Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 01)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ριζικες αλλαγες στη δημοσια και περιφερειακη διοικηση, ανακοινωσε ο πρωθυπουργος. Πολλα απο τα μετρα θα εφαρμοστουν συντομα.
  • Πανελληνια συγκινηση για το δραμα της 11χρονης μαθητριας Σταυρουλας Ρεντουμη, που ακρωτηριαστηκε το αριστερο της ποδι οταν παρασυρθηκε απο νταλικα στη Μανδρα Αττικης.
  • Δεν υπαρχει διασταση αποψεων Τσοχατζοπουλου - Ροζακη, δηλωνει ο κυβερνητικος εκπροσωπος και επαναλαμβανει οτι δεν τιθεται θεμα μορατοριουμ με την Τουρκια αυτη τη στιγμη.
  • Νεες προκλητικες δηλωσεις του Σουλειμαν Ντεμιρελ που χαρακτηριζει κομματι της Τουρκιας τα κατεχομενα κυπριακα εδαφη.
  • Με δυο ταυτοχρονες ψηφοφοριες η βουλη καλειται να αποφασισει αν θα συσταθει εξεταστικη η προανακριτικη επιτροπη για το καζινο στο Φλοισβο.
  • Διαλογο με τους πανεπιστημιακους εξηγγειλε ο Γερασιμος Αρσενης, ανακαλωντας αλλο ενα μετρο του Γιωργου Παπανδρεου, που αφορα την επαγγελματικη εξελιξη των πανεπιστημιακων.
  • Πεθανε στο νοσοκομειο Παπανικολαου Θεσσαλονικης ο 36χρονος στον οποιο εγινε τριπλη μεταμοσχευση καρδιας και πνευμονων.
  • Ενοπλη ληστεια με λεια 56 εκατ. δρχ. στο υποκαταστημα της Εθνικης Τραπεζας στο Αιγαλεω.
  • Το Ζαιρ διεκοψε τις διπλωματικες σχεσεις με Ρουαντα, Μπουρουντι και Ουγκαντα. Συνεχιζονται με αμειωτη σφοδροτητα οι συγκρουσεις με τους ανταρτες Τουτσι.
  • Ανα πασα στιγμη ενδεχεται να εγχειρισθει ο Μπορις Γιελτσιν, δηλωνει κορυφαιος Αμερικανος καρδιοχειρουργος.
  • Με κλιμακωση των επιθεσεων αυτοκτονιας προειδοποιει την Τουρκια ο ηγετης του κουρδικου εργατικου κομματος.
  • Ανοδος 1,03% στο Χρηματιστηριο.


ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα εκτος απο τα δυτικα, κεντρικα και νοτια οπου ενδεχεται να σημειωθουν λιγες τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα εξακολουθησουν να ειναι βορειοι μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 3 με 17 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 9 με 20 και στο Αιγαιο 13 με 19 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο με λιγες τοπικες νεφωσεις, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 12 με 19 και 6 με 17 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τα πρωτα μετρα για την αποκεντρωση του κρατους και τον εκσυγχρονισμο της δημοσιας διοικησης, εξηγγειλε ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, μετα τη συσκεψη που ειχε το μεσημερι στο υπουργειο Εσωτερικων. Συμφωνα με τις εξαγγελιες του πρωθυπουργου, επεκτεινεται σε ολους του φορεις του δημοσιου ο νομος Πεπονη για το συστημα των προσληψεων, οι ετεροδημοτες θα ψηφιζουν στον τοπο διαμονης τους, ενω θα εκκαθαριστουν οι εκλογικοι καταλογοι. Ακομη θα γινει μεταφορα αρμοδιοτητων των υπουργειων και των κεντρικων υπηρεσιων προς την περιφερεια, θα υπαρξει αναγκαστικη συνενωση των κοινοτητων, μεχρι τις προσεχεις δημοτικες εκλογες ωστε η χωρα να μην ειναι κατακερματισμενη σε χιλιαδες μικρες κοινοτητες, που ειναι ανημπορες να εξυπηρετησουν βασικες αναγκες των πολιτων. Ο πρωθυπουργος ανακοινωσε επισης οτι εντος του προσεχους τριμηνου θα ολοκληρωθει η εισαγωγη της πληροφορικης στο ΙΚΑ και το ΕΣΥ και ο νεος δημοσιουπαλληλικος κωδικας, που θα περιλαμβανει νεο βαθμολογιο, νεους δικονομικους κανονες, θα ενισχυει την ιεραρχια και θα απλουστευει τις πειθαρχικες διαδικασιες. Τελος για την προστασια και εξυπηρετηση του πολιτη θα κατατεθει τον επομενο μηνα στη Βουλη σχεδιο νομου για το "συνηγορο" του πολιτη, που θα ειναι ανεξαρτητη αρχη απο την κυβερνηση και στην οποια θα μπορει να προστρεχει ο καθε πολιτης, σε περιπτωση παραβιασης των δικαιωματων του η σε περιπτωση κακοδιοικησης.

Παρα τις υπερανθρωπες προσπαθειες που κατεβαλαν οι γιατροι του ΚΑΤ δεν καταφεραν να σωσουν το αριστερο ποδι της 11χρονης μαθητριας Σταυρουλας Ρεντουμη, που παρασυρθηκε απο νταλικα, στη Μανδρα Αττικης, τη στιγμη που πηγαινε στο σχολειο. Οπως δηλωσαν οι γιατροι, μετα την επταωρη χειρουργικη επεμβαση, το δεξι ποδι θα λειτουργησει κανονικα, ενω στα αριστερο θα τοποθετηθει τεχνητο μελος, το οποιο θα ειναι λειτουργικο. Ο οδηγος της νταλικας, Δημητρης Μουστογιαννης, συνεληφθη. Στο δρομο που εγινε το δυστυχημα δεν υπαρχει καμια διαβαση για πεζους, ουτε φαναρι και οι κατοικοι της περιοχης ειναι αναστατοι και ζητουν να ληφθουν μετρα για την ασφαλη μετακινηση των παιδιων.

Δεν υπαρχει διασταση αποψεων μεταξυ του υπουργου Εθνικης Αμυνας Ακη Τσοχατζοπουλου και του υφυπουργου Εξωτερικων Χρηστου Ροζακη, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, σημειωνοντας οτι η εξωτερικη πολιτικη ειναι μια, σαφης και ξεκαθαρη και καλυπτει τους παντες. Ο κ. Ρεππας προσθεσε οτι αυτη τη στιγμη δεν υπαρχει θεμα μορατοριουμ Ελλαδας-Τουρκιας, γιατι οπως ειπε, η Αθηνα επιθυμει μεν την υλοποιηση του μνημονιου της Βουλιαγμενης, αλλα προυποθεση ειναι να επιδειχθει αντιστοιχη διαθεση απο την Τουρκια, κατι που δεν συμβαινει. Δεν υπαρχει κανενα περιθωριο εαν δεν υπαρξει το πρωτο βημα απο την Αγκυρα που ειναι η προσφυγη στη Χαγη για το θεμα της Ιμια, τονισε ο κ. Ρεππας επαναλαμβανοντας οτι η Ελλαδα επιμενει στη διαδικασια της βημα προς βημα προσεγγισης. Για ελλειψη σαφων και σταθερων θεσεων στο χωρο της αμυνας, της ασφαλειας και της εξωτερικης πολιτικης, κατηγορει την κυβερνηση η Νεα Δημοκρατια. Στο μεταξυ σε εξελιξη βρισκεται στο Αιγαιο η ετησια διακλαδικη ασκηση των ενοπλων δυναμεων, που φερει την επωνυμια Παρμενιων '96. Η τελικη φαση της ασκησης θα ολοκληρωθει την ερχομενη Τεταρτη στη Σαμο και θα την παρακολουθησουν ο Προεδρος της Δημοκρατιας και η πολιτικη ηγεσια του υπουργειου Εθνικης Αμυνας.

Την ιδια ωρα ο προεδρος της Τουρκιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ, προεβαινε σε νεες προκλητικες δηλωσεις, υποστηριζοντας οτι τα κατεχομενα κυπριακα εδαφη ειναι κομματι της Τουρκιας και πως τα τουρκικα αεροπλανα φθανουν στη Λευκωσια απο τα Αδανα σε χρονο εξι λεπτων. Ο κ. Ντεμιρελ, δηλωσε επισης οτι η Τουρκια δεν θα θεσει σε δευτερη μοιρα το ψευδοκρατος και υποσχεθηκε καθε ειδους βοηθεια. Στα κατεχομενα ο Ραουφ Ντενκτας αντεδρασε εντονα στην εκδοση ενταλματων συλληψης των πεντε δολοφονων του Σολωμου Σολωμου. Στη Λευκωσια συνηλθε το πρωι το Εθνικο Συμβουλιο και προεβη σε ανασκοπηση της πορειας του Κυπριακου, υπο το πρισμα των προτασεων και ιδεων που προωθει η Βρετανια.

Το μεσημερι πραγματοποιηθηκε στο μεγαρο Μαξιμου συσκεψη, υπο την προεδρια του πρωθυπουργου και τη συμμετοχη της πολιτικης και στρατιωτικης ηγεσιας του υπουργειου εθνικης αμυνας και του Γιαννου Παπαντωνιου, οπου εξετασθηκε το νεο εξοπλιστικο προγραμμα των Ενοπλων Δυναμεων. Οπως ειπε ο κ. Τσοχατζοπουλος, διαμορφωθηκαν οι προυποθεσεις, ωστε ο προυπολογισμος του υπουργειου να ολοκληρωθει κανονικα τις επομενες ημερες.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζοταν μεχρι αργα το βραδυ στη βουλη η συζητηση των δυο προτασεων για συσταση εξεταστικης επιτροπης, του ΠΑΣΟΚ και προανακριτικης επιτροπης της Νεας Δημοκρατιας, για την υποθεση του καζινο στο Φλοισβο. Η κυβερνηση δεσμευθηκε για γρηγορη ολοκληρωση των εργασιων της επιτροπης, ενω η Νεα Δημοκρατια υποστηριξε οτι υπαρχουν αποχρωσες ενδειξεις για ενοχη του πρωην υπουργου τουρισμου Διονυση Λιβανου. Για προσπαθεια αποπροσανατολισμου του λαου, εκανε λογο το ΚΚΕ, για συνειδητη παραβιαση των καθηκοντων απο τον κ. Λιβανο, μιλησε ο Συνασπισμος, ενω το ΔΗΚΚΙ συμφωνησε με την προταση της Νεας Δημοκρατιας για συσταση προανακριτικης επιτροπης.

Η οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης θα ανακοινωθει μεσα στα προβλεπομενα απο το Συνταγμα χρονικα περιθωρια δηλωσε, στη Βουλη ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, με αφορμη σε επικαιρη ερωτηση του προεδρου της Νεας Δημοκρατιας. Απαντωντας σε ισχυρισμους του κ. Εβερτ οτι η κυβερνηση επιλεγει τη μεθοδο της διαρροης αποφασεων και μετρων οικονομικου περιεχομενου προκαλωντας ανησυχια στην κοινωνια, ο κ. Παπαντωνιου, δηλωσε οτι εμεις θα τηρησουμε το Συνταγμα και δεν νοειται εξαγγελια οικονομικης πολιτικης κατα τεμαχια. Στη συζητηση παρενεβη ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος ο οποιος κατηγορησε τα υπουργικα γραφεια για τις διαρροες των οικονομικων μετρων. Για τεραστιο προβλημα που προκαλουν στην αγορα και την οικονομια οι διαρροες αυτες, εκανε λογο ο Δημητρης Τσοβολας.

Τη μειωση των επιτοκιων της κατα 0,25% ανακοινωσε η Εθνικη Τραπεζα. Ετσι τα νεα επιτοκια που θα ισχυσουν απο την ερχομενη Δευτερα, διαμορφωνονται ως εξης:Καταθεσεων Ταμιευτηριου 11,25 απο 11,50 που ειναι σημερα και τρεχουμενων λογαριασμων σε 9,75% απο 10 που ειναι σημερα.

Αλλο ενα μετρο του προκατοχου του στο υπουργειο παιδειας, που αφορα την επαγγελματικη εξελιξη των Πανεπιστημιακων, ανακαλεσε ο Γερασιμος Αρσενης, ο οποιος εξηγγειλε δεσμη μετρων για την τριτοβαθμια εκπαιδευση, οπου επικρατει αναταραχη. Ο κ. Αρσενης ειπε για το θεμα αυτο θα υπαρξει διαλογος και συμφωνησε με την προταση για αυξησεις 45% στους μισθους των καθηγητων Πανεπιστημιων, εφοσον υπαρξει αυστηρος ελεγχος, ανακοινωσε οτι σε 5 χρονια θα αποπερατωθουν τα εργα στην Πανεπιστημιουπολη Ζωγραφου και θα βελτιωθει η λειτουργια των φοιτητικων εστιων.

Απεργια την ερχομενη Τριτη και συλλαλητηριο στην Αθηνα θα πραγματοποιησουν οι εργαζομενοι στην τσιμεντοβιομηχανια ΑΓΕΤ, ζητωντας να μη περασει εξ ολοκληρου ο ελεγχος της στα χερια της ιταλικης εταιριας Κονκρετουμ. Σε συνεντευξη, που παραχωρησαν μαζι με τη ΓΣΕΕ και εκπροσωπους της Τοπικης Αυτοδιοικησης των νομων Μαγνησιας και Ευβοιας, οι συνδικαλιστες υποστηριξαν οτι η διευθυνση της Εθνικης Τραπεζας ετοιμαζεται να πουλησει το 12% των μετοχων του κονσορτσιουμ Καλ-Νατ στην Ιταλικη Καλτσεστρουτσι, που ηδη βρισκεται υπο τον ελεγχο της Κονκρετουμ, με αποτελεσμα οι Ιταλοι να αποκτησουν το 54% των μετοχων του Ομιλου. Η Ομοσπονδια θεωρει οτι αυτο θα ειναι το πρωτο βημα που θα οδηγησει τελικα στην πωληση της ΑΓΕΤ στην Ιταλσιμεντι, τη γιαγαντιαια εταιρια που φερεται ως αξονας του λεγομενου καρτελ του τσιμεντου. Οι συνδικαλιστες προειδοποιουν οτι το καρτελ επιδιωκει απο χρονια να αποκτησει τον ελεγχο της ΑΓΕΤ για να τη συρρικνωσει και να τη βγαλει απο τις αγορες.

Λαθος της τουρκικης πολιτικης χαρακτηρισε την υπαναχωρηση της Αγκυρας στο θεμα της επιλυσης του Κυπριακου ο πρωην πρωθυπουργος Κωστας Μητσοτακης σε συνεντευξη του στην τουρκικη εφημεριδα Ζαμαν. Ο κ. Μητσοτακης υποστηριξε οτι κατα τη διαρκεια της πρωθυπουργιας του δεν υπηρξαν εντασεις και κρισεις μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας, ομως ο δισταγμος της Αγκυρας στο Κυπριακο, την υποχρεωνει να επιβαρυνεται με σημαντικο οικονομικο και πολιτικο κοστος. Ο επιτιμος προεδρος της Νεας Δημοκρατιας σημειωνει οτι ελληνοτουρκικος διαλογος μπορει να γινει υπο προυποθεσεις τις οποιες παντοτε δεχοταν η τουρκικη πλευρα και που ειναι ο σεβασμος της εδαφικης ακεραιοτητας, των διεθνων συνθηκων και των αρχων του διεθνους δικαιου. Συμφωνα με τον κ. Μητσοτακη, ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης εχει ξεπερασει τις παλαιες θεσεις του Ανδρεα Παπανδρεου για τα ελληνοτουρκικα, αν και οπως ειπε, και ο Ανδρεας Παπανδρεου ειχε δεχθει την πολιτικη του διαλογου.

Η ελληνικη Βουλη αποφασισε ομοφωνα το πρωι να χορηγησει ποσο μεχρι 50 εκατ. δραχμων για την αγορα κατοικιας στην οικογενεια του Ελληνοκυπριου Πετρου Κακουλλη ο οποιος δολοφονηθηκε ανανδρα απο τις τουρκικες δυναμεις κατοχης τον περασμενο μηνα. Οπως δηλωσε ο προεδρος του Σωματος Αποστολος Κακλαμανης η αποφαση εληφθη γιατι διαπιστωθηκε πως η οικογενεια του θυματος στεγαζεται κατω απο ασχημες συνθηκες.

Πεθανε το πρωι στο νοσοκομειο Παπανικολαου, Θεσσαλονικη, ο Αθανασιος Τσομπανικολιδης, 36 ετων, στον οποιο τα μεσανυχτα εγινε τριπλη μεταμοσχευση καρδιας και πνευμονων. Ο ταλαιπωρημενος οργανισμος του ληπτη, ο οποιος επασχε απο συγγενη καρδιοπαθεια, δεν αντεξε στην επεμβαση αυτη. Επροκειτο για την πρωτη στην Ελλαδα επιχειρηση αντιμετωπισης της εκ γενετης ανιατης νοσου, που θεωρειται ανεγχειρητη, με τριπλη μεταμοσχευση. Στο μεταξυ, ικανοποιητικα εξελισσεται η υγεια του Αντωνη Σταρχου, 52 ετων, που επασχε απο κιρρωση και υποβληθηκε τα ξημερωματα σε μεταμοσχευση ηπατος, στο Ιπποκρατειο Νοσοκομειο της Θεσσαλονικης. Στο ιδιο νοσοκομειο, πραγματοποιηθηκε το πρωι, η μεταμοσχευση νεφρων στην Διαμαντω Γκιαρτζη, 50 ετων, ενω στη διαδικασια επιλογης του δευτερου ληπτη νεφρου, βρισκονται οι υπευθυνοι του νοσοκομειου. Δοτρια των οργανων ειναι 23χρονη απο τα Γιαννιτσα, η οποια τραυματιστηκε θανασιμα πεφτοντας απο μεγαλο υψος. Οι γονεις δωρησαν ολα τα οργανα του παιδιου τους, που εξεπνευσε χθες τ' απογευμα, στο Νοσοκομειο ΑΧΕΠΑ. Στην τραπεζα οφθαλμων του ιδιου νοσοκομειου βρισκονται ηδη - για να μεταμοσχευθουν - και οι κερατοειδεις χιτωνες των ματιων της ατυχης νεας.

Πορεια και καθιστικη διαμαρτυρια μπροστα στο κτιριο της νομαρχιας Λεσβου πραγματοποιησαν το πρωι οι μαθητες των Τεχνικων Επαγγελματικων Σχολων Μυτιληνης, που ζητουν να δοθει αμεση λυση στο κτιριακο προβλημα των ΤΕΛ-ΤΕΣ Λεσβου. Εδω και δεκα μερες οι μαθητες των Τεχνικων Επαγγελματικων Σχολων εχουν καταλαβει τα κτιρια με αιτημα να τους παραχωρηθουν αιθουσες για την εργαστηριακη τους εκπαιδευση , τις πρωινες ωρες. Επιπλεον, ζητουν την επισπευση των εργασιων στα κτιρια του ΟΑΕΔ, που κατασκευαζονται στην περιοχη Παναγιουδα της Λεσβου.

Σταση εργασιας εχουν εξαγγειλει για αυριο οι εμπορουπαλληλοι μετα τις 3 το μεσημερι, πρωτη μερα εφαρμογης του διευρυμενου ωραριου. Παραλληλα εργαζομενοι θα συγκεντρωθουν εξω απο τα καταστηματα που εχουν προαναγγειλει οτι θα μενουν ανοιχτα ως τις 8 το βραδυ.

Ενοπλη ληστεια εγινε το μεσημερι σε υποκαταστημα της Εθνικης Τραπεζας στο Αιγαλεω στην Αθηνα. Τρεις αγνωστοι με καραμπινα και πιστολια, ακινητοποιησαν υπαλληλους και πελατες, αρπαξαν 56 εκ. δρχ. και εξαφανιστηκαν με ΙΧ αυτοκινητο.

Σε καλο κλιμα και με επαναβεβαιωση της αναγκαιοτητας για αυτονομη πορεια της Πολιτικης Ανοιξης, συνηλθαν σημερα σε κοινη συνεδριαση η Εκτελεστικη Επιτροπη και το Πολιτικο Συμβουλιο, υπο την προεδρια του Αντωνη Σαμαρα. Εκτενης συζητηση εγινε και για τη νεα οργανωτικη δομη του κομματος και συμφωνα με πληροφοριες το αμεσως προσεχες διαστημα αναμενεται να γινουν οι ανακοινωσεις τοσο για τα προσωπα, οσο και για το πως αυτη θα διαμορφωθει και θα λειτουργει στο εξης.

Μεγαλη ειναι η διαφορα των ωρων εργασιας που χρειαζονται στον Ελληνα εργαζομενο για την αγορα τροφιμων και αλλων καταναλωτικων προιοντων, σε συγκριση με εργαζομενους των αλλων ευρωπαικων χωρων, αναφερει σε ανακοινωση του το ΙΝΚΑ. Ειναι χαρακτηριστικο οτι για την αγορα 185 προιοντων, ο Ελληνας χρειαζεται να δουλεψει σχεδον εναν ολοκληρο χρονο, ενω ο Γερμανος 179 ημερες. Το ΙΝΚΑ επισημαινει πως εξακολουθει να παρατηρειται το φαινομενο της μεγαλης διαφορας τιμων, για ιδια τυποποιημενα επωνυμα προιοντα, απο πολη σε πολη και απο καταστημα σε καταστημα. Η εκρηξη παραπονων των Ελληνων πολιτων, οχι μονο για το κοστος αλλα και για την ποιοτητα τροφιμων και αλλων καταναλωτικων προιοντων, συμφωνα με το ΙΝΚΑ, δινει το μετρο του προβληματος, για το οποιο θα πρεπει να επιληφθει η Πολιτεια.

Αρχισε σημερα στον Οργανισμο Εργατικης Κατοικιας η καταθεση των αιτησεων των δικαιουχων εργατουπαλληλων και συνταξιουχων για την ενταξη τους στα νεα δανειοδοτικα και στεγαστικα προγραμματα, για αγορα η ανεγερση κατοικιας. Επισης απο την 1η Δεκεμβριου αρχιζει το νεο αναμορφωμενο προγραμμα χορηγησης αυξημενων δανειων για επισκευη, προσθηκη η αποπερατωση της υπαρχουσας κατοικιας. Το υψος του δανειου και του επιτοκιου εξαρταται απο την οικονομικη και οικογενειακη κατασταση του δικαιουχου. Συνολικα τη διετια 1997-'98 θα χορηγηθουν 50 χιλιαδες στεγαστικα δανεια, υψους 400 δισεκατομμυριων δραχμων.

Την οργανωση σειρας ελληνο-ιταλικων πολιτιστικων εκδηλωσεων συζητησαν στη Ρωμη, ο ελληνας υπουργος Πολιτισμου, Ευαγγελος Βενιζελος, με τον ομολογο του και αντιπροεδρο της ιταλικης κυβερνησης, κ Βελτρονι, ο οποιος εδειξε ιδιαιτερο ενδιαφερον και υποσχεθηκε καθε βοηθεια στην εξευρεση κτιριου για την στεγαση πολιτιστικου κεντρου και ιδρυση αρχαιολογικης ελληνικης σχολης στη Ρωμη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε αναστολη ολων των δραστηριοτητων της, οδηγηθηκε η Ελληνικη Ομοσπονδια μπασκετ, με αφορμη την δραματικη και πρωτοφανη για την τελευταια 15ετια οικονομικη κατασταση, στην οποια οπως υποστηριζει εχει περιελθει. Συμφωνα με επιστολη, την οποια απεστειλε το ΔΣ της Ομοσπονδιας στον Υφυπουργο Αθλητισμου Ανδρεα Φουρα, του κανει γνωστο το οικονομικο αδιεξοδο στο οποιο εχει φτασει με συνεπεια την αναγκαστικη διακοπη των δραστηριοτητων της.

Ο Ομοσπονδιακος προπονητης Κωστας Πολυχρονιου, απεκλεισε απο την εθνικη ομαδα ποδοσφαιρου των ανδρων τους Αλεκο Αλεξανδρη και Γιωργο Ανατολακη. Αυτοι οι δυο παικτες ειναι οι μονοι που δεν κληθηκαν - σε σχεση με την αποστολη που πηγε στην Δανια - για το καθοριστικο παιχνιδι με την Κροατια, που θα γινει στις 10 Νοεμβριου στο Ζαγκρεμπ, για τα προκριματικα του Παγκοσμιου Κυπελλου 1998.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με σημαντικα κερδη 1,03%, εκλεισε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και διαμορφωθηκε στις 938,21 μοναδες. Σε εβδομαδιαια βαση ο δεικτης κατεγραψε ανοδο 1,69%. Το επενδυτικο ενδιαφερον επικεντρωθηκε σε μετοχες των τραπεζων και των βιομηχανιων, ενω η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε στα 6,1 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,97%, Ασφαλειες ανδοος 2,76%, Ληζινγκ ανοδος 0,29%, Επενδυσεις ανοδος 1,18%, Κατασκευες ανοδος 1,18%, Βιομηχανιες ανοδος 1,59%, Διαφορες πτωση 0,27%, Συμμετοχων ανοδος 1,19%. ο Δεικτης Παραλληλης Αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 1,13%.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκρηκτικη ειναι η κατασταση στην κεντρικη Αφρικη. Το Ζαιρ διεκοψε σημερα τις διπλωματικες σχεσεις με την Ρουαντα, το Μπουρουντι και την Ουγκαντα, με την κατηγορια οτι διεξαγουν πολεμο εναντιον του. Οι συγκρουσεις συνεχιστηκαν και σημερα μεταξυ των κυβερνητικων ζαιρινων δυναμεων και των ανταρτων Τουτσι, με αποτελεσμα περιπου 210. 000 προσφυγες να εγκαταλειψουν εντρομοι το στρατοπεδο Καταλε και να βρεθουν εν μεσω διασταυρομενων πυρων. Την ιδια ωρα, η κατασταση στην πολη Γκομα ειναι απελπιστικη καθως απο το πρωι δεχθηκε καταιγισμο πυρων, ενω σημειωθηκαν και εκτεταμενα κρουσματα λεηλασιων. Ετοιμοι να αναχωρησουν μολις ειδοποιηθουν, βρισκονται εργαζομενοι σε υπηρεσιες παροχης ανθρωπιστικης βοηθειας, καθως συμμοριες λεηλατουν τα γραφεια του Διεθνους Ερυθρου Σταυρου.

Την πεποιθηση οτι η κατασταση του ρωσου προεδρου, Μπορις Γιελτσιν, βρισκεται σε αριστη κατασταση, εξεφρασε ο αμερικανος καρδιοχειρουργος Μαικλ Ντιμπεκι, υποστηριζοντας οτι η εγχειρηση μπαι-πας ενδεχεται να γινει μεσα στην επομενη εβδομαδα. Οι ρωσοι γιατροι, τονισε ο Ντιμπεκι, καταφεραν να ρυθμισουν το σοβαρο προβλημα της αναιμιας και της δυσλειτουργιας του θυρεοειδους αδενα. Ο 88χρονος Ντιμπεκι που εκανε την πρωτη στον κοσμο επιτυχη εγχειρηση μπαι-πας, προκειται να συναντηθει τη Δευτερα στη Μοσχα με τους γιατρους του Γιελτσιν. Προσθεσε οτι θα μεινει για οσο διαστημα χρειαζεται, αλλα δεν θα τον χειρουργησει ο ιδιος.

Σε νεα φαση μπαινει ο αγωνας των Κουρδων εναντιον της Τουρκιας. Αν οι Τουρκοι συνεχισουν την πολιτικη της στρατιωτικης λυσης στο κουρδικο, οι επομενες μερες θα δειξουν οτι καθε Κουρδος θα αποτελεσει μια βομβα στο κεφαλι του τουρκικου κρατους. Αυτο ειναι το μηνυμα που εστειλε στη γειτονα χωρα ο ηγετης του Κουρδικου Εργατικου Κομματος, Αμπντουλαχ Οτζαλαν, προειδοποιωντας οτι οι επιθεσεις αυτοκτονιας θα κλιμακωθουν. Στην Αγκυρα, η τουρκικη αστυνομια συνελαβε επτα ατομα τα οποια θεωρει οτι ειναι μελη του Εργατικου Κομματος του Κουρδισταν και οτι ευθυνονται για την επιθεση αυτοκτονιας της 25ης Οκτωβριου στα Αδανα, οπου πεντα ατομα εχασαν τη ζωη τους.

Προεδρικες και βουλευτικες εκλογες διεξαγονται την Κυριακη στην Ρουμανια. Ειναι οι τριτες μετακομμουνιστικες εκλογες απο την εκβαση των οποιων πολλα θα εξαρτηθουν ως προς την πορεια των αναγκαιων οικονομικων μεταρρυθμισεων. Οι υποψηφιοι για την προεδρια ειναι 16, συμπεριλαμβανομενου και του νυν προεδρου Ιον Ιλιεσκου, που κερδισε τις εκλογες του 1990 και 1992 και οι δημοσκοπησεις φερουν ως τον επικρατεστερο.

Κατασταση εκτακτης αναγκης επεβαλαν οι αρχες στην πολη Λελαντ, στο δελτα του Μισσισιπη μετα τις ταραχες που πυροδοτησε ο μυστηριωδης θανατος ενος μαυρου αυτοκινητιστη. Οι ταραχες ξεκινησαν απο το βραδυ της Τεταρτης, οπου η αστυνομια αρχικα ειχε ανακοινωσει οτι ενας αστυνομικος σκοτωσε τον αυτοκινητιστη μετα απο ανταλλαγη πυροβολισμων. Στη συνεχεια ομως, οι αρχες απεδωσαν τον θανατο του σε αυτοκτονια, υποστηριζοντας οτι η νεκροψια εδειξε πως ο νεαρος μαυρος εφερε τραυματα απο σφαιρες απο ενα 38αρι περιστροφο, του ιδιου τυπου που ειχε μαζι του. Αμεσως εκατονταδες ατομα κατεστρεψαν περιπολικα της αστυνομιας, εσπασαν βιτρινες και εκτοξευσαν αυτοσχεδιες βομβες εναντιον δυο καταστηματων.

Μια νεα απλη εξεταση αιματος που βρισκεται σε πειραματικο σταδιο μπορει να εντοπισει την αχρωματοψια και να αξιολογησει τη σοβαροτητα της, ανακοινωσαν αμερικανοι επιστημονες του Οφθαλμολογικου Ινστιτουτου στο Μιλγουοκι. Με το τεστ μπορει να φανει αν ενα παιδι ειναι ανικανο να μαθει, η αν εχει προβλημα με τα βασικα εργαλεια εκμαθησης των χρωματων. Ενα απλο τεστ αχρωματοψιας μπορει ακομη να γινει αξιοπιστο στην αξιολογηση της ορασης οταν προκειται για ζητημα δουλειας, απο τους πιλοτους μαχητικων αεροσκαφων ως τους φαρμακευτικους επιθεωρητες και σε πολλα επαγγελματα ακομη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 1 November 1996 - 23:06:20