Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 23)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε κλιμα αντιπαραθεσης η συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης της Νεας Δημοκρατιας. Τον Ιουνιο το Συνεδριο, δηλωσε ο Μιλτιαδης Εβερτ και απερριψε προταση για εσωκομματικες εκλογες. Παραλληλα εκανε ανοιγμα προς την Πολιτικη Ανοιξη.
  • Οξεια κριτικη απο τα στελεχη. Για ιδεολογικη συγχυση και κριση ταυτοτητας και ηγεσιας εκανε λογο η Ντορα Μπακογιαννη.
  • Με δυναμικη πολιτικη αντεπιθεση στα εθνικα, την οικονομια και τους θεσμους, θα απαντησουμε τονιζει ο Αντωνης Σαμαρας.
  • Λουκετο στις ασφαλιστικες εταιριες Μεσογειος και Πανελλαδικη, εβαλε το υπουργειο Αναπτυξης που προωθει νομοσχεδιο για τροποποιηση της ασφαλιστικης νομοθεσιας.
  • Οι ελλειψεις σε εκπαιδευτικο προσωπικο, η επετηριδα και ο νεος θεσμος του εθνικου απολυτηριου, επι ταπητος στη συναντηση Αρσενη-Καθηγητων.
  • Στον Εισαγγελεα οι δυο εμποροι ναρκωτικων που ειχαν στησει καρτερι εξω απο σχολεια της Καλλιθεας.
  • Με 24ωρη απεργια θα απαντησει η ΓΣΕΕ στην Κυβερνηση αν τυχον συνεχισει την πολιτικη της λιτοτητας.
  • Αποτροπαιο εγκλημα στο Ηρακλειο Κρητης. Βρεθηκαν σφαγμενες συζυγος και πεθερα, γνωστου δικηγορου της πολης.
  • Στη Μοσχα αυριο ο πρωθυπουργος για τη συνοδο της παρευξεινιας συνεργασιας. Δεν θα συναντηθει με τον Ερμπακαν.
  • Κατα 1,80 δρχ ακριβοτερη απο τα μεσανυχτα η βενζινη, κατα 0,50 φθηνοτερο το ντηζελ.
  • Τουλαχιστον 30 νεκροι και 70 τραυματιες απο συντριβη αεροσκαφους σε πολη του Ισημερινου.
  • Ομιλια καταπελτης για το Ισραηλ απο τον Γαλλο προεδρο Ζακ Σιρακ στο Κοινοβουλιο των Παλαιστινιων στη Δυτικη οχθη.
  • Το διδυμο Βελιμιρ Ζαετς και Νικου Καρουλια αναλαμβανουν απο την Παρασκευη το τιμονι του Παναθηναικου.
  • Ανοδος 0,20% στο χρηματιστηριο.
  • Θα διατηρηθουν και αυριο οι χαμηλες θερμοκρασιες και οι ισχυροι βοριαδες στο Αιγαιο. Το θερμομετρο θα δειξει απο 3 εως 21 βαθμους.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η οξεια κριτικη, οι αντιπαραθεσεις και οι αντεγκλισεις, ηταν τα βασικα στοιχεια του κλιματος, στο οποιο συνεδριασε η Κεντρικη Επιτροπη της Νεας Δημοκρατιας. Ο Μιλτιαδης Εβερτ ξεκαθαρισε οτι το συνεδριο θα γινει τον Ιουνιο και απερριψε την προταση για εσωκομματικες εκλογες. Προσδιορισε το κομμα στον ριζοσπαστικο φιλελευθερισμο με κοινωνικη ευαισθησια, που καλυπτει το χωρο της Κεντροδεξιας και εκανε ανοιγμα στους ψηφοφορους της πολιτικης Ανοιξης. Τονισε οτι το κομμα θα τηρησει υπευθυνη αντιπολιτευτικη σταση και εξαπελυσε δριμυτατη επιθεση κατα της κυβερνησης, λεγοντας οτι αθετισε τις προεκλογικες της δεσμευσεις. Ο κ. Εβερτ προεβλεψε φορολογικη επιθεση ακομη και κατα των ασθενεστερων οικονομικα ταξεων. Σε παρεμβαση του, κατα τη διαρκεια της συνεδριασης, ο κ. Εβερτ αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο να θεσει υπο την εγκριση του συνεδριου την εκλογη του στην αρχηγια του κομματος, ενω απερριψε τους ισχυρισμους οτι ειναι μεταβατικος αρχηγος.

Στην παρεμβαση του ο αντιπροεδρος του κομματος Γιαννης Βαρβιτσιωτης αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο να επικυρωθει απο το συνεδριο ο προεδρος του κομματος, αποκαλυψε οτι οι εσωκομματικοι του αντιπαλοι απερριψαν τη λυση της εκλογης προσωρινου προεδρου και ταχθηκε κατα των εσωκομματικων εκλογων. Οξεια κριτικη ακολουθησε την εισηγηση του κ. Εβερτ, καθως αρκετα στελεχη θεωρησαν ανεπαρκη την πολιτικη αναλυση και ερμηνεια του εκλογικου αποτελεσματος, ζητωντας παραλληλα αναδιοργανωση του κομματος. Η κυρια Ντορα Μπακογιαννη στην παρεμβαση της εκανε λογο για ιδεολογικη συγχυση, απωλεια της επαφης με την κοινωνια και για περιθωριοποιηση του κομματος. Η κυρια Μπακογιαννη εξεφρασε την ελπιδα η κριση ηγεσιας να μη γινει μονιμη κριση ταυτοτητας του κομματος και τονισε οτι το συνεδριο ειναι ισως η τελευταια ευκαιρια να αναλαβουν ολοι τις ευθυνες τους ωστε το κομμα να ξεφυγει απο το φαυλο κυκλο της μιζεριας και της συρρικνωσης. Για αποκλεισμους που οδηγουν σε συρρικνωση εκανε λογο ο Βαγγελης Μειμαρακης, την αναγκη επανιδρυσης της Νεας Δημοκρατιας, τονισε ο Γιωργος Βουλγαρακης, οξεια κριτικη στο Μιλτιαδη Εβερτ ασκησε ο Θοδωρος Κασσιμης, ενω εσωκομματικες εκλογες και εντιμο και καθαρο συνεδριο ζητησε ο Νωντας Ζαφειροπουλος.

Σχολιαζοντας την εισηγηση Εβερτ ο Αντωνης Σαμαρας τονισε οτι η απαντηση της Πολιτικης Ανοιξης ειναι η ριζικη οργανωτικη ανασυνταξη της, το Συνεδριο και η δυναμικη πολιτικη αντεπιθεση της στα εθνικα, την οικονομια και τους θεσμους. Ο κ. Σαμαρας εκτιμα πως οι θεσεις του κομματος του θα υποστηριχθουν απο τις λαικες δυναμεις και τη νεολαια, μεσα στο 1997, που ειναι θα ετος μεγαλων πολιτικων αλλαγων.

Την ανακληση της αδειας λειτουργιας αλλων δυο ασφαλιστικων εταιριων της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΑΕ και ΠΑΝΕΛΑΔΙΚΗ ΑΕΓΑ, αποφασισε το υπουργειο Αναπτυξης, επειδη δεν εκπληρωναν τις υποχρεωσεις τους. Στους ασφαλισμενους των δυο αυτων εταιριων θα καταβληθει ολοκληρη η αποζημιωση, που τυχον δικαιουνται, απο το επικουρικο κεφαλαιο και στη συνεχεια θα πρεπει να ασφαλιστουν σε αλλη εταιρια. Παραλληλα, το υπουργειο Αναπτυξης καταθετει εντος των προσεχων ημερων στη βουλη, νομοσχεδιο για την τροποποιηση της ασφαλιστικης νομοθεσιας με στοχο την ενισχυση της αξιοπιστιας της ασφαλιστικης αγορας και την αποτελεσματικοτερη προστασια των δικαιωματων των ασφαλισμενων.

Σειρα επαφων με τους καθηγητες της ΟΛΜΕ για την εξεταση των προβληματων που αντιμετωπιζει η δευτεροβαθμια εκπαιδευση, αλλα και για την υλοποιηση του νεου θεσμου του εθνικου απολυτηριου, αρχισε απο σημερα ο υπουργος παιδειας Γερασιμος Αρσενης, που συναντηθηκε με εκπροσωπους των καθηγητων. Οι εκπαιδευτικοι του εθεσαν κυριως τα προβληματα που δημιουργουνται απο την ελλειψη εκπαιδευτικου προσωπικου και ζητησαν την καταργηση της επετεριδας διορισμου.Ο υπουργος διαβεβαιωσε οτι καταβαλλεται προσπαθεια να αντιμετωπισθουν οι ελειψεις καθηγητων, δεν φανηκε να υιοθετει την προταση για καταργηση της επετηριδας και προσθεσε οτι θα συνεχισθουν οι επαφες με την ΟΛΜΕ. Σε συμβολικη καταληψη των γραφειων της δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης Θεσσαλονικης προχωρησαν το πρωι με αποφαση του συλλογου τους οι αδιοριστοι καθηγητες του νομου. Διεκδικουν αμεση καλυψη των κενων θεσεων στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις φλογες εχει παραδοθει ενα τμημα της πολης Μαντα του Ισημερινου, 480 χιλιομετρα ΝΑ της πρωτευουσας Κιτο, απο την συντριβη αμερικανικου μεταγωγικου αεροσκαφους που στοιχισε τη ζωη τουλαχιστον 30 ατομων και τον τραυματισμο αλλων 70. Το αεροσκαφος, τυπου Μποινγκ 707 με τριμελες πληρωμα, απογειωθηκε τα ξημερωματα απο το αεροδρομιο της Μαντα, μεταφεροντας κατεψυγμενα ψαρια με προορισμο το Μαιαμι των Ηνωμενων Πολιτειων. Δυο λεπτα μετα την απογειωση του εξερραγη απο αγνωστη μεχρι στιγμης αιτια. Τα φλεγομενα συντριμμια κατεπεσαν σε μια πυκνοκατοικημενη συνοικια, στο κεντρο της πολης, με αποτελεσμα να βρουν τραγικο θανατο 20 ατομα που εκεινη την ωρα κοιμοντουσαν. Τα σωστικα συνεργεια εχουν ανασυρει μεχρι στιγμης 12 νεκρους, ενω ισχυρες δυναμεις της πυροσβεστικης προσπαθουν να θεσουν υπο ελεγχο τις πυρκαγιες, αλλα το εργο τους δυσχεραινει η ελλειψη νερου.

Οξεινεται η ενταση Ισραηλ-Γαλλιας μετα την ομιλια του γαλλου προεδρου Ζακ Σιρακ, την πρωτη ξενου ηγετη στο παλαιστινιακο κοινοβουλιο στη Ραμαλα της Δυτικης Οχθης, οπου δηλωσε ανοικτα οτι η χωρα του ειναι αποφασισμενη να συμπαρασταθει στους Παλαιστινιους. Σε μια ομιλια-καταπελτη για το Ισραηλ, ο Σιρακ κατηγγειλε την πολιτικη του νεου ισραηλινου πρωθυπουργου στο θεμα της Ιερουσαλημ, τονιζοντας οτι απειλει τη συνυπαρξη των δυο λαων. Τελος, ζητησε να συσταθει συντομα παλαιστινιακο κρατος, υποστηριζοντας οτι πρεπει να σταματησει ο εποικισμος. Απο την πλευρα του, ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ χαρακτηρισε πιστο φιλο της Παλαιστινης τον γαλλο προεδρος, ζητωντας παραλληλα να αναλαβει η Ευρωπη ενεργο ρολο στην υπερασπιση της ειρηνης. Ο Ζακ Σιρακ στη συνεχεια μετεβη στη Γαζα, ενω στο Ισραηλ οι δυναμεις ασφαλειας βρισκονται σε κατασταση επιφυλακης, φοβουμενες χτυπημα της ισλαμικης οργανωσης Τζιχαντ.

Απευθειας συνομιλιες θα εχουν την επομενη εβδομαδα στην Αγκυρα, οι δυο κουρδικες παραταξεις που μαχονται στο βορειο Ιρακ, οι ηγετες των οποιων αποδεχθηκαν μια καταπαυση του πυρος και συμφωνησαν να στειλουν αντιπροσωπειες στις συνομιλιες. Τη συναντηση επιβεβαιωσε ο αμερικανος αξιωματουχος, ειδικος για τη Μεση Ανατολη, Ρομπερτ Πελετρο και θα συμμετεχουν τουρκοι, αμερικανοι και βρετανοι αξιωματουχοι. Τους ζητηθηκε ομως να διακοψουν καθε δεσμο με το Ιραν και το Ιρακ.

Εγγραφα που στηριζουν τις κατηγοριες για ανατρεπτικη δραση, σε βαρος του γραμματεα του Συμβουλιου Ασφαλειας της Ρωσιας, στρατηγου Αλεξαντερ Λεμπεντ, κατεθεσε το υπουργειο Εσωτερικων στους εισαγγελεις. Πηγη του υπουργειου ανεφερε οτι τα εγγραφα αυτα επιβεβαιωνουν καθε λεξη απο τις κατηγοριες που εξαπελυσε πριν απο λιγες μερες ο υπουργος Εσωτερικων, Ανατολι Κουλικοφ, συμφωνα με τις οποιες ο Λεμπεντ σχεδιαζε να καταλαβει με τη βια την εξουσια, βοηθουμενος απο 1. 500 ενοπλους Τσετσενους. Υπο το βαρος των καταγγελιων αυτων, ο Μπορις Γιελτσιν απεπεμψε τον Λεμπεντ απο ολα σχεδον τα αξιωματα του.

Το μεγαλυτερο αιολικο παρκο της Ευρωπης ικανο να παραγει ενεργεια για 25. 000 σπιτια, αρχισε να λειτουργει κοντα στη μικρη κωμοπολη Καρνο, στην Ουαλια της Βρετανιας. Εφοδιασμενος με 56 τουρμπινες και ικανος να παραγει ως 33 μεγαβατ, ο νεος αυτος σταθμος παραγωγης ενεργειας στοιχισε στη βρετανικη επιχειρηση ηλεκτρισμου πανω απο 10 δις δραχμες. Ωστοσο, περιβαλλοντολογοι εξεφρασαν αντιρρησεις υποστηριζοντας οτι τα αιολικα παρκα που αναπτυσσονται ταχυτατα στη Βρετανια, καταστρεφουν το τοπιο της υπαιθρου.

Σοβαρες ενδειξεις οτι η ασθενεια των τρελλων αγελαδων μπορει να μεταδοθει στον ανθρωπο, εξεφρασαν βρετανοι επιστημονες. Οπως γραφει η βρετανικη ιατρικη επιθεωρηση, Νατσιουρ, ερευνητες ανεπτυξαν μια νεα τεχνικη που τους βοηθησε να εντοπισουν αναλογιες, αναμεσα σε ενα ειδος της ασθενειας των τρελλων αγελαδων και στην ασθενεια Κροιτσφελντ-Γιακομπ, που ειναι η αναλογη ασθενεια στον ανθρωπο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για κατοχη και διακινηση ναρκωτικων, συνεληφθησαν εξω απο το 1-ο και 7-ο δημοτικο σχολειο Καλλιθεας, η Σοφια Μπακου 36 ετων και Ιωαννης Γεωργοπουλος 39 ετων. Στην κατοχη τους βρεθηκαν και κατασχεθηκαν δεκα δοσεις ηρωινης δυο συριγγες με υπολειματα ηρωινης 94 τεμαχια βαμβακι εμποτισμενο με ηρωινη. Οι συλληφθεντες με την σε βαρος τους σχηματισθεισα δικογραφια οδηγηθηκαν στην εισαγγελεια ενω οι αστυνομικες ερευνες συνεχιζονται για να διαπιστωθει αν στην υποθεση ενεχονται και αλλα ατομα.

Με 24ωρη Πανελλαδικη απεργια θα απαντησει η ΓΣΕΕ στα σεναρια της κυβερνησης για την οικονομικη και εισοδηματικη πολιτικη που θα ακολουθησει το 1997. Αυτο αποφασισε η ολομελεια της διοικησης της Συνομοσπονδιας, που εξουσιοδοτησε την Εκτελεστικη επιτροπη να ορισει την ημερομηνια πραφματοποιησης της απεργιας. Συμφωνα με πληροφοριες η κινητοποιηση θα γινει το πρωτο δεκαημερο του Δεκεμβριου, δεδομενου οτι στις 30 Νοεμβριου θα κατατεθει στη βουλη ο προυπολογισμος και θα γινουν γνωστες οι προθεσεις της κυβερνησης.

Κατα 1,80 δραχμες το λιτρο ακριβοτερη θα πωλειται απο τα μεσανυχτα η βενζινη, συμφωνα με τις νεες τιμες που ανακοινωσε η ΔΕΠ και οφειλονται στην ανοδο των διεθνων τιμων της Βενζινης. Η τιμη του ντιζελ μειωνεται κατα 0,5 δρχ. το λιτρο.

Αυριο, αναμενεται να ληφθουν οι αποφασεις για την αναμορφωση της αγορας φαρμακων και της φαρμακευτικης δαπανης, κατα τη διαρκεια ευρειας συσκεψης που θα γινει υπο την προεδρια της υπουργου Αναπτυξης Βασως Παπανδρεου, συναρμοδιων υπουργων και αλλων παραγοντων.

Στα οικονομικα θεματα και τις ελληνοτουρκικες σχεσεις αναφερθηκε σημερα ο κυβερνητικος εκπροσωπος. Ο κ. Ρεππας, δηλωσε οτι στη χθεσινη συνεδριαση της κυβερνητικης επιτροπης δεν εγινε καμια συζητηση για τον προυπολογισμο και την εισοδηματικη πολιτικη, διαψευδοντας ταυτοχρονα κατηγορηματικα τα περι εντασεων στη συνεδριαση, που δημοσιευονται σημερα. Απαντωντας σε ερωτηση αν εγινε προταση απο την υπουργο Αναπτυξης για τη θεσπιση ειδικου πορου συνοχης και αλληλεγγυης ο εκπροσωπος δηλωσε οτι δεν υπεβληθη συγκεκριμενη προταση. Επισης, ειπε οτι οι οποιες αυξησεις στα τιμολογια των δημοσιων επιχειρησεων και οργανισμων, θα ισχυσουν απο το νεο ετος. Στα εθνικα θεματα, ο κ. Ρεππας δεν θελησε να σχολιασει ευθεως τις δηλωσεις του εκπροσωπου Τυπου του ΑΜερικανικου υπουργειου Εξωτερικων Νικολας Μπερνς ο οποιος μιλησε για αμφισβητουμενες βραχονησιδες στο Αιγαιο. Ο κ. Ρεππας αρκεσθηκε να πει οτι η Ελλαδα για το ζητημα αυτο κρατα τα θετικα στοιχεια της δηλωσης του Αμερικανου Προεδρου Μπιλ Κλιντον. Τονισε παντως οτι το καθεστως στο Αιγαιο ειναι σαφες, η γραμμη πλευσης σταθερη και η κυβερνηση ειναι αμετακινητη στις θεσεις της. Τελος, ο κ. Ρεππας δηλωσε οτι δεν εχει προγραμματισθει ελληνοτουρκικη συναντηση σε επιπεδο κορυφης στη διαρκεια των εργασιων της συνοδου για την Παρευξεινια συνεργασια που θα γινει στη Μοσχα.

Η απορροφηση των κονδυλιων του κοινωνικου ταμειου, και αλλα θεματα του υπουργειου Εργασιας συζητηθηκαν στη συναντηση του Πρωθυπουργου και του υπουργου εργασιας. Ο κ. Παπαιωαννου επανελαβε οτι το επιδομα προς τους χαμηλοσυνταξιουχους θα θεσμοθετηθει και θα διευρυνθει, ενω απαντωντας σε ερωτηση διεψευσε οτι υπαρχουν διαφωνιες στην κυβερνηση εν οψει του Προυπολογισμου, αλλα διαφορετικες αποψεις σε μια συζητηση οπου διαμορφωνεται συνολικη οικονομικη πολιτικη.

Διπλο αγριο εγκλημα αποκαλυφθηκε το μεσημερι στο Ηρακλειο, Κρητης. Η Μαρινα Γερωνυμακη, 42 ετων και η μητερα της Ειρηνη Κλαουρακη, 82 ετων, βρεθηκαν σφαγμενες στο σπιτι τους στην οδο Ακαδημιας του Ηρακλειου, απο τον συζυγο της Γερωνυμακη, Μιχαλη, δικηγορο. Συμφωνα με τον ιατροδικαστη το εγκλημα ειχε γινει πριν απο οκτω ωρες και οπως χαρακτηριστικα ειπε, ο δολοφονος της εσφαξε. Ο αστυνομικος διευθυντης Ηρακλειου κ. Ελευθεριαδης χαρακτηρισε ως αποτροπαιο το εγκλημα και πρωτοφανες για τα αστυνομικα δεδομενα του Ηρακλειου, λεγοντας οτι εξεταζονται ολα τα ενδεχομενα.

Ποινικη διωξη για υποθαλψη εγκληματια, αποδοχη προιοντων εγκληματος, πλαστογραφια και παρανομη οπλοκατοχη ασκησε ο εισαγγελεας κατα του Θοδωρου Κουτσομπινα, συνεργατη του κακοποιου Παυλου Κερεμιδη που σκοτωθηκε στη συμπλοκη με αστυνομικους εξω απο το Υγεια. Ποινικη διωξη για αγορα, κατοχη και πωληση ναρκωτικων ασκησε ο εισαγγελεας κατα της Ελενης Ανδριοπουλου και του Σακη Αθανακιδη που καταζητειται. Ο εισαγγελεας διεταξε επισης τη διενεργεια προκαταρκτικης εξετασης σχετικα με τα δημοσιευματα περι σχεσης του Κερεμιδη με γνωστη τηλεπαρουσιαστρια.

Στη Μοσχα μεταβαινει αυριο Πρωθυπουργος για να παρει μερος στις εργασιες της συνοδου Κορυφης της Οικονομικης Συνεργασιας Ευξεινου Ποντου. Τα δυο βασικα θεματα που θα απασχολησουν τη συνοδο ειναι πρωτον αν θα πρεπει να δοθει προτεραιοτητα στην εμβαθυνση της συνεργασιας μεταξυ των υφισταμενων κρατων - μελων και δευτερον αν ο ΟΣΕΠ μετατραπει σε διεθνη οργανισμο. Στο περιθωριο της συνοδου ο κ. Σημιτης θα συναντηθει με τους προεδρους της Ουκρανιας και του Αζερμπαιτζαν, καθως και με τον Ρωσο πρωθυπουργο Βικτορ Τσερνομιρτνιν. Σημερα ο πρωθυπουργος συναντηθηκε με τον προεδρο της Νεας Γιουγκοσλαβιας Ζοραν Λιλιτς. Κατα τις συνομιλιες συζητηθηκαν θεματα που αφορουν τα περιοχη των Βαλκανιων και επιβεβαιωθηκαν οι αριστες σχεσεις μεταξυ των δυο χωρων.

Σεισμος μεγεθους 4,6 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκε στις 11. 13 το πρωι με επικεντρο τον κολπο της Σμυρνης. Η δονηση εγινε αισθητη στη Μυτιληνη και τη Χιο, χωρις παντως να προκαλεσει ανησυχια στους κατοικους.

Η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της αρνηθηκε να σχολιασει και να παρει θεση στις δηλωσεις της κυριας Δημητρας Λιανη-Παπανδρεου. Η κυβερνηση δεν σχολιαζει τις αποψεις των πολιτων, δηλωσε ο κ. Ρεππας ο οποιος αναφερομενος στην αναγκη φυλαξης της οικιας του πρωην πρωθυπουργου, τονισε οτι εκει υπαρχει ενα σημαντικο αρχειο και προσθεσε οτι η φυλαξη θα συνεχισθει για ενα ακομη χρονικο διαστημα, χωρις να το προσδιορισει.

Σε ισοβια καθειρξη καταδικασθηκε απο το Μικτο Κακουργειοδικειο Λασιθιου ο Νικολαος Στριλιγγας 29 χρονων ο οποιος στις 21 Αυγουστου 1995 στην Παρηγορια Χανιων σκοτωσε το θειο του Χαριδημο Στριλιγγα 47 χρονων, σε συνεχεια της γνωστης βεντετας που ειχε μεχρι τοτε τεσσερις νεκρους και δυο σοβαρα τραυματισμενους. Το δικαστηριο αθωωσε κατα πλειοψηφια τον αδελφο του δραστη Μανωλη αποδεχομενο οτι μετεφερε το Νικο με το αυτοκινητο του στο χωρο του εγκληματος χωρις ομως να γνωριζει τις προθεσεις του. Ο Νικολαος Στριλιγγας ειχε στησει ενεδρα στο θειο του Χαριδημο σε δρομο εξω απο τα Χανια και τον πυροβολησε με καλαζνικωφ.

Με την καθιερωμενη απο το αγιορειτικο τυπικο τελετης, εγκατασταθηκε σημερα στις Καρυες η νεα πολιτικη ηγεσια του Αγιου Ορους, αποτελουμενη απο τους Σταυρο Ψυχαρη, διοικητη και Αριστο Κασμιρογλου, υποδιοικητη. Μετα την τελετη, τα μελη της Ιερας Κοινοτητας και οι κυριοι Ψυχαρης και Κασμιρογλου αποσυρθηκαν στην αιθουσα συνεδριασεων της Επιστασιας, οπου συζητησαν θεματα που αφορουν τη συνεργασια Αγιου Ορους και πολιτειας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζονται αποψε οι αγωνες για το δευτερο γυρο του Κυπελλου Ελλαδος στο μπασκετ, που ξεκινησαν χθες με τη δυσκολη νικη του Παναθηναικου επι του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονικη με 92-88. Το ενδιαφερον επικεντρωνεται στην αναμετρηση του πρωταθλητη Ελλαδος Ολυμπιακου με το φορμαρισμενο Αρη, στις 9 και τεταρτο, στη Θεσσαλονικη. Ενδιαφερον παρουσιαζει και η συναντηση της πρωτοπορου του πρωταθληματος ΑΕΚ, με τον Πανιωνιο, που βρισκεται σε εξελιξη στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων.

Ακομη, για το δευτερο γυρο του Κυπελλου Ελλαδος στο μπασκετ, ο Απολλων Πατρων φιλοξενει τη Λαρισα και το Περιστερι υποδεχεται τον Σπορτινγκ. Εκτος εδρας αγωνιζονται η ομαδα του Παπαγου με το Νεστορα, οι Αμπελοκηποι με τον Αμυντα και ο ΒΑΟ με τον Ηλυσιακο.

Το διδυμο των Βελιμιρ Ζαετς και Νικου Καρουλια, θα αναλαβει απο την Παρασκευη την τεχνικη ηγεσια του Παναθηναικου. Ο Ζαετς αναχωρησε σημερα για την Κροατια προκειμενου να ρυθμισει καποιες λεπτομερειες , δεδομενου οτι ηταν μανατζερ της Κροασια και θα επιστρεψει την Παρασκευη, ενω ο Νικος Καρουλιας, που υπεβαλε ηδη την παραιτηση του απο την Προοδευτικη , γυμνασε την ομαδα του Κορυδαλλου , κατι που θα κανει και αυριο. Την Παρασκευη προκειται και οι δυο να συναντηθουν στην Παιανια, ενω την Κυριακη αναμενεται να ειναι στον παγκο των πρασινων στον αγωνα κλειδι με τον Αρη, που θα γινει στη Θεσσαλονικη.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρη ανοδο 0,20% εκλεισε ο Γενικος Δεικτης Τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και διαμορφωθηκε στις 920,34 μοναδες. Η χρηματικη ενισχυση σε ποσοστο 7% της εμπορικης τραπεζας, οδηγησε την αγορα σε ελαφρως υψηλοτερα επιπεδα, απο το χθεσινο κλεισιμο. Σε χαμηλα επιπεδα κυμανθηκαν οι συναλλαγες, η αξια των οποιων εφτασε στα 5,8 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες 0,71%, Ασφαλειες πτωση 1,35%, Ληζινγκ σταθερες, Επενδυσεις πτωση 0,36%, Κατασκευες ανοδος 0,95%, Βιομηχανιες πτωση 0,34%, Διαφορες πτωση 0,49%, Συμμετοχων πτωση 1,32%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με οριακη υποχωρηση σε ποσοστο 0,04%.

ΚΑΙΡΟΣ

Οι σχετικα χαμηλες θερμοκρασιες και οι ισχυροι βορειαδες στο Αιγαιο θα ειναι τα κυριο χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου, που θα ειναι αστατος, σποραδικες βορχες και καταιγιδες στα Νοτια και τοπικη συνεφια στην υπολοιπη χωρα. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια κυμανθει 3 με 15 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 9 με 20 και στο Αιγαιο 14 με 21. Λιγες νεφωσεις, παροδικα αυξημενες, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 11 με 18 και 6 με 15 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Thursday, 24 October 1996 - 1:12:14