Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-10

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Η πορεία της οικονομίας στο επίκεντρο σύσκεψης του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο. Νέα σύσκεψη από το απόγευμα κυβερνητικων και κομματικων στελεχων για τον κοινωνικό διάλογο.
  • Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να εγκρίνει την αποστολή του ελληνικού τάγματος στην Αλβανία.
  • Συνάντηση του Γιωργου Παπανδρέου και του Γιάννου Κρανιδιωτη με αντιπροσωπεία της Ολλανδικής Προεδρίας στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για τα ελληνοτουρκικά.
  • Συνελήφθη 35χρονος ταξιτζής που κατηγορείται για πέντε δολοφονίες και δέκα ληστείες και απόπειρες ανθρωποκτονιων.
  • Πρωτη δύναμη και πάλι φέτος η ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές. Αύξησαν τα ποσοστά τους ΠΑΣΠ και ΠΣΚ.
  • Επιασαν από σήμερα δουλειά οι φοροκομάντος του υπουργείου Οικονομικων, με ελέγχους σε όλη τη χωρα.
  • Δριμύτατη κριτική του κυβερνητικού εκπροσωπου στον Κωστα Καραμανλή για τις δηλωσεις του περί χαμένης δεκαετίας του 80.
  • Νέες πεζοδρομήσεις στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας προανήγγειλε ο Κωστας Λαλιωτης.
  • Ματαιωνεται περίπου το ένα τρίτο των εκδηλωσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης χρημάτων.
  • Απειλεί να διακόψει τις παραστάσεις του στη Θεσσαλονίκη ο Λάκης Λαζόπουλος.
  • Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Ισραηλινων - Παλαιστινίων στη Δυτική όχθη. Στην Ουάσιγκτον παλαιστινιακή αντιπροσωπεία.
  • Εκστρατεία κατά της διαφθοράς που πλήττει τη Ρωσία, εξήγγειλε ο Μπόρις Γιέλτσιν.
  • Συμφωνησαν τα κόμματα στην Αλβανία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ωστε να επιλέξει ο λαός το πολιτικό σύστημα.
  • Πτωση 0,72% στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η πορεία των οικονομικων μεγεθων και κυρίως το θέμα της υστέρησης που παρατηρείται στην είσπραξη των εσόδων του κράτους, κατά το πρωτο τρίμηνο του έτους, εξετασθηκε στη διάρκεια σύσκεψης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός εθνικής οικονομίας δήλωσε ότι η πορεία της οικονομίας είναι θετική κα ιελεγχόμενη και δεν χρειάζεται να ληφθεί κανένα νέο μέτρο. Ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι η οικονομία έχει μπει στο δρόμο της ανάκαμψης, η κατάστασή της δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η συνέχιση της ίδιας πολιτικής με σταθερότητα και συνέπεια. Το πρωί ο κ. Σημίτης, συναντήθηκε με το Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα και κυρίως την πολιτική των επιτοκίων. Από τις 6 το απόγευμα πραγματοποιείται στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, σύσκεψη κυβερνητικων και κομματικων στελεχων, στη διάρκεια της οποίας θα καθοριστούν οι όροι και ο τρόπος διεξαγωγής του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα αρχίσει μέσα στο 1997, χωρίς να προσδιορίσει το πότε.

Την άλλη Παρασκευή θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να εγκρίνει την αποστολή του ελληνικού τάγματος στην Αλβανία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι περί τα μέσα της εβδομάδας θα μεταβούν στην Αλβανία λίγες δεκάδες ανδρων της ελληνικής δύναμης, προκειμένου να προετοιμάσουν την εγκατάσταση του τάγματος. Οπως είπε ο εκπρόσωπος το τάγμα θα τοποθετηθεί στα Τίρανα και την Αυλωνα, αλλά σε μια επόμενη φάση θα μπορεί να μετακινηθεί στη νότια Αλβανία, με βασική αποστολή τον έλεγχο των διόδων της Κακαβιάς και της Κρυσταλοπηγής, αλλά και λιμανιων του αλβανικού νότου, από απ'όπου θα διέρχεται η ανθρωπιστική βοήθεια. Στη Βουλή, ο Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι σύμφωνη τόσο με τον ελληνικό λαό, όσο και με το Διεθνές Δίκαιο και πρόσθεσε ότι στην αποστολή θα συμμετάσχουν επαγγελματικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε εθελοντική βάση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζωφ επέμεινε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική και ζήτησε η οποιαδήποτε απόφαση να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Τα ελληνοτουρκικά και πάλι στο προσκήνιο, καθως η Ολλανδική Προεδρία έχει αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για την εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας - Αγκυρας. Ο αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικων κύριοι Παπανδρέου και Κρανιδιωτης, είχαν συνομιλίες δυο ωρων στο υπουργείο Εξωτερικων με τριμελή διπλωματική αντιπροσωπεία της Ολλανδικής Προεδρίας, που χθες επισκέφθηκε την Αγκυρα. Σημειωνεται ότι χθες, ο κ. Κρανιδιωτης μιλωντας στο συνέδριο του ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ είχε τονίσει ότι η ελληνική πλευρά βλέπει θετικά την πρόταση για ανταλλαγή επιστημονικων απόψεων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων για διαδικαστικά θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απαντωντας σε σχετικη ερωτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη δήλωση του κ. Κρανιδιωτη ως ένα στοιχείο πολιτικής στο πλαίσιο της διερεύνησης τρόπων για την επίλυση των ελληνοτουρκικων προβλημάτων. Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα για τη βελτίωση των σχέσεων Αθήνας - Αγκυρας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι αυτές είναι η αποφυγή χρήσης βίας, η απόσυρση της απειλής περί casus belli και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Διελευκάνθηκε από την ασφάλεια μια σειρά δολοφονιων που σημειωθηκαν την τελευταία δεκαετία στην περιοχή της Αττικής. Δράστης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία είναι ο οδηγός ταξί Δημήτρης Βακρινός, που κατηγορείται για πέντε δολοφονίες. Η σύλληψη του δράστη, ο οποίος πάσχει από έντονα ψυχολογικά προβλήματα, έγινε μετά από καταγγελία μέλους της οικογενείας του. Οπως ομολόγησε ο δράστης σκότωσε στις 6 Αυγούστου 1987 τον Παναγιωτη Γαγκλία, 53 ετων και στη συνέχεια τον έβαλε σε πλαστικές σακούλες απορρημμάτων και τον εγκατέλειψε στην εθνική οδό Αργους - Τρίπολης. Στις 20 Νοεμβρίου 1993 σκότωσε την Αναστασία Σημιτζή, 26 ετων, αφού προηγουμένως προσπάθησε να τη βιάσει. Στη συνέχεια την περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά. Τρίτο θύμα του Βακρινού είναι ο συνάδελφός του, Θόδωρος Ανδρεάδης, 39 ετων, τον οποίο σκότωσε στις 9 Ιανουαρίου 1994 για λόγους αντεκδίκησης. Και στο έγκλημα αυτό έκαψε το θύμα του. Τα δύο τελευταία θύματα του δράστη ήταν τα αδέλφια Κωστας και Αντωνης Σπυρόπουλος, ηλικίας 33 και 35 ετων αντίστοιχα, τα οποία δολοφόνησε, στις 21 Δεκεμβρίου του 1995, όταν τον καταδίωκαν επειδή τους είχε κλέψει το αυτοκινητό τους. Τέλος ομολόγησε σωρεία ληστειων και απόπειρων ανθρωποκτονιων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η άνοδος της δύναμης όλων των φοιτητικων παρατάξεων και η μικρή αύξηση της προσέλευσης στις κάλπες, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινων φοιτητικων εκλογων. Για άλλη μια χρονιά όμως οι παρατάξεις δεν μπόρεσαν να συμφωνήσαν στα ποσοστά που έλαβαν και εξέδωσαν χωριστά αποτελέσματα. Από τα αποτελέσματα που δίνει η κάθε παράταξη ξεχωριστά, προκύπτει ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παρουσιάζει μικρή άνοδο, και παραμένει πρωτη δύναμη. Επίσης άνοδο παρουσιάζει και η ΠΑΣΠ που κατέχει τη δεύτερη θέση. Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η Πανσπουδαστική, ενω αυξημένο ποσοστό παρουσιάζουν οι ανεξάρτητες παρατάξεις.

Σύμφωνα με τη ΔΑΠ σε 112 από τις 117 ανωτατες σχολές το ποσοστό της παράταξης ανέρχεται σε 39,78%, έναντι 20,41% της ΠΑΣΠ. Από την πλευρά της, τωρα, η ΠΑΣΠ, σε 95 σχολές δίνει 24,16% στην παράταξή της, αύξηση 2,36% και 34,8% στη ΔΑΠ. Για τα ΤΕΙ η ΠΑΣΠ δίνει για τον εαυτό της 34,8%, ποσοστό αυξημένο από πέρυσι και για την ΔΑΠ 37,5% . Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρωθυπουργός επικοινωνησε με τη γραμματέα της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου και τη συνεχάρη για την άνοδο του ποσοστού της παράταξης. Τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ επισκέφθηκε στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης ο πρόεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλής, προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα των φοιτητικων εκλογων.

Ελέγχους σε όλη τη χωρα πραγματοποιούν από σήμερα οι άνδρες του νεοσυσταθέντος Σωματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Για σήμερα ήταν προγραμματισμένο να γίνουν περίπου 500 φορολογικοί έλεγχοι σε επιλεγμένα σημεία με έμφαση τη διακίνηση των οπωροκηπευτικων και των υγρων καυσίμων καθως και το κύκλωμα των τσιγάρων και τη φοροκλοπή που γίνεται με το ΦΠΑ. Το Σωμα αυτό έχει απεριόριστες δυνατότητες στα θέματα φορολογικού ελέγχου, οπλοφορεί και πραγματοποιεί ελέγχους ακόμα και σε σπίτια με την άδεια εισαγγελέα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικων, Γιάννος Παπαντωνίιου, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί τα κεντρικά γραφεία του νέου Σωματος, έδωσε εντολή οι έλεγχοι να γίνονται προς κάθε κατεύθυνση και να μη σταματήσουν πουθενά. Να ελέγχετε, είπε χαρακτηριστικά, μικρά και μεγάλα ψάρια. Τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικων έχει επενδύσει στην αξιοπιστία και την αύξηση των ελέγχων για την περιστολή της φοροδιαφυγής και την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος.

Δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, για τα όσα είχε δηλωσει χθες περί χαμένης δεκαετίας του 80, άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας τις δηλωσεις του κ. Καραμανλή ως πολύ θόρυβο για το τίποτα. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η δεκαετία του 80 ήταν η δεκαετία των μεγάλων κοινωνικων κατακτήσεων και η τρέχουσα δεκαετία του εκσυγχρονισμού των δομων και των μεγάλων αλλαγων. Στην ουσία, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί και μέμφεται τον ελληνικό λαό που ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ και στη δεκαετία του 80 και στη δεκαετία του 90. Το συμπέρασμα που βγαίνει, κατέληξε ο εκπρόσωπος, είναι ότι οι θέσεις του κ. Καραμανλή δεν διαφέρουν από εκείνες των προηγουμένων προέδρων του κόμματος με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση είναι αντίθετοι, όπως αντίθετη είναι και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Το Νοέμβριο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την πεζοδρόμηση της οδού Ερμού και των παράπλευρων δρόμων, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και του αποκλεισμού των αυτοκινήτων από το εμπορικό τρίγωνο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης, που περιόδευσε σήμερα στην περιοχή, δήλωσε ότι ήδη εκτελούνται εκεί έργα προϋπολογισμού 10 δισ. δρχ. , ενω άμεσα θα δημοπρατηθούν έργα προϋπολογισμού 30 δισ. δρχ. Οι καταστηματάρχες, πάντως, της περιοχής, ζητούν την επίσπευση των έργων, γιατί, όπως υποστηρίζουν, αυτά έχουν καθυστερήσει, με δυσμενείς επιπτωσεις για τις επιχειρήσεις τους. Επίσης, παραπονέθηκαν στον κ. Λαλιωτη ότι με την πεζοδρόμηση της περιοχής, αλλάζουν οι χρήσεις των καταστημάτων και ανοίγουν πολλά νυχτερινά κέντρα.

Συνελήφθη τελικά ο Ρουμάνος κακοποιός Γκίλμπερτ Μιχάιντα, 25 ετων, που είχε αποδράσει τη Δευτέρα απο τα κρατητήρια της Ασφάλειας Αττικής. Ο Ρουμάνος συνελήφθη ύστερα απο τροχαίο στο οποίο τραυματίσθηκε σοβαρά, όταν το κλεμμένο δίκυκλο που οδηγούσε προσέκρουσε τα ξημερωματα, λόγω υπερβολικής ταχύτητας, σε φωτεινό σηματοδότη. Ο Ρουμάνος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο. Σημειωνεται ότι για την απόδρασή του από την ασφάλεια τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τέσσερις αστυνομικοί, που ήταν βάρδια στο κτίριο εκείνο το βραδυ και έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση.

Ενα κιλό ηρωίνης, αρίστης ποιότητας κατασχέθηκε τα ξημερωματα από τη δίωξη ναρκωτικων της Ασφάλειας Πάτρας ενω συνελήφθησαν δύο άτομα με την κατηγορία της αγοράς και κατοχής ναρκωτικων. Πρόκειται για τους Παναγιωτη Λεβεντάκο, 47 ετων και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο,45 ετων, οι οποίοι αύριο θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί, ο ραδιοφωνικός μαραθωνιος αλληλεγγύης, που πραγματοποιείται από τη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, για τα παιδιά στο Ζαϊρ και τη Ρουάντα. Στο μαραθωνιο αυτό μετέχουν η ΕΡΑ 2, ο ΦΛΑΣ 9,61, ο ΑΝΤΕΝΝΑ, ο ΣΚΑ`Ι` και άλλοι είκοσι ραδιοφωνικοί σταθμοί ανα την Ελλάδα. Μέχρι το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί περίπου σαράντα εκατομμύρια δραχμές, ενω οι προσφορές γίνονται μέσω του αριθμού τηλεφωνου 60. 05. 500. Οσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, μπορούν να καταθέτουν χρήματα στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στον αριθμό λογαριασμού 169/480020-64 .

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ματαιωνονται το ένα τρίτο περίπου των προγραμματισμένων εκδηλωσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η έλλειψη χωρων και η μείωση, λόγω λιτότητας, των κονδυλίων για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έγιναν η αιτία για ματαίωση 235 συνολικά εκδηλωσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕ, Πάνος Θεοδωρίδης. Μπακαλική κάνουμε, δήλωσε χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕ, υπογραμμίζοντας πως η ματαίωση εκδηλωσεων δεν αποτελεί προσωπική του ευθύνη, αλλά του κράτους που μείωσε το βαθμό χρηματοδότησης. Απο τις περίπου 1. 000 εκδηλωσεις που προαναγγέλθηκαν, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι 220. Απο τις 700 περίπου που απομένουν, ματαιωνονται οι 235 και πρόκειται να γίνουν οι 400. Ενα πρόσθετο πρόβλημα που υπάρχει, είναι η έλλειψη χωρων, καθως κανένας απο τους υπο κατασκευή χωρους δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, παρά τις αντίθετες αρχικές διαβεβαιωσεις.

Να ματαιωσει τις υπόλοιπες παραστάσεις του στη Θεσσαλονίκη, απειλεί ο Λάκης Λαζόπουλος μετά το νέο πρόβλημα που προέκυψε σε σχέση με τη νομιμότητα της λειτουργίας του θεάτρου στο πρωην παγοποιείο του FIX. Εγω, θα περιμένω ως την Δευτέρα και αν δεν λυθεί το ζήτημα, σταματω τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Λυπάμαι, γιατί έχουν προπωληθεί εισιτήρια μέχρι το Πάσχα, αλλά δεν είμαι αποφασισμένος να μπω στον πόλεμο των επιχειρηματιων, δήλωσε ο Λάκης Λαζόπουλος. Το πρόβλημα αφορά καταγγελίες στην εισαγγελία, σχετικά με την έλλειψη πυρασφάλειας και άλλων κανόνων ασφαλείας του νεοδημιουργηθέντος ιδιοκτήτου θεάτρου του FIX. Δεν νομίζω να υπάρχει τόσο σοβαρό θέμα. Αν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις θα βοηθήσουμε τον ιδιοκτήτη του θεάτρου να τις αντιμετωπίσει, δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕ Πάνος Θεοδωρίδης, τονίζοντας πως ο ΟΠΠΕ καλύπτεται πλήρως από τα συμβόλαιά του με τον κ. Λαζόπουλο για 70 παραστάσεις.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι πρωτοι ημιτελικοί του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρωπης στο ποδόσφαιρο, διεξάγονται απόψε. Η Παρί Σεν Ζερμέν υποδέχεται τη Λίβερπουλ και η Μπαρτσελόνα τη Φιορεντίνα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πτωτικές τάσεις για τρίτη συνεχή συνεδρίαση επεκράτησαν στο Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμων να υποχωρήσει σε ποσοστό 0,72%, κλείνοντας στις 1419,02 μονάδες. Αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρξε για μετοχές των Ασφαλειων, ο δείκτης των οποίων σημείωσε σημαντική άνοδο 3,58%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτωση 0,57%, Λήζινγκ πτωση 1,02%, Επενδύσεις πτωση 0,17%, Κατασκευές άνοδος 0,03%, Βιομηχανίες αμετάβλητες, Διάφορες πτωση 0,60%, Συμμετοχων πτωση 0,95%. Ο Δείκτης Παράλληλης Αγορας έκλεισε με μικρη υποχωρηση 0,14%. Η αξία των συναλλαγων ανήλθε στα 14,5 δισ. δρχ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι συγκρούσεις Ισραηλινων και Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι από πλαστικές σφαίρες. Στη Χεβρωνα, ισραηλινά στρατεύματα επετέθηκαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, εναντίον παλαιστινίων διαδηλωτων που έριχναν πέτρες εναντίον τους. Την ίδια ωρα, αναχωρούσε παλαιστινιακή αντιπροσωπεία αναχωρούσε από τη Γάζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η παραπαίουσα ειρηνευτική διαδικασία. Μία ένδειξη πιθανής εκτόνωσης των εντάσεων στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων, υπήρξε την Τρίτη το βράδι, όταν ο Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκε με τον επί κεφαλής των ισραηλινων μυστικων υπηρεσιων, ΣΙΝ ΜΠΕΤ, με την μεσολάβηση ανωτατων αξιωματούχων της ΣΙΑ. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, μετέβη σήμερα στη Χάγη, με στόχο τη διεξαγωγή συζητήσεων προκειμένου να αλλάξει η φιλο-παλαιστινιακή στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σημαντικό πλήγμα κατά της διαφθοράς που πλήττει τη χωρα, αποφάσισε να δωσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν. Σε μήνυμα που μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, ο Γιέλτσιν χαρακτήρισε την διαφθορά απειλή για τη χωρα και εξέφρασε την πεποίθηση οτι η κυβέρνησή του θα κερδίσει τη μάχη κατά της απάτης. Στη Ρωσία, τόνισε ο Γιέλτσιν, θα υπάρξει μία έγκυρη και αποτελεσματική κρατική εξουσία, προκειμένου να χτυπήσει την διαφθορά, η οποία απειλεί την αξιοπιστία της χωρας.

Σε συμφωνία κατέληξαν τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας, όσον αφορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ωστε να επιλέξει ο λαός μεταξύ της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, της προεδρικής δημοκρατίας και της μοναρχίας. Οπως δημοσιεύουν αλβανικές εφημερίδες, η ημερομηνία του δημοψηφίσματος δεν έχει αποφασισθεί, αλλά ενδέχεται να συμπέσει με τις εκλογές του Ιουνίου. Καθόλου σίγουρος όμως δεν φαίνεται ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, για την διεξαγωγή των εκλογων τον Ιούνιο, καθως σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, υποστηρίζει οτι δεν υπάρχει πραγματική πρόοδος, την στιγμή που εξακολουθούν να λειτουργούν ένοπλες επιτροπές.

Την ίδια ωρα στην Ιταλία, η κυβέρνηση θα ζητήσει εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, μετά από την απωλεια της υποστήριξης του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, κοινοβουλευτικού της συμμάχου, κατά την διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας έγκρισης από την Βουλή, της ιταλικής συμμετοχής στην πολυεθνικής δύναμη που θα σταλεί στην Αλβανία.

Νέα προβλήματα επισκιάζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Τουρκίας, καθως το Εφετείο της Αγκυρας εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει το Κόμμα της Ευημερίας, του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερμπακάν, εξαιτίας δηλωσεων που φέρεται να έκανε ο Ερμπακάν σε δημοσιογράφο που έχει έδρα το Κάιρο, όταν ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε εκείνη την συνέντευξη, ο Ερμπακάν υποστήριζε οτι το κοσμικό σύστημα της Τουρκίας έχει προκαλέσει φτωχεια και οπισθοδρόμηση της χωρας, και ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε κηρύξει τον πόλεμο στο Ισλάμ.

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι αρχές της Γερμανίας, φοβούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά τη σημερινή απόφαση δικαστηρίου του Βερολίνου, να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη δύο υπόπτους για τη δολοφονία τεσσάρων ιρανων κούρδων αντιφρονούντων το 1992. Μετά από ακροαματική διαδικασία που κράτησε περίπου τρισήμισυ χρόνια, το δικαστήριο επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης στον ιρανό Καζέμ Νταράμπι και τον λιβανέζο Αμπάς Ραγέλ, με την κατηγορία της δολοφονίας του εξόριστου ηγέτη του Ιρανικού Δημοκρατικού κόμματος του Κουρδιστάν, Σαντέχ Σαραφκαντί, δύο συνεργατων του και ενός μεταφραστή, στη διάρκεια επίθεσης σε εστιατόριο του Βερολίνου. Το δικαστήριο απεφάνθη οτι τις εκτελέσεις αυτές είχε διατάξει το Ιράν.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφωσεις προβλέπονται αύριο σε όλη τη χωρα, κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα Δυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί μείον 2 με 15 βαθμούς, στα Ηπειρωτικά μηδέν με 17 και στα νησιά 5 με 16 βαθμούς. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 4 με 16 και 1 με 15 αντίστοιχα θα έχον αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 10 April 1997 - 22:15:48 UTC