Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 21)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ο Θεοδωρος Παγκαλος απερριψε το ενδεχομενο να προχωρησει η κυβερνηση σε λυση πακετο για τα ελληνοτουρκικα και το κυπριακο, την υφαλοκρηπιδα και τα Ιμια.
  • Καλεσε την Τουρκια να αρει την αμφισβητηση να εγκαταλειψει τη διεκδικηση και να εφαρμοσει τη Συνθηκη της Λωζανης.
  • Συνομιλιες εχει στη Λευκωσια με την κυπριακη ηγεσια ο Ακης Τσοχατζοπουλος.
  • Κορυφωνονται οι αντιδρασεις των εργαζομενων μετα την ανακοινωση της οικονομικης πολιτικης.
  • Συνεληφθη το πρωι στα Εξαρχεια ο 42χρονος, ο οποιος κατηγορειται για τη δολοφονια του 15χρονου στα Καλυβια.
  • Πορεια στο κεντρο της Αθηνας πραγματοποιησαν οι απολυμενοι της βιομηχανιας ΓΟΟΔΥΕΑΡ της Θεσσαλονικης.
  • Δωδεκα Ιρακινους λαθρομεταναστες μετεφερε στο ΙΧ του, οικοδομος απο την Αθηνα, αντι 12 χιλιαδων δολαριων.
  • Τριαντα εφτα νεκροι απο την φωτια που ξεσπασε χθες σε εμπορικο κεντρο του Χονγκ Κογκ.
  • Δευτερο κυμα επιστροφης προσφυγων απο το Ζαιρ προς τη Ρουαντα, βρικεται σε εξελιξη απο χθες.
  • Ο Ολυμπιακος και ο Πανιωνιος αγωνιζονται αποψε στο πλαισιο της Ευρωλιγκας.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος απερριψε κατηγορηματικα το ενδεχομενο να προχωρησει η κυβερνηση σε λυση πακετο για τα ελληνοτουρκικα και το Κυπριακο, η για τα ζητηματα της υφαλοκρηπιδας και των Ιμια. Διευκρινισε οτι μια θετικη εξελιξη στο Κυπριακο θα επηρεασει τις ελληνοτουρκικες σχεσεις και το αντιστροφο. Ειπε πως δε νοειται απο κοινου αντιμετωπιση του θεματος των Ιμια και της υφαλοκρηπιδας. Η Τουρκια, προσθεσε ο κ. Παγκαλος πρεπει να αρει την αμφισβητηση της η να προσφυγει στο Δικαστηριο της Χαγης για τα Ιμια. Αναφερομενος στις χθεσινες δηλωσεις του κυβερνητικου εκπροσωπου, ο οποιος αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο παραπομπης των ζητηματων της Ιμιας και της υφαλοκρηπιδας στη Χαγη, ο κ. Παγκαλος ειπε οτι προσυπογραφει τη δηλωση του κ. Ρεππα, και προσθεσε οτι αν κατι τετοιο γινει θα το αντιμετωπισουμε. Επεσημανε πως οσοι προσπαθουν να παρερμηνευσουν και να νοθευσουν αυτη τη θεση, κανουν κακο και υπονομευουν την ελληνικη εξωτερικη πολιτικη.

Τονισε οτι αν στην επομενη Συνοδο Κορυφης δεν υιοθετηθει εκ νεου η θεση που ειχε ληφθει σε προηγουμενη Συνοδο και η οποια ζητουσε απο την Τουρκια να προσφυγει στη Χαγη για το θεμα των Ιμια, τοτε η ελληνικη κυβερνηση θα μπλοκαρει αυτη τη νεα αποφαση του Συμβουλιου Κορυφης. Καλεσε την Τουρκια να αρει την αμφισβητηση, ρητα να εγκαταλειψει τη διεκδικηση και πιστα να εφαρμοσει τη Συνθηκη της Λωζανης. Ο κ. Παγκαλος τονισε πως η Τουρκια δεν θελει το διαφορετικο πλαισιο το οποιο θα στηριζεται στο Διεθνες Δικαιο. Γιατι ενω διακηρυττει οτι επιθυμει την εφαρμογη του Διεθνους Δικαιου, στην πραγματικοτητα υποσκαπτει την εφαρμογη αυτη διατυπωνοντας διαφωνιες περι την ερμηνεια των Συνθηκων. Και αυτες τις διαφωνιες, προσθεσε ο υπουργος, θελει να τις λυσουμε σε διμερη βαση, μεσα σε ενα ακαθοριστο νομικο πλαισιο οπου σκοπευει να χρησιμοποιησει την απειλη βιας που ποτε δεν εχει εγκαταλειψει ως οπλο εξωτερικης πολιτικης.

Συνομιλιες εχει στη Λευκωσια με την Κυπριακη ηγεσια ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος, ο οποιος πραγματοποιει απο το πρωι τετραημερη επισημη επισκεψη. Το μεσημερι ο υπουργος συναντηθηκε με τον προεδρο της Κυπρου Γλαυκο Κληριδη και το απογευμα θα εχει συνομιλιες με τον ομολογο του Κωστα Ηλιαδη. Θα ληφθουν αποφασεις για το σχεδιασμο και τις προοπτικες του δογματος του ενιαιου αμυντικου χωρου. Στο μεταξυ, τη διαβεβαιωση οτι κατι θα γινει με το προβλημα της Κυπρου, εδωσε ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον απο την Αυστραλια οπου πραγματοποιει επισημη επισκεψη. Απεφυγε, ομως να δεσμευτει για το ποτε και πως θα επιτευχθει λυση στο Κυπριακο.

Στη Ρωμη ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης συναντηθηκε το πρωι με το Γραμματεα του κομματος της Δημοκρατικης Αριστερας Μασσιμο Ντ`Αλεμα. Χθες, ο κ. Σημιτης συναντηθηκε με τον Ιταλο ομολογο του, Ρομανο Προντι προς τον οποιο επανελαβε τις παγιες ελληνικες θεσεις για τις σχεσεις της χωρας μας με την Τουρκια.

Κορυφωνονται οι αντιδρασεις των εργαζομενων μετα την ανακοινωση της οικονομικης πολιτικης, η οποια προκαλει απεργιακες κινητοποιησεις. Τα συνδικατα εργαζομενων και συνταξιουχων αντιδρουν ενω η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, προετοιμαζονται για την 24ωρη πανεργατικη απεργια για την Πεμπτη 28 του μηνα. Επισης η ΑΔΕΔΥ εχει εξαγγειλει νεα 24ωρη απεργια για το πρωτο 15νθημερο του Δεκεμβριου. Παραλληλα κινητοποιησεις οργανωνουν και οι συνταξιουχοι, ενω θα πραγματοποιησουν πορεια στις 10 Δεκεμβριου. Στις 3 ληγει η 4ωρη σταση εργασιας που πραγματοποιουν οι εργαζομενοι στα Δημοσια Νοσοκομεια, ενω 48ωρη απεργια για τις 27 και 28 του μηνα εχουν εξαγγειλει οι δασκαλοι, οι νηπιαγωγοι και οι δικαστικοι υπαλληλοι.

Αυριο, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι ομοσπονδιες των εφοριακων κατα τη διαρκεια κοινης συνεντευξης τυπου θα παρουσιασουν τα οικονομικα στοιχεια που δειχνουν οτι μειωνονται τα εισοδηματα των μισθωτων και των συνταξιουχων και αυξανονται τα φορολογικα βαρη. Εντονες αντιδρασεις εχουν προκληθει και απο συνδικαλιστικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ. Χθες το βραδυ διατυπωσαν τις διαφωνιες τους σε ευρεια συσκεψη του τομεα συνδικαλισμου στην οποια παραβρεθηκαν οι κυριοι Σκανδαλιδης, Παπαιωαννου και Δρυς.

Συνεληφθη το πρωι στα Εξαρχεια, ο Νικολαος Μπαρτσαλιας, 42 ετων, ο οποιος κατηγορειται οτι σκοτωσε τον 15χρονο Λευτερη Τακτικο, προχθες το βραδυ στα Καλυβια. Μαζι του συνεληφθη και ο φερομενος ως συνεργος του, Γιαννης Σπυροπουλος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτερο κυμα επιστροφης χιλιαδων προσφυγων απο το Ζαιρ προς τη Ρουαντα, βρισκεται σε εξελιξη απο χθες, γεγονος που ισως να απομακρυνει ακομη περισσοτερο το ενδεχομενο αποστολης πολυεθνους δυναμης του ΟΗΕ για την προστασια τους. Στο μεταξυ πραγματοποιειται αυριο στη Στουτγαρδη στο αρχηγειο των αμερικανικων δυναμεων της Ευρωπης, συσκεψη με τη συμμετοχη στρατιωτικων αξιωματουχων απο 12 χωρες, προκειμενου να εξεταστει η αποστολη πολυεθνους δυναμης στη περιοχη.

Την ιδια ωρα η Διεθνης Αμνηστεια σε σημερινη της ανακοινωση απο το Λονδινο, καταγγελει οτι εχει στην κατοχη της ντοκουμεντα για σφαγες, μυστηριωδεις εξαφανισεις και βιαιη συμπεριφορα εναντιον πολιτων στο Μπουρουντι. Η διεθνης αμνηστεια προειδοποιει πως η διεθνης κοινοτητα, δεν πρεπει να αγνοει αυτους που επιστρεφουν στο Μουρουντι, αφου η τυχη τους ειναι εξισου αβεβαιη

Αγνωστα παραμενουν τα αιτια της φωτιας που ξεσπασε χθες σε εμπορικο κεντρο του Χονγκ Κογκ, και ειχε ως αποτελεσμα 37 ατομα να χασουν τη ζωη τους και 79 να τραυματιστουν. Συμφωνα με τις αρχες δυο ατομα αγνοουνται, ενω η φωτια μετα απο οχτω ωρες τεθηκε υπο ελεγχο.

Μηδαμινες ειναι πιθανοτητες η συντριβη του αεροσκαφους της ΤΩΑ τον περασμενο Ιουλιο ανοικτα της Νεας Υορκης να οφειλεται σε εκρηξη βομβας η σε πληγμα απο πυραυλο, δηλωσε σημερα αξιωματουχος του ΦΒΙ. Συμφωνα με πληροφοριες το 95% των συντριμμιων του αεροσκαφους εχει εξεταστει, ενω οι ερευνες για την ανελκυση και των υπολοιπων τμηματων του αεροπλανου, θα συνεχιστουν ακομη για μια εβδομαδα.

Δεν υπαρχουν επαρκη στοιχεια για να ασκηθουν κατηγοριες εναντιον του αναπληρωτη πρωθυπουργου του Βελγιου Ελιο Ντι Ρουπο, σχετικα με την υποθεση παιδεραστιας, ανακοινωσε η επιτροπη του κοινοβουλιου που εχει αναλαβει τις ερευνες. Η επιτροπη αποφασισε να εισηγηθει στο κοινοβουλιο, να μην παραπεμφθει ενωπιον της δικαιοσυνης ο αναπληρωτης πρωθυπουργος, και να συνεχιστουν οι ερευνες για την υποθεση. Στη διαρκεια των ερευνων, ο Ρουπο μπορει να συνεχισει να ασκει τα καθηκοντα του.

Νεες ελπιδες για την καταπολεμηση της ανδρικης ανικανοτητας δινει ενα νεο φαρμακο που διατιθεται στην αγορα με την επωνυμια ΜUΣΕ. Συμφωνα με μελετη που διεξηχθη επι τρεις μηνες σε 996 ασθενεις και τους συντροφους τους, το 65% των ανδρων που παρουσιαζαν δυσλειτουργιες στη στυση και ακολουθησαν τη θεραπεια, μπορεσαν να εχουν τουλαχιστον μια σεξουλικη επαφη.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πορεια στο κεντρο της Αθηνας πραγματοποιησαν το πρωι οι απολυμενοι της βιομηχανιας ΓΟΟΔΥΕΑΡ της Θεσσαλονικης, ενω αντιπροσωπεια τους θα επιδιωξει να συναντηθει με την υπουργο Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου. Νωριτερα εληξε ακαρπη συναντηση εκπροσωπων των εργαζομενων με τον υπουργο Εργασιας Μιλτιαδη Παπαιωαννου. Οι εργαζομενοι ζητησαν η η κυβερνηση να μεσολαβησει για να επαναλειτουργησει το εργοστασιο η να λαβει μετρα κοινωνικης προστασιας για προωρη συνταξιοδοτηση η να βρουν καποια αλλη δουλεια. Ο κ. Παπαιωαννου υποσχεθηκε να τους ενταξει σε καποια προγραμματα του ΟΑΕΔ.

Δωδεκα Ιρακινους λαθρομεταναστες μετεφερε σε ΙΧ επιβατηγο αυτοκινητο ο Παναγιωτης Ραδος 33 ετων, οικοδομος απο την Αθηνα, ο οποιος συνεληφθη χθες το βραδυ στην Κομοτηνη. Σημειωνεται οτι τεσσερις λαθρομεταναστες βρεθηκαν στο πορτ μπαγκαζ του αυτοκινητου.Ο Ραδος ο οποιος θα μετεφερε τους λαθρομεταναστες στην Αθηνα αντι 12 χιλιαδων δολαριων οδηγειται σημερα στον εισαγγελεα.

Νεος κυκλος μεταμοσχευσεων πραγματοποιηθηκε στη Θεσσαλονικη μετα την προσφορα των οργανων ατυχου δεκαπενταχρονου απο τη Ναουσα που υπεκυψε χθες. Τα νεφρα του δοτη ελαβαν ο 55χρονος Ελευθεριος Δουντας και ο 41 ετων Ιωαννης Ιωσιφιδης, που επασχαν απο χρονια νεφρικη ανεπαρκεια. Εξαλλου, η καρδια του 15χρονου μεταμοσχευθηκε στη διαρκεια της νυχτας στον 20χρονο Γιωργο Κανουλα. Επισης εξακολουθει να νοσηλευεται στο Ιπποκρατειο της Θεσσαλονικης ο 47χρονος Χρηστος Κασουμης που υποβληθηκε σε μεταμοσχευση ηπατος με μοσχευμα απο τον ιδιο δοτη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο ακομη ελληνικες ομαδες αγωνιζονται αποψε στο πλαισιο της Ευρωλιγκας. Ο Ολυμπιακος υποδεχεται στις 9. 15 τη Βελγικη Σαρλερουα. Το παιγνιδι θα μεταδοθει απ'ευθειας. Στις 9. 30 το βραδυ, εξαλλου, ο Πανιωνιος, αντιμετωπιζει στη Γαλλια τη Λιμοζ. Το παιγνιδι αυτο, θα μεταδοθει απ'ευθειας απο το Σουπερ Σπορ.

Χθες, ο Παναθηναικος πηρε την ρεβανς απο τους Γαλλους της Βιλερμπαν, αφου τους κερδισε στην εδρα τους με 80-74 και τους επιασε στην πρωτη θεση του τριτου ομιλου της Ευρωλιγκα με 14 βαθμους. Εξαλου, στο Κορατς το Σπορτιγκ νικησε στα Πατησια, με 88-64 τη Ρωσικη Σαμαρα. Το Περιστερι, νικησε στην εδρα του με 101-70 τη φινλανδικη Λαχτι. Ο ΠΑΟΚ επικρατησε στη Σουηδια της Σεντερταλιε με 88-79 και ο Αρης νικησε 74-71 στην Κροατια την Οσιγιεκ. Στην επομενη φαση, το Σπορτιγκ θα αντιμετωπισει την ισραηλινη Χαποελ Ρισον, το Περιστερι την ιταλικη Κατζιβα Βαρεζε, ο ΠΑΟΚ τον Ερυθρο Αστερα Βελιγραδιου και ο Αρης την τουρκικη Μπεσικτας. Οι πρωτοι αγωνες για τη φαση των "32" θα γινουν στις 4 Δεκεμβριου και οι επαναληπτικοι στις 12 Δεκεμβριου στην Ελλαδα.

Την ενδεκατη συνεχομενη νικη τους στο ΝΒΑ, σημειωσαν οι πρωταθλητες Σικαγο Μπουλς πραγματοποιωντας το καλυτερο ξεκινημα στην ιστορια τους. Στο Φοινιξ της Αριζονα οι "Ταυροι" με ηγετες τους Μαικλ Τζορνταν και Σκοτι Πιπεν, οι οποιοι πετυχαν απο 37 ποντους, επιβληθηκαν με 113-99 των γηπεδουχων Σανς. Το ρεκορ ολων των εποχων για το καλυτερο ξεκινημα στο ΝΒΑ, ειναι 15 συνεχομενες νικες.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν και σημερα σε ολη τη χωρα με βροχες στη δυτικη Ελλαδα. Προς το βραδυ απο τα δυτικα ο καιρος θα βελτιωθει. Λιγες ασθενεις βροχες ειναι πιθανο να σημειωθουν και στα νησια του ανατολικου Αιγαιου και τα Δωδεκαννησα. Οι ανεμοι πνεουν ισχυροι εως πολυ ισχυροι και τοπικα στα πελαγη θυελλωδεις. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 18 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 21 και στα νησια του Αιγαιου τους 22 βαθμους Κελσιου. Αυριο, σε ολη τη χωρα θα υπαρχουν νεφωσεις με βροχες στα βορειοδυτικα. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι και τοπικα στα δυτικα και βορεια, ισχυροι.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Thursday, 21 November 1996 - 20:34:24