Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 25)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αναβληθηκε εκ νεου το Συμβουλιο Συνδεσης Τουρκιας - Κοινοτητας. Δεν συζητηθηκε τελικα στις Βρυξελλες η προταση της Ιρλανδικης Προεδριας για τα ελληνοτουρκικα.
  • Επιταχυνση των αποκρατικοποιησεων εξηγγειλε ο Γιαννος Παπαντωνιου που χαρακτηρισε καθοριστικο τον προυπολογισμο του 1997. Αυριο, στο υπουργικο συμβουλιο οι οριστικες αποφασεις για τις φοροαπαλλαγες.
  • Απεργουν την Τεταρτη δασκαλοι και νηπιαγωγοι, κινητοποιησεις εξαγγελουν για το Δεκεμβριο οι καθηγητες, την Πεμπτη η μεγαλη απεργια ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
  • Παραδοθηκε το πορισμα Βαρβιτσιωτη για διευρυνση του συνεδριου. Θα συζητηθει την Τεταρτη στο πολιτικο συμβουλιο. Νεα επιθεση Μητσοτακη κατα Εβερτ.
  • Ενας 17χρονος το τελευταιο θυμα της ηρωινης. Εξι νεαροι συνεληφθησαν σε Θεσσαλονικη και Κατερινη για χρηση και εμπορια ναρκωτικων.
  • Παρεμβαση του Αρειου Παγου για την αποφυλακιση καταδικασθεντος για εμπορια ναρκωτικων, τρεις μηνες μετα την καταδικη του.
  • Πανω απο 700 χιλιαδες αγροτες θα ενταχθουν στο νεο φορεα που θα μετατρεψει τον ΟΓΑ σε ταμειο κυριας ασφαλισης.
  • Παραδοθηκε στην κυκλοφορια η νεα γεφυρα του Ισθμου της Κορινθου.
  • Σε περιοχη του Κορωπιου βρεθηκε η 19χρονη Αιγυπτια που αγνοειτο απο τις 6 του μηνος.
  • Στο Εφετειο προσπαθησε να αυτοκτονησει 23χρονος που πρωτοδικα εχει καταδικασθει σε 21 χρονια καθειρξη.
  • Σειρα μετρων για την παραβιαση των ανθρωπινων δικαιωματων στην Τουρκια παιρνει το Συμβουλιο της Ευρωπης.
  • Κλιμακωνεται η βια στην Αλγερια. Ενας νεκρος και 13 τραυματιες απο εκρηξη βομβας σε νοσοκομειο.
  • Την καθαιρεση του Μπορις Γιελτσιν, καθως και προταση μομφης κατα της κυβερνησης θα ζητησουν μεσα στην εβδομαδα οι κομμουνιστες.
  • Ανοδος 0,33% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν συζητηθηκε τελικα η προταση της ιρλανδικης προεδριας, στο σημερινο συμβουλιο γενικων υποθεσεων της Ευρωπαικης Ενωσης, με την οποια επιχειρειτο να εμφανισθουν οι ελληνοτουρκικες σχεσεις, ως διμερες προβλημα και να αποσυνδεθουν απο τη διαδικασια Τελωνειακης Συνδεσης Τουρκιας - Κοινοτητας. Στην αποφαση αυτη κατεληξαν οι 15 υπουργοι Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης, οι οποιοι συμφωνησαν επισης να μην πραγματοποιηθει το προγραμματισμενο για τις 6 Δεκεμβριου Συμβουλιο Συνδεσης. Οι 15 υιοθετησαν την προταση της Ιρλανδικης Προεδριας να προσκληθει σε γευμα τη δευτερη μερα των εργασιων του Συμβουλιου Κορυφης στο Δουβλινο, ο Τουρκος πρωθυπουργος Ερμπακαν. Με παρεμβαση του Θεοδωρου Παγκαλου οι υπουργοι Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης συμφωνησαν ακομη πως οταν πραγματοποιηθει το συμβουλιο συνδεσης, η Κοινοτητα θα στηριχθει στο κειμενο που υιοθετηθηκε στις 15 Ιουλιου και με το οποιο καλειται η Τουρκια να σεβασθει το διεθνες δικαιο και τα ανθρωπινα δικαιωματα. Στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι η κυβερνηση ουτε ανησυχει, ουτε εφησυχαζει, βρισκεται σε εγρηγορση και παρακολουθει τις εξελιξεις απο κοντα. Ο κ. Ρεππας δηλωσε επισης οτι δεν εχει γνωση η κυβερνηση περι επικειμενης επισκεψης του προεδρου Κλιντον σε Αθηνα και Αγκυρα τον προσεχη Ιουνιο, οπως αναφερουν δημοσιευματα. Ο κ. Ρεππας υπενθυμισε οτι ο κ. Κλιντον εχει αποδεχθει προσκληση του προεδρου της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλου, να επισκεφθει την Ελλαδα.

Την αποφαση της κυβερνησης να υλοποιησει την οικονομικη πολιτικη της, επανελαβε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, μιλωντας σε εκδηλωση του Ελληνοαμερικανικου Επιμελητηριου, δινοντας ιδιαιτερη εμφαση στη μειωση του πληθωρισμου και των δημοσιων ελλειμματων. Παραλληλα ο κ. Παπαντωνιου εξηγγειλε επιταχυνση των αποκρατικοποιησεων και υποστηριξε οτι το 1998 η Ελλαδα θα ειναι ετοιμη για τη συγκλιση απο πλευρας κριτηριων. Ο υπουργος καλεσε εργαζομενους και εργοδοτες να συμβαλουν στη μειωση του πληθωρισμου, καθως, οπως ειπε, δεν ειναι μονο ευθυνη της κυβερνησης αλλα ολοκληρης της κοινωνιας. Ο υπουργος χαρακτηρισε καθοριστικο τον προυπολογισμο του 1997, βασικες επιδιωξεις του οποιου, οπως ειπε, ειναι ο περιορισμος των δαπανων, η καταργηση φοροαπαλλαγων, δικαιοτερη κατανομη των φορολογικων βαρων και ο περιορισμος του δημοσιου τομεα. Ακομη επανελαβε οτι οι αυξησεις που θα δοθουν στους δημοσιους υπαλληλους θα ειναι συγκρατημενες, αλλα πανω απο τον πληθωρισμο κι οτι οι αυξησεις στα τιμολογια των ΔΕΚΟ δεν θα ξεπερασουν το 4,5%, οσος και ο προβλεπομενος πληθωρισμος. Στην ιδια εκδηλωση μιλησε και ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητηρς Τσοβολας, ο οποιος δεν απερριψε την αναγκη σταθεροποιητικης πολιτικης, αλλα παρατηρησε οτι αυτη δεν μπορει να γινεται με συμπιεση των εισοδηματων και νεους φορους. Προτεινε επισης να αναθεωρηθουν οι στοχοι του Μααστριχτ σε πανευρωπαικο επιπεδο. Αυριο, το υπουργικο συμβουλιο θα παρει οριστικες αποφασεις για το ποιες φοροαπαλλαγες θα περικοπουν δινοντας ετσι το πρασινο φως για την καταθεση του νομοσχεδιου. Την Παρασκευη τελος, κατατιθεται στη βουλη ο προυπολογισμος, η συζητηση του οποιου στην ολομελεια του σωματος θ'αρχισει το δευτερο 15νθημερο του Δεκεμβριου.

Την ιδια ωρα συνεχιζονται οι κινητοποιησεις των εργαζομενων. Το χορο συνεχισαν σημερα οι ιδιοκτητες ακινητων που πραγματοποιησαν συγκεντρωση διαμαρτυριας για την αποφαση της κυβερνησης να φορολογησει τη μεγαλη ακινητη περιουσια. Δασκαλοι και νηπιαγωγοι κατερχονται την Τεταρτη σε 24ωρη απεργια με αιχμη το νεο μισθολογιο και τις δαπανες για την παιδεια. Η ΟΛΜΕ προτεινει στις κατα τοπους ενωσεις των καθηγητων 48ωρη απεργια στις 9 και 10 Δεκεμβριου, τριημερη στις 16, 17 και 18 του ιδιου μηνα και απεργια διαρκειας απο τον Ιανουαριο. Τοσο οι καθηγητες οσο και οι δασκαλοι θα συμμετασχουν στην 24ωρη απεργια που διοργανωνουν για την Πεμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Απεργια απο την Τεταρτη μεχρι και την Παρασκευη εχουν εξαγγειλει επισης και οι δικαστικοι υπαλληλοι. Σε καταληψη του ΤΕΙ Θεσσαλονικης, προχωρησαν το πρωι οι εκτακτοι εκπαιδευτικοι, ζητωντας την ανακληση του αρθρου 57 του νομου 2413 για φετος και την εναρξη ουσιαστικου διαλογου με το υπουργειο Παιδειας. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας με επιστολη του προς τις κομματικες οργανωσεις καλει τα στελεχη του κομματος να στηριξουν τις κινητοποιησεις των εργαζομενων, ωστε, οπως αναφερει, να αναγκαστει η κυβερνηση ν'αλλαξει την αδιεξοδη οικονομικη της πολιτικη. Οι κοινωνικοι αγωνες των απλων ανθρωπων αναγονται σε αγωνες της Νεας Δημοκρατιας αναφερει χαρακτηριστικα ο κ. Εβερτ.

Παραδοθηκε στην ηγεσια της Νεας Δημοκρατιας η προταση του Γιαννη Βαρβιτσιωτη για τη διευρυνση του συνεδριου και κυριως για τον τροπο εκλογης των περιπου 1300 επιπλεον συνεδρων. Η προταση θα συζητηθει την Τεταρτη το απογευμα στο πολιτικο συμβουλιο, στο οποιο θα κληθουν να παρουν μερος οι κυριοι Μητσοτακης και Σουφλιας ενω την Πεμπτη θα συνεδριασει η Εκτελεστικη Επιτροπη. Συνεργατες του κ. Εβερτ τονιζαν οτι η προταση Βαρβιτσιωτη κινειται στη σωστη κατευθυνση. Συμφωνα με πληροφοριες ο κ. Βαρβιτσιωτης προσπαθησε να βρει τη χρυση τομη αναμεσα στις αντιπαλες εσωκομματικες παραταξεις, αφου απο τη μια πλευρα απορριπτει το αιτημα εσωκομματικων εκλογων και απο την αλλη προτεινει αλλαγες σε κρισιμες γραμματειες, οπως η οργανωτικη επιτροπη συνεδριου. Προτεινει ακομη αλλαγες στις καταστατικες διαταξεις, οπως την εκλογη αρχηγου καθε τρια χρονια απο το συνεδριο και τη νομιμοποιηση των επιπλεον συνεδρων και τη συμμετοχη τους σε καθε συνεδριο. Κι ενω την Πεμπτη συνεδριαζει η πολιτικη γραμματεια, ο Κωνσταντινος Μητσοτακης σε δηλωσεις που φερεται να εκανε στην εφημεριδα ΕΞΟΥΣΙΑ τονιζει οτι ο κ. Εβερτ απετυχε κι οτι δεν θα επρεπε να ασκει τα καθηκοντα του με πληρεις αρμοδιοτητες μεχρι το συνεδριο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σειρα μετρων για τις συνεχεις παραβιασεις των ανθρωπινων δικαιωματων στην Τουρκια, προβαινει το Συμβουλιο της Ευρωπης, καθως ειναι διαχυτη πλεον η αισθηση στο Στρασβουργο οτι οι ευρωπαικες αντιδρασεις στις καταγγελιες της Διεθνους Αμνηστιας δεν μπορουν να αναβαλλονται διαρκως. Την ιδια ωρα στην Τουρκια, ο πρωθυπουργος Νετζμετιν Ερμπακαν προειδοποιει την κυβερνηση του οτι θα χρησιμοποιησει ολα τα μεσα που διαθετει, για να διαλευκανει το σκανδαλο που εχει ξεσπασει τις τελευταιες ημερες αναμεσα στο οργανωμενο εγκλημα και την ηγεσια των ενοπλων δυναμεων.

Κλιμακωνεται η βια στην Αλγερια λιγες μολις μερες πριν απο την διεξαγωγη δημοψηφισματος για τις αλλαγες στο συνταγμα της χωρας. Ενας νεκρος και δεκατρεις τραυματιες ειναι ο απολογισμος εκρηξης βομβας σε νοσοκομειο της πολης Μπερουγκια, νοτιοδυτικα του Αλγεριου. Η βομβα εξερραγη σε σταση λεωφορειου, κοντα στο νοσοκομειο, και οι αρχες πιστευουν οτι προκειται για εργο φανατικων ισλαμιστων.

Την καθαιρεση του ρωσου προεδρου, Μπορις Γιελτσιν, θα ζητησουν την ερχομενη Παρασκευη οι κομμουνιστες στη Ρωσια, ενω θα προχωρησουν και στην καταθεση προτασης μομφης κατα της κυβερνησης, αντιδρωντας ετσι στην αποφαση του Γιελτσιν να διαταξει στην αποχωρηση των ρωσικων στρατευματων απο την Τσετσενια.

Αρχισε στην Μασσαλια η πρωτη ευρωο-μεσογειακη διασκεψη για τη διαχειριση των υδατων της περιοχης, παρουσια αντιπροσωπων απο τις δεκαπεντε χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης και δωδεκα χωρων της βορειας Αφρικης και Μεσης Ανατολης. Στη διασκεψη θα συζητηθουν προτασεις για τη διαχειριση των υδατινων πορων για τη γεωργια και τη βιομηχανια.

Την προσαγωγη του ιταλου πρωθυπουργου, Ρομανο Προντι, στη δικαιοσυνη με την κατηγορια της συνεργειας σε καταχρηση εξουσιας οταν ηταν προεδρος κρατικης εταιριας, ζητησε ιταλος δικαστικος. Η υποθεση αφορα την κρατικη εταιρια, Χολντινγκ ΙΡΙ, καθως και τις δραστηριοτητες του ιταλου πρωθυπουργου και αλλων συνεργων του κατα την πωληση της εταιριας τροφιμων Τσιριο, τον Οκτωβριο του 1993.

Την εκδοση των δυο αεροπειρατων της μοιραιας πτησης 961 του αεροσκαφους των αιθιοπικων αερογραμμων, που συνετριβη το Σαββατο στον Ινδικο Ωκεανο, ζητησε η Αιθιοπια απο τις νησους Κομορες. Δυο απο τους τρεις αεροπειρατες επεζησαν της αεροπορικης τραγωδιας και κρατουνται στα νησια αυτα, ενω ο τελικος απολογισμος των νεκρων εφθασε τους 120.

Δραματικη εκκληση προς το Ισραηλ να σταματησει αμεσως καθε εποικιστικη δραστηριοτητα, απηυθυνε με επιστολη της η Παλαιστινιακη Αρχη, προειδοποιωντας οτι σε διαφορετικη περιπτωση αντιμετωπιζει τον κινδυνο της αντιπαραθεσης και της καταστροφης. Το περιεχομενο της επιστολης εκανε γνωστο ανωτατο μελος της παλαιστινακης αντιπροσωπειας στις ειρηνευτικες συνομιλιες με το Ισραηλ.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντονη ανησυχια εχουν προκαλεσει σε κυβερνηση και γονεις τα νεα κρουσματα χρησης ναρκωτικων σε σχολεια. Τελευταιο θυμα του λευκου θανατου ειναι ενας 17χρονος, που βρεθηκε νεκρος στο προαυλιο του κτιριου που στεγαζονται το τριτο και ενατο δημοτικο σχολειο Αγιων Αναργυρων στην Αττικη. Συμφωνα με τα στοιχεια της αστυνομιας, ο ατυχος Νικος, βρεθηκε νεκρος απο μαθητες που πηγαν να κανουν προπονηση με το δασκαλο τους. Ο ιατροδικαστης επιβεβαιωσε οτι ο θανατος οφειλεται στην ηρωινη, αλλα διαπιστωσε οτι ο νεαρος δεν ηταν τοξικομανης, γεγονος που σημαινει πως ηταν η πρωτη φορα που επαιρνε ναρκωτικα. Ο συλλογος γονεων και κηδεμονων αποφασισε να ζητησει απο το δημο την τοποθετηση φυλακα επι 24ωρου βασεως και την εγκατασταση φωτισμου τις νυχτερινες ωρες. Στη Θεσσαλονικη οδηγηθηκαν στον εισαγγελεα οι τρεις νεαροι που συνεληφθησαν στις τουαλετες του 67ου δημοτικου σχολειου Αμπελοκηπων, να κανουν χρηση ηρωινης. Προκειται για 20χρονο Χρηστο Παπαζογλου, τον 18χρονο Ιωαννη Φραγκο και τον Γρηγορη Κλειδαρα, 22 ετων, που συνεληφθη απο τους αστυνομικους με τη συγριγγα στο χερι. Στην Κατερινη συνεληφθησαν επισης τρεις νεαροι για εμπορια ναρκωτικων. Προκειται για ενα 16χρονο Ιταλο υπηκοο, ενα 17χρονο Γερμανο και τον Δημητρη Παπαζηση, 18 ετων, στην κατοχη των οποιων βρεθηκαν και κατασχεθηκαν 300 γραμμαρια χασις. Στις Σερρες, η εισαγγελια αναμενεται να ασκησει ποινικη διωξη κατα αστυνομικου, που υπηρετουσε στο αστυνομικο τμημα Νιγριτας και κατηγορειται οτι ηταν επικεφαλης σπειρας, που διακινουσε ποσοτητες ναρκωτικων σε κεντρα διασκεδασης των Σερρων και απειλουσε τα θυματα του για να μην αποκαλυψουν τη δραση του.

Την παρεμβαση της εισαγγελιας του Αρειου Παγου που ερευνα ηδη την υποθεση προκαλεσε η δημοσιοποιηση της αποφασης δικαστηριου της Θεσσαλονικης με την οποια αποφυλακιστηκε πρωην αστυνομικος, τρεις μολις μηνες μετα την καταδικη σε καθειρξη εξι ετων για συνεργεια σε εμπορια ναρκωτικων. Η εισαγγελια του Αρειου Παγου ζητησε ηδη σημερα ολοκληρο το φακελο της υποθεσης του πρωην αστυνομικου Ιωαννη Μπασδανη. Ο πρωην αστυνομικος Ιωαννης Μπασδανης ειχε συλληφθει το καλοκαιρι του 1995 ως συνεργος στην εισαγωγη στη χωρα και αποπειρα πωλησης, σε συνεργασια με τον τελωνειακο Χρηστο Αβραμοπουλο, ουσιας που αρχικα εχρησθη απο την αστυνομια ως ηρωινη , εναμιση χρονο ομως αργοτερα αποδειχτηκε πως επροκειτο για χλωριουχο αμμωνιο. Ο Μπασδανης και ο συγκατηγορουμενος του δικαστηκαν και καταδικαστηκαν στις 11 του περασμενου Σεπτεμβριου με το σκεπτικο πως επιχειρησαν να πουλησουν αγνωστη ναρκωτικη ουσια. Ο Ιωαννης Μπασδανης αποφυλακιστηκε με αποφαση του Πενταμελους εφετειου, προσωρινα μεχρι το Νοεμβριο του 1997, οποτε και εχει ορισθει η εκδικαση της εφεσης του στο δευτεροβαθμιο δικαστηριο της Θεσσαλονικη.

Περιπου 700. 000 αγροτες αναμενεται οτι θα ενταχθουν στον φορεα κυριας ασφαλισης που ιδρυεται στον ΟΓΑ, με βαση το σχεδιο νομου που εδωσε στη δημοσιοτητα ο υπουργος Εργασιας, Μιλτιαδης Παπαιωαννου. Το νομοσχεδιο προβλεπει οτι απο 1/7/97 αρχιζει η λειτουργια του νεου φορεα κυριας ασφαλισης στον ΟΓΑ. Εντασσονται υποχρεωτικα ολοι οσοι ασκουν το αγροτικο επαγγελμα, ενω για τα ανδρογυνα θεσμοθετειται η δυνατοτητα να ενταχθει προαιρετικα ο ενας εκ των δυο συζυγων. Ο φορεας ειναι ανταποδοτικος και οι αγροτες καλουνται να πληρωσουν εισφορες υψους 7% που θα αποδιδουν το 1/3 του κοστους, ενω τα υπολοιπα 2/3 θα αποδιδονταιαποτον κρατικο προυπολογισμο. Δημιουργουνται επτα ασφαλιστικες κατηγοριες, με εθελοντικη επιλογη. Η πρωτη κατηγορια, με ετησια εισφορα 96. 000 αποδιδει μηνιαια συνταξη 51. 000 δρχ. , ενω η 7-η, με ετησια εισφορα 277. 400 δρχ. αποδιδει συνταξη 177. 330. Οριο ηλικιας συνταξιοδοτησης γηρατος οριζεται το 65ο ετος. Οι μεχρι σημερα συνταξιουχοι και οσοι συνταξιοδοτηθουν μεχρι το 2001, θα συνεχισουν να λαμβανουν ποσο αναλογο με τη σημερινη συνταξη του ΟΓΑ συν τις ετησιες αυξησεις. Το συστημα νεων συνταξεων αναμενεται να λειτουργησει με πληρη αποτελεσματα μετα το 2026.

Νεκρη σε αποσταση 200 μετρων περιπου απο το εγκαταλελειμμενο αυτοκινητο της βρεθηκε η Σαχαρ Σαραφ 19 ετων απο την Αιγυπτο, που αγνοειτο απο τις 6 Νοεμβριου '96. Το πτωμα ηταν σε προχωρημενη κατασταση σηψης και ετσι οι αστυνομικοι και ο ιατροδικαστης απο την αυτοψια δεν μπορουν να ειναι απολυτα σιγουροι για τα αιτια του θανατου της κοπελας. Το μονο εμφανες τραυμα, ειναι αυτο που φερει στο κεφαλι και το οποιο ο ιατροδικαστης αποδιδει σε χτυπημα με πετρα. Οι αστυνομικοι με δεδομενο πλεον οτι δεν προκειται για εξαφανιση αλλα για εγκληματικη ενεργεια συνεχιζουν τις ερευνες κυριως σε νυχτερινα κεντρα οπου συχναζε η κοπελα και προκειται να καλεσουν εκ νεου για καταθεση υποπτους τα ονοματα και τα τηλεφωνα των οποιων βρεθηκαν στην ατζεντα της κοπελας.

Ενας Αρχιφυλακας της Αστυνομιας που υπηρετει στην Αττικη, συνεληφθη υστερα απο καταδιωξη διοτι μετεφερε με αυτοκινητο που ειχε νοικιασει, τεσσερις Ινδους λαθρομεταναστες. Προκειται για τον Γεωργιο Ντεμο 42 χρονων, ο οποιος αυριο θα οδηγηθει στον Εισαγγελεα Αλεξανδρουπολης.

Απεργια διαρκειας πραγματοποιουν απο το πρωι τα μελη της Πανελληνιας Ενωσης Πλοηγων, με αιτημα την καταβολη χρονοεπιδοματος απο το Ναυτικο Απομαχικο Ταμειο. Λογω της απεργιας πολλα πλοια παραμενουν αγκυροβολημενα εξω απο το λιμανι του Πειραια, αλλα αλλαζουν προορισμο, ενω οσα βρισκονται μεσα στο λιμανι δεν μπορουν να βγουν εξω. Ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας Σταυρος Σουμακης, κατα τις συναντησεις που ειχε την περασμενη βδομαδα με τους εκπροσωπους των πλοηγων, ζητησε κατανοηση προκειμενου το αιτημα για καταβολη του επιδοματος πολυετους εργασιας να εξεταστει στο πλαισιο των εργασιων της Επιτροπης για την εξυγιανση του ΝΑΤ, κατι που δεν απεδεχθησαν οι πλοηγοι.

Να αυτοκτονησει μεσα στην αιθουσα του Μικτου Ορκωτου Εφετειου, αποπειραθηκε ο φιλαθλος, Νικολαος Καραμπατζακης, 23 ετων, ο οποιος πρωτοδικα ειχε καταδικαστει σε 21 ετων καθειρξη για ανθρωποκτονια απο προθεση. Ο Καραμπατζακης, τον Ιανουαριο του 1991 εξω απο το γηπεδο της ΑΕΚ, μαζι με ομαδα νεαρων φιλαθλων εριξε φωτοβολιδα, η οποια βρηκε στην κοιλια τον 17χρονο Γεωργιο Παναγιωτου, με αποτελεσμα να τον τραυματιστει θανασιμα. Ο κατηγορουμενος ειναι οπαδος της ΑΕΚ, ενω το θυμα οπαδος του Ολυμπιακου, που την ημερα εκεινη πηγαινε στο γηπεδο. Στην απολογια του, ο κατηγορουμενος ειπε οτι πεταξε τη φωτοβολιδα ψηλα και οχι στο πληθος. Ο εισαγγελεας στην αγορευση του προτεινε να κηρυχθει ενοχος ο κατηγορουμενος και να του επιβληθει η πρωτοδικη ποινη. Στο σημειο αυτο, ο κατηγορουμενος εβγαλε απο την τσεπη του ενα ξυραφακι, με το οποιο αρχισε να κοβει τις φλεβες του. Επενεβησαν ομως οι αστυνομικοι, που τον σταματησαν και αιμοφυρτο τον μετεφεραν στο ιατρειο των δικαστηριων, οπου του παρασχεθηκαν οι πρωτες βοηθειες.

Προφυλακιστηκαν, μετα την απολογια τους στην εβδομη τακτικη ανακριτρια, οι Νικολαος Μπατσαλιας και Ιωαννης Σπυροπουλος, που κατηγορουνται για τη γνωστη υποθεση της δολοφονιας του 15χρονου Λευτερη Τακτικου την περασμενη εβδομαδα στα Καλυβια Αττικης. Στην απολογια τους ο Μπατσαλιας και ο συγκατηγορουμενος του Σπυροπουλος, υποστηριξαν οτι το οπλο το ειχε ο πατερας του παιδιου και οτι στη συμπλοκη που εγινε μεταξυ τους, αυτο εκπυρσοκροτησε, με αποτελεσμα να σκοτωθει το παιδι.

Σε νεες προκλησεις προχωρησε η τουρκικη εξτρεμιστικη οργανωση Γκριζοι Λυκοι , απο τα κατεχομενα της Κυπρου. Εντονα θορυβημενα απο την εκδοση ενταλματων συλληψης των δολοφονων του Τασου Ισαακ, τα μελη της οργανωσης, με πληρωμενη ανακοινωση στον τυπο, καλουν το γενικο εισαγγελεα της Κυπρου να παει στα κατεχομενα, αν εχει την τολμη, οπως αναφερουν, για να τους συλλαβει. Θα τον υποδεχθουν, σημειωνουν τα εγγονια του Αττιλα οι "Γκριζοι Λυκοι". Υποστηριζουν μαλιστα οτι η Κυπρος ειναι τουρκικη και οτι επετραπη στους ελληνοκυπριους να ζησουν στο νησι. Φθανουν μαλιστα στο σημειο να δηλωνουν οτι πλησιαζει το τελος των ελληνοκυπριων και οτι η σιωπη των "Γκριζων Λυκων" προμηνυει θυελλες.

Παραδοθηκε το μεσημερι στην κυκλοφορια η νεα γεφυρα του Ισθμου, μαζι με τμημα του αυτοκινητοδρομου Κορινου - Τριπολεως μηκους 14 Δ χιλιομετρων. Εγκαινιαζοντας το εργο ο πρωθυπουργος υπογραμμισε οτι προκειται για ενα σημαντικο κρικο του οδικου αξονα Πατρων - Θεσσαλονικης - Ευζωνων, που σηματοδοτει την προσπαθεια για ολοκληρωση των ελληνικων αυτοκινητοδρομων, που θα συνδεσουν το ελληνικο δικτυο με το ευρωπαικο. Το συνολικο υψος του συγκεκριμενου εργου ανερχεται στα 31 δις δρχ και με αυτο θ'αντιμετωπισθουν τα μεγαλα καθημερινα προβληματα της κυκλοφοριας στο συγκεκριμενο σημειο και θα διευκολυνθουν τα 34. 000 αυτοκινητα που διερχονται καθε μερα απο τον Ισθμο. Απο την πλευρα του ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, αφου τονισε τη σημασια του εργου, προσθεσε οτι υπαρχουν ακομη διαθεσιμοι εθνικοι και κοινοτικοι ποροι υψους 300 δις δρχ για την κατασκευη περιπου 300 χιλιομετρων αυτοκινητοδρομου.

Εργατικο ατυχημα σημειωθηκε το πρωι στη Νεα Ερυθραια στην Αθηνα, οπου τραυματιστηκε σοβαρα ο 23χρονος Βασιλης Βαρλαγκας απο εκρηξη που σημειωθηκε σε καυστηρα πολυκατοικιας, τον οποιο επισκευαζε. Ο τραυματιας μεταφερθηκε στο ΚΑΤ, οπου και νοσηλευεται.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Μια μεγαλη μουσικη εκδηλωση αρχισε σημερα στη χωρα μας. Ειναι ο πρωτος διεθνης διαγωνισμος Δημητρης Μητροπουλος, που θα διεξαχθει μεχρι τις 28 του μηνος και αφορα διευθυντες ορχηστρας. Η πρωτοβουλια ανηκει στο υπουργειο Πολιτισμου και εχει στοχο να ζωντανεψει τα ιδεωδη του Μητροπουλου για την αναδειξη νεων μουσικων. Η οργανωση εχει ανατεθει στην Ορχηστρα των Χρωματων και στο Μεγαρο Μουσικης. Σε πρωτη φαση, επιλεχτηκαν 32 υποψηφιοι αναμεσα σε 300 που υπεβαλαν αιτησεις απ'ολο τον κοσμο. Η κριτικη επιτροπη, διεθνους κυρους, με προεδρο τον Ιταλο μαεστρο και μαθητη του Μητροπουλου, Κλωντιο Σιμον, θα επιλεξει 4 υποψηφιους. Η προκριματικη αυτη φαση των εξετασεων, διεξαγεται στο Δημοτικο Θεατρο του Πειραια, ενω η τελικη επιλογη που θα αναδειξει τους τρεις νικητες, θα γινει στο Μεγαρο Μουσικης, σε ανοιχτη για το κοινο συναυλια. Τα βραβεια ειναι χρηματικα, υψους 8. 000. 000 δρχ το πρωτο, 5. 000. 000 δρχ το δευτερο και 3. 000. 000 δρχ το τριτο. Ο ετησιος διεθνης διαγωνισμος θα διεξαγεται εναλλαξ, μια χρονια για την αναδειξη διευθυντων ορχηστρας και την ερχομενη για μουσικοσυνθετες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σερι των επιτυχων αποτελεσματων που ειχε σημειωσει η Παναχαικη στο πρωταθλημα, σταματησε σημερα, αφου η ομαδα της Πατρας παραχωρησε ισοπαλια 1-1 στην Ξανθη και παρεμεινε στην 6-η θεση της βαθμολογιας με 16 βαθμους, ενω οι φιλοξενουμενοι βρισκονται στην 12-η θεση με 10 βαθμους. Το παιχνιδι ηταν ιδιαιτερα ανοικτο, αφου και οι δυο ομαδες προσπαθησαν για την νικη και δημιουργησαν αρκετες ευκαιριες. Το σκορ ανοιξε για τους πατρινους, ο Ιγκορ Κλαιχ στο 61-ο λεπτο. Στο 63` ο Λεωνιδας Πανου με σουτ απο 30 μετρα ισοφαρισε .

Στο βολλευ, ολοκληρωνεται σημερα η 10-η ημερα για το πρωταθλημα της Α1 Εθνικης κατηγοριας ανδρων, με την αναμετρηση της Θεσσαλονικης αναμεσα στον ΠΑΟΚ και τη νεοφωτιστη ΑΕΚ. Το παιχνιδι αρχισε στις 6. 15 το απογευμα και θα μεταδιδεται απο την ΕΤ-1.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ιδιαιτερα υποτονικο κλιμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Ο Γενικος Δεικτης τιμων εκλεισε στις 909,03 μοναδες ενισχυμενος κατα 0,33%, ανοδος η οποια οφειλεται στο αγοραστικο ενδιαφερον για μετοχες τραπεζων. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 3,5 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 1,11%, Ασφαλειες ανοδος 0,61%, Ληζινγκ πτωση 0,52%, Επενδυσεις ανοδος 0,02%, Κατασκευες πτωση 0,64%, Βιομηχανιες πτωση 0,14%, Διαφορες ανοδος 0,57%, Συμμετοχων πτωση 0,16%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 0,35%.

Σε ο, τι αφορα την υποθεση της ΔΕΛΤΑ ο δευτερος ειδικος ανακριτης κ. Κανιατσος που ερευνα την υποθεση απεστειλε στην εποπτεια του Χρηματιστηριου εγγραφο με το οποιο καλουνται οι χρηματιστηριακες εταιριες μεχρι σημερα να αποστειλουν τους κωδικους που χρησιμοποιησαν απο τις αρχες του χρονου 16 φυσικων προσωπων.

ΚΑΙΡΟΣ

Η σταδιακη εξασθενηση των βοριαδων και οι βροχες θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου. Σε ολη τη χωρα προβλεπονται νεφωσεις με βροχες και τοπικες καταιγιδες που θ'αρχισουν απο τα δυτικα και θα επεκταθουν στα κεντρικα και βορεια, οπου θα σημειωθουν και χιονοπτωσεις στα ορεινα. Οι ανεμοι θα ειναι αρχικα βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και τοπικα ισχυροι αλλα απο τα δυτικα θα γινουν νοτιοι μετριοι μεχρι ισχυροι και το βραδυ στο Ιονιο εως θυελλωδεις. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 1 με 11 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτια 5 με 13 και στο Αιγαιο 10 με 17 βαθμους Κελσιου. Νεφωσεις, με βροχη προς το βραδυ, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 9 με 13 και 2 με 11 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Tuesday, 26 November 1996 - 0:12:08