Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-02-03

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και αγρότες, ενόψει της επανεμφάνισης των τρακτέρ στους δρόμους. Σε ετοιμότητα η ισχυρή αστυνομική δύναμη.
  • Εμφραγμα στο δημόσιο τομέα από την απεργία της ΑΔΕΔΥ. Με προσωπικό ασφαλείας και αύριο τα δημόσια νοσοκομεία.
  • Εμφραγμα και στην παιδεία. Υπολειτουργούν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Στο χορό από αύριο και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.
  • Τον Μάρτιο η Αμερικανική πρωτοβουλία για Κυπριακό και Αγαίο. Επίκειται συνάντηση Σημίτη-Κλίντον στη Νέα Υόρκη.
  • Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων Πάγκαλου-Τσοχατζόπουλου, δηλωνει ο Δημήτρης Ρέππας και διαψεύδει τα περί παραίτησης του Γ. Παπανδρέου.
  • Την προθεσή του να είναι υποψήφιος στο συνέδριο, επιβεβαίωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ. Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Ράλλη, Εβερτ, Σουφλιά και Βαρβιτσιωτη.
  • Κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ. Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο, την Παρασκευή Κεντρική Επιτροπή, την Πέμπτη υπουργικό συμβούλιο για τον κοινωνικό διάλογο.
  • Ανέλαβε τα καθηκοντά του ο Γιάννος Παπαντωνίου, στη θέση του παραιτηθέντος υφυπουργού εξωτερικων Χρήστου Ροζάκη.
  • Αισθητή η δράση της Ρωσικής και της Αλβανικής μαφίας στη χωρα μας, που ευθύνονται για δολοφονίες και απαγωγείς.
  • Ακρως επικίνδυνη η κατάσταση στη Σερβία, μετά την έκκληση ηγέτη της αντιπολίτευσης να κατέβει με όπλα ο κόσμος στους δρόμους.
  • Εκρυθμη και η κατάσταση στη Βουλγαρία. Γενική απεργία κήρυξαν τα συνδικάτα, ενω το εθνικό νόμισμα συνεχίζει να κατρακυλά.
  • Εντεκα νεκροί και δέκα τραυματίες, ο μέχρι στιγμής απολογισμός από σύγκρουση αμαξοστοιχιων στην Αίγυπτο.
  • Με νίκη έφυγε από την Καστοριά η ΑΕΚ, που κέρδισε την τοπική ομάδα 2-0.
  • Σημαντική πτωση 1,55% των τιμων των μετοχων στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στις αρχές Μαρτίου ενδέχεται να εκδηλωθεί η Αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, αλλά και την εκτόνωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθως δεν αποκλείεται συνάντηση του πρωθυπουργού Κωστα Σημίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, με την ευκαιρία της έκθεσης του Μητροπολιτικού Μουσείου για το Βυζάντιο, που θα γίνει στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Ρέππας επιβεβαίωσε επίσης ότι υπάρχει αμερικανική ανοιχτή πρόσκληση, προς την ελληνική ηγεσία, την οποία μετέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Νάϊλς. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πολεμικής αναμέτρησης αν αποτύχουν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες για το Κυπριακό και με δεδομένη, όπως είπε, την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Οι δηλωσεις Ρέππα, δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στον ελληνικό λαό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ και αναρωτήθηκε πως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί όλα τα κόμματα για το ενδεχόμενο αυτό.

Δεν υπάρχει διαφωνία των κυρίων Πάγκαλου και Τσοχατζόπουλου για το Σκοπιανό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειωνοντας ότι είναι κοινή η αγωνία και η ανησυχία για το πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε επίσης εντελως ανυπόστατες τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικων Γιωργου Παπανδρέου. Για ταπεινωτικό συμβιβασμό, που έχει δρομολογηθεί στο Θέμα των Σκοπίων, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΛ. ΑΝ Αντωνης Σαμαράς.

Ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του υφυπουργού εξωτερικων, ο Γιάννος Κρανιδιωτης, που ορκίσθηκε ενωπιον του προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά την τελετή παράδοσης ο υπουργός Εξωτερικων Θεόδωρος Πάγκαλος ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα Χρήστο Ροζάκη για τη συμβολή του στο έργο του υπουργείου και εξέφρασε την ελπίδα οτι θα συνεχισθεί η συνεργασία τους. Παράλληλα ευχήθηκε στον κ. Κρανιδιωτη καλή επιτυχία στο έργο του. Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικων χαρακτήρισε απωλεια την παραίτηση Ροζάκη και σημείωσε ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής δεν αρκεί ο οραματισμός και η εμπνευση αλλά χρειάζεται σχεδιασμός μεθόδευση και επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων μας.

Την προθεσή του να θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφως ο Μιλτιάδης Εβερτ μετά τη συναντησή του με τους κυρίους Ράλλη, Βαρβιτσιωτη και Σουφλιά, στην οποία συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα του συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση ο κ. Σουφλιάς ζήτησε από τον κ. Εβερτ να ξεκαθαρίσει, αν θα είναι υποψήφιος και αυτός απάντησε ότι είναι γνωστές οι προθέσεις του. Συμφωνήθηκε όμως, οι υποψηφιότητες να ανακοινωθούν πριν από την εκλογή των συνέδρων, στις 5 Μαρτίου. Σημειωνεται ότι και οι κυρίοι Βαρβιτσιωτης και Δήμας, σε συνεντεύξεις είχαν καλέσει τον κ. Εβερτ να δηλωσει αν θα είναι υποψήφιος. Η συνάντηση των τεσσάρων κορυφαίων στελεχων έγινε σε βαρύ κλίμα και ο κ. Ράλλης, απείλησε με παραίτηση από τη θέση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, λέγοντας πως αν δεν υπάρξει συμφωνία για βασικά θέματα δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της Επιτροπής.

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται κυβέρνηση και αγρότες, καθως σύμφωνα με το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, από αύριο τα τρακτέρ θα κάνουν και πάλι την εμφανισή τους στις εθνικές οδούς, ενω σε ετοιμότητα βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, που βρίσκεται στη θεσσαλία. Τα μέλη της πανθεσσαλικής επιτροπής δεν έχουν ανακοινωσει τα σημεία που θα στηθούν τα μπλόκα, ούτε και το χρόνο έναρξης των καταλήψεων των εθνικων οδων. Στις πλατείες των χωριων της Θεσσαλίας έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ, οι ιδιοκτήτες των οποίων αναμένουν την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής. Η κυβέρνηση, πάντως, έχει καταστήσει σαφές στους αγρότες, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα ανεχθεί ακραίες μορφής πάλης. Πολιτική συμφωνία, μέσα απο ειρηνικό διάλογο με τους αγρότες και όχι χρήση των ΜΑΤ, ζητεί απο την κυβέρνηση ο Αντωνης Σαμαράς.

Η κοινωνική αναταραχή, όμως συνεχίζεται, καθως ομάδες εργαζομένων βρίσκονται στους δρόμους με οικονομικά αιτήματα. Σήμερα ο δημόσιος τομέας υπολειτούργησε, εξαιτίας της απεργίας της Ανωτατη Διοίκηση Ενωσεων Δημοσίων Υπαλλήλων δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια παρέμειναν σχεδόν κλειστά, ενω τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν και αύριο με προσωπικό ασφαλείας. Οι δημόσιο υπάλληλοι στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους, πραμγατοποίησαν σήμερα συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο κατέληξε στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, όπου αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υφυπουργό οικονομικων Νίκο Χριστοδουλάκη, η οποία απέβη άκαρπη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στα βασικά αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων, για αλλαγές στο νέο μισθολόγιο και για αύξηση του αφορολογήτου ορίου.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και οι καθηγητές, που συνεχίζουν την απεργία τους για τρίτη εβδομάδα και οι οποίοι μετά τη συγκέντρωση έκαναν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, ζητωντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Οι διαδηλωτές εμποδίσθηκαν όμως από ισχυρές αστυνομικες δυνάμεις, που ήταν έξω από το Μέγαρο. Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ συνεδριάζει, προκειμένου να υποβάλει την προτασή της στους κατά τόπους προέδρους των καθηγητων και σύμφωνα με πληροφορίες θα προταθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων. Από την πλευρά τους οι δάσκαλοι, που πραγματοποιούν από σήμερα πενθήμερη απεργία, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από υπουργείο παιδείας, ζητωντας αυξήσεις 30. 000 δρχ το μήνα. Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται αύριο και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ AΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας, έχει προκαλέσει η απόφαση του ισλαμιστή πρωθυπουργού, Νετζμετίν Ερμπακάν, να επαναφέρει μετά από 70 χρόνια το τζαντόρ στο δημόσιο τομέα. Η ηγεσία του στρατού που υποστηρίζει σθεναρά το κοσμικό κράτος που επέβαλε ο Κεμάλ Ατατούρκ, δεν κρύβει πλέον τη δυσφορία της αφήνοντας να εννοηθεί οτι σε μία δεδομένη ευκαιρία, θα πάρει πάλι την κατάσταση υπό τον έλεγχό της. Το όλο κλίμα δυναμιτίστηκε ακόμα περισσότερο από την ομιλία του πρεσβευτή του Ιράν στην Αγκυρα, στην διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε ο ισλαμιστής δήμαρχος του προαστείου Σινκάν, της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου μεταξύ άλλων είπε οτι η νίκη είναι του Ισλάμ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακρως επικίνδυνη τροπή τείνει να πάρει η κατάσταση στη Σερβία, μετά την έκκληση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, να κατέβει με όπλα ο κόσμος στους δρόμους του Βελιγραδίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αστυνομικές αρχές. Παράλληλα ζήτησε και την επέμβαση του στρατού, υποστηρίζοντας οτι δεν πρέπει να μένει με τα χέρια σταυρωμένα την ωρα που το καθεστως Μιλόσεβιτς στραγγαλίζει την δημοκρατία. Το κλίμα αντεστράφηκε χθες βράδι, όταν μετά από 75 ημέρες ειρηνικων διαδηλωσεων της αντιπολίτευσης, η αστυνομία επενέβη ξαφνικά με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δεκάδες άτομα. Τα γεγονότα αυτά καταδίκασαν έντονα ο διεθνής μεσολαβητής για το γιουγκοσλαβικό, καθως και ο άγγλος υπουργός εξωτερικων, ενω ο γάλλος ομόλογός του αποφάσισε να προσκαλέσει στο Παρίσι τους τρεις ηγέτες της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης. Στην ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικων Θεόδωρου Πάγκαλου στο Βελιγράδι, για το θέμα της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εκρυθμη όμως εξακολουθεί για πέμπτη εβδομάδα και η κατάσταση στη Βουλγαρία, όπου είναι ανοικτή πλέον η ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθως η τελευταία απέρριψε την συμβιβαστική πρόταση του κυβερνωντος σοσιαλιστικού κόμματος για την συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, μέχρι τον Ιούνιο οπότε και θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Σήμερα παρέλυσε όλη η χωρα καθως τα συνδικάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία, με αποτέλεσμα να μην διεξάγεται κανένα δρομολόγιο, αστικό και υπεραστικό, ενω εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένη η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη χωρα με την Ελλάδα. Την ίδια η χωρα κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση, καθως το εθνικό νόμισμα, λέβα, συνεχίζει τον κατήφορό του έναντι του δολαρίου και σήμερα η ισοτιμία έφθασε τα 2. 800 λέβα.

Εντεκα νεκροί και δέκα τραυματίες, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιων στην Αίγυπτο. Το δυστύχημα σημειωθηκε κοντά στο τουριστικό θέρετρο Ασουάν, νότια του Καϊρου, όταν επιβατική αμαξοστοιχία που προερχόταν από την Αλεξάνδρεια, συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους, ενω οι αρχές εκφράζουν φόβους οτι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Γενικές εκλογές διεξήχθησαν σήμερα στο Πακιστάν, όπου περισσότεροι από 6. 000 υποψήφιοι διεκδίκησαν τις 217 έδρες στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και τις 460 έδρες σε τέσσερα περιφερειακά κοινοβούλια. Η προσέλευση του κοινού ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, ενω με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα νικητής φέρεται ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος.

Με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, συναντάνται απόψε στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Ο περουβιανός αξιωματούχος βρίσκεται από χθες στην Ουάσιγκτον, προερχόμενος από το Τορόντο, όπου είχε επαφές με τον ιάπωνα πρωθυπουργό σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί μία λύση στο δράμα των 72 ομήρων που κρατούνται στην κατοικία του ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα, από τους Τουπάκ Αμάρου.

EΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΑΤ

Οκτω άτομα τραυματίστηκαν, απο τα οποία το ένα βαριά, σε πλαγιομετωπική σύγκρουση λεωφορειου του ΚΤΕΛ με μπετονιέρα που έγινε στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου. Το λεωφορείο μετέφερε σαράντα επιβάτες και το ατύχημα έγινε κοντά στο χωριό Νέα Ραιδεστός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η τροχαία η μπετονιέρα με οδηγό τον Νικόλαο Τσουλούφη,65 χρόνων, παραβίασε το σήμα προτεραιότητας και μπήκε στον κεντρικό δρόμο με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο.

Με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και με τις εσωκομματικές διαφωνίες που διατυπωνονται το τελευταίο διάστημα, ασχολείται, σύμφωνα με πληροφορίες το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδριάζει από τις έξι το απόγευμα, στη Χαριλάου Τρικούπη. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, με θέμα την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ενω την Παρασκευή και το Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνωντος κόμματος. Στο υπουργικό συμβούλιο θα καθορισθεί και ο τρόπος έναρξης του κοινωνικού διαλόγου, που προτίθεται να αρχίσει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κοπάσουν οι κοινωνικές εντάσεις.

Υπερβαίνει τα 10 δις το κόστος της αποκατάστασης των ζημιων από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Φθιωτιδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της Νομαρχίας Φθιωτιδας όσο και της Περιφέρειας Ανατολικής Στερεάς. Οι εκτιμήσεις αυτές θα τεθούν αύριο υπόψιν του Κυβερνητικού κλιμακίου που θα επισκεφθεί την περιοχή με επικεφαλής τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη και με την συμμετοχή του Υφυπουργού Εσωτερικων κ. Λάμπρου Παπαδήμα. Οπως τονίστηκε στην ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού συμβουλίου της Φθιωτιδας το ποσό αυτό είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση των ζημιων ενω χρειάζονται και άλλα χρήμάτα για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στο Σπερχειο και σε έργα ορεινής υδρονομίας που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής.

Ο διάλογος, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η κατηγορηματική απόρριψη του πολέμου ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν κατά την τριήμερη συνάντηση που οργάνωσαν στη Χίο οι δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την ειρήνη. Τη συνάντηση παρακολούθησαν και συνέβαλαν στο διάλογο με παρεμβάσεις τους τέσσερις βουλευτές απο τα τέσσερα μεγαλύτερα τουρκικά κόμματα καθως και τρεις δήμαρχοι παραλιακων πόλεων της Μικράς Ασίας. Με το τέλος της συνάντησης εγκρίθηκε ψήφισμα με το οποίο καθιερωνεται η 1η Φεβρουαρίου καθε χρόνου ως ημέρα συνάντησης και διαλόγου Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων στην κατεύθυνση της ειρήνης.

Εξιχνιάστηκαν οι απαγωγές του Θόδωρου Παρασκευόπουλου, 45 ετων που έγινε στις 19 Ιανουαρίου και του Θεμιστοκλή Χαραλάμπη που έγινε μια μέρα νωρίτερα. Δράστες είναι οκταμελής σπείρα Αλβανων, αρχηγός της οποίας είναι, κατά την αστυνομία, ο Αντρεάτικ Αράπι που διαμένει στην Αλβανία. Απο τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας σηνελλήφθησαν τρείς που αύριο οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας, έχει προκαλέσει η απόφαση του ισλαμιστή πρωθυπουργού, Νετζμετίν Ερμπακάν, να επαναφέρει μετά από 70 χρόνια το τζαντόρ στο δημόσιο τομέα. Η ηγεσία του στρατού που υποστηρίζει σθεναρά το κοσμικό κράτος που επέβαλε ο Κεμάλ Ατατούρκ, δεν κρύβει πλέον τη δυσφορία της αφήνοντας να εννοηθεί οτι σε μία δεδομένη ευκαιρία, θα πάρει πάλι την κατάσταση υπό τον έλεγχό της. Το όλο κλίμα δυναμιτίστηκε ακόμα περισσότερο από την ομιλία του πρεσβευτή του Ιράν στην Αγκυρα, στην διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε ο ισλαμιστής δήμαρχος του προαστείου Σινκάν, της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου μεταξύ άλλων είπε οτι η νίκη είναι του Ισλάμ σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ως η βασικότερη διεκδικήτρια του πρωταθλήματος, μετά τον Ολυμπιακό που προηγείται στην βαθμολογία με διαφορά τριων βαθμων, προβάλλει από σήμερα η ΑΕΚ, μετά την σπουδαία, αν και αναμενόμενη, εκτός έδρας νίκη επί της ουραγού Καστοριάς με 2-0. Οι Ενωσίτες έφθασαν τους 42 βαθμούς και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, που έχει 45, ενω άφησαν τρεις βαθμούς πίσω τον Παναθηναϊκό, ο οποίος μετά την απίστευτη χθεσινή ήττα στο Ολυμπιακό στάδιο από τον Απόλλωνα με 2-0, βλέπει τις ελπίδες του γιά τίτλο να ψαλιδίζονται επικίνδυνα.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος είναι ο προπονητής του Παναθηναϊκού Βέλιμιρ Ζάετς, μετά την τελευταία ήττα στο Ολυμπιακό στάδιο από τον Απόλλωνα αλλά και την άσχημη εμφάνιση της ομάδας του. Ο Κροάτης προπονητής απείλησε τους παίκτες του ότι δεν θα παίζουν όσοι δεν κάνουν στο γήπεδο αυτά που θέλει, παραδέχθηκε ότι η ομάδα του απογοήτευσε τον κόσμο της και έχασε πολύτιμο έδαφος στη διεκδίκηση του τίτλου αλλά εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει χρόνος να καλυφθεί η απόσταση.

Ο Αγγελος Αναστασιάδης θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο νέος προπονητής στην ομάδα της Ξάνθης, μετά την απομάκρυνση του Αυστριακού τεχνικού, Κουρτ Γιάρα από την τεχνική ηγεσία του θρακικού συλλόγου. Ο Γιάρα, θεωρήθηκε ως βασικός υπαίτιος της πολύ άσχημης πορείας που έχει η Ξάνθη στο φετινό πρωτάθλημα, αφού η ομάδα της Θράκης αντιμετωπίζει μετά από αρκετά χρόνια το ενδεχόμενο του υποβιβασμού, παρά τις αρκετές μεταγραφές που έγιναν τον Ιανουάριο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με σημαντική υποχωρηση 1,55% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμων στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και υποχωρησε στις 1148,06 μονάδες. Η πτωση του δείκτη οφείλεται στις ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν κυρίως στο χωρο των Τραπεζων και των Βιομηχανιων. Αντιθέτως μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλωθηκε για μετοχές των Κατασκευαστικων Εταιριων, ο δείκτης των οποίων σημείωσε υψηλά κέρδη 6,23%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτωση 3,29%, Ασφάλειες άνοδος 0,52%, Λήζινγκ άνοδος 5,57%, Επενδύσεις πτωση 0,32%, Κατασκευές άνοδος 6,23%, Βιομηχανίες πτωση 1,59%, Διάφορες άνοδος 0,38%, Συμμετοχων άνοδος 0,84%. Ο Δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,72%. Η αξία των συναλλαγων κυμάνθηκε στα 16 δισ. δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Ηλιος με δόντια θα επικρατήσει αύριο σε ολόκληρη τη χωρα, καθως ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο στα Νότια και Ανατολικά θα υπάρχουν νεφωσεις με τοπικές χιονοπτωσεις στα ορεινά και χιονόνερο στα πεδινά. Οι άνεμοι στα Δυτικά θα είναι ασθενείς και στα Ανατολικά Βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειωσει πτωση και στα Βόρεια θα κυμανθεί μείον δέκα με 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά μείον πέντε με 12 και στα νησιά ένα με 13 βαθμούς. Αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θεμοκρασία μηδέν με 10 και μείον πέντε με 6 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 4 February 1997 - 3:24:45 UTC