργός και ηγέτης του Δημοκρατικού Αριστερού κόμματος, Μπουλέντ Ετσεβίτ, έχει αρχίσει ήδη διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης στην κυβέρνηση Ερμπακάν. Από την πλευρά του, ο ισλαμιστής πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του κόμματός του, δήλωσε οτι είναι έτοιμος για μία νέα εκλογική αναμέτρηση σε οποιαδήποτε χρονική στιγμής, υποστηρίζοντας οτι η τουρκική αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Το πάγωμα των δημόσιων δαπανων, η περικοπή φόρων και η προωθηση των διαπραγματεύσεων για τη μείωση των ωρων εργασίας, είναι μερικά από τα κυριότερα σημεία του εκλογικού μανιφέστου που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο κυβερνων κεντροδεξιός συνασπισμός της Γαλλίας, ενόψει των βουλευτικων εκλογων της 25ης Μαϊου. Ο πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, αισιόδοξος για την νίκη του συνασπισμού, δήλωσε οτι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα παρουσιάσει εντός των πρωτων 40 ημερων, πενταετές πρόγραμμα για το πάγωμα των δημοσίων δαπανων κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού. Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο, εκτιμούν οτι το μανιφέστο είναι μία αόριστη διατύπωση η οποία αποφεύγει να κάνει λόγο για συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο θέμα της φορολογίας, ενω η μόνη δέσμευση για νέες δαπάνες αφορά την αύξηση του ανωτατου ορίου ηλικίας, για την καταβολή του επιδόματος τέκνων.

Την μεγαλύτερη αναστάτωση με το μικρότερο κόστος, διάλεξε ο IRA για να κάνει δύσκολη τη ζωή της βρετανικής κυβέρνησης δύο μόλις 24ωρα, πριν από την διεξαγωγή των βουλευτικων εκλογων. Παρέλυσε σήμερα το κέντρο του Λονδίνου, ενω κυκλοφοριακό κομφούζιο δημιουργήθηκε και στους γύρω περιφερειακούς αυτοκινητόδρομους, μετά από προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση εκρηκτικων μηχανισμων. Η τακτική αυτή του IRA έχει προκαλέσει και άλλες φορές στο παρελθόν κυκλοφοριακό χάος και αγανάκτηση στη Βρετανία, ωστόσο ο υπουργός εσωτερικων, Μάϊκλ Χάουαρντ, προειδοποίησε οτι ο βρετανικός λαός δεν πρόκειται να υποκύψει ποτέ στις πιέσεις. Την ίδια, εξέχοντας στελέχη του συντηρητικού κόμματος διεξάγουν αγωνα, προκειμένου να πεισθεί ο ηγέτης τους, Τζον Μέιτζορ, να παραμείνει έως το προσεχές φθινόπωρο στην ηγεσία, σε περίπτωση ήττας του κόμματος, καθως όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Τόνι Μπλέρ νικητή των εκλογων.

Το πράσινο φως για την επέκταση ενός εβραϊκού οικισμού στα περίχωρα της Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, έδωσε σήμερα η κυβέρνηση του Ισραήλ. Την ίδια ωρα, περίπου 200 Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί στη Λωρίδα της Γάζας διαμαρτυρόμενοι για τα έργα που πραγματοποιούνται σε 6. 000 τετραγωνικά μέτρα κοντά στον οικισμό Γκους Κατίφ, στη μεσογειακή ακτή.

Το πάγωμα του κριτικού διαλόγου και την διακοπή των διυπουργικων επαφων με το Ιράν, αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί εξωτερικων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, οι 15 αποφάσισαν να διατηρήσουν το εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν και να μη χορηγούν βίζα σε Ιρανούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες αντικατασκοπείας και ασφαλείας.

Στην Γενεύη, η αμερικανική Ενωση Νομικων ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες απελευθερωθηκαν οι όμηροι στη Λίμα του Περού. Η οργάνωση εκφράζει την ανησυχία της για τον περίεργο, όπως τον χαρακτηρίζει, θάνατο ενός από τους 73 ομήρους, ο οποίος ήταν γνωστός για τη διαφωνία του προς τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η περουβιανή κυβέρνηση.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Βραδιά μνήμης για τον Ανατόλι Γκριτσένκο, τον ηρωικό πιλότο που θυσίασε τη ζωή του προσπαθωντας να περιορίσει τις καταστρεπτικές συνέπειες του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, οργανωνεται το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Ο Γκριτσένκο είχε πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες πτήσεις πάνω από τον τέταρτο πυρηνικό αντιδραστήρα του εργοστασίου στο Τσέρνομπιλ, ρίχνοντας τόννους τσιμέντο για να καλυφθεί η κεφαλή του αντιδραστήρα απ' όπου διέρρεαν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, πέθανε από λευχαιμία στις ΗΠΑ. Την εκδήλωση οργανωνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρωπης-Θεσσαλονίκη 1997, στο πολιτιστικό κέντρο του Δικηγορικού Συλλόγου.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η επιτροπή κανονισμων της ΕΠΟ, απέρριψε το δελτίο του ποδοσφαιριστή του Αχιλλέα Κιλκίς, Κεσταμυλή, αφού αν και είχε δελτίο σε ερασιτεχνική ομάδα της Σουηδίας, δεν προσκόμισε στην ελληνική Ομοσπονδία την μπλε κάρτα όπως όφειλε. Ετσι η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ αναμένεται να κάνει δεκτές τις ενστάσεις που έχουν καταθέσει ο Κιλκισιακός και ο Μέγας Αλέξανδρος Καλοχωρίου κατά του Αχιλλέα.

Στο μεταξύ παραιτήθηκε του αγωνα πρωταθλήματος της Δ' εθνικής με τον Αστέρα Ληξουρίου ο Δυοβουνιωτης, ενω στις 7 Μαίου θα διεξαχθούν τελικά οι δύο εξ αναβολής αγωνες μεταξύ των ομάδων Καλλονής-Αρης Αρχαγγέλου και Δάφνης Εξαμιλίων-Πέλοπα Κιάτου.

Πολύ κοντά στην πρόκριση της στις οκτω καλύτερες ομάδες της Ευρωπης, βρίσκεται η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ελπίδων, μετά την σπουδαία νίκη που πέτυχε στο γήπεδο της Εδεσσας επί της αντίστοιχης της Κροατίας με 2-0. Η ομάδα του Γιάννη Κόλλια βρίσκεται στην πρωτη θέση του ομίλου της με 13 βαθμούς, ενω η δεύτερη Σλοβενία έχει 6 αλλά και τρία παιχνίδια λιγότερα.

Τα τέρματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος πέτυχαν οι Νίκος Λυμπερόπουλος στο 74` και Σωτήρης Κωνσταντινίδης στο 90`.

Ολοκλήρωσε την προετοιμασία της με κάθε λεπτομέρεια η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος και με την συμπαράσταση των Θεσσαλονικέων και Μακεδόνων φιλάθλων υποδέχεται αύριο το βράδυ στο Καυτατζόγλειο της Θεσσαλονίκης την αντίστοιχη ομάδα της Κροατίας. ``Στοχεύουμε στη νίκη καί θα προσπαθήσουμε να την κατακτήσουμε``, δήλωσε ο τεχνικός της ελληνικής ομάδας Κωστας Πολυχρονίου, που δεν παρέλειψε να ``πλέξει`` το εγκωμιο της κροατικής ομάδας. ``Δεν είναι τυχαία ομάδα η εθνική Κροατίας. Παραμένει πάντα ένα μεγάλο συγκρότημα και το έχει αποδείξει σε όλες τις διοργανωσεις και αναμετρήσεις της. Εχει μεγάλα ονόματα στη δύναμή της, που κοσμούν τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες. Μπορεί να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στην πιο δύσκολη έδρα``, είπε ο κ. Πολυχρονίου.

Και συμπλήρωσε: ``Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και οι παίκτες μας έχουν προετοιμασθεί κατάλληλα. Πιστεύω πως θα γίνει ωραίο παιχνίδι και στο τέλος εμείς θα είμαστε οι τυχεροί που θα πανηγυρίσουμε τη νίκη``. Ο κ. Πολυχρονίου ανακοίνωσε την 11άδα του εθνικού μας συγκροτήματος, με την οποία θα ξεκινήσει το παιχνίδι. Πρόκειται για τους Ατματζίδη, Αποστολάκη, Ουζουνίδη, Νταμπίζα, Καραταίδη, Κασάπη, Πουρσανίδη, Ζαγοράκη, Φρατζέσκο, Δωνη και Νικολαίδη.

Αποφασιστικό βήμα για πρόκριση στον τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας, έκανε η ΑΕΚ, κερδίζοντας στην ``μάχη των δικεφάλων`` 70-54 τον ΠΑΟΚ, στον πρωτο αγωνα γιά την ημιτελική φάση των πλέϊ οφ που έγινε στο ΟΑΚΑ παρουσία περίπου 3. 000 θεατων. Ο δεύτερος αγωνας μεταξύ των δύο ομάδων θα γίνει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ενω αν χρειαστεί καί τρίτο ματς θα γίνει την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, στους ``4`` του πρωταθλήματος προκρίθηκε ο Ολυμπιακός. Οι ``ερυθρόλευκοι``, στον τρίτο αγωνα της β` φάσης των πλέϊ οφ που έγινε στο ΣΕΦ παρουσία 15. 000 περίπου θεατων, οι οποίοι πήγαν στο γήπεδο για να δουν τους παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς να κάνουν το γύρο του θριάμβου με το Κύπελλο Ευρωπης το οποίο ως γνωστόν κατέκτησαν πριν από μια εβδομάδα στη Ρωμη, επεβλήθησαν 76-66 του Απόλλωνα Πατρων, πετυχαίνοντας έτσι και δεύτερη νίκη κόντρα στο αχαϊκό συγκρότημα. Η Πειραϊκή ομάδα, στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, θα αντιμετωπίσει το Περιστέρι, που απέκλεισε στον Αρη.

Επιστροφή στο χωρο του ποδοσφαίρου, όπου η πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ τιμωρησε την ΑΕΚ με πρόστιμο 40. 000 ελβετικων φράγκων, δηλαδή 7,4 εκατομμυρίων δραχμων για κακή οργάνωση του αγωνα και αντιαθλητική συμπεριφορά των οπαδων της στο παιχνίδι με την Παρί Σεν Ζερμέν, που έγινε τον Μάρτιο στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Επεισόδιο σε βάρος του προέδρου της ΕΠΟ, Κωστα Τριβέλλα, δημιούργησαν στο ξενοδοχείο όπου διαμένει η αποστολή της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρων, 30 περίπου οργανωμένοι οπαδοί του Αρη. Συγκεκριμένα, οι φίλαθλοι του συλλόγου της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκαν με άγριες όπως τελικά αποδείχτηκε-διαθέσεις το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν ο κ. Τριβέλλας, τον οποίο απείλησαν φραστικά, με αφορμή την τελευταία τιμωρία της ομάδας τους (αποκλεισμός του Χαριλάου για μια αγωνιστική). Χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρων ασφαλείας του ξενοδοχείου, προκειμένου να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το επεισόδιο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μία από τις κορυφαίες ``σφυρίχτρες`` του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Ούγγρος Σάντορ Πουλ επιλέχθηκε από την ΟΥΕΦΑ, να διευθύνει τον τελικό του ``τσάμπιονς λιγκ``, που θα γίνει στις 28 Μαίου στο Μόναχο, ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και την Γιουβέντους. Ακόμη, η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε ότι τον τελικό του κυπελλούχων, που θα γίνει στις 14 Μαίου στο Ρότερνταμ, μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Παρί Σεν Ζερμέν θα ``σφυρίξει`` ο Γερμανός, Μάρκους Μερκ.

Εξάλλου στον πρωτο τελικό για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ που θα διεξαχθεί στις 7 Μαίου στο Γκελσενκίρχεν ανάμεσα στην γηπεδούχο Σάλκε και την Ιντερ θα διευθύνει ο Γάλλος ρέφερι Μαρκ Μπατά, ενω τον επαναληπτικό, που θα γίνει στις 21 Μαίου στο Μιλάνο, θα ``σφυρίξει`` ο Ισπανός, Χοσέ Γκαρθία Αράντα.

Η Ιρινα Πριβάλοβα, ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του Ρωσικού αλλά και το Παγκόσμιου στίβου, δεν θα λάβει μέρος κατά πάσα πιθανότητα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της Ρωσικής ομάδας, Βαντίμ Ζελίτσενοκ. Η 28-χρονη Πριβάλοβα υπέστη σοβαρή μυϊκή θλάση κατά την διάρκεια του τελικού των 60 μέτρων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου, που έγινε τον Μάρτιο στο Παρίσι και σύμφωνα με το ιατρικό ``τίμ`` της Ρωσικής ομάδας, παρά το ότι η αποθεραπεία της εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, είναι μάλλον απίθανο να αρχίσει και πάλι προπονήσεις πρίν τα τέλη Μαϊου.

Η πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ τιμωρησε την Φιορεντίνα με αποκλεισμό της έδρας της για τα δύο επόμενα παιχνίδια στις ευρωπαϊκές διοργανωσεις για επεισόδια οπαδων της στον επαναληπτικό ημιτελικό αγωνα του κυπέλλου κυπελλούχων (0-2) που έγινε στην ιταλική πόλη την περασμένη Τετάρτη. Η Φιορεντίνα αναγκάζεται έτσι από την ΟΥΕΦΑ να δωσει τα δύο επόμενα παιχνίδια της σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από την έδρα της, ενω τιμωρήθηκε επίσης και με πρόστιμο 75. 000 ελβετικων φράγκων, δηλαδή 14 εκατομμυρίων δραχμων περίπου. Η ΟΥΕΦΑ τιμωρησε ακόμη τον Πορτογάλο ποδοσφαιριστή της Φιορεντόνα, Ρούι Κόστα με αποκλεσιμό 4 αγωνιστικων και τον Σουηδό συμπαίκτη του Στέφαν Σβαρτς με τρεις, γιατί έβρισαν τον διαιτητή αμέσως μετά το παιχνίδι.

Ο Μάϊκλ Τζόρνταν, βρίσκεται για όγδοοη φορά στην καλύτερη πεντάδα αμυντικων του ΝΒΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ψηφοφορίας μεταξύ των 29 προπονητων του συναρπαστικότερου πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου. Ο Τζόρνταν, που πήρε 28 ψήφους, ισοφάρισε το ρεκόρ του παλιού άσου του ΝΒΑ, Μπόμπι Τζόουνς, ο οποίος ως γνωστόν αγωνίστηκε στους Φιλαδέλφεια 76ερς και τους Ντένβερ Νάγκετς. Μαζί με τον Τζόρνταν στην πρωτη πεντάδα, βρίσκονται ο Ντικέμπε Μουτόμπο (Ατλάντα Χόουκς), πού την προηγούμενη εβδομάδα ανακηρύχθηκε καλύτερος αμυντικός γιά τη φετινή περίοδο, καθως επίσης οι Γκάρι Πέϊτον (Σιάτλ Σουπερσόνικς), Σκότι Πίπεν (Σικάγο Μπουλς) και Κάρλ Μαλόουν (Γιούτα Τζαζ).

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρή άνοδο 0,54% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμων στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφωθηκε στις 1. 464,75 μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο απο τον Αύγουστο του 1990. Η αξία των συναλλαγων έφθασε τα 12,6 δισ. δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,93%, Ασφάλειες πτωση 0,12%, Λήζινγκ άνοδος 1,12%, Επενδύσεις άνοδος 0,23%, Κατασκευές άνοδος 0,35%, Βιομηχανίες άνοδος 0,32%, Διάφορες άνοδος 1,23%, Συμμετοχων πτωση 0,04%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,14%

 ΔΟΛΛΑΡΙΟ Η.Π.Α             274.4000 273.5770 275.2230
 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜ.ΜΟΝ.         309.4000 308.4720 310.3280
 ΜΑΡΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ            158.4250 157.9500 158.9000
 ΦΡΑΓΚΟ ΓΑΛΛΙΑΣ              47.0080  46.8670  47.1490
 ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ-ΣΚΩΤΙΑΣ-Β.ΙΡΛ.445.1400 443.8050 446.4750
 ΛΙΡΑ ΔΗΜ.ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ         422.7000 421.4320 423.9680
 ΦΡΑΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟΥ               7.6790   7.6560   7.7020
 ΦΙΟΡΙΝΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ          140.9250 140.5020 141.3480 + VAL:05.05.97

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χωρα, με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες κυρίως στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χωρα και το βόρειο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί αλλά από τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς μέτριους. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 8 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 19 και στο Αιγαίο 12 με 21 βαθμούς Κελσίου. Νεφωσεις με βροχή προς το απόγευμα, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 10 με 17 και 8 με 1ς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 30 April 1997 - 4:18:29 UTC