Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-02-04

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Παρά το τσουχτερό κρύο οι αγρότες παραμένουν στα τρακτέρ, ενω συνεχίζεται ο κλεφτοπόλεμος με την αστυνομία. Δεν κατάφεραν να αποκλείσουν την εθνική οδό. Μικροεντάσεις με τους αστυνομικούς, που μπλοκάρισαν τα τρακτέρ προς το εθνικό δίκτυο.
  • Πρωτοβουλία για Κυπριακό και Αιγαίο αναμένεται να εξαγγείλει ο Μπιλ Κλίντον. Δεν αντιμετωπίζει η Αθήνα Κυπριακό και Αιγαίο ως πακέτο δηλωνει ο Δημήτρης Ρέππας.
  • Παράταση της απεργίας και την προσεχή εβδομάδα προτείνει η ΟΛΜΕ στους καθηγητές. Συνεχίζεται η απεργία των δασκάλων, έληξε η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.
  • Την πρωτη μέρα του συνεδρίου θα γίνει η εκλογή προέδρου, προτείνει η οργανωτικής επιτροπή συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
  • Διαψεύδει ο Γιωργος Παπανδρέου τις φήμες περί παραίτησής του.
  • Και τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε στρατιωτική μονάδα του Εβρου.
  • Στη Ρόδο το ΣΥΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ που ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλαβης Σε βράχο έξω από την Αστυπάλαια προσέκρουσε το ΣΟΥΠΕΡ ΝΑ`Ι`ΑΣ.
  • Στον εισαγγελέα τρία μέλη της αλβανικής μαφίας που απήγαγαν δύο Ελληνες πολίτες.
  • Τη νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές στη Σερβία, αναγνωρισε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
  • Στην Αλβανία η αντιπολίτευση σκληραίνει τη στάση της απορρίπτοντας την πρόταση Μπερίσα για συνομιλίες.
  • Αυστηρή προειδοποίηση του στρατού στην Τουρκία προς τους ισλαμιστές, να μην αποκλίνουν από το κοσμικό κράτος.
  • Ανοδος 1,26% στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις με τους αγρότες, στο Θεσσαλικό κάμπο, όπου επικρατεί ιδιαίτερη ένταση και ανησυχία, καθως δεν αποκλείεται μια ενδεχόμενη σύγκρουση, αφού οι αγρότες φέρονται αποφασισμένοι να κόψουν την Ελλάδα στα δύο. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν κομβόι τουλάχιστον 200 τρακτέρ με επικεφαλής το βουλευτή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα, που ξεκίνησε από την Καρδίτσα, πλησίασε στην περιοχή του Δομοκού για να κλείσει την εθνική οδό. Την ίδια ωρα άλλο κομβόι με τρακτέρ βρισκόταν στην περιοχή του Αλμυρού, όπου οι αγρότες προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να βγάλουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό. Εκεί, ένα τρακτέρ έπεσε επάνω σε κλούβα των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα ο οδηγός του να συλληφθεί και να αφεθεί λίγο αργότερα ελεύθερος. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο οδηγός του τρακτέρ είχε μαζί του κι ένα κατσαβίδι. Ο κλεφτοπόλεμος συνεχίσθηκε μέχρι αργά το μεσημέρι, όπου τελικά οι αγρότες κατάφεραν να παραπλανήσουν τους αστυνομικούς και να κλείσουν την εθνική οδό Λάρισας - Λαμίας, στη θέση Δρούγος, κοντά στο Δομοκό. Ενταση επικρατεί επίσης και στην περιοχή των Τεμπων, όπου σε απόσταση 10 χλμ από τη γέφυρα, η αστυνομία χρησιμοποιωντας γκρέιντερ της Νομαρχίας, έκλεισε τη δίοδο των αγροτων προς τα Τέμπη. Οι αγρότες έδεσαν το γκρέιντερ με συρματόσχοινο, προκειμένου να το τραβήξουν, αλλά και πάλι εμποδίσθηκαν από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στην περιοχή του Δομοκού αποφεύχθηκε ατύχημα όταν αγρότης πέρασε με το τρακτέρ του στη σιδηροδρομική γραμμή, αλλά ο μηχανοδηγός διερχόμενου τρένου τον αντελήφθη έγκυρα και τον ακινητοποίησε.

Στην Ηπειρο αγρότες με τουλάχιστον 60 τρακτέρ προσπάθησαν να κλείσουν την εθνική οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας αλλά εμποδίσθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες δεν προχωρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων, αλλά έκαναν συγκεντρωσεις με τα τρακτέρ στις πλατείες ορισμένων χωριων. Στη Μακεδονία, οι αγρότες της περιοχής αποφασίζουν σήμερα για τη μορφή των κινητοποιήσεων τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιμένει στο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτων, τους οποίους κάλεσε να εγκαταλείψουν τη λογική του αποκλεισμού των εθνικων οδων και να καταβληθεί προσπάθεια απ'όλες τις πλευρές για εξεύρεση κοινά αποδεκτων λύσεων. Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας των τρακτέρ στις εθνικές οδούς είπε ότι η απόφαση αυτή στηρίζεται σε άρθρο του Συντάγματος και όχι σε χουντικό νόμο που επικαλούνται οι αγρότες.

Πρωτοβουλία για το Κυπριακό αναμένεται να εξαγείλει απόψε ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, μιλωντας σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας. Θα ανακοινωσει επίσης την πρόθεσή του να αναλάβει η Ουάσιγκτον πιό ενεργό ρόλο στο Αιγαίο, με στόχο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικων σχέσεων. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση τα δύο θέματα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν ως πακέτο γιατί άλλο ζήτημα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και άλλο το Κυπριακό. Η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρόσθεσε, προκαλείται από την επιθετικότητα και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενω το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Στην Κύπρο οι αρχές ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, εν όψει των απειλων των Γκρίζων Λύκων για πραγματοποίηση σήμερα και αύριο, εκδηλωσεων στα κατεχόμενα, με στόχο να φέρουν στο προσκήνιο το θέμα του εποικισμού της Αμμοχωστου. Ο Ραούφ Ντενκτάς, απείλησε και πάλι με εποικισμό της Αμμοχωστου, αν υλοποιηθεί η αγορά των πυραύλων S-300.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο χωρο της παιδείας, καθως οι καθηγητές βρίσκονται ήδη στην τρίτη εβδομάδα της απεργίας τους, ενω η ΟΛΜΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει στις κατά τόπους ενωσεις των καθηγητων τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και την προσεχή εβδομάδα. Ο υπουργός παιδείας Γεράσιμος Αρσένης συναντήθηκε με τον υπουργό εθνικής οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και συζήτησαν θέματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις στην παιδεία από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Οπως είπε ο κ. Αρσένης δεν συζητήθηκε θέμα ειδικού μισθολογίου για τους καθηγητές. Στο μεταξύ, συνεχίζουν την πενθήμερη απεργία τους δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενω σήμερα πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και οι καθηγητές των φροντιστηρίων. Τέλος, μικροπροβλήματα σημειωθηκαν σήμερα στις συναλλαγές του κοινού με τις δημόσιες υπηρεσίες, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, που λήγει τα μεσάνυχτα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, αναγνωρισε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε μία εντυπωσιακή κίνηση η οποία σηματοδοτεί πλέον την εκτόνωση της κρίσης που ταλανίζει εδω και 77 ημέρες τη χωρα. Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγες μόλις ωρες μετά την δήλωση του προέδρου του σερβικού κοινοβουλίου και ισχυρότερου υποστηρικτή του Μιλόσεβιτς, Ντράγκαν Τόμιτς, να αποδεχθεί την έκθεση του ΟΑΣΕ που ζητούσε την αναγνωριση της εκλογικής νίκης της αντιπολίτευσης.

Σκληρή στάση κρατά η αντιπολίτευση της Αλβανίας, η οποία απέρριψε την πρόταση του προέδρου Σαλί Μπερίσα για την έναρξη συνομιλιων στρογγυλής τραπέζης, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος διεξόδου από την βαθειά κρίση που διέρχεται η χωρα μετά την κατάρρευση των πυραμιδικων επενδυτικων σχημάτων. Με ανακοίνωσή του, το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει δημαγωγική την πρόταση Μπερίσα, υποστηρίζοντας οτι έχει ως στόχο να απεκδυθεί ο ίδιος των ευθυνων που φέρει για την δημιουργία της κρίσης. Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πίστεως της Αλβανίας άρχισε από σήμερα να καταβάλει μία μερική αποζημίωση στους καταθέτες που έχασαν τα χρήματά τους. Η αποζημίωση αφορά το 60% των καταθέσεων των θυμάτων και θα δίδεται, είτε με τη μορφή μετρητων, είτε ως βιβλιάρια καταθέσεων εγγυημένα από το κράτος.

Ο στρατός ζει και βασιλεύει στην Τουρκία, παρά τις όποιες προσπάθειες καταβάλει να πείσει τη Δύση οτι είναι μία κοσμική δημοκρατία. Σαράντα περίπου στρατιωτικά οχήματα διέσχισαν σήμερα το προάστειο Σιντζάν, της Αγκυρας, σε μία επίδειξη ισχύος και αυστηρής προειδοποίησης προς τα ακραία ισλαμικά στοιχεία. Η επίδειξη αυτή γίνεται μετά το βράδι της Παρασκευής, όπου στο συγκεκριμένο προάστειο είχε γίνει συγκέντρωση ισλαμιστων, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της επικράτησης του ισλαμικού νόμου. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ, ωστε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς Μπουλέντ Ετζεβίτ, δήλωσε σήμερα οτι προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, με στόχο την προάσπιση της κοσμικής δημοκρατίας στην Τουρκία. Σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, το κυβερνων ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας επιβεβαίωσε σήμερα την προσήλωσή του στην Δημοκρατία, ανακοινωνοντας οτι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέσει υπό αμφισβήτηση τις βασικές αρχές του συντάγματος.

Δύο ισχυροί σεισμοί 5,4 και 6,1 βαθμων της κλίμακας Ρίχτερ, σημειωθηκαν στο βορειοανατολικό Ιράν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένδεκα άτομα και να τραυματισθούν δεκάδες. Είκοσι τέσσερα χωριά κοντά στην επαρχία Μποζνούρ επλήγησαν σοβαρά, ενω άλλα δωδεκα καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Οι δύο δονήσεις σημειωθηκαν με διαφορά μισής ωρας και τα σωστικά συνεργεία εκφράζουν το φόβο οτι οι νεκροί θα αυξηθούν.

Στο αξίωμα του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης προήχθη ο υπουργός εσωτερικων, Ανατόλι Κουλίκοφ. Ο νέος αντιπρόεδρος θα διατηρήσει το υπουργείο του και παράλληλα, θα αναλάβει την εποπτεία των φορολογικων και τελωνειακων υπηρεσιων. Στην Πολωνία, ο υπουργός οικονομικων υπέβαλε την παραίτηση του η οποία μέχρι αργά το βράδι, ενδέχεται να γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό της χωρας.

Συντριπτική νίκη υπέρ της αντιπάλου του, Μπεναζίρ Μπούτο, κατήγαγε ο πρωην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις χθεσινές γενικές εκλογές της χωρας. Ο Σαρίφ που ηγείται του κόμματος της Μουσουλμανικής Ενωσης, συγκεντρωνει μέχρι στιγμής τις 109 από τις 217 έδρες της εθνοσυνέλευσης και κάλεσε την Μπούτο, που συγκέντρωσε μόνο 7 έδρες, να αποδεχθεί αξιοπρεπως την ήττα της. Εκείνη από την πλευρά της, αρνήθηκε να την αποδεχθεί χαρακτηρίζοντας τις εκλογές στημένες.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την πρωτη μέρα του Συνεδρίου, δηλαδή στις 21 Μαρτίου, θα γίνει η εκλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του Συνεδρίου, που προτείνει η οργανωτική επιτροπή, μετά και τη χθεσινή συμφωνία επί του θέματος, των κυρίων Εβερτ και Σουφλιά. Σύμφωνα με την απόφαση με την έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος του κόμματος θα παραιτηθεί από τη θέση του και χωρίς να προηγηθούν ομιλίες των υποψηφίων προέδρων, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου ηγέτη της παράταξης. Την τρίτη μέρα οι σύνεδροι θα εκλέξουν τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Η οργανωτική επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο για να οριστικοποιήσει τις εγκυκλίους για τις προσυνεδριακές διαδικασίες και την εκλογή των συνέδρων.

Τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας παρουσιάστηκε σε μονάδα του Εβρου. Ο δόκιμος έφεδρος αξιωματικός πεζικού Χρήστος Μεντεσίδης του Γεωργίου, 20 ετων, από την Ελευθερούπολη Καβάλας, που υπηρετεί σε μονάδα του Διδυμότειχου, νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη. Στη μονάδα του λαμβάνονται όλα τα προληπτικά υγειονομικά μέτρα για την προφύλαξη του προσωπικού. Το Σάββατο υπέκυψε από τη νόσο ο μόνιμος λοχίας Ευάγγελος Λυσσούδης, ενω στο 424 νοσοκομείο νοσηλεύεται ο στρατιωτης Ευάγγελος Πατσιάκος, ο οποίος υπηρετεί σε μονάδα στους Λαγούς Εβρου και παρουσίασε συμπτωματα της νόσου ευρισκόμενος σε άδεια στις Σέρρες.

Μεγάλης έκτασης φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε εργοστάσιο φελιζόλ στη λεωφόρο Τατοίου στο Μενίδι. Λόγω των εύφλεκτων υλικων που υπήρχαν μέσα στο εργοστάσιο, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, αλλα προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, που σύμφωνα με τις πρωτες εκτιμήσεις αξιωματικων της Πυροσβεστικής, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια δρχ. Στην κατάσβεση παίρνουν μέρος 40 πυροσβέστες με δωδεκα οχήματα.

Διέψευσε κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρέου, τις πληροφορίες ότι πρόκειται να υποβάλλει την παραίτησή του, επειδή είναι δυσαρεστημένος από τις αρμοδιότητές του στο υπουργείο Εξωτερικων. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, όπου επιλύθηκαν τα θέματα των αρμοδιοτήτων, μετά και την τοποθέτηση του Γιάννου Κρανιδιωτη ως υφυπουργού Εξωτερικων. Ερωτηθείς για το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο. Ο κ. Σημίτης δέχθηκε επίσης τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα αμερικανικά συνδικάτα. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε επίσης το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμων της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειωθηκε τα ξημερωματα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύμης Ευβοίας. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός έως και την Αθήνα. Ο σεισμολόγος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καρακωστας, δήλωσε στο ΑΠΕ, ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας καθως η δόνηση προήλθε από ένα μικρό ρήγμα το οποίο δεν έδωσε ποτέ σεισμό μεγαλύτερο των 5 Ρίχτερ.

Λαχτάρησαν τα ξημερωματα δεκάδες επιβάτες δύο πλοίων. Προς το λιμάνι της Ρόδου ρυμουλκείται το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο ΣΥΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ, το οποίο έμεινε ακυβέρνητο τα ξημερωματα λόγω μηχανικής βλάβης κοντά στο Καστελλόριζο, μεταφέροντας 22 επιβάτες και 17μελές πλήρωμα, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της βλάβης, κοντά στο πλοίο έφτασαν, ένα φορτηγό πλοίο, φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, καθως και ρυμουλκο. Εξάλλου, στην ξηρά μεταφέρθηκαν χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, 40 επιβάτες του πλοίου ΣΟΥΠΕΡ ΝΑΙ`Ι`ΑΣ, το οποίο παρασύρθηκε το πρωί, στα βράχια του λιμανιού της Αστυπάλαιας, από τους ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια των χειρισμων πρόσδεσης.

Νεκρός απο υπερβολική δόση ναρκωτικων βρέθηκε στο διαμερισμά του στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης ο τριαντάχρονος Ανέστης Φιλιντόπουλος. Οπως έγινε γνωστό απο την αστυνομία, είχε κάνει χρήση ηρωίνης μαζί με άλλο άτομο, το οποίο τον εγκατέλειψε και ειδοποίησε την αστυνομία.

Ποινική διωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε απο τον εισαγγελέα εναντίον των τριων μελων της αλβανικής μαφίας που βαρύνονται για απαγωγές ελλήνων επιχειρηματιων με σκοπό την είσπραξη λύτρων. Η διωξη ασκήθηκε κατά των Σοκόλ Σινάνι, Ανέστη Σόλα και Λάμπη Μπουριάν. Και οι τρεις παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτη. Ως αρχηγός της σπείρας φέρεται κάποιος Αράπι. Στον εισαγγελέα οι τρεις κατηγορούμενοι αλβανοι υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση και ότι δουλεύουν κανονικά τέσσερα χρόνια στην χωρα μας.

Μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας του 1998 θα κληθούν να πληρωσουν τα πρόστιμα απο τις παραβάσεις του Κωδικα Οδικής Κυκλοφορίας όσοι δεν πληρωνουν τις κλήσεις που έχουν λάβει απο 1.1. 1997. Αυτό προβλέπεται με κοινή υπουργική απόφαση, την οποία προωθούν τα υπουργεία Εσωτερικων και Οικονομικων και αναμένεται να εκδοθεί ως το τέλος του μήνα.

Μικρής έκτασης πυρκαγιά εκδηλωθηκε στον κλίβανο του δεύτερου ορόφου του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας, όπου στεγάζεται η πρωτη παθολογική κλινική. Η φωτιά σβήστηκε αμέσως από το προσωπικό του νοσοκομείου, χωρίς να χειασθεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έφτασε αμέσως.

Στις αρχές Μαρτίου το υπουργείο Εσωτερικων θα ξεκινήσει ευρύ κοινωνικό διάλογο για τις αναγκαστικές συνενωσεις δήμων και κοινοτήτων, διάλογος ο οποίος θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαϊου. Ο υπουργός Εσωτερικων, Αλέκος Παπαδόπουλος, δήλωσε οτι στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκρότηση νέων ισχυρων ΟΤΑ, οι οποίοι θα λειτουργήσουν μετά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1998, δηλαδή απο 1/1/1999. Αν και δεν προσδιόρισε τον αριθμό των ΟΤΑ που θα συνενωθούν, ο υπουργός ξεκαθάρισε οτι τα ενιαία πολεοδομικά συγκροτήματα θα ενωθούν, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενω κατά περίπτωση θα εξεταστεί εάν θα διατηρηθούν οι δήμοι που έγιναν για ιστορικούς λόγους και θα ληφθούν επίσης υπόψη τα πληθυσμιακά κριτήρια.

Το ποσόν των εννέα δισ. εξακοσίων τριάντα εκατομμυρίων δρχ. κατανέμεται για το 1997 στα πολιτικά κόμματα, ως τακτική και έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικων Αλέκος Παπαδόπουλος. Η κατανομή έγινε με βάση την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικων για την περικοπή του ποσού της επιχορήγησης και όχι με βάση το προβλεπόμενο από τον προυπολογισμό κονδύλι. Αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ θα λάβει 3,824 δισ. , η Νέα Δημοκρατία 3,533 δισ. , το ΚΚΕ 724 εκ. δρχ. , ο Συνασπισμός 682 εκ. δρχ. , το ΔΗΚΚΙ 623 εκ. δρχ. και η ΠΟΛ. ΑΝ 240 εκ. δρχ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το υπουργείο Πολιτισμού παρέλαβε σήμερα μέσω της ελληνικής πρεσβείας στη Βόννη, το μικρό κομμάτι από μάρμαρο της Ακροπόλεως, το οποίο ανωνυμος Γερμανός πολίτης, που το είχε αφαιρέσει πριν από χρόνια, ένοιωσε την ηθική ανάγκη και την υποχρέωση να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, παραλαμβάνοντας το κομμάτι που είναι από πεντελικό μάρμαρο δήλωσε ότι η χειρονομία αυτή έχει μεγάλο συμβολικό νόημα. Ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε το κομμάτι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Αναμνηστική σειρά τεσσάρων γραμματοσήμων με τη μορφή του Ανδρέα Παπανδρέου θα κυκλοφορήσουν στις 12 Φεβρουαρίου τα ΕΛΤΑ. Η επίσημη παρουσία των γραμματοσήμων αυτων θα γίνει κατά την προαναφερόμενη ημερομηνία, στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού, αρχηγων κομμάτων, μελων της οικογενείας Παπανδρέου και άλλων επισήμων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακριβά πλήρωσε η ΑΕΚ τη νίκη της στην Καστοριά. Ο Μαχαιρίδης υπέστη θλάση στους προσαγωγούς και θα μείνει εκτός αγωνων για 10 ημέρες και συγκεκριμένα δεν θα παίξει με ΟΦΗ και Ολυμπιακό. Εξάλλου, ο Σαβέβσκι έχει διάταση στο γόνατο και σύμφωνα με πληροφορίες, το ιατρικό τιμ της ΑΕΚ φοβάται για ρήξη μηνίσκου κάτι που θα τον αφήσει έξω για ένα περίπου μήνα. Στη βαθμολογία πάντως, μετά την ολοκλήρωση της 19-ης αγωνιστικής προγείται ο Ολυμπιακός με 45 βαθμούς και ακολουθούν η ΑΕΚ με 42 και ο Παναθηναϊκός με 39.

Συνεχίστηκε και τον περασμένο μήνα η άνοδος της ΑΕΚ στην παγκόσμια κατάταξη συλλόγων και έτσι η ενωση, που έχει περάσει ως γνωστό στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρωπης, παραμένει στην καλύτερη θέση από Ελληνικής πλευράς. Η ΑΕΚ, ανέβηκε τον περασμένο μήνα από την 43-η στην 38-η, ενω μικρή άνοδο παρουσίασε και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος βρίσκεται στην 46-η από την 48-η θέση. Από τις άλλες Ελληνικές ομάδες ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 246-η θέση και ο ΠΑΟΚ στην 263-η. Την πρωτη θέση στην κατάταξη του Ιανουαρίου κατέχει η πρωταθλήτρια Ευρωπης και Κόσμου Γιουβέντους και ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση η Αμέρικα του Κάλι, από την Κολομβία, ενω στην τρίτη από την όγδοη θέση ανέβηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο πρωην ομοσπονδιακός τεχνικός, Μάκης Δενδρινός, ανέλαβε την τύχη της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου, στη θέση του Βλάντο Τζούροβιτς, ο οποίος την Κυριακή υπέβαλε την παραίτησή του, μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στη Γλυφάδα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδική πορεία επανήλθε σήμερα η αγορά του Χρηματιστηρίου μετά τη διορθωτική υποχωρηση των δυο προηγούμενων συνεδριάσεων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον, που εκδηλωθηκε κυρίως για τραπεζικές μετοχές και για τη μετοχή του ΟΤΕ, οδήγησε το γενικό δείκτη τιμων σε άνοδο 1,26%, κλείνοντας στις 1. 162,54 μονάδες. Η αξία των συναλλαγων κυμάνθηκε στα 15,3 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,36%, Ασφάλειες άνοδος 1,23%, Λήζινγκ άνοδος 2,41%, Επενδύσεις πτωση 0,28%, Κατασκευές πτωση 1,43%, Βιομηχανίες άνοδος 0,42%, Διάφορες άνοδος 1,69%, Συμμετοχων πτωση 0,03%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με μικρή άνοδο 0,27%.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατο καιρό με συννεφιά στην κεντρική, βόρεια και ανατολική Ελλάδα, αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια και τοπική συννεφιά στην υπόλοιπη χωρα με πιθανότητα ασθενούς βροχής προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο νότιο Αιγαίο μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -8 μέχρι 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -5 μέχρι 12 και στα νησιά 2 με 13 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφωσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 1 με 12 και -4 με 6 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 4 February 1997 - 19:12:33 UTC