Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 13)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Κεκλεισμενων των θυρων συνεδριασε το Συμβουλιο Ασφαλειας προκειμενου να ενημερωθει για τη στυγερη δολοφονια του 24χρονου Τασου Ισαακ.
  • Απαντηση καταπελτης του Αλεκου Μιχαηλιδη στις προκλητικες δηλωσεις της εκπροσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Συλβανα Φαο. Παραλειπεται σημαντικα στοιχεια αγνοωντας τη σωστη διασταση των γεγονοτων.
  • Νεα προσφυγη προς το Συμβουλιο της Ευρωπης, την Ευρωπαικη Επιτροπη και το Συμφωνο για τα Πολιτικα και Ατομικα Δικαιωματα των Ηνωμενων Εθνων, ενδεχεται να πραγματοποιησει η κυπριακη κυβερνηση.
  • Αυριο το πρωι η κηδεια του ατυχου διαδηλωτη. Συλλυπητηρια μηνυματα απο τον Κωστη Στεφανοπουλο, τον Θεοδωρο Παγκαλο και τον Νικο Κωνσταντοπουλο.
  • Πορεια διαμαρτυριας το απογευμα Κυπριων και Κουρδων της Αθηνας στην Τουρκικη πρεσβεια και τα γραφεια του ΟΗΕ.
  • Τριημερη κρατηση με την κατηγορια για δηθεν παρανομη εισοδο στα κατεχομενα, επιβληθηκε στους δυο ελληνοκυπριους απο το ψευδοκρατος του Ντεκτας.
  • Νεες αυξησεις εως και 30. 000 στα τελη κυκλοφοριας των μοτοσικλετων και των ΙΧ αυτοκινητων απο 1ης Ιανουαριου 1997. Για κυβερνητικη αφερεγγυοτητα κανουν λογο η ΝΔ και η Πολιτικη Ανοιξη.
  • Μηνυση Τζανακακη κατα του πρωην εισαγγελεα του Αρειου Παγου, Αθανασιου Σιουλα για τα ψηφιακα του ΟΤΕ. Κανει λογο για ανεπιτρεπτη αναμειξη στην υποθεση των Μητσοτακη και Αννα Ψαρουδα-Μπενακη.
  • Την επεκταση της λιστας φαρμακων σε ολα τα ασφαλιστικα ταμεια, περαν του ΙΚΑ, αποφασισε η κυβερνηση.
  • Ματαιωθηκε η συναντηση των υπουργων εξωτερικων Ελλαδας-Σκοπιων μετα τις προκλητικες δηλωσεις του υπουργου Εξωτερικων της γειτονος χωρας. Να μην προχωρησει η κυβερνηση σε κανεναν συμβιβασμο για το ονομα, ζητα ο Αντωνης Σαμαρας.
  • Τεραστια οικολογικη ρυπανση απο διαρροη μαζουτ της Μοτορ Οιλ στα Ισθμια. Συγκεντρωση διαμαρτυριας των κατοικων.
  • Νεος γυρος συνομιλιων για την ειρηνη στη Τσετσενια.
  • Αγωγη κατα των ΗΠΑ για το νομο Αματο, κατεθεσε το Ιραν στο Διαιτητικο Δικαστηριο της Χαγης.
  • Αγριο εγκλημα στη Θεσσαλονικη με θυμα 30χρονο ιδιωτικο υπαλληλο.
  • Νεο φιλικο αγωνα δινει αποψε το βραδι στο σταδιο Καραισκακη ο Ολυμπιακος με τον Ηρακλη.
  • Ανοδος 0,49% στο Χρηματιστηριο
  • Αιθριος αυριο ο καιρος σε ολοκληρη τη χωρα. Η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 19 εως 34 βαθμους.


ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η προσφυγη της Κυπρου για το Θανατο του διαδηλωτη απο τις Τουρκικες δυναμεις κατοχης συζητηθηκε στη σημερινη συσκεψη του Συμβουλιου Ασφαλειας των Ηνωμενων Εθνων. Κατα την εξοδο του ο Γερμανος Προεδρευων του Συμβουλιου κ. Τονο Ειτελ χαρακτηρισε "ως εκγληματικη πραξη το θανατο του μοτοσυκλετιστη κατα την τραγωδια που περασμενου Σαββατοκυριακου. " Ο κ. Ειτελ προσθεσε επισης οτι το Συμβουλιο αποκηρυσσει και καταδικαζει την βια στην περιοχη που οδηγησε στον θανατο ενος αοπλου, και εξεφρασε την λυπη του για τους 12 τραυματιες των Ειρηνετικων Δυναμεων του ΟΗΕ πολλοι των οποιων τραυματισθηκαν σοβαρα.

Θλιψη και αγανακτηση επικρατει στον ελληνισμο για την πολιτικη των ισων αποστασεων που τηρει η διεθνης κοινοτητα σχετικα με την στυγερη δολοφονια του 24χρονου Τασου Ισαακ στα κατεχομενα της Κυπρου. Η αγανακτηση κορυφωθηκε απο τις δηλωσεις της εκπροσωπου του Γενικου Γραμματεα του ΟΗΕ η οποια επερριψε τις ευθυνες για τα επεισοδια στην κυπριακη αστυνομια. Ο υπουργος Εξωτερικων της Κυπρου Αλεκος Μιχαηλιδης αναφερομενος τις δηλωσεις αυτες, τονισε οτι η εκπροσωπος του Μπουτρος Γκαλι παραλειπει σημαντικα στοιχεια και δεν δινει τη σωστη διασταση των γεγονοτων. Προσθεσε ακομα οτι τα Ηνωμενα Εθνη, βαζουν σε ιση μοιρα τη βαρβαρη δολοφονια και τις εγκληματικες πραξεις των Τουρκων με την εισοδο των ελληνοκυπριων στη νεκρη ζωνη, για διαμαρτυρια εναντιον της παραβιασης των ανθρωπινων δικαιωματων τους. Ηδη απο χθες η κυπριακη κυβερνηση προεβη σε εντονα διαβηματα προς τα Ηνωμενα Εθνη και τα μονιμα μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας το οποιο συνηλθε το απογευμα σε κλειστη συνεδριαση προκειμενου να ενημερωθει για τα γεγονοτα της Κυριακης. Η κυπριακη κυβερνηση μελεταει επισης το ενδεχομενο να προσφυγει στο Συμβουλιο της Ευρωπης, στην Ευρωπαικη Επιτροπη και στο Συμφωνο για τα Ατομικα και Πολιτικα Δικαιωματα των Ηνωμενων Εθνων. Η κηδεια του ατυχου Ισαακ θα πραγματοποιηθει αυριο δημοσια δαπανη στις 11 το πρωι στην γενετειρα του Παραλιμνι, ενω σημερα εγινε η νεκροψια απο ιατροδικαστη που ηλθε ειδικα απο το Λονδινο παρουσια γιατρου και απο τον ΟΗΕ.

Το Στεητ Ντηπαρτμεντ δια του εκπροσωπου του εξεφρασε την λυπη του για την ωμη, οπως σημειωνει εξοντωση του 24χρονου. Τονισε οτι η αμερικανικη κυβερνηση καταδικαζει απεριφραστα τη βια που ξεσπασε μεταξυ των δυο κοινοτητων. Απεφυγε ομως να επιρριψει ευθυνες στην τουρκοκυπριακη πλευρα. Τοσο το Στεητ Ντηπαρτμεντ οσο και ο ΟΗΕ συνεστησαν ψυχραιμια και διατυπωσαν την ελπιδα οτι τα θλιβερα επεισοδια θα οδηγησουν τις δυο πλευρες στο διαλογο και στην αποκλιμακωση της εντασης. Ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, απεστειλε συλλυπητηριο μηνυμα στην οικογενεια του δολοφονηθεντος, ενω ο προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος απεστειλε δαφνινο στεφανι. Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ζητησε την αμεση αντικατασταση του εκπροσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουσταβ Φεισελ για τις χθεσινες δηλωσεις του. Ο ευρωβουλευτης του ΠΑΣΟΚ, Γιαννος Κρανιδιωτης κατεθεσε ψηφισμα για υιοθετηση απο το Ευρωκοινοβουλιο, με το οποιο καταδικαζεται η συμπεριφορα των τουρκικων κατοχικων δυναμεων στην Κυπρου. Ταυτοχρονα ζητει το παγωμα των χρηματοδοτησεων προς την Τουρκια μεσω του κοινοτικου προυπολογισμου για το 1997. Στις 6. 30 το απογευμα αρχισε πορεια διαμαρτυριας Κυπριων και Κουρδων της Αθηνας προς τα γραφεια του ΟΗΕ στην Αθηνα καθως και στην τουρκικη πρεσβεια προκειμενου να επιδοθει ψηφισμα για την στυγερη αυτη δολοφονια.

Την ιδια ωρα καταβαλλονται προσπαθειες για την απελευθερωση των δυο ελληνοκυπριων που βρισκονται στα χερια των κατοχικων δυναμεων της Κυπρου. Προκειται για τους Κυριακο Χαριδημου και Χρηστο Ζαχαροπουλο στους οποιους επιβληθηκε τριημερη κρατηση με την κατηγορια για δηθεν παρανομη εισοδο σε πρωτου βαθμου απαγορευμενη στρατιωτικη περιοχη.

Απο 5. 000 εως 30. 000 δραχμες αυξανονται τα τελη κυκλοφοριας των μοτοσυκλετων και των ΙΧ αυτοκινητων, συμφωνα με σχετικο εγγραφο του υπουργειου Οικονομικων που δημοσιευεται στις εφημεριδες. Τα νεα αυξημενα τελη θα ισχυσουν απο την 1η Ιανουαριου του 1997 και θα πληρωθουν με το ειδικο σημα που θα εχει χρωμα ασημι. Αντιθετα δεν αυξανονται τα τελη για τα καταλυτικα που αγοραστηκαν με τη διαδικασια της αποσυρσης. Οι κατοχοι τους για το 1997 θα πληρωσουν 2. 000 δραχμες εφοσον δεν εχουν εξαντλησει την πενταετια απαλλαγης. Το ιδιο ποσο θα πληρωσουν και οι ιδιοκτητες αυτοκινητων η μοτοσυκλετων κατω των 785 κυβικων. Ο εκπροσωπος της ΝΔ τονιζει οτι η νεα οικονομικη αφαιμαξη των πολιτων ειναι ενα ακομα δειγμα της πολιτικης αφερεγγυοτητας και της αναξιοπιστιας της κυβερνησης. Για ανελεητη εισπρακτικη μανια κατηγορησε την κυβερνηση και ο εκπροσωπος της Πολιτικης Ανοιξης.

Την εντονη αντιδραση των συνταξιουχων, των ασφαλισμενων και των συνδικαλιστων προκειται να αντιμετωπισει η κυβερνηση στα σχεδια της να επεκτεινει την λιστα φαρμακων σε ολα τα ασφαλιστικα ταμεια και περα του ΙΚΑ. Απο το μετρο δεν εξαιρουνται ουτε τα αυτοδιοικουμενα η αυτονομα ταμεια και αυτο, συμφωνα με αρμοδιους κυβερνητικους παραγοντες, για να περιοριστει η πολυφαρμακια και να βελτιωθουν τα οικονομικα των ταμειων. Η ρυθμιση αυτη περιλαμβανεται σε νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας και Κοινωνικων Ασφαλισεων, το οποιο φερνει σημερα στη δημοσιοτητα το ΑΠΕ.

Μηνυση κατα του πρωην εισαγγελεα του Αρειου Παγου Αθανασιου Σιουλα για συκοφαντικη δυσφημηση για το θεμα των ψηφιακων του ΟΤΕ, κατεθεσε σημερα ο πρωην προισταμενος της Εισαγγελειας Εφετων, Χριστοφορος Τζανακακης. Στη μηνυση του ο κ. Τζανακακης κατηγορει τον κ. Σιουλα και την τοτε ηγεσια του Αρειου Παγου για παρεμβασεις στο εργο του οταν διενεργουσε την σχετικη ερευνα, ενω κανει λογο για ανεπιτρεπτη αναμειξη του Κωνσταντινου Μητσοτακη και της Αννας Ψαρουδα-Μπενακη. Τονιζει επισης οτι απο την ερευνα που διενηργησε δεν προεκυψε το παραμικρο στοιχειο οτι η προμηθεια των ψηφιακων παροχων ζημιωσε καθ'οιονδηποτε τροπο τον ΟΤΕ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεο γυρο συνομιλιων για την εκεχειρια στην Τσετσενια αρχιζουν σημερα ο διοικητης των ρωσικων δυναμεων Πουλικοφσκι και ο στρατιωτικος διοικητης των ανταρτων Μασχαντοφ. Στο μεταξυ, εκατονταδες ανθρωποι εγκαταλειπουν το Γκροζνι για να σωθουν απο τις σφοδρες συγκρουσεις, ενω ρωσικα μαχητικα ελικοπτερα βομβαρδιζουν την τσετσενικη πρωτευουσα προσπαθωντας να κρατησουν τις θεσεις τους.

Αγωγη κατα των Ηνωμενων Πολιτειων κατεθεσε το Ιραν στο διαιτητικο δικαστηριο της Χαγης για το νομο Αματο, ο οποιος προβλεπει κυρωσεις για τις χωρες που συνεργαζονται με τη Λιβυη και το Ιραν. Ο ιρανος υπουργος Εξωτερικων Αλι Ακμπαρ Βελαγιατι δηλωσε οτι η χωρα του θα δωσει ενα αξεχαστο μαθημα στις Ηνωμενες Πολιτειες εαν επιχειρησουν στρατιωτικη επιχειρηση εναντιον της.

Τη συσφιξη των εμπορικων τους σχεσεων, καθως και αλλα περιφερειακα και διεθνη ζητηματα, συζητησαν σημερα η πρωθυπουργος του Πακισταν, Μπεναζιρ Μπουτο, με τον Τουρκο ομολογο της Νετζμετιν Ερμπακαν. Το Πακισταν ηταν ο δευτερος σταθμος της ασιατικης περιοδειας του τουρκου πρωθυπουργου, μετα την Τεχερανη, οπου υπεγραψε σημαντικη συμφωνια για την αγορα ιρανικου φυσικου αεριου. Ειναι απολυτα φυσικο για την Τουρκια να αναπτυσσει εμπορικες σχεσεις με μια αδελφη χωρα, οπως το Ιραν, δηλωσε ο Τουρκος πρωθυπουργος, αποκρουοντας ετσι τις πιεσεις που δεχεται η χωρα του απο τις Ηνωμενες Πολιτειες για να ματαιωσει τη συμφωνια. Δεν υπαρχουν ορια στην αναπτυξη των σχεσεων μας με την Τουρκια, δηλωσε και ο ιρανος υπουργος Εξωτερικων Αλι Ακμπαρ Βελαγιατι, στην Τεχερανη, οπου προετοιμαζονται και νεες σημαντικες οικονομικες συμφωνιες, αυτην τη φορα με τη Συρια.

Ο ρυθμος των συνομιλιων μεταξυ ΝΑΤΟ και Ρωσιας για τις μελλοντικες τους σχεσεις πρεπει να επιταχυνθει, μετα την νικη του προεδρου Γελτσιν στις ρωσικες προεδρικες εκλογες, δηλωσε στις Βρυξελλες ο αμερικανος υπουργος Εξωτερικων Ουορεν Κριστοφερ.

Την εντονη διαμαρτυρια του για την αποφαση της ισραηλινης ηγεσιας να επιτραπει στους εβραιους εποικους η εγκατασταση λυομενων σπιτιων στα παλαιστινιακα εδαφη, εξεφρασε ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ. Η αποφαση αυτη συνιστα νεα παραβιαση των συμφωνιων που εχουν επιτευχθει αναμεσα στους Παλαιστινιους και το Ισραηλ, τονισε ο Γιασερ Αραφατ.

Περισσοτεροι απο 1000 αλβανοι και αμερικανοι στρατιωτες μετεχουν απο σημερα σε κοινα γυμνασια στο πλαισιο του νατοικου προγραμματος "Συμπραξη για την Ειρηνη". Τα γυμνασια στοχευουν στην προετοιμασια μιας πιθανης συνεργασιας της Αλβανιας με τις δυναμεις του ΝΑΤΟ στην πρωην Γιουγκοσλαβια.

Βιαια επεισοδια ξεσπασαν σημερα στην Σεουλ αναμεσα στις δυναμεις ασφαλειας και σε φοιτητες που θελουν να φτασουν στα συνορα με την Βορεια Κορεα, οπου την Πεμπτη θα πραγματοποιηθει μεγαλη διαδηλωση υπερ της επανενωσης των δυο χωρων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ματαιωνεται η συναντηση των υπουργων Εξωτερικων της χωρας μας και των Σκοπιων στη Νεα Υορκη που προγραμματιζοταν να γινει το Σεπτεμβριο μετα τη νεα αδιαλλαξια των αξιωματουχων της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας. Η Αθηνα, κατεληξε στην αποφαση αυτη, μετα τις προκλητικες δηλωσεις του Σκοπιανου υπουργου Εξωτερικων, Λιουμπομιρ Φερτσκοφσκι στο ΒΗΜΑ, οτι δεν ειναι δυνατον να αλλαξουν ονομα και οτι αυτο που πρεπει να συζητηθει στις διαπραγματευσεις ειναι η αναζητηση τροπου υπερβασης της διαφορας και οχι η αλλαγη της ονομασιας.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας καλεσε την κυβερνηση και τον πρωθυπουργο να δηλωσουν ρητα και κατηγορηματικα προς καθε κατευθυνση οτι δεν προκειται να δεχθουν καμμια υποχωρηση στο θεμα του ονοματος. Ο κ. Σαμαρας υποστηριξε οτι η κυβερνηση εχει δωσει εντολη στις υπηρεσιες της να προχωρησουν στον τελικο συμβιβασμο για το θεμα της ονομασιας του γειτονικου κρατους και εξεφρασε την εκτιμηση οτι η αποφαση να παγωσει τις συνομιλιες της Νεας Υορκης ειναι θεατρο που δεν πειθει πια κανεναν. Ο προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος, τονισε οτι ειναι αρνητικη η εμμονη της κυβερνησης στην αντιπαραθεση με τα Σκοπια, χαρακτηριζοντας την πολιτικα αντιποινα σε αρνητικες δηλωσεις του σκοπιανου υπουργου εξωτερικων.

Πιστωσεις συνολικου υψους 12,3 περιπου δις. δραχμων εγκριθηκαν με αποφασεις που υπεγραψε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης για την κατασκευη οδικων, λιμενικων και αντιπλημμυρικων εργων σε ολοκληρη τη χωρα, καθως και για εργα ηλεκτροφωτισμου στην Αττικη.

Πορεια διαμαρτυριας πραγματοποιησαν οι εργαζομενοι της ΓΚΟΥΝΤΓΙΑΡ στη Θεσσαλονικη για την αποφαση της κυβερνησης να κλεισει το εργοστασιο και να απολυσει 300 εργαζομενους. Το μεσημερι αντιπροσωπεια των εργαζομενων συναντηθηκε με τον υπουργο Μακεδονιας-Θρακης, Φιλιππο Πετσαλνικο, ενω την ερχομενη Τριτη θα συναντηθουν με εκπροσωπους των υπουργειων Εργασιας και Αναπτυξης προκειμενου να βρεθει λυση στο προβλημα.

Τεραστια οικολογικη ρυπανση απειλει την θαλασσια περιοχη γυρω απο τα Ισθμια απο την διαρροη μαζουτ των εγκαταστασεων της Μοτορ Οιλ, καταγγελει η οικολογικη οργανωση Γκρινπις. Το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας επεβαλλε προστιμο 70 εκατ. δραχμων στην εταιρια, ενω οι κατοικοι της περιοχης πραγματοποιησαν συγκεντρωση διαμαρτυριας το απογευμα το λιμανι της Ωραιας Ελενης για την αντιμετωπιση του προβληματος.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγνωστα παραμενουν τα κινητρα του στυγερου εγκληματος που αποκαλυφθηκε χθες τα ξημερωματα στην Θεσσαλονικη με θυμα τον 32χρονο ιδιωτικο υπαλληλο Παυλο Παναγο. Το θυμα βρεθηκε στο διαμερισμα του με τραυματα απο μαχαιρι σε ολο του το σωμα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεο φιλικο αγωνα δινει αποψε στις 8. 30 ο Ολυμπιακος στο Σταδιο Καραισκακη με τον Ηρακλη. Απο τον Ολυμπιακο θα απουσιασουν οι διεθνεις παικτες, ενω ενοχλησεις αισθανονται οι Σαμπανασοβιτς και Ιβιτς. Αποψε, γινεται ακομα στην Πατρα η φιλικη συναντηση της Παναχαικης με την Καλαματα.

Αγωνα προετοιμασιας κοντρα στο αντιστοιχο συγκροτημα της Φινλανδιας, δινει την ωρα αυτη στην πολη Σανβολινα η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου των ελπιδων. Το παιχνιδι ειναι στο πλαισιο της προετοιμασιας του αντιπροσωπευτικου μας συγκροτηματος για το Ευρωπαικο Πρωταθλημα. Παραλληλα η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των παιδων πετυχε την τριτη της νικη επι της Γαλλιας με 84-64, που εγινε στην πολη Μου Μουρσαν.

Σημερα η το πολυ αυριο, αναμενεται να ολοκληρωθει η μεταγραφη του Ζαρκο Πασπαλι στην ομαδα μπασκετ του Ολυμπιακου, μια μετακινηση που ως γνωστον επιβεβαιωσε χθες ο τεχνικος των ερυθρολευκων Ντουσαν Ιβκοβιτς.

Ολο και πιο πολυ απομακρυνεται η περιπτωση ανανεωσης της συνεργασιας του Στογιαν Βρανκοβιτς με τον Παναθηναικο, αφου ο Δαλματος γιγαντας ουτε και χθες εδωσε απαντηση στη πρασινη διοικηση, κατι που δεν αναμενεται να γινει ουτε και σημερα. Παντως, η ομαδα του τριφυλιου εχει βρει ηδη την εναλλακτικη λυση που ακουει στο ονομα Κεβιν Γουιλις. Συμφωνα με πληροφοριες εχουν γινει οι πρωτες επαφες με τον 32χρονο Αμερικανο σεντερ των Γκολντεν Στειτ Γουοριορς.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Το επιλεκτικο αγοραστικο ενδιαφερον για μετοχες Τραπεζων και Κατασκευαστικων εταιριων, οδηγησε το Γενικο Δεικτη Τιμων, σε ανοδο 0,49%, κλεινοντας στις 881,37 μοναδες. Αυξημενος ηταν και ο ογκος των συναλλαγων σε σχεση με την προηγουμενη συνεδριαση και η αξια τους εφθασε τα 3,8 δισεκατομμυρια δραχμες. Οι επιμερους δεικτες, εκλεισαν ως εξης:Τραπεζες ανοδος 0,65%, Ληζινγκ ανοδος 0,68%, Ασφαλειες ανοδος 0,73%, Επενδυσεις πτωση 0,11%, Βιομηχανιες ανοδος 0,31%, Κατασκευων ανοδος 1,13%, Συμμετοχων πτωση 1,14%, Διαφορες ανοδος 0,51%. , ενω ο δεικτης της παραληλης αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 0,39%.

Απο τις 222 μετοχες που διαπραγματευθηκαν σημερα, 114 εκλεισαν με ανοδο,82 με πτωση, ενω η τιμη 26 μετοχων παρεμεινε στα επιπεδα της προηγουμενης συνεδριασης. Τη μεγαλυτερη ποσοστιαια ανοδο σημειωσαν οι τιμες των μετοχων:ΑΛΤΕ 7,9%, ΙΝΤΕΡΙΝΩΕΣΤ 7,9% ΑΘΗΝΑ 7,8% και ΗΛΙΟΦΙΝ (προνομιουχες) 6,9%. Αντιθετως, τις περισσοτερες απωλειες κατεγραψαν οι τιμες των μετοχων: ΙΠΠΟΤΟΥΡ (προνομιουχες) 7,9%, ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (προνομιουχες) 7,3%, ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΘΗΝΩΝ (προνομιουχες) 5,7% και ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ (προνομιουχες) 5,6%.

Οι επισημες τιμες πωλησης των ξενων νομισματων, που δινει η Τραπεζα της Ελλαδος ειναι: δολαριο ΗΠΑ προς 239,32 δραχμες, λιρα Αγγλιας προς 370,99, λιρα Κυπρου προς 520,97, γαλλικο φραγκο προς 47,30, ελβετικο φραγκο προς 199,12, γερμανικο μαρκο προς 161,92, τις εκατο ιταλικες λιρετες προς 15,79, τα εκατο γιεν Ιαπωνιας προς 221,26 και την ΕΨU προς 303,94 δραχμες.

ΚΑΙΡΟΣ

Η ηλιοφανεια και οι κανονικες για την εποχη θερμοκρασιες θα ειναι τα χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου. Αιθριος θα ειναι ο καιρος αυριο σε ολη τη χωρα και μονο στα βορεια ηπειρωτικα θα συννεφιασει το απογευμα. Οι ανεμοι θα ειναι στα δυτικα βορειοι ασθενεις, στα ανατολικα μετριοι και στο νοτιο Αιγαιο τοπικα ισχυροι. Η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 17 εως 34 βαθμους. Για την Αθηνα προβλεπεται αιθριος καιρος, ανεμοι βορειοι ασθενεις εως μετριοι και θερμοκρασια 22 με 34 βαθμους, ενω στη Θεσσαλονικη ο καιρος θα ειναι αιθριος με λιγες νεφωσεις το απογευμα, οι ανεμοι ασθενεις και η θερμοκρασια θα
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Wednesday, 14 August 1996 - 1:15:40