Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 26)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συνεχιζεται το δραμα των πολιτικων κρατουμενων στην Τουρκια. Σημερα πεθανε και εβδομος απεργος πεινας σε φυλακη της Αγκυρας.
  • Το γεγονος αποτελει εσωτερικη υποθεση της Τουρκιας, δηλωνουν οι Ηνωμενες Πολιτειες.
  • Με τον Ακη Τσοχατζοπουλο συναντηθηκε το πρωι ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης. Επικεντρο της συζητησης ηταν η πορεια του κυβερνητικου εργου.
  • Στην πρωτη ειδικη ανακριτρια απολογειται ο Παναγιωτης Δριμυλης που φερεται ως συμμετοχος με τον Χριστοφορο Μαρινο στην επιθεση κατα των γραφειων του ΠΑΣΟΚ.
  • Την ικανοποιηση του εξεφρασε ο Αλεκος Παπαδοπουλος, για τα ευνοικα για την Ελλαδα αποτελεσματα του Συμβουλιου Προυπολογισμων της Ευρωπαικης Ενωσης.
  • Νεο προβλημα στον Εβρο απο κρουσμα ευλογιας σε κοπαδι προβατων.
  • Σε λαικο προσκηνυμα στην Μητροπολη Αθηνων εκτιθεται η σορος του Πατριαρχη Αλεξανδρειας, Παρθενιου.
  • Τα ορια ληψης εκτακτων μετρων αγγιξε το πρωι το διοξειδιο του αζωτου, στην ατμοσφαιρα της πρωτευουσας.
  • Τριημερη περιοδεια στη βορειο Δωδεκανησο, πραγματοποιει ο Προεδρος της Ν.Δ. , Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Ψωμι για τρεις μερες θα πωλουν σημερα οι φουρνοι, καθως αυριο θα παραμεινουν κλειστοι.
  • Νεκρος βρεθηκε στο Μοναχο, ενας Ελληνας που ειχε απαχθει την περασμενη εβδομαδα.
  • Περιθωριο μιας εβδομαδας για την τελικη διαλευκανση των αιτιων της πτωσης του αεροσκαφους της ΤΩΑ, εδωσε το ΦΒΙ.
  • Ελπιδες για ενα χρυσο μεταλλιο στην Ολυμπιαδα της Ατλαντα, καθως αγωνιζεται σημερα στα 83 κιλα της αρσης βαρων ο Πρωταθλητης μας Πυρρος Δημας.
  • Στο στιβο αγωνιζονται η Κατερινα Θανου, ο Λαμπρος Παπακωστας και ο Αλεξανδρος Γενοβελης.
  • Στο μπασκετ η εθνικη μας ομαδα, αντιμετωπιζει στις 10 το αντιστοιχο συγκροτημα της Κορεας.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενας ακομη πολιτικος κρατουμενος εχασε τη ζωη στην Τουρκια απο απεργια πεινας ανεβαζοντας σε επτα τον αριθμο των νεκρων. Οπως δηλωσε δημοσιογραφος της εφημεριδας "Τζουμχουριετ", προκειται για τον Ερολ Οζμπολατ, ο οποιος πεθανε σε φυλακες της βορειας Αγκυρας, κατα την 68η ημερα της απεργιας του. Σημειωνεται οτι τουλαχιστον αλλοι 55 πολιτικοι κρατουμενοι εχουν πεσει σε κωμα, λογω της συνεχιζομενης απεργιας. Ωστοσο, υποτονικες εξακολουθουν να ειναι οι αντιδρασεις της διεθνους κοινοτητας για τους συνεχιζομενους θανατους πολιτικων κρατουμενων. Το τουρκικο καθεστως συνεχιζει την πολιτικη πυγμης ενω δεν παρελειψε να προαναγγειλει και κατασταλτικα μετρα. Οι ΗΠΑ, εξεφρασαν τη θλιψη τους για το θανατο των απεργων πεινας. Συμφωνα παντως, με τον εκπροσωπο του Στεητ Ντηπαρτμεντ, το γεγονος αποτελει εσωτερικη υποθεση της χωρας. Υποστηριξε μαλιστα οτι συμφωνα με ορισμενες πηγες καποιοι απο τους 275 απεργους, εχουν δηλωσει πως εξαναγκαστηκαν να συμμετασχουν στην απεργια πεινας. Στην Αθηνα κυβερνηση και αντιπολιτευση καταδικασαν το γεγονος και καλεσαν την Ευρωπαικη Ενωση να αναλαβει πρωτοβουλια. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος επεσημανε οτι οι εξελιξεις αυτες καταρριπτουν καθε επιχειρημα για δηθεν δημοκρατικη Τουρκια.

Εγκριθηκαν χθες ομοφωνα απο την Κεντρικη Επιτροπη του ΠΑΣΟΚ, οι οργανωτικες αλλαγες που προτεινε το Εκτελεστικο Γραφειο.Ο Πρωθυπουργος και Προεδρος του Κινηματος Κωστας Σημιτης, δηλωσε στη δευτερολογια του, αναφερομενος εμμεσως πλην σαφως στο θεμα των προωρων εκλογων, οτι οι αποφασεις που εχουν ληφθει ως προς την πορεια προς το μελλον ισχυουν. Εαν τις επαναβεβαιωνουμε, προσθεσε καθε 15νθημερο ανατροφοδοτουνται οι συζητησεις. Το πρωι ο Πρωθυπουργος, συναντηθηκε στο Μεγαρο Μαξιμου με τον υπουργο Εσωτερικων, Ακη Τσοχατζοπουλο. Μετα τη συναντηση, ο κ. Τσοχατζοπουλος δηλωσε οτι στο επικεντρο της συζητησης, ηταν η πορεια του κυβερνητικου εργου και θεματα που αφορουν στο υπουργειο Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης. Ερωτηθεις ο κ. Τσοχατζοπουλος εαν καλυφθηκε απο την δηλωση του Πρωθυπουργου, για το θεμα των προωρων εκλογων, τονισε οτι ο Πρωθυπουργος ηταν σαφης αφου επανελαβε παλαιοτερη δηλωση του, οτι το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλησει την τετραετια. Νωριτερα, ο κ. Σημιτης, συναντηθηκε στο Μεγαρο Μαξιμου και με τον Γιαννη Καψη, προκειμενου να ξεκαθαρισει το θεμα που προεκυψε απο την απομακρυνση του κ. Καψη απο την επιτροπη της Βουλης. Μετα τη συναντηση, ο κ. Καψης δεν εκανε δηλωσεις.

Στην πρωτη ειδικη ανακριτρια, Ιωαννα Μαργελλου, απολογειται ο 27χρονος σιδηρουργος Παναγιωτης Δρυμιλης, που φερεται πως συμμετειχε μαζι με τον Χριστοφορο Μαρινο στην επιθεση κατα φρουρου στα κεντρικα γραφεια του ΠΑΣΟΚ, στις 5 Ιουλιου. Ο Δρυμιλης οδηγηθηκε στα δικαστηρια της πρωην Σχολης Ευελπιδων με τη συνοδεια ισχυρης αστυνομικης δυναμης και προκειται να απολογηθει , για την κατηγορια της απλης συνεργειας σε αποπειρα ανθρωποκτονιας σε βαρος του αστυνομικου, Νικου Βαιοπουλου. Στο μεταξυ, σε αυτοκτονια αποδιδεται συμφωνα με το πορισμα της προκαταρκτικης εξετασης, ο θανατος του Χριστοφορου Μαρινου, σε καμπινα του πλοιου "ΠΗΓΑΣΟΣ". Ο εισαγγελεας εχει ζητησει να καταθεσει και ο ιατροδικαστης κ. Μπουκης μετα τη δηλωση του συνηγορου του Μαρινου κ. Νταλτα, οτι αρχικα ειχε διαπιστωσει φορα της σφαιρας απο δεξια προς τα αριστερα, ενω στη συνεχεια κατεληξε στο αντιθετο.

Νεο προβλημα προεκυψε στον Εβρο μετα τον εντοπισμο σε κοπαδι προβατων, στην περιοχη Στερνα Ορεστιαδας νεας εστιας ευλογιας. Η περιοχη απομονωθηκε αμεσως, ενω αρχισε και η θανατωση των 120 προβατων του κοπαδιου. Συμφωνα με την κτηνιατρικη υπηρεσια, η αρρωστια μεταδοθηκε απο τη Βουλγαρια και για το λογο αυτο ενταθηκαν οι ελεγχοι στα ελληνοβουλγαρικα συνορα. Εξαλλου, στο Δελτα του Εβρου, εχουν θανατωθει μεχρι στιγμης 2. 000 βοοειδη και 1. 500 αιγοπροβατα που προσβληθηκαν απο τον αφθωδη πυρετο.

Ενας Ελληνας ο οποιος ειχε απαχθει την περασμενη εβδομαδα βρεθηκε χθες το βραδυ νεκρος στο Μοναχο. Ενας Γερμανος και ενας Ελληνας εχουν συλληφθει ως δραστες της απαγωγης. Συμφωνα με τη γερμανικη αστυνομια, το θυμα ειναι διερμηνεας που βρεθηκε νεκρος σε κινηματογραφο του Μοναχου. Οι απαγωγεις ειχαν ζητησει λυτρα υψους εκατονταδων χιλιαδων μαρκων για να τον απελευθερωσουν, συμφωνα με την αστυνομια, η οποια ειχε ζητησει απο τους δημοσιογραφους να μην δωσουν δημοσιοτητα το γεγονος της απαγωγης. Συμφωνα με δημοσιογραφικες πληροφοριες, το πτωμα ανηκει στον Μιχαλη Τσιπη, ο οποιος διατηρουσε μαζι με εναν αλλο Ελληνα μεταφραστικο γραφειο στη βαυαρικη πρωτευουσα.

Την ικανοποιηση του εξεφρασε ο υπουργος Οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος για τα αποτελεσματα του Συμβουλιου Προυπολογισμων της Ευρωπαικης Ενωσης. Το Συμβουλιο αποφασισε, να μην περικοπουν οι πιστωσεις που αφορουν χωρες οπως η Ελλαδα και η Ισπανια, παρα το γεγονος οτι ο κοινοτικος προυπολογισμος του 1997 θα ειναι προυπολογισμος λιτοτητας. Ο κ. Παπαδοπουλος που εκπροσωπησε τη χωρα μας στο Συμβουλιο, δηλωσε επισης οτι η Ελλαδα κατεθεσε δυο εγγραφες δηλωσεις με τα πρακτικα με τις οποιες εξεφρασε την αντιθεση της στην εγγραφη στον Κοινοτικο Προυπολογισμο, πιστωσεων υπερ της Τουρκιας.

Στο Μητροπολιτικο Ναο Αθηνων εκτιθεται απο σημερα, σε λαικο προσκηνυμα η σορος του Πατριαρχη Αλεξανδρειας, Παρθενιου. Το Σαββατο, θα ψαλλει τρισαγιο και θα αποδοθουν τιμες αρχηγου του κρατους ενω στη συνεχεια με στρατιωτικο αεροσκαφος η σορος του Πατριαρχη θα μεταφερθει στο Καιρο οπου θα ταφει.

Τριημερη περιοδεια πραγματοποιει απο σημερα σε νησια της βορειας Δωδεκανησου ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ. Πρωτος σταθμος της περιοδειας του ειναι η Λερος, οπου επισκεφθηκε το κρατικο θεραπευτηριο. Εκει δηλωσε οτι ο βαθμος ευαισθησιας και το πολιτιστικο επιπεδο μιας κοινωνιας, φαινονται απο το επιπεδο λειτουργιας των ψυχιατρειων, των νοσοκομειων και των φυλακων. Στη συνεχεια ο κ. Εβερτ, συμμετειχε στο νομαρχιακο συμβουλιο. Στη διαρκεια της ημερας θα επισκεφθει επισης το Αγαθονησι, τους Αρκειους, τους Λειψους και την Καλυμνο.

Υπο τριημερη κρατηση διεταξε στρατιωτικο "ψευδοδικαστηριο" στα κατεχομενα, να τεθουν οι δυο ελληνοκυπριοι, ερασιτεχνες ψαραδες που ειχαν συλληφθει την Τεταρτη ενω ψαρευαν στην ελευθερη περιοχη της Αμμοχωστου. Η κυπριακη κυβερνηση εχει προχωρησει σε διαβηματα διαμαρτυριας για το συμβαν ενω καταβαλλονται προσπαθειες για την απελευθερωση των δυο κρατουμενων. Εκπροσωπος της ειρηνευτικης δυναμης στην Κυπρο δηλωσε οτι οι κατοχικες αρχες απερριψαν αιτημα να επισκεφθουν ανδρες της δυναμης τους δυο νεαρους κρατουμενους.

Τα ορια ληψης εκτακτων μετρων αγγιξε σημερα το διοξειδιο του αζωτου στην ατμοσφαιρα της πρωτευουσας. Στις 10 το πρωι στην οδο Πατησιων μετρηθηκε στα 460 μικρογραμμαρια ανα κυβικο μετρο αερα, ενω στην Αθηνας τα 407 και στην Αριστοτελους τα 391 με οριο ληψης εκτακτων μετρων τα 500. Μια ωρα αργοτερα, ομως, σημειωθηκε πτωση στις τιμες των ρυπων. Ετσι, στις 11 στην Πατησιων το διοξειδιο του αζωτου επεσε στα 334 μικρογραμμαρια, στην Αθηνας στα 235 και στην Αριστοτελους στα 217.

Ψωμι για τρεις ημερες θα πρεπει να προμηθευτει σημερα το καταναλωτικο κοινο καθως οι φουρνοι θα παραμεινουν αυριο κλειστοι λογω της γιορτης του προστατη των αρτοποιων Αγιου Παντελεημονα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βεβαιος πως συντομα οι ειδικοι ερευνητες θα κατορθωσουν να ανακαλυψουν την αιτια της εκρηξης που προκαλεσε την συντριβη του Μποινγ 747 της ΤΩΑ, εμφανισθηκε χθες ο υποδιευθυντης του ΦΒΙ, Τζεημς Καλστρομ. Σε δηλωσεις του, ο Καλστρομ δηλωσε πως οι ερευνητες δεν εχουν αποκλεισει καμμια εκδοχη για την αιτια της εκρηξης στο αεροσκαφος και εδωσε περιθωρια μιας εβδομαδας, για την τελικη διαλευκανση της υποθεσης.

Η αλβανικη αστυνομια ανακοινωσε οτι ο διευθυντης των σωφρονιστικων ιδρυματων της χωρας, δολοφονηθηκε το πρωι εξω απο το σπιτι του στα περιχωρα των Τιρανων. Επισημως, δεν εχει ανακοινωθει κανενα στοιχειο για τα πιθανα κινητρα των δραστων.

Η ρωσικη αστυνομια συνελαβε εναν ανδρα ο οποιος μετεφερε 12 κιλα εκρηκτικων ΤΝΤ με το λεωφορειο της γραμμης Πετρουπολη - Νοβγκοροντ. Ο συλληφθεις που ειναι 23 χρονων απο το Νοβγκοροντ, δηλωσε οτι αγνοουσε το περιεχομενο του πακετου που μετεφερε, αλλα οι ανακριτες πιστευουν οτι ο νεαρος εχει αμεση σχεση με το οργανωμενο εγκλημα. Η συλληψη αυτη εγινε μετα απο μια σειρα βομβιστικων επιθεσεων που σημειωθηκαν σε λεωφορεια της Μοσχας.

Ο επικεφαλης μιας βασκικης οικοδομικης εταιριας δολοφονηθηκε νωρις σημερα στην Ορντιθια, της βορειας Ισπανιας κατα τη διαρκεια επιθεσης που φερει ολα τα χαρακτηριστικα των επιθεσεων της βασκικης αυτονομιστικης οργανωσης ΕΤΑ. Το θυμα πυροβοληθηκε στο κεφαλι και στον ωμο, για να υποκυψει στη συνεχεια, παρα τις προσπαθειες των ιατρων.

Το Ισραηλ απομονωσε σημερα τη Δυτικη Οχθη μετα τη δολοφονια δυο ισραηλινων κατα τη διαρκεια ανταλλαγης πυρων, αναφερει ανακοινωση του στρατου. Ο Ραδιοσταθμος του Ισραηλ ανακοινωσε οτι ενοπλοι αραβες διεφυγαν προς τη Δυτικη Οχθη 16 χιλιομετρα δυτικα απο τον τοπο που σημειωθηκε χθες βραδυ το αιματηρο επεισοδιο. Στο μεταξυ, την επιτακτικη αναγκη για την επιτευξη καθολικης και δικαιης ειρηνης δια της ειρηνευτικης διαδικασιας στη Μεση Ανατολη, επεσημαναν κατα τη χθεσινοβραδυνη τους συναντηση στη Συριας, ο Προεδρος της χωρας Χαφεζ Αλ Ασαντ και ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ.

Με συντριπτικη πλειοψηφια, ενεκρινε χθες βραδυ η αμερικανικη Γερουσια το νομοσχεδιο που κατεθεσε ο αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον για την επεκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολας και την διαθεση βοηθειας υψους 60 εκατομυριων δολαριων σε τρεις χωρες της Ανατολικης Ευρωπης, ωστε να ενταχθουν στον διεθνη αμυντικο οργανισμο. Στο νομοσχεδιο, φωτογραφιζονται αν και δεν κατονομαζονται, η Τσεχια, η Ουγγαρια και η Πολωνια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η παρουσια του πρωταθλητη μας και Ολυμπιονικη στην Αρση βαρων, Πυρρου Δημα, ο οποιος αγωνιζεται στις 11 το βραδυ στην κατηγορια των 83 κιλων ξεχωριζει απο τις ελληνικες συμμετοχες στην σημερινη εβδομη ημερα των Ολυμπιακων Αγωνων. Ο Δημας φιλοδοξει να χαρισει στην χωρα μας το πρωτο χρυσο μεταλλιο στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα. Παραλληλα, στην μαχη των Ολυμπιακων ριχνονται οι πρωταθλητες μας του στιβου και συγκεκριμενα η πρωταθλητρια Ευρωπης στα 100 μετρα Κατερινα Θανου, ο Λαμπρος Παπακωστας στο υψος και ο Αλεξανδρος Γενοβελης στα 100 μετρα.

Η εθνικη μας ομαδα μπασκετ δινει στις 10 το βραδυ σημαντικο αγωνα με την αντιστοιχη της Νοτιας Κορεας, αφου χρειαζεται οπωσδηποτε την νικη, που θα της επιτρεψει να διατηρησει στο ακεραιο τις ελπιδες της για προκριση στην οκταδα των Ολυμπιακων Αγωνων.

Τελος, σημερα αγωνιζονται και οι πρωταθλητες μας της σκοποβολης, Αγη Κασουμη στο σπορ πιστολι και Μιχαλης Ελπικιδης στο τραπ, ενω η Μαρινα Καρυστινου μετεχει στα προκριματικα των 200 μετρων πεταλουδα και η Τονια Μαχαιρα στα 50 μετρα ελευθερο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος ειναι ο καιρος σημερα σε ολη τη χωρα, αλλα το απογευμα στα βορεια ηπειρωτικα ειναι πιθανον να σημειωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα και τα νησια τους 33 βαθμους και στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 37 βαθμους Κελσιου. Αυριο, ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος και μονο στα βορεια ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι, ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη πτωση στη βορεια
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 26 July 1996 - 15:17:08