Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-07

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Φονική παρτίδα ηρωίνης έχει σκοτωσει δέκα άτομα σε μια εβδομάδα. Τρεις νεκροί το τελευταίο 24ωρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Κινητικότητα στην κυβέρνηση για τον κοινωνικό διάλογο. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη οι οριστικές αποφάσεις.
  • Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας περνά από τη βελτίωση των σχέσεων της με την Ελλάδα και λύση του Κυπριακού, δηλωνει ο Κλάους Κίνκελ.
  • Δεν υπάρχει κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Ιταλίας για την πολυεθνική δύναμη, δηλωνει η κυβέρνηση. Αιχμές του Χρήστου Παπουτσή κατά της Ρωμης.
  • Παρέσυρε και τα τραπεζικά επιτόκια η πτωση του πληθωρισμού. Στο 9% το επιτόκιο ταμιευτηρίου της Εθνικής.
  • Δύο σεισμικές δονήσεις, χωρίς ζημιές, 4 και 4,2 ρίχτερ αντίστοιχα σε Αρκαδία και Πιερία.
  • Γερμανίδα, που ήταν έγκυος στον 9ο μήνα και θα γεννούσε δίδυμα, πέθανε από αναθυμιάσεις, στο ιστιοφόρο που διέμενε, στη Λέρο.
  • Δεν σφύριξαν τα επιβατικά τρένα του ΟΣΕ, λόγω στάσεων εργασίας του προσωπικού.
  • Κρίσιμες συνομιλίες Κλίντον - Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο, για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
  • Την Αγκυρα επισκέπτεται αύριο ο υπουργός Εξωτερικων του Ισραήλ. Ακομψη αρνητική απάντηση του τούρκου πρωθυπουργού, στο αίτημά του να τον συναντήσει.
  • Συνεχίζεται ακάθεκτη η προέλαση των ανταρτων στο Ζαϊρ.
  • Σημαντική άνοδος στο Χρηματιστήριο κατά 3,13%.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνουν οι θάνατοι από ναρκωτικά, ενω κράτος και κοινωνία παρακολουθούν τα γεγονότα ανήμποροι να επέμβουν. Μέσα σε μια εβδομάδα δέκα άτομα άφησαν την τελευταία τους πνοή με μια σύριγγα στο χέρι, ανεβάζοντας έτσι στους 46 τον αριθμό των νεκρων από την αρχή του χρόνου. Τελευταία θύματα του λευκού θανάτου ήταν δύο νέοι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα. Πρόκειται για τον 25χρονο Πέτρο Μοναχό, που βρέθηκε νεκρός τα ξημερωματα, από τη μητέρα του, στο σπίτι που διέμενε στην πλατεία Βικτορίας. Το δεύτερο θύμα είναι ο Πολυχρόνης Παπαϊωάννου, 34 χρόνων, άεργος, που βρέθηκε νεκρός στο πατρικό του σπίτι στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης. Στην αστυνομία και την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικων έχει σημάνει συναγερμός, καθως, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο αδίστακτοι έμποροι κυκλοφορούν στα στέκια των τοξικομανων φονική παρτίδα ηρωίνης μεγάλης καθαρότητας. Την Τετάρτη ο υφυπουργός Υγείας, Μανόλης Σκουλάκης, θα παρουσιάσει νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετωπιση του προβλήματος. Επίσης, την Τετάρτη συζητείται στη Βουλή επερωτηση του βουλευτή Νάσου Αλευρά, που ζητεί την αποποινικοποίηση της χρήσης. Στη Θεσπρωτία, κοντά στην περιοχή Σαγιάδα, βρέθηκαν εγκαταλειμένοι τρεις σάκοι, που περιείχαν 134 κιλά αποξηραμένης κάνναβης.

Πυρετωδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην κυβέρνηση, καθως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πραγματοποιείται από το απόγευμα σύσκεψη, ενω την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα καυτά θέματα του κοινωνικού διαλόγου, όπως ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, εργασιακές σχέσεις, ανεργία, προσλήψεις και άλλα. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη σε σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κωστα Σημίτη. Η κυβέρνηση επιδιωκει τη λήψη των σωστότερων αποφάσεων και τη συμφωνία των κοινωνικων εταίρων και σε καμιά περίπτωση δεν στοχεύει να υποκλέψει τα συμφέροντα οποιουδήποτε, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο εκπρόσωπος αντέδρασε οξύτατα για την επίθεση με γιαούρτι που δέχθηκε στην Πάτρα ο υπουργός Εργασίας, λέγοντας ότι τέτοια πράξη δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτική αντιπαράθεση, αλλά πολιτικός χουλιγκανισμός και άφησε αιχμές κατά του ΚΚΕ και της Νέας Δημοκρατίας, που αρνήθηκαν να αποδοκιμάσουν την ενέργεια αυτή.

Η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και οι θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην καλυτέρευση των σχέσεων της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικων, Κλάους Κίνκελ, κατά τη συνάντηση που είχε στην Ολλανδία με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικων, Γιωργο Παπανδρέου. Από την πλευρά του ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργων, Ολλανδός, Βαν Μίρλο, επανέλαβε ότι παραμένει αισιόδοξος πως μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσθέτοντας ότι η Ολλανδική Προεδρία αισθάνεται πως ο λόγος της βρίσκει απήχηση στις δύο πρωτεύουσες. Στο μεταξύ, η Αγκυρα λέει κατ'αρχήν ναι στην πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου για τη συγκρότηση μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα επεξεργαστεί θέματα εφαρμογής και ερμηνείας του συνολικού νομικού πλασίου, που διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό προκύπτει από τις δηλωσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικων, Ονούρ Οϊμέν, στην εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ, στην οποία αναφέρει ότι η Αγκυρα επεξεργάζεται την πρόταση της Αθήνας και ήδη έχει έλθει σε επαφή με την ελληνική πλευρά για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Η κυβέρνηση δια του εκπροσωπου της διέψευσε τις πληροφορίες περί κρίσης στις σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας, αναφορικά με το που θα τοποθετηθεί το ελληνικό σωμα που θα μετάσχει στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία. Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι υπάρχει σε εξέλιξη στη Ρωμη η σχετική συζήτηση για όλα τα θέματα. Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υφυπουργός Εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρέου, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει σημαντική θέση και στη διοίκηση της διεθνούς δύναμης. Από το Δελχί, όπου βρίσκεται, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τόνισε ότι η διεθνής δύναμη θα πρέπει να αναπτυχθεί στην Αλβανία το συντομότερο δυνατόν. Αιχμές κατά της Ιταλίας άφησε ο κοινοτικός επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας ότι η κρίση στην Αλβανία είναι επικίνδυνη και δεν προσφέρεται ως πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των κρατων. Η Ιταλία, πρόσθεσε, προσπαθεί να παίξει ένα τέτοιο ρόλο, ενω η ελληνική κυβέρνηση έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τεταμένο αναμένεται να είναι το κλίμα των συνομιλιων μεταξύ του αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, και του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένζαμιν Νετανιάχου, στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθως το Ισραήλ παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του για την δημιουργία εβραϊκων οικισμων στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι συνομιλίες ξεκινούν το απόγευμα, σε μια προσπάθεια του Νετανιάχου να προωθήσει τα σχέδια του για την αναθέρμανση των αποτελματωμένων, εδω και τρεις εβδομάδες, συνομιλιων με τους Παλαιστινίους. Το όλο σκηνικό δεν αφήνει και πολλά περιθωρια αισιοδοξίας για την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ των δύο πλευρων. Χαρακτηριστικές είναι οι τελευταίες δηλωσεις του παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, όπου από την Ινδία όπου βρίσκεται για τις εργασίες του Κινήματος των Αδεσμεύτων, δήλωσε οτι το Ισραήλ έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά της ειρηνευτική διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Οι υπουργοί εξωτερικων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά την συνεδρίασή τους στο Νόρντβέϊκ της Ολλανδίας, ανακοίνωσαν οτι εξετάζεται το ενδεχόμενο η ολλανδική προεδρία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετωπιση του προβλήματος. Την ίδια ωρα, στη Δυτική Οχθη καθημερινές είναι πλέον οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων, ισραηλινων στρατιωτων και εποίκων, ενω το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας, ανακοίνωσε σήμερα οτι παρατείνει μέχρι νεωτέρας διαταγής τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Την Αγκυρα επισκέπτεται αύριο ο ισραηλινός υπουργός εξωτερικων, Νταβίντ Λεβί, για διήμερη επίσημη επίσκεψη, την πρωτη μέλους της κυβέρνησης Νετανιάχου στην Τουρκία. Η επίσκεψη αυτή χρωματίσθηκε ήδη από την άκομψη απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, στο αίτημα του ισραηλινού υπουργού να τον συναντήσει. Οπως δήλωσε ανωτερος ισραηλινός αξιωματούχος, η άρνηση απάντησης που έδωσε ο Ερμπακάν στον Λεβί, δεν περιέχεται στο λεξικό του διπλωματικού πρωτοκόλου. Εχουμε ενημερωθεί, προσθέτει ο αξιωματούχος, από διαφορετικά κανάλια οτι ο Ερμπακάν προσπαθεί να αποφύγει μία τέτοια συνάντηση.

Με παρέλαση μοιάζει πλέον η επέλαση των ζαϊρινων ανταρτων του Λοράν Καμπιλά, στις μεγαλύτερες πόλεις του Ζαϊρ. Την ωρα αυτή, οι αντάρτες βρίσκονται 30 χιλιόμετρα από το Λουμπούμπασι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σάμπα και ήδη απηύθυναν έκκληση στους άνδρες των κυβερνητικων δυνάμεων να παραδωσουν τα όπλα τους, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Ο Λοράν Καμπιλά, σε συνέντευξή του στο βελγικό ραδιόφωνό δήλωσε οτι είναι έτοιμος να μιλήσει απ'ευθείας με τον πρόεδρο, Μομπούτου Σέσε Σέκο, για την διευθέτηση της κρίσης που μαστίζει το Ζαϊρ, υπό τον όρο όμως οτι θα παραιτηθεί από την εξουσία, στην οποία βρίσκεται από το 1965.

Αδιαμφισβήτητος νικητής των βρετανικων βουλευτικων εκλογων της 1ης Μαϊου, φέρεται ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπλερ, καθως η διαφορά με το Συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Τζον Μέϊτζορ, παραμένει στο 21%. Για πρωτη φορά όμως σήμερα, ο Μπλέρ σε άρθρο του στην λαϊκή ΣΑΝ, διαβεβαίωσε οτι δεν αποκλείει την υλοποίηση προγράμμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει οι Συντηρητικοί, υποστηρίζοντας οτι εάν είναι για το καλό της Βρετανίας, θα τις συνεχίσει.

Την ανησυχία της εξέφρασε η Αλβανία για την καθυστέρηση της ανάπτυξης της, υπό ιταλική διοίκηση πολυεθνικής δύναμης στο έδαφός της, με στόχο τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθως η Ρωμη αντιμετωπίζει πολιτικό πρόβλημα με την αποστολή στρατευμάτων. Το θέμα της διάταξης της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην Ολλανδία από τους υπουργούς Εξωτερικων των χωρων - μελων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Παπανδρέου επανέφερε την ελληνική πρόταση για μικτή παρουσία της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας, θέμα στο οποίο ο ιταλός υφυπουργός Εξωτερικων, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πιέρο Φασίνο, τοποθετήθηκε θετικά. Επικεφαλής της ξένης παρουσίας στην Αλβανία θα τεθεί ο ΟΑΣΕ, ο οποίος θα τοποθετήσει ειδικό αντιπρόσωπό του στα Τίρανα. Στο Στρασβούργο φθάνει απόψε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, προσκεκλημένος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής.

Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της συντριβής δύο γαλλικων Μιράζ 2000Ν στην Μεσόγειο στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Τα τέσσερα μέλη των πληρωμάτων τους διασωθηκαν.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζεται ο πόλεμος των επιτοκίων μεταξύ των εμπορικων τραπεζων. Η πτωση του πληθωρισμού, στο 6% το Μάρτιο, συμπαρέσυρε και τα επιτόκια, παρά την έκκληση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, προς τις διοικήσεις των τραπεζων, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ετσι, η Εθνική Τράπεζα μειωνει το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου στο 9%, με αποτέλεσμα αν αφαιρεθεί ο φόρος, το καθαρό επιτόκιο για τον καταθέτη φθάνει μόλις στο 7,6%. Πάντως, το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων παραμένει, καθως τα τελευταία βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Δύο σεισμικές δονήσεις σημειωθηκαν σήμερα στην περιοχή της Αρκαδίας και της Πιερίας. Η πρωτη, που ήταν μεγέθους 4 βαθμων της κλίμακας Ρίχτερ, σημειωθηκε στις 7. 30 το πρωί, με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα από Δημητσάνα και Μεγαλόπολη και έγινε αισθητή σε όλη την Αρκαδία, χωρίς όμως να αναφερθούν ζημιές. Ο δεύτερος σεισμός ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, σημειωθηκε στις 15. 32 και το επίκεντρό του εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κατερίνης.

Πλωρη για την κατάρτηση Μητρωου Ναυπηγοεπισκευαστικων Επιχειρήσεων στο Πέραμα, έβαλε σήμερα η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ιωάννα Διαμαντοπούλου, κατά την διάρκεια επισκεψής της στα καρνάγια του Περάματος. Στη συνέχεια πήρε μέρος σε σύσκεψη στο Δημαρχείο, όπου παρέστησαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, καθως και βουλευτές της Β' εκλογικής περιφέρειας Πειραιά και Νήσων. Τα κυριότερα σημεία του Μητρωου, το κείμενο του οποίου επεξεργάζεται απο τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, είναι οι ορισμοί ναυπηγικων εργασιων, της ναυπήγησης, μετατροπής και συντήρησης και ο φορέας ναυπήγησης που θα εγκρίνει τις σχετικές άδειες εργασιων. Δεσμευτικός ήταν και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, ο οποίος δήλωσε ότι μέχρι τις 5 Μαϊου η κυβέρνηση θα ανακοινωσει δέσμη μέτρων για την Ζωνη, ενω ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης θεωρησε δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον επίτροπο της χωρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Χρήστο Παπουτσή και ενημερωθηκε για τις εξελίξεις στην κοινότητα και τα θέματα που έχουν σχέση με τις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Παπουτσής, συνεχάρη τον κ. Καραμανλή για την εκλογή του στην ηγεσία της Ν.Δ. και τόνισε πως σκοπός της επίσκεψής του ήταν να αποκατασταθεί μια σχέση επαφής και συνεργασίας καθως όπως είπε, υποχρέωση του Ελληνα επιτρόπου, είναι να έχει συνεχή και διαρκή επικοινωνία με όλα τα κόμματα.

Τραγικό θάνατο απο αναθυμιάσεις βρήκε η Γερμανίδα, Σαμπίν Τράκσε, 42 ετων, καθως απο αγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία τις πρωτες πρωινές ωρες εκδηλωθηκε πυρκαγιά στο ιστιοφόρο, στο οποίο διέμενε. Η άτυχη Γερμανίδα ηταν έγκυος στον 9ο μήνα και μαζί της χάθηκαν και τα δίδυμα που περίμενε. Το πλοίο, υπο ιταλική σημαία, ηταν πλαγιοδετημένο στο λιμανάκι Λάκι της Λέρου.

Ταλαιπωρία αλλά και μικροπανικός για τους 150 επιβάτες του Μπόινγκ 737 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε την πτήση 145 Αθήνα - Στρασβούργο - Βρυξέλλες. Οταν το αεροσκάφος βρισκόταν στο διάδρομο και είχε ήδη αρχίσει να τροχοδρομεί για απογείωση ο κυβερνήτης διαπίστωσε ότι κάτι δεν πάει καλά, αφού το αεροπλάνο ξέφυγε από διάδρομο. Αμέσως ανέστειλε τη διαδικασία απογείωσης χωρίς όμως να τραυματισθεί κανείς. Μετά από έλεγχο αποδόθηκε το συμβάν σε ολισθηρότητα του διαδρόμου, από προηγηθείσα βροχή, με συνέπεια να γλιστρήσει ο ρηνιαίος τροχός. Οι επιβάτες επιβιβάσθηκαν σε άλλο αεροσκάφος και αναχωρησαν για τον προορισμό τους. Μεταξύ αυτων ήταν και οι ευρωβουλευτές κύριοι Ρουμπάτης, Αυγερινός, Ευφραιμίδης, Αναστασόπουλος και οι κυρίες Κοκόλα και Λαμπράκη.

Δεν πραγματοποιούνται σήμερα τα προγραμματισμένα δρομολόγια του ΟΣΕ, λόγω των τριωρων στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης, διεκδικωντας την ικανοποίηση οικονομικων και θεσμικων αιτημάτων. Στάσεις εργασίας έγινα από τις 2 εως τις 5 το απόγευμα και θα επαναληφθούν από τις 10 το βράδυ εως τη μία τα ξημερωματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΕ, θα κινηθεί μόνο ένα τρένο για κάθε σιδηροδρομικό άξονα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Την υπόσχεση ότι οι εκδηλωσεις που πραγματοποιούνται εδω και τρία χρόνια στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, θα ενταχθούν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ του ΕΟΤ, απέσπασε σήμερα από την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, ο Σύλλογος "Φίλοι της Μουσικής", του Μεγάρου Μουσικής. Η κ. Παπανδρέου παραβρέθηκε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του προέδρου του, κ. Λαμπράκη, για την παρουσίαση του προγράμματος του Μουσικού Ιουλίου στην Αρχαία Επίδαυρο. Για τους φίλους της Επιδαύρου θα υπάρχει φέτος μια νέα δυνατότητα. Ο εφοπλιστής κ. Ποταμιάνος ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός θαλάσσιου πολιτιστικού δικτύου, που θα δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της πρωτεύουσας να ταξιδεύουν κάθε Παρασκευή, αργά το απόγευμα, απο τη Μαρίνα του Φλοίσβου στην Παλαιά Επίδαυρο. Την ωρα του ταξιδιού, θα γίνονται διαλέξεις, ενω στην επιστροφή, που θα γίνεται μετά τα μεσάνυχτα, αφού θα έχουν τελειωσει οι εκδηλωσεις, οι επιβάτες θα μπορούν να απολαμβάνουν το δείπνο τους. Η γραμμή, σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, προβλέπεται να επεκταθεί του χρόνου και στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στο Πήλιο, στον Πλαταμωνα και στις Σποράδες.

Σε επίτιμο διδάκτορα του θα αναγορεύσει το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Η απόφαση ελήφθη ομοφωνα απο τη συνέλευση του τμήματος και η τελετή της αναγόρευσης θα γίνει την επόμενη Τετάρτη, αίθουσα τελετων του ΑΠΘ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σήμερα ολοκληρωθηκαν οι αγωνες της 28-ης ημέρας με τη συνάντηση Καλαμάτας- Πανηλειακού. Ο αγωνας αρχίζει στις 5. 00 και θα μεταδοθεί απ'ευθείας απο το Σούπερ Σπορ.

Ο Παναιτωλικός έκανε ένα αποφασιστικό βήμα στον δρόμο της ανόδου, αφού στον σημερινό αγωνα της 27ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας, που έγινε στο Αγρίνιο, νίκησε 1-0 τον Πανιωνιο. Ετσι τωρα ο Πανιωνιος παρέμεινε στην κορυφή με 56 βαθμούς, έναντι 47 της Προοδευτικής, ενω ο Παναιτωλικός με 46 βαθμούς έπιασε στην τρίτη θέση τον Εθνικό, που έχει ένα αγωνα λιγότερο. Στις 8. 00 ο Εθνικός υποδέχεται τη Νίκη Βόλου. Το παιγνίδι αυτό θα μεταδοθεί απ'ευθείας απο την ΕΤ-3.

Στο μπάσκετ, δύο αγωνες διεξάγονται σήμερα για τα πλέι-οφς της Α1 εθνιικής κατηγορίας. Στις 5. 00 ο Αρης υποδέχεται τη Λάρισα, στο πρωτο μεταξύ τους παιγνίδι, ενω στις 7 παρά 20 ο Απόλλων Πατρων υποδέχεται τον Πανιωνιο. Η ομάδα της Πάτρας προηγείται με μία νίκη, ενω το παιγνίδι αυτό θα μεταδοθεί απ'ευθείας απο τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ο νέος γύρος μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε η Εθνική Τράπεζα, μετά τη σημαντική υποχωρηση του πληθωρισμού προκάλεσε σήμερα το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές όλων σχεδόν των κλάδων. Ο γενικός δείκτης τιμων απεκόμισε υψηλά κέρδη 3,13%, κλείνοντας στις 1439,41 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε και ο όγκος των συναλλαγων η αξία των οποίων έφθασε τα 21, 5 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 3,20%, Ασφάλειες άνοδος 0,61%, Λήζινγκ άνοδος 1,96%, Επενδύσεις άνοδος 2,12%, Κατασκευές άνοδος 4,04%, Βιομηχανίες άνοδος 3,29%, Διάφορες ανοδος 0,03%, Συμμετοχων άνοδος 3,24%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,51%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με νεφωσεις, βροχές και χιονοπτωσεις στα βορειοανατολικά, ενω στην υπόλοιπη χωρα, με εξαίρεση τη δυτική Ελλάδα, όπου θα υπάρχουν μόνο λίγες νεφωσεις, θα σημειωθούν βροχές στο Αιγαίο και χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλωδεις, με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -1 με 7 βαθμούς, στα δυτικά 2 με 15 και στην υπόλοιπη χωρα 3 με 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα προβλέπεται βροχή, κυρίως στα βόρεια του νομού, οι άνεμοι θα είναι μέχρι πολύ ισχυροί και το θερμόμετρο θα δείξει 5 με 10 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφωσεις, ισχυροί άνεμοι και θερμοκρασία 3 με 7 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 8 April 1997 - 1:23:38 UTC