Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-09

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ενταση και μικροεπεισόδια μεταξύ αστυνομίας και οικοδόμων κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας. Μέσα στο 1997 θ'αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος, δήλωσε ο κ. Σημίτης.
  • Η δημιουργία νέων θεραπευτικων κοινοτήτων και κέντρων πρόληψης σε όλους τους νομούς, μεταξύ των μέτρων της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά. Πενταπλασιάσθηκαν οι θάνατοι των εφήβων από ναρκωτικά την τελευταία δεκαετία.
  • Στους 900 άνδρες θα ανέλθει η ελληνική δύναμη που θα μεταβεί στην Αλβανία. Η ιταλική βουλή έδωσε τελικά το πράσινο φως για την αποστολή της στρατιωτικής δύναμης.
  • Η μεγάλη αποχή και οι καταγγελίες για διπλοψηφίες, τα κύρια χαρακτηριστικά των φοιτητικων εκλογων, που διεξήχθησαν σε υποτονικό κλίμα.
  • Μέτρα για την προστασία του καταναλωτή, ανακοίνωσε η Βάσω Παπανδρέου ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.
  • Εκλέχθηκαν οι 20 πρόεδροι των νομαρχιακων επιτροπων που θα συμμετάσχουν στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.
  • Μειωμένες κατά 2 περίπου δρχ οι τιμές της βενζίνης και κατά μία του ντίζελ.
  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η πρωτεύουσα του Ζαϊρ, καθως οι αντάρτες βρίσκονται προ των πυλων. Την υποστήριξη του προς τον Μομπούτου απέσυρε ο Λευκός Οίκος.
  • Καθημερινό φαινόμενο πλέον οι συγκρούσεις Ισραηλινων-Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη. Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει αύριο παλαιστινιακή αντιπροσωπεία.
  • Η επιστροφή των κατεχομένων εδαφων στους Παλαιστινίους, βασικός όρος για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, δηλωνει ο Ερμπακάν στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικων.
  • Πτωση 0,51% στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα αναχωρήσει το ελληνικό τάγμα που θα ενταχθεί στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία. Για πρωτη φορά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική δύναμη, θα είναι μεγαλύτερη των 700 ατόμων, πιθανότατα θα ανέρχεται στα 900 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα αξιωματικων θα μεταβεί τις προσεχείς ημέρες στην Αλβανία για να προετοιμάσει την εγκατάσταση της ελληνικής δύναμης που σε πρωτη φάση θ'αναπτυχθεί στα Τίρανα και την Αυλωνα, ενω δεν αποκλείεται να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στο Αργυρόκαστρο, την Κακκαβιά και την Κρυσταλοπηγή. Το θέμα της ανάπτυξης της πολυεθνικής δύναμης αλλά και της βοήθειας της Ελλάδας στην ανασυγκρότηση των αλβανικων ενόπλων δυνάμεων, συζήτησε ο κ. Τσοχατζόπουλος με τον Αλβανό ομόλογό του κ. Βουκάι. Ο Αλβανός υπουργός απέδωσε σε παραπληροφόρηση τα περί εμφυλίου στη χωρα του, παραδέχθηκε όμως ότι δρουν ανεξέλεγκτα κάποιες εγκληματικές συμμορίες. Παράλληλα, χαρακτήρισε την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία ως γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρων. Στην Ιταλία αποφεύχθηκε στο παρά πέντε κυβερνητική κρίση, καθως η βουλή μετά από θυελλωδη συζήτηση και αφού ο πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι είχε απειλήσει με παραίτηση, ενέκρινε τελικά την αποστολή της Ιταλικής δύναμης στην Αλβανία.

Σαν το πιο βελτιωμένο αεροδρόμιο της χρονιάς, χαρακτηρίστηκε το αεροδρόμιο του Ελληνικού σε έρευνα που έκανε η Διεθνής Ενωση Αεροπορικων Μεταφορων. (ΙΑΤΑ). Σύμφωνα με την έρευνα που καλύπτει 54 αεροδρόμια απ'όλο τον κόσμο, ως καλύτερα του κόσμου ψηφίσθηκαν εκείνο της Σιγκαπούρης, και το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ. Τρίτο έρχεται της Μελβούρνης και ακολουθούν του Αμστερνταμ και της Ζυρίχης. Σε ξεχωριστή έρευνα για τη συμπεριφορά των υπαλλήλων προς τους επιβάτες, πρωτο ήλθε το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, ενω σε ό, τι αφορά την ποιότητα των εστιατορίων, πρωτη ήλθε η Μελβούρνη και δεύτερο το Σίδνεϋ.

Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ωστε να μπορέσει η χωρα μας να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια ομιλίας του, στο συνέδριο του περιοδικού Economist. Μιλωντας στο ίδιο συνέδριο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του 1998 θα πέσει κάτω από το 3%. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στη νομισματική ενοποίηση μέχρι το 2001. Στο συνέδριο μίλησε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας εναλλακτικής πολιτικής ενοποίησης που θα ρίχνει το βάρος στην πραγματική σύγκλιση και στην προστασία των πολιτικων και κοινωνικων δικαιωμάτων.

Σειρά μέτρων για την προστασία του καταναλωτή και την αναβάθμιση των τουριστικων υπηρεσιων, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, ανακοίνωσε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Ετσι, από το καλοκαίρι καθιερωνεται η αναγραφή ενδεικτικής τιμής σε ορισμένα είδη πρωτης ανάγκης, όπως νερά και αναψυκτικά, καθως και ανωτατες τιμές σε τουριστικές περιοχές, στα κυλικεία πλοίων, τρένων, αεροδρομίων και αρχαιολογικων χωρων. Επίσης, καθιερωνεται τριπλότυπο έντυπο, που θα υπάρχει σε όλα τα καταστήματα και στο οποίο ο καταναλωτής θα μπορεί να αναγράφει τα παράπονά του. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τα ταξί, στα οποία θα διανέμονται πολύγλωσσα φυλλάδια συνοδευόμενα και αυτά με ειδικά φύλλα διαμαρτυρίας. Η κυρία Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης ότι θα ενισχυθεί η αστυνόμευση στις τουριστικές περιοχές και θα καταβληθεί προσπάθεια για την πάταξη της άγρας πελατων.

Στους Κωστα Καραμανλή και Μιλτιάδη Εβερτ πρόσκεινται οι 20 πρόεδροι των νομαρχιακων επιτροπων της Νέας Δημοκρατίας, που εξελέγησαν να συμμετάσχουν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή, για πρωτη φορά με τη νέα της σύνθεση. Μιλωντας ο κ. Καραμανλής επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τη χαμένη δεκαετία του '80 και διατύπωσε την άποψη ότι τα μεγέθη της οικονομίας δείχνουν ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε και την τρέχουσα δεκαετία. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για συλλογική δουλειά στο κόμμα, χωρίς διακρίσεις παραγκωνισμούς και αποκλεισμούς και τόνισε ότι το μήνυμα του συνεδρίου είναι να γυρίσει το κόμμα σελίδα με σεβασμό στα πρόσωπα και τον ιστορικό του ρόλο. Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε το πρωί με τη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία στη συνέχεια είδε τον Γιωργο Σουφλιά. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού και τη στελέχωση της δομής του κόμματος.

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει και ότι δεν θα προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, προτού ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος, που θ' αρχίσει μέσα στο 1997, έδωσε ο πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι θα προωθηθούν άμεσα τα νομοσχέδια για την περιστολή της εισφοροδιαφυγής, τη δημιουργία ικανού εισπρακτικού μηχανισμού, την εφαρμογή της λίστας φαρμάκων και την προωθηση της μηχανοργάνωσης των ασφαλιστικων ταμείων. Τα καυτά θέματα του ασφαλιστικού που χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις, θα αντιμετωπισθούν με άνεση χρόνου. Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετωπιση της ανεργίας, ενω παραδέχθηκε ότι υπάρχει υστέρηση στην απορρόφηση των κοινοτικων κονδυλίων στον τομέα της απασχόλησης. Σχολιάζοντας τις δηλωσεις του πρωθυπουργού το ΚΚΕ σημειωνει ότι στόχος του κοινωνικού διαλόγου που προωθεί η κυβέρνηση είναι η νομιμοποίηση ειλημμένων αντεργατικων αποφάσεων.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας συνοδεύτηκε με ένταση και μικροεπεισόδια, μεταξύ αστυνομίας και οικοδόμων, που ήθελαν να κάνουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο. Δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, οι οικοδόμοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα η αστυνομία ν'αναγκασθεί να κάνει περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη στάση των οικοδόμων ως οργανωμένη πολιτική παρουσία, ενω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η μορφή της αντιπαράθεσης που επέλεξαν δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια αντιμετωπισης των προβλημάτων του λαού. Η κυβέρνηση άρχισε τον κοινωνικό διάλογο με τα ΜΑΤ, σχολίασε το ΔΗΚΚΙ.

Δεν υπάρχει κανένας μυστικός διάλογος με την Τουρκία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα. Αυτό που γίνεται, είπε ο κ. Ρέππας, είναι η μελέτη και εξαγωγή συμπερασμάτων με βάση την εικόνα που μεταδίδουν στο ΝΑΤΟ τα ελληνικά ραντάρ για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χωρου από τουρκικά αεροσκάφη. Ο κ. Ρέππας επιβεβαίωσε επίσης ότι θα διεξαχθεί η άσκηση ΤΟΞΟΤΗΣ με τη συμμετοχή ελληνικων και κυπριακων στρατευμάτων, χωρίς να ανακοινωσει την ακριβή ημερομηνία.

Τις θέσεις του Συνασπισμού για την εξωτερική και εσωτερική πολιτική διατύπωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Σε δηλωσεις του, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναγνωρισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ορισμένα θετικά βήματα στην εξωτερική πολιτική, ενω αναφερόμενος στον κοινωνικό διάλογο, κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσει στη λήψη οποιονδήποτε μέτρων όσο διαρκεί ο διάλογος.

Δέσμη μέτρων για την αντιμετωπιση του μεγάλου προβλήματος των ναρκωτικων, εξήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μια περίοδο όπου σχεδόν καθημερινά καταγράφονται θάνατοι απο χρήση ηρωϊνης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η κυβέρνηση στον τομέα της πρόληψης, αλλά και στη θεραπεία των τοξικομανων, αφού τα μέτρα καταστολής αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται η δημιουργία, μέσα στο 1997, πέντε νέων θεραπευτικων προγραμμάτων, τρία στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης με χορήγηση μεθαδόνης και άλλες δύο θεραπευτικές κοινότητες, στο Νομό Αχαϊας και στην Κρήτη. Επίσης ιδρύεται κέντρο με την υποστήριξη του ΕΚΑΒ, για την αντιμετωπιση επειγόντων περιστατικων, καθως και εξωτερικά ιατρεία και οδοντιατρεία, στο πρωην κτίριο Πρωτων Βοηθειων της Γ' Σεπτεμβρίου. Επίσης θα ιδρυθούν την επόμενη τριετία κέντρα προληψης σε κάθε νομό της χωρας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έδωσε συγκλονιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στη δεκαετία 87 - 96 τριπλασιάστηκανοι θάνατοι απο ναρκωτικά, πενταπλασιάστηκαν οι θάνατοι κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας και υπήρξε δραματική αύξηση των κρουσμάτων στις γυναίκες. Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας Μανόλης Σκουλάκης, δήλωσε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικων βρήκε τη χωρα μας ανοχύρωτη, κάλεσε τις κοινωνικές ομάδες να μην εφησυχάζουν και υπολόγισε σε 450 δις δρχ τον τζίρο των εμπόρων ναρκωτικων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε υποτονικό κλίμα διεξήχθησαν σήμερα οι φοιτητικές εκλογές, για την ανάδειξη εκπροσωπων στα διοικητικά συμβούλια των σχολων, στην ΕΦΕΕ, την ΕΣΕΕ και στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινων εκλογων και πάλι η μειωμένη προσέλευση των φοιτητων, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 50%, οι καταγγελίες για διπλοψηφίες και το ενδεχόμενο να μην συμφωνήσουν οι παρατάξεις στην έκδοση κοινων αποτελεσμάτων. Η παράταξη της ΠΑΣΠ κατήγγειλε ότι στη Νομική Σχολή υπήρξε φοιτήτρια που προσήλθε με πλαστή φοιτητική ταυτότητα να ψηφίσει. Παρόμοια φαινόμενα εντοπίσθηκαν και στη Θεσσαλονίκη. Πάντως, οι καταγγελίες αυτές είναι δύσκολο να αποδειχθούν, όπως λένε οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων, οι οποίοι αποδίδουν τα φαινόμενα αυτού του είδους περισσότεροι στην αντιπαλότητα των παρατάξεων.

Σε 45. 000 ανέρχονται οι αιτήσεις αγροτων για τη ρύθμιση των χρεων τους, οι οποίες υποβλήθηκαν μέχρι τέλος Μαρτίου οπότε και έληξε η σχετική προθεσμία. Σύμφωνα με την Αγροτική Τράπεζα τα ποσά που ρυθμίστηκαν μέχρι τέλους Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 16,1 δις δρχ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας εκτιμούν ότι με την εκκαθάριση των φακέλλων το ποσό της ρύθμισης αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 δις δρχ.

Με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τέσσερις αστυνομικοί, για την απόδραση Ρουμάνου κακοποιού, από τα κρατητήρια του κτιρίου της Ασφάλειας Αττικής. Πρόκειται για τον υπαστυνόμο Α', Θόδωρο Παπαδόπουλο, τον ανθυπαστυνόμο, Παναγιωτη Θοδωράκο και τους αστυφύλακες Νίκο Γιωργα και Μανωλη Ιατρού. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης φέρεται αποφασισμένη να πατάξει κάθε φαινόμενο, το οποίο θα σπιλωνει τη σοβαρότητα και το ήθος της αστυνομίας.

Ετοιμη είναι η γνωμοδότηση των καθηγητων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κυρίων Σκουρή και Κρατερού, για το νομικό καθεστως των μαρμάρων του Παρθενωνα και τις διαδικασίες επιστροφής τους στη χωρα μας. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν θέλησε να μιλήσει για τους ορους του νέου νομικού καθεστωτος, τονίζοντας οτι πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο.

Φρικτό τέλος έδωσε στη ζωή του, ένας νεαρός, αγνωστων στοιχείων, καθως έπεσε το πρωί στις γραμμές του ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια και παρασύρθηκε από διερχόμενο τρένο.

Απανθρακωμένος βρέθηκε το πρωί σε αποθήκη ανταλλακτικων αυτοκινήτων στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο Αγγελος Βαλσάμης, 40 χρονων. Η αποθήκη ανήκει στον Αναστάσιο Τέλκη και εκτιμάται ότι η φωτιά οφείλεται σε αναμμένο τσιγάρο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παράταση στην αγωνία για ΠΑΟΚ και Ηρακλή, μετά την αποψινή νίκη του γηραιού με 79-75 επί του δικέφαλου, στον δεύτερο αγωνα για τα πλέϊ-οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας που έγινε στο Ιβανόφειο της Θεσσαλονίκη. Οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν την πρόκριση, στον τρίτο αγωνα που θα γίνει το Σάββατο στο Αλεξάνδρειο.

Πλέι-οφς έχουμε και στο βόλλεϋ, για την Α1 κατηγορία των ανδρων. Από τις 6. 30 ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Αρη, απο τον οποίο χάνει με 2-1 νίκες, ενω στις 8. 00 ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Ορεστειάδα, η οποία προηγείται με 2-0.

Στην Κατερίνη διεξάγεται αυτή την ωρα ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας γυναικων στο μπάσκετ, μεταξύ του Απόλλωνα Καλαμαριάς και του Ολυμπιακού Βόλου.

Δύο μεγάλα παιγνίδια διεξάγονται απόψε για τα ημιτελικά του τσάμπιονς λίγκ. Στις 9. 30 αρχίζει η συνάντηση Αγιαξ-Γιουβέντους που θα μεταδοθεί απ'ευθείας απο το ΜΕΓΚΑ. Την ίδια ωρα ξεκινάει και το παιγνίδι Ντόρτμουντ- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το οποίο θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο απο το ίδιο κανάλι στις 11. 30.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρή υποχωρηση έκλεισαν οι τιμές των μετοχων στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμων έκλεισε στις 1429,28 μονάδες μειωμένος κατά 0,51%. Η αξία των συναλλαγων διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 18,5 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτωση 0,17%, Ασφάλειες άνοδος 1,56%, Λήζινγκ άνοδος 0,46%, Επενδύσεις πτωση 0,15%, Κατασκευές πτωση 1,63%, Βιομηχανίες πτωση 0,94%, Διάφορες πτωση 1,02%, Συμμετοχων άνοδος 1,13%. Με πτωση 0,39% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρόεδρος του Ζαϊρ, Μομπούτου Σέσε Σέκο, είναι έτοιμος να γίνει ένα πλάσμα της ιστορίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, καλωντας τον έτσι εμμέσως να εγκαταλείψει την εξουσία, καθως όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος, δεν μπορεί πλέον να ανοίξει για τη χωρα μία νέα σελίδα. Την ίδια ωρα, ο Μομπούτου έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πρωτεύουσα του Ζαϊρ, Κινσάσα, καθως οι αντάρτες του Λοράν Καμπιλά προελαύνουν ακάθεκτοι, χωρίς πλέον να βρίσκουν αντίσταση από κανέναν. Προσπαθωντας να κρατηθεί ακόμα στην εξουσία, ο Μομπούτου διόρισε σήμερα νέο πρωθυπουργό τον στρατηγό Λικούλια Μπολόνγκο, αντικαθιστωντας τον Ετιέν Τσισεκέντι. Η μόνη περιοχή που αντιστέκεται ακόμα είναι η επαρχία Μπαντούντου, η τελευταία πριν από την Κινσάσα. Σήμερα, οι αντάρτες εισέβαλαν στο νότιο τμήμα της πόλης Λουμπούμπασι και έγιναν δεκτοί με ζητωκραυγές από τον πληθυσμό, είναι δε τόσο σίγουροι για την επικράτησή τους σε όλη τη χωρα, ωστε άρχισαν ήδη να διακηρύττουν οτι όταν καταλάβουν την εξουσία δεν πρόκειται να εξασκηθούν στο κυνήγι των μαγισσων.

Σε μία κλωστή κρέμεται πλέον η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθως οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινων εποίκων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Χθες, σκοτωθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά, ενω οι τραυματίες έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία της Δυτικής Οχθης. Αύριο μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον παλαιστινιακή αντιπροσωπεία για να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα σωθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, μετά τις άκαρπες επαφές που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, ξεκινά τετραήμερη περιοδεία ανά την Ευρωπη, με πρωτο σταθμό την Ολλανδία, όπου θα συζητήσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναλάβει πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή.

Η βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, θα εξαρτηθεί από το εάν το Ισραήλ θα αποσύρει την διεκδίκησή του από το σύνολο της Ιερουσαλήμ και εάν θα επιστρέψει στους Παλαιστίνιους τα κατεχόμενα εδάφη. Τη δήλωση αυτή έκανε ο τούρκος πρωθυπουργός, Νετζμετίν Ερμπακάν, στον υπουργό εξωτερικων του Ισραήλ, Νταβίντ Λεβί, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα. Ο ισραηλινός αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, ενω απόψε συναντάται στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσωπους του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου.

Ως μη επαρκείς, απέρριψε σήμερα η Ρωσία, τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για τις συμμαχικές υποδομές που θα επεκταθούν στα νέα μέλη της συμμαχίας στην ανατολική Ευρωπη. Την δήλωση αυτή έκανε ο ρωσος υφυπουργός εξωτερικων, κατά την διάρκεια συνάντησης του με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, που είχε σκοπό να προετοιμάσει μία τέταρτη σειρά διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα και το ρωσο υπουργό Εξωτερικων Γιεβγένι Πριμακόφ, η οποία θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη στη Ρωσία.

Ο Ρόμπερτ Γκίλμπαρντ θα αντικαταστήσει τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, Τζον Κόρνμπλουμ, ο οποίος διορίσθηκε πρεσβευτής στη Γερμανία.

Κόλαφο για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, και ιδαίτερα το στρατό, τις φυλακές και τα κέντρα κράτησης, αποτελεί έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα βασανιστήρια στη Ρωσία. Η έκθεση κάνει λόγο για ευρέως διαδεδομένη, συστηματική χρήση βασανιστηρίων από τις υπηρεσίες ασφαλείας, σοβαρές παραβιάσεις των συνταγματικων δικαιωμάτων και άλλες πρακτικές. Από την πλευρά τους, οι αρχές έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα των φυλακων και μάλιστα ο γενικός εισαγγελέας, προειδοποίησε ότι οι συνθήκες κράτησης μπορούν σύντομα να οδηγήσουν σε έκρηξη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χωρα με λίγες τοπικές νεφωσεις. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί. Ωστόσο, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και στα βόρεια θα είναι από -5 μέχρι 13 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα -2 με 15, στο Ιόνιο 2 με 16 και στο Αιγαίο 5 με 13 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 3 με 14 και 1 με 13 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 9 April 1997 - 22:45:56 UTC