Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 24)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 96


  • Σε αυτοκτονια αποδιδει η αστυνομια το θανατο του Χριστοφορου Μαρινου, ενω ερωτηματικα διατυπωνει η οικογενεια του. Η κυβερνηση καλυψε την αστυνομια, αποστασεις απο την υποθεση πηρε ο υπουργος Ναυτιλιας.
  • Διεθνης κατακραυγη για τους θανατους πολιτικων κρατουμενων λογω απεργιας πεινας στην Τουρκια. Τρεις μεχρι στιγμης οι νεκροι, δεκα βρισκονται σε κωματωδη κατασταση, ενω 300 συνεχιζουν την απεργια.
  • Κοσμοσυρροη στη Μητροπολη Αθηνων απο επωνυμους και ανωνυμους για το υστατο αντιο στην Αλικη Βουγιουκλακη. Αυριο η κηδειας της δημοσια δαπανη.
  • Τερμα στην αγωνια των υποψηφιων στις Γενικες Εξετασεις. Δακρυα χαρας και λυπης μετα την αναρτηση των βαθμολογιων στα λυκεια ολης της χωρας.
  • Δεν μπορουν να εξαχθουν ασφαλη συμπερασματα για την πτωση του Τζαμπο δηλωνει ο Μπιλ Κλιντον. Αμερικανος αξιωματουχος αποκλειει το ενδεχομενο τοποθετησης βομβας.
  • Σημαντικες αποφασεις για την ιδεολογικη, πολιτικη και οργανωτικη ανασυγκροτηση του ΠΑΣΟΚ καλειται να παρει αυριο η Κεντρικη Επιτροπη.
  • Με δεξιωση στο Προεδρικο Μεγαρο και ειδικη αναφορα στη βουλη, γιορτασθηκε η 22η επετειος αποκαταστασης της Δημοκρατιας.
  • Στη Σουδα συνεληφθη ο δραπετης των φυλακων Αλικαρνασσου, Δημητρης Λιαμαρκοπουλος. Συνεχιζονται οι ερευνες για τη συλληψη και του Βαγγελη Σελιανακη.
  • Ικανοποιητικα εξελισσεται η υγεια του 14χρονου μαθητη στον οποιο εγινε διπλη μεταμοσχευση καρδιας και πνευμονων.
  • Εβδομηντα πεντε νεκροι, θυματα του κυκλου αιματος στη Σρι Λανκα, λογω των συγκρουσεων κυβερνητικων στρατευματων και ανταρτων Ταμιλ.
  • Φοβερες πλημμυρες σε Κινα και Νεπαλ εχουν στοιχισει μεχρι στιγμης τη ζωη σε πανω απο χιλια ατομα, ενω οι καταστροφες ειναι ανυπολογιστες
  • Ετοιμος να συναντηθει με το Συρο ομολογο του, ωστε να συνεχισθει η ειρηνευτικη διαδικασια στη Μεση Ανατολη, δηλωνει ο Ισραηλινος υπουργος Εξωτερικων.
  • Πτωση 1,30% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαστασεις χιονοστιβαδας παιρνει πλεον το κυμα των απεργων πεινας των πολιτικων κρατουμενων στις τουρκικες φυλακες, ενω η Αγκυρα βρισκεται για αλλη μια φορα στο στοχαστρο της διεθνους κοινης γνωμης, καθως εντονες διαμαρτυριες διατυπωνονται απο οργανισμους, δυτικες κυβερνησεις, το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο, αλλα και τους Τουρκους που βρισκονται εντος και εκτος της χωρας. Το πρωι εξεπνευσε αλλος ενας πολιτικος κρατουμενος, μετα απο 66 μερες απεργια πεινας. Αλλοι δεκα βρισκονται σε κωματωδη κατασταση, η υγεια τουλαχιστον 50 συγκρατουμενων τους εχει υποστει σοβαρη βλαβη, ενω περι τους 300 ανερχονται οι απεργοι πεινας σε ολες τις φυλακες της Τουρκιας. Στην Γαλλια τουλαχιστον 25 Τουρκοι αρχισαν απεργια πεινας σε ενδειξη συμπαραστασης στους πολιτικους κρατουμενους της Τουρκιας, ενω διαδηλωσεις πραγματοποιηθηκαν στη Γαλλια και τη Γερμανια. Την ιδια ωρα οι τουρκικες αρχες ασφαλειας αντιμετωπιζουν με τα ροπαλα τους διαδηλωτες, που συμπαριστανται στους απεργους πεινας, ενω ο υπουργος Δικαιοσυνης δηλωσε οτι θα αναλαβει πρωτοβουλια για να τερματισθει η κατασταση χωρις να δωσει περαιτερω διευκρινησεις. Ο Τουρκος συγγραφεας Γιασερ Κεμαλ κατηγορησε την κυβερνηση Ερμπακαν οτι εχει κηρυξει ιερο πολεμο εναντιον των κρατουμενων. Στην Αθηνα ο Νικος Κωνσταντοπουλος με επιστολη του στον προεδρο της Κομισιον Ζακ Σαντερ ζητα την παρεμβαση της Ευρωπαικης Επιτροπης, ωστε να γινουν σεβαστοι οι οροι της Τελωνειακης Ενωσης της Τουρκιας με την Κοινοτητα, γεγονος που συνδεεται και με το σεβασμο των Ανθρωπινων Δικαιωματων. Τη συμπεριφορα των τουρκικων αρχων στους πολιτικους κρατουμενους καταδικασαν επισης το ΚΚΕ και η ΕΣΗΕΑ.

Σε αυτοκτονια αποδιδει η αστυνομια το θανατο του Χριστοφορου Μαρινου, που βρεθηκε νεκρος σε καμπινα του πλοιου ΠΗΓΑΣΣΟΣ, λιγο μετα τον καταπλου του στο λιμανι του Πειραια. Ο Μαρινος, ενας απο τους πλεον γνωστους υποπτους της Ασφαλειας, που ηταν υποδικος για τη δολοφονια μετα ληστειας του ταμια του Γενικου Κρατικου Νοσοκομειου Νικαιας, Δημητρη Μαντουβαλου, βρεθηκε με μια σφαιρα στο κεφαλι. Συμφωνα με τον ιατροδικαστη ο πυροβολισμος ηταν σχεδον εξ'επαφης και η σφαιρα εισηλθε απο την αριστερη κροταφικη χωρα, γεγονος που ενισχυει τους ισχυρισμους της αστυνομιας, περι αυτοκτονιας, καθως ο Μαρινος ηταν αριστεροχειρας. Ωστοσο, αναπαντητα παραμενουν πολλα ερωτηματικα στην ολη υποθεση. Μεχρι στιγμης δεν εχει απαντηθει ποιος εδωσε την εντολη να συλληφθει ο Μαρινος, απο αντρες της Αντιτρομοκρατικης Υπηρεσιας, με πληρη εξοπλισμο, κατα την αφιξη του στο λιμανι του Πειραια. Η αστυνομια ισχυριζεται οτι ο Μαρινος ειχε παραβει τους περιοριστικους ορους που ειχαν τεθει για την προσωρινη αποφυλακιση του, που ηταν απαγορευση εξοδου απο τη χωρα, παρουσια δυο φορες το μηνα στο αστυνομικο τμημα Φιλαδελφειας και μη απομακρυνση του απο το σπιτι του μετα τις 9 το βραδυ. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος εσπευσε να καλυψει πληρως τις ενεργειες της αστυνομιας και αφου εξεφρασε τη λυπη της κυβερνησης για το θανατο του Μαρινου, τονισε οτι οι αρχες Ασφαλειας εδρασαν στο πλαισιο της νομιμοτητας, προσθετοντας οτι δεν υπαρχουν ερωτηματικα για το θανατο του. Παντως, αποστασεις απο την ολη υποθεση πηρε ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας, Κοσμας Σφυριου που δηλωσε οτι το Λιμενικο Σωμα δεν εχει καμια απολυτως αναμιξη, καθως ζητηθηκε μονο η συνδρομη του, απο την αστυνομια, για να συλληφθει καποιος υποπτος, το ονομα του οποιου δεν ανακοινωθηκε. Με εντολη της Εισαγγελιας Πειραιως θα διενεργηθει προκαταρκτικη εξεταση, για να διαπιστωθουν οι συνθηκες κατω απο τις οποιες πεθανε ο Χριστοφορος Μαρινος.

Συνεχισθηκε καθολη τη διαρκεια της ημερας η κοσμοσυρροη στο παρεκκλησι της Μητροπολης Αθηνων, απο ανωνυμους και επωνυμους πολιτες, καθε ηλικιας, κυριως γυναικες και παιδια, οι οποιοι κρατωντας ενα λουλουδι προσηλθαν να πουν το υστατο αντιο στη δημοφιλη ηθοποιο Αλικη Βουγιουκλακη. Εκτος απο τους ανωνυμους πολιτες απο το παρεκκλησι παρελασε το συνολο σχεδον του καλλιτεχνικου κοσμου της χωρας. Η κηδεια της εθνικης μας σταρ θα γινει αυριο το μεσημερι δημοσια δαπανη.Η νεκρωσιμη ακολουθια θα ψαλλει στη Μητροπολη στις 3 το μεσημερι και η ταφη της θα γινει στο Πρωτο Νεκροταφειο Αθηνων. Τη θλιψη τους για το θανατο της Αλικης Βουγιουκλακη εξεφρασαν ο προεδρος της Δημοκρατιας, ο πρωθυπουργος, οι πολιτικοι αρχηγοι και ο καλλιτεχνικος και πνευματικος κοσμος της χωρας. Αυριο, ημερα της κηδειας, δεν θα λειτουργησουν τα θεατρα, ως ελαχιστος φορος τιμης στη μεγαλη καλλιτεχνιδα. Εκτενη ρεπορταζ για το θανατο και την καλλιτεχνικη καριερα της Αλικης Βουγιουκλακη δημοσιευσαν και τα τουρκικα μεσα ενημερωσης.

Με αναμικτα συναισθηματα υποδεχθηκαν οι υποψηφιοι των φετινων Γενικων Εξετασεων τους πινακες με τις βαθμολογιες που αναρτηθηκαν το απογευμα στα λυκεια ολης της χωρας. Απο τις βαθμολογιες οι υποψηφιοι, η αγωνια των οποιων τερματισθηκε σημερα, μπορουν να υπολογισουν κατα προσεγγιση εαν εισαγονται σε καποια σχολη. Οι πινακες με τα ονοματα των εισακτεων κατα σχολη θα ανακοινωθουν μετα τις 20 Αυγουστου. Παντως, συμφωνα με πληροφοριες αναμενεται πτωση των βασεων στην πρωτη και τεταρτη δεσμη, μικροτερη στην τριτη, ενω οι βασεις στη δευτερη δεσμη θα κυμανθουν στα περσινα επιπεδα. Ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου συνεχαρη τους υποψηφιους που εχουν πετυχει, ενω γι'αυτους που δεν καταφεραν να εξασφαλισουν βαθμολογια που θα τους επιτρεψει την εισοδο τους στην τριτοβαθμια εκπαιδευση, τονισε οτι θα εχουν την ευκαιρια να δοκιμασουν ξανα. Στο υπουργειο Παιδειας πραγματοποιηθηκε και η πρωτη συνεδριαση της Διακομματικης Επιτροπης απο την οποια απουσιαζαν εκπροσωποι της Νεας Δημοκρατιας και του ΚΚΕ. Ο υπουργος ειπε οτι οι αλλαγες που εχουν εξαγγελθει για την πρωτη ταξη του λυκειου θα αρχισουν να εφαρμοζονται απο το Σεπτεμβριο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χωρις ουσιαστικα αποτελεσματα συνεχιζονται οι ερευνες στη θαλασσια περιοχη ανοικτα του Λονγκ Αιλαντ για τον εντοπισμο του μαυρου κουτιου, του μοιραιου αεροσκαφους της ΤΩΑ, το οποιο θα λυσει το μυστηριο της πτωσης του. Στις ερευνες παιρνουν μερος δυο ειδικα υποβρυχια σκαφη, με καμερες και ηχοβολιστικα μηχανηματα, τα οποια συλλαμβανουν τα ηχητικα σημματα που εκπεμπουν τα δυο μαυρα κουτια. Ο Μπιλ Κλιντον δηλωσε οτι απο τα μεχρι στιγμης στοιχεια δεν ειναι δυνατον να εξαχθει ασφαλες συμπερασμα για τα αιτια της πτωσης, ενω Αμερικανος αξιωματουχος δηλωσε οτι απο τα μεχρι στιγμης ευρηματα, στα τμηματα του αεροσκαφους, αποκλειεται το ενδεχομενο τοποθετησης βομβας. Ειναι χρεος αληθειας του Μπιλ Κλιντον να αποκαταστησει ολα οσα συκοφαντικα εκτοξευτικα για την Ελλαδα, δηλωσε ο Αντωνης Σαμαρας.

Στην Αθηνα, κηδευτηκε στις 6 το απογευμα απο το νεκροταφειο της Βουλας, ο Διονυσης Καλιακουδας, που ηταν ιπταμενος φροντιστης στο μοιραιο τζαμπο. Η σορος του ατυχου φροντιστη, εφθασε το μεσημερι στην Αθηνα. Ο πατερας του Δημητρης Καλιακουδας, δηλωσε οτι συμφωνα με την ενημερωση που ειχε απο τις αμερικανικες αρχες, το ενδεχομενο επιθεσης κατα του αεροσκαφους με πυραυλο θεωρειται το πλεον πιθανο.

Συνεχιζεται ο κυκλος αιματος στη Σρι Λανκα, καθως με αμειωτη ενταση εξακολουθουν οι συγκρουσεις μεταξυ κυβερνητικων στρατευματων και ανταρτων Ταμιλ. Τουλαχιστον 15 ατομα σκοτωθηκαν απο εκρηξη βομβας σε πολυσυχναστο προαστιο της πρωτευουσας της Σρι Λανκα, Κολομπο, ενω σε επιθεση κυβερνητικων στρατευματων σκοτωθηκαν περισσοτεροι απο 60 ανταρτες Ταμιλ.

Περισσοτερα απο 1. 000 ατομα εχουν χασει τη ζωη τους στην Κινα και το Νεπαλ, απο τις μεγαλες πλημμυρες που προκαλεσαν οι συνεχιζομενες καταρρακτωδεις βροχες, με αποτελεσμα να ξεχειλισουν ποταμοι και μεγαλες περιοχες να μετατραπουν σε λιμνες. Στην Κινα μεχρι στιγμης εχουν καταγραφει τουλαχιστον 800 νεκροι, ενω δεκαδες ειναι οι αγνοουμενοι. Οι καταστροφες υπολογιζονται στα πεντε δις. δολλαρια. Στο Νεπαλ, οι αρχες ανακοινωσαν οτι 70 ατομα εχουν χασει τη ζωη τους και 170 αγνοουνται.

Απαισιοδοξοι εμφανιζονται οι Ιαπωνες γιατροι για την εξελιξη της επιδημιας τροφικης δηλητηριασης, απο την οποια εχουν προσβληθει τουλαχιστον 8. 000 ατομα και οφειλεται στο βακτηριο 0-157. Ηδη εχουν χασει τη ζωη τους οκτω ατομα, ενω επιστημονες εκτιμουν οτι δεν θα μπορεσουν να ελεγξουν την επιδημια, πρινα απο το τελος Αυγουστου.

Σε καλη τροχια φαινεται πως εχει εισελθει η ειρηνευτικη διαδικασια στη Μεση Ανατολη. Μετα τη χθεσινη συναντηση του Γιασερ Αραφατ με τον Ισραηλινο υπουργο εξωτερικων, ο κ. Νταβιντ Λεβι ανακοινωσε πως ειναι ετοιμος να συναντηθει με τον Συρο ομολογο του, με στοχο την απεμπλοκη της ειρηνευτικης διαδικασιας. Προσθεσε επισης οτι θα εργασθει σκληρα για την επαναληψη των συνομιλιων μεταξυ Ισραηλ και Συριας.

Το δευτεροβαθμιο δικαστηριο της Αλβανιας ακυρωσε σημερα τις θανατικες ποινες, που ειχαν πρωτοδικα επιβληθει σε βαρος τριων ανωτερων πρωην κομμουνιστων αξιωματουχων, οι οποιοι ειχαν κριθει ενοχοι για εγκληματα κατα της ανθρωποτητας. Ετσι η ποινη του πρωην αναπληρωτη υπουργου Εσωτερικων Ζιλιφταρ Ραμιζι μετετραπη σε ισοβια, ενω σε ποινες 25-ετους καθειρξης μετετραπησαν οι ποινες του πρωην προεδρου του Ανωτατου Δικαστηριου Αρανιτ Τσελα και του πρωην γενικου εισαγγελεα Πραπι Μινο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθοριστικη για το μελλοντικο πολιτικο προφιλ του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηριζεται η αυριανη συνοδος της Κεντρικης Επιτροπης, στη διαρκεια της οποιας θα συζητηθει και εγκριθει η ιδεολογικη, πολιτικη και οργανωτικη ανασυγκροτηση του Κινηματος. Οι εργασιες θα αρχισουν με ομιλια του πρωθυπουργου και προεδρου του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σημιτη, ο οποιος εκτος απο τις οργανωτικες αλλαγες στο κομμα, αναμενεται να θεσει τερμα στην εκλογολογια των τελευταιων ημερων και θα επαναλαβει οτι η κυβερνηση θα εξαντλησει την τετραετια. Κατα τη συνοδο θα ορισθουν και οι γραμματεις που αναλαβουν τους 13 τομεις δρασεης του κινηματος. Σημερα ο Πρωθυπουργος, στο πλαισιο των επαφων του με κυβερνητικα στελεχη για τον καλυτερο συντονισμο του κυβερνητικου εργου, ειχε διαδοχικες συναντησεις με τους υφυπουργους Παιδειας Γιωργο Παπασχαλιδη και Οικονομικων Γιωργο Δρυ.

Στο μεταξυ, με αποφαση του πρωθυπουργου, αντικαθιστανται δυο μελη της μελη της επιτροπης της Βουλης, που εξεταζει τις προτασεις για τις διοικησεις των ΔΕΚΟ. Συγκεκριμενα, αντικαθιστανται οι Δημητρης Μπεης και Γιαννης Καψης και τη θεση τους καταλαμβανουν οι βουλευτες Νικος Αθανασοπουλος και Πετρος Σουγκαρης.

Σε λαικο προσκυνημα στη Μονη Πετρακη εχει εκτεθει η σορος του Πατριαρχη Αλεξανδρειας, Παρθενιου, που πεθανε χθες απο ανακοπη καρδιας, στην Αμοργο οπου βρισκοταν, λιγο μετα τη λειτουργια που τελεσε ο ιδιος στην Ιερα Μονη της Χοζοβιωτισσας. Με αποφαση του υπουργου Εσωτερικων, Ακη Τσοχατζοπουλου, οι σημαιες στα δημοσια και δημοτικα καταστηματα θα κυματιζουν μεσιστιες σε ενδειξη πενθους για το θανατο του Παρθενιου. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι ο πατριαρχης ηταν σημαντικος παραγοντας της Ορθοδοξιας και οχι μονο και ειχε τεραστια ποιμαντικη καταρτιση.

Δεσμη μετρων για την ενισχυση της κτηνοτροφιας του Εβρου, που επληγη απο τον αφθωδη πυρετο, ανακοινωσε ο υφυπουργος Γεωργιας, Αποστολος Φωτιαδης, στη διαρκεια συσκεψης στη Νομαρχια Αλεξανδρουπολης Ο κ. Φωτιαδης αναφερθηκε σε μια σειρα παρεμβασεων του υπουργειου για τη στηριξη της αγροτικης οικονομιας του ακριτικου νομου και διαβεβαιωσε οτι η αποζημιωση των κτηνοτροφων για τη σφαγη των αρρωστων ζωων θα ειναι πληρης και αμεση και θα καταβληθει εντος δεκα ημερων απο της ληξεως των μετρων.

Ο διοικητης της Διεθνους Ειρηνευτικης Δυναμης στην Κυπρο αναμενεται να επιδωσει, ισως και σημερα, προσκλησεις στον αρχηγο της Εθνικης Φρουρας και στο διοικητη των κατοχικων δυναμεων για εναρξη του στρατιωτικου διαλογου, οπως ειχε συμφωνηθει κατα την επισκεψη της Μονιμου Αντιπροσωπου των Ηνωμενων Πολιτειων στα Ηνωμενα Εθνη, Μαντλιν Ολμπραιτ, στη Μεγαλονησο. Ωστοσο, οι προοπτικες ειναι δυσοιωνες λογω της αξιωσης του Ραουφ Ντεντκας για συμμετοχη και των λεγομενων τουρκοκυπριακων δυναμεων. Παντως, τοσο ο Πρεσβευτης των Ηνωμενων Πολιτειων, οσο και ο Υπατος Αρμοστης της Βρετανιας στην Κυπρο, εχουν διαβουλευσεις με τις δυο πλευρες, προκειμενου ν'αρθουν τα εμποδια, που παρεμβαλλει η τουρκικη πλευρα και ν' αρχισει το συντομοτερο δυνατο ο στρατιωτικος διαλογος.

Με δεξιωση στο Προεδρικο Μεγαρο γιορταζεται η 22η επετειος απο την αποκατασταση της Δημοκρατιας. Στη δεξιωση παρισταται η πολιτικη ηγεσια της χωρας, που χθες εξεδωσε μηνυματα. Το πρωι η βουλη τιμησε την επετειο. Κατα τη διαρκεια της συζητησης ο προεδρος της βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, ειπε οτι στο διαστημα των 22 αυτων χρονων εχουν συντελεσθει σοβαρες και μεγαλες εξελιξεις στην κατευθυνση του εκδημοκρατισμου και του εκσυγχρονισμου της χωρας μας. Στο ιδιο πνευμα μιλησαν και οι εκπροσωποι των πολιτικων κομματων που επισημαναν οτι η δημοκρατια στην Ελλαδα ειναι πλεον ισχυρη και δεν κινδυνευει απο καμια επιβουλη.

Στο αλιευτικο σκαφος Ηρακλης, που ηταν δεμενο στην Ιχθυοσκαλα της Σουδας, συνεληφθη τις πρωινες ωρες ο δραπετης των φυλακων Αλικαρνασσου, Δημητρης Λιαρμακοπουλος. Ο συλληφθεις δεν προεβαλε αντισταση, γιατι αιφνιδιαστηκε. Για την αποδραση του απο τις φυλακες Αλικαρνασσου, ο Λιαρμακοπουλος ειπε οτι ηταν τυχαιο γεγονος, αφου βρηκε ανοικτη την πορτα. Επισης, υποστηριξε οτι δε γνωριζει πως βρεθηκε το οπλο μεσα στη φυλακη. Οι αστυνομικες δυναμεις συνεχιζουν τις ερευνες στην Κρητη για τη συλληψη και του Βαγγελη Σελιανακη που θεωρειται εγκεφαλος της αποδρασης.

Για την υποθεση των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ απο τις εταιριες ΖΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΚΟΜ κατεθεσε σημερα στον εφετη ειδικο ανακριτη κ. Γεωργαντοπουλο ο πρωην βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας, Αποστολος Κρατσας. Κατα πληροφοριες, ο μαρτυρας υποστηριξε οτι σημειωθηκαν παρατυπιες στην κατακυρωση του διαγωνισμου στις δυο εταιριες απο τον ΟΤΕ, ενω υποχρεουνται να επιστρεψουν ποσο 11 δις. δρχ. που αντιστοιχει στη διαφορα της τιμης ανα ψηφιακη παροχη σε σχεση με τις συμβασεις που ειχαν υπογραφει απο τον ΟΤΕ τα προηγουμενα χρονια.

Ικανοποιητικα εξελισσεται η μετεχειρητικη κατασταση της υγειας του 14χρονου μαθητη απο την Ξανθη Νικου Καμβιλη στον οποιο εγινε διπλη μεταμοσχευση καρδιας και πνευμονων στο νοσοκομειο Γεωργιος Παπανικολαου της Θεσσαλονικης. Ο 14χρονος, βρισκοταν στο τελευταιο σταδιο της καρδιακης ανεπαρκειας. Δοτης, ειναι μια 12χρονη κοπελα που σκοτωθηκε σε τροχαιο δυστυχημα στην Αθηνα.

Απο αυριο, οι λιανικες τιμες πωλησης των βενζινων μειωνονται κατα 1,30 δραχμες ανα λιτρο λογω μειωσης των διεθνων τιμων. Αντιθετα, η λιανικη τιμη πωλησης του ντηζελ αυξανεται κατα 0,20 δραχμες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρισιμους αγωνες δινουν στην πεμπτη ημερα των Ολυμπιακων Αγωνων οι εθνικες μας ομαδες μπασκετ και υδατοσφαιρισης, αφου με νικη θα εξασφαλισουν την προκριση τους στην επομενη φαση της διοργανωσης, ενω μια ηττα θα δυσκολεψει τα πραγματα για την ομαδα του μπασκετ και θα σημανει τον αποκλεισμο της εθνικης του πολο. Στο μπασκετ η Ελληνικη ομαδα, που διεκδικει τη δευτερη θεση στον ομιλο της, αντιμετωπιζει στις 8. 00 τοπικη ωρα την αντιστοιχη του Πορτο Ρικο.

Στις πισινες, τωρα, η εθνικη ομαδα του πολο με νικη επι της Ουκρανιας, την οποια αντιμετωπιζει στις 3 το απογευμα τοπικη ωρα, θα παρει την τεταρτη και τελευταια προνομιουχο θεση στον ομιλο της και θα περασει στους οκτω της διοργανωσης.

Την μαχη των προκριματικων δινουν ακομη σημερα αρκετοι Ελληνες κολυμβητες, αφου ο Γιωργος Ποποτας ``πεφτει`` στον προκριματικο των 100 μετρων πεταλουδα, η Κατερινα Σαρακατσανη στα 200 μετρα μικτης και η εθνικη ομαδα με τις Κλεπκου, Σαρακατσανη, Καρυστινου και Μαχαιρα αγωνιζεται στα προκριματικα της σκυταλοδρομιας 4Χ100 μετρα μικτης.

Στη Σαβανα, συνεχιζονται οι μαχες των Ελληνων ιστιοπλοων για μια νεα διακριση και πρωτα απ' ολα του Νικου Κακλαμανακη, ο οποιος βρισκεται στην πρωτη θεση της γενικης καταταξης των Ιστιοσανιδων Μιστραλ μετα απο τις δυο πρωτες κουρσες και αποτελει μια απο τις μεγαλες ελπιδες μας για την κατακτηση ενος ακομη μεταλλιου. Αρκετα καλα ομως πηγαινουν και οι αλλοι ιστιοπλοοι μας, αφου, οι Τασος Μπουντουρης και Δημητρης Μπουκης στα σκαφη τυπου ``Σταρ`` βρισκονται στη 10η θεση μετα απο δυο ιστιοδρομιες, στα ``Σολινγκ`` οι Σταυρος και Παναγιωτης Αλευρας και Στεφανος Χανδακας ειναι στην 15η θεση μετα απο τρεις ιστιοδρομιες, στα ``Γιουροπ`` η Μαρια Μυλωνα βρισκεται στην 20η θεση μετα απο δυο ιστιοδρομιες και τελος στις ιστιοσανιδες Μιστραλ, η Αγγελικη Σκαρλατου ειναι 27η μετα απο δυο ιστιοδρομιες.

Οι πρωταθλητες μας του διπλου σκιφ ελαφρων βαρων ανδρων, Γιαννης Κουρκουρικης και Βασιλης Πολυμερος, προκριθηκαν στα ημιτελικα των Ολυμπιακων που θα γινουν μεθαυριο Πεμπτη. Οι πρωταθλητες μας πηραν την δευτερη θεση στους σημερινους επαναληπτικους αγωνες της τριτης σειρας , αφου καλυψαν τα 2000 μετρα σε 6 πρωτα 24 δευτερα 40/100, ενω πρωτευσε το ιταλικο πληρωμα.

Αποψε αγωνιζονται ακομη ο πρωταθλητης μας της Αρσεως Βαρων Βικτωρας Μητρου στην κατηγορια των 76 κιλων, ο σκοπευτης μας Χρηστος Σωτηροπουλος στο Διπλο Τραπ και στην ποδηλασια ο Δημητρης Γεωργαλης στα προκριματικα του αγωνισματος ενος χιλιομετρου ατομικης χρονομετρησης και οι Γιωργος Χειμωνετος και Λαμπρος Βασιλοπουλος στα προκριματικα των 200 μετρων Σπριντ.

Με την συμμετοχη 108 ομαδων θα αρχισει 8 Σεπτεμβριου το πρωταθλημα ποδοσφαιρου της Δ' εθνικης κατηγοριας , το οποιο για τελευταια φορα θα διεξαχθει σε 6 ομιλους. Στο νεο πρωταθλημα μετεχουν οι 12 ομαδες που υποβιβαστηκαν απο την Γ' εθνικη , οι 42 που παρεμειναν απο το πρωταθλημα της Δ' εθνικης και οι 54 που ανηλθαν απο τα τοπικα πρωταθληματα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε αρνητικο κλιμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, με αποτελεσμα ο Γενικος Δεικτης Τιμων να κλεισει στις 876,87 μοναδες, καταγραφοντας σημαντικη υποχωρηση με ποσοστο 1,30%. Ισχυρες πιεσεις δεχθηκαν οι μετοχες των τραπεζων και ιδιαιτερα η Κτηματικη, καθως, επισης, και οι μετοχες του κατασκευαστικου τομεα. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε χαμηλα επιπεδα, φθανοντας τα 4,2 δις δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 1,85%, Ασφαλειες πτωση 1,26%, Ληζινγκ πτωση 1,21%, Επενδυσεις πτωση 1,38% Κατασκευες πτωση 2,93%, Βιομηχανιες πτωση 0,69%, Διαφορες πτωση 1. 02% Συμμετοχων ανοδος 0,57%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 1,07%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Εξασθενουν απο αυριο οι θυελλωδεις βοριαδες στο Αιγαιο και το θερμομετρο θ'αρχισει να ανεβαινει. Σ'ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος. Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι ασθενεις και στ'ανατολικα μετριοι μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια στα δυτικα θα κυμανθει 17 με 35 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 16 με 33 και στα νησια 22 με 29 βαθμους. Σχεδον αιθριο καιρο με ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 20 με 32 και 19 με 31 βαθμους αντιστοιχα, θα
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 26 July 1996 - 15:37:38