Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-02-05

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συνεχίζεται η αντιπαράθεση και ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ αστυνομίας και αγροτων της Θεσσαλίας. Ανοιχτή η εθνική οδός.
  • Το αγροτικό εξετάζεται στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Το απόγευμα θα συνεδριάσει στον Αλμυρό, η συντονιστική επιτροπή των αγροτων.
  • Συνεχίζεται η αναταραχή στο χωρο της Παιδείας. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
  • Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, πραγματοποιούν σήμερα οι οικοδόμοι.
  • Το ασφαλιστικό εξετάζεται σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.
  • Ευθύνες σε πέντε ναυτικούς επιρρίπτονται για το ατύχημα του πλοίου "ΠΗΓΑΣΟΣ".
  • Τραγικό ατύχημα το πρωί στο Περιστέρι, όταν εργάτης καταπλακωθηκε από χωματα.
  • Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειωθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο της Βούλας στην Αττική.
  • Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.
  • Πορείες διαμαρτυρίες στην Αλβανία, πραγματοποίησαν και σήμερα χιλιάδες θύματα των τοκογλυφικων εταιριων.
  • Εκαντοντάδες νεκροί και τραυματίες απο σεισμό στο βορειανατολικό Ιράν.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση και ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ αστυνομίας και αγροτων της Θεσσαλίας. Οι αγρότες, δεν κατόρθωσαν να αποκλείσουν την εθνική οδό, Αθηνων-Θεσσαλονίκης, την οποία όμως κατέλαβαν για μικρά χρονικά διαστήματα σε τρία σημεία. Ομως, παραγωγοί με εκατοντάδες τρακτέρ, κατάφεραν να αποκλείσουν την παλαιά εθνική οδό Λαμίας-Λάρισας, στο ύψος του Δρούγου. Από το πρωί η εθνική οδός είναι ανοιχτή, αν και υπάρχουν τρακτέρ εκατέρωθεν του δρόμου στο ύψος των Μικροθηβων και του Αλμυρού. Το αγροτικό εξετάζεται κατά την έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κωστα Σημίτη. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιωργος Ρωμαίος, είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση, απέφυγε τη σύγκρουση και θα συνεχίσει την ίδια τακτική. Ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, έκανε λόγο για κλεφτοπόλεμο. Χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση των αγροτων και είπε ότι αυτοί που μετέχουν στις κινητοποιήσεις, είναι ό, τι πιο καθυστερημένο υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, θα συνεδριάσει νωρίς το απόγευμα στον Αλμυρό, η πανθεσσαλική συντονιστική επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα για την πορεία των κινητοποιήσεων. Χθες αποφάσισε επαναλαμβανόμενες συμβολικές καταλήψεις του εθνικού δρόμου. Οι αγρότες, κινούνται με τα τρακτέρ τους μέσα από χωματόδρομους, ενω χθες συνελήφθησαν πέντε άτομα τα οποία προσπάθησαν να στήσουν μπλόκο στον εθνικό δρόμο. Το πρωί ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής, Γιάννης Πατάκης, δήλωσε ότι οι αγρότες έχουν το πάνω χέρι και ανά πάσα στιγμή μπορούν να κλείσουν τους δρόμους.

Στάση αναμονής δήλωσαν ότι θα κρατήσουν οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης, παρακολουθωντας την εξέλιξη των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, Κωστας Ανεστίδης, οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης δε θα προχωρήσουν τελικά σε αποκλεισμό των δρόμων, αλλά θα παρακολουθούν τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους στο θεσσαλικό κάμπο και-σε περίπτωση σύγκρουσης των αγροτων με τα ΜΑΤ-θα κινητοποιηθούν και οι αγρότες της Μακεδονίας.

Συνεχίζεται η αναταραχή στο χωρο της παιδείας, ενω οι πρόεδροι των τοπικων ενωσεων τωνν καθηγητων, αποφασίζουν σήμερα στην Αθήνα για τη συνέχιση ή μη της απεργίας, που διανύει ήδη την τρίτη εβδομάδα. Ηδη, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, πρότεινε κατά πλειοψηφία τη συνέχιση της απεργίας. Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Σημειωνεται ότι συνεχίζουν την 5νθήμερη απεργία τους, οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενω το μεσημέρι συγκεντρωθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια ενωθηκαν με την πορεία των καθηγητων. Στην πορεία συμμετείχαν και μαθητές που είχαν κάνει νωρίτερα συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι οικοδόμοι, με αίτημα τη λήψη μέτρων, κατά της ανεργίας στον κλάδο τους. Το πρωί, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Η συνάντηση αυτή έληξε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενω οι απεργοί οικοδόμοι, κατευθύνονται προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Το ασφαλιστικό θα συζητηθεί σε σύσκεψη στις 2 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κωστα Σημίτη και τη συμμετοχή των υπουργων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικων, Γιάννου Παπαντωνίου και Εργασίας Μιλτιάδη Παπαιωάννου καθως και με του υφυπουργού Εργασίας Χρήστου Πρωτόπαππα.

Συνεδριάζει το απόγευμα στη Ρηγίλλης, η οργανωτική επιτροπή συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να οριστικοποίησει τις εγκυκλίους, για τις προσυνεδριακές διαδικασίες και την εκλογή των συνέδρων. Σημειωνεται ότι η εκλογή προέδρου του κόμματος, θα γίνει την πρωτη ημέρα του συνεδρίου, δηλαδή στις 21 Μαρτίου.

Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, με στόχο τη μείωση της έντασης στις σχέσεις της γειτονικής χωρας με την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σολάνα, θα ζητήσει από την Αγκυρα να συμφωνήσει σε έναν αριθμό μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ωστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος οποιασδήποτε ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρων.

EΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν σήμερα στην Αυλωνα της Αλβανίας, χιλιάδες άτομα, θύματα των τοκογλυφικων εταιριων, απαιτωντας την επιστροφή των χρημάτων τους. Οι διαδηλωτές φωναζαν συνθήματα εναντίον του καθεστωτος Μπερίσα, ενω οι ειδικές δυνάμεις καταστολής, τους ακολουθούσαν σε μικρή απόσταση, χωρίς να επέμβουν.

Πενήντα οχτω νεκροί και 153 τραυματίες, είναι ο απολογισμός δύο διαδοχικων σεισμων μεγέθους 5,6 και 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξαν χθες βράδυ την περιοχή του βορειοανατολικού Ιράν. Σύμφωνα με τις αρχές, δεκάδες χωριά ισοπεδωθηκαν, ενω το επίκεντρο των δύο σεισμων εντοπίζεται κοντά στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν. Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται σωστικά συνεργεία για την παροχή βοήθειας.

Επίθεση με εμπρηστικές βόμβες σημειωθηκε το πρωί εναντίον τουρκικού πολιτιστικού συλλόγου στη πόλη Γκέπινγκεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας με αποτέλεσμα δύο άτομα να τραυματιστούν. Αστυνομικές δυνάμεις έθεσαν υπο έλεγχο τη φωτιά.

Φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεται ο γιός του Σαντάμ Χουσείν, Ουντάι, σε αναπηρική καρέκλα με καλυμένο το κάτω μέρος του σωματος του, δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες της Βαγδάτης. Ο Ουντάι τραυματίστηκε σοβαρά σε αποτυχούσα απόπειρα κατα της ζωής του τον περασμένο Δεκέμβριο, και σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποστεί μερική παράλυση και πρέπει να χειρουργηθεί στη σπονδυλική στήλη.

Σε επιτυχή επέμβαση για την αντικατάσταση ανεπαρκούς αρτηρίας, υπεβλήθη χθες ένας 11-χρονος στις ΗΠΑ, εγχείρηση που οι γιατροί χαρακτήρισαν ως την πρωτη του είδους στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε σε ανήλικο. Οι γιατροί ανακοίνωσαν οτι αντικατέστησαν ένα τμήμα από την αρτηρία του δεξιού ποδιού του με τεχνητό μόσχευμα διπλασίου μεγέθους, ωστε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα στην μετέπειτα ανάπτυξή του.

Καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο έχει η διάσημη ηθοποιός Ελίζαμπεθ Ταίηλορ, και πρόκειται να υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσής του εντός του μηνός, σύμφωνα με εκπρόσωπό της. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τέηλορ, στις 27 Φεβρουαρίου συμπληρωνει το 65-ο έτος της ηλικίας της.

ΑΛΛΕΣ EΙΔΗΣΕΙΣ

Ευθύνες σε πέντε ναυτικούς για το ατύχημα του πλοίου "ΠΗΓΑΣΟΣ" τον περασμένο Οκτωβριο, όπου σκοτωθηκε ένας επιβάτης και τραυματίστηκαν άλλοι 60, καταλογίζει το πόρισμα του ανακριτικού συμβουλίου ναυτικων ατυχημάτων. Στο πόρισμα, το οποίο δημοσιοποίησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, επιρρίπτονται ευθύνες στον πλοίαρχο, τον υποπλοίαρχο, τον ανθυποπλοίαρχο, τον α`μηχανικό και στον ηλεκτρολόγο του καραβιού. Και οι πέντε αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί ο υπάλληλος του δήμου Περιστερίου, στην Αθήνα, Ιωάννης Χατζίσκος,44 ετων, όταν καταπλακωθηκε από χωματα, στη διάρκεια εργασιων, που εκτελούσε μαζί με συναδέλφους του σε δίκτυο αποχέτευσης της πόλης.

Επεισόδιο με πυροβολισμούς, σημειωθηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Βούλας, στην Αττική. Ειδικότερα, τρεις άνδρες εισέβαλαν στο κτίριο που στεγάζεται το δημαρχείο της Βουλας και με την απειλή όπλων επιχείρησαν να κλέψουν κάποια έγγραφα από το αρχείο. Για εκφοβισμό, πυροβόλισαν στον αέρα, αρκετές φορές.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Μπολόνια αγωνίζεται αγωνίζεται απόψε η ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου με αντίπαλο την ιταλική Τίμσίστεμ, στο πλαίσιο της Ευρωλίγκας ανδρων. Ο αγωνας θα αρχίσει στις 21. 30 και θα μεταδοθεί απ'ευθείας απο το Σούπερ Σπορ.

Πέντε ελληνικές ομάδες του βόλλευ, αγωνίζονται σήμερα στις ευρωπαϊκές διοργανωσεις. Για το κύπελλο πρωταθλητριων ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στην Πολωνία την Πλόμεν, στις 7 παρά τέταρτο. Για το κύπελλο κυπελλούχων, ο Ολυμπιακός αγωνίζεται 9. 30 στην Ιταλία με την Κούνεο, ενω στις 6. 30 ο Αρης υποδέχεται την ελβετική Νάφελς, σε έναν αγωνα που θα μεταδόσει η ΕΤ-3. Για το κύπελλο συνομοσπονδίας, η ομάδα της Ορεστειάδας, υποδέχεται στις 6. 15 την τουρκική Νέτας. Τέλος στις 7. 00, ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, υποδέχεται για το κύπελλο κυπελλούχων γυναικων την ιταλική Μοντένα.

Διεξάγεται απόψε ο επαναληπτικός αγωνας του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ και αναμένεται η Γιουβέντους να εξασφαλίσει το βαρύτιμο τρόπαιο, καθως στον πρωτο αγωνα στο Παρίσι, είχε επιβληθεί με 6-1 της Γαλλικής Παρί Σεν Ζερμέν. Ο αγωνας αρχίζει στις 10 παρά είκοσι και θα μεταδοθεί απ'ευθείας απο την ΕΤ- 1.

Μία ευχάριστη είδηση έρχεται από τη Βρετανία, όπου ομάδα βουλευτων κατέθεσε χθές βράδυ ψήφισμα στη βουλή, με το οποίο υποστηρίζεται η επιλογή της Αθήνας για την Ολυμπιάδα του 2. 004. Καλείται επίσης, τη βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της ελληνικής πρωτεύουσας.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατούν σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χωρας, με σποραδικές ασθενείς βροχές στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 13 και στα νησιά τους 12 βαθμούς Κελσίου. Αύριο σε όλη τη χωρα αναμένονται λίγες νεφωσεις με ασθενείς βροχές απο το απόγευμα, στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειωσει μικρή άνοδο, κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 5 February 1997 - 16:47:04 UTC