Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 26)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Οριστικοποιηθηκαν τα φορολογικα μετρα απο το υπουργικο συμβουλιο. Περικοπτονται περιπου 300 φοροαπαλλαγες και μπαινουν εξι νεοι φοροι.
  • Κυμα απεργιων απο αυριο για την οικονομικη πολιτικη. Αρχη απο δασκαλους και νηπιαγωγους, την Πεμπτη η απεργια ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, σε κινητοποιησεις και οι καθηγητες.
  • Κλιμα μετωπικης συγκρουσης Εβερτ - Μητσοτακη, λιγο πριν το πολιτικο συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας. Μπαραζ σκληρων δηλωσεων και αντιδηλωσεων, απο τους δυο πολιτικους.
  • Στον εισαγγελεα 37χρονη που κατηγορειται οτι προμηθευσε τη μοιραια δοση στο 17χρονο που βρεθηκε νεκρος στους Αγιους Αναργυρους.
  • Ο 24χρονος φιλος της, ειναι ο δολοφονος της 19χρονης Αιγυπτιας. Ομολογησε την πραξη του και παραπεμφθηκε στον εισαγγελεα.
  • Ικανοποιηση στην Αθηνα για τ'αποτελεσματα του Συμβουλιου Υπουργων της Ευρωπαικης Ενωσης.
  • Μειωθηκε κατα περιπου οκτω χρονια η ποινη του Νικου Καραμπατζακη, που κατηγορειται για το θανατο 17χρονου εξω απο το γηπεδο της ΑΕΚ.
  • Σε κυκλοφοριακο χαος η Γαλλια, καθως για ενατη μερα απεργουν οι οδηγοι φορτηγων αυτοκινητων.
  • Κλιμακωνεται η ενταση στην πρωην Γιουγκοσλαβια. Ισχυρες πιεσεις απο την αντιπολιτευση δεχεται ο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.
  • Κριση στις σχεσεις Κουβας - Ισπανιας μετα την αποφαση της Αβανας να μη δεχθει το νεο Ισπανο πρεσβευτη.
  • Ανοδος 0,32% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την Παρασκευη κατατιθεται στη βουλη μαζι με τον προυπολογισμο το φορολογικο νομοσχεδιο, το οποιο εγκριθηκε ομοφωνα στη μαραθωνια συνεδριαση του υπουργικου συμβουλιου. Απο τα μετρα που περιλαμβανει το νομοσχεδιο, το κρατος προσδοκα να εισπραξει 280 δις δρχ για να καλυψει μερος των περιπου 900 δις που απαιτει ο προυπολογισμος του 1997. Το φορολογικο νομοσχεδιο εχει δυο βασικες ενοτητες. Η πρωτη αφορα ακινητη περιουσια και νεους φορους και η δευτερη την καταργηση περιπου 300 φοροαπαλλαγων. Στην πρωτη ενοτητα περιλαμβανονται επτα μετρα. Ειδικοτερα φορολογειται η μεγαλη ακινητη περιουσια αξιας πανω απο 140 εκατ. δρχ για τετραμελη οικογενεια. Φορολογουνται με 7,5% οι τιτλοι του δημοσιου που θα εκδοθουν απο την αρχη του χρονου. Επιβαλλεται φορος 0,2% στα αμοιβαια κεφαλαια, 10% στα δανεια σε συναλλαγμα, 15% στα χρηματοοικονομικα παραγωγα, ενω αυξανεται απο 35 σε 40% ο συντελεστης στα κερδη των τραπεζων. Απο τα μετρα αυτα η κυβερνηση προσδοκα να εισπραξει επιπλεον εσοδα 150 δις δρχ.

Η δευτερη ενοτητα εχει σχεση με τις φοροαπαλλαγες, οπου καταργουνται περιπου 300 απο αυτες που ισχυουν σημερα και αφορουν απο τον προεδρο της Δημοκρατιας μεχρι τον απλο εργαζομενο. Ετσι, καταργειται το 50% της απαλλαγης της βουλευτικης αποζημιωσης, των εξοδων παραστασης μελων του υπουργικου συμβουλιου, του προεδρου της Δημοκρατιας, νομαρχων, δημαρχων και κοινοταρχων, ενω περικοπτονται φοροαπαλλαγες για αθλητες, δημοσιογραφους και αλλους. Για ιατρικη περιθαλψη και για εισοδηματα μεχρι 10 εκατ. δρχ. εκπιπτει το 100% της δαπανης, για 15 εκατ. το 50% και απο 15 και πανω καθολου.

Σε τροχια απεργιακων κινητοποιησεων εισερχεται απο αυριο η χωρα, καθως κλαδοι εργαζομενων κατερχονται σε απεργιες, διαμαρτυρομενοι για την οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης. Την αρχη κανουν αυριο δασκαλοι και νηπιαγωγοι, καθως και οι δικαστικοι υπαλληλοι που θα συνεχισουν την απεργια τους μεχρι την Παρασκευη. Την Πεμπτη θα πραγματοποιηθει η πανελλαδικη απεργια που εχουν εξαγγειλει οι δυο κορυφαιες συνδικαλιστικες οργανωσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και απο την οποια αναμενεται να ανασταλλει καθε παραγωγικη δραστηριοτητα στο δημοσιο και ιδιωτικο τομεα. Ο προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πολυζωγοπουλος, προανηγγειλε ουσιαστικα νεο γυρο κινητοποιησεων επισημαινοντας οτι υπαρχει θεληση για κλιμακωση τους.

Πολεμικη ατμοσφαιρα επικρατει στη Νεα Δημοκρατια, ενα 24ωρο πριν απο την κρισιμη συνεδριαση του πολιτικου συμβουλιου, οπου θα συζητηθει το πορισμα Βαρβιτσιωτη για διευρυνση του συνεδριου. Στη Ρηγιλλης εχει διαμορφωθει κλιμα ανοιχτης συγκρουσης, μεταξυ των κυριων Εβερτ και Μητσοτακη, μετα το μπαραζ των δηλωσεων και αντιδηλωσεων που σημειωθηκε σημερα, με αφορμη συνεντευξη του επιτιμου προεδρου στο περιοδικο ΣΤΑΤUΣ. Σε γραπτη δηλωση του ο Μιλτιαδης Εβερτ τονιζει οτι οι δηλωσεις Μητσοτακη αποπροσανατολιζουν τον ελληνικο λαο, βοηθουν το ΠΑΣΟΚ να περασει τα νεα σκληρα οικονομικα μετρα και επιχειρουν να δυναμιτισουν την ομαλη πορεια προς το Συνεδριο. Δεν θα παρακολουθησουμε τον κ. Μητσοτακη σ'αυτον τον ολισθηρο δρομο γιατι εμεις εχουμε εργο την προστασια του πολιτη, σεβομαστε τους κανονες δημοκρατικης λειτουργιας του κομματος και τη λαμπρη ιστορια της παραταξης μας. Λιγο νωριτερα απο τη Ρηγιλλης εκδοθηκε ανακοινωση, στην οποια χωρις να κατονομαζεται, φωτογραφιζοταν ο κ. Μητσοτακης και στην οποια αναφεροταν οτι το μελλον και η προοπτικη του κομματος στηριζονται σε αυτους που εργαζονται ουσιαστικα και οχι σε εκεινους που επιλεγοντας τη συγκυρια και αποστασιοποιουμενοι απο τα μεγαλα προβληματα, εκφραζουν κατα περιπτωση τη δηθεν ανησυχια τους.

Στη συνεντευξη του ο κ. Μητσοτακης αποκαλυπτει οτι λιγο πριν τις εκλογες ειχε προθεση να ανατρεψει τον κ. Εβερτ και ν'αναλαβει ο ιδιος την ηγεσια, τον κατηγορει οτι αλωσε τον κομματικο μηχανισμο, επικρινει τον ιδρυτη της παραταξης Κωνσταντινο Καραμανλη λεγοντας οτι εγινε πρωθυπουργος με τη βοηθεια του παλατιου κι οτι τα λαθη της κυβερνησης του το 1974 τα πληρωνει ακομη η Ελλαδα. Τελος, δεν αποκλειει το ενδεχομενο να θεσει υποψηφιοτητα ο ιδιος στο συνεδριο. Απο την πλευρα του ο Στεφανος Μανος, ο οποιος το πρωι συναντηθηκε με το Γιωργο Σουφλια, σχολιαζοντας την προταση Βαρβιτσιωτη για διευρυνση του συνεδριου και κυριως για την εκλογη των συνεδρων, εκανε λογο για διαφορα που υπαρχει μεταξυ της Κοινοβουλευτικης Δημοκρατιας και της συμβουλευτικης του Παπαδοπουλου. Ακομη κι αν συμμετειχαν τα 2,5 εκατ. των ψηφοφορων της Νεας Δημοκρατιας, στο συνεδριο, ορισμενοι δεν θα ηταν ικανοποιημενοι απαντησε ο Γιαννης Βαρβιτσιωτης.

Με τις κατηγοριες της ανθρωποκτονιας απο προθεση, με ενδεχομενο δολο και της αγορας, κατοχης, πωλησης και χρησης ναρκωτικης ουσιας, παραπεμφθηκε να απολογηθει η 37χρονη Αναστασια Γιαγκου, η οποια φερεται οτι πουλησε ναρκωτικα σε εξι νεαρα παιδια στους Αγιους Αναργυρους, ενα απο τα οποια, ο 17χρονος Νικος Αθανασοπουλος, πεθανε στο προαυλιο του σχολειου. Εναντιον των πεντε αλλων παιδιων εχει ασκηθει διωξη για παραλειψη λυτρωσης απο θανατο και για χρηση ναρκωτικων ουσιων και αφεθηκαν ελευθερα. Η Γιαγκου αρνηθηκε οποιαδηποτε σχεση με τον 17χρονο και υποστηριξε οτι τα ναρκωτικα που βρεθηκαν στο σπιτι της τα ειχε για δικη της χρηση. Ο ιατροδικαστης, απο τη νεκροτομη διαπιστωσε οτι ο 17χρονος δεν ηταν χρηστης ηρωινης και οτι ηταν η πρωτη φορα που εκανε χρηση ηρωινης, απο την οποια και πεθανε.

Την ενισχυση του ρολου της επιτροπης ανταγωνισμου για να ελεγχθει το φαινομενο της υπερμετρης αυξησης των τιμων ορισμενων προιοντων, ανακοινωσε η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου, μιλωντας στο συνεδριο του Ελληνοαμερικανικου Επιμελητηριου. Η υπουργος τονισε οτι δεν θα αλλαξει η συναλλαγματικη πολιτικη της σκληρης δραχμης και χαρακτηρισε προωρο το ερωτημα για πιθανη υποτιμηση, ενοψει της ενταξης της δραχμης στο μηχανισμο συναλλαγματικων ισοτιμιων της Ευρωπαικης Ενωσης. Επεσημανε οτι προθεση της κυβερνησης ειναι το '97 να επιταχυνθουν οι αποκρατικοποιησεις και προσθεσε οτι μεσα στην επομενη τριετια θα κλεισει ο Οργανισμος Ανασυγκροτησης Επιχειρησεων.

Στον εισαγγελεα ποινικης αγωγης οδηγηθηκε το μεσημερι ο Ανδρεας Κοντογεωργακοπουλος, 24 ετων, ο οποιος εχει ομολογησει οτι ειναι ο δραστης της δολοφονιας της 19χρονης Αιγυπτιας φιλης του Ζαχαρ Σαραφ προ 20ημερου στο Κορωπι Αττικης. Εναντιον του ασκηθηκε ποινικη διωξη για ανθρωποκτονια απο προθεση και παραπεμφθηκε να απολογηθει. Ο Κοντογεωργακοπουλος υποστηριξε οτι αγαπουσε τη φιλη του. Εμαθε ομως οτι εκδιδεται και της ζητησε να σταματησει. Εκεινη αρνηθηκε, με αποτελσμα να διαπληκτιστουν και εκεινος να την κτυπησει με μια πετρα στο κεφαλι.

Θετικα χαρακτηρισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος τα αποτελεσματα της χθεσινης Συνοδου του Συμβουλιου Υπουργων της Ευρωπαικης Ενωσης, στις Βρυξελλες. Η κυβερνηση, προσθεσε, παραμενει παντοτε σε ετοιμοτητα και παρακολουθει απο κοντα τις διεργασιες στα οργανα της Ενωσης, ωστε να υπερασπιζεται τα συμφεροντα της χωρας. Ο κ. Ρεππας ανεφερε επισης οτι η κυβερνηση πιστευει πως οι εταιροι κατανοησαν την προσπαθεια που καταβαλλει η Ελλαδα για προσεγγιση με την Τουρκια και ενταξη της στην ευρωπαικη τροχια. Για να αποδωσει ομως η πολιτικη αυτη προυποθετει τη συμφιλιωση της Τουρκιας με κανονες και αρχες που θα της επιτρεψουν να αποκτησει ευρωπαικο προσανατολισμο.

Το αιτημα του Συνασπισμου για συγκληση του Συμβουλιου Αρχηγων με θεμα τη Διακυβερνητικη Διασκεψη και τη σταση της χωρας εναντι της Τουρκιας, διατυπωσε ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος στον Προεδρο της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλο. Ο κ. Κωνσταντοπουλος κατηγορησε την κυβερνηση για πολυγλωσσια, ελλειψη σταθερης θεσης και απουσια εθνικης στρατηγικης, συμφωνησε οτι τα θεματα των Ιμια και της υφαλοκρηπιδας του Αιγαιου πρεπει να πανε στη Χαγη, οχι ομως ως πακετο.

Τη συμπαρασταση της κυβερνησης για τη διασφαλιση των θεσεων εργασιας στο Πορτο-Καρρα, ζητουν οι 1. 500 εργαζομενοι στο τουριστικο συγκροτημα της Χαλκιδικης. Οι εταιριες που εκμεταλλευονται το συγκροτημα, εχουν εκδηλωσει την προθεση να αναστειλουν η και να σταματησουν την επιχειρηματικη τους δραστηριοτητα. Σημερα, οι μονιμοι και οι εκτακτοι υπαλληλοι του Πορτο- Καρρας πραγματοποιησαν γενικη συνελευση στην οποια παρεστησαν βουλευτες του νομου, αντιπροσωπεια του Εργατικου Κεντρου Χαλκιδικης και εκπροσωποι φορεων του νομου, οι οποιοι συμπαριστανται στο αιτημα τους για αναληψη πρωτοβουλιων απο την κυβερνηση, ωστε να συνεχιστει η λειτουργια της επιχειρησης στο συνολο της.

Σειρα εκδηλωσεων πραγματοποιουνται στη μνημη του 22-χρονου Κερκυραιου φοιτητη, Κωστα Γεωργακη, ο οποιος , στις 19 Σεπτεμβρη του 1970 , προσφερε την ιδια του τη ζωη στον αντιδικτατορικο αγωνα, αυτοπυρπολουμενος στην πλατεια Ματεοτι της Γενοβας. Σημερα, μετα απο 26 χρονια, η Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση Κερκυρας και ο Δημος Κερκυραιων σε συνεργασια με το συγγραφεα, Κωνσταντινο Παπουτση, διοργανωνουν εκδηλωσεις στη μνημη του. Επιπλεον, η Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση Κερκυρας και ο Δημος Κερκυραιων συγχρηματοδοτουν την ανεγερση ανδριαντα του Κωστα Γεωργακη σε κεντρικη πλατεια της πολης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κυκλοφοριακο χαος βρισκεται η Γαλλια, καθως οι οδηγοι φορτηγων συνεχιζουν για ενατη ημερα τις απεργιακες κινητοποιησεις τους μετα την αποτυχια του πεμπτου γυρου των διαπραγματευσεων που ειχαν με τους εργοδοτες τους. Οι απεργοι που εχουν αποκλεισει γυρω στους 160 αυτοκινητοδρομους σε ολη τη χωρα, με αποτελεσμα να εχει γινει αισθητη η ελλειψη αρκετων τροφιμων και καυσιμων, ζητουν συνταξιοδοτηση στα 55 αντι στα 60 χρονια, μισθολογικες αυξησεις και μειωση των ωρων εργασιας. Απο την πλευρα του, ο πρωθυπουργος Αλεν Ζιπε επανελαβε την εκκληση του για την επιτευξη συμφωνιας και τον τερματισμο της απεργιας, που εχει προκαλεσει σοβαρες πιεσεις στην οικονομια και τριβες με τις γειτονικες χωρες.

Ενταση ομως επικρατει και στην πρωην Γιουγκοσλαβια οπου ολο και μεγαλυτερες διαστασεις παιρνει το κινημα διαμαρτυριας, κυριως στο Βελιγραδι, εναντιον του Σλομπονταν Μιλοσεβιτς εξαιτιας της ακυρωσης των αποτελεσματων των δημοτικων εκλογων σε πολλα εκλογικα κεντρα.Η αντιπολιτευση για εβδομη ημερα συνεχιζει τις κινητοποιησεις της, ενω στο χορο μπαινουν και απλοι πολιτες, οι οποιοι πραγματοποιησαν στο Βελιγραδι την μεγαλυτερη μεχρι στιγμης εκδηλωση διαμαρτυριας. Την ιδια ωρα στις Βρυξελλες, οι υπουργοι εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης αποφασισαν να καθυστερησουν την αποφαση για την ληψη ευνοικων για το Βελιγραδι εμπορικων μετρων. Στο ιδιο μηκος κυματος και η αμερικανικη κυβερνηση, η οποια χαρακτηρισε απολυτως απαραδεκτη την μαζικη ακυρωση των αποτελεσματων των εκλογων της 17ης Νοεμβριου, οπου επικρατησε η αντιπολιτευση.

Εκκληση προς τις αντιτιθεμενες πλευρες στη Λευκορωσια, να επιδειξουν αυτοσυγκρατηση προκειμενου να εκτονωθει η κριση που εχει ξεσπασει, απηυθυνε ο Μπορις Γιελτσιν. την προηγουμενη εβδομαδα ο ρωσος πρωθυπουργος, Βικτορ Τσερνομιρντιν, ειχε βοηθησει στην εξευρεση μιας συμβιβαστικης λυσης μεταξυ του λευκορωσου προεδρου Λουκασενκο και των αντιπαλων του μεσα στο Κοινοβουλιο, σχετικα με δημοψηφισμα σκοπος του οποιου ηταν η διευρυνση των εξουσιων του Λουκασενκο. Η συμφωνια ομως αυτη κατερρευσε σε διαστημα μικροτερο των 24 ωρων και ο Λουκασενκο προχωρησε στο δημοψηφισμα παρα τις διεθνεις επικρισεις. Ετσι τωρα, υποστηριζει οτι εχει τη δυνατοτητα να διαλυσει το κοινοβουλιο και να προκηρυξει νεες εκλογες.

Κριση ομως εχει ξεσπασει μεταξυ Κουβας και Ισπανιας, μετα την αποφαση της Αβανας να αποσυρει τα διαπιστευτηρια του νεου ισπανου πρεσβευτη, σε ενδειξη διαμαρτυριας για την καταφωρη, οπως υποστηριζει, επεμβαση της Μαδριτης στις εσωτερικες υποθεσεις της Κουβας. Ο ισπανος αξιωματουχος σε συνεντευξη του τον περασμενο μηνα, υποστηριζε οτι σκοπευε να εχει ανοικτες της πορτες της πρεσβειας σε επισκεψεις διαφωνουντων, ενω εκφραζε την βεβαιοτητα οτι το 1998-εκατοστη επετειο της ανεξαρτησιας της Κουβας απο την Ισπανια, η Κουβα θα εχει αποδεσμευθει απο την δικτατορια του Καστρο.

Κριση σχεσεων συνεχεια! Ο πρωθυπουργος του Ισραηλ, Μπεντζαμιν Νετανιαχου, κατα την διαρκεια περιοδειας του σε εβραικους οικισμους στη Δυτικη Οχθη, δηλωσε οτι θα τους επεκτεινει και οτι θα μεινουν εκει για παντα, κατηγορωντας παραλληλα τους Παλαιστινιους, οτι χρησιμοποιουν βια την οποια το Ισραηλ δεν προκειται να ανεχθει.

Η εκθεση στον ηλιο ευνοει τον σχηματισμο αποικιων κυτταρων και οχι μονο στην εμφανιση μεμονομενων κυτταρων που εχουν προδιαθεση στο μελανωμα. Συμφωνα με μελετη επιστημονων της αμερικανικης Ακαδημιας Επιστημων, ο ηλιος μπορει να προκαλεσει τη μεταλλαξη του γονιδιου π53 στα κυτταρα της επιδερμιδας και να τους δημιουργησει την προδιαθεση για καρκινο. Για την μεταλλαξη του γονιδιου, πρωταρχικο ρολο παιζουν οι υπεριωδεις ακτινες, οι οποιες το καθιστουν ανενεργο μεσα στο κυτταρικο στελεχος, δημιουργωντας ετσι το μελανωμα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναχωρησε για το Μινσκ η Εθνικη ομαδα μπασκετ η οποια αυριο θα αντιμετωπισει το αντιστοιχο συγκροτημα της Λευκορωσιας, για τα προκριματικα του Ευρωμπασκετ '97. Ο προπονητης της Εθνικης Λακης Τσαβας δεν υπολογιζει τους Νικο Οικονομου, Κωστα Παταβουκα, Φραγκισκο Αλβερτη και Γιωργο Καλαιτζη, οι οποιοι δεν συμπεριληφθηκαν στην αποστολη. Ο Οικονομου ειναι ασθενης με υψηλο πυρετο, ο Παταβουκας ενημερωσε οτι αντιμετωπιζει προβλημα τραυματισμου στη μεση και παρεμεινε στην Ιταλια, ενω τραυματιας ειναι και ο Αλβερτης. Τελος, ο Καλαιτζης αποκλειστηκε γιατι δεν ειχε δηλωθει απο την αρχη στη ΦΙΜΠΑ. Τη θεση του πηρε ο Λευτερης Κακιουσης.

Κεραυνος εν αιθρια στην ΑΕΚ, μετα την ξαφνικη παραιτηση απο τα διοικητικα της ομαδας του μεγαλομετοχου, Μιχαλη Τροχανα, που δηλωσε οτι αποχωρει επικαλουμενος επικινδυνο προβλημα στην υγεια του και επισημαινοντας την πικρα της αχαριστιας που εζησε απο ανθρωπους της ομαδας. Τη διοικηση της ΠΑΕ θα συνεχισουν να ασκουν ο Στρατος Γιδοπουλος, που τωρα θα εχει αυξημενες εξουσιες και ο διευθυνων συμβουλος, Νικος Στρατος.

Η Γιουβεντους με γκολ του Αλεσαντρο Ντελ Πιερο στο 82', κρατησε στην Ευρωπη το Διηπειρωτικο Κυπελλο ποδοσφαιρου, αφου κερδισε με 1-0 στο Τοκιο την πρωταθλητρια Νοτιας Αμερικης Ριβερ Πλειτ απο την Αργεντινη. Παντως, οι Νοτιοαμερικανικες ομαδες κυριαρχουν στην ιστορια του θεσμου, αφου εχουν κατακτησει 20 φορες το τροπαιο εναντι 14 των ομαδων της γηραιας ηπειρου.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με καθυστερηση δυο ωρων λειτουργησε η χρηματιστηριακη αγορα σημερα λογω σοβαρων τεχνικων προβληματων που παρουσιαστηκαν στο ηλεκτρονικο συστημα συναλλαγων. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε με ανοδο 0,32%, στις 911,96 μοναδες, λογω κυριως του αγοραστικου ενδιαφεροντος που υπηρξε για τραπεζικες μετοχες. Σε ιδιαιτερα χαμηλα επιπεδα κυμανθηκε ο ογκος των συναλλαγων η αξια των οποιων εφθασε τα 2,6 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 1,16%, Ασφαλειες ανοδος 1,82%, Ληζινγκ ανοδος 0,08%, Επενδυσεις πτωση 0,18%, Κατασκευες ανοδος 0,41%, Βιομηχανιες πτωση 0,39%. Διαφορες ανοδος 0,17%, Συμμετοχων αμεταβλητες. Ο Δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,10%.

Με σημερινη αποφαση της εποπτειας του Χρηματιστηριου τεθηκαν εκτος συναλλαγων πεντε χρηματιστηριακες εταιριες οι οποιες δεν ειχαν εκπληρωσει τις υποχρεωσεις τους προς την εκκαθαριση.

ΚΑΙΡΟΣ

Σ'ολη τη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις, αλλα απο τα δυτικα θ'αρχισουν βροχες και τοπικες καταιγιδες, που θα επεκταθουν στα κεντρικα και βορεια, στα ορεινα των οποιων θα χιονισει. Οι ανεμοι απο το μεσημερι θα στραφουν σε νοτιους μετριους μεχρι ισχυρους και προς το βραδυ μεχρι θυελλωδεις. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 4 με 12 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 9 με 16 και στο Αιγαιο 13 με 19 βαθμους Κελσιου. Συννεφια με βροχη προς το βραδυ, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 10 με 16 και 6 με 11 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Tuesday, 26 November 1996 - 23:14:37