Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 25)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Τελευταια αυλαια για την Αλικη Βουγιουκλακη λιγο μετα τις πεντε το απογευμα, στο Πρωτο Νεκροταφειο. Τη συνοδευσαν χιλιαδες ανωνυμοι και επωνυμοι, συσσωμος ο καλλιτεχνικος κοσμος και τα παιδια της χορωδιας Τυπαλδου, που μετειχαν στην παρασταση Η Μελωδια της Ευτυχιας.
  • Πληθαινουν οι νεκροι απο την απεργια πεινας των πολιτικων κρατουμενων στις τουρκικες φυλακες. Η Αγκυρα συγκαλει το Συμβουλιο Ασφαλειας της χωρας, ενω εντεινεται η διεθνης κατακραυγη. Η προεδρος της Σοσιαλιστικης Ομαδας στο Ευρωπαικο Κοινοβουλιο, Πολιν Γκριν, προειδοποιει για διακοπη της Κοινοτικης χρηματοδοτησης.
  • Χωρις ιδιαιτερη αναφορα στο θεμα των εκλογων, η ομιλια του πρωθυπουργου στην Κεντρικη Επιτροπη. Προανηγγειλε νεα δυναμικη του κυβερνητικου εργου απο το φθινοπωρο.
  • Ο κ. Σημιτης δεν εχει καταλαβει οτι η προσπαθεια εδραιωσης του στο ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφερει το λαο, τονιζει η Νεα Δημοκρατια.
  • Δηλωση με αιχμες του Γιαννη Καψη για την απομακρυνση του απο την επιτροπη για τις ΔΕΚΟ.
  • Βρεθηκαν τα δυο μαυρα κουτια του μοιραιου τζαμπο της ΤΩΑ.
  • Βιβλικες καταστροφες στην Κινα απο τις καταρρακτωδεις βροχες. Περισσοτεροι απο 1. 100 οι νεκροι, δεκαδες οι αγνοουμενοι και τουλαχιστον τρια εκατομμυρια αστεγοι.
  • Πραξικοπημα στο Μπουρουντι. Ο ελεγχομενος απο τη φυλη Τουτσι στρατος ανελαβε την εξουσια.
  • Νεα στοιχεια για το Χριστοφορο Μαρινο. Φιλος του αποκαλυπτει οτι ηταν ο δραστης της επιθεσης κατα του φρουρου στα γραφεια του ΠΑΣΟΚ.
  • Την απελευθερωση των δυο ψαραδων που συνεληφθησαν απο το ψευδοκρατος Ντενκτας ζητει με διαβημα προς τον ΟΗΕ η κυπριακη κυβερνηση.
  • Περιοδεια στα βορεια Δωδεκανησα πραγματοποιει απο αυριο ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Σε λαικο προσκυνημα απο αυριο στο Μητροπολιτικο Ναο της Αθηνας η σορος του Πατριαρχη Αλεξανδρειας Παρθενιου.
  • Ληστεια στην Τραπεζα Πιστεως της Κυψελης με λεια 6,5 εκατ. δρχ.
  • Ανοδος 0,35% στο Χρηματιστηριο, μετα απο πολλων ημερων καθοδικη πορεια.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η τελευταια πραξη του εργου μιας 40χρονης και πλεον καλλιτεχνικης διαδρομης παιχτηκε λιγο μετα τις πεντε το απογευμα στο Πρωτο Νεκροταφειο Αθηνων, οπου η Αλικη Βουγιουκλακη ενταφιασθηκε σε χωρο που ειχε διαθεσει τιμης ενεκεν ο δημος Αθηναιων. Η αυλαια της σκηνης εκλεισε για παντα, οι προβολεις εσβησαν και η μεγαλη πρωταγωνιστρια αποσυρθηκε στο ουρανιο καμαρινι της. Την Αλικη Βουγιουκλακη συνοδευσαν στο τελευταιο ταξιδι της η οικογενεια της, φιλοι, γνωστοι, επωνυμοι και ανωνυμοι και συσσωμος ο καλλιτεχνικος κοσμος της χωρας. Η νεκρωσιμη ακολουθια εψαλη στις 3 στο Μητροπολιτικο Ναο Αθηνων και ακολουθησαν οι επικηδειοι που εκφωνησαν ο υπουργος Πολιτισμου, Σταυρος Μπενος, η ηθοποιος Κατια Δανδουλακη, εκ μερους των Ελληνων ηθοποιων και η μικρη Μελινα, μελος της χορωδιας του Δημητρη Τυπαλδου, που συμμετειχε στην παρασταση η Μελωδια της Ευτυχιας. Τη νεκρωσιμη ακολουθια παρακολουθησε μεσα στο ναο ολοκληρος ο καλλιτεχνικος κοσμος της χωρας, εκπροσωποι των κομματων και αλλοι επισημοι. Εξω απο το ναο, παρα την αφορητη ζεστη παρεμενε συγκεντρωμενο μεγαλο πληθος για να πει το υστατο αντιο στην εθνικη μας σταρ. Σε ενδειξη ελαχιστου φορου τιμης τα θεατρα ολης της χωρας θα παραμεινουν σημερα κλειστα.

Δραματικες διαστασεις λαμβανει το κυμα των απεργων πεινας πολιτικων κρατουμενων στις τουρκικες φυλακες, που διαμαρτυρονται για τις αθλιες συνθηκες διαβιωσης τους. Σημερα πεθαναν τρεις πολιτικοι κρατουμενοι, μετα απο διμηνη και πλεον απεργια πεινας. Ο πρωτος πεθανε στις φυλακες της Αγκυρας, ο δευτερος στην Προυσσα και ο τριτος στις φυλακες του Αιντιν. Και οι τρεις ανηκαν σε αριστεριστικες οργανωσεις. Με τους τρεις νεους θανατους, ο αριθμος των κρατουμενων που πεθαναν το τελευταιο τριημερο εφθασε τους εξι, ενω πανω απο δεκα κρατουμενοι βρισκονται σε κωματωδη κατασταση και η υγεια τουλαχιστον πενηντα, απο τους τριακοσιους, που πραγματοποιουν απεργια πεινας, βρισκεται σε οριακο σημειο. Μετα τη διεθνη κατακραυγη η κυβερνηση του ισλαμιστη πρωθυπουργου Ερμπακαν αποφασισε να θεσει το θεμα στο πανισχυρο συμβουλιο ασφαλειας της Τουρκιας, στο οποιο μετεχουν και οι στρατιωτικοι. Παντως, ο ισλαμιστης υπουργος Δικαιοσυνης δεν απεκλεισε το ενδεχομενο επεμβασης στις φυλακες, καθως, οπως υποστηριξε ορισμενοι κρατουμενοι ειναι οπλισμενοι.

Η πρωτη εντονη αντιδραση ηρθε απο την πλευρα του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου και συγκεκριμενα απο την προεδρο της Σοσιαλιστικης Ομαδας, Πολιν Γκριν, η οποια προειδοποιησε την Αγκυρα για το ενδεχομενο διακοπης της κοινοτικης χρηματοδοτησης, εξαιτιας της απαραδεκτης καταστασης στις φυλακες. Σε επιστολη της προς τον τουρκο πρωθυπουργο η κ. Γκριν τονιζει οτι η κατασταση των ανθρωπινων δικαιωματων και των δημοκρατικων ελευθεριων επιδεινωνεται, δεν εχει σημειωθει προοδος στο Κυπριακο και το Κουρδικο και εκτιμα οτι η Αγκυρα εκμεταλλευεται τους κοινοτικους θεσμους.

Στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος τονισε οτι τα γεγονοτα αυτα καταρριπτουν καθε επιχειρημα για συγχρονο τουρκικο κρατος και προσθεσε οτι οι ισχυρισμοι για δηθεν δημοκρατικη Τουρκια αποτελουν μυθο. Το προσωπειο της τουρκικης Δημοκρατιας, προσθεσε ο κ. Ρεππας, ειναι καταστικτο απο πραξεις που δρομολογουν διαρκως το αποτροπαιο εξπρες του Μεσονυκτιου και καλεσε την Ευρωπαικη Ενωση να περασει απο τη θεση της παρατηρησης των εξελιξεων, στη δραση. Σε ψηφισμα που εγκριθηκε ομοφωνα απο την Κεντρικη Επιτροπη του ΠΑΣΟΚ, διατυπωνεται η εντονη αγανακτηση για τη συνεχιζομενη καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων στην τουρκια και εκφραζεται η αλληλεγγυη στους τουρκους αγωνιστες της ελευθεριας και της προδου. Την ασκηση πιεσης προς την κυβερνηση Ερμπακαν με ολους τους μηχανισμους της τελωνειακης ενωσης ζητα ο Συνασπισμος, ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας καλεσε την κυβερνηση να καταγγειλει αμεσως σε ολους τους διεθνεις οργανισμους και κυριως στην Ευρωπαικη Ενωση, την αντιδημοκρατικη και αντιθετη προς τα στοιχειωδη ανθρωπινα δικαιωματα συμπεριφορα του τουρκικου καθεστωτος.

Με δευτερολογια του πρωθυπουργου και την εγκριση της εισηγησης του Εκτελεστικου Γραφειου για τις προτεινομενες οργανωτικες αλλαγες, ολοκληρωνονται, αργα το βραδυ, οι εργασιες της συνοδου της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ. Στην ομιλια του ο κ. Σημιτης τονισε την αναγκη εφαρμογης μια νεας ρεαλιστικης πολιτικης για την επιλυση των προβληματων που απασχολουν το λαο, προαναγγελοντας παραλληλα μια νεα δυναμικη του κυβερνητικου εργου απο το φθινοπωρο. Ο πρωθυπουργος δεν εκανε αναφορα σε προωρες εκλογες, αλλα ουτε και για εξαντληση της τετραετιας, κανοντας ομως λογο για την παρουσα και την επομενη κυβερνητικη περιοδο, που οπως ειπε ειναι ο προσδιορισμενος χρονος των αναγκαιων μεγαλων αλλαγων και μεταρρυθμισεων που εχει αναγκη ο τοπος. Η Ελλαδα, ειπε, εχει να αντιμετωπισει τρεις βασικες προκλησεις, που ειναι η ισοτιμη ενταξη της στην Ενωμενη Ευρωπη, ο νεος ρολος της στα Βαλκανια και η τουρκικη απειλη. Ο κ. Σημιτης κατηγορησε για φτηνο λαικισμο τη Νεα Δημοκρατια, λεγοντας οτι δεν αποτελει εναλλακτικη λυση και μιλησε για συγκρουση με τις παλιες συνηθειες και τα οργανωμενα συμφεροντα. Προσθεσε επισης οτι δεν δικαιωθηκαν οι φοβοι του Ανδρεα Παπανδρεου οτι η μεταπαπανδρεικη εποχη θα ειναι και μετα-ΠΑΣΟΚ εποχη. Αναφερομενος στις οργανωτικες αλλαγες, τονισε οτι με αυτες ολοκληρωνεται ο κυκλος των μεγαλων αποφασεων και προσδιορισε τις τρεις βασικες προτεραιοτητες, που ειναι: η ενδυναμωση και προβολη του κυβερνητικου εργου, η ανασυνταξη και ανασυγκροτηση των δυναμεων του κινηματος και η πορεια προς το λαο με συγκεκριμενες πρωτοβουλιες και παρεμβασεις.

Στη συνεχεια πηρε το λογο ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, που ανελυσε τις προτασεις για την οργανωτικη ανασυγκροτηση του Κινηματος. Προτεινονται πεντε τομεις πολιτικης δρασης και οκτω τομεις πολιτικου σχεδιασμου. Ο κ. Σκανδαλιδης τονισε οτι το ΠΑΣΟΚ με το συνεδριο του εκανε μια νεα αρχη, προσθετοντας οτι ηρθε η ωρα για ξαναγεννηση και επανιδρυση του κινηματος στην κατευθυνση μιας δημοκρατικης προοπτικης, που εχει αναγκη ο τοπος. Το προβλημα, κατα τον κ. Σκανδαλιδη, δεν ειναι η διατυπωση καποιων οργανωτικων επιλογων, αλλα ο ιδεολογικος, πολιτικος και στρατηγικος στοχος, που πρεπει να συνοδευει την πολιτικη πραξη του ΠΑΣΟΚ.

Προσερχομενος στη συνοδο ο κ. Γιαννης Καψης προεβη σε αιχμηρη δηλωση, με αφορμη την απομακρυνση του απο την Κοινοβουλευτικη Επιτροπη για τους διορισμους των διοικητων των ΔΕΚΟ. Δεν εχω ευελικτη μεση και θα συνεχισω να αγωνιζομαι για την προστασια του δημοσιου χρηματος, τονισε ο κ. Καψης για να προσθεσει οτι η αποφαση ειναι μεν νομοτυπη, αλλα κατι τετοιο δεν ειχε συμβει επι αρχηγικου ΠΑΣΟΚ και αποτελει προσβολη στην αναβαθμισμενη Κοινοβουλευτικη Ομαδα.

Σχολιαζοντας την ομιλια του πρωθυπουργου η Νεα Δημοκρατια ανεφερε οτι ο κ. Σημιτης αναλωθηκε στη διατυπωση γενικολογων και τετριμμενων αποψεων και δεν εχει καταλαβει οτι το ξεκαθαρισμα των εσωκομματικων λογαριασμων και η προσπαθεια εδραιωσης του στην ηγεσια του ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφερουν τον ελληνικο λαο. Χαρακτηρισε επισης προιον αγωνιας και αμηχανιας την αναφορα του κ. Σημιτη στο κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης.

Σε ειδικα εργαστηρια, στην Ουασιγκτον, μεταφερθηκαν τα δυο μαυρα κουτια, που ανασυρθηκαν, με τη βοηθεια ειδικων υποβρυχιων ρομποτ, απο το μοιραιο τζαμπο της ΤΩΑ. Στα δυο αυτα κουτια, τα οποια δεν ειναι μαυρα αλλα πορτοκαλι για να αναγνωριζονται ευκολα, καταγραφονται ολες οι συνομιλιες του πιλοτου και των μελων του πληρωματος, καθως και οι λεπτομερειες της πτησης του αεροσκαφους. Τα δυο κουτια βρεθηκαν σε καλη κατασταση και απο την εξεταση τους αναμενεται να διευκρινηστουν τα αιτια πτωσης του αεροσκαφους. Στο μεταξυ αλλα δυο πτωματα και αρκετα τμηματα του μποινγκ ανασυρθηκαν απο τις ομαδες διασωσης. Ετσι μεχρι στιγμης εχουν ανασυρθει 110 πτωματα απο τους 230 επιβαινοντες στο αεροσκαφος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιβλικες ειναι οι καταστροφες που εχουν προκαλεσει στην Κινα οι καταρρακτωδεις βροχες, που απο τις 18 Ιουλιου πληττουν πολλες περιοχες της χωρας. Μεχρι στιγμης εχουν καταγραφει πανω απο 1. 100 νεκροι, δεκαδες ειναι οι αγνοουμενοι και τουλαχιστον τρια εκατ. Κινεζοι εχουν μεινει αστεγοι. Οι κινεζικες αρχες στελνουν στρατιωτικες ενισχυσεις για να αντιμετωπισουν την κατασταση καθως υπαρχουν φοβοι για επιδημια χολερας και δυσεντεριας. Ειναι χαρακτηριστικο οτι πολλες περιοχες εχουν μετατραπει σε τεραστιες λιμνες, ενω πολεις και χωρια εχουν πνιγει στη λασπη που ξεπερνα το εναμισι μετρο. Τεραστιες ειναι οι καταστροφες και στις καλλιεργειες, ενω οι ζημιες υπολογιζονται σε πανω απο πεντε δις δολαρια.

Πραξικοπημα σημειωθηκε στο Μπουρουντι. Συμφωνα με τα διεθνη πρακτορεια, ο ελεγχομενος απο τη φυλη Τουτσι στρατος ανακοινωσε οτι κατελαβε την εξουσια και διορισε τον πρωην προεδρο της χωρας, συνταγματαρχη Μπογιογια, ως επικεφαλης της στρατιωτικης κυβερνησης.

Αδοξο τελος ειχε ενας επιδοξος αεροπειρατης που κατελαβε αεροσκαφος των αλγερινων αερογραμμων στο αεροδρομιο του Οραν.Ο αεροπειρατης, ο οποιος δεν ειχε διατυπωσει κανενα αιτημα, παραδοθηκε στις αρχες και μεχρι στιγμης δεν εχουν ανακοινωθει η ταυτοτητα και η εθικοτητα του. Στο αεροσκαφος επεβαιναν 232 ατομα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεα τροπη εχει παρει η υποθεση του θανατου του Χριστοφορου Μαρινου, καθως καινουργια στοιχεια ερχονται στο φως της δημοσιοτητας για τη δραστηριοτητα του Μαρινου. Συμφωνα με πηγες του υπουργειου Δημοσιας Ταξης, ο Μαρινος ειναι το ατομο που πυροβολησε τον αστυφυλακα-φρουρο στα Κεντρικα Γραφεια του ΠΑΣΟΚ. Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες ηδη εχει ομολογησει την πραξη ο συνεργος του Παναγιωτης Δριμηλης,27 ετων, γνωστος στο χωρο των αναρχικων, ο οποιος ανακρινεται στην Ασφαλεια. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος αρνηθηκε να επιβεβαιωσει η να διαψευσει τις πηγες αυτες λεγοντας οτι ισως υπαρξουν δηλωσεις επι του θεματος απο τον υπουργο Δημοσιας Ταξης.

Σε διαβηματα προς την ειρηνευτικη δυναμη του ΟΗΕ, προεβη η κυβερνηση της Λευκωσιας ζητωντας την απελευθερωση των δυο Κυπριων ερασιτεχνων ψαραδων που συνεληφθησαν απο τις κατοχικες δυναμεις, με τον ισχυρισμο οτι ψαρευαν εντος των χωρικων υδατων του ψευδοκρατους. Σημερα το ψευδοκρατος του Ντενκτας τους παρουσιασε ενωπιον ψευδοδικαστηριου στην Αμμοχωστο, προκειμενου να δικαστουν. Και οι δυο βρισκονται προφυλακισμενοι, ενω οι αρχες του ψευδοκρατους απερριψαν το αιτημα της ειρηνευτικης δυναμης να τους επισκεφθουν.

Τριημερη περιοδεια στα βορεια Δωδεκαννησα ξεκιναει απο αυριο ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, με πρωτο σταθμο τη Λερο. Ο κ. Εβερτ θα επισκεφθει επισης τα Αγαθονησι, Αρκειους, Λειψους, Καλυμνο, Ψεριμο, Κω, Νισυρο, Τηλο, Χαλκη και τη Συμη.

Στο Μητροπολιτικο Ναο Αθηνων, θα εκτεθει απο αυριο σε λαικο προσκυνημα, η σορος του Πατριαρχη Αλεξανδρειας Παρθενιου. Το Σαββατο θα ψαλλει τρισαγιο και θα αποδοθουν τιμες αρχηγου κρατους. Στη συνεχεια, με στρατιωτικο αεροσκαφος, η σορος του Πατριαρχη θα μεταφερθει στο Καιρο, οπου θα εκτεθει και παλι σε λαικο προσκυνημα και θα ταφει στους ταφους των Πατριαρχων. Τη σορο του Πατριαρχη Παρθενιου προσκυνησε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ ο οποιος τονισε οτι υπηρξε μια μεγαλη προσωπικοτητα της Ορθοδοξιας και του Ελληνισμου.

Στο υποκαταστημα της Τραπεζας Πιστεως, στην περιοχη της Κυψελης, σημειωθηκε η ληστεια της ημερας. Οι δραστες ηταν δυο, οι οποιοι φορωντας μαντηλια στο προσωπο και κρατωντας πιστολια, μπηκαν στην τραπεζα και πυροβολησαν μια φορα για εκφοβισμο. Στη συνεχεια αρπαξαν απο τα ταμεια περιπου 6,5 εκατομμυρια δραχμες και διεφυγαν με μοτοσικλετα μεγαλου κυβισμου.

Το ενδεχομενο να εχουν γινει οικονομικες ατασθαλιες στο υποκαταστημα της Αγροτικης Τραεζας Κρηνιδων Καβαλας ερευνουν επιθεωρητες της Τραπεζας και αναμενεται να εκδωσουν σχετικο πορισμα, το αργοτερο μεχρι την ερχομενη εβδομαδα. Παρ'οτι τηρειται ακρα μυστικοτητα για τις ερευνες, υπαρχουν πληροφοριες οτι διδοντο δανεια υψους αρκετων εκατομμυριων δραχμων, σε ατομα που δεν ειχαν τις απαραιτητες προυποθεσεις, με αποτελεσμα να ζημιωνεται η Τραπεζα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Οχι στην ανακατασκευη του Βασιλικου Θεατρου Θεσσαλονικης, λεει το Τμημα Κεντρικης Μακεδονιας του ΤΕΕ, θεωρωντας υπερβολικο το κοστος του εργου. Επισης, υποστηριζει οτι το θεατρο δεν θα ειναι ετοιμο για τις παραστασεις του 1997 και θεωρει οτι με μια μικροτερου κοστους αποκατασταση των ατελειων του, ο χωρος θα μπορεσει να εξυπηρετησει τις αναγκες της πολιτιστικης πρωτευουσας. Παραλληλα, προτεινει τη δημιουργια νεου θεατρου υψηλων προδιαγραφων σε αλλη θεση κι οχι στη νεα παραλαια της Θεσσαλονιης, διευκρινιζοντας ομως οτι το νεο θεατρο δεν θα ειναι δυνατον να εχει ολοκληρωθει ως το '97. Τελος, σημειωνει οτι το ποσον των 5,65 δις. δρχ. που εχει εγκριθει για την ανακατασκευη του θεατρου, ειναι υπερβολκο ποσο και ο διαγραφομενος κινδυνος να σπαταληθουν χρηματα απο κοινωνικους πορους, πολυτιμους για το μελλον της Θεσσαλονικης, σε μια αυθαιρετη κατασκευη της οποιας η εκ των υστερων νομιμοποιηση δεν ειναι απολυτως εξασφαλισμενη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μαχη που δινει ο χρυσος μας Ολυμπιονικης Πυρρος Δημας στην προσπαθεια του να επαναλαβει την λαμπρη επιτυχια της Βαρκελωνης και η κρισιμη αναμετρηση της εθνικης μας ομαδας του πολο με την αντιστοιχη της Ουγγαριας για τα προημιτελικα της διοργανωσης, επικεντρωνουν το ενδιαφερον των Ελληνων φιλαθλων στην αυριανη εβδομη ημερα των Ολυμπιακων Αγωνων της Ατλαντα. Ο Δημας αγωνιζεται στην κατηγορια των 83 κιλων και ειναι φυσικα το μεγαλο φαβορι για την κατακτηση του χρυσου μεταλλιου, οπως ομως απεδειξαν οι αγωνες στις προηγουμενες κατηγοριες, στην Ατλαντα δεν υπαρχουν φαβορι και η αποσταση της επιτυχιας απο την αποτυχια ειναι ελαχιστη.

Ιδιαιτερο ενδιαφερον, ομως, εχουν και οι αγωνες της Ιστιοπλοιας, που συνεχιζονται αυριο και τοσο ο Νικος Κακλαμανακης στις Ιστιοσανιδες Μιστραλ οσο και ο Τασος Μπουντουρης με τον Δημητρη Μπουκη στα Σταρ, με λιγοτερες ομως πιθανοτητες, διεκδικουν καποιο μεταλλιο.

Στο πολο, η εθνικη μας εδειξε οτι συνερχεται μετα τις αποτυχημενες εμφανισεις που πραγματοποιησε στα πρωτα παιχνιδια της, η νικη ομως επι της πανισχυρης Ουγγαριας, που επικρατησε στον αλλο ομιλο της πρωτης φασης, θα ειναι ενα θαυμα για τους Ελληνες παικτες, αφου θα πρεπει να ξεπερασουν τους εαυτους τους για να κοντραρουν τους Μαγιαρους, οι οποιοι θεωρουνται απο τα φαβορι για την κατακτηση του χρυσου μεταλλιου. Ακομη, η εθνικη μας ομαδα του μπασκετ αντιμετωπιζει αυριο την αντιστοιχη της Νοτιας Κορεας σφραγιζοντας και τυπικα την προκριση της στην πρωτη 8-αδα της διοργανωσης. Χθες, πετυχε σημαντικη νικη με 80-69 επι του Πορτο Ρικο.

Αυριο, ομως, αρχιζουν και τα αγωνισματα του στιβου, οπου απο Ελληνικης πλευρας ριχνονται στην μαχη ο Λαμπρος Παπακωστας στον προκριματικο του υψους, ο Αλεξανδρος Γενοβελης στα 100 μετρα και η Κατερινα Θανου στο σντιστοιχο αγωνισμα των γυναικων. Ακομη, συνεχιζουν τους αγωνες τους στο Πιγκ-Πογκ ο Καλιν Κρεανκα με τον Ντανιελ Τσιοκα και στην Ποδηλασια ο Λαμπρος Βασιλοπουλος με τον Γιωργο Χειμωνετο. Τελος, στην κολυμβηση αγωνιζονται η Μαρινα Καρυστινου στα 200 μετρα πεταλουδα και η Τονια Μαχαιρα στα 50 μετρα ελευθερο, ενω στην σκοποβολη ριχνουν η πρωταθλητρια μας στο Σπορ Πιστολι Αγη Κασουμη και ο Μιχαλης Ελπικιδης στο αγωνισμα του Κινητου Στοχου.

Προβλημα προεκυψε σημερα με την μπλε καρτα του Ρουμανου διεθνη αμυντικου ποδοσφαιριστη Αντον Ντομπος, τον οποιο απεκτησε η ΑΕΚ απο την Στεαουα Βουκουρεστιου. Η Ομοσπονδια Ποδοσφαιρου της Ρουμανιας ενημερωσε την ΕΠΟ οτι δεν μπορει να στειλει την ελευθερας του 31-χρονου ποδοσφαιριστη, επειδη δεν εχει ληξει ακομη το συμβολαιο του με την Στεαουα Βουκουρεστιου.

Οσον αφορα το θεμα Μπορελι, ο Παναθηναικος με σημερινη επιστολη του προς την ΕΠΟ, ζητα να του δοθει προθεσμια μεχρι τις 15 Αυγουστου, για να εκθεσει στην ΦΙΦΑ τις αποψεις του. Οπως ειναι γνωστο η ΦΙΦΑ εχει δωσει προθεσμια μεχρι 31 Ιουλιου στον Παναθηναικο, να παραθεσει τις αποψεις του, σχετικα με το συμβολαιο του Μπορελι, καθως η ισπανικη Οβιεδο υποστηριζει, οτι ο πακτης εχει υπογραψει συμβολαιο μαζι της.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρη διορθωτικη ανοδο σημειωσαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου μετα τη σημαντικη υποχωρηση στις τρεις προηγουμενες συνεδριασεις. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 879,94 μοναδες ενισχυμενος κατα 0,35%, λογω κυριως, του αγοραστικου ενδιαφεροντος για τραπεζικους τιτλους. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 5,1 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,81%, Ασφαλειες ανοδος 1,10%, Ληζινγκ ανοδος 1,53%, Ασφαλειες ανοδος 0,37%, Κατασκευες πτωση 0,25%, Βιομηχανιες ανοδος 0,09%, Διαφορες ανοδος 1,23%, Συμμετοχων ανοδος 0,04%, ο δεικτης της Παραλληλης Αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 0,43%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η ανοδος της θερμοκρασιας θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του αυριανου καιρου, που θα ειναι αιθριος σ'ολοκληρη σχεδον τη χωρα. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα δυτικα θα κυμανθει 20 με 37 βαθμους, στα ηπειρωτικα 18 με 35 και στα νησια 22 με 33. Αιθριο καιρο με ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 22 με 35 και 20 με 32 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Thursday, 25 July 1996 - 18:43:21