Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 13)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αγνωστο παραμενει αν θα γινει τελεστει το απογευμα στο Παραλιμνι η κηδεια του Τασου Ισαακ.
  • Ευθυνες στην κυπριακη αστυνομια επιρριπτει η εκπροσωπος του Γενικου Γραμματεα του ΟΗΕ.
  • Ομως ο βοηθος αρχηγος της Αστυνομιας δηλωνει οτι τα Ηνωμενα Εθνη, αρνηθηκαν να αφησουν την κυπριακη αστυνομια να εισελθει στη νεκρη ζωνη.
  • Ο Ραουφ Ντενκτας τιμησε και εξεφρασε τις ευχαριστιες του σε μελη της ακροδεξιας οργανωσης "Γκριζοι Λυκοι".
  • Στην Αθηνα πραγματοποιειται το απογευμα πορεια διαμαρτυριας προς τα γραφεια του ΟΗΕ και την τουρκικη πρεσβεια.
  • Αυξανονται απο το νεο ετος, τα τελη κυκλοφοριας των μοτοσυκλετων και των ΙΧ αυτοκινητων απο 25 εως 33%.
  • Επεκτεινεται σε ολα τα ασφαλιστικα ταμεια και στο δημοσιο, η λιστα φαρμακων που ισχυει για το ΙΚΑ.
  • Ματαιωνεται η συναντηση των υπουργων Εξωτερικων της χωρας μας και των Σκοπιων στη Νεα Υορκη, μετα τη νεα Σκοπιανη αδιαλλαξια.
  • Φρικτο εγκλημα αποκαλυφθηκε το μεσημερι στη Θεσσαλονικη.
  • Την καταπαυση του πυρος στο Γκροζνι ζητουν οι Τσετσενοι αυτονομιστες. Μαινονται ομως οι μαχες στην πρωτευουσα.
  • Βακτηριδιο δολοφονος, εχει προκαλεσει το θανατο 11 βρεφων στο νοσοκομειο του Μεξικου.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οργη και αγανακτηση επικρατει στον ελληνισμο για τη στυγερη δολοφονια του 24χρονου Κυπριου, Τασου Ισαακ, η κηδεια του οποιου παραμενει αγνωστο αν θα τελεστει το απογευμα στο Παραλιμνι, αφου ο ιατροδικαστης ζητησε να γινει ερευνα σε βαθος. Οι δικαστικες αρχες καταβαλουν προσπαθειες, προκειμενου να διευκρινισουν τα στοιχεια των υποπτων της δολοφονιας για να εκδοσουν ενταλματα συλληψης. Η αγανακτηση επιτεινεται απο την απαθεια της διεθνους κοινοτητας, ενω η εκπροσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, επερριψε τις ευθυνες για τα επεισοδια στην κυπριακη αστυνομια. Ομως, ο βοηθος αρχηγος της αστυνομιας, Ανδρεας Στεφανου δηλωσε το πρωι οτι τα Ηνωμενα Εθνη, αρνηθηκαν να αφησουν την κυπριακη αστυνομια να εισελθει στη νεκρη ζωνη και να βοηθησει τους Ελληνοκυπριους διαδηλωτες. Κατηγορησε δε τους ανδρες των Ηνωμενων Εθνων για μεροληψια υπερ των ενοπλων Τουρκων. Η κυπριακη κυβερνηση προεβη σε εντονο διαβημα προς τον οργανισμο Ηνωμενων Εθνων τον Προεδρο και τα μονιμα μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας. Ο υπουργος Εξωτερικων της Κυπρου, Αλεκος Μιχαηλιδης, τονισε οτι τα Ηνωμενα Εθνη, βαζουν σε ιση μοιρα τη βαρβαρη δολοφονια και τις εγκληματικες πραξεις των Τουρκων με την εισοδο των ελληνοκυπριων στη νεκρη ζωνη, για διαμαρτυρια εναντιον της παραβιασης των ανθρωπινων δικαιωματων τους.

Το Στεητ Ντηπαρτμεντ δια του εκπροσωπου του εξεφρασε την λυπη του για την ωμη, οπως σημειωνει εξοντωση του 24χρονου. Τονισε οτι η αμερικανικη κυβερνηση καταδικαζει απεριφραστα τη βια που ξεσπασε μεταξυ των δυο κοινοτητων. Απεφυγε ομως να επιρριψει ευθυνες στην τουρκοκυπριακη πλευρα. Τοσο το Στεητ Ντηπαρτμεντ οσο και ο ΟΗΕ συνεστησαν ψυχραιμια και διατυπωσαν την ελπιδα οτι τα θλιβερα επεισοδια θα οδηγησουν τις δυο πλευρες στο διαλογο και στην αποκλιμακωση της εντασης.

Η υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, επερριψε την ευθυνη για τα επεισοδια στην ελληνοκυπριακη πλευρα. Τονισε οτι η κυβερνηση της, λυπαται για τις συνεπειες αλλα δεν προκειται να επιτρεψει οποιαδηποτε τετελεσμενα γεγονοτα, σαν τα επεισοδια της Κυριακης. Δημοσιευματα του τουρκοκυπριακου τυπου, αναφερονται στη συμμετοχη μελων της ακροδεξιας οργανωσης "Γκριζοι Λυκοι" στα επεισοδια της Κυριακης. Ο Ραουφ Ντενκτας συμφωνα με τα δημοσιευματα υποδεχθηκε ομαδα περιπου 150 μελων της οργανωσης, τους οποιους τιμησε και εξεφρασε τις ευχαριστιες του.

Πορεια διαμαρτυριας προς τα γραφεια του ΟΗΕ στην Αθηνα, πραγματοποιειται στις 6. 30 το απογευμα οπου θα επιδοθει ψηφισμα για τη δολοφονια του ατυχου ελληνοκυπριου. Στη συνεχεια οι διαδηλωτες, θα πραγματοποιησουν πορεια προς την τουρκικη πρεσβεια.

Στο μεταξυ, σε λεγομενο στρατοδικειο του ψευδοκρατους αναμενεται να προσαχθουν σημερα ο Ελληνοκυπριος, Κυριακος Χαριδημου και ο Ελληνας, Χρηστος Ζαχαροπουλος, που εχουν απαχθει απο τις κατοχικες δυναμεις, οταν περασαν κατα λαθος μεσα απο τις βρετανικες βασεις στα Στροβιλια, κοντα στα τουρκικα φυλακια.

Αυξανονται συμφωνα με σχετικο εγγραφο του υπουργειου Οικονομικων, που δημοσιευεται στις εφημεριδες, τα τελη κυκλοφοριας των μοτοσυκλετων και των ΙΧ αυτοκινητων απο 25 εως 33%. Τα νεα αυξημενα τελη θα ισχυσουν απο την 1η Ιανουαριου του 1997 και θα πληρωθουν με το ειδικο σημα που θα εχει χρωμα ασημι. Ειδικοτερα, η κατοχοι αυτοκινητων απο 786 μεχρι 1. 357 κυβικα θα πληρωσουν 25. 000 δραχμες απο 1. 358 εως 1. 928, 45. 000, απο 1. 929 εως 2. 357, 100 χιλιαδες και οι κατοχοι των Ι.Χ. απο 2. 358 κυβικα και ανω 130 χιλιαδες δραχμες. Αντιθετα δεν αυξανονται τα τελη για τα καταλυτικα που αγοραστηκαν με τη διαδικασια της αποσυρσης. Οι κατοχοι τους για το 1997 θα πληρωσουν 2. 000 δραχμες εφοσον δεν εχουν εξαντλησει την πενταετια απαλλαγης. Το ιδιο ποσο θα πληρωσουν και οι ιδιοκτητες αυτοκινητων η μοτοσυκλετων κατω των 785 κυβικων.

Επεκτεινεται σ' ολα τ' ασφαλιστικα ταμεια και στο Δημοσιο η λιστα φαρμακων, που ηδη ισχυει για το ΙΚΑ . Απο το μετρο δεν εξαιρουνται ουτε τα αυτοδιοικουμενα η αυτονομα ταμεια και αυτο, συμφωνα με αρμοδιους κυβερνητικους παραγοντες, για να περιοριστει η πολυφαρμακια και να βελτιωθουν τα οικονομικα των ταμειων. Η ρυθμιση αυτη περιλαμβανεται σε νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας και Κοινωνικων Ασφαλισεων, το οποιο φερνει σημερα στη δημοσιοτητα το ΑΠΕ.

Ματαιωνεται η συναντηση των υπουργων Εξωτερικων της χωρας μας και των Σκοπιων στη Νεα Υορκη που προγραμματιζοταν να γινει το Σεπτεμβριο μετα τη νεα αδιαλλαξια των αξιωματουχων της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας. Η Αθηνα, κατεληξε στην αποφαση αυτη, μετα τις προκλητικες δηλωσεις του Σκοπιανου υπουργου Εξωτερικων, Λιουμπομιρ Φερτσκοφσκι, στο "ΒΗΜΑ", οτι δεν ειναι δυνατον να αλλαξουν ονομα και οτι αυτο που πρεπει να συζητηθει στις διαπραγματευσεις ειναι η αναζητηση τροπου υπερβασης της διαφορας και οχι η αλλαγη της ονομασιας.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας καλεσε την κυβερνηση και τον πρωθυπουργο να δηλωσουν ρητα και κατηγορηματικα προς καθε κατευθυνση οτι δεν προκειται να δεχθουν καμμια υποχωρηση στο θεμα του ονοματος. Ο κ. Σαμαρας υποστηριξε οτι η κυβερνηση εχει δωσει εντολη στις υπηρεσιες της να προχωρησουν στον τελικο συμβιβασμο για το θεμα της ονομασιας του γειτονικου κρατους και εξεφρασε την εκτιμηση οτι η αποφαση να παγωσει τις συνομιλιες της Νεας Υορκης ειναι θεατρο που δεν πειθει πια κανεναν.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι τσετσενοι αυτονομιστες προτειναν στους Ρωσους μια συναντηση υψηλου επιπεδου για σημερα, προκειμενου να συζητησουν την καταπαυση του πυρος στο Γκροζνι, δηλωσε σε τηλεφωνικη του επικοινωνια με το Γαλλικο Πρακτορειο ο εκπροσωπος των ανταρτων.

Ομως, μαινονται οι συγκρουσεις στο κεντρο του Γκροζνι οπου τα ρωσικα στρατευματα προσπαθουν να απομακρυνουν τις δυναμεις των τσετσενων αυτονομιστων, οι οποιοι εχουν καταλαβει την πολη απο την περασμενη εβδομαδα, μετεδωσε το πρακτορειο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Παραλληλα, συγκρουσεις διεξαγονται και σε αλλες πολεις της Τσετσενιας, ενω 20 Ρωσοι στρατιωτες σκοτωθηκαν και 37 τραυματιστηκαν σε επιθεση των ανταρτων στην περιοχη Βεντενο.

Βιαια επεισοδια ξεσπασαν σημερα στην Σεουλ αναμεσα στις δυναμεις ασφαλειας και σε φοιτητες που θελουν να φτασουν στα συνορα με την Βορεια Κορεα, οπου την Πεμπτη θα πραγματοποιηθει μεγαλη διαδηλωση υπερ της επανενωσης των δυο χωρων. Περιπου 10. 000 αριστεροι φοιτητες σκοπευουν να φτασουν στα συνορα την Πεμπτη, επετειο της απελευθερωσης της χωρας απο την Ιαπωνια, ενω χιλιαδες αστυνομικοι εχουν αναπτυχθει γυρω απο το πανεπιστημιο Γιονσει και σε ολη την Σεουλ για να εμποδισουν τους φοιτητες να ξεκινησουν.

Ο αμερικανος υπουργος Εξωτερικων Ουωρεν Κριστοφερ συναντηθηκε σημερα στις Βρυξελλες με παραγοντες του ΝΑΤΟ, πριν αρχισει μια νεα διπλωματικη προσπαθεια με στοχο την προετοιμασια των εκλογων στη Βοσνια.

Στο μεταξυ, ο διοικητης των χερσαιων δυναμεων της πολυεθνικης ειρηνευτικης δυναμης στη Βοσνια και η προσωρινη προεδρος της Σερβικης Δημοκρατιας της Βοσνιας αναχωρησαν απο το Παλε για να επιθεωρησουν αποθηκη οπλων στο Χαν Πιγεσακ. Η σερβικη πλευρα αρνειτο απο το περασμενο Σαββατο να επιτρεψει την εισοδο και την επιθεωρηση της στρατιωτικης εγκαταστασης.

Ενα "βακτηριδιο-δολοφονος" εχει προκαλεσει απο τις 17 Ιουλιου τον θανατο εντεκα βρεφων στην πολη Γκουανταλαχαρα στο Μεξικο, ενω αλλα 41 παιδια εχουν μολυνθει, απο τα οποια τα δυο βρισκονται σε κρισιμη κατασταση, ανακοινωσαν χθες ιατρικες πηγες της πολης. Η εστια της μολυνσης εντοπιστηκε σε μια απο τις υπηρεσιες του δημοσιου νοσοκομειου της πολης. Την περασμενη χρονια, δεκαοκτω νεογεννητα πεθαναν απο βακτηριδιακη μολυνση στο νοσοκομειο αυτο.

Δυο αλβανοι αστυνομικοι που ηταν αδελφια σκοτωθηκαν χθες το βραδυ στα Τιρανα σε επιθεση αγνωστων με αυτοματα οπλα, ανακοινωθηκε σημερα απο το υπουργειο Δημοσιας Ταξης. Προκειται για την τριτη επιθεση εναντιον αστυνομικων που σημειωνεται στην Αλβανια σε διαστημα ενος μηνος.

Ο στραταρχης Αντονιο Σπινολα, πρωτος προεδρος της δημοκρατικης Πορτογαλιας, πεθανε σημερα στη Λισαβονα σε ηλικια 86 ετων. Ο Σπινολα υπηρξε ενας απο τους πρωταγωνιστες της "επαναστασης των γαρυφαλλων" της 25ης Απριλιου του 1974, που εθεσε τερμα στην 40χρονη δικτατορια.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φρικτο εγκλημα αποκαλυφθηκε το μεσημερι στη Θεσσαλονικη. Θυμα ειναι ο Παυλος Παναγος,32 χρονων, ο οποιος εφερε χτυπηματα απο μαχαιρι στη καρδια και το λαιμο, στο διαμερισμα του στο κεντρο της πολης.

"Ατομο ψυχικα αρρωστο, που χρηζει αμεσης ιατρικης παρακολουθησης", χαρακτηριζουν ειδικοι γιατροι του κρατικου νοσοκομειου Καβαλας τον μακελαρη της Θασου, Θεοφιλο Σεχιδη και συνηγορουν οτι πρεπει να υποβληθει σε μια σειρα απο ψυχιατρικες, ψυχαναλυτικες και ψυχολογικες εξετασεις, προκειμενου να βγει τελικα πορισμα για την κατασταση της ψυχικης του υγειας. Εξαλλου, οι γιατροι προτεινουν να γινει και ψυχιατρικη ερευνα σε σχεση με το οικογενειακο του περιβαλλον και τον κοινωνικο του περιγυρο. Η εκθεση αυτη των ειδικων γιατρων του ΕΣΥ διαβιβαστηκε στον τακτικο ανακριτη Καβαλας, Λεωνιδα Τσιγκρη, ο οποιος θα αποφασισει για την πραγματογνωμοσυνη.

Πορεια διαμαρτυριας προς το υπουργειο Μακεδονιας - Θρακης πραγματοποιησαν το πρωι οι εργαζομενοι της βιομηχανιας ελαστικων ``ΓΚΟΥΝΤΓΙΑΡ``, οι οποιοι επεδωσαν ψηφισμα διαμαρτυριας στον υπουργο, Φιλιππα Πετσαλνικο για το κλεισιμο του εργοστασιου.

Στον Ανακριτη οδηγειται σημερα ο 46χρονος ιδιωτικος υπαλληλος, Κωνσταντινος Ριζος, μετα τη διωξη, που του ασκηθηκε για διακεκριμενες κλοπες και πλαστογραφια πιστοποιητικου. Ο Ριζος ντυμενος γυναικα και χρησιμοποιωντας πλαστη ταυτοτητα υπαλληλου επι τρια χρονια εμφανιζοταν στο αεροδρομιο ως αεροσυνοδος και εκλεβε βαλιτσες επιβατων και προσωπικα αντικειμενα πιλοτων.

Με ελαφρως βελτιωμενη την κατασταση της υγειας του, ο ``απριλιανος`` πραξικοπηματιας, Γεωργιος Παπαδοπουλος, μεταφερεται σημερα απο την εντατικη μοναδα παρακολουθησης του Τζανειου Νοσοκομειου στο Λαικο Νοσοκομειο της Αθηνας. Η μεταφορα του, θα πραγματοποιηθει μετα απο αιτημα, που εχουν υποβαλει οι συγγενεις του.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεο φιλικο αγωνα δινει αποψε ο Ολυμπιακος στο Σταδιο Καραισκακη με τον Ηρακλη. Απο τον Ολυμπιακο θα απουσιασουν οι διεθνεις παικτες, ενω ενοχλησεις αισθανονται οι Σαμπανασοβιτς και Ιβιτς.

Αυριο η εθνικη μας ομαδα των ανδρων δινει το τελευταιο της φιλικο με το αντιστοιχο συγκροτημα της Αλβανιας πριν τη συναντηση της με τη Βοσνια για τον πρωτο προκριματικο ομιλο του Παγκοσμιου Κυπελλου του 1998.

Σε φιλικους αγωνες που εγιναν χθες ο Ιωνικος συνετριψε την Παναχαικη με 6-0 , ενω ο Ηρακλης απεσπασε ισοπαλια 1-1 απο τον Αρη στο Χαριλαου.

Μια μολις ημερα μετα την ανακοινωση του οτι θα εγκαταλειψει την Μποκα Τζουνιορς και πιθανοτατα την ενεργο δραση, ο διασημος Αργεντινος ποδοσφαιριστης Ντιεγκο Μαραντονα μετεβη σε μια ιδιωτικη κλινικη στην Ελβετια για να αποτοξινωθει εκ νεου απο τα ναρκωτικα. Σημειωνεται οτι ο 35-χρονος ``Ντιεγκιτο`` εχει τιμωρηθει δυο φορες στην καριερα του με αποκλεισμο απο καθε αγωνιστικη δραστηριοτητα για χρηση ναρκωτικων.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος καιρος προβλεπεται σημερα σε ολη τη χωρα. Το απογευμα στα βορεια ηπειρωτικα θα συννεφιασει τοπικα. Οι ανεμοι θα πνεουν στα δυτικα ασθενεις, στα ανατολικα βορειοι μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια θα φθασει στα βορεια τους 30 βαθμους στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 33 και στα νησια τους 29 βαθμους Κελσιου. Αιθριος ειναι ο καιρος στην Αττικη. Οι ανεμοι πνεουν βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι, ενω η θερμοκρασια στην Αθηνα φθανει τους 33 βαθμους Κελσιου. Και στη Θεσσαλονικη ο καιρος ειναι αιθριος, μονο το απογευμα θα υπαρχει λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις ενω η
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Tuesday, 13 August 1996 - 18:05:46