Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-25

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ο πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης απέρριψε την κριτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα από γερμανικής πλευράς για τη μη ανάκληση του έλληνα πρέσβη από την Τεχεράνη, όταν εκδόθηκε η απόφαση για τη δολοφονία τεσσάρων κούρδων πολιτικων στο Βερολινο, με την οποία καθίσταται η ιρανική ηγεσία υπεύθυνη ως εντολέας των δραστων.

Απαντωντας σε σχετικές ερωτήσεις σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ΝΤΟϊΤΣΛΑΝΤ-ΦΟΥΝΚ (DLF) o έλληνας πρωθυπουργός άσκησε κριτική για το βεβιασμένο χαρακτήρα της ανάκλησης των πρέσβεων που αξίωσε η γερμανική πλευρά, αλλά και για την απουσία των αναγκαίων διαδικασιων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το ζήτημα αυτό. (Σημειωτέον ότι ο καθορισμός της στάσης της ΕΕ έναντι του Ιράν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των υπουργων εξωτερικων της ΕΕ, την ερχόμενη Τρίτη 29 του μηνός, τρείς δηλαδή εβδομάδες μετά την ανάκληση των πρέσβεων).

"Ημασταν της άποψης και πιστεύω δικαίως - είπε - ότι δεν ήταν απαραίτητο να αποφασίσουμε εκείνη τη στιγμή, αλλά ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε δύο ημέρες να τα συζητήσουμε από κοινού, ωστε να μην κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω.. ."

Στην κατηγορία ότι η Ελλάδα δεν επέδειξε αλληλεγγύη, ο έλληνας πρωθυπουργός αντέταξε ότι "αλληλεγγύη σημαίνει κατ' αρχήν από κοινού να συζητήσουμε και στη συνέχεια από κοινού να αποφασίσουμε και στην περίπτωση αυτή ορισμένα κράτη δεν ήταν πρόθυμα να δεχθούν την πρότασή μας για μία από κοινού συζήτηση.. ."

Η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να συζητήσει σε διμερές επίπεδο περαιτέρω ζητήματα με την Τουρκία, που θα συνέβαλαν στην εκτόνωση των σχέσεων των δύο πλευρων και στην προσέγγιση των δύο κρατων, τόνισε σε ομιλία του στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας, ο πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης, με την ευκαιρία της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της πόλης. 'Εθεσε βεβαίως υπόψη του ακροατηρίου του, τις προϋποθέσεις ενός τέτοιου διαλόγου. Να παραιτηθεί δηλαδή η Τουρκία από οποιαδήποτε χρήση βίας και να δεχθεί την ενεργοποίηση ενός διεθνούς δικαιοδοτικού θεσμού. Διευκρίνησε ωστόσο ότι ``δεν καθιστά καθήκον ή υποχρέωση αυτού, του οποίου αμφισβητείται η εδαφική ακεραιότητα, να οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις αλλά, αντίθετα, αυτός ο οποίος εγείρει τις σχετικές αξιωσεις οφείλει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να περιμένει την αποφασή του``. Το ακαδημαϊκό ακροατήριο, διευκόλυνε τον πρωθυπουργό, αφενός να μεταχειριστεί μια ευρωπαϊκή "γλωσσα" στην περιγραφή των προσπαθειων της Ελλάδας, αφετέρου, να ομιλήσει με μεγαλύτερη άνεση για την ``υπέρβαση των διαρθρωτικων προβλημάτων και των κρατουσων αντιλήψεων`` και την εφαρμογή πολιτικων που θα φέρουν τη χωρα μας ενισχυμένη στη διεθνή σκηνή.

Κορυφωνεται σήμερα η μεγάλη πασχαλινή έξοδος που φέτος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Οι Αθηναίοι, με κάθε μέσο και με σύμμαχό τους τον καλό καιρό, εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα που θυμίζει έρημη πόλη για να γιορτάσουν το Πάσχα στην ύπαιθρο. Από το πρωί η κίνηση είναι αυξημένη και διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, ενω έχουν τεθεί σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας. Ομως, παρά τα αυξημένα μέτρα σε 63 τροχαία δυστυχήματα που σημειωθηκαν από χθες μέχρι σήμερα μεσημέρι σε όλη τη χωρα, έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα και τραυματίστηκαν 82. Δεκατετράχρονος μαθητής σκοτωθηκε σε επαρχιακό δρόμο του νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής χθες το βράδυ, όταν το γιωταχί, στο οποίο επέβαινε, ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε. Νεκρός είναι ο Νικόλαος Μετακιθηνός, που κατοικούσε στο Νέο Μαρμαρά. Το ατύχημα αποδίδεται σε υπερβολική ταχύτητα και σε απειρία του οδηγού του γιωταχί, Νικόλαου Μανωλη,21 χρόνων, από το Νέο Μαρμαρά, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά.

Επισπεύδονται όλα τα έργα υποδομής - από ελληνικής πλευράς - στο Τελωνείο Εξοχής Νευροκοπίου Δράμας, το οποίο θα συνδέσει οδικως τη Βουλγαρία με τη χωρα μας. Ο έπαρχος Νευροκοπίου, Γιάννης Ξανθόπουλος, δήλωσε ότι "μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, το τελωνείο θα αρχίσει επίσημα τη λειτουργία του, το 1998. Ηδη κατασκευάζεται δρόμος τεσσάρων λωρίδων διέλευσης, με βάση μελέτη της 3ης ΔΕΚΕ". Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Αθανάσιος Λαγός, ανακοίνωσε ότι "διατέθηκαν δύο δις δρχ για τη βελτίωση του διεθνούς και εθνικού δρόμου Νευροκοπίου - Εξοχής - Ελληνοβουλγαρικων συνόρων και βελτίωσης του παράλληλου δρόμου προς Βωλακα Δράμας, προϋπολογισμού 350 εκατ. δρχ. Εξάλλου, βελτιωνεται η εθνική οδός Δράμας - Ξάνθης, με χρηματοδότηση 900. 000. 000 δρχ".

Για τρίτο κατά σειρά χρόνο, έφεδροι καταδρομείς σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ομιλο Ιστιοδρόμων Ανοικτής Θαλάσσης, θα διασχίσουν το πρωτο δεκαήμερο του Μαϊου το Αιγαίο φθάνοντας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Καστελλόριζο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, 70 έφεδροι καταδρομείς σε 12 φουσκωτές λέμβους με μηχανές που επιτρέπουν ταχύτητα μέχρι 40 ναυτικά μίλια την ωρα σε ήρεμη θάλασσα, θα ξεκινήσουν από το Σούνιο για την Αλεξανδρούπολη, απ'όπου στις 2 Μαϊου αρχίζουν τη διάπλευσή τους για το Καστελλόριζο. Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Νικόλαο Μαγκαφωση, πρόεδρο της Λέσχης Ιερολοχιτων και Καταδρομέων, η διαδρομή αυτή των 1. 100 ναυτικων μιλίων, είναι μέρος των εορταστικων εκδηλωσεων για την επέτειο της παράδοσης των Γερμανων στα Δωδεκάνησα το 1945. Οι εκδηλωσεις αυτές κορυφωνονται στις 8 Μαϊου στη Ρόδο, όπου οι καταδρομείς με τις λέμβους τους θα έχουν φθάσει μετά την επίσκεψή τους στο Καστελλόριζο.

Η πολυεθνής δύναμη στην Αλβανία ειχε σήμερα το πρωτο της θύμα. Ενας τούρκος στρατιωτης που συμμετείχε σε ομάδα φρούρησης του διεθνούς αεροδρομίου των Τιράνων, τραυματίστηκε στο χέρι απο αδέσποτη σφαίρα, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Πάολο Μπιάνκι, ο τραυματισθείς ειναι ενας απο τους περίπου 700 ιταλούς και τούρκους στρατιωτες που απο την περασμένη εβδομάδα εχουν αναλάβει την φρούρηση του αεροδρομίου Ρίνας, 25 χιλιόμετρα εξω απο τα Τίρανα. Τα σχολεία και τα ανωτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Τιράνων θα επαναλειτουργήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, για πρωτη φορά μετά την εκδήλωση της κρίσης στην Αλβανία, κάτω από την προστασία ένοπλων φρουρων όπως μετέδωσε το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ. Τα σχολεία στην γειτονική χωρα έκλεισαν στις 2 Μαρτίου όταν κυρήχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και από τότε έχουν παραμέινει κλειστά, καθως η κατάσταση σε πολλά μερη ήταν και παραμένει εκτός ελέγχου.

Προκλητικές δηλωσεις λεγόμενων αξιωματούχων του ψευδοκράτους, σχετικά με την επίσκεψη Ελληνοκυπρίων στον Απόστολο Ανδρέα-η οποία τελικά ματαιωθηκε-δημοσιεύουν σήμερα οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Ο λεγόμενος διευθυντής του γραφείου Τύπου και Πληροφοριων Μουσταφά Κορτάμ, ισχυρίστηκε ότι ``οι Ελληνοκύπριοι επιδιωκουν να εκμεταλλευθούν το γεγονός με κακή πρόθεση``. Γι'αυτό πρόσθεσε, δεν θα επιτραπεί στον ελληνοκυπριακό Τύπο να περάσει στα κατεχόμενα, για να μην εκμεταλλευθεί, κατά την έκφρασή του, την περιοχή της Καρπασίας. Ο λεγόμενος υφυπουργός Εξωτερικων Αϊτούγ Πλουμέρ δήλωσε ότι ``την Κυριακή θα περάσουν από το οδόφραγμα του ``Λήδρα Πάλας`` 600 Ελληνοκύπριοι, αφού προηγουμένως τους γίνει έλεγχος ταυτότητας``.

Ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βαρθολομαίος, με αφορμή δημοσιεύματα που εμφανίζουν το σημερινό χρέος της ΝΔ να ξεπερνά τα 10 δισ. δρχ. (απο 6,8 δισ. δρχ. το 1993), δήλωσε ότι το χρέος του κόμματος ανέρχεται σήμερα σε 6 δισ. δρχ. "παρά το γεγονός ότι μέσα στην τελευταία τριετία, πέραν των λειτουργικων δαπανων, πραγματοποιήθηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις: δύο συνέδρια του κόμματος και το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ". Ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία, τηρωντας όλους τους κανόνες διαφάνειας, έχει εφαρμόσει πλήρες λογιστικό μηχανογραφικό σύστημα, το οποίο παρακολουθείται και ελέγχεται από ορκωτούς ελεγκτές. Συνεπως, τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν το χρέος της Νέας Δημοκρατίας να υπερβαίνει τα 6 δισ. δρχ. δεν είναι ακριβή, κατέληξε.

Δικαστική μάχη δίνει την Πρωτομαγιά στην Ολλανδία η Εκκλησία της Κύπρου, για την επαναφορά τεσσάρων εικόνων που εκλάπησαν απο την κατεχόμενη εκκλησία του Αντιφωνητή, κοντά στον Αγιο Αμβρόσιο της Κερύνειας. Οι εικόνες βρέθηκαν το 1995 στην κατοχή ιδιωτη, απο το Ρότερνταμ. Οι συνήγοροι της Εκκλησίας θα επικεντρωσουν την αγόρευσή τους στις πρόνοιες της σύμβασης για την προστασία της Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας. Με βάση τη σύμβαση, αντικείμενο που έχει αφαιρεθεί παράνομα απο κατεχόμενη περιοχή και το οποίο ανακαλύφθηκε σε χωρα που έχει υπογράψει τη σύμβαση αυτή, πρέπει να επιστραφεί στη χωρα-νόμιμο ιδιοκτήτη.

Τηρήθηκε και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της Σταύρωσης και της Αποκαθήλωσης του Ιησού στο χωριό Δρυόβουνο της Κοζάνης. Εκατοντάδες κάτοικοι του χωριού και επισκέπτες ακολούθησαν την πομπή που ξεκίνησε το μεσημέρι μετά τη Θεία λειτουργία απο τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά και κατέληξε στο λόφο, ένα περίπου χιλιόμετρο έξω απο το χωριό, όπου πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της Σταύρωσης και της Αποκαθήλωσης του Ιησού παρουσια του Μητροπολίτη Σιατίστης Αντωνίου. Το έθιμο τηρείται για περισσότερα απο είκοσι χρόνια στην περιοχή. Πασχαλινό πανηγύρι για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης προετοιμάζει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Το παραδοσιακό γλέντι "Ελλήνων Πάσχα" θα ξεκινήσει στη μία το μεσημέρι της Κυριακής με δημοτικούς χορούς και τραγούδια, και 100 σούβλες με αρνιά, κατσίκια και κοκορέτσια καθως επίσης και βαρελίσιο κρασί, κόκκινα αυγά και άλλους παραδοσιακούς μεζέδες που θα προσφέρονται σε όσους γιορτάσουν τη Λαμπρή στη Θεσσαλονίκη. Το γιορταστικό τραπέζι που θα στηθεί στο πάρκο, απέναντι απο το Γ' Σωμα Στρατού, θα συνοδέψουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Θεσσαλονικης και το δεκαεπταμελές συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής του Δήμου.

Πασχαλινό γεύμα αγάπης σε 10. 500 ηλικιωμένους και άστεγους θα προσφέρει ο Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονικη και Πάτρα. Το φαγητό θα διανεμηθεί το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρωπη (ΟΑΣΕ) θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την Τουρκία για να εξετάσει τις εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάσταση στην Κύπρο, αναφέρεται σήμερα σε ανακοίνωση του ελβετικού κοινοβουλίου. Η αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ θα βρίσκεται στην Τουρκία απο τις 28 Απριλίου έως την 1η Μαϊου, προστίθεται στην ανακοίνωση. Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Χαβιέρ Ρουπέρεθ, τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικων Υποθέσεων του ισπανικού κοινοβουλίου και της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν και με τον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Καλεμλί. Η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί επίσης την πρωην βουλευτή Λέιλα Ζάνα και άλλους πολιτικούς κρατούμενους σε τουρκικές φυλακές.

Η υπουργός Εξωτερικων και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τανσού Τσιλέρ διέψευσε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό τύπο σύμφωνα με τις οποίες προτίθεται να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. "Μην πιστεύετε πληροφορίες περί αποχωρήσεως από την κυβέρνηση που δεν έχετε ακούσει από εμένα", δήλωσε η Τανσού Τσιλέρ στους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνεδρίαση του κόμματός της.

Πολλοί διευθυντές νοσοκομείων και γιατροί απολύθηκαν έπειτα από τον θάνατο τα ξημερωματα της Τρίτης ενός άπορου ασθενή που εγκαταλείφθηκε στον δρόμο από ένα ασθενοφόρο ενω βρισκόταν σε κωμα, ανακοίνωσε σήμερα ιατρική πηγή. Η νοσοκόμα, που πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει στον δρόμο τον 47χρονο Κονσταντίν Νίκα που έπασχε από φυματίωση μετά την άρνηση τριων νοσοκομείων του Βουκουρεστίου να τον δεχθούν, συνελήφθη και μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως επτά ετων για "δολοφονία επειδή δεν βοήθησε έναν άνθρωπο που κινδύνευε". Οι διευθυντές της υπηρεσίας των ασθενοφόρων και του νοσοκομείου Τουνάρι, όπως επίσης και τέσσερις γιατροί που είχαν βάρδια εκείνο το βράδυ απολύθηκαν.

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σήμερα τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση χημικων όπλων, γεγονός που θεωρείται επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής του αμερικανού προέδρου. Ο Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την ικανοποίησή του δηλωνοντας ότι "η Γερουσία υπηρέτησε καλά την Αμερική". Η συνθήκη, που έχει ήδη επικυρωθεί από άλλες 74 χωρες και τίθεται σε ισχύ την επόμενη Τρίτη, έχει ως στόχο την απαγόρευση της παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και χρήσης χημικων όπλων σε όλο τον κόσμο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στις αμερικανικές αρχές η εξαφάνιση χθες, δύο φορτηγων του αμερικανικού στρατού που μετέφεραν τέσσερις πυραύλους, καθως και άλλα όπλα, ενω κατευθύνονταν σε αεροπορική βάση στο Νιού Μέξικο. Τα φορτηγά, βρέθηκαν τελικά χθες το βράδυ και σύμφωνα με το CNN, οι οδηγοί τους δήλωσαν οτι αγνοούσαν την αναταραχή που είχε προκληθεί.

Δύο εκρήξεις σημειωθηκαν το πρωί στον αυτοκινητόδρομο Μ6 στη Βρετανία. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, λίγη ωρα νωρίτερα η αστυνομία δέχθηκε προειδοποιητικό τηλεφωνημα με τις χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποιεί ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός. Η αστυνομία διέκοψε το πρωί την κυκλοφορία σε μεγάλα τμήματα τριων αυτοκινητοδρόμων και εκκένωσε σιδηροδρομικό σταθμό στο Μπέρμιγχαμ μετά από σειρά προειδοποιητικων κωδικοποιημένων τηλεφωνημάτων.

Πολλοί από τους πρωην ομήρους των ανταρτων Τουπάκ Αμάρου στο Περού, διατύπωσαν σήμερα νέες κατηγορίες κατά των επίλεκτων μονάδων που εισέβαλαν την περασμένη Τρίτη στην πρεσβευτική κατοικία της Ιαπωνίας στη Λίμα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τουλάχιστον δύο αντάρτες εκτελέστηκαν από τους περουβιανούς στρατιωτες, αν και προηγουμένως είχαν παραδοθεί. Οι αρχές του Περού έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας στις φυλακές της χωρας όπου κρατούνται αντάρτες Τουπάκ Αμάρου.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Περισότεροι από 10. 000 οπαδοί του Ολυμπιακού υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τους πρωταθλητές Ευρωπης, οι οποίοι επέστρεψαν από την Ρωμη, όπου την Πέμπτη, στον τελικό του Φάιναλ-Φόρ της Ευρωλίγκας, συνέτριψαν με 73-58 την Μπαρτσελόνα και κατέκτησε γιά πρωτη φορά στην ιστορία του το τρόπαιο. Το ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος της Ολυμπιακής έφτασε στις ξημερωματα της Παρασκευής στο αεροδρόμιο του Ελληνικού προκαλωντας θύελλα ζητωκραυγων στο συγκεντρωμένο πλήθος. Μαζί με τους ``ερυθρόλευκους`` έφτασαν στην Αθήνα ο υφυπουργός αθλητισμού Ανδρέας Φούρας και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιάννης Σγουρός.

Η συγκίνηση δεν επέτρεψε στους παίκτες, την τεχνική ηγεσία και την διοίκηση του Ολυμπιακού να πούν πολλά λόγια, είχαν άλλωστε μιλήσει στην Ρωμη, μετά το τέλος του αγωνα. Ο αρχηγός των ``ερυθρολεύκων`` Γιωργος Σιγάλας τόνισε: ``Πάντα λέγαμε ότι έχουμε την καλύτερη ομάδα στην Ευρωπη, αλλά δεν είχαμε το στέμμα. Τωρα το κατακτήσουμε και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό``. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς, που ``τρέλανε`` τους φιλάθλους με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του και ανακηρύχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ-φόρ, είπε: ``Εγω έκανα το καθήκον μου. Ηξερα βέβαια ότι είμαι καλός παίκτης. Απλά το επιβεβαίωσα στην Ρωμη``. Τέλος, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης υπογράμμισε: ``Μας έλειπε αυτό το Κύπελλο, αλλά από εδω και πέρα θα ακολουθήσουν και άλλα γιά την ομάδα και τους φιλάθλους της``. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ``ερυθρόλευκοι`` μπασκετμπολίστες θα μοιραστούν γιά την κατάκτηση του τροπαίου πρίμ 300 εκατομμυρίων δραχμων.

Να θυμίσουμε ότι την τρίτη θέση πήρε η αντίπαλος του Ολυμπιακού στα ημιτελικά Ολύμπια Λιουμπλιάνας, η οποία επικράτησε άνετα στον ``μικρό τελικό`` της Βιλερμπάν με 86-79. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό από τη ΦΙΜΠΑ, ο αγωνας κατάταξης για την τρίτη θέση διεξήχθη για τελευταία φορά φέτος στο φάιναλ φορ της Ρωμης αφού από την επόμενη περίοδο θα καταργηθεί.

Οι ``μικροί`` σήκωσαν .. .ανάστημα στους ``μεγάλους`` στον καθιερωμένο φιλικό αγωνα που δίνει η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρων με την αντίστοιχη των ελπίδων, πρίν από κάθε επίσημο παιχνίδι και ο οποίος έληξε ισόπαλος 2-2. Η συνάντηση έγινε στο γήπεδο της Ριζούπολης και για τους άνδρες σκόραραν οι Γεωργιάδης και Νικολαϊδης, ενω γιά τις ελπίδες οι Σωτήρης και Παντελής Κωνσταντινίδης. Η εθνική μας των ανδρων προετοιμάζεται γιά τον καθοριστικό αγωνα που θα δωσει την ερχόμενη Τετάρτη στην Θεσσαλονίκη με την αντίστοιχη της Κροατίας γιά τα προκριματικά του Μουντιάλ '98 και οι ελπίδες γιά το παιχνίδι της Τρίτης με το αντίστοιχο Κροατικό συγκρότημα, γιά τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία με σκάφη τύπου ΦΙΝΝ της 29-ης ιστιοπλοϊκής εβδομάδας, που ολοκληρωθηκε στο Ιέρ της Νότιας Γαλλίας, κατέκτησε ο πρωταθλητής μας, Αιμίλιος Παπαθανασίου, αφού μετά από την δέκατη και τελευταία ιστιοδρομία των αγωνων, πήρε την δεύτερη θέση ανάμεσα σε δεκαεννέα αθλητές. Ο αθλητής του Ολυμπιακού είχε 51 βαθμούς ποινής, ενω ο Σουηδός Φρέντερικ Λοφ που ήταν πρωτος είχε 44 βαθμούς ποινής και ο τρίτος Ματέους Κουζέρεβιτς από την Πολωνία ολοκλήρωσε την προσπάθεια του, με 59 βαθμούς ποινής.

Με νίκες ξεκίνησαν τους αγωνες τους στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μάντσεστερ και οι Εθνικές μας ομάδες του Πίγκ-Πόγκ. Οι άνδρες επικράτησαν με 3-0 της Σκωτίας και του Ζαϊρ, ενω οι γυναίκες επιβλήθηκαν με το ίδιο σκόρ της Αλγερίας και της Ουγκάντα.

Πολλά τέρματα σημειωθηκαν στον καθιερωμένο αγωνα παλαιμάχων του Ολυμπιακού (Βραδυπωριακός) και της Προοδευτικής (Ταλαιπωριακός) που γίνεται την Μεγάλη Παρασκευή. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα παλαιμάχων του Ολυμπιακού με 5-3. Ο αγωνας έγινε στο γήπεδο της Νίκαιας και για τους παλαιμάχους του Ολυμπιακού σκόραραν οι Βαμβακούλας (2), Λεμονής, Κασδοβασίλης και Σταυρόπουλος (με πέναλτυ), ενω τα τέρματα του Ταλαιπωριακού πέτυχαν οι Νταβέλης, Θεοδωρίδης και Καλούδης.

Στις διεθνείς ειδήσεις τωρα. Η Τότεναμ εξετάζει τη πιθανότητα επιστροφής στην ομάδα του Γερμανού επιθετικού ποδοσφαιριστή, Γιούργκεν Κλίνσμαν, αναφέρει σε δημοσίευμά της βρετανική εφημερίδα. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Τότεναμ, Αλαν Σούγκαρ, θέλει να πάρει πίσω τον 32χρονο ποδοσφαιριστή, αναθέτοντάς του μάλιστα τον ρόλο του παίκτη-προπονητή, κάτι δηλαδή αντίστοιχο με αυτόν του Ρούουντ Γκούλιτ στην Τσέλσι. Ο Κλίνσμαν έπαιξε στην Τότεναμ την περίοδο 1994-95 και σκόραρε 29 φορές, ενω αναδείχτηκε και ``καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς``.

H αποκάλυψη του χάλκινου αγάλματος που απεικονίζει τον Βραζιλιάνο οδηγό της Φόρμουλα Ενα, Αϊρτον Σένα, έγινε στην πίστα της Ιμολα στην Ιταλία, όπου ο διάσημος οδηγός έχασε τη ζωή του πριν από τρία χρόνια. Το άγαλμα ύψους δύο μέτρων είναι δημιουργία του Ιταλού Στέφανο Πιερότι. Ο Σένα που είχε αναδειχθεί τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα Ενα, πέθανε την 1η Μαίου 1994 σε νοσοκομείο της Μπολόνια μετά το δυστύχημα που σημειωθηκε την ίδια ημέρα στην πίστα της Ιμολα κατά την διάρκεια του γκραν πρι, όταν έπεσε με την Γουίλιαμς-Ρενό που οδηγούσε σε προστατευτικό σιδερένιο κιγκλίδωμα.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατούν σήμερα σε όλη τη χωρα με βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 18 και στα νησιά του Αιγαίου τους 17 βαθμούς Κελσίου. Αύριο σε όλη τη χωρα αναμένονται λίγες νεφωσεις αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν κατά τόπους και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνεόυν απο βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και πρόσκαιρα στο νοτιανατολικό Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία δεν θα σημειωσει αξιόλογη μεταβολή.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 26 April 1997 - 0:12:11 UTC