Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 30)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Τελος πηρε σημερα η αγωνια των υποψηφιων για την τριτοβαθμια εκπαιδευση.
  • Θεαματικη πτωση παρατηρειται στις βασεις των σχολων που δοθηκαν το μεσημερι στη δημοσιοτητα. Ξεπερνουν τα 360 μορια.
  • Τη Δευτερα, θα αναρτηθουν στα Λυκεια οι πινακες με τους επιτυχοντες.
  • Ο Γιωργος Παπανδρεου, δηλωσε οτι θα αυξηθει ο αριθμος των εισαγομενων στα Πανεπιστημια και στα ΤΕΙ κατα 30%.
  • Ανεβαινουν οι τονοι της προεκλογικης αντιπαραθεσης με αφορμη την οικονομια. Κορυφωνονται οι διεργασιες στα κομματικα επιτελεια.
  • Εγκρινονται αυριο απο την Κεντρικη Επιτροπη του ΠΑΣΟΚ, οι συνδυασμοι με τους υποψηφιου.
  • Ο Μιλτιαδης Εβερτ, περιοδευει το απογευμα συνοικιες της Β`Περιφερειας Αθηνας.
  • Η Αλεκα Παπαρηγα, επισκεφθηκε το νοσοκομειο "Σωτηρια".
  • Την εκλογικη διακηρυξη της Πολιτικης Ανοιξης παρουσιαζει στις 2. 30 ο Αντωνης Σαμαρας.
  • Το βραδυ θα μιλησει στην Κερκυρα ο Νικος Κωνσταντοπουλος και στη Λαρισα ο Δημητρης Τσοβολας.
  • Ορκιστηκαν το μεσημερι ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας, οι τεσσερις υπηρεσιακοι υπουργοι.
  • Η Κυπριακη κυβερνηση καταγγελει στους διεθνεις οργανισμους τις τουρκικες θηριωδιες στη Δερυνεια.
  • Αγνωστα παραμενουν τα αιτια της συντριβης του ρωσικου αεροσκαφους με 141 θυματα.
  • Ποινικη διωξη εναντιον αστυνομικου επιθεωρητη αναμενεται να ασκησει η δικαιοσυνη στο Βελγιο για την σπειρα των παιδεραστων.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τελος πηρε σημερα η αγωνια των υποψηφιων για την τριτοβαθμια εκπαιδευση. Το μεσημερι δοθηκαν στη δημοσιοτητα απο τον υπουργο Παιδειας οι βασεις των σχολων για τα Πανεπιστημια και στα Τεχνολογικα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα. Παρατηρειται θεαματικη πτωση στις βασεις που ξεπερνα τα 360 μορια. Ειδικοτερα, η μεγαλυτερη πτωση στην πρωτη δεσμη φθανει τα 272 μορια, στη δευτερη τα 150 μορια, στην τριτη δεσμη τα 240, ενω στην τεταρτη παρατηρειται η μεγαλυτερη πτωση που φθανει τα 361 μορια. Παντως αυξηση των βασεων παρατηρειται στις στρατιωτικες και αστυνομικες σχολες. Τη Δευτερα, οι πινακες με τα ονοματα των επιτυχοντων, θα αναρτηθουν σε ολα τα λυκεια.

Ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου αφου συνεγχαρη τους 46. 352 εισακτεους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τονισε οτι για οσους απετυχαν δεν εκλεισαν οι πορτες της ζωης αλλα υπαρχουν και αλλες ευκαιριες. Στο σημειο αυτο αναφερθηκε στον κλειστο, οπως ειπε, αριθμο των εισακτεων και οτι με την καθιερωση του Εθνικου Απολυτηριου εκτιμαται οτι θα αυξηθει ο αριθμος των εισαγομενων στα Ανωτατα Εκπαιδευτικα και Τεχνολογικα Ιδρυματα κατα 30%. Ανεφερε επισης οτι δινεται μια δευτερη ευκαιρια εισαγωγης στην τριτοβαθμια εκπαιδευση, στο πλαισιο του Ανοιχτου Πανεπιστημιου, το οποιο θα λειτουργησει απο 1ης Δεκεμβριου και θα μπορουν να φοιτουν ατομα ηλικιας ανω των 25 ετων. Τελος, ο υπουργος Παιδειας, απηυθυνε εκκληση προς καθε κατευθυνση να παραμεινει η παιδεια εξω απο την προεκλογικη εκστρατεια και μετα τις εκλογες να υπαρξει εποικοδομητικος διαλογος για τον εκσυγχρονισμο του εκπαιδευτικου συστηματος, το οποιο, οπως παραδεχθηκε εχει αδυναμιες.

Ανεβαινουν οι τονοι της προεκλογικης αντιπαραθεσης με αφορμη την οικονομια ενω κορυφωνονται οι διεργασιες στα κομματικα επιτελεια. Μεσα στο ερχομενο διημερο οριστικοποιουνται οι λιστες των συνδυασμων των υποψηφιων, ενω το Σαββατοκυριακο αναμενεται να δοθουν στη δημοσιοτητα, οι καταλογοι του ΠΑΣΟΚ και της Νεας Δημοκρατιας. Στη Χαριλαου Τρικουπη, συνεδριαζει το απογευμα το Εκτελεστικο Γραφειο και θα εξετασει τις λιστες των υποψηφιων που θα εγκριθουν αυριο απο την Κεντρικη Επιτροπη. Απο τη Δευτερα, ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, αρχιζει τις περιοδειες του, με πρωτους σταθμους τη Χιο και τη Μυτιληνη, ενω συνολικη απαντηση στον κ. Εβερτ θα δωσει απο τη Διεθνη Εκθεση Θεσσαλονικης, οπου θα παρουσιασει το οικονομικο προγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Στη Ρηγιλλης συνεχιζονται οι επαφες του Προεδρου της Νεας Δημοκρατιας με συνεργατες του κομματος ενω το απογευμα ο Μιλτιαδης Εβερτ θα συνεχισει την περιοδεια του στη Β` Περιφερεια Αθηνας και θα επισκεφθει τη Νεα Ιωνια και τη Νεα Φιλαδελφεια. Ο κ. Εβερτ θα μεταβει αυριο στον Εβρο οπου και θα θεσει υποψηφιοτητα. Αυριο, ενδεχομενως να εγκριθουν οι εκλογικοι συνδυασμοι απο την Εκτελεστικη Επιτροπη της Νεας Δημοκρατιας.

Η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, στο πλαισιο των επισκεψεων της σε εργασιακους χωρους, πηγε το πρωι στο νοσοκομειο "Σωτηρια". Σε ομιλια της ταχθηκε κατα των μετεκλογικων συνεργασιων και τονισε οτι δεν υπαρχει κανενα περιθωριο μετεκλογικης συνεργασιας του ΚΚΕ με τ`αλλα κομματα. Το απογευμα, η κ. Παπαρηγα, θα επισκεφθει την Καισαριανη.

Το εκλογικο προγραμμα της Πολιτικης Ανοιξης θα παρουσιασει στις 2. 30 το μεσημερι, κατα τη διαρκεια συνεντευξης τυπου, ο Αντωνης Σαμαρας. Οι περιοδειες του κ. Σαμαρα θα αρχισουν αυριο απο τα Δωδεκανησα.

Ο Προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος, θα μιλησει το βραδυ σε ανοιχτη συγκεντρωση στην Κερκυρα, ενω ο Προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας, θα μιλησει σε συγκεντρωση στη Λαρισα. Τελος, ο Μιχαλης Παπακωνσταντινου, εδωσε το μεσημερι συνεντευξη τυπου οπου ανακοινωσε τους λογους που τον οδηγησαν στην αποφαση να μη θεσει υποψηφιοτητα. Τονισε οτι δεν συμπιπτουν οι αποψεις τους με τις θεσεις των κομματων οπως διατυπωνονται. Εξεφρασε τον φοβο του οτι επανερχεται καποιο ειδος λαικισμου και στειρου υπερπατριωτισμου. Παντως αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο αργοτερα αν του ζητηθει να προσφερει τις υπηρεσιες του και να βοηθησει τον τοπο στο μετρο που μπορει.

Ορκιστηκαν το μεσημερι ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας, οι τεσσερις υπηρεσιακοι υπουργοι. Ειδικοτερα, ως υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, ορκιστηκε ο Βασιλης Σκουρης, Δικαιοσυνης, Αργυρης Φατουρος, Δημοσιας Ταξης, Κωστας Μπεης και Τυπου, Δημητρης Κωνστας.

Η Κυπριακη Κυβερνηση καταγγελλει τις τουρκικες θηριωδιες στα επεισοδια στη Δερυνεια στον Οργανισμο Ηνωμενων Εθνων και στα μονιμα μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας . Ο υπουργος Εξωτερικων, Αλεκος Μιχαηλιδης, θα προβει σε διαβημα προς τους Αντιπροσωπους των μονιμων κρατων - μελων του Συμβουλιου Ασφαλειας και προς το Γουσταβ Φεισσελ, αναπληρωτη ειδικο αντιπροσωπο του Γ.Γ. των Ηνωμενων Εθνων. Με το διαβημα, θα επιδοθει και φακελος με εγγραφα για την ενθαρρυνση και τη χρηματοδοτηση απο την τουρκικη κυβερνηση της ακροδεξιας οργανωσης ''Γκριζο Λυκοι''. Ο φακελλος για τις τουρκικες θηριωδιες θα επιδοθει - επισης - στην Ευρωπαικη Ενωση και στο Συμβουλιο της Ευρωπης.

Ο Ραουφ Ντενκτας, παραδεχθηκε για πρωτη φορα οτι μελη της ακροδεξιας οργανωσης πηγαν στα κατεχομενα με εντολη και χρηματοδοτηση απο την Τανσου Τσιλερ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγνωστα παραμενουν μεχρι στιγμης τα αιτια της συντριβης του Ρωσικου αεροσκαφους Τουπολεφ στο νορβηγικο νησι Σπιτσμπεργκεν, που ειχε ως αποτελεσμα 141 ατομα να χασουν την ζωη τους. Η ομιχλη και η πυκνη νεφωση, εμποδιζει το εργο των σωστικων συνεργειων, ενω οι αρχες πιστευουν οτι συντομα θα εντοπισουν το μαυρο κουτι. Το αεροπλανο μετεφερε Ρωσους ανθρακωρυχους απο τη Μοσχα στα ορυχεια του νησιου.

Ποινικη διωξη εναντιον του αστυνομικου επιθεωρητη Ζορζ Ζικο με την κατηγορια οτι παρειχε καλυψη στην σπειρα των παιδεραστων στο Βελγιο, αναμενεται να ασκησει σημερα επισημως η Βελγικη Δικαιοσυνη. Την ιδια ωρα η αστυνομια συνεχιζει τις ερευνες στο σπιτι του Ντιτρου στο Ζυμε, για την ανευρεση των θυματων της σπειρας των παιδεραστων. Το θεμα των παιδεραστων απασχολει και την βελγικη κυβερνηση, που συνεδριαζει σημερα και αναμενεται να υιοθετησει αυστηροτερα μετρα για τα σεξουαλικα εγκληματα.

Με πανυγηρικο τροπο εληξε τις πρωινες ωρες στο Γιουναιτεντ Σεντερ του Σικαγου, το συνεδριο του Δημοκρατικου κομματος, δινοντας στον Μπιλ Κλιντον και τον αντιπροεδρο Αλ Γκορ, το χρισμα για να διεκδικησουν μια δευτερη θητεια στο Λευκο Οικο. Ο κ. Κλιντον υποσχεθηκε να οικοδομησει μια γεφυρα προς τον 21 αιωνα, ενω επιθυμωντας ακομη μεγαλυτερη υποστηριξη της οικογενειας του στον προεκλογικο αγωνα, αναφερθηκε στη συζυγο του, την κορη του αλλα και τον αδελφο του.

Προβληματα συνανταει η ειρηνευτικη διαδικασια στη Μεση Ανατολη καθως δεν σημειωθηκε καμμια προοδος στις συνομιλιες των συνεργατων του Ισραηλινου Πρωθυπουργου Βενιαμιν Νετανιαχου και του ηγετη των Παλαιστινιων Γιασερ Αραφατ. Η συναντηση πραγματοποιηθηκε στο Τελ Αβιβ μετα την κυρηξη της 4ωρης γενικης απεργιας που κηρυξαν οι Παλαιστινιοι σε ενδειξη διαμαρτυριας για τα νεα εποικιστικα σχεδια του Ισραηλ στη Δυτικη οχθη.

Τριανταεξι ωρες μετα την επισημοποιηση του διαζυγιου του πριγκηπα Καρολου και της λαιδης Νταιανας, ο βρετανικος Τυπος αναγγελλει σημερα και το διαζυγιο του πρωην αρχηγου της ομαδας ραγκμπι της Αγγλιας, Ουιλ Καρλινγκ και της συζυγου του, Τζουλια.Η 30χρονη Τζουλια που ειναι τηλεπαρουσιαστρια, επιρριπτει τις ευθυνες για τα προβληματα του γαμου της στην Νταιανα, ενω επανειλημμενα κανει ειρωνικα σχολια γι'αυτην στην πρωινη εκπομπη της. Η Νταιανα γνωριστηκε με τον Καρλινγκ σε γυμναστηριο του Λονδινου, και δημοσιευματα αναφερουν οτι διατηρει δεσμο με το αστερι του αγγλικου ραγκμπι, Ουιλ Καρλινγκ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικες νεφωσεις παροδικα αυξημενες επικρατουν στη βορεια Ελλαδα, με βροχες η καταιγιδες κυριως τις θερμες ωρες της ημερα στα ηπειρωτικα. Στην υπολοιπη χωρα υπαρχουν νεφωσεις που απο το απογευμα στο Ιονιο και τα ηπειρωτικα κατα τοπους θα αυξηθουν και θα σημειωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες στα ηπειρωτικα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια φθανει τους 30 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 33 και στα νησια τους 31 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στη βορεια Ελλαδα προβλεπονται λιγες νεφωσεις κατα περιοδους αυξημενες με τοπικες βροχες η καταιγιδες. Ο ιδιος καιρος θα επικρατησει και αυριο. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη πτωση κυριως στη βορεια χωρα. Αιθριος ειναι σημερα ο καιρος στη Αττικη ενω το απογευμα θα υπαρχουν νεφωσεις Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι ενω η θερμοκρασια στην Αθηνα φθανει τους 32 βαθμους. Στη Θεσσαλονικη υπαρχουν παροδικες νεφωσεις με τοπικες βροχες η καταιγιδες κυριως τις απογευματινες ωρες. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις ενω η θερμοκρασια στην πολη φθανει τους 29 βαθμους Κελσιου.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 30 August 1996 - 15:15:41