Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-24

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Μαζική αναχωρηση των κατοίκων από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία για το Πάσχα. Εκατό τοις εκατό πληρότητα σε λεωφορεία, τρένα και καράβια.
  • Στη μία το μεσημέρι θ'ανοίξουν αύριο τα εμπορικά καταστήματα. Εντείνονται οι αγορονομικοί έλεγχοι. Κατασχέθηκαν 386 αρνιά που είχαν σφαγεί χωρίς αστυκτηνιατρικό έλεγχο.
  • Σήραγγα από τζαμί που οδηγεί στον Πανάγιο Τάφο έσκαψαν μουσουλμάνοι στα Ιεροσόλυμα. Εντονη αντίδραση του Πατριάρχη Διόδωρου. Ανησυχίες εκφράζουν Νέα Δημοκρατία και Πολιτική Ανοιξη.
  • Το πρωτο πανευρωπαϊκό κύπελλο διεκδικεί ο Ολυμπιακός στις 21. 30 κόντρα στη Μπαρτσελόνα.
  • Τα ευρωπαϊκά θέματα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα Βαλκάνια στο επίκεντρο των συνομιλιων Σημίτη - Κολ στη Βόννη. Αύριο αναμένεται η απάντηση της Τουρκίας για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
  • Νέα ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό απέστειλε η Ελλάδα στην Αλβανία.
  • Σε κωμα η κυβέρνηση στην Τουρκία, μετά από φήμες για πιθανή διάλυσή της.
  • Συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων στην πρωην Σινορωσική μεθόριο, υπέγραψαν ο Γιέλτσιν με τους ομολόγους του της Κίνας, του Ταντζικιστάν, της Κιργιζίας και του Καζακστάν.
  • Σύγχυση επικρατεί στη Βρετανία σχετικά με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, έξι μόλις μέρες πρις τις βουλευτικές εκλογές.
  • Ανοδος 1,02% στο Χρηματιστήριο.
  • Καλός θα είναι και αύριο ο καιρός σ'όλη τη χωρα. Ασθενείς ως μέτριοι οι βοριάδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί 4 με 18 βαθμούς. Στους 18 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 13 στη Θεσσαλονίκη.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχίζεται σήμερα και αναμένεται να κορυφωθεί αύριο το απόγευμα, η μαζική έξοδος των κατοίκων των αστικων κέντρων προς την επαρχία, για τη γιορτή του Πάσχα. Το σύνολο σχεδόν της δύναμης της Τροχαίας βρίσκεται σε επιφυλακή για την ομαλή κίνηση των οχημάτων, ενω έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα. Ηδη μονοδρομήθηκε τμήμα της εθνικής οδού Αθηνων-Κορίνθου, από το Δαφνί μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας, ενω παρεμβάσεις γίνονται και στην εθνική Αθηνων-Λαμίας. Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και στη Θεσσαλονίκη. Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στα λιμάνια. Η Ολυμπιακή έχει προγραμματίσει δεκάδες έκτακτες πτήσεις, ενω ο ΟΣΕ προσθέτει βαγόνια στα ήδη υπάρχοντα τρένα. Εκτακτα δρομολόγια πραγματοποιούν και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Η φετινή έξοδος, εκτιμάται οτι θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετων, καθως οι εκδρομείς θα έχουν σύμμαχο τον καλό καιρό.

Στην Πασχαλινή αγορά, το κοινό σπεύδει να κάνει τα ψωνια του για το Πασχαλινό τραπέζι. Συνεργεία της αγορανομίας και του υπουργείου Ανάπτυξηςδιενήργησαν και σήμερα ελέγχους, ενω στον Ασπρόπυργο κατασχέθηκαν μέσα σε ψυγείο-φορτηγό 386 αρνιά, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν στην αγορά, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος αστυκτηνιατρικός έλεγχος. Τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 8. 30 το βράδυ ενω αύριο θα ανοίξουν στη μία το μεσημέρι. Στο μεταξύ, πασχαλινό γεύμα αγάπης σε 10. 500 ηλικιωμένους και άστεγους θα προσφέρει και φέτος ο Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Το φαγητό θα προσφέρεται το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα απο τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.

Ανησυχία, αλλά και την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και της Πολιτικής Ανοιξης, προκάλεσε η νέα επιχείρηση άλωσης του Παναγίου Τάφου, από φανατικούς μουσουλμάνους. Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος, στον Ελεύθερο Τύπο, οι μουσουλμάνοι έσκαψαν σηραγγα από διπλανό τζαμί, η οποία οδηγεί απευθείας στον Πανάγιο Τάφο. Η ανακάλυψη του τούνελ συγκλόνισε όλους τους χριστιανούς που φοβούνται επεισόδια κατά την αφή του Αγίου Φωτός. Η Νέα Δημοκρατία, με δήλωση του εκπροσωπου της Αρη Σπηλιωτόπουλου, καλεί την κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της και να παράσχει κάθε στήριξη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον πατριάρχη Διόδωρο. Από την πλευρά της, η Πολιτική Ανοιξη εκφράζει ανησυχία και αγανάκτηση και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει προς τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Ιορδανίας και των Παλαιστινίων.

Πανέτοιμος και αποφασισμένος να κατακτήσει το τρόπαιο της Ευρωλίγκα του μπάσκετ ανδρων στον σημερινό τελικό με την Μπαρτσελόνα είναι ο Ολυμπιακός. Ο προπονητής του, Ντούσαν Ιβκοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για επιτυχή έκβαση του αγωνα που θα γίνει στο "Παλαέουρ" της Ρωμης στις 9. 30 το βράδυ. Το παιχνίδι θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ-1. Στις 7. 30 θα διεξαχθεί ο μικρός τελικός ανάμεσα στην Ολύμπια Λιουμπλίανα και στη Βιλερμπάν. Και αυτό το παιχνίδι θα μεταδοθεί από την ΕΤ-1. Ο κ. Ιβκοβιτς τόνισε πως είναι πιο δύσκολο για μια ομάδα να περάσει στον τελικό, αφού ο ημιτελικός είναι πιο δύσκολος, ενω όπως είπε οι παίκτες του θα πρέπει να προσέξουν στον τελικό την περιφέρεια της Μπαρτσελόνα και τους αιφνιδιασμούς που θα προσπαθούν να βγάζουν οι παίκτες της στηριζόμενοι στο γρήγορο παιχνίδι.

Τα ευρωπαϊκά θέματα και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στα Βαλκάνια, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιων του πρωθυπουργού Κωστα Σημίτη με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ. Τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε εν συνεχεία, όσο και η καγκελαρία, υπογράμμισαν το πολύ φιλικό κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες. Αύριο αναμένεται να δοθεί στην ολλανδική προεδρία, η απάντηση της Αγκυρας για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα ελληνοτουρκικά. Αύριο, επίσης, ο κ. Πάγκαλος θα ενημερωσει την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ύστερα από αιτημά της, ενω ενημέρωση θα ζητήσει, όπως δήλωσε και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για το ΠΑΣΧΑ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστας Καραμανλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες και σύγχυση στην πολιτική της έναντι της Τουρκίας και προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα αποτρέψει τυχόν επιζήμιους εθνικούς χειρισμούς.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η αποστολή ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Αλβανία. Σήμερα άλλο ένα C-130 απογειωθηκε από την Ελευσίνα μεταφέροντας στα Τίρανα περίπου εννέα τόννους τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενω στη γειτονική χωρα φτάνουν και τρία φορτηγά που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη με ιατροφαρμακευτικό και άλλο υλικό. Στα Τίρανα, τωρα, ο κύριος όγκος της ελληνικής δύναμης που έφτασε χθές, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εγκατάστασης, καθως το κτίριο στο οποίο θα στεγαστούν οι 420 στρατιωτες, έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. Την Τρίτη του Πάσχα θα αναχωρήσει για τη γειτονική χωρα και ο τελευταίος λόχος της ελληνικής δύναμης. Τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Αλβανία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος θα επισκεφθεί τους καταυλισμούς των ελλήνων στρατιωτων.

Αίτηση συμπληρωματικής πραγματογνωμοσύνης, ωστε να διαπιστωθούν τυχόν στρεβλωσεις στα στεγανά διαμερίσματα και να προσδιοριστεί η ακριβής θέση του ραντάρ της γέφυρας της τορπιλακάτου Κωστάκος, κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Πειραιά, η πλοιοκτήτρια εταιρία του Σάμαινα. Στην αίτησή ζητείται οι πραγματογνωμονες να καταγράψουν και να μετρήσουν με ειδικά όργανα όλες τις στρεβλωσεις και παραμορφωσεις των στεγανων διαμερισμάτων εσωτερικού και εξωτερικού, καθως και των λοιπων ανοιγμάτων, ωστε έτσι να διαπιστωθεί σε ποιό βάθος μετά τη βύθιση της τορπιλακάτου γέμισαν νερά τα διαμερίσματα. Η αίτηση θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Αναδρομικές αυξήσεις στις πρόωρες συντάξεις των αγροτων κατά 25. 000 από 1/1/97, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η σύνταξη του αγρότη των παραμεθόριων περιοχων και εκείνων που παραχωρησαν τα χωράφια τους σε διάδοχό τους κάτω των 30 χρόνων, γίνεται από 75. 000 σε 100. 000, ενω εάν δεν υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, η σύνταξη γίνεται 85. 000 δρχ από 60. 000 δρχ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παράλυτη δείχνει η κυβέρνηση στην Τουρκία, μετά τις φήμες που κυκλοφορούν εδω και μέρες για πιθανή διάλυσή της. Σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος, δημοσιεύει σήμερα οτι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει ήδη τελειωσει, εκτιμωντας οτι τον Μαϊο θα υπάρξει μία νέα κυβέρνηση. Παρότι, κυβερνητικός βουλευτής δήλωσε οτι δεν πρόκειται να παραιτηθεί η κυβέρνηση, καθως όπως υποστήριξε, έχει έργο να υλοποιήσει, η πολιτική ρευστότητα είναι τέτοια, ωστε ο δείκτης τιμων στο Χρηματιστήριο παρουσίασε δραματική πτωση της τάξης του 6,79%. Προφανως οι χρηματιστές επηρεάστηκαν από τις δηλωσεις του ηγέτη του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, οτι έχει ετοιμάσει εναλλακτικά κυβερνητικά σχήματα για την αντικατάσταση της παρούσας κυβέρνησης Ερμπακάν-Τσιλέρ. Εκτός όμως από τον Γιλμάζ και κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν τωρα την παραίτηση του κυβερνητικού συνασπισμού, προεξέχοντος του αντιπροέδρου του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας, Αϊντίν Μεντερές, ο οποίος συμβούλεψε τον ισλαμιστή πρωθυπουργό, Νετζμετίν Ερμπακάν, να παραιτηθεί για να αποφύγει την επιδείνωση της έντασης ανάμεσα στον στρατό και τους Ισλαμιστές.

Συμφωνία για την μείωση των στρατευμάτων κατά μήκος της πρωην σινο- σοβιετικής μεθορίου, υπέγραψαν σήμερα στη Μόσχα ο πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, με τον κινέζο ομόλογό του, Ζιάνγκ Ζεμίν και τους προέδρους του Τατζικιστάν, της Κιργιζίας και του Καζακστάν. Η συμφωνία στοχεύει στην εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή που αποτέλεσε το θέατρο αιματηρων συγκρούσεων στα τέλη της δεκαετίας του '60 και είναι συνέχεια των μέτρων ασφάλειας που είχαν υπογράψει οι πέντε ηγέτες στην Σανγκάη, τον περασμένο Απρίλιο.

Σύγχυση επικρατεί στην Βρετανία σχετικά με τις δημοσκοπήσεις για τον προβάδισμα των δύο μονομάχων, έξι μόλις μέρες, πριν από την διενέργεια των βουλευτικων εκλογων. Μία νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύουν σήμερα οι Τάϊμς του Λονδίνου, δίνουν προβάδισμα 21 ποσοστιαίων μονάδων στους Εργατικούς, καταστωντας έτσι σαφές οτι η νίκη είναι δική τους. Η δημοσκόπηση αυτή όμως έρχεται σε αντίθεση με μία άλλη που δημοσιεύθηκε χθες και έφερε τους Εργατικούς να έχουν πέσει στο 5%, το μικρότερο ποσοστό από το 1993.

Στην Γαλλία, οι εκλογές-εξπρές που προκήρυξε ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σημαδεύονται από σφοδρές εκατέρωθεν επιθέσεις. Κατηγορίες κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Ζιπέ, για διαφθορά και σχεδιαζόμενη νοθεία στις επικείμενες εκλογές της 25ης Μαϊου, εκτόξευσε σήμερα η αντιπολίτευση, ενω ο ακροδεξιός ηγέτης, Ζαν Μαρί Λεπέν, ισχυρίστηκε οτι ο Σιράκ προκήρυξε εκλογές φοβούμενος οτι τα σκάνδαλα θα φθάσουν μέχρι τον ίδιο.

Για το θέρετρο Σότσι, στην Μαύρη Θάλασσα, αναχωρησε σήμερα ο ρωσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν και όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο 66χρονος Γιέλτσιν θα επιστρέψει πιθανόν στην Μόσχα στις 4 Μαϊου, όπου μέσα στο πρωτο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα, αναμένεται να συναντηθεί με τον ισπανό βασιλιά Χουάν Κάρλος. Προτού αναχωρήσει εκφωνησε διάγγελμα, όπου διατύπωσε την πρόθεσή του να προωθήσει νέους ανθρωπους σε υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις, για την καλύτερη υλοποίηση των μελλοντικων μεταρρυθμίσεων. Την αρχή έκανε ευθύς αμέσως διορίζοντας τον πρωτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπορίς Νεμτσόφ, στη θέση του υπουργού Ενέργειας και Καυσίμων.

Στα τραύματά του υπέκυψε ένας επιθεωρητής της αστυνομίας, ο οποίος δέχθηκε σφαίρα ενω βρισκόταν στην πόρτα του σπιτιού του, στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Οι ισπανικές αρχές πιστεύουν οτι πρόκειται για έργο της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

``Κάηκε`` η Ελλάδα σε μία .. .πρόωρη Ανάσταση με τον μεγάλο θρίαμβο του Ολυμπιακού. Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί των ``ερυθρολεύκων`` στον Πειραιά, την Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις της χωρας ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας μετά την λήξη του μεγάλου τελικού της Ρωμης την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ. Σε μερικές περιοχές, όμως, όπως στο Πασαλιμάνι, οι οπαδοί του Ολυμπιακού βρέθηκαν εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα να προβούν σε αρκετούς βανδαλισμούς και να προκαλέσουν καταστροφές, όπως την πυρπόληση ενός πυροσβεστικού οχήματος.

Τα δυσάρεστα περιστατικά δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός, στην τρίτη παρουσία του σε τελικό της Ευρυλίγκας, ανακηρύχθηκε γιά πρωτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρωπης και κράτησε στην Ελλάδα το τρόπαιο που είχε κατακτήσει πέρυσι στο Παρίσι ο Παναθηναϊκός, επικρατωντας με 73-58 της Μπαρτσελόνα. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκόρ στο πρωτο ημίχρονο, στην λήξη του οποίου η Ελληνική ομάδα προηγείτο με 31-29, αλλά η ανωτερότητα του Ολυμπιακού ήταν σαρωτική στην επανάληψη, άφού οι ``ερυθρόλευκοι`` κυριάρχησαν με αποτέλεσμα να επικρατήσουν τελικά με διαφορά 15 πόντων, που είναι και η μεγαλύτερη σε τελικό από τότε που καθιερωθηκε το φάιναλ-φόρ.

Την τρίτη θέση πήρε η αντίπαλος του Ολυμπιακού στα ημιτελικά Ολύμπια Λιουμπλιάνας, η οποία επικράτησε άνετα στον ``μικρό τελικό`` της Βιλερμπάν με 86-79. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό από τη ΦΙΜΠΑ, ο αγωνας κατάταξης για την τρίτη θέση διεξήχθη για τελευταία φορά φέτος στο φάιναλ φορ της Ρωμης αφού από την επόμενη περίοδο θα καταργηθεί.

Στο μεταξύ, η εθνική μας ομάδα Βόλεϊ των γυναικων συνέχισε χθές την εντυπωσιακή πορεία της στο Κύπελλο Ανοιξης, που γίνεται στην Πολωνία. Το ελληνικό συγκρότημα πέτυχε την τέταρτη συνεχόμενη νίκη του, αφού υπέταξε 3- 1 το αντίστοιχο της Κροατίας και πέρασε πανηγυρικά στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει σήμερα την αντίστοιχη του Αζερμπαϊτζάν.

Εξάλλου, την παραμονή της στην Α' Ευρωπαϊκή κατηγορία του Φεντερέισον Καπ, όπου ανέβηκε πέρυσι, πέτυχε η εθνική μας ομάδα τένις των γυναικων, μετά την νίκη της με 2-1 επί της αντίστοιχης της Βουλγαρίας. Στον πρωτο αγωνα η Χριστίνα Ζαχαριάδου έχασε με 2-0 από την Τουπάλοβα, αλλά στον δεύτερο η Χριστίνα Παπαδάκη νίκησε 2-1 την Ντιμίτροβα και στο καθοριστικό διπλό οι Ελληνίδες τενίστριες επικράτησαν των αντιπάλων τους με 2-0.

Με νίκες ξεκίνησαν τους αγωνες τους στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μάντσεστερ και οι Εθνικές μας ομάδες του Πίγκ-Πόγκ. Οι άνδρες επικράτησαν με 3-0 της Σκωτίας και του Ζαϊρ, ενω οι γυναίκες επιβλήθηκαν με το ίδιο σκόρ της Αλγερίας και της Ουγκάντα.

Μόνο οι Γιωργος Δωνης και Νίκος Μαχλάς, που βρίσκονται σε Αγγλία και Ολλανδία, αντίστοιχα, απουσίαζαν απο το πρωτο ``ραντεβού`` της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρων, που έγινε χθές σε ξενοδοχείο της Εκάλης, ενόψει του αγωνα με τη Κροατία για τα προκριματικά του Μουντιάλ '98, ο οποίος θα γίνει την Τετάρτη 30 Απριλίου, στο Καυταντζόγλειο. Οπως δήλωσε ο συνεργάτης του Ομοσπονδιακού προπονητή Κωστα Πολυχρονίου, Μίμης Παπαϊωάννου, οι Δωνης και Μαχλάς, που βρίσκονται στην Αγγλία και την Ολλλανδία, αντίστοιχα, ειδοποίησαν, πως θα μεταβούν κατ' ευθείαν στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή του Πάσχα.

Κοντά στην κατάκτηση κάποιου μεταλλίου στη διεθνή ιστιοπλοϊκή εβδομάδα που διεξάγεται στο Ιέρ της Γαλλίας, βρίσκονται το σκάφος μας της κλάσης ``Σόλινγκ`` αλλά και ο πρωταθλητής μας των ``Φίνν`` Αιμίλιος Παπαθανασίου. Στα ``Σόλινγκ``, οι αδελφοί Παναγιωτης και Σταύρος Αλευράς με τον Δημήτρη Μπούκη πήραν την πρωτη και την τρίτη θέση αντίστοιχα στις δύο τελευταίες ιστιοδρομίες και ανέβηκαν στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης μετά από 10 κούρσες. Από την άλλη πλευρά, ο Αιμίλιος Παπαθανασίου συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις του στα ``Φίνν``, όπου μετά από 7 ιστιοδρομίες βρίσκεται στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης.

Η Μπαρτσελωνα επιβεβαίωσε την ανωτερότητα της απέναντι στην Φιορεντίνα, αφού νίκησε με 2-0 στο ``Κομουνάλε`` της Φλωρεντίας και απέδειξε το τυχαίο του 1-1 της πρωτης συνάντησης. Η ``Μπάρτσα`` πέρασε έτσι στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρωπης, όπου θα αντιμετωπίσει την Παρί Σεν Ζερμέν. Οι Γάλλου έχασαν με 2-0 στο Ανφινλτ από την Λίβερπουλ, αλλά η ευρεία νίκη τους με 3-0 στο πρωτο παιχνίδι τους έδωσε την πρόκριση. Ο τελικός θα γίνει 14 Μαϊου στο Ρότερνταμ.

Στο μεταξύ, οιι κορυφαίοι επιστήμονες που ``μάχονται`` την χρήση αναβολικων στον αθλητισμό, προειδοποίησαν τους ``άτακτους`` αθλητές σε όλο τον κόσμο, ανακοινωνοντας ότι έχουν ήδη αναπτύξει με επιτυχία νέες μεθόδους ανίχνευσης των αναβολικων ουσιων που μέχρι στιγμής δεν μπορούσαν να ``ανακαλυφθούν`` στα δείγματα που έδιναν μετά τους μεγάλους αγωνες. Την σχετική ανακοίνωση έκανε χθές στην Λοζάνη ο πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της ΔΟΕ, πρίγκηπας Αλεξάντερ ντε Μερόντ, μετά από την συνάντηση ``κορυφής`` που είχαν 31 ειδικοί αθλητίατροι από όλο τον κόσμο, που ειδικεύονται στην ανίχνευση των αναβολικων ουσιων.

Το 'πε και τό 'κανε ο Ρομπέρτο Μπάτζιο. Ο -κατά πολλούς ξεγραμμένος- άσος της Μίλαν κλήθηκε και πάλι στην εθνική ομάδα της Ιταλίας μετά από 1,5 χρόνο απουσίας από την ``Σκουάντρα Ατζούρα``. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τσέζαρε Μαλντίνι, αποφάσισε να καλέσει και πάλι τον 30-χρονο Ρομπέρτο Μπάτζιο στο Ιταλικό συγκρότημα ενόψει του αγωνα της ερχόμενης Τετάρτης με το αντίστοιχο της Πολωνίας, που θα διεξαχθεί στη Νάπολι στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ '98.

Ο Ντικέμπε Μουτόμπο των Ατλάντα Χόους αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός παίκτης στο ΝΒΑ, αφού στην ψηφοφορία που διεξήχθη μετά το τέλος της κανονικής περιόδου, πήρε 60 από τους 115 συνολικά ψήφους. Ο Μουτόμπο είχε αναδειχθεί καλύτερος αμυντικός και την περίοδο 1994-95, ενω δεύτερος, με 25 ψήφους ήταν ο κάτοχος του τίτλου, Γκάρι Πέϊτον των Σιάτλ Σουπερσόνικς και τρίτος ο Μούκι Μπλέϊλοκ επίσης των Ατλάντα Χόουκς με 18 ψήφους.

XΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 1990 έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμων και διαμορφωθηκε στις 1. 456,95 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 1,02%. Η αξία των συναλλαγων έφτασε τα 13,4 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,44%, Ασφάλειες άνοδος 2,34%, Λήζινγκ άνοδος 0,38%, Επενδύσεις άνοδος 0,93%, Κατασκευές άνοδος 1,40%, Βιομηχανίες άνοδος 0,09%, Διάφορες άνοδος 0,93%, Συμμετοχων άνοδος 2,05%. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

ΚΑΙΡΟΣ

Καλός θα είναι και αύριο ο καιρός σ'όλη τη χωρα, εκτός από λίγες βροχές μικρής διάρκειας στα κεντρικά, βόρεια και τα ορεινά της Πελοπονήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς ως μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 4 με 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 20 και στα νησια 11 με 18 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφωσεις αυξημένες κυρίως στα βορειοανατολικά, μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 10 με 18 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πιθανότητα βροχής το απόγευμα, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 7 με 13 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 25 April 1997 - 0:12:11 UTC