Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 30)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Μεσα σε ρευστο προεκλογικο τοπιο ολοκληρωνονται απο τις ηγεσιες των κομματων, οι διαδικασιες καταρτισης των συνδυασμων και η προεκλογικη στρατηγικη που θα ακολουθησουν. Σε εξελιξη βρισκεται απο το απογευμα, υπο την προεδρια του Κωστα Σημιτη, συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ, με αντικειμενο τις λιστες και τον καθορισμο του πολιτικου λογου του κινηματος. Οι συνδυασμοι θα εγκριθουν αυριο απο την Κεντρικη Επιτροπη, ενω ο Πρωθυπουργος αρχιζει τις περιοδειες του τη Δευτερα, απο Χιο και Μυτιληνη. Στη Νεα Δημοκρατια, η Εκτελεστικη Επιτροπη, αναμενεται να εγκρινει τους συνδυασμους, ενω ο Μιλτιαδης Εβερτ συνεχιζει την περιοδεια του σε περιοχες της Β' Αθηνων, επισκεπτομενος αποψε τη Νεα Φιλαδελφεια και τη Νεα Ιωνια, ενω αυριο θα μεταβει στον Εβρο, οπου συμφωνα με πληροφοριες θα θεσει και υποψηφιοτητα.

Με κεντρικο συνθημα "οι 'Ελληνες εχουν οραμα, για μια αλλη Ελλαδα της δικαιοσυνης, της αξιοπρεπειας και της ελπιδας" συμμετεχει στις εκλογες η Πολιτικη Ανοιξη, δηλωσε Αντωνης Σαμαρας, παρουσιαζοντας στο Ζαππειο την εκλογικη διακηρυξη του κομματος του. Ο κ. Σαμαρας τονισε οτι η Πολιτικη Ανοιξη θα συνεργασθει μετεκλογικα με ενα απο τα δυο μεγαλα κομματα, αν και κατηγορησε τις ηγεσιες τους για ασυγκρατητη πλειοδοσια σε παροχες και υποσχεσεις. Παρουσιαζοντας το προγραμμα του κομματος του ο κ. Σαμαρας τονισε την αναγκη αναθεωρησης του συνταγματος, επιλυσης των προβληματων της εργαζομενων, των μικρομεσαιων και των αγροτων. Επισης προτεινεται η αρση της μονιμοτητας των δημοσιων υπαλληλων που θα προσληφθουν στο εξης, η μειωση σε 200 των βουλευτων και η εκλογη της ηγεσιας της δικαιοσυνης απο τους ιδιους τους δικαστες. Ο κ. Σαμαρας παρουσιασε το κομμα του ως δυναμη μεταρρυθμισης, επεκρινε τους κυριους Σημιτη και Εβερτ οτι δεν λενε την αληθεια στο λαο και χαρακτηρισε ενσυνειδητα προκατασκευασμενες τις δημοσκοπησεις.

Η Αλεκα Παπαρηγα, επισκεφθηκε το πρωι το Κεντρο Αμεσης Βοηθειας και το Νοσοκομειο Σωτηρια, ενω το απογευμα περιοδευσε στην Καισαριανη. Η κυρια Παπαρηγα ξεκαθαρισε οτι το κομμουνιστικο κομμα δεν προκειται να συνεργαστει μετεκλογικα με κανενα κομμα. Σε ανοιχτη συγκεντρωση στην Κερκυρα, μιλαει αποψε ο Νικος Κωνσταντοπουλος, ενω ο Δημητρης Τσοβολας επισκεπτεται τη Λαρισα.

Ο πρωην υπουργος Μιχαλης Παπακωνσταντινου, σε συνεντευξη του, παρεθεσε τους λογους που τον οδηγησαν στην αποφαση να μη θεσει υποψηφιοτητα. Τονισε οτι δεν συμπιπτουν οι αποψεις τους με τις θεσεις των κομματων οπως διατυπωνονται. Εξεφρασε τον φοβο οτι επανερχεται καποιο ειδος λαικισμου και στειρου υπερπατριωτισμου. Παντως αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο αργοτερα αν του ζητηθει να προσφερει τις υπηρεσιες του και να βοηθησει τον τοπο στο μετρο που μπορει.

Πολιτικο κομμα με τον τιτλο Κινηση Πολιτιζω ιδρυσε ο πρωην γενικος διευθυντης της Νεας Δημοκρατιας Γιαννης Δημητροκαλης, ο οποιος κατεθεσε σχετικη δηλωση στην Εισαγγελια του Αρειου Παγου. Εμβλημα του κομματος του κ. Δημητροκαλη ειναι οι λεξεις ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΖΩ, η πρωτη με κυανο χρωμα και η δευτερη με ερυθρο εχοντας ως φοντο ενα γαλαζιο ιστιοφορο σκαφος.

Το μεσημερι, ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας ορκιστηκαν οι τεσσερις υπηρεσιακοι υπουργοι, Εσωτερικων Βασιλης Σκουρης, Δικαιοσυνης Αριστειδης Φατουρος, Δημοσιας Ταξης Δημητρης Μπεης, ολοι τους καθηγητες πανεπιστημιου και Τυπου Δημητρης Κωνστας, πρωην πρυτανης του Παντειου Πανεπιστημιου.

Σε μειωση των επιτοκιων καταθεσεων ταμιευτηριου προχωρησαν αρκετες Τραπεζες, αρχης γενομενης απο την Εθνικη η οποια μειωσε το επιτοκιο Ταμιευτηριου απο 12 σε 11, 5% και το επιτοκιο χορηγησεων για στεγαστικα και καταναλωτικα δανεια απο μιση εως μια ποσοστιαια μοναδα. Σε αναλογες κινησεις προχωρησαν και οι Τραπεζες Ιονικη, Πιστεως και Εργασιας.

Σε δυσκολη θεση βρισκεται η Τανσου Τσιλερ, καθως μετα τον τουρκο βουλευτη τωρα και ο Ραουφ Ντενκτας παραδεχθηκε για πρωτη φορα οτι μελη της ακροδεξιας οργανωσης, Γκριζοι Λυκοι, πηγαν στα κατεχομενα με εντολη και χρηματοδοτηση απο την Τσιλερ. Παντως ο τουρκοκυπριος ηγετης προσπαθηκε να αμβλυνει τις εντυπωσεις λεγοντας οτι σκοπος των ροπαλοφορων, που ξυλοκοπησαν μεχρι θανατου τον Τασο Ισαακ, ηταν να παραστουν σε εορταστικες εκδηλωσεις. Ο υπουργος εξωτερικων της Κυπρου προεβη σε διαβημα προς τους εκπροσωπους των μονιμων μελων του συμβουλιου ασφαλειας του ΟΗΕ, ενω ο φακελλος με τις τουρκικες θηριωδιες θα δοθει και στην Ευρωπαικη Ενωση.

Τα γραφεια του ελληνικου προξενειου στο Αργυροκαστρο θα εγκαινιασει αυριο ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος, ο οποιος θα συναντηθει και με την αλβανικη ηγεσια. Συγκεκριμενα, ο κ. Παγκαλος θα εχει συνομιλιες με τον Αλβανο ομολογο του κ. Σεχου, ενω θα συναντηθει στον Αυλωνα με τον προεδρο της Αλβανιας Σαλι Μπερισα.

Σε νεα τετραωρη σταση εργασιας καλει το Σωματειο της Χαλυβουργικης τους εργαζομενους, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τις 250 απολυσεις και 200 διαθεσιμοτητες που εχουν σημειωθει απο την αρχη του χρονου. Απο την πλευρα της η ΓΣΕΕ καλεσε το υπουργειο Εργασιας να παρεμβει ωστε να σταματησουν οι απολυσεις στη Χαλυβουργικη. Τη Δευτερα, αντιπροσωπεια της ΓΣΕΕ με επικεφαλης τον προεδρο κ. Πολυζωγοπουλο θα επισκεφθει τη Θεσσαλονικη για να ενισχυσει τις προσπαθειες του σωματειου της ΓΚΟΥΝΤ ΓΙΑΡ και του Εργατικου Κεντρου Θεσσαλονικης να ανοιξει ξανα το εργοστασιο.

Βενζιναδικο στην Αλβανια ειχε φτιαξει Αλβανος με τα λεφτα που ειχε αποκιμισει διαπρατοντας σωρεια κλοπων απο το 1992 εως το 1994. Ο δραστης ειχε διαπραξει τουλαχιστον 150 κλοπες απο τις οποιες ειχε αποκομισει 100 εκατ. δραχμες πουλωντας σε κλεπταποδοχους βιντεο, βιντεοκαμερες, φωτογραφικες μηχανες και χρυσαφικα που αποσπουσε απο διαμερισματα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετα την πολυημερη σιωπη του που τροφοδοτησε σειρα σεναριων, ο ρωσος προεδρος Μπορις Γιελτσιν δηλωσε μεσω του πρωθυπουργου Βικτορ Τσερνομιρντιν οτι υποστηριζει το ειρηνευτικο σχεδιο του στρατηγου Αλεξαντερ Λεμπεντ για την Τσετσενια. Ο νεος ισχυρος ανδρας του Κρεμλινου, βρισκεται ηδη στην περιοχη για σαρωτικες, οπως τις χαρακτηρισε, συμφωνιες με τους αυτονομιστες ανταρτες για την πληρη και οριστικη ληξη των εχθροπραξιων.

Ποινικη διωξη για την υποθεση της παιδεραστιας που συγκλονιζει το Βελγιο, ασκηθηκε εναντιον του αστυνομικου επιθεωρητη Ζορζ Ζικο, που κατηγορειται οτι με τις ενεργειες του παρειχε καλυψη στη σπειρα του Μαρκ Ντιτρου. Η κυβερνηση ενεκρινε αυστηροτερους κανονισμους για την προωρη αποφυλακιση καταδικων για παιδεραστια, ενω η αστυνομια με ειδικα ρανταρ και τη βοηθεια εκπαιδευμενων σκυλων συνεχιζει τις ερευνες στο σπιτι του Ντιτρου για την ανερευση και αλλων θυματων.

Με τον παραδοσιακο χαρτοπολεμο και εκατονταδες μπαλονια να κατακλυζουν το Γιουναιτεντ Σεντερ του Σικαγου, εληξε τις πρωτες πρωινες ωρες το συνεδριο του Δημοκρατικου κομματος, που εδωσε εκ νεου στον Μπιλ Κλιντον και τον αντιπροεδρο Αλ Γκορ το χρισμα για να διεκδικησουν μια δευτερη θητεια στο Λευκο Οικο. Αποδεχομενος το χρισμα του κομματος, ο Κλιντον υποσχεθηκε να οικοδομησει μια γεφυρα προς τον 21ο αιωνα, σε αντιθεση με τον ρεπουμπλικανο αντιπαλο του Μπομπ Ντοουλ που δηλωνει γεφυρα με το παρελθον.

Στην Πολωνια, το κοινοβουλιο ξεπερνωντας τη λυσσαλεα αντισταση που προεβαλε η καθολικη εκκλησια, ενεκρινε τις τροπολογιες στον νομο περι αμβλωσεων του 1993, με 208 ψηφους υπερ, 61 κατα και 15 αποχες. Ο νομος που ψηφισθηκε το 1993 επι διακυβερνησης του κεντρο-δεξιου συνασπισμου, επετρεπε την αμβλωση μονον εαν η ζωη της μητερας βρισκοταν σε κινδυνο, η εαν η κυηση ηταν αποτελεσμα βιασμου, η εαν το εμβρυο εφερε ανεπανορθωτες βλαβες.

Αλλα δεκα εξι ατομα νοσηλευονται στη Ρουμανια με μηνιγγιτιδα, ανεβαζοντας σε 170 τον αριθμο των κρουσματων της επιδημιας που ξεσπασε στις αρχες του μηνα. Συμφωνα με το υπουργειο Υγειας, επτα ατομα εχουν πεθανει μεχρι σημερα απο την ασθενεια, ενω ο Τυπος εκτιμα οτι τα θυματα φτανουν τα δεκα.

Σε χωρα παραδεισο τεινει να εξελιχθει η Ολλανδια, καθως απο σημερα δεν υφισταται πλεον στρατιωτικη θητεια. Συμφωνα με το υπουργειο Αμυνας, το τελος της στρατιωτικης θητειας προβλεποταν για την 1η Ιανουαριου του 1997, αλλα επισπευσθηκε κατα 4 μηνες, καθως η αναδιαρθρωση του στρατου ξηρας και η στρατολογηση επαγγελματιων στρατιωτικων ολοκληρωθηκαν συντομοτερα απο οτι προβλεποταν.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια απο τις μεγαλυτερες επιτυχιες στην ιστορια της ελληνικης ποδηλασιας, πετυχε η εθνικη μας ομαδα των ανδρων στο αγωνισμα του σπριντ για το Παγκοσμιο πρωταθλημα πιστας που διεξαγεται στο Μαντσεστερ της Αγγλιας. Συγκεκριμενα, το αντιπροσωπευτικο μας συγκροτημα αποτελουμενο απο τους Γιωργο Χειμωνετο, Δημητρη Γεωργαλη και Λαμπρο Βασιλοπουλο, κατελαβε την τεταρτη θεση στην γενικη καταταξη και προκριθηκε στον μικρο τελικο του αγωνισματος, οπου ομως εχασε απο την ομαδα της Γαλλιας.

Το τελευταιο του φιλικο παιχνιδι πριν την εναρξη του πρωταθληματος δινει την Κυριακη το βραδυ με τον Εθνικο στα σταδιο Καραισκακη ο Ολυμπιακος και ειναι μια ευκαιρια για να δει την κατασταση στην οποια βρισκονται κυριων οι αναπηρωματικοι του παικτες.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρη υποχωρηση σε ποσοστο 0, 29% σημειωσε ο Γενικος Δεικτης Τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, κλεινοντας στις 945, 80 μοναδες ενω σε εβδομαδιαια βαση παρουσιασε μικρη ανοδο 0, 53% . Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε υψηλα επιπεδα, φθανοντας τα 13, 8 δις δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0, 17%, Ασφαλειες πτωση 1, 28%, Ληζιγνκ πτωση 0, 29%, Επενδυσεις ανοδος 0, 27%, Βιομηχανιες πτωση 0, 65%, Κατασκευων πτωση 0, 20%, Συμμετοχων ανοδος 0, 77%, Διαφορες πτωση 0, 25%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας υποχωρησε κατα 0, 70%. Απο τις 248 μετοχες που διακινηθηκαν συνολικα 98 εκλεισαν με ανοδο, 118 υποχωρησαν και 32 παρεμειναν αμεταβλητες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστουν και αυριο οι τοπικες βροχες και καταιγιδες στο Ιονιο και τα ηπειρωτικα, ενω στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι, στα δυτικα ασθενεις μεχρι μετριοι και στα ανατολικα μετριοι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 17 με 29 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 19 με 32 και στα νησια 22 με 30. Συννεφια προς το απογευμα με πιθανοτητα τοπικης βροχης η καταιγιδας, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 21 με 32 και 19 με 28 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 30 August 1996 - 21:41:23