Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 29)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ανεβαινει ο υδραργυρος της πολιτικης αντιπαραθεσης, ενοψει των εκλογων, με αφορμη την οικονομια. Ο Μιλτιαδης Εβερτ απαντησε το απογευμα, απο το Ζαππειο, στις επικρισεις που δεχθηκε απο τον Πρωθυπουργο, για το πακετο των επτα μετρων που εξηγγειλε. Ο κ. Εβερτ απεδωσε στον Πρωθυπουργο αδυναμια σε διαλογο και τον κατηγορησε οτι υποβαθμιζει τη νοημοσυνη του ελληνικου λαου. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας υποστηριξε πως το κοστος των μετρων που ανακοινωσε ανερχεται στα 274 δις. δρχ και συγκεκριμενα: για τον τριπλασιασμο του αφορολογητου για κληρονομιες, 9 δις. δρχ. Για την καταργηση του φορου για αγροτικες οικοδομικες αδειες 4 δις. δρχ. Η αυξηση, κατα 10. 000 δρχ των αγροτικων συνταξεων θα κοστισει 130 δις. δρχ το χρονο, ενω η μειωση κατα 45% της τιμης των καυσιμων για αγροτικη καλλιεργεια 75 δις. δρχ. Τελος, για τη μειωση της φορολογιας στις παραμεθοριες περιοχες το κοστος ανερχεται στα 56 δις. δρχ. Παντως, ο κ. Εβερτ, δεν ανεφερε το κοστος που θα στοιχισει για το δημοσιο η καταργηση των αντικειμενικων κριτηριων φορολογησης. Ο κ. Εβερτ τονισε οτι οι ποροι αυτοι θα εξοικονομηθουν απο τον περιορισμο της σπαταλης του κρατους, τη μεγαλυτερη απορροφηση των κοινοτικων κονδυλιων και την αυξηση των επενδυσεων. Ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης, δηλωσε επισης οτι εφοσον δημιουργηθουν καταλληλες συνθηκες στο Χρηματιστηριο, μπορει να πωληθει το 25% του ΟΤΕ, γεγονος που θα αποφερει 350 δις. δρχ εσοδα. Τελος, διερωτηθηκε, πως καταφερε το υπουργειο Οικονομικων να κοστολογησει, μεσα σε 12 ωρες το οικονομικο κοστος των μετρων και επανελαβε την προσκληση του προς τον κ. Σημιτη για απευθειας τηλεοπτικο διαλογο. Το βραδυ ο κ. Εβερτ θα περιοδευσει σε περιοχες της δυτικης Αττικης και συγκεκριμενα στο Περιστερι και στο Αιγαλεω.

Ολοκληρωνονται οι διεργασιες για την καταρτιση των συνδυασμων σε ΠΑΣΟΚ και Νεα Δημοκρατια, οι οποιοι θα εγκριθουν απο την Κεντρικη Επιτροπη και την Εκτελεστικη Επιτροπη αντιστοιχα, το Σαββατο. Την ιδια ωρα οι κυριοι Σημιτης και Εβερτ ολοκληρωνουν την επεξεργασια των ψηφοδελτιων Επικρατειας των κομματων τους. Αυριο, συνεδριαζει το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, για να ολοκληρωσει την εισηγηση του προς την Κεντρικη Επιτροπη. Ο Πρωθυπουργος, αρχιζει τις περιοδειες του τη Δευτερα απο Χιο και Λεσβο, ενω το προγραμμα προβλεπει επισκεψεις σε πανω απο 20 πολεις της χωρας. Η περιφημη τηλεοπτικη αναμετρηση Σημιτη - Εβερτ, αναμενεται να γινει την Παρασκευη, 13 Σεπτεμβριου.

Ο Κωνσταντινος Μητσοτακης μιλαει αποψε στο Αλκαλοχωρι Ηρακλειου Κρητης, ενω ο Αντωνης Σαμαρας παρουσιαζει αυριο το εκλογικο προγραμμα της Πολιτικης Ανοιξης. Νεα επιθεση κατα ΠΑΣΟΚ και Νεας Δημοκρατιας, αλλα και των αλλων κομματων, τα οποια χαρακτηρισε υπαλληλους των πολυεθνικων, εξαπελυσε η Αλεκα Παπαρηγα, κατα την επισκεψη της στην Ολυμπιακη. Ο Νικος Κωνσταντοπουλος περιοδευει στη Θεσπρωτια, ενω ο Δημητρης Τσοβολας δινει τη Δευτερα στη δημοσιοτητα τις λιστες του κομματος του.

Συνεχιζοταν μεχρι αργα το απογευμα η μαραθωνεια συνεδριαση του εθνικου ραδιοτηλεοπτικου συμβουλιου, το οποιο καλειται να υποβαλει νεες βελτιωμενες προτασεις για την κατανομη του τηλεοπτικου χρονου, μετα τις αντιρρησεις που διατυπωσαν οι εκπροσωποι των μικρων κομματων. Οριστικες αποφασεις θα παρει η Διακομματικη Επιτροπη του υπουργειου Εσωτερικων που θα συνεδριασει αποψε η αυριο το πρωι. Αυριο, ορκιζονται ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας, οι τεσσερις υπηρεσιακοι υπουργοι, στα υπουργεια Εσωτερικων, Δικαιοσυνης, Δημοσιας Ταξης και Τυπου.

Τερματιζεται η αγωνια χιλιαδων υποψηφιων και των οικογενειων τους, καθως αυριο ανακοινωνονται απο το υπουργειο παδειας οι βαθμολογικες βασεις των σχολων στα Πανεπιστημια και τα Τεχνολογικα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα. Συμφωνα με ολες τις ενδειξεις οι βασεις φετος θα σημειωσουν πτωση σε ολες τις δεσμες. Η πτωση θα κυμανθει απο 50 μεχρι 120 Μορια. Τη Δευτερα θα αναρτηθουν στα Λυκεια ολης της χωρας τα ονοματα των επιτυχοντων και των αριστουχων.

Εντεινεται η τουρκικη προκλητικοτητα σε ολα τα επιπεδα, ενω οι κυπριακες αρχες εχουν στη διαθεση τους στοιχεια για την ταυτοτητα των δολοφονων. Η Τανσου Τσιλερ σε συναντηση της με οργανωσεις Μουσουλμανων της δυτικης Θρακης, διαβεβαιωσε οτι η Αγκυρα θα κανει ο, τι ειναι δυνατον για την επιλυση των προβληματων που αντιμετωπιζουν οι Τουρκοι, οπως αποκαλεσε τους Μουσουλμανους της περιοχης. Στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε πως η σταση της κυριας Τσιλερ, πρεπει να σημανει συναγερμο στη διεθνη κοινοτητα, καθως αποδεικνυει ποσο ανευθυνα και τυχοδιωκτικα ασκειται η τουρκικη εξωτερικη πολιτικη. Προσθεσε επισης, οτι η πολιτικη θητεια της κυριας Τσιλερ αποδειχθηκε επιζημια για τη γειτονικη χωρα και απεδωσε τις προκλησεις της σε λογους εσωτερικης σκοπιμοτητας. Ο κ. Ρεππας αποσαφηνισε οτι η Ελλαδα δεν συζητα το ενδεχομενο διαλογου με την Τουρκια.

Ο Ραουφ Ντενκτας συνεχιζοντας τις προκλησεις του, προχωρησε ακομη και στη διχοτομηση της θαλασσας, τοποθετωντας συρματοπλεγμα μεταξυ της ελευθερης και κατεχομενης περιοχης της Αμμοχωστου. Στο μεταξυ, συμφωνα με στοιχεια των κυπριακων αρχων οι δυο δολοφονοι των Ελληνοκυπριων Ισαακ και Σολωμου, ειναι ο ενας πρακτορας των μυστικων υπηρεσιων της Τουρκιας και ο αλλος αξιωματικος των ειδικων δυναμεων του ψευδοκρατους. Παραλληλα, Βελγιδα δημοσιογραφος που ηταν παρουσα στα αιματηρα επεισοδια στη Δερυνεια, αποκαλυψε οτι ο Ραουφ Ντενκτας παρακολουθουσε απαθης τις θηριωδιες απο κοντινο κτιριο και μαλιστα τις φωτογραφιζε.

Πενηντα χιλιαδες δανεια για ανεγερση πρωτης κατοικιας, υπολογιζεται να δωσει απο 1ης Νοεμβριου 1996 ο Οργανισμος Εργατικης Κατοικιας συνολικου κοστους 500 δις δραχμων. Το υψος του δανειου θα ειναι 10 εως 12 εκατ. δραχμες για οικογενειες με 3 η περισσοτερα παιδια. Επτα εκατ. δραχμες συν ενα εκατομμυριο για καθε παιδι δικαιουνται οικογενειες με ετησιο εισοδημα εως 4 εκατ. δραχμες. Επισης δικαιουχοι με 3 παιδια θα συμμετεχουν στις κληρωσεις με ποσοστο 50%, ενω τη διετια 1996-97 θα δημοπρατηθουν 11 χιλιαδες νεες εργατικες κατοικιες συνολικου κοστους 300 δις. Το στεγαστικο αυτο προγραμμα παρουσιασε σημερα ο υπουργος Εργασιας, Ευαγγελος Γιαννοπουλος.

Νεκρωσε το πρωι η Θεσσαλονικη εξαιτιας της τετραωρης πανεργατικης στασης εργασιας με αιτημα την επαναλειτουργια του εργοστασιου της ΓΚΟΥΝΤ ΓΙΑΡ. Οι εργαζομενοι πραγματοποιησαν συσκεψη στα γραφεια του Εργατικου Κεντρου και στη συνεχεια ακολουθηκε συγκεντρωση και πορεια των απολυμενων της ΓΚΟΥΝΤ ΓΙΑΡ προς το υπουργειο Μακεδονιας-Θρακης οπου επεδωσαν ψηφισμα με τα αιτηματα τους. Μεταξυ αλλων ζητουν να συναντηθουν με τον πρωθυπουργο κατα την επισκεψη του στην συμπρωτευουσα για τα εγκαινια της Διεθνους Εκθεση Θεσσαλονικης, προκειμενου να του εκθεσουν τα προβληματα τους.

Με κινητοποιησεις προειδοποιουν οι εργαζομενοι στο Ολυμπιακο Μετρο, μετα τη σημερινη ακαρπη συναντηση που ειχαν με εκπροσωπους του υπουργειου Εργασιας. Η εταιρια Ολυμπιακο Μετρο που εχει αναλαβει τη εκτελεση του εργου αρνειται να ανακαλεσει τις 20 απολυσεις και 130 διαθεσιμοτητες, αλλα και να δεσμευθει οτι θα επιταχυνει και παλι τις εργασιες οι οποιες σε ορισμενα εργοταξια εχουν παγωσει. Με παρεμβαση ομως του υφυπουργου Εργασιας, Λαμπρου Κανελλοπουλου, η εταιρια δεσμευθηκε τουλαχιστον οτι δεν θα προχωρησει σε αλλες απολυσεις η διαθεσιμοτητες μεχρι τις εκλογες.

Η ληστεια ειναι το κινητρο της εγκληματος με θυμα τη Δημητρα Γιαννουλη-Γιαπιτσακη,43 ετων, που βρεθηκε νεκρη στο κοσμηματοπωλειο του θειου της Αθανασιου Ανοπουλου, στην οδο Πανεπιστημιου 57 στον δευτερο οροφο. Ο δραστης μετα την πραξη του, αφαιρεσε κοσμηματα μεγαλης αξιας και εξαφανιστηκε. Νεκρος βρεθηκε επισης σε υπογειο πολυκατοικιας στον Κολωνο ο 69χρονος Βασιλης Θεοδοσιου. Οι δραστες μετα την πραξη τους επιχειρησαν να καψουν το διαμερισμα για να εξαφανισουν τα ιχνη τους.

Στην Κω μεταβαινει αυριο ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωνσταντινος Στεφανοπουλος, προκειμενου να κηρυξει στο Ασκληπιειο την εναρξη των εργασιων της Α' Διεθνους Ιατρικης Ολυμπιαδας. Τον Προεδρο της Δημοκρατιας συνοδευει ο υφυπουργος Υγειας Θεοδωρος Κοτσωνης.

Δεν αναφερθηκαν ζημιες απο την ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους 4,8 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, που σημειωθηκε λιγο πριν 12. 30 το μεσημερι, με επικεντρο τον κολπο του Αγιου Νικολαου Λασηθιου.

Δεκατεσσερις Ιρακινους Λαθρομεταναστες εντοπισε στρατιωτικη περιπολος, σε ερημικη παραλια της Κω. Συμφωνα με τους ιδιους στο νησι τους αποβιβασε τουρκικο σκαφος, αφου προηγουμενως ειχαν καταβαλει στον Τουρκο δουλεμπορο περιπου 1. 500 δολλαρια ο καθενας. Οι Ιρακικοι κρατουνται στην αστυνομια και θα οδηγηθουν στον εισαγγελεα.

Τραγικο θανατο βρηκαν τις πρωινες ωρες τρεις Γεωργιανοι, πατερας, γιος και θειος, οταν το αυτοκινητο στο οποιο επεβαιναν συγκρουστηκε με αυτοκινηταμαξα του ΟΣΕ σε αφυλακτη σιδηροδρομικη διαβαση στην Ορεστιαδα. Η αυτοκινηταμαξα εκτελουσε το δρομολογιο Αθηνων - Δικαιων.

Σε εμπυρετο συνδρομο αναπνευστικης δυσχερειας, οφειλεται συμφωνα με το Γενικο Επιτελειο Στρατου, ο θανατος του 20χρονου στρατιωτη τεθωρακισμενων Ιωαννη Πετρακη. Ο ατυχος στρατιωτης, κατοικος Καλης Συκιας Ρεθυμνου Κρητης, νοσηλευοταν στο 401 στρατιωτικο νοσοκομειο και εξεπνευσε τις πρωτες πρωινες ωρες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολυνεκρο αεροπορικο δυστυχημα σημειωθηκε το πρωι στον Αρκτικο Ωκεανο. Ρωσικο αεροσκαφος τυπου Τουπολεφ που μετεφερε 129 ανθρακωρυχους της εταιριας Αρκτικ Ουγκολ και 12μελες πληρωμα, συνετριβη στην κορυφη ενος βουνου σε αποσταση 10 χιλιομετρων απο το αεροδρομιο του νορβηγικου νησιου Σπιτσμπεργκεν. Απο την συντριβη σκοτωθηκαν 124 ατομα, ενω μονο πεντε σωθηκαν και νοσηλευονται χωρις ομως να εχει διευκρινισθει ακομα η καταασταση τους. Το αεροπλανο ειχε απογειωθει απο τη Μοσχα και στην περιοχη του δυστυχηματος επικρατουσε κακοκαιρια.

Αρχισαν στην Ιερουσαλημ οι συνομιλιες μεταξυ ανωτερων αξιωματουχων του Ισραηλ και της Οργανωσης για την Απελευθερωση της Παλαιστινης, με αντικειμενο τους ορους εφαρμογης της ειρηνευτικης διαδικασιας. Το πρωι η ζωη ειχε παραλυσει στη Δυτικη Οχθη και τη Γαζα εξαιτιας της τετραωρης στασης εργασιας των Παλαιστινιων σε ενδειξη διαμαρτυριας για τα νεα εποικιστικα σχεδια του Ισραηλ. Την σταση εργασιας οργανωσε ο Γιασερ Αραφατ, ο οποιος ειχε χαρακτηρισει κηρυξη πολεμου εναντιον του παλαιστινιακου εθνους τα ισραηλινα αυτα σχεδια.

Το χρισμα του υποψηφιου του αμερικανικου Δημοκρατικου Κομματος στις προεδρικες εκλογες της 5ης Νοεμβριου εδωσαν στον προεδρο Μπιλ Κλιντον, οι 4000 αντιπροσωποι απο ολη τη χωρα που συμμετεχουν στο συνεδριο του κομματος τους, στο Σικαγο. Ο 50χρονος Κλιντος θα αντιμετωπισει τον Ρεπουμπλικανο Μπομπ Ντοουλ.

Ρηξη επηλθε μεταξυ της αλβανικης κυβερνησης και της αντιπολιτευσης κατα την διαρκεια των συνομιλιων που διεξαγονται υπο την αιγιδα αντιπροσωπειας του Συμβουλιου της Ευρωπης, με την αποχωρηση του Σοσιαλιστικου κομματος. Οι αντιπροσωποι του Συμβουλιου της Ευρωπης ειχαν ζητησει τη συμμετοχη των Σοσιαλιστων στη νεα συνθεση της αλβανικης βουλης, καθως και τη συμμετοχη της αντιπολιτευσης στις τοπικες εκλογες.

Για τριτη μερα η αστυνομια του Βελγιου συνεχιζει τις ερευνες στο σπιτι του εγκεφαλου της συμμοριας των παιδεραστων, Μαρκ Ντιτρου, για την ανευρεση και αλλων θυματων. Στην Αυστρια, η αστυνομια συνελαβε χθες το βραδι στη Βιενη αλλα δυο ατομα με την κατηγορια της παραγωγης πορνογραφικου υλικου και σεξουαλικης κακοποιησης ανηλικων.

Περισσοτερα απο 700. 000 βοοειδη μολυσμενα με την ασθενεια των τρελλων αγελαδων, καταναλωθηκαν απο ανθρωπους αφοτου εκδηλωθηκε η επιδημια στη Βρετανια στη δεκαετια του 1980. Ωστοσο οι επιστημονες δηλωνουν οτι δεν γνωριζουν ακομη αν το γεγονος αυτο θα επιφερει μια θανατηφορα επιδημια στους ανθρωπους. Εκθεση που δοθηκε στη δημοσιοτητα δινει την πρωτη οριστικη αναλυση για τις πραγματικες διαστασεις της ασθενειας των τρελλων αγελαδων, αλλα αφηνει ανοικτο το ερωτημα για το ποσοι ανθρωποι μπορει να εχουν εκτεθει στη νοσο αυτη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον δευτερο αγωνα της δινει στις οκτω το βραδυ για το τουρνουα που διοργανωνει στο Βελιγραδι ο Ερυθρος Αστερας. Οι ``ερυθρολευκοι`` θα αντιμετωπισουν την Δυναμο Μοσχας, ενω οπως ειναι γνωστο στην χθεσινη πρεμιερα επιβληθηκαν ανετα του Ερυθρου Αστερα με 71-57.

Στο μεταξυ η διοικηση του ΤΑΚ Ολυμπιακος συμφωνησε να συνεργασθει για ενα χρονο με τον Αμερικανο ασο Ουιλ Αντερσον, ο οποιος αναμενεται στην Αθηνα την ερχομενη Τριτη, ενω η ΑΕΚ ανακοινωσε χθες την αποκτηση του σεντερ των Νιου Γιορκ Νικς Βικτορ Αλεξαντερ.

Την Τεταρτη 11 Σεπτεμβριου και οχι στις 10 του ιδιου μηνα οπως ειχε ορισθει αρχικα, θα γινει στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας η συναντηση του Παναθηναικου με την πολωνικη Λεγκια, για τον πρωτο γυρο του κυπελλου ΟΥΕΦΑ. Η αλλαγη εγινε μετα απο συνεργασια της ΠΑΕ Παναθηναικος και της ΟΥΕΦΑ, η οποια αποδεχθηκε σχετικο αιτημα των πρασινων, που επικαλεσθηκαν την προεκλογικη περιοδο, αλλα και το γεγονος οτι την ιδια ημερα αγωνιζεται και ο Ολυμπιακος στην Βουδαπεστη με την Φερεντσβαρος.

Χωρις ιδιαιτερα προβληματα συνεχιζεται στην Καλαματα η προετοιμασια της εθνικης μας ομαδας ποδοσφαιρου των ανδρων, ενοψει του αγωνα με την Βοσνια που θα γινει την Κυριακη στην μεσσηνιακη πρωτευουσα, για τα προκριματικα του Παγκοσμιου κυπελλου 1998. Στην αποστολη ενσωματωθηκε και ο ασος της Σεβιλης Βασιλης Τσαρτας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ο δεικτης Ντοθ Τζονς σημειωσε πτωση 43 μοναδων και διαμορφωθηκε στις 5610

Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 948,55 μοναδες, ενισχυμενος σε ποσοστο 0,31%.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

Αγορα, 234. 568 Πωληση, 240,007

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Για αυριο παρασκευη προβλεπεται αιθριος καιρος με χαμηλοτερες απο σημερα θερμοκρασιες γυρων στους 75 βαθμους. Το Σαββατο ο καιρος θα διατηρηθει αιθριος ενω την Κυριακη θα επικρατησει συνεφια με θερμοκρασια γυρω στους 80 Βαθμους.

Οι τοπικες καταιγιδες στις ηπειρωτικες περιοχες, θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του αυριανου καιρου, ενω στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις, κατα τοπους αυξημενες. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 18 με 30 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 19 με 33 και στα νησια 22 με 31 βαθμους. Τοπικες νεφωσεις θα εκδηλωθουν στην Αθηνα, οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια θα κυμανθει 21 με 32 βαθμους. Στη Θεσσαλονικη προβλεπονται τοπικες βροχες και καταιγιδες, κυριως το απογευμα και η θερμοκρασια στην πολη θα


Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Thursday, 29 August 1996 - 22:28:53