Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 30)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αδιεξοδο στη συναντηση του Γιαννου Παπαντωνιου με τη ΓΣΕΕ που κηρυξε 24ωρη απεργια για τις 28 Νοεμβριου. Αυριο συναντηση της ΑΔΕΔΥ με Αλεκο Παπαδοπουλο και Νικο Χριστοδουλακη.
  • Αλλεπαλληλες συσκεψεις στη Νεα Δημοκρατια ενοψει της αυριανης κρισιμης συνεδριασης της Κοινοβουλευτικης Ομαδας.
  • Την καλυψη ολων των κενων σε δασκαλους και καθηγητες ανακοινωσε ο Γερασιμος Αρσενης που αμφισβητει τους υπολογισμους της ΟΛΜΕ για 6. 500 διορισμους.
  • Αρχιζει απο την Παρασκευη η υποβολη αιτησεων για στεγαστικα δανεια απο τον ΟΕΚ, στο πλαισιο του στεγαστικου προγραμματος του Οργανισμου.
  • Υπερχρεωμενα τα δημοσια νοσοκομεια. Χρωστουν 180 δις στους προμηθευτες, δηλωνει ο Κωστας Γειτονας.
  • Τουλαχιστον 210 επιβατες αδηλωτους ειχε το πλοιο ΠΗΓΑΣΣΟΣ. Μεχρι το τελος της εβδομαδας το πορισμα για το ναυτικο ατυχημα.
  • Απολυτως αρμονικες οι σχεσεις προεδρου Δημοκρατιας και κυβερνησης, διαβεβαιωνει η προεδρια της Δημοκρατιας.
  • Μειωμενες κατα 1,30 δρχ το λιτρο η τιμη της βενζινης και κατα 3,20 του ντιζελ θερμανσης. Ακριβοτερο κατα 1,1 δρχ το ντιζελ κινησης.
  • Κλιμακωνονται οι συγκρουσεις μεταξυ Ζαιρ και Ρουαντας. Στο δρομο 500. 000 προσφυγες.
  • Στα μεσα της επομενης εβδομαδας ενδεχομενως η εγχειρηση μπαι πας του Μπορις Γιελτσιν.
  • Πρωτη η Ελλαδα στον πινακα των σημαντικοτερων ανα τον κοσμο ναυτιλιακων χωρων, συμφωνα με εκθεση του ΟΗΕ.
  • Πρωτο σημαντικο τεστ της εθνικης μας μπασκετ, υπο την ηγεσια του Παναγιωτη Γιαννακη αποψε στο Ισραηλ.
  • Ο Μπορελι παραμενει στον Παναθηναικο, απαντα η ΦΙΦΑ στην ομαδα του τριφυλλιου.
  • Μικρη υποχωρηση 0,36% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε τροχια συγκρουσης βρισκονται οι σχεσεις της κυβερνησης με τις συνδικαλιστικες οργανωσεις, μετα την ακαρπη, οπως αποδειχθηκε, συναντηση του υπουργου Εθνικης Οικονομιας, Γιαννου Παπαντωνιου, με το προεδρειο της ΓΣΕΕ. Μετα την εξελιξη αυτη η Συνομοσπονδια εξηγγειλε 24ωρη πανελλαδικη απεργια για τις 28 Νοεμβριου, διαμαρτυρομενη για το γεγονος οτι ο κ. Παπαντωνιου δεν υιοθετησε τις προτασεις της ΓΣΕΕ για τιμαροθμοποιηση της φορολογικης κλιμακας και αυξηση του αφορολογητου των εργαζομενων στα δυο εκατ. δρχ. Η ΓΣΕΕ ζητησε επισης απο τον υπουργο να γινει πιο ακριβης η προβλεψη για τον αναμενομενο πληθωρισμο του 1997, γιατι μεγαλη αποκλιση, οπως συνεβη φετος, αποδυναμωνει το περιεχομενο της συμφωνιας, σε βαρος των εργαζομενων. Παντως, ο προεδρος της ΓΣΕΕ κ. Πολυζωγοπουλος, δηλωσε οτι ο υπουργος τους διαβεβαιωσε πως δεν θα υπαρξει νεα φορολογια που να πληξει τα χαμηλα εισοδηματα, δεν θα επιβληθουν νεοι εμμεσοι φοροι, ο κρατικος προυπολογισμος θα εχει κοινωνικη διασταση και η αυξηση των δαπανων του υπουργειου Παιδειας θα ειναι διπλασια των αλλων υπουργειων. Στο μεταξυ, οι ενωσεις των συνταξιουχων αντιδρουν εντονα στην προθεση της κυβερνησης να βαρυνει μονο κατα ενα τμημα τον κρατικο προυπολογισμο, το επιδομα κοινωνικης αλληλεγγυης και το υπολοιπο να επιβαρυνει τα ασφαλιστικα ταμεια.

Στο πλαισιο των επαφων της κυβερνησης με τις συνδικαλιστικες οργανωσεις, για τον καθορισμο της οικονομικης πολιτικης, η ηγεσια της ΑΔΕΔΥ θα εχει αυριο διαδοχικες συναντησεις με τον υπουργο Εσωτερικων, Αλεκο Παπαδοπουλο και τον υφυπουργο Οικονομικων Νικο Χριστοδουλακη. Η ΑΔΕΔΥ θα ζητησει την εφαρμογη του νεου μισθολογιου των δημοσιων υπαλληλων απο την 1-η Ιανουαριου 1997. Στο μεταξυ η κυβερνηση αποφασισε να μειωσει τις προσληψεις στο Δημοσιο, οπου θα περιοριστει δραστικα ακομα και ο αριθμος των εποχικων υπαλληλων. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος συνεστησε υπομονη σε οσους ασκουν κριτικη στην κυβερνηση και τους καλεσε να περιμενουν την καταθεση του προυπολογισμου, προκειμενου να διατυπωσουν τα σχολια τους.

Με στραμμενο το βλεμμα στην αυριανη κρισιμη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας της Νεας Δημοκρατιας, οι διαφορες τασεις στο κομμα μελετουν τα βηματα και τη στρατηγικη τους για την αυριανη συνεδριαση. Συμφωνα με πληροφοριες ο Μιλτιαδης Εβερτ στην εισηγηση του δεν θα αναφερθει στα εσωκομματικα αλλα μονο στην αντιπολιτευτικη τακτικη που θ'ακολουθησει το κομμα. Αν ομως προκληθει, οπως λενε στενοι του συνεργατες, θα απαντησει στους εσωκομματικους αντιπαλους, κατα τη δευτερολογια του. Απο την πλευρα της ομαδας των τριων ο κ. Σουφλιας, ο οποιος ειχε σημερα επαφες με αρκετους βουλευτες θα επιμεινει στη διεξαγωγη ενος τιμιου και αδιαβλητου συνεδριου, με διεξαγωγη εσωκομματικων εκλογων. Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες ο κ. Σουφλιας δεν προτιθεται να συναινεσει σε διαδικασιες για την αμφισβητηση του κ. Εβερτ στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Ο Στεφανος Μανος θα αναπτυξει πεντε προτασεις για να υπαρξει ελαχιστο πλαισιο συνεννοησης των κορυφαιων στελεχων, ενω η Ντορα Μπακογιαννη δεν προτιθεται να παρει το λογο. Στο μεταξυ, αισθηση προκαλεσε ραδιοφωνικη συνεντευξη του Γιαννη Βαρβιτσιωτη, ο οποιος αφησε να εννοηθει πως θα συναινουσε ο ιδιος στο ενδεχομενο μεταβατικου προεδρου μεχρι το συνεδριο, με την προυποθεση οτι δεν θα αποκλειστει η υποψηφιοτητα του ως προεδρου του κομματος.

Θα καλυφθουν ολα τα κενα που υπαρχουν σε δασκαλους και καθηγητες, στα δημοτικα, γυμνασια και λυκεια, διαβεβαιωσε ο υπουργος Παιδειας, Γερασιμος Αρσενης σε εκτακτη συνεντευξη Τυπου. Ο κ. Αρσενης δηλωσε επισης πως το υπουργειο Οικονομικων εχει δεσμευθει οτι θα εγκρινει τις απαραιτητες πιστωσεις, αν και αμφισβητησε τους υπολογισμους της ΟΛΜΕ οτι απαιτουνται 6. 500 διορισμοι. Στο σημειο αυτο τονισε οτι τις προσεχεις ημερες ειδικη επιτροπη του υπουργειου θ'αναλαβει το εργο της εξακριβωσης των πραγματικων κενων στα σχολεια. Σημειωνεται οτι καθηγητες και δασκαλοι προγραμματιζουν πανεκπαιδευτικο συλλαλητηριο στις 12 Νοεμβριου, ενω η ΟΛΜΕ εχει προτεινει 48ωρη απεργια για 25 και 26 του ιδιου μηνα.

Αρχιζει απο την Παρασκευη η υποβολη των αιτησεων απο τους δικαιουχους για τη χορηγηση στεγαστικου δανειου, πρωτης κατοικιας. Το νεο στεγαστικο προγραμμα του Οργανισμου Εργατικης Κατοικιας εξηγγειλε σημερα ο υπουργος Εργασιας, Μιλτιαδης Παπαιωαννου, τονιζοντας οτι το συνολικο κοστος ξεπερνα τα 730 δις δρχ και αφορα 50. 000 στεγαστικα δανεια και 11. 000 εργατικες κατοικιες. Συμφωνα με τον υπουργο δικαιουχοι με εισοδημα μεχρι πεντε εκατ. δρχ. θα μπορουν να παιρνουν δανειο απο επτα μεχρι δωδεκα εκατ. δρχ. , αναλογα με την οικογενειακη τους κατασταση και με επιτοκιο απο 2 εως 8%. Οσοι εχουν μεγαλυτερο εισοδημα θα δικαιουνται δανειο μεχρι 12,5 εκατ. και επιτοκιο με διπλη επιδοτηση απο το δημοσιο και τον ΟΕΚ. Το δανειο δεν μπορει να ξεπερνα το 75% της αξιας του σπιτιου, ενω η εξοφληση του θα γινεται σε 15 χρονια. Επισης, επεκτεινονται τα προγραμματα δανειοδοτησης για αποπερατωση και κατασκευη υπαρχουσας κατοικιας, ενω μεχρι τα μεσα του 1998 ο ΟΕΚ θα εχει ολοκληρωσει τη δημοπραττηση 110 οικισμων για την ανεγερση 11. 000 κατοικιων συνολικου κοστους 330 δις δρχ. Τελος, ο υπουργος ανακοινωσε οτι καταργειται το καθεστως της κληρωσης και θεσμοθετειται επετηριδα δικαιουχων με μορια, που προκυπτουν απο το συνδυασμο εισοδηματος και οικογενειακης καταστασης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο χαος κινδυνευει να βυθισθει η κεντρικη Αφρικη καθως κλιμακωνονται οι συγκρουσεις μεταξυ Ζαιρ και Ρουαντας. Οι δυο χωρες ενεπλακησαν σε ανταλλαγες πυρων πυροβολικου κατα μηκος της κοινης μεθοριου τους, ενω οι αρχηγοι τους απειλουν με περαιτερω κλιμακωση των εχθροπραξιων. Το μεγαλο θυμα, οπως παντα σε αυτες τις περιπτωσεις, ειναι οι αμαχοι οι οποιοι βρισκονται στο ελεος της μοιρας τους και παιρνουν το δρομο της προσφυγιας. Η Υπατη Αρμοστεια του ΟΗΕ αναφερει οτι πανω απο μισο εκατ. προσφυγες εχουν στοιβαχθει σε εναν και μοναδικο προσφυγικο καταυλισμο, εξω απο την πολη Γκομα του ανατολικου Ζαιρ και απειλουνται με λιμοκτονια, καθως τα τροφιμα επαρκουν για λιγοτερο απο μια εβδομαδα. Ευρωπαιοι διπλωματες και αξιωματουχοι διεθνων ανθρωπιστικων οργανισμων ξεκινησαν χθες κατεπειγουσες συνομιλιες στη Γενευη, εξεταζοντας τροπους αποστολης βοηθειας στους εκατονταδες χιλιαδες αστεγους.

Στην τελικη ευθεια εχει μπει η προεγχειρητικη φαση του ρωσου προεδρου, Μπορις Γιελτσιν, και οπως εισηγηθηκε ο αμερικανος καρδιοχειρουργος, Μαικλ Ντιμπεκι, η επεμβαση πολλαπλου μπαι-πας ενδεχεται να γινει την επομενη εβδομαδα. Επικεφαλης της ιατρικης ομαδας ειναι ο ρωσος καθηγητης Ρενατ Ακτσουριν. Την ιδια ωρα ομως, οι δελφινοι ακονιζουν τα ξιφη τους, καθως ολα τα ενδεχομενα για την μετεγχειρητικη κατασταση του Γιελτσιν ειναι ανοικτα. Το τετραμελες συμβουλιο που συνεστησε ο Γιελτσιν για την καλυτερη συνεργασια με την Βουλη, καρκινοβατει και σημερα ο κομμουνιστης προεδρος της Κατω Βουλης ζητησε την αποπομπη του προσωπαρχη του Κρεμλινου, Ανατολι Τσουμπαις, προειδοποιωντας οτι δεν προκειται να συνεργασθει μαζι του στο νεο συμβουλευτικο σωμα.

Ανεβαινει καθημερινα ο αριθμος των νεκρων απο την καταρρευση της 11οροφης πολυκατοικιας στο Καιρο της Αιγυπτου, το βραδι της Κυριακης. Μεχρι στιγμης εχουν ανασυρθει τουλαχιστον 31 νεκροι απο τα ερειπια του κτιριου, ενω ωρα με την ωρα εξανεμιζονται οι ελπιδες για τους υπολοιπους 80 που παραμενουν θαμμενοι στα ερειπια. Ζωντανοι εχουν ανασυρθει 27 ατομα, μεταξυ των οποιων δυο γυναικες που περασαν 36 ωρες κατω απο τα ερειπια.

Πρωτη ειναι η Ελλαδα στον πινακα των σημαντικοτερων ανα τον κοσμο ναυτιλιακων χωρων, συμφωνα με την Εκθεση για τις Θαλασσιες Μεταφορες του Οργανισμου του ΟΗΕ για το Εμποριο και την Αναπτυξη. Η Ελλαδα προηγειται των μεγαλων ναυτιλιακων δυναμεων, Ιαπωνια, ΗΠΑ, Νορβηγια, Κινα, ενω η παγκοσμια συνολικη συμμετοχη της ελληνικης εμπορικης ναυτιλιας, φθανει το 17,98%.

Την ικανοποιηση για τη συμμετοχη της Ευρωπαικης Ενωσης στην αραβο-ισραηλινη ειρηνευτικη διαδικασια, στον πλευρο της Ρωσιας και των ΗΠΑ, εξεφρασε ο ρωσος υπουργος εξωτερικων, Γεβγκενι Πριμακοφ, απο το Καιρο οπου εφθασε σημερα, τριτο σταθμο της περιοδειας του στη Μεση Ανατολη. Αυτο δειχνει, συνεχισε ο Πριμακοφ, οτι βαδιζουμε σε ενα κοσμο στον οποιο δεν θα επικρατει μια μονο δυναμη, αναφερομενος στις ΗΠΑ. Ο ρωσος αξιωματουχος πραγματοποιησε ηδη επισκεψεις στη Συρια και το Λιβανο, ενω το βραδι θα συναντηθει με τον προεδρο Χοσνι Μουμπαρακ.

Σαλο εχουν προκαλεσει στη γαλλικη κοινη γνωμη οι αποκαλυψεις του περιοδικου, Εξπρες, συμφωνα με τις οποιες ο πρωην σοσιαλιστης υπουργος, Σαρλ Ερνι, εργαζοταν για τις μυστικες υπηρεσιες των Ανατολικων στην διαρκεια του ψυχρου πολεμου. Ο πρωην επικεφαλης της γαλλικης αντικατασκοπειας, Ζακ Φουρνε, διαβεβαιωσε σημερα οτι το 1992 επεδωσε στον προεδρο Φρανσουα Μιτεραν εγγραφα που υποδηλωνουν οτι ο Ερνι, ο οποιος διετελεσε υπουργος Αμυνας και πεθανε το 1990, δουλευε ως πρακτορας για τους ανατολικους στη δεκαετια 1950-1960. Συμφωνα παντα με το Εξπρες, ο Μιτεραν οταν πληροφορηθηκε το μυστικο το 1992, αποφασισε να θαψει την υποθεση και να την χαρακτηρισει κρατικο απορρητο.

Ολος ο μηχανισμος της Ισπανιας κινητοποιηθηκε για την ανερευση ενος γνωστου δημοσιογραφου, με τον φοβο οτι τον εχουν απαγαγει βασκοι αυτονομιστες, αυτος ομως ειχε εξαφανισθει απο προσωπου γης επι τρεις μερες για τα καλλη ξανθης καλλονης. Η συζυγος του δημοσιογραφου δηλωσε την εξαφανιση του τη Δευτερα το βραδι και αμεσως κινητοποιηθηκε η αστυνομια και ο ιδιος ακομα ο πρωθυπουργος της χωρας, με το σκεπτικο οτι επεσε θυμα της ΕΤΑ. Παροτι ομως αυτος τηλεφωνησε στην εφημεριδα του και δηλωσε οτι ειναι καλα, οι συναδελφοι του δεν τον πιστεψαν, διοτι θεωρησαν οτι ενεργει υπο την πιεση των απαγωγεων του. Μετα απο εκτεταμμενες ερευνες, βρεθηκε σε απομακρυσμενο ξενοδοχειο της Μαδριτης, με την συντροφια ξανθιας καλλονης.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερβαινουν τα 180 δις. δρχ. τα χρεη των δημοσιων νοσοκομειων σε προμηθευτες αναλωσιμου υλικου και φαρμακων, ενω τα ασφαλιστικα ταμεια και το δημοσιο, οφειλουν στα νοσοκομεια της χωρας 49 δις. δρχ., ανακοινωσε ο υπουργος Υγειας Κωστας Γειτονας, μιλωντας στους προεδρους των νοσοκομειων της Αθηνας σε ημεριδα που εγινε στο νοσοκομειο Ελευσινας. Αναφερομενος στο Εθνικο Συστημα Υγειας ο υπουργος, τονισε οτι οδηγειται σε αδιεξοδο αν δεν υπαρξουν αμεσες παρεμβασεις και ανακοινωσε την προσληψη 3. 900 ατομων ως ιατρικο και νοσηλευτικο προσωπικο, αλλα επεσημανε οι θεσεις αυτες καλυπτουν μονο το 10% των αναγκων που υπαρχουν σημερα στα νοσοκομεια. Οσον αφορα το νομοσχεδιο για την υγεια, ειπε οτι θα ειναι σε θεση να το καταθεσει στη Βουλη πριν απο το τελος του ετους.

Μεχρι το τελος της εβδομαδας θα εχει ολοκληρωθει το πορισμα των εμπειρογνωμονων για τα αιτια του ναυτικου ατυχηματος του πλοιου ΠΗΓΑΣΣΟΣ, ανοιχτα του Σουνιου. Οπως δηλωσε ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας, Σταυρος Σουμακης, οι υπευθυνοι θα παραπεμφθουν στη δικαιοσυνη και αποκαλυψε οτι στο πλοιο επεβαιναν 210 επιβατες, που δεν ηταν δηλωμενοι στην αρμοδια υπηρεσια. Αρα στο πλοιο επεβαιναν 450 επιβατες κι οχι 240 οπως ειχαν δηλωσει εκπροσωποι της εταιριας. Ο κ. Σουμακης ανακοινωσε επισης οτι συντομα θα εφαρμοσθει η ηλεκτρονικη εκδοση των εισιτηριων στην ακτοπλοοια και εξηγγειλε σημαντικες αλλαγες στη διαδικασια χορηγησης των αδειων σκοπιμοτητας. Τελος, δηλωσε οτι η ναυτιλιακη εταιρια, στην οποια ανηκει το ΠΗΓΑΣΣΟΣ, θα αποζημιωσει πληρως τους κατοχους ΙΧ αυτοκινητων και μοτοσικλετων που υπεστησαν ζημιες απο την προσκρουση του πλοιου.

Την Παρασκευη θα απολογηθει τελικα ο 17χρονος ο οποιος κατηγορειται για κατοχη και διαθεση ναρκωτικης ουσιας. Ο νεαρος, που ελαβε σημερα προθεσμια απο τον ανακριτη, ειναι αυτος που, συμφωνα με την κατηγορια, προ δεκαπενθημερου προσφερε τσιγαρο με χασις στο 8χρονο το παιδι, που βρεθηκε αναισθητο σε παγκακι στην πλατεια Αγιου Παντελεημονος Αχαρνων. Ο 17χρονος υποστηριζει, συμφωνα με πληροφοριες, οτι δεν γνωριζε πως προκειται για χασις και οτι σ'αυτον το ειχε προσφερει προηγουμενως ενας αλλος νεαρος 20 χρονων, του οποιου το ονομα ειναι Σπυρος.

Τριημερη προθεσμια για να προετοιμασει την απολογια της ζητησε και πηρε απο τον ανακριτη η Ελενη Ανδριοπουλου, 26 ετων, φιλη του κακοποιου Παυλου Κερεμιδη, ο οποιος οταν προ ημερων πηγε να την επισκεφθει στο ΥΓΕΙΑ επεσε σε μπλοκο αστυνομικων και στην ανταλλαγη πυροβολισμων μαζι τους τραυματισθηκε θανασιμα. Η Ανδριοπουλου κατηγορειται για υποθαλψη εγκληματια και για παραβαση του νομου περι ναρκωτικων και η οποια εξακολουθει να νοσηλευεται στο θεραπευτηριο ΥΓΕΙΑ, στο Μαρουσι, μετα απο τον τραυματισμο της με σφαιρα στο ποδι.

Οι σχεσεις του Προεδρου της Δημοκρατιας με την κυβερνηση ειναι απολυτως αρμονικες, , αναφερεται σε ανακοινωση της προεδριας της Δημοκρατιας, με αφορμη δημοσιευματα περι δηθεν δυσαρεσκειας του κ. Στεφανοπουλου για πλημμελη ενημερωση του σχετικα με την πορεια των εθνικων μας θεματων. Στην ανακοινωση προστιθεται οτι"η απαντηση του Προεδρου της Δημοκρατιας σε ερωτηση δημοσιογραφου αναφεροταν στην αβεβαιοτητα των διπλωματικων εξελιξεων και δεν ειχε αλλη εννοια".

Δεν υπαρχει για την κυβερνηση θεμα Μετρων Οικοδομησης Εμπιστοσυνης στο Αιγαιο, τονισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, κληθεις να σχολιασει σχετικη δηλωση του υφυπουργου Εξωτερικων Χρηστου Ροζακη. Ο κ. Ρεππας επανελαβε τη θεση της κυβερνησης οτι το μνημονιο Παπουλια - Γιλμαζ του 1988 αποτελει μια καλη βαση για την προσεγγιση των δυο χωρων.

Στη συνεδριαση της Παρασκευης, θα συζητηθουν στην βουλη απο κοινου οι προτασεις του ΠΑΣΟΚ και της Νεας Δημοκρατιας για συσταση προανακριτικης και εξεταστικης επιτροπης στην υποθεση του καζινο στο Φλοισβο. Η διαδικασια προβλεπει οτι μετα τη συζητηση θα τεθει σε φανερη ψηφοφορια πρωτα η προταση των Βουλευτων του ΠΑΣΟΚ για συσταση εξεταστικης επιτροπης και στη συνεχεια σε μυστικη ψηφοφορια η προταση των Βουλευτων της Νεας Δημοκρατιας για συσταση προανακριτικης επιτροπης. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, δηλωσε οτι η κυβερνηση επιδιωκει το αριστο αποτελεσμα για την υποθεση του Φλοισβου και γι'αυτο προτεινε τη συσταση εξεταστικης επιτροπης στη Βουλη. Ο κ. Ρεππας, τονισε οτι θα αποδοθουν τα του Καισαρος τω Καισαρι και απαντωντας σε ερωτηση αν στην Εξεταστικη Επιτροπη διαπιστωθει αναγκη συστασης προανακριτικης επιτροπης, ανεφερε οτι το θεμα αυτο θα απασχολησει την κυβερνηση οταν τεθει. Το πρωι, ο Μιλτιαδης Εβερτ συνεκαλεσε το ατυπη συσκεψη των μελων του Πολιτικου Συμβουλιου της Νεας Δημοκρατιας στην οποια συζητηθηκε η σταση του κομματος στη Βουλη.

Σε περιπου 29 δις δρχ ανερχεται το ποσο των απληρωτων συναλλαγματικων και επιταγων, το μηνα Σεπτεμβριο, συμφωνα με τα στοιχεια που εδωσε η Ενωση Ελληνικων Τραπεζων. Συμφωνα με τα στοιχεια αυτα οι απληρωτες επιταγες ηταν 32. 630, συνολικη αξιας 8,18 δις δρχ και οι ακαλυπτες επιταγες 12. 235 αξιας 20,76 δις δρχ. Συμφωνα με τα στοιχεια αυτα θετικοτερες ηταν οι ενδειξεις σε ο, τι αφορα τις αιτησεις πτωχευσης που το Σεπτεμβριο εφθασαν τις 196 εναντι 302 τον αντιστοιχο περσινο μηνα.

Νεες μειωμενες τιμες στα καυσιμα Θα ισχυουν απο τα μεσανυχτα. Ειδικοτεραη βενζινη θα πωλειται μειωμενη κατα 1,3 δραχμες το λιτρο και το πετρελαιο θερμανσης κατα 3,20 δραχμες. Ακριβοτερο κατα 1,1 δραχμη το λιτρο θα πωλειται το πετρελαιο κινησης.

Διαμαρτυρια στο κατοχικο καθεστως στην Κυπρο για τους πυροβολισμους που εριξαν τουρκοι οπλιτες εναντιον δυο βρετανων στρατιωτων, υπεβαλε η Βρετανικη Υπατη Αρμοστεια. Παρανομο κατασκευασμα της Τουρκιας, χαρακτηριζει το ψευδοκρατος Ντενκτας, το ρωσικο υπουργειο Εξωτερικων και επισημαινει οτι στην Κυπρο αναγνωριζεται μονο η Κυπριακη Δημοκρατια. Στο μεταξυ, αρνητικες χαρακτηριζει η Κυπριακη πλευρα τις προτασεις της ειρηνευτικης δυναμης για την απαγκιστρωση στη γραμμη αντιπαραταξης της Λευκωσιας. Και αυτο γιατι, οπως σημειωνει, μενουν ακαλυπτες κατοικημενες περιοχες και νευραλγικης σημασιας κτιρια και ευαισθητοι χωροι.

Ουτε υπαρχει ουτε μπορουσε να υπαρξει θεμα παραιτησης του Αρχηγου ΓΕΝ και πολλα λογια λεγονται που δεν ειναι επιτρεπτο, δηλωσε κατηγορηματικα ο υπουργος Εθνικης Αμυνας με αφορμη το θορυβο που δημιουργηθηκε απο την μεταδοση της εκπομπης Πρωινος Καφες του τηλεοπτικου σταθμου ΑΝΤΕΝΝΑ, απο το θωρηκτο ΑΒΕΡΩΦ ανημερα της εθνικης επετειου της 28ης Οκτωβριου. Ο καθενας μπορει να σχολιασει οπως επιθυμει, αλλα σε καμμια περιπτωση δεν θα στερηθουν οι Ενοπλες Δυναμεις τη δυνατοτητα να διαθετουν, ιστορικους χωρους, πλοια, αεροπλανα για να προβαλλεται η ιστορια του Εθνους, τονισε ο κ. Τσοχατζοπουλος και κατεληξε λεγοντας οτι εαν η προσπαθεια των Ενοπλων Δυναμεων δεν υποστηριζεται θετικα αυτο ειναι αλλο θεμα.

Εγκαινιαζονται αυριο τα νεα ιδιοκτητα γραφεια του Αθηναικου Πρακτορειου Ειδησεων, που βρισκονται στην οδο Τσοχα 36, πισω απο το γηπεδο του Παναθηναικου. Τα εγκαινια θα γινουν στις 6. 30 το απογευμα απο τον υπουργο Τυπου και ΜΜΕ Δημητρη Ρεππα και εχουν κληθει να παραστουν αρχηγοι κομματων, ο Προεδρος της Βουλης, ο Δημαρχος Αθηναιων, υπουργοι και αλλοι επισημοι.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο σημαντικος αγωνας της εθνικης μας ομαδας ανδρων του μπασκετ για τα προκριματικα του Ευρωπαικου πρωταθληματος του 1997, που διεξαγεται αποψε στο Τελ Αβιβ με την αντιστοιχη του Ισραηλ, επικεντρωνει το ενδιαφερον των φιλαθλων. Η Εθνικη μας, με τεχνικους ηγετες τους Παναγιωτη Γιαννακη και Λακη Τσαβα, θα στερηθει τις υπηρεσιες των τραυματιων Παναγιωτη Φασουλα, Δημητρη Παπανικολαου και Ντινου Αγγελιδη, καθως και του Φανη Χριστοδουλου, ο οποιος εχει αποφασισει να μην αγωνιστει ξανα με την εθνικη, ενω εναντιον μας ειναι και η παραδοση, αφου η Ελληνικη ομαδα εχει να κερδισει 23 χρονια στο Ισραηλ. Ο αγωνας θα αρχισει στις 9 παρα 15 και θα μεταδοθει απ' ευθειας απο το πρωτο καναλι της Ελληνικης τηλεορασης.

Ο Αργεντινος διεθνης ποδοσφαιριστης, Χουαν Χοσε Μπορελι, παραμενει στον Παναθηναικο μεχρι νεωτερας. Η ΦΙΦΑ εκανε δεκτο αιτημα της ΠΑΕ Παναθηναικος, να παραμεινει στις ταξεις της ο ποδοσφαιριστης, μεχρι να τελεσιδικησει η αποφαση, μετα την εφεση που εχουν υποβαλει τοσο η αθηναικη ομαδα οσο και ο Μπορελι. Η εφεση προκειται να εκδικαστει αρχες Δεκεμβριου.

Στις ταξεις των Ενοπλων Δυναμεων εντασσονται οι Ολυμπιονικες μας, ενω ειδικη ρυθμιση θα υπαρξει για τον Πυρρο Δημα σε ενδειξη τιμης για τις θεσεις που κατελαβαν στην τελευταια Ολυμπιαδα. Οι Γιαννης Μελισσανιδης, Νικος Κακλαμανακης, Ακακιος Κακιασβιλι, Λεωνιδας Σαμπανης και η Νικη Μπακογιαννη, εντασσονται στη δυναμη της Πολεμικης Αεροποριας φεροντας το βαθμο του Υποσμηναγου εξ απονομης. Ο Βαλεριος Λεωνιδης κατατασσεται στο Πολεμικο Ναυτικο ως Ανθυποπλοιαρχος εξ απονομης και ο Λεωνιδας Κοκκας στο Στρατο Ξηρας ως Υπολοχαγος εξ απονομης. Οι Ολυμπιονικες μαζι με τον Πυρρο Δημα, το Χρηστο Ιακωβου και το Συλλογο Ολυμπιονικων, συνοδευομενοι απο τον υφυπουργο Αθλητισμου Ανδρεα Φουρα, εγιναν δεκτοι το μεσημερι απο τον υπουργο Εθνικης Αμυνας. Οπως τονισε ο κ. Τσοχατζοπουλος οι Ολυμπιονικες μας μεσα απο τις Ενοπλες Δυναμεις θα στηριξουν και θα συμβαλουν με το εργο τους στην ενισχυση του στρατιωτικου αθλητισμου, τον οποιο προαγουμε, στο πλαισιο του κοινωνικου ρολου του στρατευματος.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρη υποχωρηση 0,36%, εκλεισε ο γενικος δεικτης τιμων, στις 925,81 μοναδες μετα απο δυο ανοδικες συνεδριασεις. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 8,8 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,31%, Ασφαλειες πτωση 1,52%, Ληζινγκ πτωση 0,13%, Επενδυσεις ανοδος 0,31%, Κατασκευες πτωση 0,99%, Βιομηχανιες πτωση 0,05%, Διαφορες πτωση 0,08%, Συμμετοχων πτωση 1,37%. Ο Δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,56%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι τοπικες βροχες, μικρης ομως διαρκειας, στις περισσοτερες περιοχες της χωρας, θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του αυριανου καιρου. Οι ανεμοι στα βορεια θα ειναι βορειοι μετριοι μεχρι ισχυροι και στην υπολοιπη χωρα νοτιοδυτικοι μετριοι που γρηγορα θα στραφουν σε βορειους μετριους εως ισχυρους. Η θερμοκρασια θα σημειωσει και νεα ανοδο και στα βορεια θα κυμανθει 10 με 17 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 13 με 22 και στο Αιγαιο 15 με 24. Νεφωσεις με τοπικες βροχες μικρης διαρκειας, μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 13 με 21 και 11 με 16 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Wednesday, 30 October 1996 - 21:16:00