Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 27)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε εξελιξη η κρισιμη συνεδριαση του πολιτικου συμβουλιου της Νεας Δημοκρατιας, που συζητα την προταση Βαρβιτσιωτη.
  • Δεν αποκλειει διασπαση ο Αθανασιος Τσαλδαρης. Νεες αιχμες Μητσοτακη κατα Εβερτ.
  • Πρωτη δυναμικη αντιπαραθεση αυριο, των συνδικατων με την κυβερνηση για την οικονομικη πολιτικη. Αναμενεται να παραλυσει ο δημοσιος και ιδιωτικος τομεας. Στο χορο των κινητοποιησεων και οι αγροτες.
  • Συναντηση του πρωθυπουργου με βουλευτες του ΠΑΣΟΚ για προυπολογισμο και οικονομικη πολιτικη.
  • Οι ``γκριζοι λυκοι`` της Τουρκιας ευθυνονται για εμπρησμους δασων σε ελληνικα νησια. Συνταρακτικες αποκαλυψεις για τη δραση των τουρκικων παρακρατικων οργανωσεων.
  • Με τη ζωη του πληρωσε 78χρονος απο την Τηλο την ανυπαρξια φωτισμου στο ελικοδρομιο του νησιου.
  • Κατα 1,80 δρχ το λιτρο φθηνοτερη απο τα μεσανυχτα η βενζινη και κατα 0,30 το ντιζελ.
  • Ελυσαν τα πλοια απο τα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας. Βελτιωθηκαν οι συνθηκες, εκτελουνται τα δρομολογια.
  • Δεν ανησυχουν οι σεισμολογοι για τη δονηση 5,2 Ριχτερ που προκαλεσε μικροπανικο στην Κυπρο.
  • Ηφαιστειο ετοιμο να εκραγει το Βελιγραδι απο τις συνεχομενες εκδηλωσεις διαμαρτυριας της αντιπολιτευσης. Σε κατασταση επιφυλακης ο στρατος.
  • Σε καλο δρομο οι διαπραγματευσεις Γαλλων απεργων και εργοδοτων, μετα απο δεκα ημερες απεργιακων κινητοποιησεων.
  • Απετυχε η διεθνης διασκεψη για την προστασια της ζωνης του οζοντος, καθως οι πλουσιες χωρες αρνουνται να πληρωσουν το ποσο που τους αναλογει.
  • Νικη του Ολυμπιακου με 2-1 στην Τουμπα, για το Κυπελλο, συντριβη του ΟΦΗ με 7-2 απο τον Ιωνικο στη Νικαια.
  • Πτωση 0,43% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με ανοιχτα ολα τα ενδεχομενα και μεσα σε κλιμα συγκρουσης, που προκαλεσε η οξυτατη αντιπαραθεση Εβερτ - Μητσοτακη, συνεδριαζει απο τις 7 το απογευμα, το πολιτικο συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας, μια συνεδριαση που χαρακτηριζεται καθοριστικη για την πορεια του κομματος και του συνεδριου. Στη συνεδριαση θα συζητηθει το πορισμα Βαρβιτσιωτη για τη διευρυνση του συνεδριου και ειδικοτερα για τον τροπο αναδειξης των περιπου 1. 300 επιπλεον συνεδρων. Το βαρυ κλιμα που δημιουργηθηκε χθες με τις σκληρες δηλωσεις και αντιδηλωσεις των κυριων Εβερτ και Μητσοτακη, συνεχισθηκε και σημερα απο κορυφαια στελεχη της παραταξης. Ο Αθανασιος Τσαλδαρης σχολιαζοντας τις δηλωσεις του κ. Μητσοτακη τις χαρακτηρισε σφαλμα και δηλωσε οτι του φερνουν στο νου παλαια χρονια και περασμενα γεγονοτα τα οποια εχουν ξεπερασθει. Ο κ. Τσαλδαρης δεν απεκλεισε τον κινδυνο διασπασης και απαντωντας σε σχετικη ερωτηση τονισε ρωτηστε αυτους που προσπαθουν να την κανουν και οχι εμενα. Η αντιπαραθεση συνεχισθηκε με αφορμη την περικοπη του επιδοματος των πολυτεκνων μητερων. Ο κ. Εβερτ, που συναντηθηκε με αντιπροσωπεια των πολυτεκνων, κατηγορησε τον πρωθυπουργο για αναξιοπιστια και αναλγησια, ενω λιγο αργοτερα ο κ. Μητσοτακης σε γραπτη δηλωση του αφηνε αιχμες κατα του προεδρου του κομματος λεγοντας οτι η συνταξη της πολυτεκνης μητερας ειναι εργο της κυβερνησης του, κατι που ορισμενοι αποφευγουν επιμελως να το αναφερουν. Σημειωνεται οτι στη σημερινη συνεδριαση του πολιτικου συμβουλιου θα συμμετασχουν οι κυριοι Σουφλιας και Μητσοτακης. Οι εξελιξεις στη Νεα Δημοκρατια αφορουν την κυβερνηση μονο στο βαθμο που ειναι πιθανο να μετατραπει η κριση στο κομμα σε κριση θεσμων, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος και επανελαβε οτι η κυβερνηση ενδιαφερεται για τη σταθεροτητα και τη συνοχη του πολιτικου συστηματος.

Παραλυει αυριο ο δημοσιος και ο ιδιωτικος τομεας και καθε παραγωγικη δραστηριοτητα θα ανασταλλει, εξαιτιας της πανελλαδικης απεργιας που εχουν κηρυξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρωντας στην οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης. Στην απεργια θα παρουν μερος οι εργαζομενοι στο δημοσιο και ιδιωτικο τομεα, στις συγκοινωνιες, τα νοσοκομεια, τις τραπεζες, τις ΔΕΚΟ, τη βιομηχανια και το εμποριο. Στο χορο των κινητοποιησεων μπαινουν και οι αγροτες της Θεσσαλιας, που εχουν προγραμματισει αποκλεισμο της εθνικης οδου, στο υψος των Τεμπων, με αποτελεσμα να δημιουργηθει νεος κυκλος ταλαιπωριας για τους ταξιδιωτες. Απο την εξελιξη της απεργιας θα καθορισθει και η περαιτερω πορεια των κινητοποιησεων των συνδικαλιστικων οργανωσεων, καθως ο προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πολυζωγοπουλος, δεν απεκλεισε το ενδεχομενο κλιμακωσης τους. Το εναρκτηριο λακτισμα των κινητοποιησεων εδωσαν σημερα δασκαλοι και νηπιαγωγοι, που πραγματοποιουν 24ωρη απεργια και αυριο θα συμμετασχουν στην απεργια της ΑΔΕΔΥ. Αντιπροσωπεια των δασκαλων συναντηθηκε με τον υπουργο Παιδειας, Γερασιμο Αρσενη, ο οποιος δηλωσε πως θα εχουν νεα συναντηση τη Δευτερα για να συζητησουν θεσμικα αιτηματα του κλαδου. Οι δασκαλοι παντως δηλωσαν ανικανοποιητοι απο τις απαντησεις του υπουργου και προανηγγειλαν συνεχιση των κινητοποιησεων τους τον επομενο μηνα. Μετα τη συγκεντρωση που εκαναν εξω απο το υπουργειο, σχηματισαν πορεια προς τη βουλη και το γενικο λογιστηριο του κρατους. Ληστρικη χαρακτηρισε ο Δημητρης Τσοβολας τη φορολογικη και εισοδηματικη πολιτικη της κυβερνησης, την οποια αποκαλεσε συντηρητικη και αναλγητη, προσθετοντας οτι ειναι δικαιολογημενη η αγανακτηση των εργαζομενων.

Οι αποφασεις που εληφθησαν για τη φορολογικη πολιτικη ειναι τελικες, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, προσθετοντας οτι οι εχοντες και κατεχοντες αναλαμβανουν μεγαλο μερος των βαρων, κυριως με τη φορολογηση της μεγαλης ακινητης περιουσιας και των τιτλων του δημοσιου. Αναφερομενος στην αυριανη απεργια ο κ. Ρεππας ειπε οτι η κυβερνηση αναγνωριζει την υπαρξη προβληματων και γι'αυτο με ευαισθησια και τηρουμενων των αναλογιων πηρε τις αποφασεις της . Ο εκπροσωπος απεκλεισε το ενδεχομενο νομοθετικων παρεμβασεων για ν'αντιμετωπισθουν οι κινητοποιησεις, σημειωνοντας οτι η ελληνικη κοινωνια δεν αποτελειται απο εχθρους και φιλους. Το μεσημερι ο πρωθυπουργος συναντηθηκε με τους 26 βουλευτες του ΠΑΣΟΚ που μετεχουν στην οικονομικη επιτροπη της βουλης και συζητησε μαζι τους τον προυπολογισμο, που θα κατατεθει την Παρασκευη, αλλα και τις αντιδρασεις που εχει προκαλεσει η εξαγγελθεισα οικονομικη πολιτικη.

Συνταρακτικες αποκαλυψεις για τη δραση των παρακρατικων οργανωσεων της Τουρκιας σχετικα με δολιοφθορες σε βαρος ελληνικων νησιων, ηρθαν στο φως της δημοσιοτητας μετα το σκανδαλο που ξεσπασε στην Τουρκια για τις σχεσεις του τουρκικου υποκοσμου με το κρατος. Συμφωνα με τις αποκαλυψεις αυτες ο Αμπντουλαχ Τσατλι, που σκοτωθηκε προσφατα σε τροχαιο δυστυχημα, μαζι με πολιτικους και αστυνομικους ειχε λαβει μερος σε επιχειρησεις πυρπολησης δασων στη Ροδο. Ειναι χαρακτηριστικο οτι η εθνικιστικη εφημεριδα ΓΕΝΙ ΣΑΦΑΚ κυκλοφορησε την εποχη εκεινη με τιτλο Εμεις καψαμε τη Ροδο, αλλα τα αντιτυπα της εφημεριδας καηκαν σε περιεργη πυρκαγια που επληξε τις εγκαταστασεις της την ιδια μερα. Βουλευτης της τουρκικης εθνοσυνελευσης δηλωσε οτι οι ελληνικες αρχες εχουν συγκεντρωσει πληθωρα στοιχειων που οδηγουν στο συμπερασμα οτι πολλες απο τις πυρκαγιες δασων σε ελληνικα νησια ηταν αποτελεσμα επιχειρησεων δολιοφθορας απο Τουρκους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ηφαιστειο ετοιμο να εκραγει μοιαζει το Βελιγραδι, καθως δεκαδες χιλιαδες οπαδοι της αντιπολιτευσης εχουν κατεβει σε μαζικη συγκεντρωση, διαμαρτυρομενοι για την επαναληψη των δημοτικων εκλογων που πραγματοποιουνται σημερα, τις οποιες, οπως ισχυριζονται, ειχε κερδισει πριν απο δυο περιπου εβδομαδες, η αντιπολιτευση.Η δυσαρεσκεια κατα του Σλομπονταν Μιλοσεβιτς φουντωνει καθημερινα και νωριτερα η αστυνομια εμποδισε γυρω στους 15. 000 φοιτητες να συνεχισουν την πορεια διαμαρτυριας προς το σπιτι του, ενω σε κατασταση πολεμικης ετοιμοτητας εχει τεθει ο γιουγκοσλαβικος στρατος για παν ενδεχομενο.

Κλιμα αισιοδοξιας επικρατει για την πορεια των διαπραγματευσεων μεταξυ των γαλλων οδηγων φορτηγων αυτοκινητων που διαγουν την δεκατη μερα απεργιας τους και των εργοδοτων. Εκπροσωπος του εργατικου συνδικατου δηλωσε οτι επιτευχθηκε συμφωνια σε ενα απο τα βασικα αιτηματα των απεργων, την συνταξιοδοτηση στα 55 χρονια. Βασει της συμφωνιας, οι οδηγοι φορτηγων θα εχουν το δικαιωμα να βγαινουν στην συνταξη στα 55 τους χρονια με το 75% του μισθου τους και αφου, συμπληρωσουν 25 χρονια ενεργου υπηρεσιας. Οσον ομως αφορα τα αλλα δυο αιτηματα, αυξηση μισθων και μειωση των ωρων εργασιας, δεν εχει σημειωθει ακομα καμμια προοδος. Την ιδια ωρα ομως, τα οδοφραγματα των απεργων ξεπερνουν τα 200 σε ολη τη χωρα με αποτελεσμα να δημιουργουνται ολο και περισσοτερα προβληματα στον ανεφοδιασμο σε καυσιμα και τροφιμα, ενω αποκλεισμενοι παραμενουν εκατονταδες οδηγοι, μεταξυ των οποιων και εξι Ελληνες για τους οποιους θα μεριμνησει το Γενικο Προξενειο της Ελλαδας στο Παρισι. Στον απεργιακο χορο ομως μπαινουν οι πιλοτοι και οι συνοδοι των εσωτερικων και εξωτερικων πτησεων, καθως και οι οδηγοι ορισμενων γραμμων τρενων.

Σε αδιεξοδο οδηγηθηκε η παγκοσμια διασκεψη για την προστασια της ζωνης του Οζοντος, που πραγματοποιηθηκε στο Σαν Χοσε της Κοστα Ρικα. Η διασκεψη που πραγματοποιηθηκε με τη χορηγια των Ηνωμενων Εθνων και τη συμμετοχη 800 αντιπροσωπων απο 164 χωρες, ειχε στοχο την διεθνη χρηματοδητηση του προγραμματος προστασιας και απετυχε εξαιτιας της εντονης διαφωνιας μεταξυ πλουσιων και αναπτυσσομενων χωρων στο ποσο που πρεπει να δαπανηθει για την προληψη απο την καταστροφη του οζοντος πανω απο την ατμοσφαιρα.

Κλιμακωνεται η ενταση στις σχεσεις Κουβας-Ισπανιας, καθως η Μαδριτη δεν αποκλειει το ενδεχομενο να απελασει την πρεσβειρα της Κουβας μετα την ενεργεια του κουβανικου καθεστωτος να κατηγορησει την ισπανικη κυβερνηση οτι αναμειγνυεται στις εσωτερικες του υποθεσεις, και να αποσυρει τα διαπιστευτηρια του νεου ισπανου πρεσβευτη. Στην Αβανα, δεκαδες διαφωνουντες κουβανοι προσπαθησαν να εισελθουν στην ισπανικη πρεσβεια προκειμενου να τους δοθει πολιτικο ασυλο, με αποτελεσμα να συλληφθουν τρια ατομα.

Παρανομο κηρυξε επιτροπη του Συμβουλιου της Ευρωπης, το αποτελεσμα του δημοψηφισματος που διενεργηθηκε προσφατα στη Λευκορωσια για την διευρυνση των ηδη εκτεταμενων εξουσιων του προεδρου Αλεξαντερ Λουκασενκο. Παραλληλα, τον καλει να σεβαστει την κοινοβουλευτικη δημοκρατια και τη νομιμοτητα, τονιζοντας οτι ο τροπος με τον οποιο οργανωθηκε το δημοψηφισμα αντιβαινει στους δημοκρατικους κανονες. Στη Λιθουανια, ο οικονομολογος Γκεντιμινας Βαγκνοριους διορισθηκε νεος πρωθυπουργος της χωρας, δυο εβδομαδες μετα την μεγαλη νικη των δεξιων κομματων στις κοινοβουλευτικες εκλογες.

Αποζημιωση 4 δις τουρκικων λιρων οφειλει να καταβαλει η υπουργος εξωτερικων της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, στον πρωθυπουργο Νετζμετιν Ερμπακαν, επειτα απο αποφαση δικαστηριου, για προσβλητικα σχολια σε βαρος του στην διαρκεια της προεκλογικης εκστρατειας, στις αρχες του ετους. Η Τσιλερ σε τηλεοπτικα σποτ του κομματος της, κατηγορουσε τον Ερμπακαν οτι ειχε καταχρασθει χρηματα που προοριζονταν για τη Βοσνια, καθως και για λαθρεμποριο ηρωινης.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλο ενα θλιβερο περιστατικο ηλθε ν'αναδειξει για μια ακομη φορα τα προβληματα που αντιμετωπιζουν τα ελληνικα νησια, στον τομεα της υγειας. Ο δημαρχος της Τηλου, Τασος Αλιφερης, υπεβαλε την παραιτηση του στην υπουργο Αιγαιου, Ελισσαβετ Παπαζωη, για λογους ευθιξιας, μετα το θανατο ενος 78χρονου, του Νικολαου Χριστοφορου, ο οποιος δεν κατεστη δυνατον να μεταφερθει στο νοσοκομειο της Ροδου η της Αθηνας, λογω ελλειψης φωτισμου στο ελικοδρομιο του νησιου. Ο δημαρχος, ο οποιος ειναι και γιατρος, υπεβαλε την παραιτηση του τονιζοντας οτι εφοσον στα δυο χρονια που βρισκεται στο τιμονι της δημοτικης αρχης δεν μπορεσε να επιτυχει τη λειτουργια του ελικοδρομιου, δεν εχει το δικαιωμα να παραμεινει στη θεση του. Ο δημαρχος κατηγγειλε επισης οτι το τραγικο της ολης ιστοριας ειναι πως στις αρμοδιες υπηρεσιες επικρατει η εντυπωση οτι το ελικοδρομιο λειτουργει κανονικα αφου εχει πληρωθει στον εργολαβο, ο οποιος ωστοσο δεν τοποθετησε το φωτισμο.

Μειωνονται απο τα μεσανυχτα οι τιμες των υγρων καυσιμων. Συγκεκριμενα η βενζινη μειωνεται κατα 1,80 δρχ το λιτρο και η τιμη του ντιζελ κινησης και θερμανσης κατα 0,30 δρχ το λιτρο. Οπως εκτιμα η Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου η πτωτικη αυτη ταση θα συνεχισθει και την επομενη εβδομαδα, εξαιτιας του θετικου κλιματος που εχει διαμορφωθει στην παγκοσμια αγορα μετα το πρασινο φως που εδωσε το Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ στο Ιρακ για την πωληση πετρελαιου.

Δεμενα παραμενουν τα πλοια στα λιμανια, λογω των θυελλωδων ανεμων που πνεουν σε ολα τα σχεδον τα ελληνικα πελαγη. Η Μετεωρολογικη Υπηρεσια σε εκτακτο δελτιο προαναγγελει θυελλωδεις ανεμους εντασης 8 και 9 μποφορ σε ολοκληρη το Αιγαιο. Ετσι, δεν εκτελουνται τα δρομολογια απο τα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας για τα νησια του Αιγαιου, του Αργοσαρωνικου και την Κρητη. Δεν εκτελουνται επισης τα δρομολογια Κυλληνης - Ζακυνθου, Ηγουμενιτσας - Κερκυρας και Καβαλας - Θασου.

Ειδικευμενη και πολυμελη ομαδα για το Κυπριακο ετοιμαζει η αμερικανικη κυβερνηση. Οπως αποκαλυψε στην εφημεριδα Φιλελευθερος ο προεδρος της Κυπρου Γλαυκος Κληριδης, αναμενεται να δρασει τους πρωτους μηνες του 1997. Ο κυπριος προεδρος αναγνωρισε οτι θα ασκηθουν πιεσεις και στις δυο πλευρες προς την κατευθυνση επιλυσης του Κυπριακου. Εξαλλου, σε συναντηση που ειχε σημερα με την ηγεσια του Δημοκρατικου Συναγερμου ο κ. Κληριδης συζητησε την προοπτικη υπογραφης διακρατικης αμυντικης συμφωνιας Ελλαδας-Κυπρου.

Μικροπανικο προκαλεσε τα ξημερωματα η ισχυρη σεισμικη δονηση, μεγεθους 5,2 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ που σημειωθηκε στην Κυπρο. Δεν αναφερθηκαν ζημιες. Οι σεισμολογοι του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου της Θεσσαλονικης χαρακτηριζουν τη δονηση, ως φυσιολογικη μετασεισμικη ακολουθια με φθινουσα πορεια. Ο μετασεισμος σημειωθηκε σχεδον δυο μηνες μετα τον κυριο σεισμο, που συγκλονισε την περιοχη στις 9 του περασμενου Οκτωβριου με μεγεθος 6,4 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ. Ειναι χαρακτηριστικο πως απο τις 9 Οκτωβριου ο καθηγητης σεισμολογος του ΑΠΘ, Βασιλης Παπαζαχος, με δηλωσεις του στο ΑΠΕ συνιστουσε ψυχραιμια στους κατοικους υποστηριζοντας κατηγορηματικα πως προκειται να επακολουθησουν ισχυροι μετασεισμοι.

Η διατηρηση, μελετη, αναδειξη, προβολη της πολιτιστικης μας κληρονομιας και η ταυτοχρονη αναδειξη και ενισχυση του συγχρονου ελληνικου πολιτισμου ειναι οι δυο αξονες στους οποιους κινειται η πολιτιστικη πολιτικη της κυβερνησης. Τη θεση αυτη επαναβεβαιωσε σημερα ο Πρωθυπουργο, λιγο μετα τη συναντηση του με τον υπουργο Πολιτισμου Ευαγγελο Βενιζελο με τον οποιο και συζητησαν την πορεια εργων για τον πολιτισμο. Ο υπουργος Πολιτισμου, απο την πλευρα του, ευχαριστησε τον Πρωθυπουργο για την αποδοχη και την ενισχυση των προτασεων που του υπεβαλε.

Δυο Ουκρανοι υπηκοοι βρεθηκαν σημερα νεκροι και ενας βαρια τραυματισμενος, απο πολλαπλα χτυπηματα με μαχαιρι , στο αλιευτικο σκαφος Καπεταν Γιαννης, που ηταν δεμενο στο διαυλο της Νεας Ποτιδαιας Χαλκιδικης. Απο τα πρωτα στοιχεια της προανακρισης, ως πιθανοτερη εκδοχη θεωρειται η εμπλοκη στο επεισοδιο και αλλων ατομων τα οποια μαχαιρωσαν τους τρεις Ουκρανους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιδιαιτερα ενδιαφερουσες αναμετρησεις διεξηχθησαν σημερα στο πλαισιο του γυρου των "16" στο Κυπελλο Ελλαδας, ενω σε εξελιξη ειναι απο τις 7 η συναντηση Ηρακλη - Παναθηναικου. Το παιγνιδι μεταδιδεται απο την ΕΤ-1. Τα αποτελεσματα εχουν ως εξης: ΠΑΟΚ - Ολυμπιακος 1-2 ΑΕΚ - Λυκοι 3-1 Ιωνικος - ΟΦΗ 7-2 Εθνικος Αστερας - Πανηλειακος 0-5 Βεροια - Απολλων 1-0 Ιαλυσος - Εθνικος 4-1 Η φαση των 16 ολοκληρωνεται αυριο με τον αγωνα αναμεσα στον Αρη και την Παναχαικη, ενω οι επαναληπτικες συναντησεις θα διεξαχθουν στις 11 Δεκεμβριου.

Σε αγωνες για την ογδοη ημερα του πρωταθληματος της Γ` εθνικης κατηγοριας στον βορειο ομιλο, σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα: Αμπελοκηποι - Ορεστης Ορεστιαδας 1-0 Καρδιτσα - Αλμωπος Αριδαιας 3-0 Κολινδρος - Απολλων Λαρισας 0-2 Τυρναβος - Πιερικος 4-1 Ποσειδωνας Μηχανιωνας - Ηρακλης Πτολεμαιδας 1-0 Ολυμπιακος Βολου - Λαμια 0-0 Γιαννιτσα - Νιγριτα 2-0 Αναγεννηση Αρτας - Αετος Σκυδρας 1-1 Και την Κυριακη Λυκοι - Αγροτικος Αστερας 1-0 Στην βαθμολογια προηγειται ο Τυρναβος 19 βαθμους και ακολουθουν οι Αμπελοκηποι με 17, ο Ορεστης Ορεστιαδας με 16 και η Καρδιτσα με τον Αετο Σκυδρας, που εχουν απο 14 βαθμους.

Με το Περιστερι θα παιξει ο Ολυμπιακος για την ημιτελικη φαση του Κυπελλου μπασκετ, υστερα απο κληρωση που εγινε το μεσημερι στα γραφεια της ομοσπονδιας. Εξαλλου, ο Παναθηναικος θα υποδεχθει το ΒΑΟ, η ΑΕΚ τον Αμυντα και ο Απολλων Πατρων τον Παπαγου. Οι συναντησεις Παναθηναικος-ΒΑΟ και ΑΕΚ-Αμυντας θα γινουν στις 29 Μαρτιου, και οι αγωνες της Πατρας και του Περιστεριου την επομενη, 30 του μηνα. Οι νικητες θα προκριθουν στο φαιναλ-φορ της διοργανωσης, που ειναι προγραμματισμενο να γινει 29-30 Απριλιου στη Θεσσαλονικη.

Αρχισε στις 7 στη Λευκορωσια η συναντηση της εθνικης μας ομαδας μπασκετ με το αντιστοιχο συγκροτημα της πρωην Σοβιετικης δημοκρατιας στο πλαισιο της προκριματικης φασης του Ευρωμπασκετ 1997. Η εθνικη μας εχει εξασφαλισει την προκριση στα τελικα του Ευρωμπασκετ και η σημασια της αποψινης συναντησης ειναι για το γοητρο, καθως η εθνικη μας εχασε στο πρωτο παιγνιδι στην Αθηνα. Ο αγωνας μεταδιδεται απο το Σουπερ Σπορ και σε μαγνητοσκοπηση στις 9. 30 απο την ΕΤ-2.

Επ' αοριστον αποχη απο την Κυριακη, αποφασισαν οι βολειμπολιστες κατα την σημερινη γενικη συνελευση τους, στην οποια παραβρεθηκαν 43 απο τα 75 μελη του συνδεσμου . Δεν παραβρεθηκαν εκπροσωποι του Εθνικου Αλεξανδρουπολης, οι οποιοι ενημερωσαν οτι αδυνατουσαν να παραβρεθουν , καθως επισης και αθλητες του ΠΑΟΚ και του Ηρακλη, οι οποιοι με εξουσιοδοτησεις τους ταχθηκαν υπερ της αποχης. Απο τους 43 που ελαβαν μερος στη συνελευση 41 ταχθηκαν υπερ της αποχης. Οι αθλητες διαφωνουν με την προσφατη τροποποιηση της υπουργικης αποφασης, συμφωνα με την οποια καθε ομαδα μπορει να ενταξει στη δυναμη της και τριτο ξενο. Επισης οι βολειμπολιστες διαφωνουν και με τον περιορισμο, που θα θεσει η διοικηση της ομοσπονδιας και σε καθε ματς θα παιζουν μονο δυο απο τους τρεις ξενους παικτες, οι οποιοι και θα δηλωνονται 24 ωρες νωριτερα.

Τη συντριβη γνωρισε η εθνικη ομαδα ποδοσφαιρου των νεων, η οποια σε αγωνα για τα προκριματικα του ευρωπαικου πρωταθληματος, που εγινε στα Τρικαλα εχασε απο την Γιουγκοσλαβιας 5-0 και αποκλεισθηκε απο την συνεχεια της διοργανωσης. Απο δυο τερματα για τους Γιουγκοσλαβους, που πηραν την προκριση, πετυχαν οι Παντελιτς και Γκβοσντενοβιτς και ενα ο Παπουτσης με αυτογκολ.

Επεισοδιο σε βαρος του υφυπουργου Αθλητισμου Ανδρεα Φουρα, εγινε σημερα στη ΓΓΑ, απο υπαλληλους των εθνικων σταδιων της χωρας που ειχαν κανει καταληψη το πρωι, διαμαρτυρομενοι για οικονομικα θεματα. Σε καποια στιγμη, ενας υπαλληλος την ωρα που γινοταν συζητηση με τον κ. Φουρα, προσπαθησε να του επιτεθει. Αμεσως παρενεβη ο ΓΓΑ, Γιαννης Σγουρος και οι δυο αστυνομικοι που ειχαν υπηρεσια εκεινη τη στιγμη και ετσι το επεισοδιο αποφευχθηκε. Ο Υφυπουργος Αθλητισμου, υποσχεθηκε στους εργαζομενους στα εθνικα σταδια της χωρας, οτι θα παρουν 18. 000 δραχμες αναδρομικα, σε πεντε δοσεις και ανθυγιεινο επιδομα.

Η αθλητικη δημοσιογραφια πενθει απο σημερα τον χαμο του εκλεκτου μελους της, Γιαννη Μαυροειδακου, ο οποιος πεθανε απο οξυ εμφραγμα του μυοκαρδιου. Ο Γιαννης Μαυροειδακος, γεννηθηκε το 1964, ηταν παντρεμενος και ειχε ενα αγορι 10 χρονων. Η νεκρωσιμη ακολουθια θα γινει αυριο στι 4 το απογευμα στον Προφητη Ηλια Αγιας Παρασκευης.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρη υποχωρηση κατα 0,43% παρουσιασε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου Αθηνων και εκλεισε στις 908,98 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 95,9 δις. δρχ. Απο αυτα, τα 93,2 δις. αφορουν τη μεταβιβαση πακετου 25. 500. 000 μετοχων της εταιριας ΑΓΕΤ-Ηρακλης, μεταβιβαση που εχει σχεση με το νεο καθεστως που υπαρχει στην εταιρια, μετα την προσφατη πωληση του 12% της Ψαλ-Νατ απο την Εθνικη στην ιταλικη Ψονψρετθμ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,11%, Ασφαλειες ανοδος 0,65%, Ληζινγκ πτωση 0,08%, Επενδυσεις αμεταβλητες, Κατασκευες πτωση 1,36%, Βιομηχανιες πτωση 0,53%, Διαφορες ανοδος 0,68% και Συμμετοχων πτωση 0,61%. Ο δεικτης της Παραλληλης Αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,14%.

ΚΑΙΡΟΣ

Προσκαιρη βελτιωση θα παρουσιασει αποψε ο καιρος, αλλα απο αυριο προβλεπονται και παλι βροχες απο τα δυτικα. Το πρωι η ορατοτητα θα ειναι τοπικα περιορισμενη. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοι μετριοι μεχρι ισχυροι, με ταση ενισχυσης στο Ιονιο. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 4 με 13 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 9 με 17 και στο Αιγαιο 14 με 19 βαθμους Κελσιου. Λιγες νεφωσεις, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 10 με 17 και 6 με 13 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Wednesday, 27 November 1996 - 21:30:58