Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 21)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Απερριψε η ελληνικη κυβερνηση επιλυση πακετου ελληνοτουρκικων και Κυπριακου και κοινη αντιμετωπιση του θεματος των Ιμια και της υφαλοκρηπιδας.
  • Δεν αποκλειει ο Μιλτιαδης Εβερτ νεο θερμο επεισοδιο στο Αιγαιο. Για μυστικη διπλωματια και εθνικες υποχωρησεις κατηγορει τον πρωθυπουργο ο Δημητρης Τσοβολας.
  • Στη Λευκωσια ο Ακης Τσοχατζοπουλος για συνομιλιες με την κυπριακη κυβερνηση. Στο επικεντρο το ενιαιο αμυντικο δογμα.
  • Μπαραζ απεργιακων κινητοποιησεων για την οικονομικη πολιτικη. Το χορο ανοιξαν οι εργαζομενοι στα νοσοκομεια. Κινητοποιησεις απο δασκαλους, καθηγητες, δικαστικους, συνταξιουχους και εργαζομενους στο δημοσιο και ιδιωτικο τομεα.
  • Συνεληφθη ο δραστης που σκοτωσε τον 15χρονο στα Καλυβια Αττικης, στη διαρκεια λογομαχιας με τον πατερα του.
  • Κατα της αποποινικοποιησης των ναρκωτικων ταχθηκε ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος, υπερ η Μαρια Δαμανακη.
  • Συντομα θα αποδεσμευθουν οι πιστωσεις για την επαναλειτουργια της ομαδας απεξαρτησης 18ΑΝΩ.
  • Με αδεια χερια εφυγαν απο το υπουργειο Εργασιας οι απολυμενοι της ΓΟΟΔ ΥΕΑΡ στη Θεσσαλονικη.
  • Δωδεκα Ιρακινους μετεφερε με το αυτοκινητο του οικοδομος απο την Αθηνα. Τεσσερις απο αυτους ηταν στο πορτ - μπαγκαζ.
  • Με νεες βιαιοτητες απειλουνται οι προσφυγες Χουτου που εγκαταλειπουν το Ζαιρ.
  • Πολιτικο ασυλο στη Σουηδια ζητησε και ελαβε ο Τουρκος συγγραφεας Γιασερ Καμαλ.
  • Τουλαχιστον 38 νεκροι απο πυρκαγια σε εμπορικο κεντρο του Χονγκ Κονγκ.
  • Στη μαχη της Ευρωλιγκα αποψε ο Ολυμπιακος με τη Σαρλερουα και ο Πανιωνιος με τη Λιμοζ.
  • Πτωση 1,36% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η κυβερνηση δια του υπουργου Εξωτερικων απερριψε κατα τον πλεον επισημο και κατηγορηματικο τροπο, το ενδεχομενο επιλυσης πακετου των ελληνοτουρκικων και του Κυπριακου, δινοντας παραλληλα, για πρωτη φορα ξεκαθαρα το πλαισιο στο οποιο θα κινηθει η ελληνικη διπλωματια. Στη διαρκεια εφολης της υλης συνεντευξης του ο κ. Παγκαλος τονισε καθαρα οτι δε νοειται λυση πακετο ελληνοτουρκικων και Κυπριακου, γιατι αυτο θα σημαινε υποβαθμιση και αμφισβητηση της Κυπρου, κατα κρατος συνθηκολογησης και ηττα της Ελλαδας, η οποια δεν σκοπευει να ηττηθει απο την Τουρκια. Επισης, δεν νοειται απο κοινου αντιμετωπιση του θεματος των Ιμια και της υφαλοκρηπιδας. Η Τουρκια, προσθεσε, πρεπει να αρει τις εδαφικες διεκδικησεις της, η να προσφυγει στη Χαγη για τα Ιμια, προκειμενου να υπαρξει οποιαδηποτε αλλη διαδικασια. Στο σημειο αυτο και απαντωντας σε σχετικη ερωτηση ο κ. Παγκαλος ειπε οτι προσυπογραφει τις χθεσινες δηλωσεις του κυβερνητικου εκπροσωπου, που αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο να αποδεχθει η Ελλαδα ενα μικρο πακετο Ιμια και υφαλοκρηπιδα, εφοσον προσφυγει η Τουρκια στη Χαγη. Οσοι προσπαθουν να νοθευσουν και να παρερμηνευσουν αυτη τη θεση ειπε, κανουν κακο και υπονομευουν την εξωτερικη μας πολιτικη, γιατι θα υποχρεωθουμε τη Δευτερα στις Βρυξελλες να υποστηριξουμε κατι, για το οποιο θα διαδιδεται οτι εχουμε αλλαξει θεση. Ο κ. Παγκαλος προσθεσε οτι το νεο στοιχειο που εχει προκυψει ειναι οι εδαφικες διεκδικησεις απο την πλευρα της Τουρκια, την οποια καλεσε να εφαρμοσει τη Συνθηκη της Λωζανης. Ο υπουργος Εξωτερικων ξεκαθαρισε επισης οτι στη Συνοδο Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης δεν υιοθετει η θεση που ειχε γινει αποδεκτη απο τους 15 της κοινοτητας και ζητουσε απο την Τουρκια να προσφυγει στη Χαγη για τα Ιμια, τοτε η ελληνικη κυβερνηση θα μπλοκαρει εκ νεου τη διαδικασια συνδεσης της Τουρκιας με την Ευρωπαικη Ενωση. Ο κ. Παγκαλος παρεθεσε γευμα εργασιας στους πρεσβεις των χωρων της Κοινοτητας στην Αθηνα, ενω τη Δευτερα στο συμβουλιο υπουργων αναμενεται να συζητηθει το κειμενο της Ιρλανδικης Προεδριας και κανει λογο για διευθετηση των ελληνοτουρκικων σε διμερες επιπεδο. Η Ελλαδα και η Τουρκια πρεπει να διευθετησουν τα προβληματα τους στο Αιγαιο μεσω διαπραγματευσεων και οχι με αντιπαραθεση, δηλωσε ο εκπροσωπος του Αμερικανικου υπουργειου Αμυνας. Προς τη σωστη κατευθυνση εκτιμα η Πολιτικη Ανοιξη οτι κινουνται οι δηλωσεις του κ. Παγκαλου. Σε κοινη δηλωση που υπογραφουν 700 προσωπικοτητες του πνευματος, της τεχνης, της εκκλησιας και της επιστημης, κρουουν τον κωδωνα του κινδυνου, εκτιμωντας οτι εχει τεθει σε εφαρμογη νατοικη επιχειρηση διχοτομησης του Αιγαιου και υφαρπαγης της κυριαρχιας της Κυπρου.

Τα εθνικα θεματα και ειδικοτερα οι ελληνοτουρκικες σχεσεις απασχολησαν και το κοινοβουλιο κατα τη συζητηση του νομοσχεδιου για το μισθολογιο των αξιωματικων των Ενοπλων Δυναμεων. Ο προεδρος της Νεας Δημοκαρατιας υποστηριξε οτι ο βασικος μισθος πρεπει να φθασει τις 200. 000 δρχ, εξεφρασε την ανησυχια του για τους κινδυνους που περιβαλλουν τη χωρα και ζητησε χαραξη ενιαιας εξωτερικης και αμυντικης πολιτικης. Προεβλεψε επισης οτι θα υπαρξει ασταθεια στην περιοχη μας και προσθεσε οτι ανα πασα στιγμη θα πρεπει να ειμαστε ετοιμοι να προστατευσουμε τα κυριαρχικα μας δικαιωματα. Απο την πλευρα του ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας, κατηγορησε τον πρωθυπουργο για μυστικη διπλωματια και εθνικες υποχωρησεις, προκειμενου να ικανοποιησει τις δυναμεις που τον στηριξαν για να αναλαβει την εξουσια. Για πολιτικο ολισθημα και πυροτεχνηματα κατηγορησε τον κ. Τσοβολα ο υφυπουργος Εθνικης Αμυνας, Δημητρης Αποστολακης. Αυριο ο κ. Εβερτ θα συναντηθει με τον προεδρο του Συνασπισμου, Νικο Κωνσταντοπουλο, στο πλαισιο πρωτοβουλιας του τελευταιου για την πραγματοποιηση συσκεψης των πολιτικων αρχηγων, ενοψει του ευρωπαικου συμβουλιου στο Δουβλινο.

Πληρη υποστηριξη στην ελληνικη κυβερνηση για τη διενεξη με την Τουρκια, εξεφρασε το ιταλικο Δημοκρατικο Κομμα της Αριστερας, το μεγαλυτερο κομμα της χωρας, κατα τις συνομιλιες που ειχε στη Ρωμη ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης με το γραμματεα της οργανωσης Μασιμο ντ' Αλεμα. Ο Ιταλος πολιτικος χαρακτηρισε απολυτως ορθη την ελληνικη θεση που ζητα την επιλυση των προβληματων στο Αιγαιο, υπο το φως του διεθνους δικαιου και οχι μεσω μονομερων πρωτοβουλιων και αδικαιολογητων εντασεων. Στη συναντηση συζητηθηκαν θεματα που αφορουν την Ευρωπαικη Ενωση, τα Βαλκανια και τις διμερεις σχεσεις.

Τετραημερη επισημη επισκεψη στη Λευκωσια πραγματοποιει απο σημερα ο υπουργος Αμυνης, Ακης Τσοχατζοπουλος, ο οποιος συναντηθηκε ηδη με τον προεδρο Κληριδη και τον Κυπριο ομολογο του, Κωστα Ηλιαδη. Η Ελλαδα θα θωρακισει την Κυπρο γιατι αυτο αποτελει χρεος και επιταγη για ολους, δηλωσε στο αεροδρομιο της Λαρνακας ο κ. Τσοχατζοπουλος, επισημαινοντας παραλληλα οτι το Κυπριακο βρισκεται σε μια κρισιμη καμπη. Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας τονισε επισης οτι το μηνυμα του ενιαιου αμυντικου δογματος ειναι γεγονος και η επισκεψη του αυτη το επιβεβαιωνει και προσθεσε οτι οι βασιμες ελπιδες για επιλυση του Κυπριακου στηριζονται κυριως σε δυο παραγοντες. Πρωτον στην προοπτικη ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση και δευτερο στην ενδυναμωση της αμυντικης ικανοτητας. Αυτη ειναι η πολιτικη απαντηση του ελληνισμου, απεναντι στην τουρκικη προκλητικοτητα. Στην Αθηνα ο υπουργος Εξωτερικων της Κυπρου, Αλεκος Μιχαηλιδης ενημερωσε κεκλεισμενων των θυρων, την αρμοδια επιτροπη της βουλης για τις προσφατες εξελιξεις στο Κυπριακο.

Σε οριακο σημειο βρισκονται οι σχεσεις της κυβερνησης με τα συνδικατα με αφορμη την οικονομικη πολιτικη που ανακοινωθηκε και η οποια προοιωνιζει ενα θερμο χειμωνα στο κοινωνικο πεδιο. Η κυβερνηση παραδεχθηκε οτι η εισοδηματικη πολιτικη ειναι σκληρη, αλλα αναγκαια και κατεστησε σαφες οτι εξαντληθηκαν ολα τα περιθωρια αντοχης της οικονομιας και δεν υπαρχουν δυνατοτητες για ικανοποιηση αιτηματων νεων παροχων. Απο την πλευρα τους οι συνδικαλιστικες οργανωσεις απαντουν με κινητοποιησεις και το χορο ανοιξαν σημερα οι εργαζομενοι στα δημοσια νοσοκομεια με 4ωρη σταση εργασιας. Δασκαλοι, νηπιαγωγοι και δικαστικοι εχουν εξαγγειλει κινητοποιησεις για τις 27, 28 και 29 του μηνος, ενω στις 28 Νοεμβριου θα παραλυσει καθε παραγωγικη δραστηριοτητα στο δημοσιο και ιδιωτικο τομεα, εξαιτιας της Πανελλαδικης απεργιας που εχουν εξαγγειλει οι δυο κορυφαιες συνδικαλιστικες οργανωσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στο χορο των κινητοποιησεων μπαινουν το Δεκεμβριο καθηγητες, συνταξιουχοι και επαγγελματοβιοτεχνες. Οι αποφασεις της κυβερνησης για την οικονομικη πολιτικη ειναι δεδομενες, περασαν απο τη φαση του διαλογου, βασιζονται σε ενα συνολικο σχεδιασμο και εξαντλουν ολα τα δυνατα περιθωρια, δηλωσε ο εκτελων χρεη κυβερνητικου εκπροσωπου και προσθεσε οτι η κυβερνηση καταβαλλει προσπαθειες για την καλυτερη ενημερωση του λαου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με νεες ωμοτητες απειλουνται οι προσφυγες Χουτου απο το Μπουρουντι, που εξαναγκαζονται να εγκαταλειψουν το Ζαιρ και να επιστρεψουν στη χωρα τους. Την καταγγελια αυτη κανει η Διεθνης Αμνηστια τονιζοντας παραλληλα, οτι ηδη 500 απο αυτους εχουν δολοφονηθει τις τελευταιες εβδομαδες απο τις δυναμεις ασφαλειας του Μπουρουντι, στις οποιες κυριαρχουν ανδρες της αντιπαλης φυλης Τουτσι. Την ιδια ωρα, πανω απο 800. 000 προσφυγες βρισκονται σε ακτινα 200 χιλιομετρων απο την Ουβιρα και το Μπουκαβου, στο ανατολικο Ζαιρ, κινουμενοι προς διαφορες κατευθυνσεις. Στη Γαλλια, ο ηγετης της αντιπολιτευσης του Ζαιρ, Ετιεν Τσισεκεντι, ανακοινωσε οτι συμφωνησε μια εθνικη συμφιλιωση με τον προεδρο Μομπουτου Σεσε Σεκο.

Στο κατωφλι του 2. 000 και ενω η Τουρκια κανει τα αδυνατα-δυνατα για να μπει στην Ευρωπαικη Ενωση, ενας απο τους πιο γνωστους συγγραφεις της χωρας, ο Γιασερ Καμαλ, φοβουμενος οπως λεει για τη ζωη του απο παρακρατικες οργανωσεις, ζητησε και ελαβε πολιτικο ασυλο απο την σουηδικη κυβερνηση. Ο Καμαλ καταδικαστηκε προσφατα απο τουρκικο δικαστηριο σε φυλακιση 18 μηνων, διοτι σε αρθρο του που δημοσιευθηκε στο γερμανικο περιοδικο, Ντερ Σπιγκελ, υπερασπιζοταν τα δικαιωματα των Κουρδων.

Και ενω η αυτομοληση του Καμαλ αμαυρωνει για αλλη μια φορα την εικονα της Τουρκιας στο εξωτερικο, στο εσωτερικο της χωρας το σκανδαλο για τις σχεσεις μαφιας-πολιτικης τεινει να γινει τηλεοπτικο σηριαλ. Ο κουρδος βουλευτης του κομματος του Ορθου Δρομου, Σεντατ Μπουτσακ, ο μονος που επεζησε του τροχαιου δυστυχηματος στο οποιο σκοτωθηκαν ενας καταζητουμενος λαθρεμπορος ηρωινης, καθως και ενας ανωτερος αξιωματικος της αστυνομιας, απειλει με αποκαλυψεις οι οποιες οπως υποστηριζει, θα καψουν πολυ κοσμο αναμεσα στους οποιους και τον ηγετη του κομματος της Μητερας Πατριδας, Μεσουτ Γιλμαζ.

Τριαντα επτα νεκροι ειναι ο τελικος απολογισμος της χθεσινης πυρκαγιας σε 16οροφο κτιριο σε εμπορικο κεντρο του Χονγκ Κονγκ, τη χειροτερη των τελευταιων 25 χρονων. Την πυρκαγια που ξεσπασε απο αγνωστη μεχρι στιγμης αιτια, εσβησαν μετα απο 8 ωρες 200 πυροσβεστες με 38 οχηματα και οπως εκτιμουν ειδικοι, πηρε γρηγορα μεγαλες διαστασεις επειδη το κτιριο δεν διεθετε τον αναγκαιο εξοπλισμο για την αντιμετωπιση των πυρκαγιων.

Σε απεργια πεινας εχουν κατεβει απο χθες το απογευμα οι ηγετες των τριων μεγαλων κομματων της αντιπολιτευσης στο Βελιγραδι, διαμαρτυρομενοι για την ακυρωση των αποτελεσματων σε πολλα εκλογικα τμηματα, οπου στις δημοτικες εκλογες της περασμενης Κυριακης νικησαν οι υποψηφιοι της αντιπολιτευσης. Με επιστολη τους προς τον προεδρο, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, ζητουν να ορισθουν νεες εφορευτικες επιτροπες που θα κανουν την καταμετρηση των ψηφων και παραλληλα, τον καλουν να αναγνωρισει τα εκλογικα αποτελεσματα των δημοτικων εκλογων.

Περισσοτερο χρονο για να διερευνηθει κατα ποσο ειναι βασιμες οι υποψιες για παιδεραστια που βαρυνουν τον αναπληρωτη πρωθυπουργο του Βελγιου, Ελιο ντι Ρουπο, εδωσε η κοινοβουλευτικη επιτροπη που εκρινε υστερα απο μαραθωνια κεκλεισμενων των θυρων συνεδριαση 14 ωρων, οτι δεν υπαρχουν επαρκη στοιχεια για να ασκηθουν κατηγοριες. Ο 45χρονος ντι Ρουπο, ο οποιος δηλωνει οτι ειναι ομοφυλοφιλος αλλα αρνειται οτι ειχε σχεσεις με παιδια, κατεθεσε χθες το βραδυ επι δυο ωρες στην κοινοβουλευτικη επιτροπη, χωρις ομως να κανει δηλωσεις στους δημοσιογραφους.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεληφθη ο Νικος Μπατσαλιας, 44 ετων, που σκοτωσε τον 15χρονο Λευτερη Τακτικο, μεσα στο σπιτι του ανηλικου στην περιοχη Καλυβια Αττικης. Ο Μπατσαλιας, υστερα απο διαπληκτισμο με τον πατερα του θυματος, πυροβολησε εναντιον του πρωτου, τρεις φορες και μια απο τις σφαιρες βρηκε στην καρδια τον ατυχο Λευτερη που προσπαθησε να τους χωρισει, με αποτελεσμα μεσα σε λιγα λεπτα να υποκυψει στο τραυμα του. Ο δραστης εντοπιστηκε απο αστυνομικους στην περιοχη Εξαρχειων μεσα σε ταξι και μαζι μ' αυτον συνεληφθη ο Ιωαννης Σπυροπουλος, 36 ετων, που κατηγορειται για υποθαλψη του Μπατσαλια. Οι συλληφθεντες οδηγηθηκαν στον Εισαγγελεα Πλημμελειοδικων Αθηνων.

Κατα της αποποινικοποιησης των ναρκωτικων ταχθηκε σημερα, στη Βουλη, ο υπουργος Δικαιοσυνης, Ευαγγελος Γιαννοπουλος, λεγοντας οτι δε θα παει το χασις στα περιπτερα, στα σχολεια και στη γειτονια. Στη διαρκεια της συζητησης επικαιρης ερωτησης της Μαριας Δαμανακη, ο υπουργος ειπε οτι δεν ειναι δυνατο να ειμαστε επιεικεις στη μαστιγα των ναρκωτικων. Απο την πλευρα της, η κυρια Δαμανακη ανεφερε οτι η αποποινικοποιηση θα βοηθησει στην καταπολεμηση της μαστιγας των ναρκωτικων, αλλα ο κ. Γιαννοπουλος απαντησε οτι τα μετρα, που θα ληφθουν, θα ειναι αυστηροτερα για τους εμπορους και οχι για τους χρηστες και διευκρινησε πως, τα οσα γραφτηκαν περι του αντιθετου , οφειλονται σε κακοηθη διαστρεβλωση απο καποιους δημοσιογραφους.Ο υπουργος Δικαιοσυνης τονισε οτι θα υπαρξει ειδικη μεριμνα για τα σωφρονιστικα καταστηματα για χρηστες ναρκωτικων, ωστε να διαχωρισθουν απο τους εμπορους. Και ανακοινωσε οτι συντομα θα γινει ο διαγωνισμος για τη δημιουργια του πρωτου καταστηματος.

Για πολιτικη συγκαλυψη και φυγομαχια κατηγορει τον πρωθυπουργο ο προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος, για την αρνηση του κ. Σημιτη να απαντησει στην ερωτηση που εχει υποβαλλει σχετικα με το διορισμο του κ. Σταυρου Ψυχαρη ως διοικητη του Αγιου Ορους. Η αρνηση αυτη, κατα τον κ. Κωνσταντοπουλο, υποβαθμιζει τον κρισιμο θεσμο του πολιτικου ελεγχου και πληττει τη λειτουργια του πολιτικου συστηματος.

Τη διαβεβαιωση οτι συντομα θα αποδεσμευθουν οι πιστωσεις για τη συνεχιση της λειτουργιας της μοναδας απεξαρτησης 18ΑΝΩ του Ψυχιατρειου Αθηνων, εδωσε ο γενικος γραμματεας του υπουργειου Εθνικης Οικονομιας στην επιτροπη των θεραπευομενων, που συμμετεχουν στο προγραμμα αυτο. Ο προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος, κανει λογο για ζητημα ηθικης ταξης και πολιτικης ευθυνης και επισημαινει οτι δεν μπορει να γινει λιτοτητα στη θεραπεια.

Συνεληφθησαν για εκβιασμο ο Ιωαννης Δριτσουλας, 26 ετων, ταπετσερης και ο Σπυρος Χριστοδουλου, 27 ετων, χρυσοχοος, κατηγορουμενοι οτι ζητουσαν χρηματικα ποσα απο επωνυμο επιχειρηματια, ιδιοκτητη γνωστης εταιριας ειδων ζαχαροπλαστικης που διατηρει 40 καταστηματα σε ολη την Ελλαδα, προκειμενου να του παρεχουν προστασια. Οι δυο συλληφθεντες, απαιτησαν να τους παραδιδεται καθε εβδομαδα το ποσο των 500. 000 δρχ για παροχη προστασιας. Ο επιχειρηματιας, αφου ειδοποιησε την Αστυνομια, προσποιηθηκε οτι αποδεχεται τον εκβιασμο. Ετσι, σε ραντεβου που εκλεισε με τους δυο κακοποιους στην κεντρικη πλατεια της Καλλιθεας, οι δραστες συνεληφθησαν, μετα την παραλαβη των χρηματων που ηταν προσημειωμενα. Οπως διαπιστωθηκε, στην υποθεση ενεχεται και η Μαριαννα Μπρατσιακου, 24 ετων, η οποια συζουσε με τον Δριτσουλα. Η Μπρατσιακου συνεληφθη κατηγορουμενη για κατοχη ναρκωτικων και οπλων.

Πορεια στο κεντρο της Αθηνας πραγματοποιησαν το πρωι οι απολυμενοι της βιομηχανιας ΓΟΟΔΥΕΑΡ της Θεσσαλονικης, ενω αντιπροσωπεια τους θα επιδιωξει να συναντηθει με την υπουργο Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου. Νωριτερα εληξε ακαρπη συναντηση εκπροσωπων των εργαζομενων με τον υπουργο Εργασιας Μιλτιαδη Παπαιωαννου. Οι εργαζομενοι ζητησαν η η κυβερνηση να μεσολαβησει για να επαναλειτουργησει το εργοστασιο η να λαβει μετρα κοινωνικης προστασιας για προωρη συνταξιοδοτηση η να βρουν καποια αλλη δουλεια. Ο κ. Παπαιωαννου υποσχεθηκε να τους ενταξει σε καποια προγραμματα του ΟΑΕΔ.

Οι Γιατροι χωρις συνορα επαναδραστηριοποιουνται στην Ελλαδα, με τη λειτουργια πολυιατρειου για μεταναστες. Οι Γιατροι χωρις συνορα, εστησαν στο κεντρο της Αθηνας πολυιατρειο για τους λαθρομεταναστες και ολους εκεινους που δεν διαθετουν καμια δυνατοτητα προσβασης σε ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη. Το πολυιατρειο λειτουργει καθημερινα, πρωι και απογευμα. Συμφωνα με εκτιμησεις οι λαθρομεταναστες υπολογιζεται οτι ξεπερνουν το μισο εκατομμυριο ανθρωπους.

Νεος κυκλος μεταμοσχευσεων πραγματοποιηθηκε στη Θεσσαλονικη μετα την προσφορα των οργανων ατυχου δεκαπενταχρονου απο τη Ναουσα που υπεκυψε χθες. Τα νεφρα του δοτη ελαβαν ο 55χρονος Ελευθεριος Δουντας και ο 41 ετων Ιωαννης Ιωσιφιδης, που επασχαν απο χρονια νεφρικη ανεπαρκεια. Εξαλλου, η καρδια του 15χρονου μεταμοσχευθηκε στη διαρκεια της νυχτας στον 20χρονο Γιωργο Κανουλα. Επισης εξακολουθει να νοσηλευεται στο Ιπποκρατειο της Θεσσαλονικης ο 47χρονος Χρηστος Κασουμης που υποβληθηκε σε μεταμοσχευση ηπατος με μοσχευμα απο τον ιδιο δοτη.

Τη διασφαλιση ολων των θεσεων εργασιας στο ξενοδοχειακο συγκροτημα Πορτο-Καρρας, της Χαλκιδικης, ζητουν οι εργαζομενοι στην επιχειρηση. Οι διοικησεις των σωματειων των εργαζομενων στο Πορτο-Καρρας, εχοντας τη συμπαρασταση του Εργατικου Κεντρου Χαλκιδικης, επισκεφθηκαν σημερα τον υφυπουργο Εργασιας Χρηστο Πρωτοπαππα, στον οποιο μετεφεραν την αγωνια και την ανησυχια των 1. 350 εργαζομενων, μονιμων και εποχικων, στο συγκροτημα. Στοχος των εργαζομενων ειναι να λειτουργησει η επιχειρηση στο συνολο της, διασφαλιζοντας ολες τις θεσεις εργασιας. Οι διοικησεις των σωματειων υποστηριζουν οτι η λειτουργια του συγκροτηματος ειναι και βιωσιμη και κερδοφορα.

Διπλος θα ειναι και ο φετινος εορτασμος του Γοργοποταμου. Την Κυριακη θα γινει ο επισημος με τη συμμετοχη των αντιστασιακων οργανωσεων, εκτος απο την ΠΕΑΕΑ που θα γιορτασει την ημερα της Εθνικης Αντιστασης μια εβδομαδα μετα. Οι προσπαθειες της Νομαρχιας Φθιωτιδας να πεισθουν ολες οι αντιστασιακες οργανωσεις να μετασχουν ενωτικα στον εορτασμο, δεν απεδωσαν. Αντιδρασεις εχει προκαλεσει και η προθεση της κυβερνησης να ενεργοποιησει την αποφαση της Οικουμενικης για τη μεταθεση του εορτασμου της Εθνικης Αντιστασης στις 9 Μαιου, ημερα που κατερρευσε ο Αξονας και γιορταζεται η αντισταση σε ολη την Ευρωπη, κατι που βεβαιως συνδυαζεται με τη μεταφορα του εορτασμου απο το Γοργοποταμο στην Αθηνα. Τπικοι φορεις, εκφραζουν την αντιθεση τους, σημειωνοντας οτι ενα τετοιο ενδεχομενο υποβαθμιζει την κορυφαια στιγμη της Εθνικης Αντιστασης σε μια ψυχρη επετειακη διαδικασια.

Μηνυση κατ αγνωστων κατεθεσαν σημερα καθηγητες του σχολικου συγκροτηματος Ευκλειδης της Θεσσαλονικης που τελει υπο καταληψη, μετα την διαπιστωση οτι στο εσωτερικο του εχουν προκληθει τεραστιες ζημιες σε εγκαταστασεις και εργαστηριακο εξοπλισμο. Η καταληψη στην οποια συμμετεχουν ελαχιστοι απο τους 4. 500 μαθητες και σπουδαστες, αρχισε την Δευτερα χωρις να υπαρχει αποφαση της γενικης συνελευσης και αρχικα προκληθηκαν επεισοδια μεταξυ αυτων που ηθελαν να καταλαβουν το κτιριο και εκεινων που διαφωνουσαν. Το αποτελεσμα ηταν να τραυματιστει ελαφρα ενας μαθητης, ενω εγιναν και δυο συλληψεις με υποδειξη των καθηγητων.

Δωδεκα Ιρακινους λαθρομεταναστες μετεφερε σε ΙΧ επιβατηγο αυτοκινητο ο Παναγιωτης Ραδος 33 ετων, οικοδομος απο την Αθηνα, ο οποιος συνεληφθη χθες το βραδυ στην Κομοτηνη. Σημειωνεται οτι τεσσερις λαθρομεταναστες βρεθηκαν στο πορτ μπαγκαζ του αυτοκινητου.Ο Ραδος ο οποιος θα μετεφερε τους λαθρομεταναστες στην Αθηνα αντι 12 χιλιαδων δολαριων οδηγειται σημερα στον εισαγγελεα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο ακομη ελληνικες ομαδες αγωνιζονται αποψε στο πλαισιο της Ευρωλιγκας. Ο Ολυμπιακος υποδεχεται στις 9. 15 τη Βελγικη Σαρλερουα. Το παιγνιδι θα μεταδοθει απ'ευθειας απο τον ΑΝΤΕΝΝΑ. Στις 9. 30 το βραδυ, ο Πανιωνιος, αντιμετωπιζει στη Γαλλια τη Λιμοζ. Το παιγνιδι αυτο, θα μεταδοθει απ'ευθειας απο το Σουπερ Σπορ.

Την ερχομενη Τεταρτη θα γινουν τελικα και τα δυο ντερμπι για τον τεταρτο γυρο του κυπελλου Ελλαδας, αναμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακο και τον Ηρακλη με τον Παναθηναικο. Αυτο αποφασισε σημερα το διοικητικο συμβουλιο της ΕΠΟ, μετα την εντονη αντιδραση που εξεφρασαν Ηρακλης και Παναθηναικος, σχετικα με την αποφαση της Επιτροπης Κυπελλου της ομοσπονδιας, προκειμενου ο μεταξυ τους αγωνας να διεξαχθει την Πεμπτη. Το παιχνιδι της Τουμπας θα αρχισει στις 16:30, ενω η συναντηση του Καυτατζογλειου θα ξεκινησει στις επτα το απογευμα. Ακομη η ΕΠΟ αποφασισε οτι ο αγωνας της Παναχαικης με τον Αρη, επισης για το κυπελλο, θα διεξαχθει την ερχομενη Πεμπτη στις εξι το απογευμα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σημαντικη υποχωρηση 1,36% παρουσιασε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και εκλεισε στις 900,65 μοναδες. Ισχυρες πιεσεις δεχθηκαν οι τραπεζικες μετοχες και ιδιαιτερα η μετοχη της Τραπεζης Εργασιας. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 5,3 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 1,75%, Ασφαλειες ανοδος 0,96%, Ληζινγκ πτωση 0,37%, Επενδυσεις ανοδος 0,24%, Κατασκευες απωλειες 1,97%, Βιομηχανιες πτωση 1,41%, Διαφορες ανοδος 0,25%, Συμμετοχων πτωση 1,08%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 1,11%.

Σημερα, μια ακομα χρηματιστηριακη εταιρια τεθηκε εκτος συναλλαγων λογω μη καταβολης μετρητων προς την εκκαθαριση με αποτελεσμα οι εταιριες που βρισκονται εκτος συναλλαγων να ανελθουν στις τεσσερις. Παραλληλα προχωρει ο ελεγχος των διεθνων ελεγκτικων οικων στις χρηματιστηριακες εταιριες και σε 15 περιπου ημερες αναμενεται το πορισμα για την κατασταση που υπαρχει στις εταιριες. Στη συνεχεια το πορισμα θα διαβιβαστει στον εισαγγελεα.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θαναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη σχεδον τη χωρα εκτος απο τα βορειοδυτικα που προβλεπονται τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα εξασθενησουν και θα ειναι βορειοδυτικοι μετριοι μεχρι ισχυροι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 5 με 17 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 9 με 19 και στο Αιγαιο 14 με 20 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 13 με 18 και 10 με 16 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 22 November 1996 - 0:11:15