Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 12)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε εντονα διαβηματα προς τον ΟΗΕ και το Συμβουλιο Ασφαλειας προεβη η κυβερνηση της Κυπρου. Ευθυνες στην κυπριακη κυβερνηση επιρριπτει ο ειδικος αντιπροσωπος του ΟΗΕ, Γκουσταβ Φεισελ.
  • Προκλητικες δηλωσεις της υπουργου εξωτερικων της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, για τα χθεσινα επεισοδια στην Κυπρο και την δολοφονια του 24χρονου διαδηλωτη.
  • Αναβληθηκε η προγραμματισμενη για σημερα κηδεια του ατυχου διαδηλωτη Τασου Ισαακ. Αυριο διενεργειται η νεκροψια. Ομαλα εξελισσεται η κατασταση των 41 τραυματιων.
  • Τριβες μεταξυ κυβερνησης και αντιπολιτευσης για τα επεισοδια στην Κυπρο. Για πληρη απουσια πρωθυπουργου και κυβερνησης, κανει λογο η Νεα Δημοκρατια. Να παψει η αντιπολιτευση να χρησιμοποιει τα εθνικα μας θεματα, δηλωνει ο κυβερνητικος εκπροσωπος.
  • Διαβημα της Αθηνας προς την Αγκυρα για τα χθεσινα επεισοδια εξω απο το ελληνικο προξενειο στην Κωνσταντινουπολη.
  • Για εγκληματικη συνομωσια εκανε λογο ο Θεοφιλος Σεχιδης που σκοτωσε πεντε μελη της οικογενειας του. Το πρωι οδηγηθηκε στις δικαστικες φυλακες Κομοτηνης.
  • Συνεχιζονται οι προσπαθειες απορρυπανσης στη θαλασσια περιοχη των Ισθμιων.
  • Τραβεστι αεροσυνοδος καταληστευε πιλοτους και επιβατες στο αεροδρομιο του Ελληνικου.
  • Ελπιδες για ειρηνευση στην Τσετσενια υστερα απο συμφωνια του ρωσου στρατηγου Λεμπεντ και του στρατιωτικου ηγετη των ανταρτων.
  • Συμφωνια εισαγωγης ιρανικου φυσικου αεριου στην Τουρκια υπεγραψε ο Ερμπακαν στην Τεχερανη.
  • Συνερχεται στις Βρυξελλες η πενταεθνης ομαδα επαφων για να προετοιμασει τις βοσνιακες εκλογες του Σεπτεμβριου.
  • Την Πεμπτη κατατιθεται στη Λωζανη ο φακελλος της Αθηνας για την υποψηφιοτητα αναληψης των Ολυμπιακων Αγωνων του 2004.
  • Συμβολαιο συνεργασιας με τον Ολυμπιακο θα υπογραψει ο Ζαρκο Πασπαλι, υποστηριζει ο Ντουσαν Ιβκοβιτς.
  • Οριακη ανοδος 0,10% στο Χρηματιστηριο.
  • Αιθριος καιρος αυριο σε ολοκληρη τη χωρα. Η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 22 εως 33 βαθμους.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε εντονα διαβηματα προς τον ΟΗΕ και τα μονιμα μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας προεβη η κυπριακη κυβερνηση μετα τα χθεσινα επεισοδια που ειχαν ως αποτελεσμα τη δολοφονια του 24χρονου διαδηλωτη Τασου Ισαακ. Ηδη εχουν ενημερωθει οι πρεσβειες των ΗΠΑ, της Βρετανιας, της Γαλλιας, της Ρωσιας και της Κινας. Η προγραμματιζομενη για αποψε κηδεια του ατυχου διαδηλωτη αναβληθηκε και αυριο θα διενεργηθει η νεκροψια επι της σορου, απο ιατροδικαστη ο οποιος εχει κληθει απο το Λονδινο. Η κατασταση των 41 τραυματιων, οι οποιοι νοσηλευονται στα νοσοκομεια εξελισσεται ομαλα. Προκληση απο την ελληνοκυπριακη πλευρα, χαρακτηρισε η υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ τα επεισοδια αυτα τονιζοντας οτι η κυβερνηση της λυπαται για τις συνεπειες και προσθετοντας οτι δεν θα επιτρεψει οποιαδηποτε τετελεσμενα γεγονοτα. Αισθηση ομως προκαλεσε και το γεγονος οτι ο ειδικος αντιπροσωπος του γενικου γραμματεα του ΟΗΕ, Γκουσταβ Φεισελ, επερριψε ευθυνες στην κυπριακη κυβερνηση επειδη επετρεψε την πορεια των διαδηλωτων προς τη νεκρη ζωνη. Τον αποτροπιασμο του για την δολοφονια του 24χρονου εξεφρασε ο αμερικανος πρεσβης στη Λευκωσια, Κενεθ Μπριλ, ο οποιος χαρακτηρισε τα γεγονοτα τραγικα.

Απτοητη ομως η Τουρκια συνεχιζει τις προκλησεις της συλλαμβανοντας το πρωι στην περιοχη της Δερυνειας εναν Ελληνοκυπριο και εναν Ελληνα. Προκειται για τον Κυριακο Χατζηδημου, 24 ετων απο τη Λεμεσο και το 17χρονο Χρηστο Ζαχαροπουλο. Οι δυο συλληφθεντες, κατευθυνονταν στην περιοχη της ελευθερης Αμμοχωστου οταν εχασαν το δρομο τους και πηγαν προς το οδοφραγμα των Βρετανικων Βασεων. Και οι δυο κρατουνται στον παρανομο αστυνομικο σταθμο της κατεχομενης Αμμοχωστου, ενω καταβαλλονται προσπαθειες για την απελευθερωση τους.

Στην Αθηνα κυβερνηση και αντιπολιτευση καταδικασαν τα χθεσινα επεισοδια, και ο κυβερνητικος εκπροσωπος τονισε οτι η διεθνης κοινοτητα πρεπει να σταματησει να αντιμετωπιζει το κυπριακο προβλημα με απαθεια και με ανοχη που αποθρασυνει τον Αττιλα. Απο την πλευρα της η Νεα Δημοκρατια δια του εκπροσωπου της, Προκοπη Παυλοπουλου, επεκρινε τους χειρισμους της κυβερνησης στα ελληνοτουρκικα κανοντας λογο για πληρη απουσια του πρωθυπουργου και της κυβερνησης την ωρα της κρισης. Οι δηλωσεις αυυτες προκαλεσαν την εντονη αντιδραση του κ. Ρεππα ο οποιος καλεσε την αξιωματικη αντιπολιτευση να παψει να χρησιμοποιει τα εθνικα μας θεματα μονο και μονο για να εκδιδει ανακοινωσεις. Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας σε δηλωσεις του απο τα Τρικαλα τονισε οτι ηθικος αυτουργος ειναι η ανοχη της Διεθνους Κοινοτητας η οποια εχει αποθρασυνει τους Τουρκους. Το ΚΚΕ με ανακοινωση του κανει λογο για εξυπηρετηση ιμπεριαλιστικων σχεδιων, ενω ο προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος, κατηγορει την κυβερνηση οτι αδρανει ενοψει των αμερικανικων εκλογων. Απο την πλευρα του, ο ευρωβουλευτης του Συνασπισμου, Αλεκος Αλαβανος, με ερωτηση του προς το Συμβουλιο Υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης ζητει την αμεση παρεμβαση του οργανου προς την Τουρκια προκειμενου να δοθουν εξηγησεις, ενω ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας καλεσε τις ηγεσιες της Ελλαδας και της Κυπρου να χαραξουν μια κοινη εθνικη στρατηγικη ενοτητας.

Η Ευρωπαικη Επιτροπη δεν θελησε να σχολιασει τα αιματηρα γεγονοτα στην Κυπρο. Ο Εκπροσωπος Τυπου της Κομισιον, απαντωντας σε σχετικο ερωτημα, δηλωσε οτι προς το παρον η Κομισιον ενημερωνεται για το τι συνεβη και για το λογο αυτο, ειπε, δεν υπαρχει κανενα σχολιο. Τη λυπη τους για τις βιαιοτητες και το θανατο του ελληνοκυπριου διαδηλωτη εξεφρασαν η Γαλλια και η Βρετανια. Ο εκπροσωπος του γαλλικου υπουργειου Εξωτερικων χαιρετισε τη σταση των αυστριακων κυανοκρανων, που οπως ειπε, απετρεψε εναν βαρυτερο απολογισμο, ενω ο εκπροσωπος του Φορειν Οφις τονισε οτι τετοια γεγονοτα υπογραμμιζουν την επειγουσα αναγκη για την εξευρεση λυσης στο Κυπριακο.

Ανησυχια ομως επικρατει και για τα επεισοδια που σημειωθηκαν χθες και στην Κωνσταντινουπολη, εξω απο το ελληνικο προξενειο, απο εκατονταδες οπαδους ακροδεξιων οργανωσων. Προξενησαν σοβαρες ζημιες στα παρκαρισμενα αυτοκινητα του προξενειου καθως και στα τζαμια του κτιριου. Η κυβερνηση, προχωρει σημερα σε διαβημα προς την Αγκυρα για την προκληση αυτη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ελπιδες για την ειρηνευση στην Τσετσενια αναζωπυρωθηκαν υστερα απο τη συναντηση του απεσταλμενου του ρωσου προεδρου, Αλεξαντερ Λεμπεντ, και του αρχηγου των αυτονομιστων ανταρτων, Ασλαν Μασχαντοφ στο Γκροζνι. Κατα τη συναντηση οι δυο αξιωματουχοι αποφασισαν να επεξεργαστουν τη συμφωνια για τον τερματισμο των συγκρουσεων στην τσετσενικη πρωτευουσα. Εαν επιτευχθει η συμφωνια, η εκεχειρια μπορει να αρχισει να ισχυει απο αυριο το πρωι, δηλωσε ο Λεμπεντ, ο οποιος επεκρινε για αδρανεια την Ρωσικη Κρατικη Επιτροπη για την Τσετσενια, της οποιας ηγειται ο Βικτορ Τσερνομιρντιν. Ειπε, επισης, οτι αναμενει απο τον Γιελτσιν να υπογραψει συντομα διαταγμα που θα επιτρεψει στο Συμβουλιο Ασφαλειας να αναλαβει τον συντονισμο των κινησεων για τη διευθετηση της κρισης.

Συνερχεται σημερα στις Βρυξελλες η πενταεθνης Ομαδα Επαφων για την Βοσνια προκειμενου να συζητησει τις προετοιμασιες για τις εκλογες που θα πραγματοποιηθουν στην Βοσνια, το Σεπτεμβριο, την κατασταση στην κροατοβοσνιακη ομοσπονδια και στο Μοσταρ, καθως και την επιστροφη των προσφυγων. Στις Βρυξελλες αναμενεται, εξαλλου, ο αρχηγος του Στειτ Ντιπαρτμεντ Ουορεν Κριστοφερ, οπου θα ειναι και ο πρωτος σταθμος της ευρωπαικης περιοδειας με αντικειμενο τις εξελιξεις στην Βαλκανικη και τις εκλογες στη Βοσνια.

Ο Τουρκος πρωθυπουργος Νετζμετιν Ερμπακαν υπεγραψε σημερα στην Τεχερανη συμφωνια εισαγωγης ιρανικου φυσικου αεριου στην Τουρκια, υψους 23 δις. δολαριων, παρα τις αμερικανικες απειλες για την επιβολη κυρωσεων. Η συμφωνια προβλεπει την εξαγωγη στην Τουρκια 4 δισεκατομμυριων κυβικων μετρων φυσικου αεριου ετησιως αρχης γενομενης απο το 1999, ενω οι εξαγωγες θα φθασουν τα 10 δισεκατομμυρια κυβικα μετρα φυσικου αεριου ετησιως κατα τα τελευταια χρονια του συμβολαιου.

Η Ινδια επανελαβε σημερα οτι ειναι αποφασισμενη να εμποδισει την υπογραφη της συνθηκης για την απαγορευση των πυρηνικων δοκιμων, εαν οι πεντε μεγαλες δυναμεις δεν δεσμευτουν με χρονοδιαγραμμα για τον πυρηνικο αφοπλισμο. Ο Ινδος υπουργος Εξωτερικων ειπε οτι αυτη θα ειναι η απαντηση της χωρας του σε επιστολη-εκκληση που απεστειλε ο Αμερικανος ομολογος του, να μην προβαλλει η Ινδια βετο στη συνθηκη για την απαγορευση των πυρηνικων δοκιμων.

Οι καραμελες ηρωινης αποτελουν την τελευταια επινοηση των εμπορων ναρκωτικων, που κανει θραυση ακομα και στις παραλιες της βορειας ιδιως Ιταλιας. Συμφωνα με τις αστυνομικες αρχες, το ναρκωτικο σε αυτη τη μορφη δεν αφηνει ιχνη απο τσιμπηματα στο σωμα και δεν τρομοκρατει τους αμυητους χρηστες οπως η ιδεα της συριγγας. Η αστυνομια κατορθωσε να εξαρθρωσει σπειρα 22 βορειοαφρικανων εμπορων και να κατασχει 9 κιλα ηρωινης σε καραμελλες με γευση μελιου και σε μικρα δοχεια μαρμελαδας.

Η γαλλικη αστυνομια εισεβαλε στην εκκλησια Σεν Μπερναρ στο Παρισι και απομακρυνε δεκα αφρικανους απεργους πεινας, οι οποιοι διηνυαν την 39η ημερα απεργιας με αιτημα τη νομιμοποιηση της παραμονης τους στη Γαλλια. Η ενεργεια αυτη της αστυνομιας προκαλεσε τις εντονες αντιδρασεις των οργανωσεων για τα ανθρωπινα δικαιωματα και λιγη ωρα μετα την επιχειρηση, διαδηλωτες οργανωσαν συγκεντρωση διαμαρτυριας μπροστα απο την εκκλησια, ενω στο εσωτερικο δεκα νεοι Αφρικανοι ξεκινησαν απεργια πεινας στη θεση εκεινων που απομακρυνθηκαν.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για εγκληματικη συνομωσια εκανε λογο ο 24χρονος Θεοφιλος Σεχιδης οδηγουμενος το πρωι στις δικαστικες φυλακες Κομοτηνης μετα απο συμφωνη γνωμη ανακριτη και εισαγγελεα. Ο δραστης συγκλονισε το πανελληνιο καθως ομολογησε οτι σκοτωσε και διαμελισε στη Θασο πεντε μελη της οικογενειας του. Τον δραστη απειλησαν με λυντσαρισμα δεκαδες ατομα που ειχαν συγκεντρωθει εξω απο το κτιριο της αστυνομιας Καβαλας. Στο μεταξυ αναμενεται η εκθεση του ψυχιατρου του κρατικου νοσοκομειου Καβαλας, για το αν πρεπει να υποβληθει σε ψυχιατρικη πραγματογνωμοσυνη ο Σεχιδης. Απο το πρωι αρχισαν και παλι στο σκουπιδοτοπο της Νεας Καρβαλης οι ερευνες για τον εντοπισμο και των αλλων τεσσαρων πτωματων.

Σε υφεση βρισκεται η πυρκαγια που ξεσπασε τα ξημερωματα σε δυσβατη ορεινη περιοχη στη Σταματα Αττικης. Στο εργο της κατασβεσης παιρνουν μερος ισχυρες δυναμεις της δασικης και πυροσβεστικης υπηρεσιας,60 δασοκομαντος καθως και 4 πυροσβεστικα αεροσκαφη.

Συνεχιζονται οι προσπαθειες απορρυπανσης της θαλασσιας περιοχης των Αγιων Θεοδωρων και των γυρω ακτων, η οποια ξεκινησε το απογευμα της Παρασκευης μετα τη ρυπανση, που προκληθηκε απο το ελληνικο δεξαμενοπλοιο, Κρητη Σι, στις εγκαταστασεις της Μοτορ Οιλ.

Αναβληθηκε η προγραμματισμενη για σημερα συναντηση του Προεδρου της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ, με τον υπουργο Γεωργιας Στεφανο Τζουμακα, με αντικειμενο τα προβληματα που δημιουργηθηκαν στους κτηνοτροφους του Εβρου, απο τον αφθωδη πυρετο. Ο κ. Τζουμακας, σε γραπτη δηλωση του αναφερει οτι η συναντηση ζητηθηκε απο τον κ. Εβερτ χωρις να υπαρχει ατζεντα των θεματων που θα συζητουντο. Απο την πλευρα της η Ν.Δ. κατηγορησε τον υπουργο Γεωργιας για υπαναχωρηση.

Να ξεκαθαρισει το τοπιο σχετικα με τα σεναρια περι προωρων εκλογων, καλεσε εκ νεου τον πρωθυπουργο ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος κατα την διαρκεια περιοδειας του στο νομο Ηλειας. Ταυτοχρονα εκανε λογο για την τραγικη, οπως την χαρακτηρισε, κατασταση στην οποια εχουν περιελθει οι αγροτες κατηγορωντας την κυβερνηση οτι δεν εχει αγροτικη πολιτικη και οτι με την σταση της επιβαλλει στον αγροτη αναλγητες και αδιεξοδες καταστασεις.

Διωξη για διακεκριμενες κλοπες και πλαστογραφια πιστοποιητικου ασκηθηκε εναντιον του 46χρονου Κωνσταντινου Ριζου η "Μαργαριτας", ο οποιος ντυμενος γυναικα και χρησιμοποιωντας πλαστη ταυτοτητα υπαλληλου εμφανιζοταν στο αεροδρομιο ως αεροσυνοδος και εκλεβε βαλιτσες επιβατων και προσωπικα αντικειμενα πιλοτων.

Αρχισε η καταβολη απο το ΙΚΑ στους συνταξιουχους του επιδοματος κοινωνικης αλληλεγγυης. Σημερα δινοταν το επιδομα σε αναπηρους και υπερηλικες ανω των 80 ετων δικαιουχους, ενω οι υπολοιπες κατηγοριες συνταξιουχων θα ικανοποιηθουν απο την προσεχη Δευτερα 12 Αυγουστου.

Τραγικο θανατο βρηκε ο 66χρονος Στεφανος Κατσιλας απο το Αργος, ο οποιος αφου περιελουσε τα ρουχα του με βενζινη αυτοπυρποληθηκε. Συμφωνα με την αστυνομια, ο Κατσιλας ειχε ψυχολογικα προβληματα.

Αγνωστα παραμενουν τα αιτια του θανατου της 16χρονης μαθητριας Αργυρουλας Παπαδοπουλου, ενω βρισκοταν για διακοπες στη Νεα Περαμο Καβαλας. Η ατυχη μαθητρια εμενε στην Γερμανια μαζι με τους γονεις της και βρισκοταν στην Ελλαδα για διακοπες.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Μια απο τις σπανιες παραστασεις του εργου του Ευριπιδη, ΙΩΝ, θα παρουσιασει ο Σπυρος Ευαγγελατος στις 16 και 17 του μηνος στο Αμφιθεατρο της Επιδαυρου. Η μουσικη ειναι του Θανου Μικρουτσικου και τα σκηνικα και τα κοστουμια του Αποστολου Βετα.

Τη Λυσιστρατη του Αριστοφανη θα παρουσιασει στο Ηρωδειο στις 17 και 18 του μηνος το Κρατικο Θεατρο Βορειου Ελλαδος συμμετεχοντας ετσι στο Φεστιβαλ Αθηνων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατατιθεται την Πεμπτη στη Λωζανη στη Διεθνη Ολυμπιακη Επιτροπη, ο φακελλος της Αθηνας, η οποια θα υποβαλει την υποψηφιοτητα της για τους ολυμπιακους αγωνες του 2004. Επικεφαλης της ελληνικης αντιπροσωπειας ειναι η συντονιστρια Γιαννα Δασκαλακη-Αγγελοπουλου.

Η κυπελλουχος ΑΕΚ κατεκτησε για δευτερη φορα στην ιστορια της το σουπερ καπ στο ποδοσφαιρο αφου κερδισε με 9-8 στα πεναλτι τον Παναθηναικο. Ο αγωνας την κανονικη του διαρκεια καθως και στην παραταση εληξε με 1-1.

Ο ΠΑΟΚ, σε φιλικο αγωνα που εγινε χθες βραδυ στην Τουμπα, νικησε με 2-0 τη Σαουθαμπτον. Στο μεταξυ νεο φιλικο αγωνα δινει αυριο το βραδυ στο Σταδιο Καραισκακη ο Ολυμπιακος με αντιπαλο τον Ηρακλη.

Συμβολαιο συνεργασιας με τον Ολυμπιακο θα υπογραψει εντος των ημερων ο Ζαρκο Πασπαλι, συμφωνα με τον νεο προπονητη της ομαδας Ντουσαν Ιβκοβιτς. Ο κ Ιβκοβιτς κατα την αναχωρηση της αποστολης απο το αεροδρομιο του Ελληνικου για την Ιταλια οπου θα πραγματοποιησει το βασικο σταδιο της προετοιμασιας της για την νεα περιοδο, δηλωσε οτι ο Ζαρκο ειναι η καλυτερη λυση για τον Ολυμπιακο και για την αποκτηση του εχει ηδη μιλησει με τον προεδρο του ΤΑΚ, Σωκρατη Κοκκαλη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Επενδυτικη απνοια επεκρατησε στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με το Γενικο Δεικτη Τιμων να κλεινει στις 877,09 μοναδες, σημειωνοντας οριακη ανοδο 0,10%. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε χαμηλα επιπεδα, φθανοντας τα 2,8 δισεκατομμυρια δραχμες, επιπεδο που αποτελει αρνητικο ρεκορ για τους τελευταιους 13 μηνες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,55%, Ληζινγκ πτωση 0,25%, Ασφαλειες πτωση 0,74%, Επενδυσεις ανοδος 0,32%, Βιομηχανιες πτωση 0,01%, Κατασκευων ανοδος 0,27%, Συμμετοχων πτωση 0,09%, Διαφορες ανοδος 1,37%, ενω ο δεικτης της παραλληλης αγορας παρουσιασε μικρη ανοδο 0,10%.

Απο τις 221 μετοχες που διαπραγματευθηκαν σημερα, 97 εκλεισαν με ανοδο,100 με πτωση, ενω η τιμη 24 μετοχων παρεμεινε στα επιπεδα της προηγουμενης συνεδριασης. Τη μεγαλυτερη ποσοστιαια ανοδο σημειωσαν οι τιμες των μετοχων:ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ 8,0%, ΒΙΟΣΩΛ (προνομιουχες) 6,3%, ΑΘΗΝΑΙΑ 5,8% ΕΡΛΙΚΟΝ 5,8%. Αντιθετως, τις περισσοτερες απωλειες κατεγραψαν οι τιμες των μετοχων: ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (κοινες) 8,0%, ΜΠΟΥΤΑΡΗ (κοινες)7,8%, ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ (προνομιουχες)7,8%, ΕΛΦΙΚΟ (προνομιουχες) 7,5% .

Οι επισημες τιμες πωλησης των ξενων νομισματων, που δινει η Τραπεζα της Ελλαδος ειναι: δολαριο ΗΠΑ προς 238,96 δραχμες, λιρα Αγγλιας προς 370,51, λιρα Κυπρου προς 519,25, γαλλικο φραγκο προς 47,37, ελβετικο φραγκο προς 198,95, γερμανικο μαρκο προς 161,97, τις εκατο ιταλικες λιρετες προς 15,76, τα εκατο γιεν Ιαπωνιας προς 221,72 και την ΕΨU προς 304,00 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η ηλιοφανεια και οι κανονικες για την εποχη θερμοκρασιες θα ειναι τα χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου. Αιθριος θα ειναι ο καιρος για αυριο σε ολη τη χωρα, ενω το απογευμα στα ηπειρωτικα θα συννεφιασει. Οι ανεμοι θα ειναι στα δυτικα ασθενεις, στα ανατολικα βορειοι μετριοι και στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 17 εως 33 βαθμους Κελσιου. Αιθριο καιρο, ανεμους βορειους μετριους και θερμοκρασια 22 με 33 βαθμους θα εχει αυριο η Αθηνα, ενω για τη Θεσσαλονικη προβλεπεται αιθριος καιρος, με λιγες νεφωσεις το απογευμα. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις και η θερμοκρασια θα κυμανθει
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Tuesday, 13 August 1996 - 0:19:58